Najave

Raspored događanja za srpanj  2018. u ...
Raspored događanja za srpanj 2018. u ...

KALENDAR DOGAĐANJA         ...

Vijesti

Poticanje i sufinanciranje zapošljavanja za poduzetnike putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

VINKOVCI-Produžena primjena postojećih mjera iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. godinu nastavlja se i u ovoj godini uz redefiniranje kriterija za olakšano korištenje pojedinih mjera. 

Sa željom da poduzetnici s područja Vukovarsko-srijemske županije budu pri samom vrhu u Republici Hrvatskoj u korištenju mjera aktivne politike zapošljavanja koje su ove godine u primjeni od 15. siječnja, Hrvatska udruga poslodavaca Regionalni ured Osijek i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vinkovci organizirali su danas u prostorijama hotela Villa Lenije u Vinkovcima prezentaciju pod nazivom "Poticanje i sufinanciranje zapošljavanja za poduzetnike putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje". 

Prezentaciju je održala voditeljica Odsjeka za aktivnu politiku zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu Vinkovci Višnja Škrlec.   

 

 

Mato Karalić ponovno izabran za predsjednika Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije

VINKOVCI-Izborna Skupština Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije održana je 07. veljače 2013. godine u Vinkovcima. 

Sjednicu je do izbora novih upravnih tijela vodio predsjednik Radnog predsjedništva Zlatko Dovhanj.

Društvo Crvenog križa Vukovarsko – srijemske županije je osnovano 12. prosinca 1997. kao zajednica udruga gradskih društava Crvenog križa Ilok, Vinkovci, Vukovar i Županja, a radi u potpunosti na volonterskoj osnovi.  

Izvješće o radu u prethodnom mandatnom razdoblju od 2009. do 2012. godine podnio je dosadašnji predsjednik Mato Karalić, dr.med.dent. Djelatnosti što ih je Društvo Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije provodilo u ovom razdoblju u najvećem dijelu odnosile su se na koordiniranje i usmjeravanje rada udruga gradskih društava Crvenog križa na području Županije vukovarsko-srijemske, poticanje na razvoj i postizanje ujednačenih rezultata u osnovnim djelatnostima društava Crvenog križa u svim dijelovima županije, poticanje i vođenje specifičnih programa od interesa za područje Županije vukovarsko-srijemske. Dr. Karalić je s ponosom istaknuo da društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije zauzimaju istaknuto mjesto u sustavu Hrvatskog Crvenog križa. 

Uz predan rad na ostvarivanju javnih ovlasti i redovnih djelatnosti Hrvatskog Crvenog križa, svako od gradskih društva ima svoje posebnosti: GDCK Ilok je vlasnik Doma za starije i nemoćne, GDCK Vukovar je u ovom razdoblju uspjelo osposobiti poslovni prostor, a kao specifičnost ima besplatnu pomoć logopeda. GDCK Vinkovci je predvodnik na polju priprema, opremanja i obuke Službe za djelovanje u katastrofama, otvorilo je 51 igralište za djecu u minama okruženim mjestima, a uz razgranat rad Mladeži Crvenog križa, ima i izuzetnu međunarodnu suradnju. GDCK Županja ima pučku kuhinju u kojoj priprema obroke i dostavlja ih korisnicima u njihovim kućama, organizira školu plivanja, ljetni odmor i oporavak djece u vlastitom odmaralištu u Rogoznici, a krajem 2007. godine otvorilo je i novu zgradu u kojoj je Centar za dnevni boravak osoba s posebnim potrebama.

U ovom mandatnom razdoblju prikupljeno je ukupno 12.868 doza krvi, a DCK Vukovarsko-srijemske županije je svake godine u povodu Dana dragovoljnih darovatelja krvi – 25. listopada, uz veliku podršku župana vukovarsko-srijemskog Bože Galića, organiziralo podjelu zasluženih priznanja rekorderima među darovateljima krvi. Društvo svake godine, osim podjele priznanja,  organizira i susrete darovatelja krvi u Rogoznici.

Program rada za razdoblje od 2013. do 2016. godine iznio je ravnatelj Zvonko Domaćinović. Istaknuo je da Društvo unatoč simboličnim sredstvima kojima raspolaže postiže zavidne rezultate, a da se nada da će opsežni program planiran za naredno razdoblje, sukladno zakonskim obvezama jedinica lokalne samouprave biti i bolje financijski popraćen.

Nazočni su jednoglasno usvojili Izvješće o radu, Financijsko izvješće i Program rada za naredno razdoblje, a potom se prešlo na izbore.

