Najave

Raspored događanja za mjesec ožujak ...
Raspored događanja za mjesec ožujak ...

                            ...

Vijesti

Plava vinkovačka televizija obilježila 24 godine rada i neprekidnog emitiranja programa

VINKOVCI- Vinkovačka televizija započela je s emitiranjem programa.1. veljače 1994. godine S vremenom, postala je jedan od najznačajnijih elektronskih medija hrvatskog istoka. No i šire -  s obzirom na to da gledatelji program mogu pratiti i putem streaminga ili mreža kao što su MaxTv, B.net itd.

-''Dvadesetčetiri godine  kontinuiranog djelovanja nije malo, posebice na hrvatskom istoku, uzimajući u obzir gospodarsko okruženje, mali broj oglašivača, krizu koja se odrazila i na rad naše medijske kuće, no i činjenicu da živimo u maloj sredini i da ne dolazimo uvijek lako do sugovornika. Ipak, unatoč svim poteškoćama, uvijek su nastojali napredovati i držati korak s vremenom. Trenutno devet novinara proizvodi 22 emisije, što nije malo – no, s druge strane, prije dvije godine redakciju su činila tek tri novinara, a proizvodio se gotovo jednak broj emisija. To samo govori koliko ljudi daju sebe kroz ovaj posao,  u teškim vremenima radili su od jutra do mraka, zanemarivali svoje slobodno vrijeme, obitelji i zdravlje. Veliki entuzijazam i odricanje naših djelatnika, no prije svega, profesionalnost, razlozi su zbog kojih je naša tv kuća opstala na tržištu već gotovo dva i pol desetljeća, rekla je Željka Maloševac, glavna urednica.

-''Kako ne možemo spojiti dva kanala u jedan, već moramo odvojeno proizvoditi program, koncem prošle godine promijenili smo ime iz Vinkovačka televizija u Plava vinkovačka – te na taj način povezali Vinkovačku i Plavu televiziju. Ime televizije je novo, no naša želja za profesionalnošću ostala je ista. Svaka naša emisija ima svoje vjerne gledatelje, bilo da je riječ o Dnevniku kao središnjoj informativnoj emisiji, Zlatnoj dolini koja donosi sve aktualnosti iz poljoprivrede ili mozaičnim emisija poput Tu oko nas i Plavi info. Život piše priče donosi već godinama priče o bogatoj slavonskoj tradiciji, Pressica razgovore sa poznatim osobama iz javnog života, Domovnica progovora o braniteljskoj populaciji, Tko zna, zna - o djeci i mladima, Sva lica Vinkovaca o poznatim Vinkovčanima. Tu su još i sportske te glazbena emisija Tambure za dušu, i brojni drugi sadržaji koje nudimo našim gledateljima. I u budućnosti ćemo nastojati zadržati vjerne gledatelje i osvojiti nove te donositi vijesti i zanimljive priče s lokalnih terena. To je ono što, prvenstveno gledatelji, od nas i očekuju. Pozivamo ih stoga da nas i dalje redovito prate, rekla je Željka Maloševac, glavna urednica.

 

Nakon 23 godine rada, Vinkovačka televizija ušla je u domove cijele Slavonije. Naime, prošle godine, temeljem koncesije Vijeća za elektroničke medije, Vinkovačka televizija pokrenula je novi kanal. S radom je tako započela Plava televizija, u digitalnoj regiji D2, koja obuhvaća dio Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku i dio Brodsko-posavske županije. 

 

 

Stevi Culeju novi mandat predsjednika Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata ''Krpelji''

VINKOVCI-Održana je izborna Skupština Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata ''Krpelji'' na kojoj je dosadašnji  predsjednik udruge Stevo Culej iznio  iscrpno izvješće o radu Udruge, zaslugama i ciljevima udruge te o razlozima sazivanja ove izvanredne skupštine te financijsko izvješće. 

Skupština je izglasala promjene u Statutu Udruge koje su bile nužne u lakšem i kvalitetnijem Udruge i njenih tijela. Izglasano je predsjedništvo Udruge, Nadzorni odbor, i Sud časti. 

U predsjedništvo udruge su povjerenje članova dobili ; Stevo Culej - predsjednik Udruge, Damir Ležaić - dopredsjednik udruge, Ivan Komšić - dopredsjednik udruge, Danijel Šota - tajnik udruge, Ilija Lukić - rizničar udruge , Zoran Krajnović, Damir Baturina, Dinko Juričić, Marinko Gradečak. Nadzorni odbor čine: Hrvoje Marojević – predsjednik, Mato Kozina i Emil Hob. Sud časti čine: Vlatko Svitlanović – predsjednik, Saša Petričić i Ljupko Blažević. Za počasnog predsjednika udruge izabran je Mladen Leovac.

