Najave

Raspored događanja za srpanj  2018. u ...
Raspored događanja za srpanj 2018. u ...

KALENDAR DOGAĐANJA         ...

Vijesti

Đurđica Kovačević i Silva Filipović pobjednice petog Domskog sijela

VINKOVCI- U Domu za starije i nemoćne u Vinkovcima bilo je iznimno veselo, a razlog tomu peto je Domsko sijelo koje je okupilo natjecatelje iz domova Slavonije i Baranje.

- Peto Domsko sijelo, susret domova Slavonije i Baranje, prilika je da korisnici naših ustanova u druženju obnove prijateljstva i ugodno provedu dan. U sklopu Sijela imali smo natjecanje u izricanju naše poezije i proze - istaknula je Gordana Trifunović, ravnateljica Doma za starije i nemoćne.

Prosudbeno povjerenstvo koje su činile Helena Kuharić, Udruga ‘‘Hrvatska žena‘‘ Vinkovci te Željka Djeke i Vedrana Lugić iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, imale su težak zadatak odabrati najbolje.

Prvo mjesto u kategoriji proze osvojila je Đurđica Kovačević (Dom Velika), drugo mjesto osvojila je Ružica Čeruvija (Dom Vukovar), dok je treće mjesto osvojila Pavica Špoljarić (Dom Ilok). U kategoriji poezije prvo mjesto osvojila je Silva Filipović (Dom Osijek), drugi je bio Spasoje Blagojević (Dom Vinkovci), dok je treće mjesto osvojila Đurđica Kovačević (Dom Velika).

 

 

Gradonačelnik Ivan Bosančić obišao novu LED rasvjetu u ulici Hrvatskih kraljeva

VINKOVCI-Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić u pratnji svojih suradnika obišao je ulicu Hrvatskih kraljeva u Vinkovcima gdje je u rad puštena nova LED rasvjeta,  a radi se o ulici koja u dužini od 1.500 metara povezuje Zagrebački blok i okolna gradska naselja s središtem grada.

-Zadovoljni smo obavljenim radovima, a građani ovoga dijela Vinkovaca dobili su modernu i funkcionalnu rasvjetu od koje će velike koristi imati i vozači. U konačnici, postavljanjem rasvjete u ovoj ulici podignuli smo razinu sigurnosti i udobnosti života u njoj”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je prošetao dijelom Ulice hrvatskih kraljeva te se nakratko zadržao u razgovoru s građanima koji žive u toj ulici.

Prema njegovim riječima, riječ je o LED rasvjeti koja je jača od klasične, ali i dvostruko jeftinija te je ušteda znatna dok se istodobno podiže razina vidljivosti noću.

 

“U planu nam je u potpunosti promIjeniti u gradu klasičnu rasvjetu i postaviti LED rasvjetu, tamo gdje još nismo, ali kako je to poprilično skup posao radit ćemo to etapno”, kazao je Bosančić.

 

Učenici iz njemačkog grada Kenzingena nose puno lijepih uspomena sa održanih 53.Vinkovačkih jeseni

VINKOVCI-U velikoj vijećnici Grada Vinkovaca, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić  održao je prijem izaslanstva njemačkog partnerskog grada Kenzingena na čelu s gradonačelnikom Matthiasom Guderjanom, na kojem su bili i učenici Gymnasium Kenzingen koji su na uzvratnoj razmjeni kod svojih vršnjaka iz Gimnazije Matije Antuna Reljkovića Vinkovci.

Predstavnici Kenzingena došli su u Vinkovce i prisustovali 53. Vinkovačkim jesenima, a  u Velikoj gradskoj vijećnici gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić  održao je prijem za dugogodišnje goste i prijatelje zahvalivši im na još jednom dolasku na “Vinkovačke jeseni”. 

