Najave

Vinkovčanka Mirela Blažević predstavila se na velikoj međunarodnoj izložbi u Samoboru

SAMOBOR-Mlada Vinkovčanka Mirela Blažević jedna je od pet hrvatskih umjetnica koja sudjeluje na velikoj međunarodnoj grupnoj izložbi "Women about women" u sklopu umjetničkog projekta "Rise of women in culture in Western Balkans" koja je trenutno otvorena u Galeriji Prica u Samoboru.

U sklopu otvorenja 9. ožujka 2021. održano je i stručno vodstvo kroz izložbu na kojoj se Mirela Blažević predstavila slikom "Svijet" u tehnici ulja na platnu. O njezinom radu kustosica izložbe Sonja Švec Španjol zapisala je u katalogu izložbe:

"Mirela Blažević u svom radu žensko tijelo koristi kao kreativno sredstvo komunikacije. Kako sama umjetnica kaže "tijelo je subjekt iskustva postizanja najvećeg zadovoljstva u činu slikanja – u tom trenutku osjetim prazninu i svijet kako struji kroz mene". Slika "Svijet" autoportret je umjetnice interpretiran iz neobičnog rakursa pri čemu gledatelj ima jedinstvenu priliku vidjeti svijet iz pozicije umjetnice. Ne vidimo lice autorice, već gledamo njezinim očima. Ovakva neobična interpretacija omogućuje pogled u jedan intiman svijet, viđen kroz oči umjetnice, ali predan promatraču da ga sâm doživi i interpretira."

O vlastitom umjetničkom djelovanju Mirela Blažević kaže: "U svom umjetničkom djelovanju odabrala sam gledati svijet kroz slikarstvo i na taj način gledateljima opisati posebnost trenutaka koji pripadaju mojoj vizualnoj svakodnevici. Najviše pozornosti je usmjereno na boju, zatim kadrove i odabir tema. Uzimam teme iz popularne kulture kao i isječke iz vlastite okoline, a njihovim spajanjem želim izbrisati tu granicu i pokazati kako je okolina zanimljiva onoliko koliko je želim takvom doživjeti i učiniti."

U srijedu 10. ožujka održan je okrugli stol na temu "Život i mogućnosti djelovanja suvremenih umjetnica u Hrvatskoj danas". Na njemu su sudjelovale hrvatske umjetnice koje sudjeluju na izložbi: Mirela Blažević, Ivana Bajcer, Marina Ćorić, Mateja Rusak i Lena Kramarić, te voditeljica Galerije Prica Nikolina Šimunović. 

Okrugli stol je moderirala kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol, a ključne teme o kojima se razgovaralo na okruglom stolu su: kako žive suvremene umjetnice u Hrvatskoj danas, koje su mogućnosti prezentacije svog rada i izlaganja u Hrvatskoj i inozemstvu, može li se u Hrvatskoj živjeti isključivo od umjetničkog rada i kakva je percepcija žena umjetnica u društvu.

Share