Najave

OŠ Bartola Kašića Vinkovci sudjeluje deset godina u međunarodnim projektima, Erasmus+

VINKOVCI-OŠ Bartola Kašića u Vinkovcima sudjeluje u međunarodnim projektima od 2011. godine i do sada su bili dio sedam projekata te je odrađeno sedam projektnih sastanaka u Vinkovcima.

 Od 25. rujna do 1. listopada 2022. godine škola je domaćin međunarodnog projektnog sastanka u okviru projekta S.O.F.T.-Start Our Future Today. Ugostili su devetnaest učenika i jedanaest učitelja iz različitih europskih zemalja: Poljske (koordinatori projekta), Bugarske, Turske, Španjolske i Italije. 

Kroz Erasmus+ projekte učenici imaju priliku upoznati nove zemlje, kulturu, tradiciju i običaje drugih zemlja, stvarati nova prijateljstva, ali i jačati svoje digitalne i jezične kompetencije.

Cilj projekta S.O.F.T. je razvijati „soft skills“, tj. meke vještine kod učenika. Učenici nakon formalnog obrazovanja stječu mjerljiva znanja i time konkuriraju na tržištu rada. No, poslodavci cijene i nemjerljiva znanja i vještine nužne i u svakodnevnom životu kao što su: sposobnost rada u timu i sposobnost rješavanja sukoba, emocionalna inteligencija, kreativnost, prilagodljivost, sposobnost kvalitetnog slušanja, govorništvo i sl.

U OŠ Bartola Kašića organiziranje su mnogobrojne aktivnosti u skladu s ciljevima projekta: edukativne, kreativne i sportske radionice, igrokazi na engleskom jeziku, svečana priredba ( na kojoj je gostovala mlađa skupina KUD Šumari, Vinkovci).

U srijedu je upriličen svečani prijem u Gradskoj vijećnici gdje ih je pozdravio vinkovački dogradonačelnik gospodin Ivan Romić.

Osim aktivnosti u prostoru škole, odrađene su i mnoge druge: obilazak i radionica u Gradskom muzeju Vinkovci, radionica pružanja prve pomoći (Crveni križ, ogranak Vinkovci), sajam u gradskome parku te prikupljanje sredstava koja su predana Crvenom križu, cvjetna radionica (cvjećarnica Frezija), radionica izrade tradicionalnih frizura (u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Vinkovci).

U četvrtak 29. rujna 2022. godine učenici su u pratnji učitelja posjetili Srednju strukovnu školu u Vinkovcima gdje su za njih bile pripremljene radionice kroz koje su predstavljena strukovna zanimanja-frizeri i soboslikari.  Za njih je organiziran i obilazak škole te predstavljanje posebnosti i prednosti strukovnih zanimanja.

Tijekom nekoliko dana gosti su se upoznali i s  ljepotama, običajima, kulturom  i tradicijom Vinkovaca i okolice te su im također  prezentirane ljepote istočne Slavonije kroz stručni izlet u Đakovo, Ilok i Vukovar.

Izletom u Vukovar saznali su više o hrvatskoj borbi za neovisnost, Domovinskom ratu i Gradu heroju.

Sudionici projekta su pohvalili organizaciju projektnog sastanka i aktivnosti te su pokazali svoje zadovoljstvo boravkom u Vinkovcima. 

Sljedeći projektni sastanak planiran je za studeni 2022. godine u Italiji.

Share