Najave

Vijesti

Mario Komšić novi je direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o.

VINKOVCI-Na danas održanoj sjednici Skupštine Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK) d.o.o. Vinkovci dužnosti je razriješen direktor Ivan Rimac, univ.spec.oec. koji je dužnost direktora obnašao od 2019. godine. Za novog direktora izabran je Mario Komšić, dipl.oec., koji na mjesto direktora VVK dolazi s mjesta direktora Izgradnje-VVK d.o.o. na čijem je čelu bio od 2014. godine. U svom dosadašnjem radu obnašao je i dužnost pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Vinkovaca od 2008. do 2014. godine. U nepuna dva mandata obnašao je dužnost predsjednika Nadzornog odbora VVK.

„Važno je naglasiti kako s mjesta direktora Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije odlazim sporazumno i na moju inicijativu. Iza mene je uspješno proveden zahtjevan projekt Aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna, pripremljeni su projekti digitalizacije, ali i proveden osjetljiv projekt nove sistematizacije društva. VVK je danas stabilan poslovni subjekt koji upošljava značajan broj djelatnika i zadovoljan sam učinjenim te bez lažne skromnosti mogu reći kako ostavljam tvrtku koja je posložena i spremna za nastavak rada na pripremljenim i novim investicijama. Prioritet su nam bili korisnici, a puno energije smo ulagali i u unutarnje procedure kroz sistematizaciju i podizanje ljudskih potencijala. Zahvaljujem se na kvalitetnoj suradnji svakom djelatniku ove tvrtke. S obzirom na veličinu tvrtke i opsežnost poslovanja te investicije koji su u tijeku u dogovoru s novom Upravom ostat ću jedan period na raspolaganju kako bi osigurali da se svi projekti uspješno nastave provoditi te da zbog mog odlaska ne trpi niti jedan segment poslovanja, ali i naši korisnici i što je za mene iznimno važno naši djelatnici. S kolegom ću u idućem razdoblju proći sve detalje i uputiti ga detaljno kroz sve poslovne procese, a drago mi je što novi direktor ima iskustvo u ovoj branši te će mu svakako preuzimanje upravljanja ovako velikim sustavom biti jednostavnije“, kaže Rimac.

 

 

„Hvala na povjerenju Skupštini Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije. Ovo je za mene novi poslovni izazov, a ovo odgovorno mjesto prihvatio sam jer imam iskustva u ovom sustavu nakon što sam gotovo dva mandata bio predsjednik Nadzornog odbora VVK te gotovo 9 godina vodio tvrtku Izgradnja - VVK d.o.o. koja je uvelike bila uključena u procese koji su dio Vinkovačkog vodovoda. Zahvaljujem se gospodinu Rimcu na mogućnosti da preuzimanje ove zahtjevne funkcije odradimo što bezbolnije i da niti jedan dio tvrtke ne trpi odnosno da se svi projekti nastave neometano provoditi. Ovo je velika tvrtka i svaki segment je važan dio ukupnog poslovanja te je potrebno detaljno proći kroz sve poslovne procese i projekte što ćemo u narednom razdoblju zajednički i učiniti. Na prvom mjestu uvijek moraju biti korisnici i svakako jamčim kako je kvalitetna vodoopskrba i odvodnja prioritet i nove Uprave, kao i nastavak digitalizacije i povećanja kvalitete naših usluga. Izazovna vremena su svakako pred nama, svjedoci smo vrtoglavog skoka cijena energenata, sirovina i materijala i moramo učiniti sve što je u našoj moći da osiguramo stabilnost i nesmetano funkcioniranje čitavog sustava vodoopskrbe i odvodnje“, rekao je Komšić.

 

Svečano otvoren Centar za održivi razvoj lokalne zajednice Općine Lovas

LOVAS- Udruga za rehabilitaciju i edukaciju ''Visoki jablani'' s partnerima i u suradnji s Općinom Lovas, organizirala je svečanost otvorenja Centra za održivi razvoj lokalne zajednice Općine Lovas. 

Program je započeo svečanim otvaranjem izložbe zlatoveza i starih fotografija koji uprizoruju život ljudi Općine Lovas kroz povijest u Centru kompetencija i posjetom ECO LAB-u u vatrogasnom domu.

