Najave

Raspored događanja za srpanj 2019. u ...
Raspored događanja za srpanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Vijesti

Manifstacija ''Od Đurđeva do Markova'' na Borincima

VINKOVCI- Udruga “Naši Borinci”, šesti put zaredom, organizira manifestaciju ”Od Đurđeva do Markova” 22. i 25. travnja kraj kapelice Uzašašća Gospodnjega na Borincima uz poziv svim Vinkovčanima da im se pridruže u proslavi.

“Kao i svake godine na blagdan sv. Jurja konjanici i zaprege će se okupiti ispred župe Presvetog Srca Isusovog na Lapovcima te u povorci krenuti put Borinaca. Ovdje kod kapelice u 12 sati bit će misa koju će služiti župnik Ladislav Dort i blagoslov konja i konjanika, a nakon toga predviđeno je druženje svih koji se ovdje okupe, a nadam se kako će se i stanovnici Borinaca, ali i oni iz drugih dijelova grada okupiti u što većem broju. Na blagdan sv. Marka imat ćemo misu u 18 sati i blagoslov polja i također pozivamo sve da nam se pridruže”, istaknuo je Vlado Varga, predsjednik udruge “Naši Borinci”.

“Svaka manifestacija koja okuplja naše građane, a pogotovo ovakva koja nas izvede ovdje u prirodu u prelijepi krajolik Borinaca, na jedno posebno misno slavlje ovako na otvorenom, do blagoslova konja i konjanika, to je jedan zaista izniman događaj koji Vinkovčanima daje priliku da se uz sve to i malo podruže, porazgovaraju i da oni iz drugih dijelova grada upoznaju ovaj lijepi dio grada, naše Borince”, istaknuo je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić te u ime Grada Vinkovaca pozvao sve na manifestaciju “Od Đurđeva do Markova”.

Promociji manifestacije “Od Đurđeva do Markova” nazočio je i predsjednik Konjičkog kluba “Satir” Vinkovci Ante Lovrić, koji je istaknuo kako se članovi kluba rado odazivaju na ovu manifestaciju. “Ako se cijele godine bavimo s tim plemenitim životinjama, živimo s njima, radimo, onda nam je isto tako važno da ti konji budu blagoslovljeni da nam kroz narednu godinu budu zdravi”, istaknuo je Lovrić uz poziv svima koji imaju konje, koji se bave s konjima, koji žele blagosloviti svoje ljubimce da se odazovu na ovu manifestaciju. Kako je Lovrić istaknuo, nakon II. svjetskog rata, primjerice, u Hrvatskoj je bilo do 400 tisuća konja da bi se taj broj kroz godine smanjivao te nakon Domovinskog rata sveo na nekih 4 do 5 tisuća konja, a nakon rata postupno ponovno raste te je trenutačno u Središnji registar kopitara upisano oko 24 tisuće konja.

 

Katica Konstantinović iz OŠ Nikole Tesle Mirkovci i Marica Jurec iz OŠ Zrinskih Nuštar na međunarodnoj konferenciji u Baji

VINKOVCI-Na Visokoj učiteljskoj školi Józsefa Eötvösa u Baji, u Republici Mađarskoj, svake pete godine organizira se obrazovno-metodički skup o ranome, predškolskome i osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju.

Ove je godine održana X. Međunarodna znanstveno-metodička konferencija i jubilarno zasjedanje povodom 150. godišnjice obrazovanja učitelja na kojoj su sudjelovale i učiteljice iz Hrvatske, članice Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono: Dubravka Petković iz OŠ Fažana, Đurđica Krtanjek iz OŠ Franje Serta Bednja, Katica Konstantinović iz OŠ Nikole Tesle Mirkovci i Marica Jurec iz OŠ Zrinskih Nuštar. 

