Najave

Nagrada za životno djelo Vukovarsko-srijemske županije profesorima Josipu Petrinoviću i Stipi Tomiću

VUKOVAR-Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru i svečanom sjednicom županijske Skupštine, na kojoj su zaslužnima dodijeljene županijske nagrade i priznanja, u Vukovaru je danas obilježen Dan Vukovarsko - srijemske županije.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je svim građanima Vukovarsko-srijemske županije Dan županije i blagdan nebeskog zaštitnika Sv. Martina rekavši kako je ovo područje jedno od najteže pogođenih stradanjima u Domovinskom ratu te da postoji mnogo rana koje tek trebaju zacijeliti. 

-''Samo zajedničkim snagama možemo voditi ovaj prekrasan i bogat hrvatski kraj do ostvarenja njegovog punog potencijala, a za to je potrebna međusobna suradnja, inovativnost te ljubav i želja da se vlastitim radom oplemeni rodni kraj.Vukovarsko-srijemska županija i dalje ostati u fokusu Vlade RH, koja će učiniti sve kako bi nastavila s razvojem gospodarstva te prije svega ojačala poljoprivredu i stvorila uvjete za nova radna mjesta kako bi ovaj kraj mogao prosperirati i time zadržati mlade na ovom području. Po prvi puta su osigurana sredstva i nova pretpostavka u vidu 22 milijarde eura iz europskog proračuna za idućih sedam godina, što je od iznimnog značaja za Slavoniju i za politiku koja se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj'', rekao je Banožić

 

Izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH Nikola Mažar u svojem obraćanju naveo je projekte koje je Vlada RH započela i realizirala u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Istaknuo je kako se nalazimo u vremenu punom izazova zbog koronavirusa te kako stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije ne treba posebno objašnjavati što znači nositi se sa krizom i izazovima. „Naše obitelji podnijele su puno veću žrtvu u Domovinskom ratu i stoga kao malo tko u Hrvatskoj znamo cijeniti i slobodu i zdravlje. Odgovornim ponašanjem danas cijenimo one koji su tada položili svoje živote“ rekao je Mažar.

 

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji projekata u posljednjih godinu dana, istaknuvši posebno Vladu RH koja je imala razumijevanja i stvorila uvjete za realizaciju projekta „Slavonija, Baranja i Srijem“. „Ako se bude realiziralo ono što smo ugovorili, učinit ćemo veliku stvar. Siguran sam da ćemo to i uspjeti i siguran sam u daljnju suradnju s Vladom RH, a imam i veliko povjerenje u našeg ministra Maria Banožića“ rekao je župan te pozvao građane da što je više moguće Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježe kod svojih kuća uz svijeću i molitvu za hrvatske branitelje, kako bi se spriječilo širenje epidemije i sačuvali životi.

 

Čestitavši Dan Županije i dobitnicima priznanja Vukovarsko-srijemske županije, predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković naglasio je kako nam uzor u ovim zahtjevnim vremenima uzrokovanim globalnom pandemijom treba biti grad Vukovar i njegovi stanovnici koji su unatoč strahotama u Domovinskom ratu smogli snage i nadišli sve mračne dane, te dodao da se upravo zbog njih vrijedi boriti za uspješnu i sretnu Hrvatsku s jednakim prilikama za sve.

 

Na svečanoj dodjeli nagrada i priznanja Vukovarsko-srijemske županije pojedincima, ustanovama i tvrtkama koje su se istaknule svojim radom i djelovanjem na dobrobit naše županije, u Hrvatskom domu u Vukovaru, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane dr.sc. Mario Banožić, župan Božo Galić, predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković uručili su sljedeće nagrade: 

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

1. JOSIPU PETRINOVIĆU - JOKI, prof.

- za izvanredna postignuća i doprinos u području tjelesne i zdravstvene kulture te sporta 

2. STIPI TOMIĆU, prof.

- za izvanredna postignuća i doprinos u području obrazovanja, sporta i razvoja lokalne samouprave

NAGRADA

1. mr. sc. LJUBICI GLIGOREVIĆ, etnologinja i muzejska savjetnica

- za izuzetna ostvarenja u području znanosti i kulture

2. STJEPANU SERTIĆU, prof.

- za izuzetna ostvarenja u području tjelesne kulture i razvoja sporta

3. ZDENKU REČIĆU, dipl. ing.

- za izuzetna ostvarenja u području kulture

4. MARKU SABLJAKOVIĆU, mag. educ. croat.

- za izuzetna ostvarenja u području kulture

POVELJA

1. DI SPAČVA d.d. Vinkovci

- za doprinos gospodarskom razvoju 

2. MISTRAL d.o.o. Vukovar

- za doprinos gospodarskom razvoju

3. RURIS d.o.o. Županja

- za doprinos gospodarskom razvoju 

4. AGRO-TOVARNIK d.o.o. Tovarnik

- za doprinos gospodarskom razvoju 

5. Udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „GOLUBICA“ Vukovar

- povodom obilježavanja 50 godina uspješnog rada 

6. Dječjem vrtiću ZLATOKOSA Borovo

- za izuzetna ostvarenja u području odgoja i obrazovanja

7. Nakladničkoj kući PRIVLAČICA d.o.o. Vinkovci

- povodom obilježavanja 40 godina uspješnog rada

8. IVICI ORŠOLIĆU iz Županje

- za izniman doprinos očuvanju i promociji tradicijske kulture i humanitarni rad

 

Share