Najave

Raspored događanja za ožujak  2019. u ...
Raspored događanja za ožujak 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA     ...

Vijesti

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila Vukovarsko-srijemsku županiju

VUKOVAR-U okviru obilaska hrvatskih županija, ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek posjetila je Vukovarsko-srijemsku županiju i tom prigodom primio ju je danas župan Božo Galić, sa suradnicima, u Palači Srijem u Vukovaru.

Osvrnuvši se na brojne projekte, ministrica je istaknula kako su razgovarali o županijskim prioritetima u području kulture odnosno što je Ministarstvo predvidjelo za financiranje u 2019.godini i to u iznosu preko 16 mil. kuna za različite projekte – kako za zaštitu kulturne baštine tako i za investicijske projekte od knjižnične djelatnosti, muzejskih ustanova, državnog arhiva i sve do područja kulturno-umjetničkog amaterizma.

Ministrica je tom prigodom izjavila: - „Razgovarali smo o velikom investicijskom projektu koji započinjemo u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vinkovcima, u koji se uključuje i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a to je izgradnja knjižnice u Vinkovcima, koja je izgorila 17.11.1991.godine i zapravo nikada nije obnovljena. To je jedan dug koji imamo i prema gradu Vinkovcima i prema ovom dijelu Hrvatske. Prema sustavu knjižnica to je zadnja knjižnica koju nismo poslije rata nikada obnovili. Razgovarali smo i o obnovi Arheološkog parka Vučedol kao i obnovi Kulturnog doma u Županji.“

Župan Galić je izrazio dobru suradnju s Ministarstvom kulture, te je istaknuo : - „Županija ulaže oko 3 mil. kuna u kulturu a tu se dodaju još i sredstva kojima se sufinanciraju projekti u tijeku. Prioritet dajemo projektima koji se mogu financirati iz EU.“

Vezano za rješavanje problematike izgradnje Matoševe kuće, župan je istaknuo kako do sada Županija nije bila uključena te kako stoji na raspolaganju Matici hrvatskoj i Ministarstvu. Želja je da se ovaj projekt završi jer to Matoš i zaslužuje.

Uz ministricu prijemu i razgovorima nazočila je tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić i pročelnica Konzervatorskog odjela u Vukovaru Zdenka Predrijevac.

 

Grad Vinkovci domaćin jednog od najvećih turističkih događanja u Hrvatskoj 

VINKOVCI- Dani Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) održat će se od 21. do 23. ožujka 2019. u Vinkovcima, u hotelu Slavonija.

Godišnji susret koji organizira UHPA, najveća nacionalna strukovna udruga turističkih agencija, okuplja više od 150 sudionika, turističke agencije – UHPA članice, predstavnike Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice, strukovnih udruženja u turizmu i ostale dionike hrvatskog turističkog sektora.

Na trodnevnom programu očekuje nas niz zanimljivih stručnih predavanja i prezentacija, razmjena mišljenja i iskustava, susreti s predstavnicima poslovnih udruženja, turističkim profesionalcima i stručnjacima, poduzetnicima, vladinim dužnosnicima kao i upoznavanje turističke ponude domaćina, Grada Vinkovaca, odnosno Vukovarsko-srijemske županije.

Za vrijeme ovog susreta predviđen je prostor za prezentaciju Vinkovaca u što su uz Grad Vinkovce uključeni su i Turistička zajednica Grada Vinkovaca i Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije.

Podršku ovom događanju iskazali su ministar turizma, gospodin Gari Cappelli, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, gospodin Kristjan Staničić i Michel de Blust, glavni tajnik ECTAA-e (Europsko udruženje nacionalnih udruga putničkih agencija i organizatora putovanja) koji će Dane UHPA-e i uveličati svojim dolaskom.

 

Jelena Vojnić ''jahačica godine'', Ana Kramarić ''volonterka godine'' u Konjičkom klubu ''Eohippus'' Vinkovci

VINKOVCI-U prostorijama KK“Eohippus“ održana je  izvještajna Skupšina na kojoj su se okuplili članovi kluba. Nakon pozdravnog govora predsjednika kluba Jurice Rapčana, sjednicu je vodila Marijana Ač Rapčan.

