Najave

Raspored događanja za mjesec siječanj ...
Raspored događanja za mjesec siječanj ...

                            ...

Vijesti

Tužna deseta obljetnica smrti akademskog slikara i scenografa Joze Matakovića

VINKOVCI- Na današnji dan prije točno deset godina preminuo je akademski slikar i scenograf, Joza Mataković (15.04.1922.-17.01.2008.) autor grba vinkovačkih jeseni, kao i jedan od osnivača Vinkovačkih jeseni,čovjek iznimne životne energije, umjetnik čiji će osebujni umjetnički rad zasigurno zlatnim slovima ostati upisan u likovnoj i stvaralačkoj povijesti ovoga grada, Slavonije i Hrvatske

Dobitnik nagrade Grada Vinkovaca, 2002. godine-Zlatne plakete "Grb Grada Vinkovaca" i brojnih drugih priznanja. Rođen je u Ivankovu 15. travnja 1922. Poslije Škole primijenjenih umjetnosti, u kojoj je maturirao 1945., diplomirao je scenografiju na Akademiji za kazališnu umjetnost u klasi profesora Kamila Tompe. 

Učio je slikarstvo kod hrvatskih velikana Ernesta Tomaševića, Ede Kovačevića, Vanje Radauša i Antuna Motike, a scensku umjetnost kod Ranka Marinkovića, Branka Gavelle i Drage Ivaniševića. Izlagao je u zemlji i inozemstvu na samostalnim i skupnim izložbama. 

Autor je znaka i grba najznačajnije manifestacije tradicijske kulture i baštine - Vinkovačkih jeseni. Za svoj rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima.

Autorski rad,grb Vinkovačkih jeseni,ostavio je svom voljenom gradu Vinkovcima, na zamolbu gradonačelnika Mladena Karlića , kao poklon. Joza Mataković otac je priznatog majstora stripa Dubravka Matakovića.

 

 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala podršku poticanju domaće proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta

BOROVO-Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila je tvornicu "Borovo", gdje je u pratnji predsjednice uprave Gordane Odor obišla pogone, posebice razgledavši borovske čizme "žute zenge", koje je nosila i u prošlogodišnjoj vukovarskoj koloni sjećanja 18. studenoga, a koje su nosili branitelji Vukovara u obrani toga grada 1991. godine.

"Drago mi je da je nakon kolone sjećanja jako puno ljudi u zemlji i inozemstvu prepoznalo vrijednost i kvalitetu proizvodnje 'Borova'", kazala je Kolinda Grabar Kitarović nakon kratkog sastanka s predsjednicom Uprave Borova Gordanom Odor.

Svojim posjetom "Borovu" željela je dati podršku poticanju domaće proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta u Borovu, Vukovaru i cijeloj Slavoniji, Baranji i Srijemu.

 

Veliki interes osnovnoškolaca za informatičku radionicu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci

VINKOVCI-U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci u uspješno je održana druga od planirane četiri informatičke radionice za djecu osnovnih škola.

-Kako se sve više informatika koristi u osnovnim školama, željeli smo u okviru našeg zimskog programa, još jednom proširiti naše djelatnosti, da nije samo posuđivanje knjiga, nego da imamo i druge mogućnosti, organizirati jednu zimsku radionicu informatike za djecu. Mogu reći da je odaziv sve veći i djeca vole doći i bude im jako zanimljivo. Kroz naše radionice djeca uče osnove programiranja, kako raditi neke programe, imaju puno pitanja i to je ono što je biti same radionice da kroz razgovor puno toga nauče o informatici. Ovo radionica bila je zamišljena za djecu od 5.-8. razreda i pokazala je veliku zainteresiranost, rekao je Vladimir Vranješević, voditelj radionice iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

Polaznici informatičke radionice na kraju četvrtog sata dobit će diplome kao znak da su uspješno prošla informatičku radionicu koja je inače za sve polaznike bila besplatna, a okupila je kroz dvije održane radionice preko 30 djece osnovnih škola.

Kako su nam mnoga djeca rekla, zanimljivo im je na radionicama, puno toga nauče, te su sklopili nova prijateljstva.

 

Desetim jubilarnim Rock Marinfestom prikupljeno 4.645 kuna za Buba Bar

VINKOVCI-U prostorijama Udruge osoba s invaliditetom ''Bubamara'' Vinkovci održana je završna konferencija 10.Rock Marinfesta, koji se održao 27.prosinca prošle godine u Vanilla Clubu u Vinkovcima.

