Najave

Vijesti

OŠ Bartola Kašića Vinkovci sudjeluje deset godina u međunarodnim projektima, Erasmus+

VINKOVCI-OŠ Bartola Kašića u Vinkovcima sudjeluje u međunarodnim projektima od 2011. godine i do sada su bili dio sedam projekata te je odrađeno sedam projektnih sastanaka u Vinkovcima.

 Od 25. rujna do 1. listopada 2022. godine škola je domaćin međunarodnog projektnog sastanka u okviru projekta S.O.F.T.-Start Our Future Today. Ugostili su devetnaest učenika i jedanaest učitelja iz različitih europskih zemalja: Poljske (koordinatori projekta), Bugarske, Turske, Španjolske i Italije. 

Kroz Erasmus+ projekte učenici imaju priliku upoznati nove zemlje, kulturu, tradiciju i običaje drugih zemlja, stvarati nova prijateljstva, ali i jačati svoje digitalne i jezične kompetencije.

Cilj projekta S.O.F.T. je razvijati „soft skills“, tj. meke vještine kod učenika. Učenici nakon formalnog obrazovanja stječu mjerljiva znanja i time konkuriraju na tržištu rada. No, poslodavci cijene i nemjerljiva znanja i vještine nužne i u svakodnevnom životu kao što su: sposobnost rada u timu i sposobnost rješavanja sukoba, emocionalna inteligencija, kreativnost, prilagodljivost, sposobnost kvalitetnog slušanja, govorništvo i sl.

U OŠ Bartola Kašića organiziranje su mnogobrojne aktivnosti u skladu s ciljevima projekta: edukativne, kreativne i sportske radionice, igrokazi na engleskom jeziku, svečana priredba ( na kojoj je gostovala mlađa skupina KUD Šumari, Vinkovci).

U srijedu je upriličen svečani prijem u Gradskoj vijećnici gdje ih je pozdravio vinkovački dogradonačelnik gospodin Ivan Romić.

Osim aktivnosti u prostoru škole, odrađene su i mnoge druge: obilazak i radionica u Gradskom muzeju Vinkovci, radionica pružanja prve pomoći (Crveni križ, ogranak Vinkovci), sajam u gradskome parku te prikupljanje sredstava koja su predana Crvenom križu, cvjetna radionica (cvjećarnica Frezija), radionica izrade tradicionalnih frizura (u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Vinkovci).

U četvrtak 29. rujna 2022. godine učenici su u pratnji učitelja posjetili Srednju strukovnu školu u Vinkovcima gdje su za njih bile pripremljene radionice kroz koje su predstavljena strukovna zanimanja-frizeri i soboslikari.  Za njih je organiziran i obilazak škole te predstavljanje posebnosti i prednosti strukovnih zanimanja.

Tijekom nekoliko dana gosti su se upoznali i s  ljepotama, običajima, kulturom  i tradicijom Vinkovaca i okolice te su im također  prezentirane ljepote istočne Slavonije kroz stručni izlet u Đakovo, Ilok i Vukovar.

Izletom u Vukovar saznali su više o hrvatskoj borbi za neovisnost, Domovinskom ratu i Gradu heroju.

Sudionici projekta su pohvalili organizaciju projektnog sastanka i aktivnosti te su pokazali svoje zadovoljstvo boravkom u Vinkovcima. 

Sljedeći projektni sastanak planiran je za studeni 2022. godine u Italiji.

 

Tanja Cirba: '' Samo zajedno možemo naprijed''

LOVAS-U povodu obilježavanja Dana općine Lovas održana je svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio predsjednik Stjepan Milas, a načelnica Tanja Cirba izvijestila je o radu Općine u proteklom jednogodišnjem razdoblju.

