Najave

Raspored događanja za siječanj 2019. u ...
Raspored događanja za siječanj 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA   ...

Vijesti

Novčane naknade za 55 obitelji

VINKOVCI-U velikoj vijećnici Grada Vinkovaca, gradonačelnik Ivan Bosančić održao je prijam za obitelji koje su, nakon rođenja svog djeteta, podnijeli zahtjev za isplatu novčane naknade sukladno Socijalnom programu Grada Vinkovaca. On im je uručio novčane naknade od 2000 kuna za svako novorođeno dijete.

 Na prijemu koji održan došlo je 55 obitelji koje su podnijele zahtjev za dobivanje jednokratne novčane naknade te su uz novčanu naknadu dobile i ružu. 

 

Potpisan sporazum za asistente u vrtićima

VINKOVCI-Grad Vinkovci, Dječji vrtić i Udruga osoba s invaliditetom "Bubamara" potpisali su sporazum o provedbi programa pomoćnika djeci s teškoćama u razvoju u Dječjem vrtiću s ciljem ispunjenja posebnih potreba u odgojno-obrazovnom radu djece s teškoćama u razvoju, osiguravanja podrške i njezina uključivanja u redovite vrtićke skupine.

- Primijetili smo problem, na koji su nas upozorili roditelji djece koja su imala potrebu za asistentom u dječjim vrtićima. Zajednički smo pronašli rješenje, pa ćemo kao Grad kroz "Bubamaru" pa do samoga Centra osigurati četiri pomoćnika za djecu i nadamo se da će to biti dovoljno kako bismo riješili problem koji objektivno postoji. Ovaj je program početak rješavanja problema te u budućnosti očekujemo sugestije roditelja, ali i samih odgojiteljica u vrtiću, -rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

tpiČetiri asistrenta za sada su u tri vrtića, a radi se o dva asistenta u Dječjem vrtiću ‘‘Nazor‘‘ te po jednom asistentu u Dječjem vrtiću ‘‘Pčelica‘‘ i Dječjem vrtiću ‘‘Budućnost‘‘.- 

Mi smo se uključili u ovaj hvalevrijedan projekt, zapravo, ovo je i praćenje na koji će se način odvijati rad s asistentima u vrtićima. Kako smo i do sada imali djecu s teškoćama u razvoju i kako naši vrtići ne raspolažu određenim materijalima i edukativnim osobljem, spremno smo krenuli u ovo, bez obzira na uvjete koje imamo - rekla je Suzana Zidar, ravnateljica Dječjeg vrtića.

Odana počast hrvatskim braniteljima i utemeljiteljima Vinkovačkih jeseni

VINKOVCI-Povodom Dana Svih svetih i Dana mrtvih izaslanstva Grada Vinkovca , Vukovarsko-srijemske  županije, Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Vinkovci i Vinkovačkih jeseni položilo je vijence i zapalilo svijeće kod križa na Gradskom groblju u Vinkovcima.

-Dan Svih svetih je dan kada se prisjećamo svih onih koji su nam bili dragi u životu, koji su kroz naše obitelji prošli, ali isto tako nesmijemo zaboraviti naše branitelje koji su utkali svoje živote u temelje naše Domovine. Osim njih prisjetili smo se i svih onih Vinkovčana koji su zaslužni da grad danas izgleda ovako. Odali smo počast i osnivačima Vinkovačkih jeseni, onima koji su dali priliku u sportu, kulturi, gospodarstvu i u svim smjerovima razvijanja našeg grada kroz njegovu povijest, istaknuo je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

 

Gradonačelnik Ivan Bosančić posjetio vinkovačko Gradsko groblje gdje je završena izgradnja ograde sa stražnje strane groblja

VINKOVCI-Gradonačelnik Ivan Bosančić posjetio vinkovačko Gradsko groblje gdje je završena izgradnja ograde sa stražnje strane groblja.

“I brojni su građani apelirali, a i sami smo to znali, kako je nužno ograditi cijelo groblje jer su se događali određeni izgredi, a i zbog samih susjeda ovdje mislimo da je to dobar potez. Izgrađeno je gotovo 600 metara ograde, uređen je pješački ulaz, uskoro će biti uređena i pješačka staza, a u planu je i postavljanje video nadzora. Sve s ciljem da se i s ove strane na groblje može lijepo i kulturno ući i da se podigne razina sigurnosti jer svi znamo da je s grobova znalo nestajati ono što bi građani donijeli, pogotovo u ovo vrijeme. S ogradom i s video nadzorom svih ulaza to će biti onemogućeno”, istaknuo je Bosančić.

