Najave

Raspored događanja za prosinac 2019. u ...
Raspored događanja za prosinac 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA   ...

Vijesti

Stipendije učenicima srednjih škola

VINKOVCI - Ugovore o dodjeli stipendija u velikoj gradskoj vijećnici srednjoškolcima svečano je uručio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

- Prvi put Grad Vinkovci daje učeničke stipendije. Drago nam je što imamo učenika koji to zaslužuju, koji pokazuju izvrsnost i tako zavrjeđuju da ih Grad i prepozna. Vjerujemo kako će ovih 58 učenika uspješno nastaviti svoje školovanje i pokazati da zaslužuju stipendije, a u budućnosti postati i studenti stipendisti te na pridonositi gradu svojim znanjem koje će steći školovanjem. Učeničke stipendije uveli smo osluhnuvši još jednom ono što je važno građanima, u ovom slučaju našim učenicima i roditeljima. Mi smo to samo uokvirili u naše odluke i omogućili da 58 učenika bude nagrađeno i da oni budu primjer ostalima koji će se javljati u sljedećim godinama, a nadamo se kako će se ovaj projekt samo širiti u budućnosti - rekao je Bosančić.

Pravo na dodjelu gradskih stipendija imali su učenici koji su državljani Republike Hrvatske, imaju prebivalište na području Vinkovaca, imaju prosjek ocjena za prethodni razred srednje škole najmanje 4,5 te ne ostvaruju pravo na stipendiju iz nekog drugog izvora.

Kriteriji za bodovanje bili su uspjeh u učenju, uspjeh na natjecanjima znanja, ostale posebnosti u kućanstvu podnositelja te prihodi po članu kućanstva. Učenička stipendija iznosi tri tisuće kuna, a isplaćuje se mjesečno u iznosu od 300 kuna u deset obroka.

 

Šokičić primio uspješnu glumicu Mateu Marušić

VINKOVCI-Glumica vinkovačkog kazališta ‘’Joza Ivakić’’ Matea Marušić dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu do 28 godina, za ulogu Laure Wingfield u predstavi ‘’Staklena menažerija’’ u kategoriji drame. 

U povodu toga održan je prijam u gradskoj upravi, gdje ju je primio zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić. Nije krio ponos što je nagrada stigla u Vinkovce u malo kazalište koje ima vrhunske glumce i glumice. ‘’U ove tri godine, koliko je u vinkovačkom kazalištu, Matea je ostvarila mnogo toga. Posebno mi je drago što naše kazalište ima dva profesionalna glumca, a to je na ponos i diku i kazalištu i Vinkovcima. Time se polako vraćamo na stare staze i nadam se kako će kazalište i njegovi glumci tomu još više pridonijeti’’, rekao je Šokičić. 

Ravnatelj Gradskog kazališta Zdenko Rečić, među ostalim, rekao je kako je Matea prva glumica vinkovačkog kazališta koja je dobila ovu prestižnu nagradu

 

Postanite i Vi dio "Adventa iz davnina" u obližnjem Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD- Postanite i Vi dio "Adventa iz davnina" u obližnjem Slavonskom Brodu, gradu u kojem je velika Ivana Brlić-Mažuranić napisala svoje najljepše pripovijetke. 

U petak, 6. prosinca 2019., točno u 16,30 sati, iz Vinkovaca  polazi vlak prema Slavonskom Brodu. Poklon karte za ovaj vlak daruje Vam grad Slavonski Brod, a jedino što trebate napraviti je preuzeti ih već danas na željezničkom kolodvoru u Vinkovcima.

Po dolasku u Slavonski Brod imat ćete prigodu osjetiti čaroliju Adventa u društvu svetog Nikole koji će od 18,00 do 20,00 sati, u pratnji likova iz Ivaninih bajki, uz posebne svjetlosne efekte,  šetati i dijeliti poklone u tvrđavi Brod, a potom predlažemo odlazak na slavonskobrodsko korzo - najveći trg u Hrvatskoj, na kojem će vas zabavljati legendarni Krunoslav Kićo Slabinac.

Vlak će nazad prema Vinkovcima sa slavonskobrodskog kolodvora krenuti u 22,00 sata.    

Paški sir postao 24. proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji

ZAGREB-Europska komisija je u ponedjeljak objavila da je "Paški sir" upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI). Proces zaštite naziva „Paški sir“ započeo je u srpnju 2017. godine, kada je Udruga proizvođača Paškog sira otoka Paga, podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom „Paški sir“.

Republika Hrvatska sada ima 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz naziv Paški sir, registrirani su: Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol i Zagorski mlinci.  EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Još jedno priznanje autohtonim hrvatskim poljoprivrednim proizvodima nakon što su na posljednjem sastanku u Kini ovoga studenoga povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan i ministrica poljoprivrede Marija Vučković potvrdili dogovor o prvih šest zaštićenih hrvatskih proizvoda koji će se naći na kineskom tržištu i to „Neretvanska mandarina“, „Baranjski kulen“, „Dalmatinski pršut“, „Drniški pršut“, „Lički krumpir“ i „Dingač“, a dogovoreno je da se na popisu nađe i sedmi proizvod, Istarski pršut“/“Istrski pršut“, ali kao zaštićeni proizvod Hrvatske i Slovenije.