Teme konferencije su bile: Odgojno-obrazovna pitanja u hrvatskom i njemačkom manjinskom obrazovanju od predškolske dobi do visokoškolskog obrazovanja, Odgojno-obrazovna pitanja stranoga jezika od predškolske dobi do visokoškolskog obrazovanja, Romski jezici, romologija, obrazovna pitanja Roma, Pedagoški i metodički postupci u predškolskom obrazovanju, Metodički postupci u nastavi tjelesne i tehničke kulture te u nastavi prirode i društva, Metodika nastave mađarskoga jezika i književnosti, Kultura čitanja, inovacije i dobra praksa u metodici učenja početnoga čitanja, Metodika matematike, Metodika tjelesnoga odgoja, razvijanje rane motorike te Digitalna sredstva i pomagala u obrazovanju.

Učiteljica Katica Konstantinović mađarskim i inim metodičarima prikazala je neke od  matematičkih igara pomoći kojih već godinama približava i olakšava učenje matematike učenicima, a učiteljica Marica Jurec govorila je o primjeni micro:bita u razrednoj nastavi. 

Predavanja su bila izvrsno posjećena i zapažena. Domaćini su imali mnoštvo pitanja za predavačice te konkretne prijedloge za nastavak suradnje. Bila je to prigoda za razmjenu iskustava i dobre prakse te su uspostavljeni brojni kontakti. Također, sudionici su kroz prikazane radove stekli uvid u obrazovne prakse susjednih zemalja te su ih mogli usporediti s onom u kojoj i sami rade.

Svi sudionici konferencije pripremili su i znanstvene radove koji će biti objavljeni u zborniku.

Župan Božo Galić darivao povodom uskrsnih blagdana

VUKOVAR-Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, povodom uskrsnih blagdana tradicionalno je darivao prigodnim paketićima ustanove koje brinu o najmlađima, o osobama s invaliditetom kao i donacijom ustanovama koje skrbe o obiteljima u potrebi.

Znajući kako u našoj županiji ima puno socijalno ugroženih obitelji koji svakodnevno traže bilo kakvu pomoć, župan Galić je donirao potrebnim namirnicama Caritasu Vukovarskog i Vinkovačkog  dekanata, koji će tu donaciju usmjeriti socijalno ugroženim obiteljima, a koji se njima obraćaju za pomoć. 

Isto tako, donacija je otišla i socijalnim samoposlugama u Vukovaru i Vinkovcima te Udruzi hrvatskih brojnih obitelji 8+ Vinkovci, koja okuplja mnogočlane obitelji, kao i Milosrdnim sestrama svetog Križa Vinkovci koje pomažu obiteljima u potrebi.

I ove godine župan Galić prigodnim paketićima obradovao je štićenike Dječjeg doma „Sv. Ana“  u Vinkovcima, djecu u udomiteljskim obiteljima koji su udruženi u Udruzi udomitelja Vukovarsko-srijemske županije „Zagrljaj“  Vukovar te učenike Osnovne škole Josipa Matoša u Vukovaru, koju pohađaju učenici s posebnim potrebama.

Također, župan Galić darivao je prigodnim paketićima i korisnike Centra za rehabilitaciju „Mala Terezija“ Vinkovci te članove Udruge osoba s invaliditetom „Golubica“ Vukovar i Društva za pomoć osobama s invaliditetom „Golubovi“ Županja.

Na ovaj konkretan način župan Galić je svima njima htio učiniti radosnije nadolazeće uskrsne blagdane.

 

Sjećanje na strijeljane članove HSS-a u Županji, 1945. godine

ŽUPANJA-Gradska organizacija HSS-a Županja i ŽO HSS-a Vukovarsko-srijemske županije, obilježili su sjećanje na strijeljane članove Hrvatske seljačke stranke i članove tadašnjeg Općinskog poglavarstva. 

Strijeljani su 14. travnja 1945. godine, samo iz razloga što su bili članovi HSS-a i općinskog poglavarstva. Sjećanje na sve žrtve ovog tragičnog događaja, započelo je održavanjem sv. Mise zadušnice u Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji. Sv. Misu je služio župnik, vlč. Robert Jugović koji je kroz prigodnu propovijed napomenuo kako se žrtve ovakvih tragičnih događaja ne smiju zaboraviti.

