Najave

Nakon 55 godina mijenja se grb manifestacije Vinkovačkih jeseni ?

VINKOVCI-Na danas održanoj sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik Ivan Bosančić rekao je kako se radi novi znak manifestacije Vinkovačke jeseni.

Vijećnici su upoznati sa zahtjevom obitelji pokojnog slikara i kipara Joze Matakovića, autora znaka Vinkovačkih jeseni, vezano uz korištenje znaka. Nasljednici su su raskinuli ugovor koji je Grad imao s Jozom Matakovićem te 16. ožujka 2020. godine zaštitili žig Vinkovačkih jeseni u Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo. Svi oni koji koriste grb moraju  tražiti odobrenje za  korištenje znaka te im se platiti naknada, a za za ovogodišnje Vinkovačke jeseni isplaćeno je 50.000 kuna za korištenje znaka za točno određenu namjenu.

Tijekom listopada Grad Vinkovci kontaktirao je vlasnike za informaciju o cijeni neograničenog korištenja znaka na dugoročnoj osnovi. Vlasnici su zatražili iznos od 1.040.000,00 tisuća kuna, koji uključuje naknadu za proteklih pet godina i budućih 9 godina, ali s točno određenim mogućnostima korištenja znaka.

 -Obitelj Mataković, odnosno nasljednici izrađivača samog grba, tužili su i tužbom dobili u vlasništvo dobili sam grb. Oni traže preko milijun kuna za korištenje grba za prethodno i buduće razdoblje. Mi smatramo da je to prevelik novac samo za korištenje grba. To je znak Vinkovačkih jeseni, ali nije znak stvorio Vinkovačke jeseni, stvorili su ih ljudi u ovome gradu.  Ne dam da itko ucjenjuje niti Vinkovačke jeseni niti Grad Vinkovce, dok sam ja gradonačelnik na to pristati neću. Pozvat ćemo naše umjetnike, da se pridruže tom našem činu i  nakon 55 godina išli bili u tom smjeru promjene. Za grad Vinkovci prevelik je novac od milijun i nešto  kuna koliko obitelj traži, nije realno da u ovoj situaciji, mi samo za korištenje grba dajemo milijun kuna, rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

 

Share