Najave

Vijesti

Prvi rođendan Poduzetničkog inkubatora Vinkovci

VINKOVCI-Poduzetnički inkubator Vinkovci, projekt Grada Vinkovaca u partnerstvu s Agencijom za razvoj i investicije grada Vinkovaca „VIA“ i Tehnološkim parkom Vinkovci, obilježava godinu dana poslovanja. Projekt je realiziran u okviru poziva “Razvoj poslovne infrastrukture” koji je financirala Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, a ukupna vrijednost projekta iznosila je 21.352.779,28 kuna.

Izgradnjom i opremanjem Poduzetničkog inkubatora Vinkovci poboljšana je dostupnost poslovne infrastrukture i poslovnih usluga malim i srednjim poduzetnicima, što doprinosi jačanju razvoja poduzetništva i otvaranju novih radnih mjesta kako u Vinkovcima, tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Rezimirajući prvu godinu poslovanja Poduzetničkog inkubatora, njegov voditelj Krunoslav Josip Čačić naglašava:

„Tijekom nadasve nezgodne godine za poduzetništvo, u prostore Poduzetničkog inkubatora Vinkovci ušlo je 15 tvrtki raznih proizvodnih i uslužnih profila. U ovom trenutku tvrtke koje se nalaze u Poduzetničkom inkubatoru Vinkovci zapošljavaju 50 osoba i u stalnoj su potražnji za dodatnim radnicima. Želim reći i to da svakodnevno u moj ured dolaze i poduzetnici čije tvrtke nisu smještene u Poduzetničkom inkubatoru, te se raspituju o slobodnim radnicima – ponajviše iz IT branše, ali i iz drugih branši. Neki poduzetnici idu i dalje pa pitaju i za studente s našeg područja te su ih spremni i stipendirati, a sve kako bi po završetku studija isti određeno vrijeme radili kod njih u tvrtki. Shodno tome, Poduzetnički inkubator Vinkovci tijekom ove godine pokrenut će projekt povezivanja studenata i poduzetnika.”

Zajednička karakteristika svih poduzetničkih inkubatora jest da omogućuju poduzetnicima korištenje poslovnog prostora po vrlo povoljnim uvjetima – bez najamnine ili uz smanjenu najamninu – kroz ograničen broj godina. Poduzetnički inkubator Vinkovci osigurava standardizirane poslovne prostore visoke opremljenosti prilagođene potrebama poduzetnika. Na raspolaganju je 13 uredskih prostora ukupne površine 1 388,08 m², kao i 5 proizvodih prostora površine 759,70 m² s vlastitim prilazom za dostavna vozila. Tu je i potpuno opremljena moderna konferencijska dvorana od 100 m², kao i jedna višenamjenska dvorana s mogućnošću pregrađivanja, te coworking prostor s 6 potpuno opremljenih radnih jedinica. Objekt je multifunkcionalan, energetski učinkovit i pristupačan osobama s invaliditetom.

Prednost pri ulasku u poduzetnički inkubator imaju start-up i mali poduzetnici koji posluju kraće od dvije godine, poduzetnici osnivači do 30 godina starosti, poduzetnici s invalidnošću, poduzetnice, inovatori i poduzetnici koji se bave informacijskim tehnologijama, proizvodnim djelatnostima te uslužnim djelatnostima vezanim uz proizvodnju.

Osim prostora, Poduzetnički inkubator Vinkovci stanarima osigurava poslovnu opremu, te pruža podršku kroz poslovna savjetovanja, edukacije, povezivanja, prezentacije, promidžbu i vidljivost u početnim i najkritičnijim fazama razvoja njihovih tvrtki. Svi ti alati trebali bi pomoći povećanju broja tvrtki koje opstaju na tržištu, povećati stopu preživljavanja start-up tvrtki, te potaknuti njihov rast i razvoj, kao i otvaranje novih radnih mjesta.

 

Vinkovčanke Patricia Hanžek nova je Miss turizma Hrvatske, Tea Perković druga pratilja

ZAGREB-U restoranu Loft u West Gate-u, pod visokim pokroviteljstvom Grada Zagreba, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka, održao se 18. finalni Izbor Miss i Mister Turizma Hrvatske 2020.

