Najave

Svečano otkrivene ''Stope sv.Martina'' u Privlaci i Bošnjacima

PRIVLAKA- U okviru proslave svetkovine sv. Martina, u župnim crkvama u Privlaci i Bošnjacima koje su posvećene tome svecu, otkrivene su skulpture “Stopa svetog Martina”, rad francuskog kipara Michela Audiarda. 

Stopa sv. Martina” jedinstvena je poveznica europske martinske tradicije, koja svojom višestrukom simbolikom ima za cilj zbližiti martinska mjesta, njihove ljude i običaje u svoj raznolikosti, dijeleći i promičući zajedničke vrednote koje razotkrivamo u bogatoj europskoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini sv. Martina. Riječ je o maloj skulpturi velike simboličke vrijednosti, simbolu kretanja, putovanja i otkrića te novih susreta i poznanstava. Ističući hodanje, “Stopa sv. Martina” promiče zdrav život te dijeljenje – ključne martinske inicijative zajedništva. 

U Privlaci, skulpturu su otkrili, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, ministar obrane Mario Banožić, te općinski načelnik Darko Galić, dok su u Bošnjacima skulpturu otkrili ministar obrane Mario Banožić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, te općinski načelnik Andrija Juzbašić.

-Veliki je to značaj za turističku ponudu naše županije te želimo što više turista privući s ovom pričom. Na ovaj način ukazujemo na rad i djelovanje sv. Martina, biskupa, koji je za svog života bio poznat po tome što je uvijek bio spreman na dijeljenje i pomaganje najpotrebitijima. Drago mi je da smo postavljanjem stopa sv. Martina postali najistočnija točka međunarodnog puta njegovog puta, koji sada prolazi i kroz Vukovarsko-srijemsku županiju, rekao je Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan 

Prema riječima ministra obrane Maria Banožića, ovakvi tematski putovi se u Vukovarsko-srijemskoj županiji razvijaju se u posljednjih desetak godina, od raznih biciklističkih staza, konjičkih staza, vinskih cesta, rakijskih cesta, mednih staza i drugih tematskih putova. 

-Ovo je još jedan način obogaćivanja turističke ponude naše županije. Naša najveća snaga je u tome što Privlaka na ovaj način postaje dio svih onih materijala gdje se stope sv. Martina upisuju u promotivne svrhe. Na taj način promiču se podaci i o Vukovarsko-srijemskoj županiji i o Privlaci i Bošnjacima, što treba rezultirati dolaskom turista u ovaj kraj. Svi pobrojani tematski putovi čine Vukovarsko-srijemsku županiju jedinstvenu po onome što čini našu povijest, kulturu te identitet i na to trebamo biti ponosni, rekao je Banožić.

Darko Galić, načelnik Općine Privlaka,  istaknuo je kako ova Stopa predstavlja budućnost hodočasnika stopama sv. Martina, kao i potencijal turističke ponude Općine Privlaka. 

-Za nas, sv. Martin ima poseban značaj jer imamo dvije crkve koje su posvećenu ovome svecu. Naša stara crkva je zaštićeno kulturno dobro, u fazi je rekonstrukcije i obnove i očekujemo skori završetak, rekao je Galić.

Načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić ovom prilikom  je rekao da postoji i slika sv. Martina na glavnom oltaru koje se ne bi postidjele ni mnogo veće katedrale. 

-Drago nam je što ćemo i mi ući u ovaj EU projekt. Mi smo najistočniji dio puta sv. Martina, koji se proteže od Francuske do ovog najistočnijeg dijela Hrvatske, rekao je Juzbašić.

Od 2007. u Hrvatskoj je postavljeno 24 ''Stope sv.Martina'', a naknadno će biti otkrivena u Prkovcima.

 

Share