U programu svečanog otvorenja održana je prezentacija novouređene šivaone u sklopu Doma kulture Lovas. Otvorenju su nazočili Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, voditeljica projekta Mihaela Jović Karešin, općinska načelnica Tanja Cirba, direktor Agro-klastera Zdenko Podolar, zamjenik direktora Agro-Klastera Željko Cirba, ravnatelj razvojne Agencije TINTL-a Mladen Markešić, župnik Marin Putilin i drugi uvaženi gosti. 

Program se nastavio koncertom tamburaškog orkestra Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca i podjelom priznanja korisnicima programa Centra. Otvorenje je završilo koncertom Nine Kraljić u pratnji gitarista.

Apel građanima da prijave nelegalno korištenje vode iz hidrantske mreže

VINKOVCI-Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. (VVK) želi skrenuti pozornost na neovlašteno korištenje vode za piće iz hidrantske mreže. Svako neovlašteno korištenje vode za piće iz hidrantske mreže je protuzakonito te negativno utječe na vodoopskrbni sustav budući da nestručna manipulacija hidrantima izaziva u mreži hidrauličke udare koji posljedično izazivaju kvarove na distribucijskoj mreži i zamućenje vode za piće što utječe na kvalitetu javne vodoopskrbe za korisnike usluga Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije.

 

Posljednji takav slučaj zabilježen je u srijedu, 4. svibnja, u Vinkovačkom Novom Selu kojom prilikom je na dojavu stanovnika Ulice Ivana Meštrovića pozvana policija. Ovakve pojave najčešće su u proljeće kada se voda koristi za zalijevanje poljoprivrednih površina te ljeti kada, uz ostalo, pojedinci vodu iz hidrantske mreže koriste za punjenje bazena i zalijevanje vrtova. Anonimne dojave građana najveća su pomoć djelatnicima VVK u otkrivanju kradljivaca vode. Iako mnogi to još uvijek nevoljko čine, istodobno im smeta da netko ilegalno koristi vodu dok oni redovito plaćaju svoje mjesečne račune.

 

Ovom prigodom želimo istaknuti da otvaranje i zatvaranje hidranata smiju izvoditi isključivo djelatnici VVK, a u iznimnim slučajevima požara ili sl., istima smiju manipulirati vatrogasci. Stoga apeliramo na građane da ukoliko primijete kako netko neovlašteno koristi hidrantsku mrežu isto prijave na besplatni broj telefona 0800 2254. Zajedničkim snagama možemo spriječiti ovakve pojave koje mogu ugroziti sustav i prouzročiti probleme za sve korisnike na našem distribucijskom području. Svi takvi slučajevi bit će prijavljeni nadležnim institucijama budući da su takva postupanja protuzakonita, a Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. od kradljivaca će tražiti naknadu štete.

 

Budimo društveno odgovorni!

Grad Vinkovci će financirati pripreme za državnu maturu učenika vinkovačkih srednjih škola

VINKOVCI- Svjesni važnosti kvalitetnih priprema za državnu maturu, a kako bi učenici postigli što bolje rezultate te kako bi kroz cijeli proces prošli sa što manje stresa, iz Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca ponudili su vinkovačkim srednjim školama potporu u financijskom dijelu organizacije priprema.

Grad Vinkovci tako će financirati pripreme za državnu maturu učenika Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara iz predmeta hrvatski jezik u ukupnom trajanju od 32 školska sata, u kojima će sudjelovati 70 učenika završnih razreda smjer medicinska sestra/tehničar opće njege te veterinarski tehničar. Također, dogovoreno je financiranje priprema za držanu maturu i za učenike Gimnazije M.A. Reljkovića iz predmeta hrvatski jezik, engleski jezik i matematika. Za pripreme iz hrvatskog jezika zainteresirano je 100 učenika koji će biti podijeljeni u dvije skupine i kojima će pripreme iz ovoga predmeta trajati 35 školskih sati. Iz predmeta matematika provodit će se pripreme za 62 učenika u trajanju od 40 školskih sati, a pripreme za engleski jezik pohađat će 32 učenika u trajanju od 35 školskih sati.

„Iako se učenici za državnu maturu pripremaju kroz cijelo svoje srednjoškolsko obrazovanje, zbog cijele situacije i problema s pandemijom odnosno zbog provođenja on-line nastave, koja je zasigurno utjecala na kvalitetu naučenog, odlučili smo našim srednjoškolcima ove godine pomoći u završnim pripremama. Želja nam je na ovaj način doprinijeti da učenici prošire svoje znanje i steknu dodatno samopouzdanje pred polaganje mature. Organizaciju priprema omogućile su i nove blaže epidemiološke mjere jer imamo mogućnost miješanja razrednih odjela što olakšava organizaciju priprema. Škole koje imaju manji broj zainteresiranih učenika mogu u dogovoru s drugim srednjoškolskim ustanovama zajednički organizirati program i na taj način izaći u susret svojim učenicima“, objašnjava pročelnica Andrea Vinković. Napominje i kako će se pripreme održavati subotom uz minimalan broj od 20 učenika.

