Najave

Raspored događanja za siječanj 2019. u ...
Raspored događanja za siječanj 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA   ...

Vijesti

Jure Mustapić svojim crtežima ostavio bez daha mnoge Vinkovčane

VINKOVCI-Dolazeći u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Vinkovci na izložbu crteža Jure Mustapića, mota se puno pitanja u glavi , tko je on i što njegovi crteži predstavljaju.

Kako je vrijeme odmicalo, Jure Mustapić je ušao u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Vinkovci u pratnji majke Mihaele, tek onda nam nije ništa bilo jasno,jer smo prethodno prošli postavljenom izložbom.

Kasnije smo saznali da mali umjetnik je upravo on, čija se izložba otvara u Knjižnici, a on ima samo 8,5 godina.Kad pogledate sve te crteže, imate dojam da se radi o momku koji ide u srednju školu i odavno crta, a ovo je samo jedna od njegovih izložbi.Međutim, zaista Jure Mustapić imao je otvorenje izložbe crteža pod nazivom ''Iz moje mape'' kojom je zadivio veliki broj posjetitelja izložbe.

Skroman kakav i je,  Jure je istaknuo da ga je crtanje oduvijek privlačilo uz tatu Maria koji voli čitati strip romane.

-Počeo sam crtati sa svojih pet  godina, gledao sam neke umjetnike kako rade i svidjelo mi se to.U početku sam radio crteže likove iz filmova, te neke pirate, da bi kasnije radio crteže nogometaša.Najviše volim likove iz igrica, a za rad mi treba oko tri dana.Ovdje na izložbi je samo jedan dio moga rada.Među crtežima se može naći i Bob Marley, te šokac i šokica. Inače sam učenik osnovne škole Ivana Gorana Kovačića i moji prijatelji me uvijek pohvale za moje crteže, a na likovnom  u školi imam sve petice.U planu su mi crteži omiljenih likova iz Star Warsa, rekao je Jure Mustapić, autor izložbe.

Prema riječima Sonje Šimić iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, Jure je kao trogodišnji dječak dolazio u Knjižnicu uz stariju sestru Ivu i od onda prate njegov rad.

-Jure je još tada pokazao interes  za crtanje,dok su njegovim vršnjacima bili zanimljiviji kocke i automobili. Bojice ga baš nisu zanimale, volio je olovku iz koje nastajalo mnoštvo sitnih likova, ali s puno detalja.Kasnije su likovi postali veći, počeo je koristiti olovku u boji, a inspiracija je bila strip i film, kasnije igrice.Osim uživanja i osjećaja ugode gledajući Jurine radove, ova izložba šalje snažnu poruku djeci, rekla je Sonja Šimić.

 

Ponosan je bio otac Mario Mustapić koji je rekao da se sve dogodilo nekako spontano, a da je teško dobiti od Jure ono što netko želi, nego on crta upravo ono što on u tom trenutku vidi i što mu je inspiracija.

-Listajući moje stripove, uvijek mi je govorio da ne kupujem stripove, nego da će on nešto crtati, tako je to u biti i krenulo.Sjedne za računalo, prati yu tube slikare i polako crta svoje crteže, da bi danas imao jednu lijepu izložbu u Knjižnici, rekao je Mario Mustapić.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić prigodnim riječima je otvorila izložbu, rekavši da su ponosni što su imali priliku u njihovoj Knjižnici upriličiti otvorenje izložbe crteža Jure Mustapića, pred kojim je zasigurno blistava karijera.

U kulturno-umjetničkom dijelu večeri, svečanost otvorenja uveličala je Anđela Ugljar na flauti.Veliki broj posjetitelja ostao je bez daha kad su razgledali izložbu, jer nisu mogli vjerovati da je to rad jednog osmogodišnjeg dječaka, koji će u uskoro napuniti devet godina.

 

 

Vedrana Lugić: ''Napraviti ćemo četverogodišnji Strateški plan naše Knjižnice''

VINKOVCI-Odlaskom  dosadašnje ravnateljice Emilije Pezer u mirovinu, na mjesto ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci došla je mlada i ambiciozna Vedrana Lugić.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić posjetio je Gradsku knjižnicu i čitaonicu kako bi novoj ravnateljici Vedrani Lugić poželio uspjeh u obavljanju nove zadaće.

-Koristim ovu priliku da se zahvalim gospođi Emiliji Pezer koja je uspješno vodila Knjižnicu do sada i otišla u zaslužena mirovinu, ali i da zaželim uspješan rad i Knjižnici i novoj ravnateljici gospođi Lugić da u njezinom mandatu zajednički dođemo do toga da uselimo u novu Knjižnicu, da što više građana čita, što više boravi u Knjižnici jer to je nešto što će nas sve skupa oplemeniti, proširiti naša shvaćanja i dati nam priliku da nam Knjižnica bude “prozor u svijet”. Cilj nam je što više napraviti u ovoj godini u realizaciji projekta nove Knjižnice, kako bi u sljedećoj godini bili pred sam kraj ili završetak nove Knjižnice”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić koji je u ovoj prigodi donio i dar, pet tableta, kazavši kako sve danas ide u korak s vremenom pa se i knjige čitaju u elektronskom obliku te će i s ovim tabletima i Vinkovčani moći pročitati pokoju knjigu.

