Najave

Festivalom dječje knjige, vraćamo knjigu gdje joj je i mjesto, među najmlađe

VINKOVCI-U organizaciji Vukovarsko-srijemske županije, uz potporu   Hrvatske gospodarske komore i Grada Vinkovaca, te podršku Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i Gradske knjižnice i čitaonice uspješno je održan 2.Festival dječje knjige.

Na početku je na Salašu ''Tena'' održan Okrugli stol na temu ''Čitanje u doba epidemije Covida-19'' na kojem su sudjelovali: Marija Liščić Drmić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca, Vedrana Lugić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, Zlatko Starc, knjižničar iz OŠ Antuna Bauera u Vukovaru, Dubravko Mataković, strip crtač, Nenad Barinić, strip crtač, Vladimir Bakarić pisac mlade, Julijana Adamović spisateljiica za odrasle, dr.Dražen Švagelj, predsjednik vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Gabrijel Šokičić, te ispred Vukovarsko-srijemske županije Zlata Gilja.

Cilj festivala bio je okupiti i animirati na jednom mjestu sve vezano uz knjige i čitanje -  one koji ih pišu i ilustriraju i one koji ih samo čitaju. Pisci, ilustratori, djeca i mladi zajedno su razmijenili ideje te sa svoga položaja progovorili o knjigama i čitanju. Pisci su to učinili za Okruglim stolom a djeca poslala poruke putem svojih video-radova.  

-Velika je želja svih nas da se ovaj festival nastavi. Zbog posebnih uvjeta morali smo ovogodišnje izdanje napraviti u skromnijim uvjetima. Zato ovogodišnji festival traje samo jedan dan i okupili smo pisce i ilustratore samo s područja naše županije. Odjek prošlogodišnjeg Festivala bio je izuzetan i zato smo, unatoč otežanim uvjetima, odlučili nastaviti kontinuitet održavanja“, rekao je Dražen Švagelj, predsjednik vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske.

 

Preko video-radova na temu knjige i čitanja sudjelovali su učenici nižih razreda  osnovnih škola Vukovarsko-srijemske županije, i to iz : OŠ Ivana Mažuranića (Vinkovci), OŠ Antuna Bauera – (Vukovar), OŠ Mate Lovraka (Županja), OŠ Josipa  Lovretića (Otok) i OŠ Julija Benešića (Ilok). 

Na kraju ovogodišnjeg 2.Festivala dječje knjige u prostorima Ogranka Matice hrvatske Vinkovcia održano je predstavljanje sudionika ovogodišnjeg festivala, odnosno večer s ilustratorima i piscima za djecu i mlade.Zbog epidemioloških razloga,  ove godine nije mogla biti Đurđica Stuhlreiter.

U vremenu opće digitalizacije organizatori su se potrudili  djeci  i najmlađima približiti čarobni svijet koji jedino čitanjem mogu doživjeti .U planu za sljedeću godinu je napraviti Zbornik dječjih radova iz osnovnih škola  Vukovarsko-srijemske županije kao osvrt na 2.Festival dječje knjige.

Kako su na kraju organizatori istaknuli, u programu prvog festivala dječje knjige u Vinkovcima potrudili su se u vremenu opće digitalizacije vratiti knjigu tamo gdje joj je i mjesto,  u dječje ruke, a programom drugog festivala nastavili su u istom tonu.

Festival je održan  prema programu prilagođenom  epidemiološkim uvjetima zbog COVID-19, zbog kojega je program festivala sa predviđenog trajanja od tri dana  skraćen na jedan dan.

 

 

Share