Uz dvije navedene škole, za ovaj vid gradske pomoći zainteresirani su i u Poljoprivredno šumarskoj školi i to za provođenje priprema iz hrvatskog, engleskog i matematike, za ukupno 45 učenika.

Učenici iz Slavonskog Broda pobijedili na UNICEF-ovoj radionici: Osmislili rješenja za izazove lokalnih zajednica i osvojili više od 20 tisuća kuna !

 

SLAVONSKI BROD- Druga ovogodišnja radionica UPSHIFT odvila se proteklog vikenda za učenike Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. Deset timova iz osnovnih i srednjih škola motivirani da budu donositelji dobrih promjena radilii su na kreativnim rješenjima za izazove u svojim lokalnim zajednicama, a tri tima su odlukom stručnog žirija osvojila novčane nagrade u iznosu od 7.500 kuna i mentorsku podršku tijekom provedbe projekta.

Sudjelovao je ukupno 41 učenik koji su se okupili u timovima od tri do pet članova. Pobjednici UPSHIFT radionice u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji su:

Tim 2 - Ivana R., Marta K., Mihaela G. i Maja K. iz Srednje medicinske škole Slavonski Brod koje će provoditi različite aktivnosti s ciljem prevencije pretilosti kod djece i mladih.

Tim 4 - Laura R., Gabriela B., Željko B., Melani J. i Petra Š. iz Srednje medicinske škole Slavonski Brod koji će se usmjeriti na rješavanje problema vršnjačkog nasilja među mladima. 

Tim 7 - Lana L., Petra K., Anja D., Matija J. i Viktorija B. iz Srednje medicinske škole Slavonski Brod koji će se baviti problemom iskrivljene slike o ljepoti uzrokovane standardima koje postavljaju društvene mreže.

Za realizaciju projekata timova dodijeljeno je ukupno 22.500 kuna.

Program je dosad obuhvatio 19 županija

Do danas je u UPSHIFT programu u 19 hrvatskih županija sudjelovalo više od 300 učenika, koji su okupljeni u timove razvijali 70 rješenja, od kojih su 37 dobila financijsku i mentorsku podršku za daljnju provedbu. Mladi od 13 do 19 godina su sudjelovanjem na programu kreirali rješenja za izazove iz područja ekologije i zaštite okoliša, obrazovanja, inkluzije i borbe protiv diskriminacije, kvalitete života mladih, i mnogih drugih, mladima bitnih tema.

UPSHIFT je trodnevna radionica koja objedinjuje poduzetnički i timski duh, inovativnost i praktična znanja te mentorsku podršku za rješavanje izazova s kojima se mladi susreću u svojoj lokalnoj zajednici. Kako bi sudjelovali u radionici, mladi okupljaju timove od tri do pet članova te u prijavi opisuju problem koji žele riješiti. Program zajednički provode Ured UNICEF-a za Hrvatsku i HUKI u okviru UNICEF-ovog programa za mlade „ZABUM – za budućnost mladih“.

 

Fotografije potpisuje Mislav Mesek, a infografiku UNICEF.

Upoznajte Vinkovce kroz predivnu slikovnicu, dječje oči i ljubavnu legendu o Orionu

VINKOVCI-Svi mi imamo nešto zajedničko, a to su naši Vinkovci - najstariji grad u Europi. Neki od nas su tu rođeni i odrasli, neki su došli zbog ljubavi ili posla, neki samo u posjetu na Vinkovačke jeseni, no poznato je kako svi koji jednom dođu u Vinkovce, vraćaju se u naš slavonski gradić opet.  Kako god  bilo, jedino je važno da nosimo Vinkovce u srcu. 

U to ime osmišljena je slikovnica kao posveta svim našim Vinkovčanima i onima koji se tako osjećaju. Slikovnica „Legenda o Orionu“ je nastala u sklopu projekta pozitivne udruge „Samo pozitivno“ i dijelom je financirana putem javnog natječaja Grada Vinkovaca  u okviru projekta FORKED – Forum kulture i edukacije, a dijelom sredstvima udruge „Samo pozitivno“ i tvrtke Lotusmedia koja je nakladnik.

