Najave

2.Vinkovački festival šunke, vina, rakije i kulena, 24.listopada u pješačkoj zoni

VINKOVCI-Na medijskoj konferenciji u rodnoj kući Ivana Kozarca  najavljen je drugi Vinkovački festival šunke, vina, rakije i kulena, u organizaciji Udruge ''Vinkovački šokački rodovi'', a u suradnji s Gradom Vinkovcima i Turističkom zajednicom grada Vinkovaca.

Ovogodišnji festival održat će se 24.listopada u pješačkoj  zoni Grada od 10.00 do 14.00 sati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. 

-Festival prikazuje najbolje što Slavonija ima od vina, šunke, rakije i kulena, ali isto tako prikazuje našu tradiciju i način života te na određeni način Vinkovce stavlja na gastronomsku kartu kontinentalne turističke ponude, za koju se turisti danas sve više zanimaju. Mislim da kao turistička zemlja imamo ogroman potencijal razvijati baš taj kontinentalni turizam.Ove godine je važno da se nastavi kontinuitet uz pridržavanje epidemioloških mjera. Legenda kaže :''Tko je pio vinkovačku rakiju, nije dobio koronu'', svi se odazovite i dođite, rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

 

Prema riječima Zvonimira Liščića, predsjednika Udruge ''Vinkovački šokački rodovi'' cilj je da za nekoliko godina, svi oni koji daju uzorke za ocjenjivanje, čuvaju svoje uzorke do listopada, upravo za ovaj festival,  te tako pokažu da cijene festival na kojemu prosudbu kvalitete njihovih proizvoda daju ponajbolji stručnjaci u tom području.

 

-Kad krene neka manifestacija, nema obitelji u kojoj nema ova četiri proizvoda.Mi želimo da Vinkovci imaju i jedan ovakav festival koji će biti reprezentativan i prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj i za koji će se čuvati uzorci. Ovih dana u tijeku je skupljanje uzoraka od Iloka do Zagreba, za vino.Situcija s kulenom, šunkom i rakijom ide k tome da ćemo imati više uzoraka i izlagača nego prošle godine, unatoč pandemiji koronavirusa.Festival će i ove godine imati stručne ljude u povjerenstvu, tako da nije upitno da Festival održi svoj nivo, da bude prepoznatljiv, rekao je Liščić.

Zamjenik direktorice Turističke zajednice Grada Vinkovca, istaknuo je kako će se organizirati sajam nešto manjeg obima, a sudjelovat će proizvođači autohtonih proizvoda. 

Kad je u pitanju kušanje proizvoda, istaknuto je kako će biti postavljen stol na kojem će biti vino, rakija, kulen i šunka, a učenice i učenici Srednje strukovne škole Vinkovci će posluživati posjetitelje, zbog pandemije koronavirusa. 

 

 

 

Share