- Moram se na početku zahvaliti svima koji su došli na koncert, atmosfera je bila odlična, a imali smo odlične bendove. Ove godine smo imali prodano samo 300 ulaznica, što je manja posjećenost nego prijašnjih godina. Sljedeće godine smo odlučili da imamo ipak dva dana, kako bi se predstavili i mnogi naši bendovi, što ih i ovom prilikom pozivam da se sljedeće godine odazovu na Rock Marinfest. Osim toga želio bih se zahvaliti Gradu Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji koji su pomogli novčanim sredstvima pri organizaciji koncerta. Deset godina je iza nas i želim se prvenstveno zahvaliti Vladimiru Bakariću koji je pokrenuo cijelu priču oko Rock Marinfesta. Ako govorimo o financijskom dijelu, moram reći da je ovogodišnji prihod bio 40.010,00 kuna, a rashodi 35.365, 00 kuna, tako da je ostvaren prihod za Udrugu osoba s invaliditetom ''Bubamara'' u iznosu 4.645 kuna, rekao je Ivan Grigić.

Na kraju recimo da su nastupili: The Karambol, Septica, Atheist Rap, Let 3, Dječaci, Darko Jakuš-Jale, a prikupljena sredstva bit će utrošena za otvaranje Buba Bara u Vinkovcima, gdje će raditi osobe s Downov sindromom.

 

 

Poduzeće ''Boso'' Vinkovci darivalo prvu bebu rođenu u 2018.godini u Vinkovcima

VINKOVCI-Rokovčanka Dora Popić teška 3240 grama i dugačka 51 centimetra prva je beba rođena u 2018. godini u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci.

Roditelji Zoran i Katarina dobili su drugo dijete u obitelji Popić na prvi dan Nove godine u 9.43, a Poduzeće Boso  posjetilo je prvu rođenu bebu kako bi je darivalo poklonima, kako to već čini punih dvanaest godina

Pamela Mataković iz poduzeća Boso posjetila je Katarinu Popić, majku djevojčice Dore prve bebe rođene ove godine u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci, kako bi joj uručila već tradicionalne prigodne poklone poduzeća Boso.

U poklonu je bila košara sa osnovnim higijenskim potrepštinama za majku i bebu, a osim toga poduzeće Boso darivalo je  5.000 kuna u bonovima koje će moći tijekom godine iskoristiti i to na način da prvi mjesec dobije 600 kn/ bon, a ostalih jedanaest mjeseci po 400 kn /bon.

Obitelj Popić iz Rokovaca zahvalna je poduzeću Boso na ovim darovima koji će im puno pomoći u prvoj godini.

 

Župan Božo Galić u Silvestarskoj noći obišao službe koje rade na korist svih građana u Vukovaru i Vinkovcima

VINKOVCI - U Silvestarskoj noći, kada se većina građana zabavlja, pojedine službe moraju raditi na korist cjelokupnog pučanstva.

Među njima su zasigurno djelatnici policijske, vatrogasne i zdravstvene službe, koje su nam od iznimne važnosti, ali na žalost, često budemo toga svjesni tek kada nam zatrebaju.Cijeneći važnost njihovog posla i u ''najluđoj noći'' vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, već tradicionalno, obišao ih je i čestitao im Novu godinu na njihovim radnim mjestima.

U Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemske županije župana Božu Galića dočekao je Goran Lovrić zamjenik načelnika PU vukovarsko-srijemske zajedno sa dežurnim policajcima. 

-Na području Policijske uprave Vukovarsko-srijemske u novogodišnjoj noći nismo imali nekih posebnih intervencija. U prometu i na graničnim prijelazima nije bilo gužvi, tako da možemo reći da je noć prošla dosta mirno, istaknuo je Lovrić

 

Nakon toga župan Božo Galić  obišao je Javnu vatrogasnu postrojbu Vukovar gdje je župana Galića dočekao zapovjednik JVP Vukovar i zapovjednik Županijskog vatrogasnog zapovjedništva VSŽ g. Zdenko Jukić, zajedno s dežurnim vatrogascima.

 

U Vukovaru osim vatrogasaca, župan Božo Galić obišao je  Opću županijsku bolnicu Vukovar i bolnicu hrvatskih veterana, gdje je župana  Galića dočekala ravnateljica bolnice gđa. mr.sc. Vesna Bosanac.

Župan Božo Galić obišao je Javnu vatrogasnu postrojbu Vinkovci, gdje je župana dočekao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci i predsjednik Županijskog vatrogasnog zapovjedništva Vukovarsko-srijemske županije  g. Antun Jelić, zajedno sa dežurnim vatrogascima. 

