Najave

Raspored događanja za mjesec siječanj ...
Raspored događanja za mjesec siječanj ...

                            ...

Vijesti

Edukacija učenika u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci

VINKOVCI-Učenici Srednje strukovne škole Vinkovci, smjera konobar, dobili su mogućnost upoznati se s Domagojem Perićem iz tvrtke „Franck“ koji im je omogućio edukaciju o kavama. 

S obzirom da Srednja strukovna škola Vinkovci surađuje s tvrtkom „Franck“ dobili su caffe aparat na kojem se učenici uče praviti tople napitke od kave, a edukacijom učenici su se upoznali sa detaljnim i pravilnim načinom pripreme toplog napitka esspreso, izradom pjene za macchiato te čišćenjem i održavanjem caffe aparata. 

Kava je najtraženija roba koju gosti traže u ugostiteljskim objektima i cilj nam je educirati učenike o kavi te ih motivirati da pravilno pripremaju napitak, tako da izlaskom iz škole imaju dostatno znanje o pripremanju napitaka od kave. 

 

 

Osnovna škola Ivana Mažuranića Vinkovci u Europskom projektu "Migrations"

VINKOVCI-Osnovna škola Ivana Mažuranića Vinkovci jedna je od osam partnerskih škola u Europskom projektu "Migrations", pored koje sudjeluju još iz Buzaua (Rumunjska), Volsa (Austrija), Hilpoltsteina (Njemačka), Stockholma (Švedska), Palerma (Italija), Igualade (Španjolska) i Canakkalea (Turska). 

Projekt se bavi problematikom migracija nekad i sad, njihovim uzrocima i posljedicama. Kroz niz aktivnosti učenici će bolje upoznati zemljopisne, povijesne i kulturne prilike u zemljama iz kojih dolaze suvremeni migranti. Osim toga bolje će razumjeti europske kulturne vrijednosti, razvijati kulturu prihvaćanja i uvažavanja različitosti, razvijati vještine komuniciranja hrvatskim i engleskim jezikom, razvijat će i vještine korištenja računalom proizvodeći pri tom različite vrste sadržaja.

U školi je upriličeno predstavljanje ovoga projekta, u čemu su nastavnicima pomogli predstavnici udruga s područja grada Vinkovaca, a čije je članstvo sastavljeno uglavnom od predstavnika nacionalnih manjina.

"Ovo događanje također je jedna od mobilnosti u sklopu ovoga projekta, a na ovaj način željeli smo ukazati na to da su migracije i kod nas u Slavoniji stalno prisutne. Dosta se ovdje dolazilo, ali i odlazilo, većina nas korijene vuče iz nekog drugog kraja Hrvatske ili čak i iz drugih zemalja, a upravo to želimo pokazati i djeci. Važno je da nauče da smo svi različiti da prihvate druge i drugačije i da budu tolerantni prema svima", rekla je Mirela Klarić, prof. voditeljica projekta 

 

Ovom prilikom školu su posjetili predstavnici mađarske, rusinske, slovačke, njemačke, makedonske i ostalih nacionalnih manjina s područja grada Vinkovaca, koji su se predstavili prehrambenim delicijama svojih zemalja, te vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji rekao da su Vinkovci kroz svoju povijest uvijek bili grad koji je prihvaćao sve one koji su se ovdje željeli nastaniti.

Projekt traje dvije godine, od rujna 2016. – kolovoza 2018. godine i tijekom tog razdoblja učenici mogu sudjelovati u različitim vrstama projektnih aktivnosti, od raznih kvizova, likovnih natječaja,  izrade brošura, pripreme hrane, pisanja, snimanja video uradaka, osmišljavanja digitalnih obrazovnih sadržaja, osmišljavanje slogana, gledanja filmova, čitanja knjiga, sudjelovanja na okruglim stolovima, debatama i slično.

 

Osnovna škola Nikole Tesle u Mirkovcima obilježila Teslin dan

MIRKOVCI-U Osnovnoj školi Nikole Tesle u Mirkovcima održao se osmi po redu ''Teslin dan'', a radi se o projektu čiji je voditelj nastavnik fizike i tehničke kulture Ivan Žunac, prof., a koji je počeo 2010. godine i održava se svaki put u prosincu. 

U projektu sudjeluju učenici osmih razreda osnovnih škola Vukovarsko-srijemske županije pod vodstvom svojih učitelja fizike, tehničke kulture i likovne kulture. 

U sklopu projekta održalo  se natjecanje učenika u nekoliko kategorija: u izradi PowerPoint prezentacija o životu i radu Nikole Tesle te likovnih radova na istu temu. Osim toga učenici su pokazali svoje znanje o Teslinom životu i radu odgovarajući na pitanja u kvizu. 