Lentu najljepše, Miss turizma Hrvatske osvojila je Patricia Hanžek iz Vinkovaca, a Mister turizma Hrvatske je Ivan Jularić iz Slavonskog Broda.

Prvi pratitelji su Martina Grgić (Varaždin) i Filip Janeš (Buzet), drugi Tea Perković (Vinkovci)  i Mika Prežigalo (Zagreb), dok su treći pratitelji Antonia Bubalo (Zagreb)  i Mario Marević (Makarska)

Izbor se zbog propisanih mjera održao u studiju, ali uz sav glamur koji donosi ovakav izbor ljepote, mode i turizma. Voditelj izbora, naš poznati pjevač Bojan Jambrošić, predstavio je četiri 4 finalne kandidatkinje i 4 finalna kandidata, koje je stručni žiri ovaj put morao odabrati od ukupno 24 natjecatelja.

Patricia Hanžek i Tea Perković obje su članice Udruženja manekena Loreena Vinkovci, a ovo je samo potvrda da imaju jako puno djevojaka koje su otvarile zapažene rezultate na izborima ljepote.

Tijekom nekoliko dana priprema za izbor, kandidati su istražili turističku ponudu grada Zagreba  i snimili modne editorijale na najpoznatijim lokacijama u gradu.

Od ukupno 8 finalistica i finalista koji su se predstavili na finalnoj večeri u tri modna izlaska, stručni ocjenjivački sud je same pobjednike odabrao on-line.

Finalisti koji su nam došli iz cijele Hrvatske, nosili su najnoviju kolekciju poznatih brendova Mohito i Reserved, a za njihov svjež izgled i savršenu frizuru bili su zaduženi studio MarTina i frizerski tim iz Studija Marcela.

Zlatni pokrovitelj izbora je Fresh Mendil, tvrtka koja je osigurala dezinfekcijske proizvode i pobrinula se za zdravlje svih sudionika, a ujedno i pridržavanje epidemioloških mjera.

Kako bi se vanjska ljepota kandidata održala do Svjetskog izbora, stručnu pomoć osigurala je MM Medestetica poznatog plastičnog kirurga dr. Matije Miletića, za čiju polikliniku naša pobjednica postaje zaštitno lice. 

Za blistav osmjeh kandidata i ove se godine pobrinuo Adident Dental Centar i naš poznati stomatolog Adnana Šabulić dr.med.dent.

Pobjednici uskoro putuju na izbor Miss i Mister Turizma Svijeta, gdje naši predstavnici hrvatski modeli već tradicionalno dolaze na sam vrh u, što za hrvatsku donosi izuzetan publicitet, a uspjeh naših modela na svjetskoj sceni govori sam za sebe:

Ivana Mamilović: Platinum Model Miss Turizma Svijeta

Darjana Iljkić: pratilja Miss Turizma Svijeta

Dragana Radošević: Miss fotogeničnosti Turizma Svijeta

Philip Kleva: Mister Hendsome Svijeta

Paula Tomić: četvrta pratilja Modela Svijeta

Lana Kuduz: prva pratilja Modela Svijeta

Marko Dančulović: Model Svijeta

Andreja Jelena Barišić: Miss Osobnosti Turizma Svijeta

Jelena Katarina Kapa: četvrta pratilja Miss Turizma Svijeta i mnogi drugi

U proljeće 2019. godine, Hrvatsku je posjetilo više od 60 ljepotica iz cijelog svijeta, kada je u Poreču održana finalna večer Miss Turizma Svijeta.

Nakon te velike manifestacije pod vodstvom dvadesetogodišnjeg nositelja licence – Borisa Kosmača koji je trenutno preuzeo prestižnu svjetsku titulu direktora Miss Turizma Svijeta, licencu izbora preuzima Nikolina Poropat, modna dizajnerica i članica direkcije punih sedam godina. Nikolina Poropat aktualna je vlasnica licence za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

 

Foto: PR Miss Turizma Hrvatske 

 

 

Uređen prilaz OŠ Vladimira Nazora u Komletincima

 

 KOMLETINCI-Zahvaljujući financijskim sredstvima Grada Otoka, Vukovarsko-srijemske županije i vlastitim sredstvima, konačno je obnovljen glavni prilaz  osnovnoj školi Vladimira Nazora koji je uređen još davne 1963. i od tada se ništa značajnije nije obnavljalo odnosno uređivalo, osim okolne vegetacije.

