Najave

Vijesti

Vinkovce i okolne općine te grad Otok očekuje period provedbe projekata vrijednih 25 milijuna eura

VINKOVCI- Vinkovce i okolne općine te grad Otok očekuje period provedbe projekata vrijednih 25 milijuna eura koje će koristiti kako bi potaknuli dodatni razvoj vinkovačkog kraja. Zahvaljujući ITU mehanizmu, Vinkovci su urbano središte i pokretač razvoja velikog područja koje obuhvaća teritorij od devet susjednih općina i grada Otoka odnosno prostor od čak 877 km2 na kojem živi gotovo 40% stanovništva naše županije. Nakon svih odrađenih priprema, sada slijede oni posljednji koraci prije samog početka korištenja sredstava te je na današnjem Koordinacijskom i Partnerskom vijeću Urbanog područja Vinkovci dano pozitivno mišljenje za nacrt Strategije razvoja urbanog područja Vinkovci u razdoblju od 2021. -2027. godine, a definirano je i pet posebnih ciljeva razvoja urbanog područja.

 

PET POSEBNIH CILJEVA RAZVOJA URBANOG PODRUČJA VINKOVCI 

1.Očuvanje, obnova i unaprjeđenje kvalitete urbanog, ruralnog i prirodnog okoliša te javnih površina

2.Društvena revitalizacija kroz potporu kulturi, društvenom životu i sportu

3.Društvena kohezija, solidarnost i skrb za osjetljive skupine, djecu i mlade

4.Kreiranje poticajnog okruženja za poduzetništvo, održivu poljoprivredu i dinamično gospodarstvo

5.Unaprjeđenje prometnih i komunalnih sustava te javnih servisa i upravljanja.

 

Zahvaljujući dobrim rezultatima rada u tom području, Vinkovci su se uvijek nalazili pri vrhu među hrvatskim gradova kada je povlačenje EU sredstava u pitanju te je tako još u 2019. godini započela priča u smjeru ITU mehanizma. Danas, nakon više od dvije godine izrade strategije, čekanja odobrenja Operativnih programa na nacionalnoj razini, devet općina i dva grada na čelu s Vinkovcima došli su do posljednjih koraka prije samog početka korištenja sredstava kroz ITU mehanizam. Gradonačelnik Vinkovaca i predsjednik Partnerskog i Koordinacijskog vijeća Urbanog područja Vinkovci Ivan Bosančić naglasio je kako će danas donesena strategija biti vodilja za sve projekte koji će se odvijati na ovom području te pohvalio suradnju između svih općina i gradova koja, kako kaže, može poslužiti kao primjer da projekti nemaju politički predznak nego je svima važno da se ostvare odnosno da sve općine i gradovi imaju koristi od istih.

„U svakoj od općina će se dogoditi barem jedan projekt za kojeg vjerujem da će doprinijeti tome da život u tim mjestima bude bolji i kvalitetniji. Iako su sve to jedinice lokalne samouprave koje formalno nemaju veze s Vinkovcima i dalje mi živimo u praktički jednome prostoru. Svi njihovi sugrađani sve svoje probleme rješavaju u Vinkovcima, ovdje im djeca idu u školu i pohađaju različite slobodne aktivnosti. Vinkovci kontinuirano utječu na život u svim tim općinama. Kroz partnersko vijeće koje obuhvaća sve segmente društva s naših prostora dobili smo ulazne informacije. Radi se o sektorima koje i sami možemo odgonetnuti, a to su depopulacija, demografska obnova i gospodarstvo koje je nositelj svega. U svakom od sektora ima potreba i uvijek će ih biti i ne treba zanemariti niti jedan, nego ITU mora utjecati na sve segmente društva“, poručio je Bosančić.