Za članove Odbora Društva Crvenog križa Vukovarsko – srijemske županije u mandatnom razdoblju 2013. – 2016. godine izabrani su Mato Karalić, dr.med.dent., Zvonko Domaćinović, Ivica Prskalo, Branko Tomić, Zorica Grgić, Martin Knežević i Stjepan Bogutovac.

Članovi novog Nadzornog odbora su Zvonimir Džepina, Marija Dugalić i dr. Vladislav Nadaš.  Za zastupnika u Skupštini Hrvatskog Crvenog križa izabran je Zvonko Domaćinović.  Za predsjednika je ponovo izabran Mato Karalić, dr.med.dent., a za potpredsjednike Zorica Grgić i Martin Knežević.

 

Promocija albuma "Samo Ljubav" - DeYo u Walkowu

VINKOVCI-Nakon Krankšvestera, Fil Tilena i Tone Tuora, kultni klub mladih Walkow ovaj puta ugošćuje domaću zvijezdu, DeYu.

Kuhao je i kuhao DeYo svoj debitantski album. Iako su već neki posumnjali da bi ga mogao prekuhati, pokazalo se da je znao koliko je točno vremena potrebnu za pripravu jednog prvoklasnog albuma, pokazalo se da je "Samo Ljubav" prava delikatesa za sve rap sladokusce. 

Album je to sa stavom i porukom, album ispucan iz srca, album na kojem ne manjka odlučne i energične interpretacije, album koji kao rijetko koji drugi čini fino zaokruženu cjelinu.

Osim toga DeYin prvijenac je sjajno prihvaćen i od strane hip hop senatora kao što je DJ Phat Phillie te rap ikona poput Targeta, mitskog MC-a, legendarnog Tram11-a.

Naravno, DeYo nije zaboravio na svoje Vinkovčane, tako će nakon premijere u zagrebačkom KSET-u, svoj album predstaviti sugrađanima. Suprotno sve popularnijem trendu koji je zahvatio svjetsku glazbenu scenu, DeYo i njegovi gosti svoje pjesme neće izvoditi na playback.

Ovaj spomena i prisustva vrijedan događaj održat će se 16.02.2013. godine u prostoru kultnog Walkowa.

Dobro poznati gosti; Danny, Chiwy, Rope, Lil Bear, L-Patron i Siky, svojim će se nastupima pobrinuti da temperatura unutar Walkowa bude optimalna za vrhunac večeri, DeYin nastup.

To nije sve, DeYi će na bini vokalnu podršku pružiti Brka i Starča, dok će cijelu večer scratchevima i odličnim izborom glazbe začiniti DJ Richma te nezaobilazni Kool DJ Gido

Dođite u Walkow 16. ovog mjeseca! Ako ništa drugo, dođite radi sebe jer bi u protivnom mogli propustiti ono što se ne propušta za ulaznicu Vam treba simboličnih 10 kuna !

Album: DeYo – „Samo Ljubav“, se još uvijek može besplatno preuzeti, a dostupan je i na www.Siky-Beeats.com web stranici!

 

Pero Vukasović obrtnik godine za 2012. godinu

VINKOVCI- U subotu, 2. veljače 2013. godine u hotelu Kunjevci Vinkovci, održana je se 43. tradicionalna Obrtnička zabava Udruženja obrtnika Vinkovci. Glavni zabavljači ovogodišnje Obrtničke zabave bili su članovi sastava «Sinovi ravnice» koji su oduševili 160 gostiju zabave. 

Preko 60 jahača na pokladnom jahanju u Vinkovcima

VINKOVCI-U organizaciji Vinkovačkih šokačkih rodova, udruge građana za očuvanje i promicanje povijesnog, kulturnog i etničkog identiteta vinkovačkog kraja, u subotu, 2. veljače održano je 11. po redu Vinkovačko pokladno jahanje ulicama grada. 

Drugi vikend 25. smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji ponudio odlične predstave

RETKOVCI-Smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja se ove godine održava od 26. siječnja - 24. veljače u kazalištu ''Mika Živković'' u Retkovcima, punom je zanosu odigravanja kazališnih predstava. 

Mala sredina, iznimna i odgojena kazališna publika koja u velikom broju posjećuje retkovački Dom kulture oduševila je kazalištarce iz Belišća i Bjelovara koji su prvi puta sudjelovali na kazališnim susretima u Retkovcima. Svoje oduševljenje gromoglasnim pljeskom i ovacijama publike nisu krili ni članovi ansambla Satiričkog kazališta mladih koji su pobrali ne samo najveći pljesak publike nego i najbolje kritike nakon izvedbe predstave San Ivanjske noći. 