 Proširen je prilaz, postavljeni su opločnjaci, napravljena je nova pristupna rampa za osobe s invaliditetom, a prostor je dodatno oplemenjen i novim klupama i koševima. Kada vrijeme dozvoli, bit će zasijan i novi travnjak kao i posađeno proljetno cvijeće što će zaokružiti ovu sada vrlo lijepu dvorišnu cjelinu.

-Raduje nas uvijek kad možemo pomoći školama u Komletincima i  Otoku, to  su naša djeca, a ovom prilikom pomogli smo školu u Komletincima s donacijom od 65.000 kuna za pristup školi. Osim toga pomažemo rad škole, te će ove godine iz Gradskog proračuna ukupno biti isplaćeno 191.600,00 kuna za školu u Komletncima, rekao je Josip Šarić, otočki gradonačelnik.

 Prema riječima Katice Novoselac, ravnateljice OŠ Vladimira Nazora dugi niz godina ova škola se nije obnavljala i ovim putem se zahvaljuje Gradu Otoku, Vukovarsko-srijemskoj županiji za pomoć oko uređenja prilaza.

-Ovo je jedna novina kojoj se mi radujemo, obnovljen je prilaz i sad je to dobilo jednu skroz novu cjelinu.Naša škola trenutno ima 113 učenika, no gotovo nismo imali problema sa zaraženim učenicima i nastavnicima, rekla je Novoselac.

 

Grad Otok povisio iznos studentskih stipendija

OTOK-Nakon provedenog postupka, gradonačelnik Grada Otoka, Josip Šarić, donio je Odluku o dodjeli studentskih stipendija za akademsku godinu 2020./2021.

Stipendija se dodjeljuje u jednokratnom iznosu od pet tisuća kuna što je za tisuću kuna više nego što je prvotno planirano. Ukupno će se dodijeliti 48 stipendija, a o mjestu i  vremenu potpisivanja ugovora studenti će biti pravovremeno obaviješteni.

Grad Otok jedan je među gradovima s najvećim izdvajanjem za stipendije. Osim  povećanja stipendije za studente Grad Otok nastavlja i sa mjerom kojom pomažu i olakšavaju život roditeljima srednjoškolaca – financiraju im smještaj u učeničkim domovima

Nedoumice oko ugradnje internih vodomjera i raspodjele potrošnje

VINKOVCI-Izmjenama i dopunama Općih i tehničkih uvjeta isporuke vodnih usluga iz 2018. godine Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. (kao javni isporučitelj vodnih usluga) omogućio je korisnicima ugradnju internih vodomjera putem ovlaštene tvrtke. Da bi ugradili vodomjere u svoje stanove potrebno je da suvlasnici donesu odluku o ugradnji internih vodomjera potpisanu od strane većine suvlasnika po suvlasničkim dijelovima. Nakon toga s ovlaštenom tvrtkom suvlasnici zaključuju ugovor o ugradnji internih vodomjera. Trošak ugradnje kao i održavanje vodomjera snose suvlasnici koji su i vlasnici internih vodomjera i dužni su ih održavati, servisirati i baždariti svakih 5 godina sukladno važećim propisima. Glavni vodomjer očitava i održava Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. dok interne vodomjere očitava ovlaštena tvrtka s kojom su suvlasnici potpisali ugovor. Važno je za napomenuti kako korisnici ne očitavaju sami interne vodomjere niti sami dostavljaju stanje internih vodomjera. 