- Među gospodarskim projektima istaknula bih da se u Opatovcu trenutno provodi uvođenje u radove  na izgradnji Zimske luke (zimovnika) na Dunavu, projekt vrijedan 48 milijuna kuna, čiji je nositelj Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Kvaliteta života u našoj Općini, u smislu osnovnih životnih potreba i sadržaja, blizu je kvaliteti života u gradovima. Ovo je jedna lijepa sredina u kojoj se može stvarati i odgajati obitelj.U našoj Općini je puno projekata, među kojima je izgradnja Spomen obilježja minskog polja.Moja poruka mještanima za Dan Općine, je da samo zajedno možemo naprijed, poručila je Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas.

 

U svečanom dijelu sjednice uručene su nagrade odličnim učenicima u godini 2021./2022. u OŠ Lovas, a dobili su ih: 

 

- Ognjen Tanasić iz Opatovca,

- Jakov Sabljak iz Lovasa,

- Toni Brajković iz Lovasa,

- Gabrijel Palijan iz Lovasa,

- Paul Peulić iz Lovasa,

- Franka Markešić iz Lovasa,

- Ante Horvat iz Opatovca,

- Marko Luketić iz Lovasa,

- Lana Patarčić iz Opatovca,

- David Pole iz Lovasa,

- Lucija Gožović iz Opatovca,

- Natali Velerajter iz Lovasa,

- Tena Peulić iz Lovasa,

- Dunja Peulić iz Lovasa,

- Sara Luketić iz Lovasa,

- Mate Markešić iz Lovasa, 

- Dora Bačlić iz Lovasa, 

- Lea Hodak iz Lovasa.

 

Učenici srednje škole:

-Ivana Dognar iz Opatovca,

-Tea Kovačević iz Lovasa,

- Magdalena Beck iz Opatovca,

- Ante Keser iz Lovasa,

- Ivančica Sabljak iz Lovasa.

 

Objavljen poziv za uključenje u ovogodišnji Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka

VINKOVCI-U četvrtak, 1. rujna 2022., objavljen je Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u programu Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2022. godinu. Pozivom su osigurana sredstva u iznosu od milijun kuna za podjelu Nacionalne staklenke meda učenicima prvih razreda osnovnih škola na čitavom teritoriju Republike Hrvatske.

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu imaju osnivači školskih ustanova, a to su: Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave, jedinice područne (regionalne) samouprave i druge pravne ili fizičke osobe. Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola 7. prosinca 2022., povodom obilježavanja Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, a u cilju educiranja djece o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane, kao i pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te promocije meda lokalnih proizvođača koji je pakiran u Nacionalnu staklenku.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prvi puta 7. prosinca 2018. godine, a u četiri godine njegova održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 853 osnovne škole s ukupno 142.840 učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 775 pčelara.

Javni poziv otvoren je do 1. listopada 2022. godine, a detalje i dokumentaciju možete pronaći na ovom linku: 

MED

Marina Orsag donosi dva dana smijeha i znanja u poznatom vinkovčkom kultnom ugostiteljskom objektu Hang Loose !

VINKOVCI- Uživajte u interaktivnoj zabavi u Hang Loose baru uz muzički kviz i stand up komediju. Naša najpoznatija komičarka i finalistica showa "Zvijezde pjevaju" ponovo stiže u Vinkovce i to sa dvije potpuno različite, a neizmjerno zabavne večeri. Za lokaciju događaja odabrala je prekrasno dvorište odličnog Hang Loose bara. 

U srijedu 31.8. od 21h možete uživati u odličnom životnom stand up showu "Šarena ovca obitelji" Kako je odrastati u jednoj nadasve neobično sklepanoj obitelji s kojom ćete se u potpunosti moći poistovjetiti, te kako je odrastati i živjeti u Lijepoj Našoj kao LGBT osoba, saznajte u ovom urnebesnom životnom showu. 

Osim što se možete smijati uz Marinu u srijedu, u nedjelju 4.9. od 18 h možete i provjeriti svoje muzičko znanje u interaktivnom i zabavnom kvizu, kojeg je osmislila i vodi, po imenu "Sluha i igara". Ako ste do sada bili na dosta muzičkih pub kvizova i kada ste vidjeli ovu najavu pomislili "ah još jedan kviz o muzici", prevarili ste se. Ovo je najzabavniji kviz o muzici do sada. Ovo je muzički kviz sa pjevanjem, čitanjem s usana, nadopunjavanjem riječi, nastavljanjem pjesama od određene riječi te općim muzičkim znanjem. Ova edicija biti će posvećena muzici koja je žarila i palila 80tih i 90tih na području bivše Juge.

