Najave

29. obljetnica pogibije pripadnika SJP ''Rode''

JARMINA-Kod spomen obilježja poginulim policijskim službenicima SJP PU varaždinske „Roda“ na izlazu iz Jarmine prema Karadžićevu, danas je svečanim programom obilježena 29. obljetnica stradavanja policajaca i pokušaja proboja prema okupiranom Vukovaru.

U jesen 1991.godine policajci tadašnje PU Varaždin  u čijem sastavu je bila i sadašnja PU Međimurska redovito su uključivani na ispomoć PU Vukovar. Kad su okupatorske snage JNA i četnika potpuno srušile Vukovar  donijeta je zapovijed da se Specijalna jedinica Policije PU Varaždin ojačana jednim vodom policajaca PU priključi snagama koji će izvršiti progon prema Vukovaru. Jedinica se početkom studenog uputila u smjeru Vinkovaca gdje je stavljena pod zapovjedništvo operativne skupine Vukovar-Vinkovci-Županja  na čijem čelu je bio Mile Dedaković-Jastreb. Idućih dana su prikupljali podatke i izviđali teren oko sela Karađićeva preko kojega je trebalo izvršiti proboj prema Vukovaru. Napad je bio temeljit i dobro isplaniran i sve je ukazivalo da će zadaća biti brzo obavljena. Nažalost dogodilo se nešto što nitko nije očekivao. Doznavši za namjere proboja, neprijatelj je višestruko pojačao svoju obranu. U jutarnjim satima 9.studenog jedinica je počela s napadom i doživjela veliki šok. Neprijatelj je po njihovim položajima otvorio vatru iz svih raspoloživih sredstava. U takvoj neravnopravnoj borbi jedinica je ipak uspjela zauzeti pola sela Karađićeva. U toj herojskoj borbi za slobodu i neovisnost Hrvatske svoje živote na oltar Domovine položilo je pet djelatnika SJP ''Rode'', Zvonko Kardoš, Branko Kos, Željko Pongrac, Mladen Kasun i Vlado Štampar, 28 djelatnika je teže ili lakše ranjeno, a Slavko Štrlek je završio u zarobljeništvu odakle je pušten nakon sedam mjeseci provedenih u logoru.

-U akciji sam ranjen, četiri dana sam ležao i doma su me već proglasili mrtvim, ipak, pronašli su me neprijatelji i odveli u logor u Sremskoj Mitrovici gdje sam proveo 203 dana. Na moju inicijativu, nakon mirne reintegracije, 1998. godine pronašli smo moje poginule suborce jer sam po sjećanju točno nacrtao gdje su ležali, rekao je Slavko Štrlek.

Prema riječima Steve Culeja, predsjednika Udruge specijalne policije Domovinskog rata “Krpelj” Vinkovci i dopredsjednika Udruge specijalne policije, te izaslanika ministra hrvatskih branitelja bila je to još jedna u nizu neuspjelih akcija proboja prema Vukovaru u kojoj su živote izgubili mladi ljudi.

-Sjećamo se  s pijetetom, s dužnim štovanjem svih onih koji su položili svoje živote. Činjenica je isto tako, da toliko je tajna operacija bila,  da čak i mi koji smo lokalni pripadnici Specijalne policije nismo znali do samog početka te neuspješne akcije.Iako neuspješna iz razloga što nismo uspjeli u onome što je bilo zamišljeno, ova akcija bila je uspješna u smislu sprječavanja daljnjih napada velikosrpskog agresora na Jarminu i naš kraj”, rekao je Culej. 

Program je započeo u 11:00 sati u kojem su izaslanstva obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika, Ministarstva unutarnjih poslova, Udruge SJP „Roda“, Vukovarsko-srijemske županije, Općine Jarmina te kolege stradalih policajaca položili vijence i zapalili svijeće. U 12:00 sati u župnoj crkvi sv. Vendeline u Jarmini služena je sveta misa u spomen na poginule i nestale policajce u ovoj akciji.

 

 

Share