Najave

Zajedništvom i velikim projektima do kvalitetnijeg života u Gradu Otoku

OTOK-Na današnji dan prije šesnaest godina odlukom Hrvatskog sabora tadašnjoj Općini Otok dodijeljen je status grada. To je bio povijesni trenutak koji je značio novu kvalitetu života za građane Grada Otoka. 

Polaganjem vjenaca i paljenjem svijeća, te svečanom sjednicom Grdaskog vijeća obilježen je Dan Grada Otoka.

Gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić posebnu zahvalu uputio je ministru obrane Mariju Banožiću i Vladi Republike Hrvatske koja je prepoznala izniman trud i angažman Grada Otoka u povlačenju sredstava iz Europskih fondova u okviru velikog Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

-Mnogi projekti koje planiramo realizirati, premašuju višestruko naš proračun i mogućnosti našeg proračuna.Dokazai smo u proteklom periodu da od nekih tri do četiri godine realizIrali smo 238 milijuna kuna projekata.Ako uzmete u obzir činjenicu da naš proračun iznosi 17 milijuna kuna i ovo sve što smo realizirali, potvrđuje samo tezu, da znamo svoj posao.Planiramo velike projekte koji će biti finacirani iz Europskih fondova, državnog proračuna, vjerujemo u sebe i vjerujemo da ćemo sve zacrtano i ostvariti.Da bi u ovome uspjeli mora postojati nekoliko bitnih preduvjeta.Prvi preduvjet  je jedno zajedništvo koje ima Otok, drugi preduvjet je suradnja i sinergija koju Grad Otok ima dugi niz godina s drugim tijelima državne i javne uprave te Vladom Republike Hrvatske. Kao najmlađi grad u Hrvatskoj nastavljamo jačati razvojne projekte na gradskoj i lokalnoj razini.Pokušavamo naš grad pozicionirati kao jedan centar ovog dijela županije, istaknuo je Josip Šarić, otočki grdaonačelnik.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako je Grad Otok primjer kako osmišljeni razvojni projekti na lokalnoj razini donose pozitivne iskorake.

-'' To je sredina koja je uspješna u povlačenju sredstava iz Europskih fondova, ali je i pojačana kontinuiranim aktivnostima Vlade Republike Hrvatske u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Vlada RH strateškim pristupom od 2016. godine s nacionalne razine slagala kockice radi ostvarenja četiri cilja; Pelješki most, eurozona, Schengen i obrana i sigurnost za odvraćanje. Na takav se način stvara sigurna klima, klima za investicije, klima koja će sutra pridonijeti gospodarstvu, projektima i razvoju. Siguran sam da ćemo uz pomoć Vlade i dalje vidjeti perspektivu iz povlačenja sredstava Europske unije“, kazao je ministar Banožić. 

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Mario Kapulica u ovoj je prigodi čestitao građanima grada Otoka njihov Dan pohvalivši poduzetničku klimu grada i njegovih stanovnika posebice hrvatskih branitelja koji su podnijeli ogromnu žrtvu u Domovinskom ratu, ali i pridonijeli unaprjeđenju kvalitete života i rada ovog dijela Hrvatske.

Počasni građanin grada Otoka Vladimir Šeks ovom prilikom istaknuo je od kada je Otok bio općina, a sada i grad da prati kako iz godine u godinu napreduje i pretvara se u jednu svojevrsnu istočno slavonsku metropolu. Gradska vlast i građani puno su truda i napora uložili da bi Otok bio ovo što je danas, grad s urbanim obilježjima.

U svečanom dijelu dodijeljena su priznanja i nagrade Grada Otoka, a dobili su ih:

-Plaketu Grada Otoka posthumno je dobio Milko Jurić, za doprinos obrani i razvoju područja Grada Otoka

Priznanja Grada Otoka dobili su: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije (za partnersku suradnju na očuvanju i zaštiti okoliša Grada Otoka), Služba za prostorno  planiranje , gradnju i zaštiti okoliša Vukovarsko-srijemske županije (za doprinos razvoju Grada Otoka), Plavoj Vinkovačkoj televiziji (za doprinos informiranju građana Grada Otoka), te Izabeli Lojna (za ostvarene sportske rezultate).

 

Share