Najave

Razvojni projekti zalog za budućnost u Otoku

 

OTOK-Na održanoj 33.sjednici Gradskog vijeća jedna od točaka bila je izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, a kako je istaknuto, prihod je nešto više od 18 milijuna kuna, dok je rashod u visini 16,5 milijuna kuna.

Prema riječima  Josipa Šarića, gradonačelnika Grada Otoka, puno je projekata uspješno završeno, a neki su još u tijeku, prije svega tu se misli na projekt ''Vrata Spačvanskog bazena'' na Virovima, koji je u završnoj fazi, a planirano otvorenje očekuje su mjesecu travnju sljedeće godine.

-Kad govorimo o uspješno završenim projektima tu je Poduzetnički inkubator, Dječji vrtić 'Pupoljak''.Ono što posebno raduje, imamo veliki broj djece nego prije u našem vrtiću.Projekt koji je u realizaciji ''Vrata Spačvanskog bazena'' je u završnoj fazi, kao i naš najveći projekt ''Aglomeracija'' u finacijskom smislu.Svaka obitelj će dobiti priključak, tu se radi o 1440 priključaka, 26 kilometara nove kanalizacijske mreže.Predložio sam da se za potrebe klubova, udruga i društava, nabavi jedno vozilo, rekao je Šarić.

 

Proračun Grada Otoka je odraz stanja u gradu, prošlogodišnji  proračun bio je iznimno visok 71 milijun, a ove godine je nešto manji 40 milijuna.

-Ono što je važno reći, mi pripremamo nove velike projekte i što je moguće više iskoristiti sredstva EU i izgraditi one projekte koji su u planu. Prvenstveno mislim na projekt ''Virovi 2'',  ''Ciglana'' koja je u našem vlasništvu i tradicijska kuća u Komletincima. Sve su to razvojni projekti koji se mogu financirati sredstvima EU,  a mi smo u dosadašnjem radu pokazali da naša Otočka razvojna agencija dobro priprema projekte, rekao je Šarić.

Prema riječima Berislava Vukovića, pročelnika za financije, imali su višak prihoda u odnosu na rashode,  no treba naglasiti da su to prihodi koji se odnose  na ona sredstva koja dolaze iz fondova Europske unije. 

-Mi smo prošle godine plaćali projekte svojim sredstvima, te su se oni kroz povrate vratili na početku  ove godine.Kroz pandemiju imali smo i smanjene naših izvornih prihoda u visini 20 posto, što je značajno remetilo neke druge projekte.Kad pogledamo polovicu godine, možemo reći da smo zadovoljni,jer smo uspjeli amortizirati manjak prihoda koji je nastao zbog smanjenja poreznih prihoda.Vijećnici su se odrekli svojih naknada, umanjene su plaće u Gradskoj upravi, tako da smo sva ta sredstva usmjerili prema našim poduzetnicima i građanima, kako bi im olakšali u vrijeme koronavirusa, rekao je Berislav Vuković, pročelnik za financije.

Marija Čolaković, direktorica Otočke razvojne agencije istaknula je da je projekt ''Vrata Spačvanskog bazena'' došao skoro do kraja.

-Objekt je gotov, ličilački radovi su pri kraju, oprema objekta dolazi sredinom studenog.Sada  nam predstoji instaliranje opreme i rješavanje administrativnih poslova.U travnju smo planirali otvorenje i početak rada Bioekološko-edukativnog centra, te očekujemo prve posjetitelje, rekla je Čolaković.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share