Najave

Županija devet milijuna kuna preusmjerava u borbu protiv koronavirusa

VUKOVAR- Na  održanoj 26. izvanrednoj e-sjednici Županijske skupštine donesena je odluka o posebnim mjerama za korištenje proračunskih sredstava županije kojima se devet milijuna kuna preusmjerava u borbu protiv koronavirusa.

''Odlukom se utvrđuju mjere kojima županija ograničava korištenje svih izvora financiranja proračunskim korisnicima i obveznicima kojima se sredstva za poslovanje osiguravaju u proračunu te se predlaže poduzimanje mjera za smanjenje rashoda.Sredstva u iznosu od 9 milijuna kuna će se usmjeriti prvenstveno za pomoć ustanovama u zdravstvu i potpori gospodarskom oporavku. Paket mjera obuhvaća obustavu plaćanja sredstava odobrenih programima javnih potreba u prosvjeti, kulturi, sportu i tehničkoj kulturi, osim sredstava koja se odnose na ispunjavanje obveza iz radnog odnosa.Također, obuhvaća i obustave isplata udrugama za programe i projekte s područja promicanja vrijednosti Domovinskog rata i antifašističke borbe, ograničenje isplate sredstava namijenjenih organiziranju obljetnica i manifestacija te obustavu isplate potpora za planiranja događanja u turizmu za 2020, rekla je Sandra Adžaga, pročelnica Upravnog odjela za financije Vukovarsko-srijemske županije.

Vijećnici su u duhu solidarnosti s gospodarskim subjektima, poljoprivrednim i privatnim sektorom, odnosno svima koji su pogođeni ovom krizom usvojili i Odluku o obustavi isplate naknade vijećnicima Županijske skupštine za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine.

Nadalje, prihvaćena je i Odluka o davanju suglasnosti na Odluku upravnog vijeća Doma zdravlja Vinkovci za izvođenje radova na adaptaciji i unutarnjem uređenju zgrade DZ Vinkovci, odnosno objekta poznatijeg pod nazivom „Stara bolnica“. Također, usvojene su Odluka o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o javnoj nabavi 2 vozila Hitne medicinske pomoći, te Odluka o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o javnoj nabavi za izvođenje radova na izgradnji zgrade Zavoda za hitnu medicinu VSŽ – ispostava Vukovar.

Vijećnici su prihvatili i Odluku o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovne prostore domova zdravlja Vinkovci, Vukovar i Županja. Ovom odlukom utvrđena je osnovica za određivanje zakupnine u iznosu od 1.250 kuna.

Za obavljanje zdravstvene djelatnosti mjesečni iznos zakupnine ovisit će i o namjeni, odnosno dobivat će se umnoškom osnovice i koeficijenta namjene propisanog napose za svaku djelatnost. Za obavljanje nezdravstvene djelatnosti izračun zakupnine dobit će se umnoškom osnovice i koeficijenta koji će ovisiti o kvadraturi poslovnog prostora te koeficijenta namjene. Navedenom Odlukom je, nakon analiza poslovanja domova zdravlja, cijena zakupa poslovnih prostora domova zdravlja u Vukovarsko-srijemskoj županiji znatno snižena u odnosu na dosadašnje cijene, odnosno ista je usklađena s cijenama u odnosu na druge županije jednakih kadrovskih i gospodarskih kapaciteta, a sve kako bi se stvorili uvjeti za zadržavanje liječnika na našim prostorima, odnosno stvorili uvjeti za dolazak novih.

Na redovitoj sjednici Županijske skupštine, koja se planira za početak lipnja, rebalansom proračuna bit će obuhvaćena i sredstva osigurana današnjom odlukom o posebnim mjerama. Sjednica je održana elektronskim putem zbog mjera vezanih uz epidemiju koronavirusa.

 

 

 

 

 

Share