Najave

Uselili prvi stanari u Poduzetnički inkubator u Vinkovcima

VINKOVCI - Uselili su se prvi stanari u vinkovački Poduzetnički inkubator, koji je otvoren krajem veljače i prostire se na više od 1800 četvornih metara, a čini ga pet proizvodnih prostora, 13 uredskih poslovnih prostora te konferencijska i višenamjenska dvorana, koja će biti na raspolaganju poduzetnicima s područja grada Vinkovaca. 

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić zadovoljan je zanimanjem poduzetnika i što su neki već počeli raditi. Očekuje još tvrtki i nada se da će uskoro Poduzetnički inkubator biti ispunjen. “Nadamo se da će što prije biti ostvaren cilj Inkubatora, a to je da što više tvrtki radi, da je što više zaposlenih i da se stvara što više novih vrijednosti. Malo tko od onih koji kreću u poduzetničke vode u početku može osigurati sve što je potrebno i sve potpore koje im pripadaju, a to im Inkubator omogućuje i uvelike pomaže. Radujem se što će uskoro proraditi i prizemlje gdje su proizvodne tvrtke”, rekao je Bosančić dodajući kako je važna sinergija tvrtki koje jedna drugoj pomažu, a ne da su samo konkurencija jedna drugoj.

 

Direktor Poduzetničkog inkubatora Krunoslav Josip Čačić podsjeća kako je objavljen prvi poziv za ulazak poduzetnika u inkubator, ali zbog pandemije koronavirusa sve je zastalo i trajalo puno duže nego što su očekivali.

- Na prvi poziv javilo se šest poduzetnika, od čega tri proizvodne i tri uredske djelatnosti. Prvi se stanar uselio 24. travnja, a danas potpisujemo ugovor s drugim stanarom. Ostali stanari uselit će se do kraja svibnja. Novi javni poziv smo objavili krajem travnja i očekujemo nove poduzetnike. Od proizvodnih djelatnosti dva su krojačka obrta i treći je Agroklaster, koji ovdje ima pakirnicu proizvoda naših OPG-ova. Nadalje, imamo dva projektna biroa i tvrtku koja ima pet djelatnosti, a ovdje im je i uprava tvrtke. Poduzetnički inkubator pomaže poduzetnicima tako što privuče nove klijente, reklamira ih, radi s njima edukacije, a Grad Vinkovci financira u stopostotnim iznosu najam prostora za prvu godinu postojanja tvrtke i tako ukupno pet godina, s tim da se svake godine smanjuje postotak koji financira Grad, od 75 do 25 posto. Dakle, troškovi nove tvrtke koje su tek osnovane i ulaze u Inkubator doista su minimalni. Mi im pružamo uslugu interneta, a svaki prostor ima svoje brojilo struje i vode – kaže Čačić dodajući kako se tvrtke mogu dogovoriti da njih nekoliko korisiti isti veći prostor.

Josip Damjanović, koji u Inkubatoru ima trvrtku Dig Projekt d.o.o. za projektiranje, nadzor, procjene i certificiranje, prvi stanar vinkovačkog Poduzetničkog inkubatora.

- Krenuo sam s tvrtkom i nekako u samom početku rada objavljen je javni poziv i javio sam se. Bilo kakva pomoć mladom poduzetniku, bio to smještaj, savjetovanje ili bilo što drugo, dobro dođe. Radimo uz projektiranje, nadzor, energetsku obnovu, zaštitu na radu, i na vještačenju tako da obuhvaćamo cjelokupni građevinski sektor u smislu građevinske dokumentacije i ishođenja potrebnih akata. Za sada sam jedini zaposleni u tvrtki, ali kako se posao bude razvijao, tako ćemo primati nove djelatnike - kaže Damjanović.

Ukupna vrijednost je 21,3 milijuna kuna, od čega su 20 milijuna nepovratna sredstva fondova EU-a, a preostali dio osigurao je Grad Vinkovci.

 

Share