Strateško planiranje je nešto čega knjižnice danas moraju biti svjesne, a što je prvi zadatak nove ravnateljice.

-Planiranje predstavlja osnovnu funkciju upravljanja kojom započinju mnoge aktivnosti u knjižnici kroz definiranje ciljeva i određivanje postupaka kako da dođemo do njihovih ostvarenja. Knjižnice moraju biti svjesne važnosti strateškog planiranja i upravo će to biti moj prvi korak, napraviti četverogodišnji Strateški plan za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Vinkovci. Strateško se planiranje  razlikuje od drugih oblika planiranja, jer se bavi pitanjem povezanosti s okruženjem u kojem djeluje, ono je način komuniciranja s korisnicima, iznošenje ideja te analiza tekućeg i budućeg stanja. Knjižnica osigurava svojim korisnicima pristup informacijama i znanju, otvoreni smo prema svim članovima svoje zajednice, nezaobilazno smo mjesto točnih informacija u današnjem svijetu hiperprodukcije neprovjerenih informacija, no ponekad smo nevidljivi kod potencijalnih korisnika. Ove ćemo se godine prijaviti na natječaj za novi bibliobus iz Europskog socijalnog fonda kroz koji ćemo promicat aktivnosti socijalne uključenosti i borbu protiv siromaštva te ulaganje u obrazovanje, vještine te cjeloživotno učenje. Postojeće je vozilo staro i dotrajalo te ga je potrebno zamijeniti novim kako bismo neometano nastavili rad u pokretnoj knjižnici s mogućnošću pružanja usluga i potencijalnim korisnicima u ruralnim sredinama gdje Bibliobus još ne ide. Svi planovi bit će usmjereni k poboljšanju postojećih usluga te stvaranju novih kako bismo poboljšali kvalitetu kulturnog života u Gradu i Županiji, rekla je Vedrana Lugić.

 

 

 

Poduzeće Boso darivalo Leona Kovača prvu bebu

VINKOVCI-Predstavnici tvrtke Boso posjetili su 13. godinu zaredom prvu rođenu bebu u Vinkovcima kako bi je darivali poklonima.

Pamela Mataković i Tomislava Skender iz tvrtke Boso posjetili su Kristinu Kovač, majku dječaka Leona, kako bi joj uručili poklone poduzeća Boso.

U poklonu je bila košara s osnovnim higijenskim potrepštinama za majku i bebu, a osim toga poduzeće Boso darovalo je i 5000 kuna u bonovima koje će moći iskoristiti tijekom godine.

U prošloj su, 2018. godini, liječnici u vinkovačkoj bolnici obavili 723 poroda, a rođeno je ukupno 730 djece. Te brojke su iz godine u godinu, na žalost, sve više poražavajuće. 

“U odnosu na pretprošlu godinu primjetan je pad broja rođene djece, za nekih 6-7 posto. Iako, kako je sredinom godine izgledalo, mislili smo da će taj postotak biti i puno veći, no pred kraj godine stanje se ipak popravilo, pa to i nije prevelika razlika u odnosu na 2017. Pad broja porođaja velik je ako usporedimo ovaj period s onim od prije 7-8 godina, kada smo imali oko 1100 porođaja, te s onim od prije 10 godina, kada je u našoj bolnici rođeno gotovo 1500 djece”, ističe dr. Zvonimir Juzbašić, voditelj rodilišta u vinkovačkoj bolnici. 

Leon Kovač prva beba u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima

VINKOVCI- U Općoj županijskoj bolnici Vinkovci bilo je puno razloga za slavlje jer je rođena prva beba u 2019. godini. Maleni Leon, sin Tomislava i Kristine Kovač iz Đeletovaca, rođen je u vinkovačkoj bolnici u dva sata i tri minute iza ponoći, dugačak je 47 centimetara, a težak 2670 grama.

- U prošloj 2017. godini imali smo oko 750 poroda, a u 2018. godini 723 poroda, to je nešto manje u odnosu na proteko razdoblje, no moram istaknuti da je puno građana otišlo iz Hrvatske. Nadamo se da će ova 2019. biti bolja u odnosu na prethodne,istaknuo dr. Tomislav Čavar, ginekolog Opće županijske bolnice Vinkovci.

Porod je prošao u najboljem redu, pa se i majka i beba osjećaju dobro. Leona i njegovu majku prvi je darivao župan Božo Galić, a ravnatelj Opće župaijske bolnice Vinkovci Krunoslav Šporčić uručio je i poklon Kolinde Grabar KItarović, predsjednice Republike Hrvatske.