Kada je riječ o Vinkovcima, istaknuo je nekoliko projekata koji su u planu, posebno zonu Zalužje koja će imati utjecaj na ovaj prostor jer tvrtke koje djeluju na području grada Vinkovaca često posluju i na prostoru cijele bivše općine Vinkovci. Dodao je i kako je siguran da će sutra bilo koja značajnija tvrtka koja uđe u Zonu Zalužje zapošljavati djelatnike iz svih okolnih općina. Prilikom pripreme strategije općine i gradovi urbanog područja Vinkovci istaknuli  su potrebu za provedbom više do 200 projekata ukupne vrijednosti oko 250 milijuna eura koji su prilikom duge analize prioritizirani i raspoređeni po definiranim ciljevima. Obzirom da 25 milijuna eura ukupne vrijednosti projekata nije dovoljno za sve projekte, strategija je definirala strateške projekte područja koji će biti predloženi za financiranje kroz ITU mehanizam, a među kojima će zasigurno najveću važnost imati upravo izgradnja akceleratora u zoni Zalužje, rekonstrukcija otvorene gradske tržnice u Vinkovcima koju će pratiti projekti izgradnje infrastrukture za plasman lokalnih proizvoda po općinama, te urbanističko uređenje centara općina i rekonstrukcija Trga Vinkovačkih jeseni. 

Osim toga, moglo se čuti na današnjim sjednicama Partnerskog i Koordinacijskog vijeća, u planu je i izgradnja biciklističkih staza između općina, čime će se stvoriti preduvjeti za povezivanje naselja uz korištenje ekološki prihvatljivog prijevoza te ulaganja u sportsku i kulturnu infrastrukturu, čime će se osnažiti turistička ponuda i mogućnosti razvoja turizma na ovom području.

 

Grad Vinkovci i ove godine vlasnicima pasa financira prvo cijepljenje

 

VINKOVCI-Cijepljenje i mikročipiranje pasa od presudnog je značaja pri sprječavanju širenja bolesti među životinjama, ali i za rješavanje problema s napuštenim kućnim ljubimcima. Iako su brojke cijepljenih i čipiranih pasa općenito u porastu u odnosu na period kada se tek kretalo s ovakvom praksom, još uvijek ima vlasnika koji svoje ljubimce iz razno raznih razloga ne čipiraju, dio čak i ne cijepi, a razlog za izbjegavanje ove zakonske obveze uglavnom je financijske prirode. Grad Vinkovci stoga i ove godine vlasnicima pasa financira prvo cijepljenje protiv bjesnoće, dehelmintizaciju odnosno čišćenje životinje od parazita te trošak mikročipiranja. 

Gradonačelnik Ivan Bosančić ističe kako je cilj prvenstveno financijski pomoći građanima, da se nitko od vlasnika pasa ne odluči ne cijepiti ili čipirati psa iz tih razloga.

„Nije zanemariva ni ušteda jer svaka kuna koja ostane u kućnom budžetu uvijek dobro dođe. Vjerujemo kako na ovaj način u velikoj mjeri pridonosimo i da u Vinkovcima imamo što manje napuštenih životinja. Psi nikada nisu krivi za probleme u kojima se nađu, od kućnog ljubimca postaju lutalice prvenstveno zahvaljujući neodgovornim vlasnicima kojih će, nadamo se, biti sve manje“, poručuje gradonačelnik. 

Pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Marko Dujmić poziva vlasnike pasa da se za sredstva prijave putem Javnog poziva objavljenog na stranicama Grada, uz napomenu kako pravo na financiranje imaju samo građani grada Vinkovaca. Maksimalni iznos financiranja je 250 kuna (33,18 EUR) po psu od čega se 150 kuna (19,91 EUR) odnosi na cijepljenje i dehelmintizaciju, 90 kuna (11,95 EUR) na mikročipiranje i 10 kuna (1,33 EUR) na izdavanje putovnice za psa.

OŠ Bartola Kašića Vinkovci sudjeluje deset godina u međunarodnim projektima, Erasmus+

VINKOVCI-OŠ Bartola Kašića u Vinkovcima sudjeluje u međunarodnim projektima od 2011. godine i do sada su bili dio sedam projekata te je odrađeno sedam projektnih sastanaka u Vinkovcima.