Direktor GTG-a Elvis Kovačević istaknuo je kako je ograda građena kroz nekoliko godina, dio po dio, u skladu s financijskim mogućnostima. “Na kraju nam je preostalo ovih završnih 580 metara, koji su izgrađeni sada uz pomoć Grada Vinkovaca te su postavljene i dvije kapije na pješačkom ulazu za građane i na našem službenom ulazu. I sada se možemo pohvaliti da napokon, nakon svih ovih godina, imamo zatvoreno groblje”, istaknuo je Kovačević.

Ivan Ambroš: ''Želimo postati poznati po finalnim proizvodima visoke dodane vrijednosti, a ne samo po kvalitetnoj sirovini''

VINKOVCI- U Leipzigu je održana početna konferencija projekta LingoLink u organizaciji nositelja projekta Fraunhofer IMW instituta (Fraunhofer Center for International Management and Knowledge Economics).

LignoLink je projekt kojeg financira njemačko Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, a uz glavnog koordinatora Fraunhofer IMW institut, na projektu sudjeluje 15 partnera iz 12 EU zemalja. Hrvatski partneri na projektu su Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj i Spačva d.d., a uz njih na projektu sudjeluju i Institut za istraživanje drva Thünen iz Njemačke, Klaster bioekonomije iz Njemačke, Sveučilište prirodnih znanosti iz Estonije, Institut za istraživanje i razvoj proizvoda u području šumarstva i drvne industrije MEKA iz Latvije, Drvno-tehnološki institut Poznan iz Poljske, Tehničko sveučilište Zvolen iz Slovačke, Sveučilište primijenjenih znanosti Bern iz Švicarske, Šumarski fakultet Sveučilišta u Beogradu iz Srbije; Sveučilište Sopron iz Mađarske, Nacionalno šumarsko sveučilište iz Ukrajine, Institut za nacionalne resurse Luke iz Finske, Sveučilište Kaunas iz Litve i europska mreža InnovaWood. Vrijeme trajanja projekta je od rujna 2018. do kolovoza 2020.

Projekt LignoLink – Razvoj Europske mreže istraživanja i inovacija u području bioekonomije. Glavni cilj projekta LingoLink je transformacija europske ekonomije bazirane na fosilnim gorivima u bioekonomiju i kružnu ekonomiju.Naglasak projekta LignoLink je na pokretanju i razvoju europskih projekata razvoja i istraživanja u području bioekonomije bazirane na drvnoj sirovini. LignoLink projekt povezuje postojeće klastere i regije sa znanstveno-istraživačkim kapacitetima za primjenu postojećih znanja u gospodarstvu središnje i istočne Europe.

Na dvodnevnoj početnoj konferenciji projekta LignoLink i razradi konkretnih projekata razvoja i istraživanja, sudjelovali su predsjednik Uprave Spačve d.d. i predsjednik Drvnog klastera SLAVONSKI HRAST dr. sc. Josip Faletar, član Uprave Spačve d.d. Ivan Perković i direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj i menadžer Drvnog klastera SLAVONSKI HRAST dr. sc. Ivan Ambroš.

„Upotreba obnovljivih prirodnih resursa ima važnu ulogu u zaštiti okoliša i prelasku na ekonomiju baziranu na prirodnim resursima. Inovativno, učinkovito i održivo korištenje prirodnih resursa je od velike društvene, ekonomske i ekološke važnosti za čovječanstvo. 

Vukovarsko-srijemska županija ima veliko šumsko bogatstvo Spačvanskog bazena sa svjetski poznatim slavonskim hrastom koji ima ne samo veliku ekonomsku već i ekološku i okolišnu vrijednost. 

Odobren nam je 25 milijuna kuna vrijedan projekt inovacijske i istraživačke infrastrukture Drvno-tehnološkog centra u Poduzetničkoj zoni Ambarine u općini Gradište, naša Spačva d.d. provodi IRI projekt za razvoj inovativnih masivnih vrata vrijedan 40 milijuna kuna, a Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj provodi projekte razvoja, istraživanja i inovacija sa znanstveno-istraživačkim institucijama svjetske razine.

Izuzetno nam je bitan upravo projekt LignoLink, gdje imamo čast surađivati s Fraunhofer IMW institutom iz Leipziga. U Njemačkoj postoje 72 Fraunhofer instituta s preko 25.000 zaposlenih koji rade na primjeni novih znanja i tehnologija u gospodarstvu.

