Najave

Raspored događanja za srpanj 2019. u ...
Raspored događanja za srpanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Vijesti

Konjički klub ''Eohippus'' uspješno proveo Horse agility radionica i prikaz Shiatsu tretmana na konju

VINKOVCI-Ovaj vikend u konjičkom klubu „Eohippus“ u sklopu projekta „ProŠIRI  VIdike“ održana je Horse agility radionica i prikaz Shiatsu tretmana na konju.

Horse agility je disciplina i međunarodni natjecateljski sport u kojem se konj i vodič pješice kreću kroz, preko i ispod raznolikih prepreka te zajednički fokusiraju na jasnu međusobnu komunikaciju i trening sa pozitivnim ishodom (sve to na popušten povodac i ular). HA sjajan je za održavanje ljudske  i konjske psiho-emocionalne ravnoteže, za opuštanje, poboljšavanje i stvaranje lijepog odnosa sa konjem kroz niz zadataka ili jednostavno zajednički rad čini zabavnim i korisnim za oboje. 

Nakon uvodnog predavanja  gđe. Irme Vrbnjak  i gđe. Ive  Bernik, učile su nas  kako govor tijela i fokus utječu na komunikaciju s konjem, kako prezentirati nepoznate i moguće “strašne” predmete konju s kojim radimo.Nakon prikaza kako proći prepreke Horse Agility poligona, volonteri su  aktivno sudjelovali  vodeći konje kroz prepreke . Ovo je bilo vrlo zanimljivo jer su se konji sa nekim predmetima susretali  po prvi put, te je iskustvo i povjerenjeizmeđu konja i vodiča ovisilo o uspješnosti izvršenja pojednih zadataka.

Vrlo smo ponosni što je svih 8 konja uspješno prošlo postavljeni Horse Agility poligon.Na kraju  je uspješno prikazana disciplina Liberty , bez povodca i ulara. Ova disciplina testira svakog konjara i njegov odnos s konjem, te se naša kobila Lori pokazala kao izraziti talent. Jer je čak 5 puta prošla Horse Agility poligon sa različitim vodičima bez povodca i ulara.

 

Nakon Horse agilitiy-a uslijedio je prikaz Shiatsu tretmana na konju.  Tretman je provela gđa. Jele Dominis,shiatsu praktičar za konje i jahače.

 

Shiatsu je sveobuhvatni sustav prirodne terapije temeljen na principima tradicionalne kineske medicine. Usmjeren je na traženje uzroka problema umjesto tretiranja simptoma. Regulacijom protoka energije (Qi) kroz kanale (meridijane) koji prolaze tijelom vraćamo tijelu ravnotežu i vitalnost. Protok energije kroz tijelo poboljšava se kombinacijom pritisaka na akupresurne točke, laganim istezanjima i rotacijama. Navedene tehnike poboljšavaju cirkulaciju krvi i limfe, oslobađaju napetost u mišićima i organima, potiču izlučivanje toksina i jačaju imunološki sustav. Nakon tretmana, naš najstariji konj Dodo, je odlično reagirao. Već nakon 1 tretmana njegove kretnje su bile puno izdašnije i elastičnije, što mu povećava kvalitetu života u njegovim godinama.

 

Ovo je bilo još jedno lijepo druženje sa volonterima prepuno novih iskustava i znanja.

 

 

Svečano otvorena samostalna izložba transfer polaroida Ivana Došena iz Vinkovaca

VINKOVCI-U drugoj sezoni ''Apside'' u Galeriji fotografija ''Meraja'', a u organizaciji Fotokluba ''Vinkovci'',  svečano je otvorena samostalna izložba fotografija ''Polaroidi'' autora Ivana Došena iz Vinkovaca, to je prva izložba u drugoj sezoni.

Samostalna izložba transfer polaroida Ivana Došena, monokromatska  serija, narativnih motiva na razini asocijacije dio su autorova stalnog eksperimenta fotografijom kako tehničkog, tako i likovnog sadržaja.