Uslijedilo je polaganje vijenaca svim žrtvama kraj križa, podno Savskog nasipa i kraj spomen ploče i kapelice Srca Isusova. Predsjednik GO HSS-a Županja, Marko Maroševac, ŽO HSS-a Vukovarsko-srijemske županije, Mato Golubičić uz prisutnost okupljenih građana, položili su vijence i zapalili svijeće stradalim članovima i svojim sumještanima.

Ispred Grada Županje, vijence je položio i zapalio svijeću, gradonačelnik Davor Miličević. Predsjednik GO HSS-a Županja, Marko Maroševac, zahvalio se svim članovima HSS-a i građanima Grada Županje, što su svojim dolaskom odali počast svim žrtvama.

 

Predstavljena knjiga '''Za svaki slučaj'' autora Vladimira Bakarića

VINKOVCI- U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima predstavljena je nova knjiga vinkovačkog pisca za djecu i mlade i rock glazbenika Vladimira Bakarića, “Za svaki slučaj”-

Roman je to koji prati grupu djevojaka i dječaka koji žive netipičan život i neuobičajene situacije djece osamdesetih godina. Glavni junak je dječak Jan iz Vinkovaca koji dolazi u srednju školu u Zagreb te mašta o tome kako bi i fakultet nastavio pohađati u Zagrebu.On ulazi u đački dom, koji mu mora nadomjestiti obiteljski dom iz kojeg je otišao, tu je prvi šok, prostor je hladan i podsjeća na sve, samo ne na svoju rodnu kuću i susreće se sa ljudima koje on nije zamišljao.

“Knjiga govori o 80-im godinama koje su meni jako drage što se tiče glazbe i svega ostaloga. Vinkovčani dolaze u Zagreb na školovanje, suočavaju se s novim životom, velikim gradom, đačkim domovima, ulaze u razne situacije. Glavni junak nije izmišljen, on je večeras ovdje s nama, kao i još jedan od likova iz knjige. Ja sam ih pokušao dočarati onakve kakvi su zaista bili u tom učeničkom domu i nadam se da sam pogodio tu atmosferu tog našeg života u tom velegradu 80-ih godina, u jednom vremenu koje s teško može ponoviti, vremenu kada se živjelo punim plućima, kada su koncerti bili svakodnevni. Poruka moje knjige uvijek je ista: 'Ako vjeruješ u svoje snove, ostvarit će se sigurno”, istaknuo je Vladimir Bakarić.

Prema riječima Snježane Babić Višnjić,potpredsjednice Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, urednice tiskanih izdanja, te urednice knjige ''Za svaki slučaj'', linearno ispripovijedana priča će vam omogućiti da polako ulazite u radnju, bez šokova, bez nekih zahtjeva koje vole pokazati pisci da bi se dokazali pametnima.

-Kad naši članovi nam ponude neki rukopis, mi najprije prvo studiozno gledamo da li taj rukopis zadovoljava kriterije da bi ga objavili.Naši članovi zadovoljavaju, ali svejedno nemamo prostora da objavimo sve i onda smo jako veseli kad dobijemo rukopis u kojem prepoznamo ono što drugi nisu ponudili.Već dugo nismo imali rukopis koji bi nas malo evocirao, budio nostalgiju za vremenima koji su prošli, kad smo bili mladi.Vladimir Bakarić u svojoj knjizi jako lijepo u slojevima, linearno, jednostavnim stilom kako on to zna, pomalo uvlači čitatelja u svijet jednog mladića koji mora malo po malo odustajati od svojih predsrasuda s kojima je došao i prihvaćati nove, ali spoznavatii da univerzalne istine uvijek vrijede, rekla je Snježana Babić Višnjić

 

Predstavljanje su organizirali Ogranak MH u Vinkovcima i Društvo hrvatskih književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca, izdavač knjige, a gost programa bio je “West Band”.

 

Nazočnima se obratio i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro, inicijator projekta “Grafiti u školi”, koji je doista iznenadio sve ekskluzivno najavivši kako će se trodnevni Festival dječje knjige u Vinkovcima, doista i dogoditi u jesen ove godine.