Primarna djelatnost Udruge bit će obilježavanje 02. Svibnja- Borova sela, Krvavog Uskrsa na Plitvicama, Maslenice, Oluje, Bljeska, Vukovara te drugih akcija u kojemu su sudionici bili pripadnici udruge. Osim toga, Udruga će i dalje poticati izvršnu vlast Republike Hrvatske na istragu o ratnim zločincima,  na brigu o stradalnicima, ranjenim , poginulima i nestalima te na prava iz Zakona o Hrvatskim braniteljima za sve svoje članove. Sa lokalnim vlastima županije i grada, vodstvo udruge nastojat će dobiti i primjeren vlastiti prostor te dobiti proračunska sredstva za rad. 

 

Ova udruga , zbog svojih članova pripadnika specijalne policije koji su dali veliki obol u Domovinskom ratu, može i mora biti uvažena, dobro organizirana, zastupljena u svim obilježavanjima stvaranja Hrvatske neovisnosti, rečeno je na kraju Skupštine.

 

Klubovi vijećnika u Gradskom vijeću pohvalili dosadašnji rad vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića

VINKOVCI-U velikoj gradskoj vijećnici održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Vinkovaca, na kojoj je  većinom glasova vijećnika prihvaćen je prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o izradi novog Generalnog urbanističkog plana uređenja Grada Vinkovaca, a prihvaćen je također većinom glasova i prijedlog Odluke o izradi Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana. 

-Razlozi za izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana su zahtjevi vlasnika katastarskih čestica, nove potrebe u gospodarstvu, kao i izgradnja suvremene infrastrukture grada koja otvara nove mogućnosti gospodarskom, društvenom i kulturnom sektoru života, ali i usuglašavanje s novim zakonskim propisima i obvezama, rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

Na održanoj sjednici većinom glasova prihvaćen je i prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta, kao i prijedlog odluke o izmjeni i dopuni poslovnika  Gradskog vijeća. Osim toga prihvaćen je i prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, kao i prijedlog Odluke o mjerama sprječavanja nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada. 

Vijećnici su prihvatili i prijedlog odluke o osnivanju javne ustanove – Agencije za razvoj Grada Vinkovaca. Naime, Grad Vinkovci osnovati će javnu ustanovu – Agenciju za razvoj Grada Vinkovaca koja će biti pravni slijednik Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA d.o.o. S obzirom na osnovnu djelatnost razvojne agencije te izvore financiranja od strane osnivača i fondova EU, javna ustanova smatra se primjerenijim pravnim oblikom razvojne agencije.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić na kraju sjednice prezentirao je svoj rad unazad šest mjeseci gdje je stavljen naglasak na veliki broj projekata, te je rekao kako je do sada potpisano 370 milijuna kuna projekata i da će se dalje njegov rad bazirati na što više kvalitetnijih projekata u Vinkovcima. Klubovi vijećnika u Gradskom vijeću pohvalili dosadašnji rad vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića

 

Slavonka Magdalena Brkić osvojila visoko 6.mjesto, promotivni video 3.mjesto na svjetskom izboru Miss turizma u Maleziji

VINKOVCI-U dalekoj Maleziji održan je svjetski izbor Miss turizma na kojem je odličan rezultat postigla Magdalena Brkić Miss turizma Hrvatske , rodom iz Nuštra, a sada živi u Vinkovcima, članica Udruženja manekena ''Loreena'' Vinkovci, gdje je osvojila visoko 6.mjesto.

Pobjedu je odnijela Andrea Katherine Gutierrez iz Kolumbije, prva pratilja je Jancik Maceta Del Castillo iz Perua, druga pratilja je Sara Miletić iz Srbije, dok su se još u Top5 plasirale missice Malezije i Mongolije. Između pedeset i jedne natjecateljice iz cijelog svijeta Magdalenino šesto mjesto uistinu je sjajan rezultat.

Magdalena Brkić promovirala je ljepote Vinkovaca i Hrvatske, a video razglednica osvojila je također odličan uspjeh, visoko treće mjesto. Promotivni video prikazuje ljepote naše zemlje kroz spot violončelistice Ane Rucner. Magdalena je otputovala prije dvadesetak dana sa vlasnikom licence za Hrvatsku Borisom Kosmačem koji je ujedno i član organizacijskog odbora ovog svjetskog izbora i jedini Hrvat koji već godinama radi organizaciju jednog svjetskog natjecanja ljepote. Uspjeh Hrvatice na izboru svakako je izvrsna turistička promocija za našu turističku zemlju.

Posljednje dane u Maleziji Magdalena je provela uvježbavajući koreografiju te se pripremajući za veliko finale u čemu su joj oko šminkanja pomogli savjeti stilista Avona, čije je zaštitno lice te ideje Top stila kako napraviti frizure za različite odjevne kombinacije. 

Ivana Bilić za Royal Bride izradila je elegantnu večernju haljinu boje crvenog vina ,a nacionalni kostim za Valens Andrijana Subotić Pjajčik. Koktel haljina dizajnerice Grete Gudelj bila je zapažena i na gala modnoj reviji uoči izbora. Sve natjecateljice imale su i predstavljanje u kupaćim kostimima za koje je Magdalena odabrala bijeli Pletix bikini.

