Najave

Raspored događanja za svibanj  2019. u ...
Raspored događanja za svibanj 2019. u ...

KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Vijesti

Tena Babić iz Gradišta najljepša Slavonka u narodnoj nošnji za 2013. godinu

VINKOVCI- U subotu 9.veljače u hotelu ''Admiral'' Vinkovci održana je  23. ''Večer Privlačice'', odnosno Zimski šokački divani čiji je središnji događaj bio 18.Izbor najljepše Slavonke u narodnoj nošnji za 2013. godinu.

 

Predstava koja rješava sve nesporazume u braku

VINKOVCI- U srijedu, 13.veljače, u Gradskom kazalištu ''Joza Ivakić'' na rasporedu je predstava ''Muškarci su s Marsa, žene su s Venere'' s početkom u 20,00 sati.Knjiga američkog bračnog terapeuta Johna Graya „Muškarci su s Marsa, žene su s Venere“, izdana je 1993. godine i brzo je postala svjetski bestseller. Uznemirila je duhove i pridružila se vječnoj polemici o tome jesu li muškarci i žene različiti ili nisu.

Predstava „Muškarci su s Marsa, žene su s Venere“  je u formi seminara za sve one koji su u braku, izvanbračnoj zajednici, koji žive zajedno, ali i one koji će se u toj situaciji naći u budućnosti,a svoju popularnost stiče zahvaljujući tome što u duhovitim primjerima iz svakodnevnog života gledatelj lako prepoznaje svog partnera ili sebe. Osim lake identifikacije gledatelja s problemima i načinima reagiranja u braku, predstava nudi i moguća rješenja kako prevladati nesporazume i izbjeći nezadovoljstva i frustracije neočekivanim (različitim) ponašanjem „druge strane“. Zanimljivost je da gledatelji i neposredno sudjeluju u predstavi igrajući nekoliko kratkih scena.

Bez obzira vjerujete li u postojanje stereotipa ili ne, ova predstava neće Vas ostaviti ravnodušnima. Dobro ćete se zabaviti, možda i ponešto naučiti, a sigurno će vas potaknuti na razgovor s partnerom nakon predstave

Proglašeni najuspješniji sudionici 46. revije djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama „Mladost i ljepota Slavonije“

STARI MIKANOVCI-Kulturno-umjetničko društvo ''Šokadija'' iz Starih Mikanovaca  organiziralo je  46. po redu manifestaciju ''Mladost i ljepota Slavonije''.

Sve sudionike revije krasila je iznimna  razina pripremljenosti i znanja o tradicijskoj kulturi i njenim očitovanjima. Prosudbeni sud sastavljen od eminentnih etnologa pratio je  reviju i ocjenjivao – izvornost i originalnost nošnje, kompletnu osobnost (držanje, hod, govor), poznavanje nošnje, način izrade i kojom prigodom se nosila.

Tako je odlukom prosudbene komisije koju su činili: mr.sc. Ljubica Gligorević, Vinkovci Vesna Kolić Klikić, prof., Nova Gradiška, Marija Raguž, dipl. etnolog, Vrpolje, proglašeni najuspješniji sudionici 46. revije djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama „Mladost i ljepota Slavonije“.

U bogatom programu sudjelovali su Uz domaći KUD Šokadiju, nastupili su i gosti: KUD-a Marko Marojica iz Župe Dubrovačke (Dubrovnik),  Klapa Alegrija i  Tamburaški sastav ''Dike'' iz Vinkovaca, te pučki pripovjedači.

Foto: Dražen Bota

SNAŠE:
1. Mia Klemen, Lipik
2. Maja Šišić, Koška
3. Kristina Perči iz Đakova (nošnja iz Bickog Sela)

MOMCI:
1. Ivan Vrbat, Otok
2. Franjo Levaković, Rokovci
3. Robert Kovačić, Šljivoševci

DJEVOJKE:
1. Jelena Požega, Novi Mikanovci
2. Katarina Tomić, Vrbanja
3. Matea Tomašević, Šiškovci


Knjiga autora Blaža Duplančića ''Ivan Gudelj-Hajdučka priča'' promovirana u Vinkovcima

VINKOVCI- U petak, 8.veljače, u Gradskom kazalištu ''Joza Ivakić'' svečano je promovirana knjiga autora Blaža Duplančića ''Ivan Gudelj-Hajdučka priča''.

