Najave

Raspored događanja za mjesec siječanj ...
Raspored događanja za mjesec siječanj ...

                            ...

Vijesti

Dilj d.o.o. Vinkovci jedna od uspješnijih tvrtki u Vinkovcima

VINKOVCI-Vinkovačku tvrtku Dilj d.o.o.  posjetili su župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić sa suradnicima, kako bi se upoznali sa stanjem i planovima tvrtke te razgovarali o potpori koju pri tome mogu dati Grad i Vukovarsko-srijemska županija.

-Dilj posluje jako dobro. Radi se punim kapacitetom, proda sve što se proizvede i naplati sve što se proda. Tako da mogu reći kako je ova 2017. godina čak i bolja od prošle, u kojoj smo nagrađeni Zlatnom kunom od Hrvatske gospodarske komore Uz tradicionalno tržište, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, rastemo na ostalim tržištima. U Sloveniji danas držimo 10 posto tržišta ukupno, značajno prodajemo u Rumunjskoj i Bugarskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, a u Albaniji, gdje smo krenuli prije godinu dana, već držimo 3 posto tržišta ukupno. Dilj danas zapošljava 300 ljudi, od kojih je njih 100 zaposleno u zadnjih 14 mjeseci, a proizvodi se 27 milijuna komada crijepa. Trenutačno ulazimo u novi investicijski ciklus i u tijeku je otvaranje novog gliništa, projekt vrijedan milijun kuna, dok će u 2018. godini na Pogonu 1 u Ciglarskoj ulici u Vinkovcima biti uloženo 20 milijuna kuna, a cijela investicija trebala bi biti pokrivena sredstvima iz EU fondova. Isto tako, što je najvažnije, mi cijelo vrijeme ulažemo u znanje. I prošli investicijski ciklus, kada smo uložili preko 50 milijuna eura, mi smo znatan dio sredstava uložili u znanje jer znanje je nešto što je pokretač svega. Možete imati resurse, možete kupiti tehnologiju, ali dodanu vrijednost isključivo daje znanje", istaknuo je Dražen Ivezić, direktor Dilj-a

 

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i župan Božo Galić izrazili su zadovoljstvo dobrim poslovanjem Dilja i istaknuli kako su spremni dati svaku potporu u okviru mogućnosti Grada i Županije, da Dilj, nakon što je prebrodio krizu, ostane stabilna tvrtka sa što više radnih mjesta. 

"Lijepo je doći u Dilj danas kada je sve u redu, kada se razgovara o novim investicijama, o modernizaciji, o novim tržištima koja se trebaju otvoriti za Dilj. To je ono što nas raduje i daje nam priliku da kroz ovakve tvrtke povlačimo i EU sredstva i predstavljamo Vinkovce na tom gospodarskom planu jer industrija i samo gospodarstvo najbolji je ambasador grada, a kroz plaće i prinos kvaliteti života i samom razvoju grada", istaknuo je Ivan  Bosančić, vinkovački 

 

 

Filip Fišić nastupio na državnom natjecanju u čitanju naglas u Sisku

VINKOVCI-U Sisku je održano 5. nacionalno ''Natjecanje u čitanju naglas'' za učenike od 3. do 8. razreda. Kao pobjednik školske, gradske i županijske razine u mlađoj kategoriji od 3. do 5. razreda Filip Fišić iz 3. a razreda OŠ Vladimira Nazora iz Vinkovaca predstavljao je svoju školu i Vukovarsko-srijemsku županiju na spomenutom natjecanju.

Prvoga dana natjecali su se učenici mlađe Filipove kategorije - njih 15. Filip je nakon kraćeg predstavljanja čitao ulomak ''Na putu do škole'' iz zbirke priča ''Sijač sreće'' Božidara Prosenjaka i izazvao osmjehe i pozitivne reakcije publike. Sam je izabrao tekst jer mu se svidio, a podsjetio ga je na sličnu situaciju koju je i on imao s njegovim najboljim prijateljem. Inače, Filip rado čita kraće priče, a omiljeni su mu stripovi i enciklopedije.

Prema odluci četveročlanog prosudbenog povjerenstva Filip nije bio među troje prvoplasiranih, ali se s natjecanja vratio s nekoliko novih knjiga koje će upotpuniti njegovu kućnu knjižnicu, zbornikom natjecatelja i mentora, novim prijateljstvima i lijepim iskustvom s jednog tako velikog natjecanja. Uz sve navedeno Filip je u Vinkovce ponio i utješnu nagradu - figuru sove Hedvige iz serijala o Harry Potteru.