Amateri iz Belišća u petak, 1. veljače odigrali su komediju Tri seoska sveca prema tekstu Maksa Resla i Maksa Fernera, a u režiji iskusnog glumca Ivice Koprivnjaka koji utjelovljuje i glavnu mušku ulogu. Predstava je do sada nagrađivana nekoliko puta, a stručno Prosudbeno povjerenstvo kojim predsjedava osječka glumica i profesorica Mira Perić Kraljik iznijelo je i svoj sud:

Predstava Tri seoska sveca u izvedbi ansambla Kazališta iz Belišća odiše nedostatkom točne redateljske koncepcije. Teško je biti glavni glumac u predstavi te istu i režirati što je u ovoj dovelo do zapostavljanja odnosa i igre cijelog ansambla. Ipak, moramo istaknuti izvrsnu ulogu Ivice Koprivnjaka, redatelja predstave koji tumači lik načelnika Mate Lisca odigravši ulogu mudro, zrelo i glumački iznijansirano. Zbog nedostatka redateljskih uputa glumci su često naginjali preglumljivanju. Prosudbeno povjerenstvo pohvaljuje odlične kostime koji su vrlo dopadljivi kao i glumačke kreacije učitelja Franceka, sobarice Micike i svećenika Kukaveca koji su povremeno uspjeli dotaknuti točnu igru i žanr komedije.

Ocjena publike: 4,22

U subotu, 2. veljače na pozornicu retkovačkog Doma kulture stupio je mladi ansambl Bjelovarskog kazališta predvođen iskusnim dvojcem i voditeljima kazališta Margaretom Fabičević i Mirkom Benkusom. Vrlo darovita glumačka ekipa pokazala je svu raskoš kazališnog istraživanja i edukacije kroz predstavu Ima li mrtvih?! koja je nastala prema tekstu Fernarda Arrabala, a režiju potpisuje mladi profesor hrvatskoga jezika i književnosti Vladan Ivković. Ono što je pohvalno za ovu kazališnu skupinu njihova je hrabrost i velika želja istraživati kazališni svijet, učiti i otkrivati nove spoznaje odgajajući i educirajući ne samo sebe nego i brojnu publiku. Tako je i nastala antiratna drama koja na neobičan, sarkastičan i često groteskan način govori o besmislu svih ratova, ratovanja  i oružanih sukoba općenito.

Prosudbeno povjerenstvo istaknulo je sljedeće misli o predstavi:

Precizna, britka, jasna i čitljiva redateljska koncepcija sa snažnom antiratnom porukom. Na scenski jednostavan, a tako emotivno snažan način upoznajemo ljudske sudbine. S čovjekom uvijek netko upravlja, a običan čovjek često se mora boriti protiv te moći vlasti. Točna, jednostavna i funkcionalna scenografija, ali i kostimografija koja jasno podcrtava specifičnost svih likova. Čvrsta, kompaktna igra ovog glumačkog ansambla iznjedrila je najboljeg muškog glumca u predstavi Ognjena Milovanovića kao i najbolju glumicu Saru Lovrić koji su utjelovili likove Zape, odnosno Mame. Prosudbeno povjerenstvo istaknulo je i glumačku kreaciju Antonije Prka koja je vrlo vješto, s lakoćom i preciznošću odigrala lik bolničarke, ali i sveukupnu kolektivnu igru ansambla Bjelovarskog kazališta.

Ocjena publike: 3,84

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda dugogodišnji je sudionik Smotre kazališnog stvaralaštva u Retkovcima. S predstavom San Ivanjske noći čiju adaptaciju teksta potpisuje Lana Šarić, a prilagodbu i obradu Silvio Stilinović ujedno i redatelj predstave, najuspješnije je ostvarenje brodskih kazalištaraca do sada. Neobično, bajkovito i originalno uprizorenje Shakespearova teksta oduševilo je i razgalilo retkovačku publiku koja je velikim ovacijama i gromoglasnim pljeskom nagradila ansambl Kazališta iz Slavonskog Broda. Za prekrasnu kazališnu večer mladom ansamblu zahvalilo se i Povjerenstvo rekavši o predstavi o sljedeće:

 