-“Dobio sam informaciju da je sa Školskom knjigom dogovoreno da će stati iza ove priče što znači da će financije biti riješene i ja mogu najaviti da idemo s Festivalom dječje knjige, prvim takvim u Hrvatskoj”, istaknuo je Josip Dabro.

 

Otkriveno spomen-obilježje trojici poginulih hrvatskih branitelja

ĐELETOVCI - Pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, općina Nijemci i Tovarnik te Udruge ratnih veterana 109. brigade ZNG-a Vinkovci, kod Inina postrojenja u šumi pokraj Đeletovaca, a u sklopu 4. Memorijala hrvatskih branitelja "Šuma Bradarica - Jelaš", otkriveno je spomen-obilježje trojici poginulih hrvatskih branitelja.

Između ostalih, vijence su položili i odali počasti poginulim hrvatskim braniteljima i predstavnici Grada Vinkovaca, predvođeni gradonačelnikom Ivanom Bosančićem. Program Memorijala počeo je okupljanjem konjanika u Komletincima, gdje su kod spomenika braniteljima položili vijence i zapalili svijeće, nakon čega su isto učinili i u Nijemcima, uputivši se potom u Đeletovce. Nakon otkrivanja spomen-obilježja krenuli su put Tovarnika, gdje su također položili vijence i upalili svijeće kod središnjeg spomenika.

Prema riječima Jakova Milanovića-Brade, zamjenika zapovjednika 2. bojne 109. brigade, trojica branitelja koja su dala život za domovinu, nisu se željeli predati, nisu željeli živi pasti u neprijateljske ruke, nego su radije izabrali smrt.

Na ovaj način obilježena je 27. godišnjica pogibije trojice izviđača 2. bojne 109. vinkovačke brigade. Naime, 16. travnja 1992. godine tijekom izviđanja trojica su dragovoljaca, Jozo Budim i Ivica Šimunić iz Tovarnika te Branko Kovač iz Đeletovaca, poginula, a dvojica pripadnika specijalnih postrojbi pristiglih iz Međimurja zarobljena su i nakon četiri mjeseca zatočeništva oslobođena u najvećoj razmjeni zarobljenika, u kolovozu 1992. u Nemetinu.

Pripadnici 2. bojne 109. brigade branili su Vinkovce i okolicu u Domovinskom ratu na bojišnici dugačkoj 70 kilometara duž rijeke Bosut, od Komletinaca do Vinkovaca i Jarmine te šume Durgutovice na zapadu. Ta vinkovačka brigada prva je pričuvna brigada u Republici Hrvatskoj i kroz njezine postrojbe prošlo je više od 9600 pripadnika, od kojih su 202 poginula, 640 ih je ranjeno, a 24 su i danas na popisu nestalih osoba.

Horse agility radionica i prikaz shiatsu tretmana na konju

VINKOVCI-U konjičkom klubu "Eohippus" u sklopu projekta "ProŠIRI VIdike" održana je Horse agility radionica i prikaz shiatsu tretmana na konju, na kojoj su sudjelovali volonteri ovog kluba. Horse agility je disciplina i međunarodni natjecateljski sport u kojem se konj i vodič pješice kreću kroz raznolike prepreke, preko i ispod njih, te zajednički fokusiraju na jasnu međusobnu komunikaciju i trening s pozitivnim ishodom (sve to na popušten povodac i ular).

Nakon uvodnog predavanja Irme Vrbnjak i Ive Bernik, polaznici su učili kako govor tijela i fokus utječu na komunikaciju s konjem, kako prezentirati nepoznate i moguće "strašne" predmete konju s kojim radimo. Shiatsu tretman provela je Jele Dominis, shiatsu praktičar za konje i jahače. Za one koji ne znaju, shiatsu je sveobuhvatni sustav prirodne terapije temeljen na principima tradicionalne kineske medicine i usmjeren na traženje uzroka problema umjesto tretiranja simptoma.