-Radovi  su nastali tokom  ljeta prošle godine, sasvim slučajno sam došao na ideju da fotografiram s polaroidom.Izložba je po konceptu slična radovima Predraga Dubravčević, hrvatskog fotografa koji je fotografirao fotografije minimalnog sadržaja.Motiv su općenito priroda, ne neki snažni izraženi motivi.Cilj fotografije je ne da motiv daje priču fotografiji, nego da samo kompozicija fotografije svijetlo, daje priču samim motiva.Unazad tri do četiri godine se bavim inzenzivnije fotografijom, rekao je Došen.

Kad govorimo o tehnici 13 polaroida i dvije cjeline na izložbi ona  je transfer, odnosno skinuta je emulzija sa polarioda i prenesena na papir. Izložbu možete pogledati u radno vrijeme Galerije fotografija ''Meraja'', sve do postavljanja ''Budice'' izložbe Fotokluba ''Vinkovci''.

Na kraju recimo da je sve uvodno pozdravio Dražen Bota, predsjednik Fotokluba ''Vinkovci'', a izložbi je nazočila i Mirjana Pešec, predsjednica Hrvatskog fotosaveza.

 

Martin Franjić dobitnik Zahvalnice za doprinos razvoja vatrogastva u Vukovarsko-srijemskoj županiji

VINKOVCI-U prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Vukovarsko-srijemske županije održana je redovna izvještajna Skupština, a u svečanom dijelu dodjeljena je Zahvalnica za doprinos razvoju vatrogastva na području Vukovarsko-srijemske županije koju je dobio Martin Franjić.

-Drago mi je da je prepoznat moj trud i rad, a to sam prije svega najviše volio raditi za DVD Spačvu, a od 1971. godine do Domovinskog rata sam bio član i DVD Vinkovci.Paralelno sam bio član oba DVD-a.Učanio sam se u DVD Spačva 1970 godine, 1971. godine sam položio za vatrogasca, 1972. sam položio za vatrogasnog dočasnika. Pet godina kasnije sam položio za KV vatrogasca u Zagrebu, a 1984. godine sam položio u Zagrebu za inženjera zaštite od požara,Visoka tehnička škola i stekao zvanje Viši vatrogasni časnik, da bi 2009. položio za najviši čin u vatrogastvu , Viši vatrogasni časnik 1.klase, rekao je Franjić, inžinjer zaštite od požara i Viši vatrogasni časnik 1.klase

Martin Franjić radio je u 43 godine u Spačvi, od čega je 30 godina radio na poslovima zaštite od požara, kao referent zaštite od požara, voditelj  Službe siigurnosti, da bi kasnije bio voditelj Službe zaštite od požara.

-

Pozivamo sve građane Vinkovaca da uživaju na Banji, čuvaju postavljene sportske, rekreativne i druge sadržaje

VINKOVCI-Članovi ŠRD "Jezera Banja" su u subotu 30. ožujka organizirali i proveli prvu akciju čišćenja jezera i okoliša na Banji u 2019. godini. 

Pozivu se odazvalo 25 članova društva koji su pokupili odbačeno smeće, popravili uništene klupe i orezali posađeno drveće. Grad Vinkovci je angažiirao stroj i kamion za prikupljanje i odvoz smeća kojega su neodgovorni pojedinci odbacili u kanal uz nekadašnji  Vinteks. Isti stroj je napravio i mali nasip uz šetnicu koji onemogućava ulazak motornim vozilima u istu.