Na promociji knjige u Vinkovcima, bivši igrač Hajduka i reprezentacije Ivan Gudelj između ostalog je rekao:

-Ovo nije biografija, već jedna priča koja može biti pouka mladim ljudima, kao i svim ljudima kojima je teško, da čuju jednu priču o poznatom nogometašu koji je bio na vrhuncu svoje karijere u 26 godini i onda u jednom trenutku ostao bez svega. Knjiga ''Ivan Gudelj-Hajdučka priča''  je priča o jednom sportašu koji je imao ponude velikih klubova i onda u jednom trenutku ostao sam i napušten od onih ljudi koji su te tapšali.Uvijek je teško jer je to mladi čovjek i mogu reći da sam iz te situacije izašao jako pozitivan i ono što je najbitnije ponosan sam na to što sam unatoč svim tim problemima oko bolesti uspio završiti Kineziološki fakultet.Ova moja priča na kraju završava pozitivno i to je poruka i bit ove priče, rekao je Gudelj.

Djelo autora Blaža Duplančića kroz Gudeljevu priču donosi pregled povijesnih Hajdukovih europskih uspjeha s početka osamdesetih, ali i životnu dramu najmodernijeg nogometaša bivše države, koji je prestao igrati nogomet sa samo 26 godina. U šest cjelina na 190 stranica autor knjige opisuje nogometni put Ivana Gudelja od rodnih Zmijavaca preko Hajduka i reprezentacije bivše države do borbe s teškom bolešću, hepatitisom B. Ivan Gudelj je do svoje 26. godine u Hajduku odigrao 362 utakmice i postigao 93 gola, a igrao je na poziciji zadnjeg veznog.

 

 

 

Županjka Vlatka Jozanović izabrana za Šokački cvit 2013.

ŽUPANJA-U petak, 8.veljače u dvorani Mladost u Županji gradonačelnik Županje Davor Miličević otvorio je 46. Šokačko sijelo, najveću tradicijsku kulturno-zabavnu manifestaciju županjskog kraja. 

U sklopu večeri održan je izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji. U konkurenciji 14 djevojaka iz Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i susjedne Županije posavske u BiH,  odjevenih u tradicionalno  narodno ruho mjesta iz kojih dolaze, stručna prosudbena komisija Šokačkim cvitom 2013. proglasila je Vlatku Jozanović iz Županje.   

Prva pratilja je Nikolina Fukšić iz Slavonskog Broda dok je za drugu pratilju izabrana Ivana Stojanović iz Babine Grede.

 

S klobasicom u Europu

VINKOVCI-Međunarodnu manifestaciju "S klobasicom u Europu" koja će se održati u Istarskoj županiji u općini Sveti Petar u Šumi od 22. do 24. veljače uz pokroviteljstvo i partnerstvo Vukovarsko-srijemske županije danas su na konferenciji za medije najavili Mario Bratulić, načelnik općine Sveti Petar u Šumi, Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije i Blanka Sinčić Pulić, viša stručna suradnica za zaštitu i valorizaciju autohtonih suhomesnatih proizvoda. Domaćin konferencije za medije bio je Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije.

Ova manifestacija je zamišljena  kao događaj koji bi trebao promovirati proizvodnju  tradicionalnih istarskih proizvoda i kobasica, a na njoj će sudjelovati i svoje tradicionalne suhomesnate proizvode predstaviti 30-tak proizvođača iz Hrvatske i inozemstva, među kojima će biti i desetak registriranih i legalnih proizvođača slavonske kobasice.

 

Poticanje i sufinanciranje zapošljavanja za poduzetnike putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

VINKOVCI-Produžena primjena postojećih mjera iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. godinu nastavlja se i u ovoj godini uz redefiniranje kriterija za olakšano korištenje pojedinih mjera. 

Sa željom da poduzetnici s područja Vukovarsko-srijemske županije budu pri samom vrhu u Republici Hrvatskoj u korištenju mjera aktivne politike zapošljavanja koje su ove godine u primjeni od 15. siječnja, Hrvatska udruga poslodavaca Regionalni ured Osijek i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vinkovci organizirali su danas u prostorijama hotela Villa Lenije u Vinkovcima prezentaciju pod nazivom "Poticanje i sufinanciranje zapošljavanja za poduzetnike putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje". 

Prezentaciju je održala voditeljica Odsjeka za aktivnu politiku zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu Vinkovci Višnja Škrlec.