“Najveće bogatstvo u ovom našem prijateljstvu što se kroz godine veliki broj generacija sprijateljio u posjetama škola, gdje smo dobili nova prijateljstva koja će u budućnosti održavati ovu vezu između naših gradova. To je naravno velika zasluga i vaših profesora i ravnatelja škole. Suradnja s Kenzingenom je na tako visokoj razini da vjerujem da u našim gradovima nema građanina koji ne zna za to prijateljstvo. Nadam se što skorijem ponovnom susretu. '', istaknuo je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

Gradonačelnik Kenzingena Matthias Guderjan sa suradnicima istaknuo je da su ovo bile jedne od ljepših i boljih Vinkovačkih jeseni i što se tiče ponude i gostiju sigurno najbogatije, te da su naši učenici uživali i shvatili koliko je bilo važnih osoba na Vinkovačkim jesenima, dakako i susret s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

-''Prenosim čestitke gradu koji je u posljednje dvije godine puno toga napravio što govori da čelnici rade u dobrom smjeru, a čak su neke stvari bolje nego kod nas. Zahvaljujem Vam na pozivu i drago mi je što smo ovdje u Vinkovcima u ovo vrijeme velike manifestacije Vinkovačkih jeseni.'', rekao je Matthias Guderjan.

 

Zaklada Marco Pantani i Lions club Cesena donirali dva defibrilatora

VINKOVCI-U maloj vijećnici Grada Vinkovaca, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Gabrijel Šokičić održao je prijem izaslanstva talijanskog grada Cesene, koji su boravili u Vinkovcima u sklopu 53.Vinkovačkih jeseni na poziv vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića.

Humanitarna suradnja Cesene i Vinkovaca traje od samih početaka Domovinskog rata, djeca stradalnika rata s našeg područja su godinama ljetovala u Cesenaticu, stizale su nebrojene donacije hrane.

Posebnost ovoga puta je doniranje vježbovnog defibrilatora koji Gradskom društvu Crvenog križa Vinkovci za potrebe edukacije stanovništva daruje Zaklada Marco Pantani, te doniranje profesionalnog automatskog vanjskog defibrilatora koji zahvaljujući incijativi dr. Vladimira Giovanninija daruje Lions club Cesena. Ovaj uređaj bit će postavljen u javnom prostoru u Vinkovcima.Svečana primopredaja obavljena je danas na prijemu u gradskoj vijećnici.

Na prijamu na pomoći se zahvalio zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Gabrijel Šokičić, Branko Tomić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci i Dražen Švagelj, doc.dr. sc.

Uspješno završene 53.Vinkovačke jeseni

VINKOVCI - Zatvorene su 53.Vinkovačke jeseni  koje su se od 7.-16.rujna održavale pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i pokazale svu ljepotu tradicije.

Posljednjeg dana održan je drugi i treći dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora, nakon čega je  predsjednik organizacijskog odbora i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić zatvorio ovogodišnje Vinkovačke jeseni.

- Prije svega želim zahvaliti svima onima koji su radili na organizaciji 53. Vinkovačkih jeseni, ali i građanima Vinkovaca, koji su i ove godine u velikom broju pohodili sva događanja. Svi zajedno doprinjeli ste da nam Jeseni budu ono što jesu, najveća manifestacija tradicijske kulture u Hrvatskoj. Nadam se da je svatko pronašao nešto za sebe i da ste uživali ovih dana u Vinkovcima”, rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

Što se samo Smotre tiče, u sklopu 53. Vinkovačih jeseni, u dva dana nastupila su 34 kulturno-umjetniča društva koja su tijekom godine osvojila prva mjesta na županijskim i regionalnim smotrama izvornog folklora i na Vinkovačim jesenima su predstavljali svoju županiju. Smotra je održana u tri dijela, pa je tako na pozornici u središu grada nastupilo 20 kulturno-umjetničkih društava , a pod šatorom Vinkovačkih jeseni i preostalih 14 kulturno-umjetničkih društava.

Posebno je zanimljivo bilo nakon Smotre, kada je na Bosutu, pred mnoštvom okupljenih građana zapaljena skulptura od slame, uvod čemu je bio performans s vatrom u izvedbi članova udruga ''Slama'' i ''Plamingo art'' iz Osijeka.