 

Oliver Hob iz Odreda izviđača Vinkovci upalio četvrtu adventsku svijeću u Vinkovcima

VINKOVCI-Procesijom župljana Župe Bezgrešnog Srca Marijina i Župa sv. Euzebija i Poliona koji su pjevali božićne pjesme od svoje Župe do adventskog vijenca u središnjem vinkovačkom parku započelo je paljenje četvrte adventske svijeće u sklopu ''Adventa u Vinkovcima''.

 Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić rekao je kako je brzo prošlo vrijeme od prve do četvrte svijeće i da je sad ostalo ono najbitnije, dolazak Božića.

-Božić je pred vratima i nadam se da smo iskoristili ovo vrijeme da se lijepo pripremimo za Božić, da ga dočekamo u jednom blagostanju zajedno sa svojim obiteljima i da ovo božićno vrijeme provedemo kako smo si zaželjeli.Svima želim blagoslovljen Božić, ali i sretnu i uspješnu 2019.godinu, poručio je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

Prema riječima fra Željka Klarića iz Župe Bezgrešnog Srca Marijina (Vinkovačko Novo Selo)  četvrta svijeća simbolizira pouzdanje i da mi u slavljenju Božića, imamo pouzadanje u Boga. 

 Četvrtu adventsku svijeću u Vinkovcima upalio je Oliver Hob iz Odreda izviđača Vinkovci koji su središnji  park donijeli Betlehemsko svijetlo.

 

Potpisani ugovori za stipendije

VINKOVCI-Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić  potpisao je sa studentima Ugovor o dodjeli stipendije za akademsku godinu 2018./2019.

Stipendija će se isplaćivati u deset jednakih mjesečnih obroka u iznosu od 700 kuna, počevši od siječnja 2019. godine. To znači kako je za 230 studenata s područja grada Vinkovaca osigurano ukupno 1.610.000,00 kuna.

-To je jedno ulaganje Grada Vinkovaca u svoje mlade ljude koji će se jednoga dana vratiti u grad i nadamo se dizati ovaj grad i gospodarski i društveno na sve moguće načine. Mislim da je to jedini put – ulaganje u djecu i mlade ljude koji su dobili priliku studirati i kroz svoju struku pronositi Vinkovce. Mislim da se time malo koji grad može pohvaliti, a ja sam izrazito ponosan da smo to uspjeli napraviti. Pokušat ćemo održavati taj trend i nagraditi sve studente koji imaju prosjek 3.5 ili više jer je to izvanredan uspjeh”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Natječaj je objavljen 12. listopada, a ove godine uvjete je ispunilo nešto više studenata nego prije. Naime, na natječaj se javilo 135 novih stipendista, a uvjete je ispunjavalo njih 115 i svima je dodijeljena stipendija. Kada tome dodamo još 115 starih studenata, dolazimo do ukupnog broja od 230 stipendija dodijeljenih u ovoj godini, što je za 56 stipendija više nego protekle godine kada je bilo dodijeljeno 174 stipendije

Vukovarsko-srijemska županija darivala najpotrebitije za Božić

VUKOVAR- U povodu blagdana Božića vukovarsko-srijemski župan Božo Galić darivao je ustanove i udruge koje skrbe o socijalno ugroženim građanima na području Vukovarsko-srijemske županije.

„U susret predstojećim blagdanima želio sam da na ovaj način pomoći onima koji su u teškoj situaciji te im uljepšati blagdanske dane a posebno djeci u udomiteljskim obiteljima. Time prenosimo i jednu poruku koja je jako važna a to je da osjete ljubav i toplinu ljudskog srca i u ovim danima im posvećujemo posebnu pozornost. Ovom prilikom svima želim sretne božićne i novogodišnje blagdane te puno zdravlja, mira i ljubavi“, poručio je tim povodom župan Galić.

Župan se odazvao zamolbi Caritasa Vinkovačkog i Vukovarskog dekanata te Đakovačko-osječke nadbiskupije u okviru humanitarne akcije „Veliko srce za male ljude“. Odobrio je sukladno zamolbama i Socijalnim samoposlugama u Vinkovcima i Vukovaru kupnju najnužnijih potrepština za socijalno ugrožene građane, zatim Udruzi hrvatskih brojnih obitelji 8+ u Vinkovcima „Put mira“ u Vinkovcima, kao i Milosrdnim sestrama svetog Križa iz Vinkovaca koje prikupljaju hranu za sve one koje im se obrate za pomoć.

 

Isto tako, prigodnim poklon paketićima darovao je i korisnike Centra za rehabilitaciju „Mala Terezija“ Vinkovci, štićenike Dječjeg doma Sv. Ana u Vinkovcima, te učenike Osnovne škole Josipa Matoša u Vukovaru kao i članove Društva za pomoć osobama s invaliditetom „Golubovi“ iz Županje i Udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ u Vukovaru, koji su uručeni na njihovim blagdanskim priredbama, izvijestili su iz županijske uprave.

 

Povodom predstojećih božićnih blagdana, župan Galić je za djecu, smještenoj u udomiteljskim obiteljima na području Vukovarsko-srijemske županije, pomogao kroz Udrugu udomitelja „Zagrljaj“ u Vukovaru.