Najave

Ministar Banožić u radnom posjetu Gardijskoj oklopno-mehaniziranoj brigadi

VINKOVCI-Ministar obrane Mario Banožić sa suradnicima u srijedu 13. srpnja 2022. boravio je u radnom posjetu Gardijskoj oklopno-mehaniziranoj brigadi u vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski Sokolovi“ u Vinkovcima.

Na početku posjeta zapaljene su svijeće kod spomenika pripadnicima 5. gardijske brigade „Slavonski Sokolovi“. Ministar Banožić zahvalio je pripadnicima Gardijske oklopno-mehanizirane brigade na naporima koje ulažu kazavši kako su zajedno s Gardijskom mehaniziranom brigadom udarna snaga Hrvatske kopnene vojske. „Vlada Republike Hrvatske prepoznala je važnost ulaganja u vojsku, u unaprjeđenje procesa opremanja, modernizacije i izgradnje sposobnosti“, rekao je Banožić.

Govoreći o već pokrenutim značajnim projektima za Hrvatsku kopnenu vojsku, ministar Banožić izdvojio je nabavu vozila pješaštva Bradley, puškostrojnica te opremanje oklopnih vozila BOV Patria.

“Početkom ove godine Vlada je donijela odluku o prihvaćanju ponude za donaciju 89 vozila Bradley i za dovođenje 62 vozila u operativno stanje i isporuku paketa opreme i usluga za 62 vozila”, rekao je ministar Banožić te dodao kako će se u prvom razdoblju DPR-a teška pješačka bojna opremiti Bradleyima u čije će se održavanje uključiti tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila.

„U novom Dugoročnom planu razvoja prioritet nam je ulaganje u vojarne u kojima boravite i radite. Od početka mandata ove Vlade fokus rada u Hrvatskoj vojsci je na čovjeku i zato konstantno radimo na poboljšanju uvjeta života i rada i materijalnih prava vojnika,” rekao je Banožić.

Spomenuo je operaciju potpore miru KFOR na Kosovu u kojoj se u idućem kontingentu očekuje sudjelovanje pripadnika iz postrojbi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade kao i u aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj s do 70 pripadnika. „U Gardijskoj oklopno-mehaniziranoj brigadi provest će se preustroj i opremanje jedne mehanizirane bojne u tešku pješačku bojnu koja će biti u sastavu srednje pješačke brigade“, rekao je ministar obrane.

 

Istaknuo je kako je vojnik središte obrambenog sustava te kako je nedavno u djelatnu vojnu službu primljeno 200 vojnika. “Prvi put smo kod ovoga prijma raspisali natječaj po mjestu službe kako bi omogućili vojnicima raspored bliže njihovim prebivalištima”, rekao je ministar Banožić.

 

Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske temeljni je strateški dokument kojim se utvrđuje projekcija razvoja sposobnosti Hrvatske vojske do 2034. godine, a koji će se uskoro uputit u proceduru kao i Strategija obrane Republike Hrvatske. Uz opremanje borbenim vozilima pješaštva Bradley, predviđena je nabava i opremanje borbenih oklopnih vozila Patria. “Za Hrvatsku kopnenu vojsku provest će se nabava sustava protuzračne obrane kratkog dometa, a nakon toga i srednjeg dometa“, istaknuo je Banožić,

 

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić zahvalio je bivšem zapovjedniku GOMBR-e brigadnom generalu Miji Validžiću ističući kako je napravio poseban iskorak i podigao standard brigade na vrlo visoku razinu, napravio je preustroj brigade i priliku dao mladim ljudima. "Sve zadaće za međunarodne misije postrojbi realizira na vrijeme i vrlo profesionalno. Iznimno nam je važno održavanje svih ključnih sustava i platformi, kao i opremanje i modernizacija na čemu konstantno radimo," istaknuo je general-pukovnik Šerić.

 

Obnašatelj dužnosti zapovjednika GOMBR-e brigadir Valentin Skroza istaknuo je uspjehe koje brigada postiže. Do kraja godine predstoji im ocjenjivanje pripadnika 38. HRVCON-a za odlazak u operaciju potpore miru KFOR na Kosovo. "Posebno smo ponosni za uspjehe naših pripadnika koji su na natjecanju Prvi za Hrvatsku osvojili prva dva mjesta, kao i za najboljeg polaznika obuke u Središtu za razvoj vođa „Marko Babić“.

 

Moj prethodnik brigadni general Mijo Validžić postavio je iznimno visoke standarde u provedbi zadaća. Moja vizija je brigadu učiniti još spremnijom i boljom kroz podizanje operativne učinkovitosti svih postrojbi za izvršenje misija i zadaća," istaknuo je brigadir Skroza.

 

Radnom posjetu nazočili su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, glavni savjetnik general-bojnik Željko Živanović, savjetnik ministra obrane za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija i drugi.

Share