 

Street workout park otvoren u Nuštru

NUŠTAR-Sportaši i rekreativci dobili su na raspolaganje još jedan novi sadržaj u Nuštru, a radi se o street workout  parku i to na prostoru osnovne škole ''Zrinskih'' Nuštar.

Street workout park namijenjen je svim osobama koje se žele baviti sportom i rekreacijom u prirodi, odnosno koje žele trenirati na otvorenom. 

-Prije sedam godina sam pokrenuo svoj projekt razvoja funkcionalnog kružnog treninga za kojeg sam smatrao da u Vinkovcima nema kao ponuđenog sadržaja u teretanama. Ekipa koja se sada sudjelovala u izgradnji ovog street workout  parka došla je na treninge na poligon u fitness centar ''Apello'' gdje se razvila ideja kako bi se osmislio  projekt koji bi se mogao ponuditi općinama, odnosno mještanima koji nisu u mogućnosti doći u Vinkovce i vježbati u fitness centar, nego smo nastojali donijeti u njihovo mjesto, da im bude pristupačno. Glavna ideja voditelja je bila napraviti poligon na kojem se može napraviti kružni trening kojeg čovjek može koristiti u svako doba dana. Osim toga zamišljeno je bilo da sportski klubovi koji gravitiraju na području gdje je street workout  park, mogu raditi neke bazične pripreme koju u sebi sadrže funkcionalni trening. Razlog zbog kojeg sam je osobno počeo baviti s tim je da pokušaš za sebe i svoje tijelo učiniti nešto što do sada nisi uspio, istaknuo je Hrvoje Klarić, predsjednik sportske udruge građana ''Funkcionalni kružni trening'' (FCT)

Načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac istaknuo je kako je ovo još jedan novi sadržaj za mlade u Nuštru, no ovo nije jedino, uskoro se očekuju još dva vježbališta na otvorenom.

-Imamo jako puno sportskih udruga i vjerujem da će i oni moći svoje treninge odrađivati na ovakvom jednom poligonu.Bilo je par opcija gdje postaviti ovaj street workout  park, no odlučili smo se za osnovnu školu jer već imamo tu niz sportskih sadržaja, rekao je Drinovac.

Prema riječima Ivana Ereša, vlasnika tvrtke Saorsa studio  d.o.o. iz Vinkovaca oni su osmislili i proizveli poligon koji je postavljen u Nuštru.

-Imali smo 3D nacrt kojeg je nacrtao Hrvoje Klarić, osmislili  smo i proizveli sami cijeli poligon, a poligon je vinkovački brend i zove se ''In_Spector'' i to planiramo u budućnosti razvijati kroz neke dodatke, rekao je Ereš.

 

Obveza jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave puno ozbiljnije i odgovornije skrbiti nad sudbinom domaćih životinja

SVINJAREVCI-Župan Božo Galić sazvao je 2. Koordinaciju župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije u Svinjarevcima s temom ''Obveze jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave po novom Zakonu o zaštiti životinja''.

-Zakon koji do sada nismo imali, a radi se o tome da je sada  obveza jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave puno ozbiljnije i odgovornije skrbiti nad sudbinom domaćih životinja.Moramo osnovati koordinaciju na nivou županije, skloništa za životinje, uvesti službu redara koja će nadirati probleme nečipiranih pasa koji su bez nadzora, tako da je to sada opsežan proces, rekao Andrija Matić, pročelnik UO za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije.

Prema riječima Andrije Matića obveze općina i gradova su da jedinice lokalne samouprave moraju do 30.lipnja 2018.godine osigurati nadzor provedbe obveznog mikročipiranja pasa određenog propisom o veterinarstvu, kod posjednika pasa čiji psi nisu upisani u Upisnik kućnih ljubimaca.Osim toga jedinice lokalne samouprave koje do dana stupnja na snagu ovoga Zakona nisu osnovale sklonište najkasnije do 31.prosinca 2018. godine obvezne su osnovati i sufinancirati ga ili s osnovnim skloništem ugovoriti poslove sakupljanja napuštenih ili izgubljenih životinja.

Što se tiče županija, Andrija Matić je rekao ako nitko ne osnuje sklonište na području županije, isto osniva županija, a troškove osnivanja snose sve jedinice lokalne samouprave  i županija, te županija mora organizirati koordinacijske radne skupine.

Pod točkom razno Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan govorio o zaključcima treće sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanoj u Slavonskom Brodu.

 

Vinkovački festival ''Večer hrvatske glazbe'' uspješno održan u Glazbenoj školi Josipa Runjanina

VINKOVCI-U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima održan je Vinkovački festival ''Večeri hrvatske glazbe'' koji je započeo koncertom profesora Glazbene škole Josipa Runjanina. 