Na kraju uspješnih,  prema riječima mnogih, 53.Vinkovačkih jeseni mnogi posjetitelji mogli su  poslušati koncert Marije Pavković Snaše i Tamburaškog sastava '' Berdaševa priča'', te na kraju koncert ''Tamburaša za dušu''.

 

Svečano otkriven spomenik hrvatskom velikanu banu Josipu Šokčeviću, rođenom u Vinkovcima

VINKOVCI- Na Trgu bana Josipa Šokčevića pred velikim  brojem posjetitelja  svečano je otkriven spomenik tom hrvatskom velikanu, rođenom u Vinkovcima.

-'Kako su to znali reći za njega “naše gore list”, ban Josip Šokčević se vratio na njegov trg u njegov grad. Grad koji je obilježen željeznicom, ali željeznicom za koju je baš on inzistirao da skrene prema Vinkovcima. Puno je velikih stvari napravio za Hrvatsku, za Vinkovce. Ban Šokčević je naš Vinkovčanin koji zaslužuje jedan lijep spomenik u svom gradu. Nadam se da smo u tome uspjeli, vidjet ćemo kako će građani reagirati, ali drago mi je što je konačno došao trenutak da otkrijemo našem banu, hrvatskom banu, banu Šokčeviću, spomenik u središtu grada Vinkovaca'', rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Spomenik banu Šokčeviću otkrili su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, predsjednik Povijesnog i športskog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci Zlatko Virc i domaćin svečanosti, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. 

Autora spomenika i njegov rad predstavio je akademik Slobodan Prosperov Novak, a nazočnima se obratio i autor Ivan Kujundžić, akademski kipar iz Zagreba. Spomenik je blagoslovio mons. Tadija Pranjić, župnik župe Sv. Euzebija i Poliona. 

“Skicu ove skulpture počeo sam raditi još od davnog susreta s hrvatskim sokolarima koji su bili u jednoj, možemo reći hrabroj akciji povratka posmrtnih ostataka bana Šokčevića iz Beča. Tada smo došli na ideju o podizanju spomenika banu u Vinkovcima. Nažalost, trebalo je puno vremena proći kako bi se došlo do financijskih i drugih mogućnosti da se ovo realizira i danas sam posebno sretan što ćemo ovdje u Vinkovcima, na njegovom trgu, otkriti i blagosloviti spomenik banu Šokčeviću”, istaknuo je autor spomenika Ivan Kujundžić.

Bana Josipa Šokčevića prikazao je u nadnaravnoj veličini od 2 metra i 25 centimetara. Skulptura je od bronce i patinirana je bez voštenja te će boju mijenjati ovisno o vremenskim prilikama, a nalazi se na postamentu od bračkog kamena. 

U svečanom programu sudjelovali su Gradski puhački orkestar, Muška pjevačka grupa “Lipa”, glumci Ivica Lučić i Đorđe Dukić, Sanja Toth, altistica (HNK Osijek), Konjanička garda i Garda Hrvatskog sokola Vinkovci i Vinkovački šokački rodovi. Scenarij i režiju potpisuje Vladimir Andrić.

 

Auto show u Vinkovcima predstavio nove ljubimce na četiri kotača

VINKOVCI- U sklopu 53. Vinkovačkih jeseni uspješno je održan Auto Show Vinkovci koji okupio je od šest izlagača: PSC Osijek, Auto Škojo, Autodom Vidaković, Autowill Vinkovci te goste Oldtimer klub “Stari sjaj” i Moto klub Vinkovci koji su predstavili svojih 50-tak ponajboljih vozila.

-“Ovo je jedan od događaja koji se uvijek zbivaju u vrijeme Vinkovačkih jeseni i nadopuni ponudu kroz dane gdje uz red zabave i folklora, imamo priliku vidjeti ponudu domaćih auto kuća. Ljudima je zanimljivo pogledati novitete iz svijeta automobilizma i ove dane između Malih jeseni i centralnog događanja pruža im se prilika da i u jutarnje sate mogu doživjeti nešto, a možda si netko izabere i novi automobil”, rekao Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik