Najave

Likovna radionica u sklopu projekta ''Ruksak pun kulture'' u Gunji

GUNJA-U Osnovnoj školi „Antun i Stjepan Radić“  Gunja održana je likovna radionica u sklopu programa „Ruksak pun kulture“ koju su održali Domagoj Hmura i Marija Kamber. Radionicu su pohađali učenici različitih razrednih odjela i dobi u trajanju od 120 minuta. Likovna radionica bila je podijeljena na  u dva dijela. U prvom dijelu učenici su se upoznali s drevnom japanskom tehnikom „suminagashi‚ tj. tehnikom stvaranja jedinstvenih grafika slikanjem po površini vode. U drugom dijelu radionice, učenici su izrađivali vlastitu bilježnicu i savladali tehniku japanskog uveza s četiri točke (fukuro toji) koristeći razrađen niz koraka i vođen proces.

Japansku tehniku „sumingashi“ radili su u parovima, na način da jedna osoba oslikava površinu vode, dok druga osoba postavlja čisti papir i u trenutku kada je prva slika gotova nosi potom papir na sušenje.

Pri izradi vlastitih bilježnica, u koju su uključeni i otisci suminagashi tehnike, učenici su koristili zbir različitih komada ostataka i čistog otpadnog materijala (komadića tkanine, otpadnog papira i ambalaža, sakupljenog prirodnih materijala poput kore i grančica).

Pri završetku radionice dobili smo dvanaest različitih bilježnica koje su uvezane tehnikom japanskog uveza s četiri točke. 

Radionici je nazočila i školska knjižničarka Anita Tufekčić koja je i sama napravila vlastitu bilježnicu kao i svih dvanaest učenika koji su sudjelovali u radionici. 

 

Share