Kroz prezentaciju je prikazala rad kluba u 2018.g., te planove za 2019.g. Podaci o 113 jahača sa 5330 sati jahanja, 48 korisnika  terapija sa 2381 terapijom, oko 120 volontera sa 13461 h volontiranja, te nizom nastupa i natjecanja govori koliko je klub aktivno radio tijekom svih ovih godina od osnutka postojana. Napomenula je kako klub ove godine obilježava  10 godina postojanja, te im je želja okupiti što veći broj članova kojima je klub bio dio ili je, njihova života.

Između ostalog, već tradicionalno , klub proglašava „Jahačicu godine“  i  „Volonterku godine“.Ovaj put ovim titulama su se okitile Jelena Vojnić, za jačicu, a Ana Kramarić za volonterku u 2018.g.

Na sjednici je najavljen početak jahače sezone od 01.04., koja bi trebala  trajati sve do jačih zima, jer je naše drenirano jahalište pri kraju sa izgradnjom. Zatim je uslijedio domjenak i prikaz fotografija od samih početaka djelovanja kluba, gdje  su se probudila razna sjećanja i uspomene.

GOMBR pokazao veliku spremnost za sve izazove

VINKOVCI - Na parkiralištu hotela ‘‘Slavonija‘‘ Gardijsko-oklopno mehanizirana brigada (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske organizirala je taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme pripadnika Hrvatske vojske, a građani su imali priliku vidjeti tenk M84, borbeno vozilo pješaštva BVP M80, haubicu 122 mm D-30, borbeno oklopno vozilo BOV-3 20/3, mini bespilotnu letjelicu BL SKYLARK, MRAP M-ATV, australski splav.

"Našim smo sugrađanima odlučili prikazati taktičko-tehnički zbor i pokazati im glavna sredstva koja koristimo u svakodnevnom radu. Pokazali smo im i kraće situacijske vježbe tako da vide dio sposobnosti kojima raspolaže ova postrojba. Cilj je ovog događaja živjeti sa svojim sugrađanima. Kada imamo Dane otvorenih vrata, naši sugrađani dolaze u vojarnu, no ove smo godine odlučili napraviti preokreti i izaći u centar grada i svima pokazati dio sposobnosti i sredstava koje imamo", rekao je brigadir Mijo Validžić, zapovjednik GOMBR-a Hrvatske kopnene vojske.

Izvedene su i vježbe u kojima su građani mogli vidjeti prikaz borilačkih vještina, upad u objekt te radnje dubinskih izvidnika koji svladavaju vodenu zapreku australskim splavom. "Cilj je ovakvih vježbi svladavanje protivnika sa što manje uporabe sile i bez straha, a često se vodimo i starom poslovicom ‘‘Svaki dobro uvježbani i opremljeni vojnik svladava svaku prijetnju bez straha od poraza‘", rekao je bojnik Mario Maslov, Zapovjednik vojno-obavještajne satnije GOMBR-a

Preko 30 izlagača na 2.Sajmu antikviteta i kolekcionarstva

VINKOVCI - U organizaciji Kluba kolekcionara ‘‘Valens‘‘ iz Vinkovaca, uspješno je održan drugi Sajam antikviteta i kolekcionarstva u pješačkoj zoni, a okupio je oko 30 izlagača iz Vinkovaca, Županje, Vukovara, Osijeka i Slavonskog Broda, koji su na svojim štandovima izložili razne starine, numizmatiku, stare kućanske predmete, srebrni nakit, vojnu opremu, razne knjige, umjetničke slike.

- Interes za ovim sajmom je velik, i po mom mišljenju imamo kapaciteta postaviti čak 60 štandova, no ovdje u pješačkoj zoni jednostavno nemamo toliko mjesta. Zato nam je u planu jednoga dana to i proširiti, no moramo pronaći neko novo mjesto za sve naše izlagače - rekao nam je Tomislav Mihaljević, predsjednik Kluba kolekcionara.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je kako se već na prvom Sajmu antikviteta moglo vidjeti da on ima budućnost.