Sav info o ulaznicama i kotizacijama nalazi se na FB stranici Studija Smijeha.

 

Nadamo se da će ovakvih događanja u našem gradu biti što više. Veselimo se i vidimo u Hang loose baru! <3 

Uporabnu dozvolu od danas možete dobiti bez odlazaka u institucije

VINKOVCI- U gradskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša započeli su s poslom skeniranja akata o gradnji početkom ožujka, a završili krajem srpnja ove godine odnosno čak 5 mjeseci prije planiranog roka. 

Radi se o nacionalnom projektu „Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH“, a u navedenom razdoblju u Vinkovcima su skenirana 15.323 akta, točnije, preko 50.000 stranica različitih akata o gradnji. Riječ je o 10-ak vrsta akata, kao što su građevinske dozvole, uporabne dozvole, lokacijske dozvole i slično. Gradonačelnik Ivan Bosančić ističe kako je u cijeloj priči najvažnije to što provedba ovoga projekta ima višestruke prednosti za građane budući da će uskoro, umjesto dosadašnjih fizičkih odlazaka u institucije, do traženih dokumenata moći doći na jednostavniji način, kroz sustav eGrađani i putem GEOportala ISPU odnosno moći će se obratiti uredima za graditeljstvo koji će ih zatim brzo povući iz sustava.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Davor Mecanović podsjeća pak kako je još 2015. godine uvođenjem sustava eDozvola postupak izdavanja dozvola u potpunosti digitaliziran, dok se sada projektom eArhiva značajno smanjilo administrativno opterećenje, a osigurana je i transparentnost postupaka u području prostornog uređenja i gradnje, čime se povećava i učinkovitost javne uprave. 

„Skeniranje je ove godine započelo u županijskim središtima i većim gradovima i općinama u 13 županija, a planirani završetak čitavog procesa je kraj 2022. godine, no, mi smo uz veliki angažman djelatnika uspjeli sve završiti dosta ranije“, naglašava Mecanović.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine provodi ovaj projekt s ciljem pretvaranja u digitalnu formu više od 2 milijuna lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola izdanih u razdoblju od 1968. do 2015. godine kada je započelo digitalno izdavanje dozvola putem sustava eDozvola. Od uspostave modula eDozvola 2015. godine, sve lokacijske, građevinske i uporabne dozvole, izdane od tada do danas, pohranjene su u digitalnoj formi, a riječ je o više od 3,2 milijuna dokumenata. 

„Sve prije toga nalazi se u papirnatim izdanjima po raznim arhivama što građanima i investitorima otežava proces pronalaska. Digitalizacijom postižemo to da će svi koji imaju potrebu, nakon što isti bude u upotrebi, preko sustava lako doći do potrebnih uporabnih dozvola koje su od velike važnosti u većini postupaka“, objašnjava Mecanović.

Digitalizacija akata o gradnji, napominje, provodi se kroz modul eArhiva. Sam postupak provodi se u dvije faze. Prva je skeniranje i indeksiranje akata, a druga unos metapodataka i georeferenciranje. Prva faza podrazumijeva skeniranje svih akata o gradnji na terenu te uz osnovni set podataka isporuka tih akata u sustav eArhiva. U drugoj fazi će se provjeriti svaka skenirana dozvola, njena ispravnost i čitljivost te točnost unesenih osnovnih podataka o dozvoli u prethodnoj fazi. Nakon toga će se toj dozvoli dodijeliti oznaka točne lokacije na službenoj digitalnoj karti Republike Hrvatske što je omogućeno kroz već prethodno razvijen web-alat za georeferenciranje u sklopu sustava ISPU. Tada će takva digitalizirana dozvola postati službenim dijelom digitalne arhive te biti javno dostupna građanima na GEO portalu ISPU-a.

