Najave

Raspored događanja za srpanj 2019. u ...
Raspored događanja za srpanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Vijesti

Bosančić: ''Kroz Vinkovačke jeseni i sve manifestacije koje radimo moramo prezentirati naš kraj''

VINKOVCI-Ususret glavnom dijelu turističke 2019. godine te ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma koji će biti održani u Slavoniji, ministar turizma Gari Cappelli, treći ministar ovaj tjedan u našim Vinkovcima, danas je u radnom posjetu Vinkovcima.

“U razgovoru s gradonačelnikom vidjeli smo malo o problematici razvoja turizma na kontinentu. Mi smo trenutno u fazi pripreme ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma u koje se uključila i Vukovarsko-srijemska županija, a danas smo porazgovarali o tome gdje bi se Vinkovci mogli uključiti. Mislimo da Vinkovačke jeseni biti izvrstan početak jedne ovakve manifestacije kao što je Dani hrvatskog turizma, a time bi dali punu potporu ovo sjajnoj, preko 50 godina poznatoj, manifestaciji koja je na razini države jedna od najvećih prezentacija folklora. Dat ćemo punu potporu u organizaciji, kako financijsku tako i u svim drugim mogućnostima“, rekao je ministar Cappelli 

Da je potreban jedan snažni zamah turizma na kontinentu slaže se i gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je napomenuo kako konačno imamo ministra koji razumije turizam i koji želi pomoći kontinentalnom turizmu. “Na nama je da poslušamo savjete, da radimo i da stvorimo uvjete za razvijanje turizma na našem području. Kroz Vinkovačke jeseni i sve manifestacije koje radimo moramo prezentirati naš kraj, dati priliku svakom putniku da odabere ovu destinaciju i uživa u našoj tradicijskoj kulturi, našoj gastronomiji i svemu onome što Slavonija i Vinkovci mogu ponuditi“, istaknuo je Bosančić.

 

Nakon prijema u Gradskoj upravi, održan je radni sastanak na temu: “Tijek i priprema nadolazeće turističke sezone, te razmjena mišljenja o ostvarenim turističkim rezultatima u 2018. godini.

 

 

Vinkovački vodovod i kanalizacija brine o zaštiti okoliša, posebno vode u Bosutu

VINKOVCI-U prostorijama Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK) d.o.o. potpisan je ugovor za projekt "Dogradnja UPOV-a Jošine (Vinkovci), Ivankovo, Otok, Cerna i izgradnja kišnih preljevnih spremnika". 

Projekt se provodi u sklopu poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracija Vinkovci, Otok, Cerna i Ivankovo. 

Radove čija je ugovorena vrijednost 26.864.313,63 kuna bez PDV-a, izvodit će zajednica ponuditelja koju čine Gis Aqua Austria GmbH i ELMAP d.o.o. iz Splita. Ugovor su potpisali direktor VVK Ivan Rimac, univ.spec.oec. i generalni zastupnik Gis Aguae mr.sc. Dražen Miličić.

Projektom je obuhvaćena nadogradnja UPOV-a Jošine (prelazak na III. stupanj pročišćavanja) te nadogradnja i puštanje u rad UPOV-a Otok, Ivankovo i Cerna. Vinkovački uređaj sada ima mehaničko i biološko pročišćavanje, a u trećoj fazi uređaj će uklanjati i dušik i fosfor iz otpadne vode čime će se stupanj zaštite okoliša u gradu dići na još višu razinu. Osim navedenog predviđeni su radovi na kišnom preljevu Dilj te kišnim preljevnim spremnicima Dilj, Jug i Zalužje. Rok za završetak radova je 22 mjeseca, uključujući razdoblje pokusnog rada od 9 mjeseci. Provedbom navedenih radova te prethodno započetih radova na izgradnji i rekonstrukciji sustava odvodnje, završit će se projekt aglomeracija Vinkovci, Otok, Cerna i Ivankovo čime će se razina komunalne usluge na uslužnom području VVK području podići na višu razinu.

"Po završetku ovog projekta Vinkovci će se naći među gradovima koji zadovoljavaju visoke ekološke standarde očuvanja okoliša. Dodatno će biti očuvana rijeka Bosut i njeni pritoci, a kako se radovi provode u sklopu projekta aglomeracija Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna VVK će građanima moći pružiti kvalitetniju odvodnju otpadnih voda. Time kao tvrtka pokazujemo da brinemo o tome da korisnici imaju što kvalitetniju i bolju odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, ali i da brinemo o zaštiti okoliša, posebno vode u našem Bosutu", rekao je direktor VVK Ivan Rimac. 