Svečanim zvucima klavira, violine, flaute, klarineta i pjevanja, izvedene su skladbe cijenjenih hrvatskih skladatelja (Bruno Vlahek, Dora Pejačević, Nello Milotti, Davod Bobić, Josip Štolcer Slavenski, Alfi Kabiljo). Program su virtuozno izveli profesori Maja Đaković, Jelena Ajduković, Slavica Serenčeš, Adam Koruga, Kristina Senčić, Petra Marković, Ivana Huk, Tamara Krajnović i Tamara Šarlija uz potporu Zbora učenika SGŠ Josipa Runjanina, pod ravnanjem profesorice Zrinke Šimunović, a voditeljica programa je bila Dinka Peti.

Organiziranjem koncertnih večeri, tematskih predavanja, radionica skladanja, seminara i drugih aktivnosti, učenici i profesori Glazbene škole Josipa Runjanina od 2016.godine aktivno rade na promociji i istraživanju bogate hrvatske glazbene baštine svih povijesnih epoha.

"Festival je još mlad, ovo je druga godina kako organiziramo aktivnosti vezane uz promociju i popularizaciju djela hrvatskih skladatelja klasičnog glazbenog usmjerenja, a reakcije su pozitivne, vinkovačka publika je prepoznala važnost i potrebu održavanja ovakve manifestacije što se najviše vidi u velikom odazivu na koncertima i predavanjima. Želja nam je opravdati to povjerenje i kvalitetnim programima pretvoriti Večeri hrvatske glazbe u tradiciju", kaže voditeljica festivala Jelena Ajduković.

Kako je ovo dvodnevna manifestacija, drugog dana održano je  predavanje o klasičnoj glazbi na hrvatskim prostorima kroz povijest, održali su učenici Srednje glazbene škole, pod mentorstvom profesorice Zrinke Ivanković. Suradnja s varaždinskim skladateljem Davorom Bobićem i njegova radionica skladanja potaknula je nastanak čitave generacije malih skladatelja- učenika glazbene škole koji će svoj prvi samostalni autorski koncert održati u nadolazećem zimskom periodu. To će biti treći događaj unutar ovogodišnjih Večeri hrvatske glazbe.

 

Paljenje lampiona kod murala u Vinkovcima

VINKOVCI-Nekoliko koliko stotina Vinkovčana, kao i svake godine do sada, večer uoči obilježavanja godišnjice pada Vukovara, zapalilo je lampione ispred murala pod nadvožnjakom u Zvonimirovoj ulici u spomen na 12 ubijenih hrvatskih policajaca u Borovu Selu 2. svibnja 1991. 

Svake godine na tom mjestu branitelji i njihovi prijatelji polažu lampione jer su Vinkovčani upravo tim podvožnjakom i ulicom odlazili u pomoć vukovarskim braniteljima dok god se moglo ući u Vukovar.

Ove godine kao prošle formirana je kolona sjećanja od vinkovačke crkve sv.Euzebija i Poliona do nadvožnjaka u Zvonimirovoj ulici predvođena vinkovačkim gradonačelnikom Ivanom Bosančićem, zamjenikom Gabrijelom Šokičićem, predsjednikom Gradskog vijeća Grada Vinkovaca Mladenom Karlićem i župnikom mons.Tadijom Pranjićem koji je predvodio molitvu kod murala, te služio svetu misu uoči paljenja lampiona ispred murala.

 

Sudionici prvog "Marša mira–Srebrenica-Odžak-Vukovar'' odali počast braniteljima u Vinkovcima

VINKOVCI- Prvi "Marš mira–Srebrenica-Odžak-Vukovar'' koji je krenuo od Srebrenice prema  Vukovara u organizaciji demobiliziranih boraca Srebrenice, preživjelih učesnika ''Marša smrti'' iz srpnja 1995. godine iz Srebrenice, te Udruge ''Koraci mira'' iz Odžaka zaustavio se u Vinkovcima gdje ih je dočekao vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Predsjednik Odbora ''Marš mira–Srebrenica-Odžak-Vukovar'' Zulfo Salihović rekao je da će učesnici prepješačiti oko 340 kilometara za dvanaest dana i da će tokom trajanja pohoda biti priključivanja ostalih učesnika u pojedinim općinama i gradovima.

U središnjem parku u Vinkovcima kod spomenika ''Hrvatska ruža''  koji je posvećen poginulima  u Domovinskom ratu  sudionici ''Marša mira'' zapalili su svijeće odali počast svim braniteljima