Zajedništvom i velikim projektima do kvalitetnijeg života u Gradu Otoku

OTOK-Na današnji dan prije šesnaest godina odlukom Hrvatskog sabora tadašnjoj Općini Otok dodijeljen je status grada. To je bio povijesni trenutak koji je značio novu kvalitetu života za građane Grada Otoka. 

Polaganjem vjenaca i paljenjem svijeća, te svečanom sjednicom Grdaskog vijeća obilježen je Dan Grada Otoka.

Gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić posebnu zahvalu uputio je ministru obrane Mariju Banožiću i Vladi Republike Hrvatske koja je prepoznala izniman trud i angažman Grada Otoka u povlačenju sredstava iz Europskih fondova u okviru velikog Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

-Mnogi projekti koje planiramo realizirati, premašuju višestruko naš proračun i mogućnosti našeg proračuna.Dokazai smo u proteklom periodu da od nekih tri do četiri godine realizIrali smo 238 milijuna kuna projekata.Ako uzmete u obzir činjenicu da naš proračun iznosi 17 milijuna kuna i ovo sve što smo realizirali, potvrđuje samo tezu, da znamo svoj posao.Planiramo velike projekte koji će biti finacirani iz Europskih fondova, državnog proračuna, vjerujemo u sebe i vjerujemo da ćemo sve zacrtano i ostvariti.Da bi u ovome uspjeli mora postojati nekoliko bitnih preduvjeta.Prvi preduvjet  je jedno zajedništvo koje ima Otok, drugi preduvjet je suradnja i sinergija koju Grad Otok ima dugi niz godina s drugim tijelima državne i javne uprave te Vladom Republike Hrvatske. Kao najmlađi grad u Hrvatskoj nastavljamo jačati razvojne projekte na gradskoj i lokalnoj razini.Pokušavamo naš grad pozicionirati kao jedan centar ovog dijela županije, istaknuo je Josip Šarić, otočki grdaonačelnik.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako je Grad Otok primjer kako osmišljeni razvojni projekti na lokalnoj razini donose pozitivne iskorake.

-'' To je sredina koja je uspješna u povlačenju sredstava iz Europskih fondova, ali je i pojačana kontinuiranim aktivnostima Vlade Republike Hrvatske u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Vlada RH strateškim pristupom od 2016. godine s nacionalne razine slagala kockice radi ostvarenja četiri cilja; Pelješki most, eurozona, Schengen i obrana i sigurnost za odvraćanje. Na takav se način stvara sigurna klima, klima za investicije, klima koja će sutra pridonijeti gospodarstvu, projektima i razvoju. Siguran sam da ćemo uz pomoć Vlade i dalje vidjeti perspektivu iz povlačenja sredstava Europske unije“, kazao je ministar Banožić. 

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Mario Kapulica u ovoj je prigodi čestitao građanima grada Otoka njihov Dan pohvalivši poduzetničku klimu grada i njegovih stanovnika posebice hrvatskih branitelja koji su podnijeli ogromnu žrtvu u Domovinskom ratu, ali i pridonijeli unaprjeđenju kvalitete života i rada ovog dijela Hrvatske.

Počasni građanin grada Otoka Vladimir Šeks ovom prilikom istaknuo je od kada je Otok bio općina, a sada i grad da prati kako iz godine u godinu napreduje i pretvara se u jednu svojevrsnu istočno slavonsku metropolu. Gradska vlast i građani puno su truda i napora uložili da bi Otok bio ovo što je danas, grad s urbanim obilježjima.

