Najave

36 jahača od Vukovara do Nuštra obilježilo ''Kukurzni put spasa'' iz '91. godine

NUŠTAR-Povodom Dana obrane i dana općine Nuštar, Konjički klub Satir iz Vinkovaca organizirao je 13. Konjički maraton ''Kukuruzni put'' Vukovar – Nuštar 2020. pod svim epidemiološkim mjerama do 50 jahača.

-Iako smo prošle godine najavljivali i priželjkivali bolji i veći maraton, epidemija je učinila svoje, a nadamo se kako ćemo ovo pretvoriti u defile vojnih postrojbi kako bi još više dobio na značaju. Cilj je sačuvati od zaborava važnost Kukuruznog puta u Domovinskom ratu i s ponosom mogu reći kako je današnje poimanje Kukuruznog puta puno drugačiji nego onda kada smo bježali kroz njega“, rekao je Ante Lovrić, predsjednik Konjičkog kluba Satir.

Konjički maraton započeo je okupljanjem jahača na Lušcu, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca kod kapelice na “Kukuruznom putu“ i jahanje trasom Bogdanovci – Marinci – Nuštar. Završio je postrojavanjem jahača na Trgu dr. Franje Tuđmana i polaganjem vijenca kod Spomenika obrani Nuštra.

„Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća sjećamo se tužne obljetnice stradanja hrvatskih branitelja, sudionika Kukuruznog puta. To je zapravo uvod u sjećanje na teške dane koji su u listopadu i studenom zadesili Vukovar. Hvala svim konjogojskim udrugama, sudionicima ovog maratona koju čuvaju sjećanje na sve stradale sudionike Kukuruznog puta“, istaknuo je Dražen Kobašević, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Vukovara.

 

Kukuruzni put bio je od iznimne važnosti tijekom Domovinskog rata. Vodio je od vukovarskog prigradskog naselja Lužac do sela Bogdanovci, a bio je žila kucavica za okupirani Vukovar jer su se tim putem dobavljali hrana, lijekovi, medicinske potrepštine, streljivo i svježe ljudstvo te su se izvlačili najteži ranjenici. Prvog listopada 1991. godine agresor je okupirao selo Marinci, ostavivši time Vukovar u potpunom okruženju sve do prestanka organizirane obrane grada u studenome. Posljednji koji su u Vukovar ušli kukuruznim „Putem spasa“ bili su dragovoljci i pripadnici HOS-a iz Zagreba, na čiji je poticaj izgrađena zavjetna kapelica. Duž puta postavljeni su drveni križevi.

„Kraj rujna i početak listopada uvijek su teški dani za nas i cijelu Slavoniju i zato je važno sjećati se na ovu žrtvu. Obilježavamo ih s ponosom i tugom, ali bi ih se trebali prisjećati upravo zbog sljedećih generacija i prenositi im što se sve događalo tih dana kako se nikada ne bi zaboravilo“, izjavio je Hrvoje Drinovac, načelnik Općine Nušta.

Prema riječima Dražena Milinkovića, satnika u vrijeme Domovinskog rata ''Kukurzni put'' u tom trenutku ''Put  spasa'' značio je sve u vrijeme Domovinskog rata.

-Prije 13 godina došli smo na ideju, s obzirom da imamo Konjgojske udruge i klubove da pokrenemo Konjički maraton kako bi obilježili Kukuruzni put.Ovo je ujedno i edukacija za mlade da čuju tu priču oko Kukuruznog puta spasa, rekao je Milinković.

Na ovogodišnjem maratonu bilo je 36  jahača i jahačica  iz Konjičkih klubova i Konjogojskih udruga s područja Vukovarsko-srijemske županije

 

Share