Sukladno navedenom Ugovoru, cjelokupna potrošnja vodnih usluga očitana na glavom vodomjeru raspodjeljuje se na stanare-korisnike na sljedeći način:

- svim korisnicima koji imaju ugrađene interne vodomjere mjesečna se potrošnja raspodjeljuje kao zbroj očitane mjesečne potrošnje svih internih vodomjera u njihovom stanu;

- razlika između stanja glavnog vodomjera i zbroja stanja svih internih vodomjera u zgradi raspodijelit će se onim korisnicima koji nemaju ugrađene interne vodomjere sukladno broju prijavljenih osoba kod pojedinog korisnika;

- prilikom 100% ugradnje internih vodomjera u stambenoj zgradi, eventualna razlika između potrošnje na glavnom vodomjeru i zbroja internih vodomjera, raspodijelit će se na sve korisnike prema udjelu individualne potrošnje u ukupnoj potrošnji vode;

- u slučaju izvanredne situacije na zajedničkom dijelu vodnih instalacija u stambenom objektu (puknuće cijevi i sl.), povećanje potrošnje na glavnom vodomjeru zgrade jednako će se raspodijeliti svim korisnicima npr. razmjerno površini njihovih stanova i sl.

Suvlasnici mogu s trećom stranom, dakle ovlaštenom tvrtkom, ugovoriti i drukčiji način raspodjele cjelokupne potrošnje vode.Ovlaštena tvrtka raspodjeljuje cjelokupnu potrošnju vode te Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji d.o.o. dostavlja gotove podatke za obračun potrošnje izrađene prema ugovorenom, a gore opisanom načinu raspodjele potrošnje vodnih usluga.

Dakle, nakon dostavljene obavijesti od strane ovlaštene tvrtke o prelasku stambene zgrade na drukčiji način raspodjele potrošnje vodnih usluga, javni isporučitelj vodnih usluga Vinkovački vodovod ili kanalizacija d.o.o. više ne vrši sam raspodjelu potrošnje vodnih usluga nego samo vrši obračun potrošnje prema gotovim podacima o raspodjeli potrošnje vodnih usluga dostavljenim od strane ovlaštene tvrtke. Stoga molimo korisnike u stambenim zgradama koje su prešle na drukčiji način obračuna vodnih usluga da se za sve eventualne nejasnoće ili pitanja oko raspodjele potrošnje vodnih usluga obrate prvenstveno ovlaštenoj tvrtki s kojom su i ugovorili uslugu mjerenja i raspodjele potrošnje vodnih usluga.

Prema dobivenim podacima o raspodjeli potrošnje vodnih usluga Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. izvršit će obračun te izdati račune za vodne usluge. 

Važno je napomenuti da evidenciju o broju osoba kod pojedinih korisnika koji nemaju ugrađene interne vodomjere vodi ovlaštena tvrtka s kojom su suvlasnici zaključili ugovor. Suvlasnici su dužni svaku promjenu broja osoba prijaviti predstavniku suvlasnika, a predstavnik suvlasnika je promjenu broja osoba dužan prijaviti ovlaštenoj tvrtki, a ne Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji d.o.o.

Ukoliko dođe do curenja vode uslijed kvara na internim instalacijama predstavnik stanara dužan je odmah po saznanju kvar prijaviti ovlaštenoj tvrtki. Kvar na internim instalacijama otklanjanju suvlasnici o svom trošku.

Više informacija o ugradnji internih vodomjera i raspodjeli potrošnje vode nalazi se u letku koji je tiskan u suradnji Grada Vinkovaca, Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o. i Centra za zaštitu potrošača Vukovarsko-srijemske županije „Glas potrošača“, a svrha mu je informirati i educirati korisnike vodnih usluga u slučaju ugradnje internih vodomjera te im dati odgovore na najčešće postavljena pitanja. Letak su korisnici koji su se odlučili na ugradnju internih vodomjera dobili uz svoje račune, a može se naći i na web stranici Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o. www.vvk.hr u rubrici Česta pitanja i odgovori. Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. stoji na raspolaganju svim korisnicima za sva pitanja i nejasnoće oko ugradnje internih vodovoda i putem e-maila This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Donacija stočne hrane za Petrinju

BOBOTA-U dvorištu tvrtke Protein u Boboti danas je utovarena donacija od 24 tone mljevenoga kukuruza prikupljena od kooperanata tvrtke Cezareja i sada je na putu prema Pettrinji.

Nakon što su donacije stočne hrane otpremljene iz Đurića, Gunje i Vrbanje, ovo je četvrta donacija stočara Vukovarsko-srijemske županije, koja je još jednom potvrdila zajedništvo naših poljoprivrednika sa stradalim poljoprivrednim gospodarstvima u potresima zahvaćenim područjima. Pokazali su solidarnost i na ovakav način im pomogli i barem malo udovoljili njihovim potrebama.