Zemljopisno područje proizvodnje „Paškog sira“ obuhvaća područje otoka Paga i dva otočića Maun i Skrda. „Paški sir“ je ovčji sir tvrdog tijesta proizveden iz punomasnog ovčjeg mlijeka izvorne pasmine paška ovca, a mlijeko za proizvodnju „Paškog sira“ dobiva se od paških ovaca uzgojenih na poluekstenzivan način koje tijekom cijele godine borave na ograđenim pašnjacima unutar zemljopisnog područja proizvodnje. Specifičnost uzgoja paške ovce temelji na njihovom cjelodnevnom boravku na pašnjacima te konzumaciji aromatičnog i ljekovitog bilja, što se odražava ne samo na količinu proizvedenoga mlijeka nego i na njegov kemijski sastav i preradbene osobine.

 

 

HEP darovao šest novih računala Osnovnoj školi Ivana Kozarca u Županji

ŽUPANJA-Hrvatska elektroprivreda u sklopu pete godine provedbe akcije „Za naše male genijalce“ daruje 100 novih računala za 29 osnovnih škola diljem Hrvatske. Centralna svečanost ovogodišnjeg donacijskog ciklusa održana je u Županji, gdje je HEP darovao šest novih računala Osnovnoj školi Ivana Kozarca.

Učenicima i nastavnicima škole računala je uručio predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić, uz pomoć proslavljenog rukometaša i aktualnog direktora hrvatskih muških rukometnih reprezentacija Igora Vorija te vaterpolista Josipa Vrlića i Luke Bukića.

„Opremanje škola informatičkom opremom vidimo kao ulaganje u znanje, ulaganje u budućnost i ponosni smo što ovom, već tradicionalnom akcijom, doprinosimo hrvatskom obrazovnom sustavu i našim najmlađima. Samo ove godine 100 računala donosimo u 29 hrvatskih škola širom Hrvatske, od Čakovca do Omiša, od Krka do Županje“, izjavio je Frane Barbarić.

Zajedno s ovogodišnjim donacijskim ciklusom, HEP je do sada u sklopu akcije „Za naše male genijalce“ osigurao čak 350 računala za učenike u 103 osnovne škole diljem Hrvatske. Ukupna vrijednost darovane informatičke opreme iznosi gotovo 1,25 milijuna kuna.

HEP je ove godine zabilježio iznimno velik odziv škola, učenika i njihovih nastavnika, koji su na kreativan i originalan način snimili video radove, objasnili zašto su im potrebna nova računala te predstavili kvalitete svoje škole i posebnosti kraja iz kojega dolaze. Izabrane su škole s najboljim kreativnim uratkom, a da pri tome imaju velik broj učenika po računalu odnosno neadekvatnu i dotrajalu računalnu opremu.

 

Svjetski dan dijabetesa obilježen u OŠ ''Ivan Goran Kovačić'' u Vinkovcima

VINKOVCI- OŠ Ivana Gorana Kovačića se može pohvaliti dugogodišnjom suradnjom s patronažnom službom Doma zdravlja Vinkovci. Već osmu godinu zaredom profesorica Gabrijela Bićanić uz pomoć patronažnih sestara organizira edukativna predavanja o dijabetesu za učenike sedmih i osmih razreda uz mjerenje koncentracije šećera u krvi.

Moderan način života jedan je od glavnih uzroka sve veće pojave dijabetesa kod djece. Istraživanja su pokazala da možemo očekivati epidemiju šećerne bolesti tipa 2 izazvanu debljinom. Prekomjerna tjelesna težina vodi do ovog tipa bolesti koja se u pravilu otkriva slučajno, budući da većina oboljelih nema simptome. Hrvatska je po pojavnosti dijabetesa tipa 1 ili dijabetesa ovisnog o inzulinu kod djece i adolescenata, još 2012. godine, ušla u skupinu zemalja s visokim rizikom za razvoj tog tipa šećerne bolesti. Istraživanja su pokazala da je pojavnost bolesti 15,7 %, odnosno toliko je novooboljelih na 100.000 djece do 14 godina tijekom jedne kalendarske godine.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog, sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije, a za razliku od prijašnjih godina kada nisu bili zabilježeni slučajevi povišene razine, danas je povišena razina šećera ustanovljena kod dvoje učenika škole.

Patronažne sestre Vesna Dakić, Martina Marjanović i Martina Lončarević i ove su godine održale poučno predavanje i podučile djecu o simptomima i posljedicama šećerne bolesti zbog čega im se ravnatelj škole Mario Lovrić, dr. sc. zahvaljuje na suradnji. 

