Najave

Obilježena 28. obljetnica ustrojavanja 5. gardijske brigade Sokolovi

VINKOVCI-U vojarni 5. gardijske brigade ''Slavonski sokolovi“ u Vinkovcima  obilježena je 28. obljetnica ustrojavanja 5. gardijske brigade Sokolovi.

U prigodnom obraćanju ministar obrane Mario Banožić iskazao je posebno poštovanje i zahvalnost obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata i svim hrvatskim braniteljima te istaknuo: 

-''Ratni put 5. gardijske brigade 'Sokolovi' ostavio je neizbrisiv trag u ukupnoj ratnoj povijesti hrvatskog naroda. Svojim sudjelovanjem u Domovinskom ratu prošli su najteža bojišta, počevši od nemilosrdne bitke za naš Vukovar, obrane Vinkovaca, Županje, Osijeka, Đakova i Slavonskog Broda, preko zadarskog zaleđa pa sve do južnog bojišta.Gardijske brigade u Domovinskom ratu  bile su nositelji obrambenih i napadnih djelovanja, a njihov značaj bio je od presudne važnosti za krajnji ishod rata i pobjedu nad velikosrpskim agresorom.Naši branitelji, Hrvatska vojska, trajni su nam motiv i uzor kako se voli Domovina. Iz njihovih žrtava trebamo crpiti snagu i motivaciju za izgradnju hrvatskog društva na svim područjima. Zato danas ulažemo sve napore kako bi i dalje nastavili razvoj Hrvatske vojske koja je jamac sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske“, poručio je ministar Banožić.

U vinkovačkoj vojarni blagoslovljena je novoizgrađena kapelica Kraljice sv. Krunice i Sv. Ivana Kapistrana, a potpisujući povelju povodom njezina blagoslova ministar Banožić naglasio je kako se u novosagrađenoj kapelici pripadnici Hrvatske vojske mogu duhovno obnavljati i crpiti nadahnuće i snagu za život te provedbu svojih zadaća.

 

„Neka ova kapela svjedoči našu vjeru i ljubav prema Domovini, a imena 571 poginulih, uklesana u kamene ploče budu trajni podsjetnik kako nema veće ljubavi od one kada netko položi svoj život za prijatelje.“, zaključio je ministar Banožić.

 

 Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik, ovom prilikom pripadnicima brigade čestitao je njihov dan, ali i iskoristio prigodu da zahvali pripadnicima oružanih snaga. 

-''Oni nam u svakoj prilici izađu u susret i pomognu odraditi sve zadaće koje ih zamolimo da odrade, posebno kada je riječ o velikim gradskim manifestacijama, i upravo tu možemo vidjeti pravi primjer sinergije vojske i civilnog društva, odnosno Grada Vinkovaca i Oružanih snaga Republike Hrvatske”, istaknuo je Bosančić.

 

Inače, legendarna 5. gardijska brigada osnovana je 5. listopada 1992., a tijekom Domovinskog rata njezini pripadnici prošli su gotova sva bojišta. Kroz brigadu je prošlo preko 7.000 pripadnika. Poginulo je 89 pripadnika, a više od 300 ih je ranjeno. Tradiciju legendarnih Sokolova slijedi 1. oklopno mehanizirana bojna Sokolovi, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, koja je smještena u Našicama.

Svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, predstavnici civilne vlasti i drugi uzvanici.

 

Share