Najave

Odlična predstava ''Gospođica Julija'' oduševila posjetitelje vinkovačkog kazališta

VINKOVCI-U koprodukciji osječkog HNK i vinkovačkog kazališta ''Joza Ivakić''  odigrana je odlična predstava švedskog autora Augusta Strindberga ''Gospođica Julija'' u režiji Aide Bukvić u Gradskom  kazalištu ''Joza Ivakić''. 

Priča je to o grofovskoj kćerki Juliji (Matea Marušić ) koja iz čiste dosade i inata stupa u ljubavnu vezu sa slugom na imanju njezina oca, Jeanom, priča o dominaciji i manipulaciji, staleškom i rodnom nadmetanju koja gotovo predvidivo završava tragično, bolno suvremeno, svevremeno, onako kako muškarci i žene prečesto strast pretvaraju u borbu do istrebljenja.

U sat i pol predstave glumci Vladimir Tintor, Matea Marušić i Petra Bernarda Blašković držali su posjetitelje i neizvjesnosti cijelu predstavu. Kad kažemo da je nešto uistinu dobro, onda je to svakako predstava ''Gospođica Julija''.

Redateljica predstave Aida Bukvić nije skrivala zadovoljstvo nakon premijere, te je između ostaloga rekla pod puno emocija.

-Zadovoljna sam da smo uopće uspjeli izaći u vrijeme ove pandemije koronavirusa, zaista hvala publici što je izdvojila vrijeme i došla unatoč svemu. Strindberg je dosta bogata dramska partitura i može se reći da je slojevit i kompliciran. Mora se dosta duboko ući u njega, međutim kad imate jako dobru glumačku ekipu, onda nije ništa problem. Našli smo jedan zajednički jezik od prvog dana i da smo nekako shvatili što želimo. Bio mi je užitak raditi sa glumačkom ekipom, bolju nisam mogla poželjeti, rekla je Aida Bukvić.

Vinkovačka glumica Matea Marušić još jednom je pokazala zašto je dobila nagradu Hrvatskog glumišta do 28 godina, odigrala je vrhunski svoju ulogu, a pred njom je zasigurno blistava budućnost. Upravo od nje je potekla ideja da se predstava ''Gospođica Julija'' postavi na ''daske koje život znače'' u Vinkovcima i Osijeku.

- Ugodno sam iznenađena,  budući da je riječ o klasiku koji se iznova pokazao kao svevremenski i zaista imam osjećaj da je publika cijelo vrijeme pratila u dahu. Na probama nemate publiku i sad kad vidite kompletnu izvedbu, bilo je dosta zanimljivo pratiti njihovo disanje i njihove reakcije. Predstava je dosta psihički i fizički zahtjevna, ali kad dajete iz sebe maksimum, onda nije ništa teško za odigrati. Mislim da sam uspjela opravdat veličinu uloge Julije, rekla je Matea Marušić.

Prema riječima Vladimira Tintora i Petre Bernarde Blašković, očekivala se ovakva reakcija vinkovačke publike, upravo zbog toga što je ovo jedan emotivan tekst.

-Svaki uzdah je bitan, ono što sam poželio dobiti od publike natrag, dobili smo svi, rekao je Tintor, a Petra je dodala, kako je vinkovačka publika bila  izvrsna, prekrasan prijem, osjetilo se da publika energetski diše s njima.

Među uzvanicima na predstavi bio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je istaknuo kako je ovo jedna uistinu izvrsna predstava.

-Predstava je pokazala da imamo izvrsne glumce, da možemo biti u ovakvoj visokoj produkciji  sa HNK Osijek. Ovim putem pozivamo sve koji nisu bili na premijeri, da tijekom vikenda pogledaju predstavu, rekao je Bosančić.

Foto: Kristijan Cimer

 

 

Share