Suvremena adaptacija dramskoga teksta Lane Šarić, San Ivanjske noći W. Shakespearea, koju je prilagodio i za potrebe ove predstave obradio Silvio Stilinović koji potpisuje i režiju iste, izveli su glumci Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda. Precizna i funkcionalna kostimografija te uložen trud i rad na maštovitoj i sjajnoj koreografiji uklopljeni su i zaokruženi u jedinstvenu kazališnu cjelinu s čvrstom redateljskom koncepcijom. Zanimljiva, originalna i temeljita režija rezultat je velikog napretka glumačkog izričaja brodskih kazalištaraca čija igra odiše kreativnim zajedništvom bez velikih glumačkih oscilacija. Prosudbeno povjerenstvo kao najuspješnije glumačko ostvarenje istaknulo je ulogu Pukha, Oberonova glasnika kojeg utjelovljuju dva mlada i darovita glumca - Karlo Krznarić i Pavle Matuško plijeneći scenskim šarmom i zanimljivom koreografijom. Usmenu pohvalu Povjerenstvo upućuje i glumcu Mateju Lesiu koji je zračio neodoljivim scenskim šarmom. S ovacijama publike ispraćeni su mladi, ambiciozni glumci brodskog kazališta kojima se zahvaljujemo na prekrasnoj kazališnoj večeri.

Ocjena publike: 4,66

 

U srijedu, 6. veljače za najmlađu publiku predstavu Duh u močvari odigrat će Dramski ansambl mladih amaterskog kazališta Belišće s početkom u 17,00 sati.

U petak, 8. veljače posjetitelji će u maloj dvorani Doma kulture moći vidjeti izložbe slika Slavka Vukovića i Nade Pavlović, a s predstavom Zmijska čorba publici će se predstaviti dobro znani kazalištarci iz Viteza (BiH), a u subotu, 9. veljače po prvi puta u Retkovcima ansambl Gradskog kazališta Jastrebarsko odigrat će crnu komediju Dok nas smrt ne rastavi.

Nedjelja, 10. veljače nudi dva gostovanja – predstavu Otok osjećaja u izvedbi dramske skupine OŠ „August Cesarec“ iz Ivankova te monodramu Slavonski triptih koju izvodi mlada akademska glumica Aleksandra Demše iz Osijeka. Ove dvije predstave izvan su konkurencije za nagrade.

Petkom, subotom i nedjeljom predstave počinju u 19,00 sati, a ulaz je za sve posjetitelje slobodan.

 

Vedrana Vukmirica dobila posebno priznanje za 117 sati volontiranja na terapijskom jahanju u Konjičkom klubu Eohippus

VINKOVCI-U nazočnosti članova i ostali ljubitelji konja u velikoj vjećnici održana je Izvještajna sjednica Konjičkog kluba „Eohippus“.

Nakon  pozdravnog govora predsjednika inž. polj. Jurice Rapčana, isti je iznio podatke o broju članova (120), o broju jahača(23), o broju korisnika terapijskog jahanja(11) i broju polaznika dječje jahaonice(oko100). Zatim je izvijestio o novim volonterkama u Klubu koje će uvelike pridonijeti unapređenju kvalitete usluga. Na terapijskom jahanju volontirat će viša fizioterapeutkinja Sanja Jugec, radna terapeutkinja i SIAT terapeutkinja Elvira Rukavina, te profesorica logoped Ivana Slunjski, a  dječje jahaonice i grupe će voditi profesorica predškolskog odgoja Iva Knežević.

Prisutne  je pozdravila i  prof. dr. sc. Mirjana Baban, redoviti  profesor na  Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Ona se također osvrnula na uspješan rad konjičkog kluba „Eohippus“ i izrazila pozitivno mišljenje o njegovom radu te prognozirala svjetlu budućnost za isti.

Voditeljica Kluba inž. polj.  Marijana Ač Rapčan uz pomoć prezentacije i mnogobrojnih slika prikazala  je rad Kluba tijekom 2012.g.Kad pogledamo rad kluba, vidljivo je da su organizirane posjete vrtića, održano terapijsko jahanje, tečaj jahanja,male škole jahanja, dječjih jahaonica, dva klupska natjecanja, mnogobrojne izlete u druge konjičke klubove i mnogobrojna druženja članova i volontera.

Stavljala je naglasak na djecu kako bi ih se istima što više privukla ljepota prirode, te plemenitost  i nesebičnost konja.Uslijedila je i dodjela priznanja volonterki godine Vedrani Vukmirici, koja je svojim nesebičnim zalaganjem pomagala u radu Kluba , posebice na terapijskom jahanju sa čak 117 h volontiranja.

Nakon vrlo slikovitog prikaza prikazan je i 20 minutni film o svim aktivnostima u Klubu. Vrlo dirljivi kadrovi nekima su čak izvukli i suze na lice, nakon čega je uslijedio gromoglasni pljesak svih nazočnih