Posuda Orion dio je vučedolske kulture koja predstavlja dokaze najstarijeg indoeuropskog kalendara i vremenski seže 3000 godina prije Krista. 

 „Legenda o Orionu“  pak predstavlja ljubavnu priču između mladića i princeze.

Ljubav je ta koja sve pokreće, neovisno je li u pitanju roditeljska, bratska, sestrinska, prijateljska ljubav ili ona pak posebna prva ljubav između mladića i djevojke. 

Upravo ova posebna ljubav krije se u slikovnici „Legenda o Orionu“. 

Ova edukativna dječja slikovnica otkriva saznanja o kulturi koja je ostavila neizbrisiv trag na prostorima na kojima živimo, a također pridaje važnost emocijama kao što su ljubav i sreća. 

Kada smo okruženi lijepim mislima i ljudima koji nas vole, odmah smo sretniji i imamo više snage i volje da ostvarimo i ciljeve koji su nam ponekad nedostižni.

Slikovnicu su kreativno po temama oslikala djeca iz dječjih vrtića grada Vinkovaca i namijenjena je djeci ali i odraslima, kako bi kroz životopisan i edukativan sadržaj  naučili  nešto više o samoj povijesti  Vinkovaca.

Priču je napisao Silvijo Matušinskij za kojeg mnogi kažu da je Vinkovački Harry Potter, talentiran za pisanje legendi i znanstvene fantastike.  

Darujući slikovnicu „Legenda o Orionu“ – zviježđu ljubavi i ljepote što vječno sjaji, pomažete  radu udruge, ali i djeci,  kojoj kroz ovu slikovnicu, uspješno možete približiti korijene i baštinu najstarijeg grada u Europi.

Prenesite znanje našega grada svojoj djeci i neka ga vole kao što ga i mi volimo!

 

Promocija slikovnice će se održati 10.3. u 18,00 h u Gradskom kazalištu Joza Ivakić, a istu možete naručiti na web shopu pozitivne udruge www.samopozitivno.com

 

Grad Vinkovci među pet gradova u Hrvatskoj po rastu izdvajanja za poduzetnike i među deset po povučenim EU sredstvima

VINKOVCI-Na nacionalnoj ljestvici koja prikazuje trend izdvajanja za subvencije obrtnicima u četverogodišnjem razdoblju od 2017. do 2020. godine, Grad Vinkovci zauzima 5. mjesto s rastom izdvajanja sa 106.643 na 2.087.496 kuna, odnosno ukupnim rastom od 1.980.853 kune.

Također na nacionalnoj ljestvici, ali onoj koja prikazuje udio povučenih sredstava iz fondova EU u ukupno povučenim sredstvima u 2020. godini, Vinkovci zauzimaju 10. mjesto s povučenih 2,05 % od ukupno povučenih sredstava.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, fondove Europske unije i imovinu  Katarina Vučić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Hrvoje Niče zadovoljni su ovakvim pokazateljima te ističu kako u narednom periodu očekuju još bolje rezultate.

            „Kroz naš program poticanja poduzetnika, 177 mikro i malih poduzetnika s područja grada Vinkovaca iskoristilo je gotovo 2.7 milijuna kuna gradskih potpora. Riječ je o rekordnom izdvajanju za vinkovačke poduzetnike gdje smo vodili računa o početnicima, postojećim mikro i malim poduzetnicima, ali i našim ugostiteljima koji su imali određenih problema s poslovanjem tijekom 2021. godine kada zbog korone nisu mogli raditi. Posebno smo ponosni na 37 novih poduzetnika koji su od početka svog poslovanja otvorili 42 radna mjesta. Naime, svim poduzetnicima početnicima omogućili smo potporu do 5.000 kuna uz uvjet da imaju minimalno jednog zaposlenog u svom poslovnom subjektu“, ističe pročelnik Niče, objašnjavajući neke od mjera kojima Grad nastoji pomoći poduzetnicima.

Napominje kako je uspješno bilo i apliciranje postojećih poduzetnika na mjeru Ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale gdje su 53 subjekta iskoristila mogućnost povlačenja do 30.000 kuna gradskih sredstava za unaprjeđenje svog poslovanja s tim da su se obvezali povećati plaću u iznosu od 10% za svojih 128 zaposlenika.

