Najave

Tužna 29. obljetnica okupacije Lovasa

LOVAS-Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja masovne grobnice u Lovasu obilježena je   tužna i tragična 29. obljetnica privremene okupacije naselja Lovas od strane velikosrpskog agresora. 

Dan  je to kada su 1991. godine pobunjeni Srbi, praćeni jugovojskom, ušli u selo i ubili 22 mještanina. Ujedno je to i dan kada su počeli zvjerski zločini i mučenja. Ukupno je 89 ubijenih i poginulih mještana općine Lovas te jedna nestala osoba. 

Među onima koji su došli zapaliti svijeću, bila je Jelena Baketa čije se svjedočanstvo urezalo u pamćenje, ona je ostala bez dva sina, u Tovarniku i Vukovaru.

– Moj sin je poginuo 21. rujna 1991. godine u Tovarniku. Uspjeli smo kum i ja otići po njega i sahraniti ga ovdje na groblju. Tri dana nakon toga sam otišla u Ilok, a da nisam, danas me ne bi bilo, jer su me tražili. Drugi sin mi je nestao iz vukovarske bolnice, ni danas o njemu ne znam ništa, poruka je bilo svakakvih s one strane, ali do istine još nisam došla, rekla je pod puno emocija Jelena Baketa.

Prema riječima Ivana Mujića, zamjenika načelnice Općine Lovas, mještani Lovasa morali su imat bijele trake na rukama i bijele plahte na kapijama svojih dvorišta, kako bi bili obilježeni od prvog dana okupacije.

 

Share