Ostaje žal što se našim akcijama uređenja jezera i okoliša na Banji ne pridružuju oni koji aktivno kritiziraju one koji odbacuju smeće, deklariraju se kao zaljubljenici u prirodu i Banju, a njihov angažman počinje i završava na verbalnoj razini. Pozivamo sve građane Vinkovaca da uživaju na Banji, čuvaju postavljene sportske, rekreativne i druge sadržaje. Molimo sve da ne odbacuju smeće u vodu ili na zelene površine.Hvala svim vrijednim članovima društva koji su se i ovaj puta odazvali pozivu i sudjelovali u akciji. Hvala Gradu Vinkovcima na angažmanu i pružanju materijalne pomoći u današnjem radu, te na dogovorenoj potpori u narednom periodu. Hvala našem dopredsjedniku društva Antunu na doniranom mesu i članu Izvršnog odbora Mladenu koji je skuhao odličan čobanac kojega smo u slast pojeli, rekao je Željko Mikić, predsjednik ŠRD ''Jezera Banja''.

Petra Đukić i Maja Horvat uspješno predstavile Vinkovce na državnom LiDraNo u Šibeniku

VINKOVCI-U Šibeniku je od 25. do 27. ožujka 2019. održana državna razina Hrvatske smotre LiDraNo 2019. na koju su bile pozvane i učenice 8. c razreda OŠ Vladimira Nazora iz Vinkovaca Petra Đukić i Maja Horvat kao jedine predstavnice osnovnih škola našega grada. 

LiDraNo je, za one koji ne znaju, smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola, a Petra i Maja ondje su pozvane sa svojom radijskom emisijom „Oni mogu, oni hoće“. Na Okruglom stolu dobile su pozitivne kritike i korisne savjete za svoj rad. Mentorica im je Zrinka Jurić.

Naime, članovi povjerenstva za radijske emisije Marijana Češi (viša savjetnica hrvatskoga jezika pri Agenciji za odgoj i obrazovanje), Lada Martinac Kralj (urednica i dramaturginja u Dramskom programu Hrvatskog radija), Srđan Nogić (istaknuti ton majstor na Hrvatskom radiju) i Silvio Šop (urednik na Hrvatskom radiju i predavač na Fakultetu političkih znanosti) imali su težak zadatak od predloženih 35 radijskih emisija u kategoriji osnovnih škola odabrati i pozvati samo njih deset najboljih. 

Radijska emisija „Oni mogu, oni hoće“ istražuje temu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom u Vinkovcima. Od Petre i Maje saznali smo da im je već neko vrijeme tijekom obilježavanja raznih događaja u gradu za oko zapala i kućica/štand Buba bara u kojemu su zaposlene mlade osobe s invaliditetom. Primijetili su da je kod njih uvijek veselo i zabavno, a čuli su da se uskoro otvara i pravi Buba bar.

Cijelu su priču zaokružili brojnim prilozima i komentarima: anketom među učenicima i učiteljima, razgovorom s predsjednikom Udruge Bubamare, idejnim pokretačem Buba bara g. Tomislavom Velićem,, razgovorima s Domagojem i Dariom, zaposlenicima Buba bara, gostima koje su zatekli u Buba baru i školskom psihologom Goranom Bosnićem. Drago im je što se u našem gradu poboljšala kvaliteta života osoba s invaliditetom mogućnošću zaposlenja u Buba baru i te pozivaju sve da dođu u Buba bar jer im je ondje zajamčena najbolja usluga s najtoplijim osmijehom!

 

 

Kroz tri odobrena projekta zaposliti će se 17 osoba u Vinkovcima

VINKOVCI-U sklopu Javnog poziva „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport“ na području Vinkovaca odobrena su čak tri projektna prijedloga ukupne vrijednosti 2.869.626,46 kuna. Važno je naglasiti da su projekti financirani u stopostotnom iznosu, i to 85% iz Europskog socijalnog fonda, te 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Cilj projekata je osobama koje žive u riziku od socijalne isključenosti osigurati preduvjete i jednake mogućnosti sudjelovanja u športskim aktivnostima, kako bi se podignulo njihovo samopoštovanje i samopouzdanje, te kako bi ih se maknulo sa margina društva.