Svim sudionicima projekta dodijeljene su zahvalnice za sudjelovanje, a pobjednicima natjecanja priznanja i vrijedne nagrade. I ove godine posjetio ih je  doc. dr. sc. Darko Huljenić iz kompanije Ericsson Nikola Tesla iz Zagreba koji je za okupljene održao zanimljivo predavanje.

 

Grad Vinkovci i osam općina potpisali Sporazum za širokopojasni pristup internetu

VINKOVCI-Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i načelnici općina Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Stari Mikanovci, Vođinci, Privlaka, Stari Jankovci i Tordinci, potpisali su Sporazum o suradnji na projektu izgradnje infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu. 

Svijest o važnosti brzine interneta u današnjem vremenu povezala je potpisnike u zajednički projekt, a cilj je realizirati ga sredstvima EU fondova. 

-Sporazum doprinosi razvoju interneta u našem gradu, kao jednog danas komunalnog standarda u Europi, ako želimo razvoj gospodarstva i kvalitetniji život, onda je to svakako preduvjet. Drago mi je da smo kroz Sporazum ostvarili suradnju s našim općinama koje su oko grada i nastojat ćemo u daljnjim projektima da se okupimo oko grada, na korist svih. To su zasebne općine, no samo zajednički možemo puno, pogotovo u smislu povlačenja sredstava iz EU, istaknuo je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

Ivan Rimac, pročelnik Ureda gradonačelnika, istaknuo je kako  u središtu Vinkovaca već postoji infrastruktura širokopojasnog pristupa internetu, ali u rubnim dijelovima grada ne, jer ne postoji komercijalni interes za njezinu izgradnju.

Prema riječima Maria Milinkovića, načelnika Općine Stari Mikanovci ovaj projekt puno znači za Općinu, no kako je istaknuo, treba više biti ovakvih projekta gdje će Grad Vinkovci biti nositelji, a mi iz općina u tom projektu.

-Kad idemo svatko sam za sebe onda je to puno teže izgurati projekte, nego ovako kad idemo zajednički, sigurno je punu lakše i učinkovitije, rekao je Milinković.

Projektom za koji je potpisan sporazum obuhvaćeno je 20 tisuća kućanstava na području grada Vinkovaca i općina Andrijaševci, Ivankovo, Stari Mikanovci, Vođinci, Privlaka, Jarmina, Stari Jankovci i Tordinci. Točna vrijednost projekta znat će se po završetku tehničke dokumentacije, a procjena je kako je riječ o investiciji vrijednoj oko 20 milijuna eura.  

 

Svečano otvorena izložba slika Šefika Kapetanovića u vinkovačkom kazalištu ''Joza Ivakić''

VINKOVCI- U kazališnoj Galeriji dugo se ne pamti toliki interes građana Vinkovaca kao za izložbu slika Šefika Kapetanovića-Fike pod nazivom ''Mojih prvih 35 godina''.

-Ovoliki broj posjetitelja na otvorenju izložbe, samo govori u prilog tome koliki trag je ostavio Šefik Kapetanović u svojem  životu na sve nas. Moramo biti zahvalni na 20 izložbi koje je do sada imao, no vjerujem da će ih biti i više. Sjećam se kad je crtao s olovkom, pa prešao na pastele i na kraju sad ulje na platnu, vidi se toliko topline, ljepote naše Slavonije, rekao je Mladen Karlić, otvarajući izložbu.

Autor izložbe Šefik Kapetanović istaknuo je kako je u životu imao dvije ljubavi, novinarstvo i slikarstvo, te je ovom prigodom rekao:

-Dobio sam nagradu za životno djelo Hrvatskog novinarskog društva, što mi puno znači jer je to nagrada od mojih kolega. Posebno sam sretan što se konačno pojavio gen na koga ću to moći prenijeti, moju unuku Ivu koja je pokazala veliki talent u slikarstvu. Kad znate da vas netko naslijedi, onda znate da će vaše ime i rad ostati u naslijeđe, što mi puno znači. Ovim putem se zahvaljujem svima koji su došli i vjerujem da ću opet nešto izbaciti novo i sve vas ponovo okupiti, rekao je Šefik Kapetanović.

Na izložbi se predstavila Iva Rimac, unuka Šefika Kapetanovića sa svoja dva rada koji su plijenili pažnju okupljenih na izložbi.

Šefik Kapetanović  rođen je 1954. godine u Vinkovcima, član HDLU Vladimir Becić Vinkovci. Živi i radi u Vinkovcima.  Do sada je imao 19 samostalnih i više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudionik je brojnih likovnih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu i donator u humanitarnim akcijama.Trenutno obnaša dužnost direktora Novosti d.o.o. Vinkovci.

 

Završena sedma etapa programa ''Sigurnost na vodi''

VINKOVCI-Podjelom priznanja za sudjelovanje i majica  Hrvatskog Crvenog križa djeci završnih skupina vrtića „Naša radost“ i „Vladimir Nazor, te iz vrtića „Pčelica“ i „Budućnost“, koji su prvi započeli s desetsatnim programom završena je sedma etapa programa ''Sigurnost na vodi 2017.''

