Najave

Vinkovački NK ''Dilj'' obilježio 70 godina uspješnog rada

VINKOVCI-Davne 1950. godine u okrilju tvrtke ''Dilj'' Vinkovci, skupina sportskih entuzijasta, zanesenjaka i nogometnih zaljubljenika: Josip Globočnik, Josip Macko, Antun Grgić i Franjo Božić, osnovala je Nogometni klub Dilj Vinkovci. 

Od tada do danas, klub djeluje pod istim imenom u prepoznatljivoj crvenoj boji i nosi nadimak ''Crijepari''. U 70 godina postojanja NK Dilj ostvario je velike uspjehe i brojne zapažene rezultate, a danas se uspješno natječe u Međužupanijskoj nogometnoj ligi Osijek-Vinkovci.

U  vinkovačkom kazalištu održana je svečana akademija na kojoj je predstavljena monografija ''Sedamdeset  godina NK Dilja iz Vinkovaca'' autora, mr.sc.Vladimira Ćirića. 

-Počeo sam  s istraživanjem građe za ovu knjigu  još 2014. godine.Kako sam radio meni omiljenu priču o Novom Selu, jer sam ja Novoselac, u sve se to odlično uklopio Dilj. U vrijeme lockdowna imao sam malo više vremena i bavio sam se Diljem te napravio jedan kronološki pregled, jednu priču o jednom klubu o kojem se jako malo zna i koji je dosad bio zapostavljen, rekao je Ćirić.

Knjiga sadrži devet poglavlja u kojima je na temelju dokumentacije pisane građe , fotografija, novinskih članaka  i sjećanja nakadašnjih sportaša i članova njihovih obitelji obrađena  prošlost ovoga naizgled malog amaterskog, radničkog kluba.Na preko tristotine stranica uz tekstuani opis kako bi se što potpunije ilustirao povijesni razvitak,  nalazi s oko 160 fotografija  i oko 600 grafičkih priloga, novinskih isječaka i tablica.

-Ova sportska priča u sinergiji s tvrtkom Dilj, našim Mjesnim odborom Novo Selo, koje u pravilu najviše gravitira u sportu prema Dilju, rezultirala je uspjehom tijekom 70-godišnje povijesti. Ono što je najvažnije u cijeloj toj priči je da i danas imamo tu sinergiju s tvrtkom što je danas jako teško ostvariti. Mi kao grad uvijek ćemo to podupirati, ali nam je drago da tvrtka i danas ima interesa biti uz Dilj i nadam se da će se tako nastaviti još barem 70 godina. Kada vidite djecu tamo, dječake, ali i djevojčice koje se bave nogometom onda vidite da je to najveća vrijednost i pokazatelj da Dilj ima budućnost i upravo sve to je mjesto okupljanja, druženja i razgovora, a to je najvažnije u cijeloj ovoj priči'', istaknuo je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

 

Predsjednik NK Dilja, Željko Šušak, rekao je kako mu je danas srce ogromno te kako je sretan i ponosan što je baš on u ovakvom trenutku na čelu voljenog kluba.

-Dilj je danas dobro organiziran klub koji s relativno malo finacijskih sredstava uspješno natječe s klubovima  s daleko boljom logistikom.Klub ima svoju nogometnu školu i u natjecanjima sudjeluje s nekoliko uzrasnih skupina.U seniorskoj momčadi nastupaju uglavnom mladi igrači iz Vinkovaca.U klubu postoji i ženska nogometna sekcija.Diljeve pionirke, kadetkinje i seniorke uspješno se natječju u ženskim nogometnim ligama, rekao Šušak.

Izvršni odbor kluba na svojoj sjednici donio je Odluku o dodjeli posebnog priznanja ''Zahvalnica NK Dilj za dosadašnji angažman koji je uvelike pripomogao opstojnosti kluba'', a posebno priznanje dobili su: Jovo Kunac ( nastariji član kluba), Ivo Tomašević,  Franjo Grizelj, Željko Bartulović, Josip Lukić, Danimir Petrović i posthumno Zvonko Jerkić. Priznanja su uručili predsjednik Uprave NEXE grupe Ivan Ergović, direktor tvrtke Dilj i član Uprave NEXE grupe Dražen Ivezić, te predsjednik NK Dilj, Željko Šušak,

 

Na kraju proslave 70 godina Nogometnog kluba Dilj, kao malo iznenađenje za sve nazočne, sve mlađe selekcije otpjevale su himnu Nogometnog kluba ''Dilj'',  a predvorju kazališta postavljena je izložba, povijest Dilja. 

 

 

 

 

 

 

Share