 

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila Vukovarsko-srijemsku županiju

VUKOVAR-U okviru obilaska hrvatskih županija, ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek posjetila je Vukovarsko-srijemsku županiju i tom prigodom primio ju je danas župan Božo Galić, sa suradnicima, u Palači Srijem u Vukovaru.

Osvrnuvši se na brojne projekte, ministrica je istaknula kako su razgovarali o županijskim prioritetima u području kulture odnosno što je Ministarstvo predvidjelo za financiranje u 2019.godini i to u iznosu preko 16 mil. kuna za različite projekte – kako za zaštitu kulturne baštine tako i za investicijske projekte od knjižnične djelatnosti, muzejskih ustanova, državnog arhiva i sve do područja kulturno-umjetničkog amaterizma.

Ministrica je tom prigodom izjavila: - „Razgovarali smo o velikom investicijskom projektu koji započinjemo u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vinkovcima, u koji se uključuje i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a to je izgradnja knjižnice u Vinkovcima, koja je izgorila 17.11.1991.godine i zapravo nikada nije obnovljena. To je jedan dug koji imamo i prema gradu Vinkovcima i prema ovom dijelu Hrvatske. Prema sustavu knjižnica to je zadnja knjižnica koju nismo poslije rata nikada obnovili. Razgovarali smo i o obnovi Arheološkog parka Vučedol kao i obnovi Kulturnog doma u Županji.“

Župan Galić je izrazio dobru suradnju s Ministarstvom kulture, te je istaknuo : - „Županija ulaže oko 3 mil. kuna u kulturu a tu se dodaju još i sredstva kojima se sufinanciraju projekti u tijeku. Prioritet dajemo projektima koji se mogu financirati iz EU.“

Vezano za rješavanje problematike izgradnje Matoševe kuće, župan je istaknuo kako do sada Županija nije bila uključena te kako stoji na raspolaganju Matici hrvatskoj i Ministarstvu. Želja je da se ovaj projekt završi jer to Matoš i zaslužuje.

Uz ministricu prijemu i razgovorima nazočila je tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić i pročelnica Konzervatorskog odjela u Vukovaru Zdenka Predrijevac.

Grad Vinkovci domaćin jednog od najvećih turističkih događanja u Hrvatskoj 

VINKOVCI- Dani Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) održat će se od 21. do 23. ožujka 2019. u Vinkovcima, u hotelu Slavonija.

Godišnji susret koji organizira UHPA, najveća nacionalna strukovna udruga turističkih agencija, okuplja više od 150 sudionika, turističke agencije – UHPA članice, predstavnike Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice, strukovnih udruženja u turizmu i ostale dionike hrvatskog turističkog sektora.

Na trodnevnom programu očekuje nas niz zanimljivih stručnih predavanja i prezentacija, razmjena mišljenja i iskustava, susreti s predstavnicima poslovnih udruženja, turističkim profesionalcima i stručnjacima, poduzetnicima, vladinim dužnosnicima kao i upoznavanje turističke ponude domaćina, Grada Vinkovaca, odnosno Vukovarsko-srijemske županije.

Za vrijeme ovog susreta predviđen je prostor za prezentaciju Vinkovaca u što su uz Grad Vinkovce uključeni su i Turistička zajednica Grada Vinkovaca i Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije.

Podršku ovom događanju iskazali su ministar turizma, gospodin Gari Cappelli, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, gospodin Kristjan Staničić i Michel de Blust, glavni tajnik ECTAA-e (Europsko udruženje nacionalnih udruga putničkih agencija i organizatora putovanja) koji će Dane UHPA-e i uveličati svojim dolaskom.

 

Jelena Vojnić ''jahačica godine'', Ana Kramarić ''volonterka godine'' u Konjičkom klubu ''Eohippus'' Vinkovci

VINKOVCI-U prostorijama KK“Eohippus“ održana je  izvještajna Skupšina na kojoj su se okuplili članovi kluba. Nakon pozdravnog govora predsjednika kluba Jurice Rapčana, sjednicu je vodila Marijana Ač Rapčan.

