Najave

Učenici iz Slavonskog Broda pobijedili na UNICEF-ovoj radionici: Osmislili rješenja za izazove lokalnih zajednica i osvojili više od 20 tisuća kuna !

 

SLAVONSKI BROD- Druga ovogodišnja radionica UPSHIFT odvila se proteklog vikenda za učenike Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. Deset timova iz osnovnih i srednjih škola motivirani da budu donositelji dobrih promjena radilii su na kreativnim rješenjima za izazove u svojim lokalnim zajednicama, a tri tima su odlukom stručnog žirija osvojila novčane nagrade u iznosu od 7.500 kuna i mentorsku podršku tijekom provedbe projekta.

Sudjelovao je ukupno 41 učenik koji su se okupili u timovima od tri do pet članova. Pobjednici UPSHIFT radionice u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji su:

Tim 2 - Ivana R., Marta K., Mihaela G. i Maja K. iz Srednje medicinske škole Slavonski Brod koje će provoditi različite aktivnosti s ciljem prevencije pretilosti kod djece i mladih.

Tim 4 - Laura R., Gabriela B., Željko B., Melani J. i Petra Š. iz Srednje medicinske škole Slavonski Brod koji će se usmjeriti na rješavanje problema vršnjačkog nasilja među mladima. 

Tim 7 - Lana L., Petra K., Anja D., Matija J. i Viktorija B. iz Srednje medicinske škole Slavonski Brod koji će se baviti problemom iskrivljene slike o ljepoti uzrokovane standardima koje postavljaju društvene mreže.

Za realizaciju projekata timova dodijeljeno je ukupno 22.500 kuna.

Program je dosad obuhvatio 19 županija

Do danas je u UPSHIFT programu u 19 hrvatskih županija sudjelovalo više od 300 učenika, koji su okupljeni u timove razvijali 70 rješenja, od kojih su 37 dobila financijsku i mentorsku podršku za daljnju provedbu. Mladi od 13 do 19 godina su sudjelovanjem na programu kreirali rješenja za izazove iz područja ekologije i zaštite okoliša, obrazovanja, inkluzije i borbe protiv diskriminacije, kvalitete života mladih, i mnogih drugih, mladima bitnih tema.

UPSHIFT je trodnevna radionica koja objedinjuje poduzetnički i timski duh, inovativnost i praktična znanja te mentorsku podršku za rješavanje izazova s kojima se mladi susreću u svojoj lokalnoj zajednici. Kako bi sudjelovali u radionici, mladi okupljaju timove od tri do pet članova te u prijavi opisuju problem koji žele riješiti. Program zajednički provode Ured UNICEF-a za Hrvatsku i HUKI u okviru UNICEF-ovog programa za mlade „ZABUM – za budućnost mladih“.

 

Fotografije potpisuje Mislav Mesek, a infografiku UNICEF.

Share