Vukovarsko-srijemska županija je poznata po vrhunskoj sirovini, svjetski poznatom hrastu lužnjaku. Mi želimo da postanemo poznati i po inovacijama, novim znanjima i tehnologijama i finalnim proizvodima visoke dodane vrijednosti.“ – rekao je dr. sc. Ivan Ambroš, direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj.

 

 

Filip Marković najuspješniji na ''Jutru poezije''

VINKOVCI-Jutrom poezije tradicionalno su završeni ''Dani Josipa i Ivana Kozarca'', koji su se ove godine održali 24. put, u organizaciji  Slavonske naklade “Privlačica” Vinkovci, koja je utemeljitelj manifestacije s DHK Zagreb, Vukovarsko-srijemskom županijom, Gradom Vinkovcima i Hrvatskim šumama – Upravom šuma Vinkovci.

Ove je godine ''Jutro poezije'' bilo uz 160. obljetnicu rođenja Josipa Kozarca i uz spomen na nedavno preminulog Milana Maćešića.  Prof. Nikolina Maletić pozdravila je prisutne u prepunoj Gradskoj kavani Aurelia, a onda riječ prepustila učenicima voditeljima. 

Na ovogodišnjoj manifestaciji ''Jutro poezije'' nastupili su iz Gimnazije M.A. Reljkovića  Vinkovci pod vodstvom mentorice Nikoline Maletić prof. : Tara Balen, Filip Marković , Katarina Mirković,  Katarina Stantić, Dora Martinović,  Nina Grgetić, Tihana Ćekić,  Nikolina Puškarić. Srednju strukovnu školu Vinkovci pod vodstvom mentorice Ivane Petričević, prof. predstavljali su: Maja Mitić , Ema Knežević,  Iva Turkalj, dok je Ekonomsku i trgovačku školu ''Ivan Domac '' Vinkovci predstavljala Gabriela Jurković uz mentorstvo Vlaste Markasović, prof.

Pod vodstvom mentorice Tatjane Dujić prof., Tehničku gimnaziju predstavljali su: Mihaela Hršak, Gabrijel Uremović, Matej Bešenić , a pod vodstvom mentorice Mateje Maričić, prof: 

Petar Petrovečki,  Sara Stojanović,  Luka Madžarac, Kristina Karačić,  Duje Rončević, Helena Abramović. Tehnička škola Ruđera Boškovića imala je dvoje učenika Šimun Kovačević (mentorica Mia Bilić, prof.) i Katarina Papeša (Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, mentorica Marija Pavić, dok su iz Zdravstvene i veterinarske  škola dr.Andrija Štampar Vinkovci pod vodstvom mentorice Vlaste Galić, prof. bile učenice Nika Kovač i Lorena Holik 

 

Kako je ''Jutro poezije '' tradicionalno natjecateljskog karaktera, na kraju su proglašene tri najuspjelije pjesme. 

 

Član prosudbenog povjerenstva  Franjo Nagulov,književnik proglasio je najbolje , tako je  prvo mjesto osvojio Filip Marković (Gimnazija M.A.Reljković, Vinkovci), drugo mjesto osvojila je Gabriela Jurković (Ekonomska i trgovačka škola ''Ivan Domac '' Vinkovci, mentorica Vlasta Markasović, prof.), dok je treće mjesto osvojila Iva Turkalj (Srednja strukovna škola Vinkovci, mentorica Ivana Petričević, prof.)

 

Okupljenima se na kraju riječima zahvale obratio i domaćin, organizator Dana Josipa i Ivana Kozarca, Martin Grgurovac, i poželio još puno kvalitetnog rada, tekstova i prilika za čitanje i slušanje poezije.

 

 

 

 

 

Svečano otkrivena Spomen-ploča Miroslavu Slavku Mađeru

VINKOVCI, U sklopu književne manifestacije Dani Josipa i Ivana Kozarca u petak je na zgradi Općinskog suda u Vinkovcima otkrivena spomen-ploča pjesniku Miroslavu Slavku Mađeru.

Nakon uvodnih riječi o Miroslavu Slavku Mađeru predsjednika Društva hrvatskih književnika Đure Vidmarovića spomen ploču otkrili su Martin Grgurovac iz Slavonske naklade “Privlačica” kojna je organizator Dana Josipa i Ivana Kozarca i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro.

Miroslav Slavko Mađer rodio se 1. srpnja 1929. u Hrtkovcima, u Srijemu, osnovnu i srednju školu završio je u Vinkovcima, a 1955. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao profesor i ravnatelj Gradskog kazališta u Vinkovcima, a od 1965. na RTV-u Zagreb kao radijski urednik-dramaturg, te je prilagođavao književna djela za radio, televiziju i kazališta.