 

Noć muzeja u Vinkovcima pobudila veliki interes javnosti

VINKOVCI-Gradski muzej u Vinkovcima, desetu godinu za redom uključio se u Noć muzeja, koja je i ove godine okupila veliki broj posjetitelja, među kojima su bili i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić sa suradnicima.

U Galeriji likovnih umjetnosti  ''Slavko Kopač'' u Vinkovcima, a kako je sve bilo u znaku sporta, otvorena je  izložba NK Spačve ''Nekad bilo sad se spominjalo'',  kao i powerpoint prezentacija građe o povijesti sporta u Vinkovcima. U završnom dijelu programa u Galeriji  ''Slavko Kopač'' otvorena je  doktorska izložba autora Josipa Mijića ''Genes-Uloga tmatskog i materijalnog u vizualizaciji transcendentnog u sakralnom slikarstvu.

U Gradskom muzeju bila je upriličena izložba 45 godina zaštićene arheološke zone u Vinkovcima, 75 godina života Ivane Iskre-Janošić, te Likovna izložba učenika Tehničke škole Ruđera Boškovića ''Muzeju na dar''. U potkrovlju Gradskog muzeja, odnosno u  Stalnom etnološkom postavu prigodni program izvele učenice i učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci. Osim toga održana je  projekcija popularno-znanstvenog dokumentarnog filma ''Zapisano u kostima'', kao i prezentacija rekonstrukcije drvene vjedrice s avarodobnog groblja u Nuštru. U sve navedene izložbe u Stalnom etnološkom postavu Gradskog muzeja Vinkovci upriličeno je bilo otvaranje izložbe u suradnji s Hrvatskim filatelističkim društvom Vinkovci pod nazivom ''Sport u filateliji'', a za kraj Noći muzeja održan je nastup  KUD-a ''Slavko Janković'' iz Šiškovaca. 

U prostoru Arhivskog sabirnog centra u Vinkovci otvorena je bila  izložba ''Građevni red 1873.-1945.'', te su posjetitelji uz izložbu mogli razgledati novouređeni Arhivski sabirni centar u Vinkovcima.

 

Filatelistička izložba na temu biciklizam u vinkovačkoj Pošti

VINKOVCI-U šalterskoj sali vinkovačke Pošte u Reljkovićevoj, a u stalnom izložbenom prostoru namijenjenom promidžbi filatelije i rada Hrvatskog filatelističkog društva Vinkovci, postavljena je nova izložba. 

Ovoga puta tema je bicikl i biciklizam. Od uvodnog dijela i prvih poznatih modela bicikala s početka 19. stoljeća,  pa sve do današnjih modernih varijanti ovog prometala, izložak na 36 listova prati razvoj bicikla, njegov izgled, dodatnu opremu i namjenu. Poseban dio posvećen je sportskim biciklima i biciklizmu kao sportu. Biciklizam je kao disciplina zastupljen i na olimpijskim igrama, a najpoznatija natjecanja u cestovnom biciklizmu su Tour de France i Giro d'Italia. Naravno, tu su se našli i najpoznatiji biciklisti svih vremena: Amerikanac Lance Armstrong, Nijemac Jan Ullrich, Španjolac Miguel Indurain i mnogi drugi. 

Autorica izloška ''Na dva kotača'' je Srebrenka Takšić, članica HFD Vinkovci.

 

Župan Božo Galić traži od medija ispravak netočnih informacija i ispriku zbog povrede prava osobnosti

VUKOVAR-Sud u Županji donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj je država Hrvatska dužna isplatiti 155 tisuća kuna Petru Sirotkoviću sinu 86-godišnje Ruže Sirotković koja je smrtno stradala u poplavi u županjskoj Posavini, a prema toj presudi župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić smatra se krivim jer nije na vrijeme donio odluku o evakuaciji ugroženoga stanovništva.

-Nisam bio stranka u postupku niti sam vidio nepravomoćnu presudu te nisam bio u mogućnosti izložiti svoje stavove, dokaze i mišljenja. Odluku o proglašenju katastrofe nisam mogao donijeti ja, kao župan, jer Odluku donosi Vlada RH, sukladno tadašnjem Zakonu o zaštiti i spašavanju, čl.4. stavak 1. Odluku je Vlada RH donijela tek 20.svibnja 2014. Odluka o pripremi za eventualno zbrinjavanje i sklanjanje ugroženog stanovništva donio sam 17.05.2014. u 12,28 sati, a ona je donesena prije puknuća nasipa koji se dogodio u 14,47 sati u Račinovcima te u 15,10 sati u Rajevom Selu. Na lokacije predviđene Planovima zaštite i spašavanja i Planovima civilne zaštite općina koje je trebalo evakuirati, bio je osiguran dovoljan broj autobusa  u 14,10 sati. Stanovništvo je odbijalo evakuaciju što mogu posvjedočiti načelnici Općina. Budući mi je objavom netočnih navoda od strane medija, povrijeđeno pravo osobnosti  te ću od medija zatražiti ispravak netočnih informacija i ispriku, te iskoristiti sva daljnja zakonska prava koja su mi na raspolaganju“, stoji u izjavi  Bože Galića.