- Kada su došli ljudi iz udruge koji stvarno vole cijelu ovu priču i s koliko ljubavi su to pokazali, kada vidimo sav ovaj uspjeh i veliku posjećenost, ne može biti da to ne podupremo. Razmišljamo da to bude i češće i da dobije svoj datum. Još ova godina bit će ovako s promjenjivim datumima, ali od sljedeće godine svaki bi mjesec voljeli imati jednu subotu za ovu priču. Kada pogledamo sve ove ljude koji su izašli na trg, mislim da Sajam svakako ima uspjeh - rekao je gradonačelnik Bosančić. 

Etno udruga ''Vrijedne ruke '' obilježila osam godina uspješnog rada

VINKOVCI-Etno udruga ''Vrijedne ruke'' osnovana je 2011. godine u Vinkovcima s ciljem istraživanja i očuvanja starih tehnika ručnog rada koje se na području Slavonije i Srijema izrazito broje i raznolike.

U osam godina uspješnog rada koje su obilježile svečanom Skupštinom u svojim prostorijama Mjesni odbor ''Ban Jelačić'' održali su preko osamdesetak modnih revija te sudjelovale na raznim manifestacijama.

-Etno udruga ''Vrijedne ruke'' u 2018.godini imala je puno događanja, a posebno se mogu pohvaliti međunarodnom suradnjom gdje su predstavile Zlatovez u Travniku.Kao poveznica i oni su koristili Zlatovez kao vez bogatih obitelji koji se spremaju u miraz.Za ovu godinu pripremamo vunu, kao temu za  isto odredište u Travniku.Osim toga u prošloj godini održali smo puno revija  kako u Vinkovcima, tako i u Zagrebu. Želja nam je da tradicionalne tehnike prezentiramo kroz nove odjevne predmete.Etno udruga ''Vrijedne ruke'' danas broji oko 30 članova, no taj broj varira, jer se uvijek neke nove žene priključuju.Kad govorimo o planovima za ovu godinu, planiramo odlazak u Travnik, Zagreb gdje ćemo prezentirati svoje radove, rekla je Željka Renič, predsjednica Etno udruge ''Vrijedne ruke'' Vinkovci.

Osim etno-revija održavaju radionice u suradnji s Posudionicom narodnih nošnji iz Zagreba, kulturno-umjetničkim društvima, muzejima, domovima umirovljenika i čitaonicama.

 

Dom kulture u novom ruhu u Vinkovačkom Novom Selu

VINKOVCI-U Novom Selu radi se aktivno na poboljšanju i kvaliteti života, a dokaz tome je kako su, osim nove ambulante, građani ovog mjesnog odbora dobili i potpuno obnovljen Dom kulture te novo dječje igralište. 

Prostor Mjesnog odbora, odnosno Dom kulture će biti na korist svim mještanima, a na novom igralištu moći će se i najmlađi zajedno sa svojim roditeljima zabaviti i družiti.

“Danas smo u posjetu Novom Selu gdje smo obnovili prostor Mjesnog odbora, odnosno Dom kulture koji će biti na korist svim mještanima, a na novom igralištu moći će se i najmlađi zajedno sa svojim roditeljima zabaviti i družiti.”, rekao je gradonačelnik Bosančić, dodavši kako grad puno ulaže u djecu i mlade, jer djeca su budućnost. 

“Kroz svaki gradski proračun pokušavamo što više sredstava uložiti u djecu i mlade, jer to je i jedino sigurno ulaganje u budućnost, ulaganje koje će se sigurno vratiti Gradu Vinkovcima. Želja nam je pokrili sve dobne skupine, a pogotovo najmlađu djecu, djecu osnovne i srednje škole i da im pružimo djetinjstvo kakvo zaslužuju.”, zaključio je Bosančić.