Najave

Tanja Belobrajdić predstavila svoju prvu zbirku poezije ''Moja koža je tanja''

VUKOVAR-U prepunoj Gradskoj knjižnici Vukovar održana je uistinu posebna promocija zbirke poezije Tanje Belobrajdić naslovljena ''Moja koža je tanja''. 

U ugodnoj atmosferi, kao u jednom dnevnom boravku,  mnogi posjetitelji su uživali u jednoj uistinu posebnoj promociji, gdje u jednom dijelu imate Larisu Janičev Stojanović i Lidiju Sopjanac koje čitaju odabrane dijelove zbirke, zatim autoricu Tanju Belobrajdić u razgovoru s moderatoricom Jelenu Miškić, te na poslijetku glazbeni dio kojeg su činili Sanja Hajduković i Josip Molnar.

-Nakon dva romana trebalo mi je malo vremena da se odvažim izaći sa zbirkom pjesama  , budući da smatram, kako  je ipak za pisanje pjesama potrebno malo više publici se emotivno razotkriti.Ja to do sada nisam bila spremna, iako ubiti poeziju najduže pišem, možda je sada pravi trenutak.Ovdje je ljubavna, socijalna, pejsažna poezija.Ono na što sam posebno ponosna, naš priznati prevoditelj Mate Maras preveo je jednu od pjesma na engleski jezik, to smatram  da me je na neki način počastio s tim. Kad govorimo o naslovu zbirke to je stih od jedne meni posebno dragih pjesama ''Posljednja večera'', ali ima i jednu dublju poruku.Sve moje pjesme napisane su u nekom emotivnom stanju povezanom sa određenom vrstom laži.Pa mi se učinilo zgodno to podvući u naslovu, rekla je Tanja Belobrajdić.

Prema riječima Tanje Belobrajdić inspiraciju za pisanje crpi iz svojih emocija, odnosno mora osjetiti neku jaku emociju, prevedeno mora biti ljuta ili osjetiti jaku ljubav, te biti ljuta.

-Pjesme za ovu zbirku prikupljam u posljednjih deset godina, no većina je unutar dvije ili tri godine.U planu je knjiga koja pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i  Grada  Vukovara gdje su kolumne o poginulim i nestalim  braniteljima Vukovara pod naslovom ''Nisu zaboravljeni''  i roman za djecu i mlade ''Fili-dječak s Vučedola'' , to je ono što moram završiti, rekla je Belobrajdić.

Među onima koji su čitali odbrane pjesme bila je Larisa Janičev-Stojanović koja istaknula kako Tanja Belobrajdić zaslužuje mjesto u hrvatskoj književnosti, a okušala se i u poeziji.

-Ona prati trend, a  njeni čitatelji se mogu prepoznati u njezinim stihovima, rekla je Larisa Janičev-Stojanović

 

Share