            „Kroz ovu mjeru poduzetnicima osiguravamo 80% bespovratnih sredstava, a od njih, osim pravdanja uloženog, očekujemo i da ulažu u svoje zaposlenike kroz povećanje njihovih primanja. Mislim da smo s takvom mjerom jedinstven primjer u Hrvatskoj. Vjerujem kako će se sve što smo do sada poduzeli, uz proširenje i aktiviranje zone Zalužje, jako dobro odraziti u budućnosti te da ćemo moći govoriti o još boljim rezultatima“, zaključuje Hrvoje Niče.

Podatak kako je samo dvije godine od otvaranja vinkovački Poduzetnički inkubator ispunio predviđene indikatore odnosno u potpunosti je popunjen te u njemu djeluje 13 uredskih i 5 proizvodnih poslovnih subjekata, koji zapošljavaju 63 djelatnika, odličan je pokazatelj kako se pametnim i ciljanim korištenjem EU sredstava mogu postići određeni ciljevi.

            „Nacionalna kampanja „EU fondovi mijenjaju Hrvatsku“ je u prošloj financijskoj perspektivi za cilj imala prezentiranje mogućnosti EU projekata, a danas vidimo rezultate rada brojnih javnih tijela, gospodarstvenika, ustanova i udruga. Projekti financirani europskim sredstvima zaista su promijenili kako Hrvatsku, tako i Vinkovce. Grad Vinkovci je u proteklom razdoblju vrijedno radio na pripremi i provedbi brojnih projekata. Mogućnosti EU projekata prepoznali su i naši poduzetnici što potvrđuje i podatak kako je za Vinkovce do kraja 2020. godine ugovoreno 1,83 milijarde kuna projekata iz različitih sfera gospodarskog, energetskog i društvenog života našega grada. Energetske obnove zgrada javne namjene, izgrađen Poduzetnički inkubator, obnovljen PIK-ov stan samo su neki od projekata čija je provedba višestruko doprinijela našem gradu – u gospodarskom, ekološkom, kulturnom segmentu“, objašnjava pročelnica Vučić.

Iza nas su dvije godine u kojim je pandemija preuzela važnu ulogu u kreiranju kako naših svakodnevnih života, tako i života lokalne zajednice i gospodarstvenika. U Vinkovcima su se tijekom ovoga razdoblja privodili kraju ugovoreni projekti, prijavljivali su se novi i krenulo se u pripremu projektno-tehničke dokumentacije za projekte sukladno najavama kako će za iste biti osigurano financiranje u sljedećem razdoblju.

            „U cilju osiguravanja preduvjeta za produženi boravak u vrtićima i cjelodnevnu nastavu u svim osnovnim školama, pripremamo projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju novih predškolskih i osnovnoškolskih ustanova, energetske obnove zgrada javne namjene, izgradnju centralne kuhinje i osnovnoškolskih blagovaonica. Možemo najaviti i brojne druge projekte koji za cilj imaju kvalitetno provođenje slobodnog vremena naših građana kroz povećanje dostupnosti javne infrastrukture, poput izgradnje Vodenog parka Lenije, Sportsko-rekreacijskog centra Papuk, biciklističkih i poučnih staza i slično. Naravno, najistaknutiji projekt koji je ispred Vinkovaca je zasigurno uspostava proširene Industrijske zone Zalužje koja će biti na raspolaganju svim vinkovačkim poduzetnicima, ali i ostalim investitorima koji radi povoljnog prometnog položaja Vinkovaca vide naš grad kao lokaciju za otvaranje novih proizvodnih pogona“, kaže Katarina Vučić.

Ispred Hrvatske je provedba javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava planiranih kroz Nacionalni plan za oporavak i otpornost, Višegodišnji financijski okvir, a Vinkovci će uz sve ove izvore na raspolaganju imati i financiranje kroz Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja. Planirana područja ulaganja namijenjena razvoju urbanih područja bit će u sklopu sljedećih ciljeva: zelenija i otporna, konkurentnija i pametnija, povezanija, uključivija i Europa bliža građanima poticanjem održivog i integriranog razvoja svih vrsta područja.

Provedbom svakog od navedenih projekata, naglašava pročelnica, krajnji cilj je bolja kvaliteta života građana, a realizacijom istih pokreće se i gospodarska djelatnost poduzetnika. Ne smije se zaboraviti, dodaje, kako svaki projekt zahtjeva brojne radove i usluge iz različitih sektora gospodarstva i upravo se zato može zaključiti kako provedba EU projekata ima višestruku korist u svim sferama gospodarskog djelovanja.