 Od 25. rujna do 1. listopada 2022. godine škola je domaćin međunarodnog projektnog sastanka u okviru projekta S.O.F.T.-Start Our Future Today. Ugostili su devetnaest učenika i jedanaest učitelja iz različitih europskih zemalja: Poljske (koordinatori projekta), Bugarske, Turske, Španjolske i Italije. 

Kroz Erasmus+ projekte učenici imaju priliku upoznati nove zemlje, kulturu, tradiciju i običaje drugih zemlja, stvarati nova prijateljstva, ali i jačati svoje digitalne i jezične kompetencije.

Cilj projekta S.O.F.T. je razvijati „soft skills“, tj. meke vještine kod učenika. Učenici nakon formalnog obrazovanja stječu mjerljiva znanja i time konkuriraju na tržištu rada. No, poslodavci cijene i nemjerljiva znanja i vještine nužne i u svakodnevnom životu kao što su: sposobnost rada u timu i sposobnost rješavanja sukoba, emocionalna inteligencija, kreativnost, prilagodljivost, sposobnost kvalitetnog slušanja, govorništvo i sl.

U OŠ Bartola Kašića organiziranje su mnogobrojne aktivnosti u skladu s ciljevima projekta: edukativne, kreativne i sportske radionice, igrokazi na engleskom jeziku, svečana priredba ( na kojoj je gostovala mlađa skupina KUD Šumari, Vinkovci).

U srijedu je upriličen svečani prijem u Gradskoj vijećnici gdje ih je pozdravio vinkovački dogradonačelnik gospodin Ivan Romić.

Osim aktivnosti u prostoru škole, odrađene su i mnoge druge: obilazak i radionica u Gradskom muzeju Vinkovci, radionica pružanja prve pomoći (Crveni križ, ogranak Vinkovci), sajam u gradskome parku te prikupljanje sredstava koja su predana Crvenom križu, cvjetna radionica (cvjećarnica Frezija), radionica izrade tradicionalnih frizura (u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Vinkovci).

U četvrtak 29. rujna 2022. godine učenici su u pratnji učitelja posjetili Srednju strukovnu školu u Vinkovcima gdje su za njih bile pripremljene radionice kroz koje su predstavljena strukovna zanimanja-frizeri i soboslikari.  Za njih je organiziran i obilazak škole te predstavljanje posebnosti i prednosti strukovnih zanimanja.

Tijekom nekoliko dana gosti su se upoznali i s  ljepotama, običajima, kulturom  i tradicijom Vinkovaca i okolice te su im također  prezentirane ljepote istočne Slavonije kroz stručni izlet u Đakovo, Ilok i Vukovar.

Izletom u Vukovar saznali su više o hrvatskoj borbi za neovisnost, Domovinskom ratu i Gradu heroju.

Sudionici projekta su pohvalili organizaciju projektnog sastanka i aktivnosti te su pokazali svoje zadovoljstvo boravkom u Vinkovcima. 

Sljedeći projektni sastanak planiran je za studeni 2022. godine u Italiji.

Tanja Cirba: '' Samo zajedno možemo naprijed''

LOVAS-U povodu obilježavanja Dana općine Lovas održana je svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio predsjednik Stjepan Milas, a načelnica Tanja Cirba izvijestila je o radu Općine u proteklom jednogodišnjem razdoblju.

- Među gospodarskim projektima istaknula bih da se u Opatovcu trenutno provodi uvođenje u radove  na izgradnji Zimske luke (zimovnika) na Dunavu, projekt vrijedan 48 milijuna kuna, čiji je nositelj Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Kvaliteta života u našoj Općini, u smislu osnovnih životnih potreba i sadržaja, blizu je kvaliteti života u gradovima. Ovo je jedna lijepa sredina u kojoj se može stvarati i odgajati obitelj.U našoj Općini je puno projekata, među kojima je izgradnja Spomen obilježja minskog polja.Moja poruka mještanima za Dan Općine, je da samo zajedno možemo naprijed, poručila je Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas.