- Protekla 2017. godina  je bila relativno dobra, evidentirali smo 188 vatrogasnih intervencija, a u Novogodišnjoj noći nismo imali nekih većih intervencija, rekao je Jelić.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić u Silvestarskoj noći obišao je Opću županijsku bolnicu Vinkovci  gdje ga je dočekao ravnatelj bolnice Krunoslav Šporčić sa dežurnim liječnicima.

-U prošloj 2017. godini imali smo  oko sto poroda , manje u odnosu na 2016.godinu. Nadamo se da će ova 2018. biti bolja u odnosu na prethodne, a u Novogodišnjoj noći nije bilo porođaja, istaknuo dr. Zvonimir Juzbašić, ginekolog Opće županijske bolnice Vinkovci.

Na kraju svog obilaska župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić posjetio je Zavod za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije gdje je dočekao Mario Matić, glavni medicinski tehničar Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije.

-Novogodišnja noć za razliku od ostalih noći prošla je dosta mirno, na području grada Vinkovaca imali smo pet intervencija, a na području cijele županije devet intervencija. U 2017.godini je bilo 10.500 intervencija, savjeta 3.000 i pregleda u ambulanti 13.500, rekla je Jelena Kovačević, voditeljica Službe hitne medicine Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije.

-Kao i proteklih godina obiđemo sve one koje vrijedno rade i u Silvestarskoj noći od policije, vatrogasaca, bolnice te hitne.Ovim putem želio bih se zahvaliti za sve što su napravili u 2017. godini, te čestitati Novu 2018. godinu, sa željom da imaju manje problema, a više uspjeha u radu, istaknuo je Božo Galić.

 

Potpisani ugovori za vodno-komunalnu infrastrukturu vrijedni 385 milijuna kuna

VINKOVCI-U prostorijama Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije potpisani su Ugovori o partnerstvu na projektu i Ugovora o sufinanciranju projekta, a ugovore su potpisali direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Dražen Milinković, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, gradonačelnik Otoka Josip Šarić, načelnik Općine Andrijaševci Damir Dekanić, načelnik Općine Privlaka Darko Galić, načelnik Općine Cerna Goran Begović i načelnik Općine Ivankovo Marko Miličević

Projekt "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracija Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna za prijavu izgradnje vodno-komunalne infrastrukture" se provodi na području Vukovarsko-srijemske županije, na distribucijskom području kojim upravlja društvo VVK d.o.o., na području Vinkovaca i Otoka i općina Andrijaševci, Privlaka, Cerna i Ivankovo. 

-Izrada projekta je trajala tri godine, što mislim da smo u odnosu na druge izvođače napravili u rekordnom roku. s obzirom da je trebalo kandidirati samo za dobivanje sredstava izradu projektne dokumentacije koja je tada iznosila preko 12 milijuna kuna, gdje je bilo naše sufinanciranje manje od 10 posto, što je bio opsežan rad koji je morao obuhvatiti Vinkovce, Ivankovo, Cernu, Otok, te Andrijaševci i Privlaka.Pratili smo sve programe Hrvatskih voda i Svjetske banke, te ispunili sve preduvjete za dobivanje projekta i vremensko razdoblje je ograničeno i ono iznosi 30 mjeseci, rekao je Dražen Milinković, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije 

Projekt se sastoji od izgradnje i rekonstrukcije sustava javne odvodnje u ukupnoj dužini 162.409 metara s izgradnjom 8.269 (82.690 metara) priključnih okana i 40 crpnih stanica, rekonstrukcijom 22 crpne stanice i izgradnjom sedam kišnih preljeva i spremnika. Projekt uključuje i nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) "Jošine" na III. stupanj pročišćavanja, te puštanje u puni pogon UPOV-a u Otoku, Cerni i Ivankovu. 

Nabava opreme za održavanje sustava javne odvodnje i pročišćavanja te institucionalno i tehničko osnaživanje društva VVK d.o.o. su također dio predmetnog projekta. Od ukupnog troška ulaganja koja iznose 384.560.952,11 kuna, 70,76% će se financirati iz potpore EU-a, a preostali će se dio od 29,24% sufinancirati nacionalnim sredstvima. 

Predloženo je da 272.134.035,00 kuna bude osigurano kroz potporu EU-a, dok se 112.426.917,11 kuna financira putem ukupne nacionalne potpore (Republika Hrvatska, Hrvatske vode i jedinice lokalne samouprave).