Športski savez invalida grada Vinkovaca okupio je u projektu šest klubova kako bi se osobama s invaliditetom pružila mogućnost odabira bavljenja željenim sportom. Tako su na raspolaganju plivanje, streljaštvo, biciklizam, taekwondo, atletika i stolni tenis. Svaki od partnera u svoje redove će primiti po 10 novih sudionika koji do sada nisu imali mogućnost pohađati navedeno.

Rukometni klub Spačva uključit će u svoje redovne treninge 40 djece koja žive u riziku od socijalne isključenosti. U tu skupinu pripadaju djeca iz obitelji s troje i više djece, djeca nezaposlenih roditelja, djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi, korisnici dječjeg doplatka, djeca s problemima u ponašanju, teškoćama u razvoju te nezaposleni mladi.

Upravo zbog činjenice da je djeci i mladima koji žive u riziku od socijalne isključenosti otežano uključivanje u športske aktivnosti zbog slabijeg imovinskog statusa, Stolnoteniski klub „Cibalia“ Vinkovci, osigurat će za 40 djece besplatno pohađanje treninga, te besplatan prijevoz na trening i sa treninga do kuće.

Dodatnu vrijednost ovim plemenitim projektima daje i zapošljavanje 17 osoba, od čega će 14 biti licencirani treneri kako bi provedba treninga s ciljanom skupinom bila što učinkovitija i u potpunosti profesionalna.

Kako bi integracija ciljanih skupina bila sveobuhvatna, važno je da se u proces uključivanja istih u zajednicu kroz šport uključi i privatni i javni sektor, te je Grad Vinkovci upravo zbog navedenog prepoznao važnost uključivanja u ovakve projekte, stoga su, uz Agenciju za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. bili važan segment u prijavi projekata, kao što će biti i u samoj provedbi.

Bavljenje sportom glavni je faktor uspješnog psihofizičkog razvoja svake osobe jer čuva i unapređuje zdravlje, utječe na fizički razvoj te na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća. Djeca i mladi koji se bave sportom razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije, te samim time unaprjeđuju svoje vještine u cijelosti.

Ova tri projekta poslužit će kao primjeri dobre prakse kako se suradnjom svih građana može postići puno, jer je važno ulagati u svako biće te mu omogućiti potpunu integraciju u društvo, bez diskriminacije.

Svečano potpisivanje i uručivanje ugovora korisincima projekta održati će se sutra, u petak, 30. ožujka u hotelu Slavonija u Vinkovcima.                    

Projektni dan u vinkovačkoj Gimnaziji

VINKOVCI - U posjet Gimnaziji M. A. Reljković Vinkovci došle su učenice i učenici Gimnazije Karlovac u okviru Projektnog dana, a održane su zanimljive radionice iz kemije, biologije i fizike.

- Mi smo odabrali razred prirodoslovne gimnazije. Budući da je njima interes prirodoslovlje, kemija, fizika, biologija, pa i matematika, išli smo s tim da te učenike pozovemo na ‘‘Projektni dan‘‘ u Vinkovcima. Na njemu smo proveli istraživačku nastavu. Ovo je druga škola s kojom imamo ovakvu suradnju. Mi idemo njima i oni dolaze nama, a to se pokazalo jako dobro jer se može puno toga naučiti kroz ove radionice - rekla je Jasminka Žiža, profesorica biologije i kemije u karlovačkoj gimnaziji.

Prema riječima Jasenke Krznarić Barić, profesorice biologije i kemije u vinkovačkoj gimnaziji, i ideja je bila, s obzirom na to da Gimnazija Karlovac prvi put ove godine upisuje prirodoslovnu gimnaziju koja ima uključene vježbe, a Gimnazija M. A. Reljković Vinkovci bila je uključena u projekt gdje je uvedena pametna nastava iz biologije, da se učenici povežu i da razmjene ideje.

Karlovačka Gimnazija je u Vinkovce poslala tridesetak učenika, a Gimnaziju M. A. Reljković Vinkovci predstavljalo je po šest učenika u svakom predmetu.