 

U svečanom dijelu sjednice uručene su nagrade odličnim učenicima u godini 2021./2022. u OŠ Lovas, a dobili su ih: 

 

- Ognjen Tanasić iz Opatovca,

- Jakov Sabljak iz Lovasa,

- Toni Brajković iz Lovasa,

- Gabrijel Palijan iz Lovasa,

- Paul Peulić iz Lovasa,

- Franka Markešić iz Lovasa,

- Ante Horvat iz Opatovca,

- Marko Luketić iz Lovasa,

- Lana Patarčić iz Opatovca,

- David Pole iz Lovasa,

- Lucija Gožović iz Opatovca,

- Natali Velerajter iz Lovasa,

- Tena Peulić iz Lovasa,

- Dunja Peulić iz Lovasa,

- Sara Luketić iz Lovasa,

- Mate Markešić iz Lovasa, 

- Dora Bačlić iz Lovasa, 

- Lea Hodak iz Lovasa.

 

Učenici srednje škole:

-Ivana Dognar iz Opatovca,

-Tea Kovačević iz Lovasa,

- Magdalena Beck iz Opatovca,

- Ante Keser iz Lovasa,

- Ivančica Sabljak iz Lovasa.

 

Objavljen poziv za uključenje u ovogodišnji Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka

VINKOVCI-U četvrtak, 1. rujna 2022., objavljen je Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u programu Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2022. godinu. Pozivom su osigurana sredstva u iznosu od milijun kuna za podjelu Nacionalne staklenke meda učenicima prvih razreda osnovnih škola na čitavom teritoriju Republike Hrvatske.

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu imaju osnivači školskih ustanova, a to su: Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave, jedinice područne (regionalne) samouprave i druge pravne ili fizičke osobe. Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola 7. prosinca 2022., povodom obilježavanja Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, a u cilju educiranja djece o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane, kao i pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te promocije meda lokalnih proizvođača koji je pakiran u Nacionalnu staklenku.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prvi puta 7. prosinca 2018. godine, a u četiri godine njegova održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 853 osnovne škole s ukupno 142.840 učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 775 pčelara.

Javni poziv otvoren je do 1. listopada 2022. godine, a detalje i dokumentaciju možete pronaći na ovom linku: 

MED

Marina Orsag donosi dva dana smijeha i znanja u poznatom vinkovčkom kultnom ugostiteljskom objektu Hang Loose !

VINKOVCI- Uživajte u interaktivnoj zabavi u Hang Loose baru uz muzički kviz i stand up komediju. Naša najpoznatija komičarka i finalistica showa "Zvijezde pjevaju" ponovo stiže u Vinkovce i to sa dvije potpuno različite, a neizmjerno zabavne večeri. Za lokaciju događaja odabrala je prekrasno dvorište odličnog Hang Loose bara. 

U srijedu 31.8. od 21h možete uživati u odličnom životnom stand up showu "Šarena ovca obitelji" Kako je odrastati u jednoj nadasve neobično sklepanoj obitelji s kojom ćete se u potpunosti moći poistovjetiti, te kako je odrastati i živjeti u Lijepoj Našoj kao LGBT osoba, saznajte u ovom urnebesnom životnom showu. 

Osim što se možete smijati uz Marinu u srijedu, u nedjelju 4.9. od 18 h možete i provjeriti svoje muzičko znanje u interaktivnom i zabavnom kvizu, kojeg je osmislila i vodi, po imenu "Sluha i igara". Ako ste do sada bili na dosta muzičkih pub kvizova i kada ste vidjeli ovu najavu pomislili "ah još jedan kviz o muzici", prevarili ste se. Ovo je najzabavniji kviz o muzici do sada. Ovo je muzički kviz sa pjevanjem, čitanjem s usana, nadopunjavanjem riječi, nastavljanjem pjesama od određene riječi te općim muzičkim znanjem. Ova edicija biti će posvećena muzici koja je žarila i palila 80tih i 90tih na području bivše Juge.