Podjela priznanja i majica Hrvatskog Crvenog križa djeci iz vrtića „Stribor“ i „Lenije“,  te djeci iz Katoličkih dječjih vrtića „Eden“ i „Srca Marijinog“ bit će za dva tjedna, po okončanju desetsatnog programa.

Nositelj programa privikavanja na vodu ''Sigurnost na vodi“ je Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci, koje je na natječaju Hrvatskog Crvenog križa osiguralo sredstva za sufinanciranje programa, a provedbeni partneri su Dječji vrtići Vinkovci, Katolički dječji vrtići „Eden“ Vinkovci, Vinkovački plivački klub i poduzeće „Periska“ d.o.o. koje upravlja Dvoranskim plivalištem „Lenije“. 

Ciljna skupina ovog programa su polaznici završne skupine vrtića - djeca u dobi od 5 do 7 godina. Ciljevi programa su upoznati djecu s vodom kao medijem, osloboditi ih straha od vode, naučiti ih osnovama tehnika plivanja i ronjenja i naučiti ih tehnikama disanja kod plivanja.

Program u bazenima Dvoranskog plivališta „Lenije“ provode iskusni treneri, članovi Vinkovačkog plivačkog kluba, koji su osmislili djeci prilagođen i zanimljiv desetsatni program. U programu sudjeluje ukupno 200 djece iz vrtića Centra za predškolski odgoj Vinkovci: „Pčelica“, „Budućnost“, „Vladimir Nazor“, „Stribor“, „Naša radost“ i „Lenije“, i Katoličkih dječjih vrtića „Eden“ i „Srce Marijino“.

 Siguran prijevoz djece od vrtića do bazena i nazad vrši se autobusima vinkovačkog „Poleta“, a uz svaku grupu djece su i njihove tete - odgajateljice iz pojedinog vrtića.  

 

Predstavljen projekt ''ProŠIRI VIdike'' Konjičkog kluba ''Eohippus'' Vinkovci

VINKOVCI- U prostorijama vinkovačke Gimnazije predstavljen je projekt ''ProŠIRI VIdike'' koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge u iznosu od 1.166.155, 96 kuna, nositelj projekta je  Udruga ''Pegaz'' Rijeka.

-U razdoblju od dvije godine projekt će uključiti 50 volontera sa 1800 volonterskih sati-učenika srednjih škola iz tri županije (od čega je deset volontera/ učenika sa invaliditetom) u različite aktivnosti edukativno-zabavnog karaktera s ciljem poticanja razvoja volonterstva u Hrvatskoj. Gimnazija  ''M.A.Reljković'' i Konjički klub ''Eohippus'' tijekom dvije godine moraju uključiti 10-15 volontera koji će volontirati sveukupno 500 sati, a do sada je uključeno deset volonterki koje su u periodu od 15.lipnja do 29.studenog volontirale 364 sata.U srpnju i kolovozu volonterke smo vodili na kamp u Rijeku. U idućoj godini volonteri će izrađivati informativne ploče sa različitim porukama koje oni sami osmisle, a ploče će biti postavljene u Konjičkom klubu ''Eohippus'', te se planira otići na još četiri kampa i to dva u Šibenik i dva u Rijeci, istaknula je Marijana Ač Rapčan iz Konjičkog kluba ''Eohippus''.

Kristina Vlahović iz vinkovačke Gimnazije i koordinatorica volontera iz Konjičkog kluba ''Eohippus'' Vinkovci, završila je edukaciju za Koordinatora volontera u Rijeci, te tako vinkovačka Gimnazija ima osposobljenu osobu za rad s volonterima.

-Naše učenice volontiraju u Konjičkom klub ''Eohippus'' i svojim radom doprinose djeci s posebnim potrebama. Mi smo sada u nekim dogovorima da bi unutar škole osnovali svoj volonterski klub, gdje bi se naši učenici i učenice uključivale u razne dobrotvorne akcije, rekla je Kristina Vlahović.

Ravnatelj vinkovačke Gimnazije Stipe Tomić istaknuo je kako se Gimnazija ''M.A.Reljković'' Vinkovci već više puta uključila u razne projekte, a ono što se mora posebno istaknuti da se u ovaj projekt uključilo pet naših učenica volonterki. 

Partneri na projektu ''ProŠIRI VIdike'' su : Konjički klub ''Kolan'' Šibenik, Prva sušačka hrvatska gimnazija Rijeka, Ekonomska škola ''Mijo Marović'' Rijeka, Centar za odgoj i obrazovanje ''Šubićevac'' Šibenik, Gimnazija ''Matija Antun Reljković'' Vinkovci i Konjički klub ''Eohippus'' Vinkovci.