Najave

Culej: ''U pripremi je knjiga, koja će razriješiti enigmu akcije u Borovom Selu''

VINKOVCI-S velikom tugom sjećamo se 2.5.1991. godine kada je iz zasjede srpskih i četničkih paravojnih snaga uz svekoliku potporu JNA u Borovu Selu mučki ubijeno 12 hrvatskih redastvenika.

Njima u čast, danas su na nekoliko lokacija u Vinkovcima upaljene svijeće i položeno cvijeće, a obilježavanje je započelo na stadionu HNK Cibalia.

-Krenuli smo obilježavnjem sa stadiona, upravo onog mjesta s kojeg su hrvatski redarstvenici krenuli u akciju, u Borovo Selo.Na ovom stadionu su  ponikli mnogi hrvatski heroji, ali i oni drugi koji će biti navedeni u knjizi koja se upravo piše.Kako bi se riješila jedna enigma Borova Sela. U žrtvi 12-orice redarstvenika vidijeli smo jedno upozorenje koje je odaslano cijelome hrvatskom narodu, te hrvatski narod zajedno složno odupreo se velikosrpskoj i četničkoj agresiji, ta poruka je odaslana.Međutim ostalo je nešto da ''leti'' u zraku, jedna enigma, te akcije u Borovom Selu.Ovih dana kad izađe knjiga iz tiska, mnoge stvari će biti jasnije,  oko te spomenute akcije.Mi našim redarstvenicima ne možemo vratiti život, ali njima i njihovoj žrtvi možemo pružiti jedno dostojanstvo. Njihovi obiteljima želimo osigurati da ne žive u neznanju, da znaju što se točno dogodilo i da se iz toga jednog znanja mogu izvući zaključci, pouke i moguća pravda za sve one koji su to učinili, rekao je Stevo Culej, predsjednik Udruge specijalne policije Domovinskog rata „Krpelji“ Vinkovci, dopredsjednik Udruge specijalne policije.

Obilježavanju na stadionu je nazočilo i izaslanstvo PU vukovarsko-srijemske na čelu s načelnikom Fabijanom Kapularom,  koji su položili vijenac i zapalili svijeće ispred PU vukovarsko-srijemske:

-''Posebni osjećaju obuzmu me kada dođemo ovdje na stadion jer je tu bila njihova baza i odavde su krenuli na zadatak s kojega se njih 12 nije vratilo. Iako će zbog novog koronavirusa 29. obljetnica biti obilježena na jedan drugačiji način, mi ćemo dati sve od sebe da ih se dostojanstveno prisjetimo“, rekao je Fabijan Kapular, načelnik PU vukovarsko-srijemske.

 Nakon što je poginulim redarstvenicima odana počast na stadionu, članovi Gradskog odbora i pripadnici udruga položili su vijence i podno spomenika 12 hrvatskih redarstvenika kod podvožnjaka prema Slaviji, te je služena sveta misa zadušnica u crkvi sv. Euzebija i Poliona.

 ''Moramo iskazati zahvalnost i poštovanje svima njima i njihovim obiteljima koji su dali nešto najvrjednije što su imali za našu domovinu i slobodu. Na tome im svima jedno veliko hvala. Neopisiv je osjećaj prisustvovati Misnom slavlju prvi puta od kada je nastupila zabrana vjerskih okupljanja i to baš na današnji dan. Kada dođe ovaj dan sjetim se riječi blagopokojnoga biskupa đakovačkog i srijemskog Ćirila Kosa, koji je rekao da su ovih dvanaest redarstvenika poput dvanaest apostola ugrađeni u temelje Crkve, u temelje hrvatske slobode i hrvatske domovine“, istaknuo je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

 

Share