Sav info o ulaznicama i kotizacijama nalazi se na FB stranici Studija Smijeha.

 

Nadamo se da će ovakvih događanja u našem gradu biti što više. Veselimo se i vidimo u Hang loose baru! <3 

Uporabnu dozvolu od danas možete dobiti bez odlazaka u institucije

VINKOVCI- U gradskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša započeli su s poslom skeniranja akata o gradnji početkom ožujka, a završili krajem srpnja ove godine odnosno čak 5 mjeseci prije planiranog roka. 

Radi se o nacionalnom projektu „Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH“, a u navedenom razdoblju u Vinkovcima su skenirana 15.323 akta, točnije, preko 50.000 stranica različitih akata o gradnji. Riječ je o 10-ak vrsta akata, kao što su građevinske dozvole, uporabne dozvole, lokacijske dozvole i slično. Gradonačelnik Ivan Bosančić ističe kako je u cijeloj priči najvažnije to što provedba ovoga projekta ima višestruke prednosti za građane budući da će uskoro, umjesto dosadašnjih fizičkih odlazaka u institucije, do traženih dokumenata moći doći na jednostavniji način, kroz sustav eGrađani i putem GEOportala ISPU odnosno moći će se obratiti uredima za graditeljstvo koji će ih zatim brzo povući iz sustava.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Davor Mecanović podsjeća pak kako je još 2015. godine uvođenjem sustava eDozvola postupak izdavanja dozvola u potpunosti digitaliziran, dok se sada projektom eArhiva značajno smanjilo administrativno opterećenje, a osigurana je i transparentnost postupaka u području prostornog uređenja i gradnje, čime se povećava i učinkovitost javne uprave. 

„Skeniranje je ove godine započelo u županijskim središtima i većim gradovima i općinama u 13 županija, a planirani završetak čitavog procesa je kraj 2022. godine, no, mi smo uz veliki angažman djelatnika uspjeli sve završiti dosta ranije“, naglašava Mecanović.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine provodi ovaj projekt s ciljem pretvaranja u digitalnu formu više od 2 milijuna lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola izdanih u razdoblju od 1968. do 2015. godine kada je započelo digitalno izdavanje dozvola putem sustava eDozvola. Od uspostave modula eDozvola 2015. godine, sve lokacijske, građevinske i uporabne dozvole, izdane od tada do danas, pohranjene su u digitalnoj formi, a riječ je o više od 3,2 milijuna dokumenata. 

„Sve prije toga nalazi se u papirnatim izdanjima po raznim arhivama što građanima i investitorima otežava proces pronalaska. Digitalizacijom postižemo to da će svi koji imaju potrebu, nakon što isti bude u upotrebi, preko sustava lako doći do potrebnih uporabnih dozvola koje su od velike važnosti u većini postupaka“, objašnjava Mecanović.

Digitalizacija akata o gradnji, napominje, provodi se kroz modul eArhiva. Sam postupak provodi se u dvije faze. Prva je skeniranje i indeksiranje akata, a druga unos metapodataka i georeferenciranje. Prva faza podrazumijeva skeniranje svih akata o gradnji na terenu te uz osnovni set podataka isporuka tih akata u sustav eArhiva. U drugoj fazi će se provjeriti svaka skenirana dozvola, njena ispravnost i čitljivost te točnost unesenih osnovnih podataka o dozvoli u prethodnoj fazi. Nakon toga će se toj dozvoli dodijeliti oznaka točne lokacije na službenoj digitalnoj karti Republike Hrvatske što je omogućeno kroz već prethodno razvijen web-alat za georeferenciranje u sklopu sustava ISPU. Tada će takva digitalizirana dozvola postati službenim dijelom digitalne arhive te biti javno dostupna građanima na GEO portalu ISPU-a.