Najave

Dan sjećanja na okupaciju Starih i Novih Jankovaca

STARI JANKOVCI-Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u Novim Jankovcima te na Trgu hrvatskih branitelja u Starim Jankovcima obilježena je 29. tužna obljetnica progonstva i okupacije naselja te odana počast žrtvama Domovinskog rata iz Općine Stari Jankovci.

-''Na ovaj dan 1991. godine okupirani su Stari i Novi Jankovci, a mi se danas na ovaj način prisjećamo 50 žrtava, što hrvatskih branitelja što civila, koji su dali obol u obrani Republike Hrvatske. Moramo se prisjetiti i hrabrosti svih hrvatskih branitelja koji su izdržali dva tjedna intenzivnih artiljerijskih i pješadijskih napada agresora, braneći Stare i Nove Jankovce, istaknuo je Dragan Sudarević, načelnik Općine Stari Jankovci.

Prema riječima Nike Jozinovića, predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranaka Stari Jankovci,prve žrtve pale se 20. kolovoza 1991. godine, a mjesta su pala 29. rujna. 

-''Na taj dan na silu smo morali napustiti naše domove i to je za nas dan tuge, no vratili smo se, obnovili naša sela i danas se sjećamo tih vremena i ljudi koji su izgubili svoje živote'', Niko Jozinović.

 

Share