Ovo je bila prva suradnja ove školske godine s patronažnom službom Doma zdravlja, ali svakako ne i posljednja. 

Uz moto „Bolje spriječiti nego liječiti“ s nestrpljenjem se iščekuje sljedeća suradnja.

Svečano otvorena izložba ''Vinkovci i okolica u Domovinskom ratu”

VINKOVCI- U prizemlju  Gradskog muzeja Vinkovci  otvorena je izložba ''Vinkovci i okolica u Domovinskom ratu”, autora Danijela Petkovića, višeg  kustosa Gradskog Muzeja Vinkovci i voditelja Povijesnog odjela.

-Ovom izložbom željelo se  široj općoj i stručnoj javnosti predstaviti predmeti iz zbirki Povijesnog odjela Gradskog muzeja Vinkovci koji svjedoče o vremenu Domovinskog rata u Vinkovcima i okolici. Drugi motiv koji je bio pokretač za realizaciju ove izložbe je i činjenica da za izložbeno predstavljanje teme Domovinskog rata u Vinkovcima u našem Muzeju do sada nisu postojali adekvatni, prije svega prostorni uvjeti. Takvi uvjeti ne postoje niti danas jer se ova izložba realizira u trima izložbenim prostorijama u prizemlju Muzeja na svega oko 80 metara četvornih. Stoga odmah unaprijed isprike svima što se ovom izložbom, nažalost, neće moći obraditi svi aspekti Domovinskog rata u Vinkovcima i okolici. Primjerice, to je, osim spomenutih prostornih, dijelom i posljedica drugih objektivnih razloga, prije svega stanje sačuvanosti fotografskih drugih vizualnih izvora. To se, primjerice, odnosi na takve vizualne izvore iz onih mjesta nekadašnje općine Vinkovci koja su se na početku rata našla u neposrednom neprijateljskom okruženju ili su brzo bila okupirana pa takvi vizualni izvori nisu niti mogli nastati ili jednostavno nisu sačuvani”, istaknuo je Danijel Petković, viši kustos Gradskog Muzeja Vinkovci i voditelj Povijesnog odjela, te autor izložbe. 

U ovoj izložbi predstavljeni su izvori nastali u mjestima nekadašnje vinkovačke općine koja su se našla na prvim crtama bojišnice, ali nisu nikada bila okupirana, poput Vinkovaca, Nuštra, Privlake, Komletinaca, Jarmine i Ivankova, te donekle llače jer fotografski izvori iz ovih mjesta doista i dominiraju u izložbi. Uz fotografije izložene su i ratne uniforme, puške, granate, sanduci i drugi povijesni predmeti.

Prema riječima Hrvoja Vulića, ravnatelja Gradskog muzeja Vinkovci ova izložba je dugo planirana i priželjkivana u Vinkovcima, no zbog skučenosti prostora, djelomično je realizirana.

-Bilo je teško doći do građe same izložbe, dio stvari koji imamo je dio donacije, odnosno posuđen od vlasnika, pa se nadamo da će ova izložba biti poziv svim onima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, da doniraju stvari.Naša dužnost  kao Gradskog muzeja je čuvanje ostataka rata, očuvanje od zaborava i podsjećanje ljudi.Nažalost Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija žive u sjeni tragedije Vukovara, te se često zaboravlja da su Vinkovci podnijeli jedan od težih stradanja u Domovinskom ratu.Želimo ovom izložbom poručiti, odnosno ukazati na činjenicu, da je tokom Domovinskog rata vladalo jedno zajedništvo, pomoć jedni drugima.Kada se ukaže prilika, odnosno kad se zato stvore uvjeti vjerujemo kako će u Stalnom postavu  našeg muzeja, Domovinski rat imati svoje mjesto, rekao je Vulić.

Svjedok vremena, vinkovački fotograf Zvonimir Tanocki, zabilježio je mnoge trenutke tih ratnih godina, a puno njegovih fotografija, može se vidjeti i na ovoj izložbi u Vinkovcima.

-Za vrijeme Domovinskog rata sam snimio oko 2500 fotografija na području Vinkovaca i šire okolice i sa nekim vremenskim odmakom vidim da je to sad jedna jako vrijedna građa.Žao mi je što nisam više fotografija napravio.Ljudi su mi uvijek zanimljivi, ja sam u tom trenutku tražio neki izričaj, neku estetsku vrijednost.Ovo na izložbi je izbor autora izložbe Danijela Petkovića, no ja ću uskoro postaviti svoju samostalnu izložbu gdje će biti puno drugačijih u odnosu na ove, rekao je Tanocki.

Na otvorenju izožbe osim autora izložbe Danijela Petkovića, višeg  kustosa Gradskog Muzeja Vinkovci i voditelja Povijesnog odjela, Hrvoja Vulića, ravnatelja Gradskog muzeja Vinkovci, govorio je i Josip Matić, ratni zapovjednik 109. vinkovačke brigade.