U svečanom dijelu dodijeljena su priznanja i nagrade Grada Otoka, a dobili su ih:

-Plaketu Grada Otoka posthumno je dobio Milko Jurić, za doprinos obrani i razvoju područja Grada Otoka

Priznanja Grada Otoka dobili su: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije (za partnersku suradnju na očuvanju i zaštiti okoliša Grada Otoka), Služba za prostorno  planiranje , gradnju i zaštiti okoliša Vukovarsko-srijemske županije (za doprinos razvoju Grada Otoka), Plavoj Vinkovačkoj televiziji (za doprinos informiranju građana Grada Otoka), te Izabeli Lojna (za ostvarene sportske rezultate).

 

Mario Komšić novi je direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o.

VINKOVCI-Na danas održanoj sjednici Skupštine Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK) d.o.o. Vinkovci dužnosti je razriješen direktor Ivan Rimac, univ.spec.oec. koji je dužnost direktora obnašao od 2019. godine. Za novog direktora izabran je Mario Komšić, dipl.oec., koji na mjesto direktora VVK dolazi s mjesta direktora Izgradnje-VVK d.o.o. na čijem je čelu bio od 2014. godine. U svom dosadašnjem radu obnašao je i dužnost pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Vinkovaca od 2008. do 2014. godine. U nepuna dva mandata obnašao je dužnost predsjednika Nadzornog odbora VVK.

„Važno je naglasiti kako s mjesta direktora Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije odlazim sporazumno i na moju inicijativu. Iza mene je uspješno proveden zahtjevan projekt Aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna, pripremljeni su projekti digitalizacije, ali i proveden osjetljiv projekt nove sistematizacije društva. VVK je danas stabilan poslovni subjekt koji upošljava značajan broj djelatnika i zadovoljan sam učinjenim te bez lažne skromnosti mogu reći kako ostavljam tvrtku koja je posložena i spremna za nastavak rada na pripremljenim i novim investicijama. Prioritet su nam bili korisnici, a puno energije smo ulagali i u unutarnje procedure kroz sistematizaciju i podizanje ljudskih potencijala. Zahvaljujem se na kvalitetnoj suradnji svakom djelatniku ove tvrtke. S obzirom na veličinu tvrtke i opsežnost poslovanja te investicije koji su u tijeku u dogovoru s novom Upravom ostat ću jedan period na raspolaganju kako bi osigurali da se svi projekti uspješno nastave provoditi te da zbog mog odlaska ne trpi niti jedan segment poslovanja, ali i naši korisnici i što je za mene iznimno važno naši djelatnici. S kolegom ću u idućem razdoblju proći sve detalje i uputiti ga detaljno kroz sve poslovne procese, a drago mi je što novi direktor ima iskustvo u ovoj branši te će mu svakako preuzimanje upravljanja ovako velikim sustavom biti jednostavnije“, kaže Rimac.

 

 

„Hvala na povjerenju Skupštini Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije. Ovo je za mene novi poslovni izazov, a ovo odgovorno mjesto prihvatio sam jer imam iskustva u ovom sustavu nakon što sam gotovo dva mandata bio predsjednik Nadzornog odbora VVK te gotovo 9 godina vodio tvrtku Izgradnja - VVK d.o.o. koja je uvelike bila uključena u procese koji su dio Vinkovačkog vodovoda. Zahvaljujem se gospodinu Rimcu na mogućnosti da preuzimanje ove zahtjevne funkcije odradimo što bezbolnije i da niti jedan dio tvrtke ne trpi odnosno da se svi projekti nastave neometano provoditi. Ovo je velika tvrtka i svaki segment je važan dio ukupnog poslovanja te je potrebno detaljno proći kroz sve poslovne procese i projekte što ćemo u narednom razdoblju zajednički i učiniti. Na prvom mjestu uvijek moraju biti korisnici i svakako jamčim kako je kvalitetna vodoopskrba i odvodnja prioritet i nove Uprave, kao i nastavak digitalizacije i povećanja kvalitete naših usluga. Izazovna vremena su svakako pred nama, svjedoci smo vrtoglavog skoka cijena energenata, sirovina i materijala i moramo učiniti sve što je u našoj moći da osiguramo stabilnost i nesmetano funkcioniranje čitavog sustava vodoopskrbe i odvodnje“, rekao je Komšić.