Kroz prezentaciju je prikazala rad kluba u 2018.g., te planove za 2019.g. Podaci o 113 jahača sa 5330 sati jahanja, 48 korisnika  terapija sa 2381 terapijom, oko 120 volontera sa 13461 h volontiranja, te nizom nastupa i natjecanja govori koliko je klub aktivno radio tijekom svih ovih godina od osnutka postojana. Napomenula je kako klub ove godine obilježava  10 godina postojanja, te im je želja okupiti što veći broj članova kojima je klub bio dio ili je, njihova života.

Između ostalog, već tradicionalno , klub proglašava „Jahačicu godine“  i  „Volonterku godine“.Ovaj put ovim titulama su se okitile Jelena Vojnić, za jačicu, a Ana Kramarić za volonterku u 2018.g.

Na sjednici je najavljen početak jahače sezone od 01.04., koja bi trebala  trajati sve do jačih zima, jer je naše drenirano jahalište pri kraju sa izgradnjom. Zatim je uslijedio domjenak i prikaz fotografija od samih početaka djelovanja kluba, gdje  su se probudila razna sjećanja i uspomene.

GOMBR pokazao veliku spremnost za sve izazove

VINKOVCI - Na parkiralištu hotela ‘‘Slavonija‘‘ Gardijsko-oklopno mehanizirana brigada (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske organizirala je taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme pripadnika Hrvatske vojske, a građani su imali priliku vidjeti tenk M84, borbeno vozilo pješaštva BVP M80, haubicu 122 mm D-30, borbeno oklopno vozilo BOV-3 20/3, mini bespilotnu letjelicu BL SKYLARK, MRAP M-ATV, australski splav.

"Našim smo sugrađanima odlučili prikazati taktičko-tehnički zbor i pokazati im glavna sredstva koja koristimo u svakodnevnom radu. Pokazali smo im i kraće situacijske vježbe tako da vide dio sposobnosti kojima raspolaže ova postrojba. Cilj je ovog događaja živjeti sa svojim sugrađanima. Kada imamo Dane otvorenih vrata, naši sugrađani dolaze u vojarnu, no ove smo godine odlučili napraviti preokreti i izaći u centar grada i svima pokazati dio sposobnosti i sredstava koje imamo", rekao je brigadir Mijo Validžić, zapovjednik GOMBR-a Hrvatske kopnene vojske.

Izvedene su i vježbe u kojima su građani mogli vidjeti prikaz borilačkih vještina, upad u objekt te radnje dubinskih izvidnika koji svladavaju vodenu zapreku australskim splavom. "Cilj je ovakvih vježbi svladavanje protivnika sa što manje uporabe sile i bez straha, a često se vodimo i starom poslovicom ‘‘Svaki dobro uvježbani i opremljeni vojnik svladava svaku prijetnju bez straha od poraza‘", rekao je bojnik Mario Maslov, Zapovjednik vojno-obavještajne satnije GOMBR-a

Preko 30 izlagača na 2.Sajmu antikviteta i kolekcionarstva

VINKOVCI - U organizaciji Kluba kolekcionara ‘‘Valens‘‘ iz Vinkovaca, uspješno je održan drugi Sajam antikviteta i kolekcionarstva u pješačkoj zoni, a okupio je oko 30 izlagača iz Vinkovaca, Županje, Vukovara, Osijeka i Slavonskog Broda, koji su na svojim štandovima izložili razne starine, numizmatiku, stare kućanske predmete, srebrni nakit, vojnu opremu, razne knjige, umjetničke slike.

- Interes za ovim sajmom je velik, i po mom mišljenju imamo kapaciteta postaviti čak 60 štandova, no ovdje u pješačkoj zoni jednostavno nemamo toliko mjesta. Zato nam je u planu jednoga dana to i proširiti, no moramo pronaći neko novo mjesto za sve naše izlagače - rekao nam je Tomislav Mihaljević, predsjednik Kluba kolekcionara.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je kako se već na prvom Sajmu antikviteta moglo vidjeti da on ima budućnost.

- Kada su došli ljudi iz udruge koji stvarno vole cijelu ovu priču i s koliko ljubavi su to pokazali, kada vidimo sav ovaj uspjeh i veliku posjećenost, ne može biti da to ne podupremo. Razmišljamo da to bude i češće i da dobije svoj datum. Još ova godina bit će ovako s promjenjivim datumima, ali od sljedeće godine svaki bi mjesec voljeli imati jednu subotu za ovu priču. Kada pogledamo sve ove ljude koji su izašli na trg, mislim da Sajam svakako ima uspjeh - rekao je gradonačelnik Bosančić.