“Ovoga puta smo se odlučili za mljeveni kukuruz, a u komunikaciji s Ministarstvom poljoprivrede ova donacija ide za Petrinju. Donaciju je organizirala tvrtka Cezareja i njezini kooperanti i moram istaknuti zahvalu navedenoj tvrtki i njezinim suradnicima. S obzirom kako se radi o iskazanim potrebama, odlučeno je da se odmah i odveze samljeveni kukuruz. Dogovorena je isporuka od 24 tone te će se u 24 palete po jednu tonu podijeliti. Kada dođe tamo u Stožer, oni rade evidenciju posjednika domaćih životinja, koji prijave svoje potrebe i dvotjedno se opskrbljuju. Dakle, ne može dobiti netko drugi”, rekao je ovom prigodom Andrija Matić, pročelnik UO za poljoprivredu. Dodao je kako je problem što tamo ljudi nemaju mlinove, nemaju struju, kablove i slično, pa u cilju da im se maksimalno olakša ovoga puta je kukuruz pakiran u vreće po 50 kg.

Nova otprema donacije planira se za dva tjedna, kako je dogovoreno, a krenut će iz Komletinaca i otočke zadruge.

Za ubojstva 75 osoba u Tovarniku još nitko nije odgovarao

TOVARNIK- Komemorativnim skupom ''Dan kada je Tovarnik plakao'' polaganjem vijenca i paljenje svijeća podno spomenika u centru Tovarnika, te na mjesnom groblju, obilježena je 23. godišnjica pokopa 48 žrtava bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u agresiji na Tovarnik 1991. godine. 

Među žrtvama ekshumiranima iz masovne grobnice bio je i tovarnički župnik Ivan Burik, jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu. Sve ekshumirane žrtve zajednički su ispraćene na posljednje počivalište na groblju u Tovarniku 31. siječnja 1998. godine. 

Ruža Veselčić Šijaković, načelnica Općine Tovarnik istaknula da se u toj općini još traga za sudbinom pet osoba, tri iz Tovarnika i dvije iz Ilače, koji se i danas vode kao nestali. Nažalost, krivci za ove zločine do danas nisu odgovarali.

-Prošlo je skoro 30 godina od Domovinskog rata, Tovarnik je dao 75 ljudskih života za našu Domovinu, nažalost još tražimo pet osoba.Kako godine prolaze, sve je manje nade da ćemo ih pronaći.Želja nam je da ih pronađemo, da ih dostojno sahranimo, kako bi njihove obitelji imale gdje zapaliti svijeće.Kako su epidemiološke mjere, ove godine smo taj tužni dan za Tovarnik obilježili nešto skromije, rekla je načelnica Ruža Veselčić Šijaković.

Među onima koji su došli odati počast hrvatskim braniteljima bila je Janja Šarčević koja izgubila djevera.

-Svake godine na ovaj datum je jako emotivno, sjećanje me vraća na te teške dane.Pored djevera, moj svekar je bio zarobljen u logoru tri mjeseca u Srbiji.Moja svekrva je tu bila do 12 mjeseca i morala je nositi bijelu vrpcu na rukavu.Svaki dan su se morali javljati u školu.Bilo je jako teško, prisjeća se kroz suze Janja Šarčević.

Tijekom Domovinskog rata ukupno je stradalo 75 mještana Tovarnika koji su u rujnu 1991. okupirali JNA i četnici. Tada je počela kalvarija nevinih civila ovog mjesta. Srbi su protjerali više od 95 posto od 2.500 Hrvata, koliko ih je prije rata živjelo u Tovarniku. Srušili su ili oštetili više od 70 posto mjesnih kuća i gospodarskih zgrada. Ono malo Hrvata koje su ostavili živjeti na svojim ognjištima, većinom starce i žene, prisiljavali su da nose oznake na rukavu, bijele krpe kao znak predaje i pripadnosti hrvatskom narodu. Istim su znakom bile obilježene i njihove kuće.

Molitvu je predvodio tovarnički župnik Stjepan Vukovac, dok je himnu otpjevala Leona Doknješ.