Najave

Raspored događanja za siječanj 2019. u ...
Raspored događanja za siječanj 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA   ...

Vijesti

Ukё Jahaj i Marija Pranjić ostvarili plasman na državno u Sisak

VINKOVCI - U sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici i čitonici održano je 6. Nacionalno natjecanje u čitanju naglas Vukovarsko-srijemske županije. 

Cilj je akcije poticanje čitanja i čitanja naglas, razvoj čitateljskih navika, popularizacija knjige te poticanje natjecateljskog duha. 

U mlađoj kategoriji prvo mjesto osvojio je Ukё Jahaj, 3. razred, OŠ I. G. Kovačića Vinkovci, drugo mjesto osvojila je Paola Tomašević, 5. razred, OŠ ‘‘Mitnica‘‘ Vukovar, a treće mjesto osvojio je Luka Palijan, 3. razred, OŠ ‘‘A. G. Matoš‘‘ Tovarnik.

U kategoriji starijih, prvo mjesto osvojila je Marija Pranjić, 8. razred, OŠ ‘‘I. G. Kovačić‘‘ Štitar, drugo mjesto osvojila je Marta Šarić, 8. razred, OŠ Vladimira Nazora Vinkovci, a treća mjesta podijelili su Petra Šibalić, 7. razred, OŠ ‘‘Ivan Kozarac‘‘ Nijemci i Tena Faletar, 7. razred, OŠ ‘‘Vođinci‘‘.Prosudbeno povjerenstvo ove su godine činili Višnja Sorčik, profesorica, Martinka Sučić, dipl. knjižničarka, te Jakov Zucić, učenik srednje škole.

Pobjednici po kategorijama su Ukё Jahaj i Marija Pranjić, ostvarili su plasman na državno natjecanje u čitanju naglas, koje će se održati u Sisku.

 

Transcom i Tele2 zaposlili 30 mladih u Vinkovcima

VINKOVCI-Tvrtka Transcom Worldwide d.o.o. otvorila je poslovnicu u Vinkovcima i zaposlila 30 osoba, a do kraja godine planira zaposliti još njih 20. Transcom je kontaktni centar koji posluje u Hrvatskoj od 2005. godine, u Osijeku ima više od 500, a u Puli više od 400 djelatnika. Zbog povećanog opsega posla, sa svojim partnerom Tele2 Hrvatska otvorili su poslovnicu i u Vinkovcima. Transcom Hrvatska pruža usluge korisnicima na hrvatskom, njemačkom, talijanskom i engleskom jeziku.

- Širimo se, raste naš partner Transcom pa smo odlučili otvoriti poslovnicu i u Vinkovcima. Nama su se Vinkovci pokazali kao logičan izbor jer smo se uvjerili da ovdje ima mnogo dobrog kadra i svakom je radno mjesto potrebno - rekao je Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave Tele2.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić izrazio je zadovoljstvo što u ovom trenutku već ima 30 novih radnih mjesta.

- Ubrzo će broj radnih mjesta povećati na 50, a kako smo čuli, i na više. Budući da pružaju usluge i stranim i domaćim korisnicima, to je jedan oblik izvoza. Drago mi je da ima naših sugrađana koji su obrazovani u tom smjeru jer ovdje su potrebni i strani jezici. Ovo je zasigurno dobra priča koja će, vjerujem, jako dugo trajati. Koristim priliku da zahvalim Transcomu i Tele2 koji su prepoznali Vinkovce kao mjesto gdje se isplati ulagati, gdje se iplati zapošljavati i tako pridonositi lokalnoj zajednici i samim tvrtkama - rekao je gradonačelnik Bosančić

Zeleni otpad građani Vinkovaca mogu odnijeti u Spačvu

VINKOVCI- Građani Vinkovaca imaju opciju odvoza i odlaganja zelenog otpada, odnosno drvne mase u prostore Drvne industrije Spačva, gdje će istu usitniti i iskoristiti za potrebe rada pogona. Potvrdili su to na medijskoj konferenciji gradonačelnik Ivan Bosančić i predstavnik Spačve Ivan Perković. 

“S obzirom da nam se zeleni otpad u zadnje vrijeme pokazao kao problem, kako onaj s javnih površina, tako i onaj iz dvorišta građana, odlučili smo pokrenuti ovu suradnju sa Spačvom na obostranu korist. Na ovaj način takav otpad biti će iskorišten za potrebe tvornice, a ne samo zapaljen ili negdje deponiran. Nadam se da će građani prepoznati dobrobiti ovog projekta i sav onaj drvni otpad, koji sami ne mogu iskoristiti, odvoziti u Spačvu”, istaknuo je gradonačelnik. 

Ivan Perković, član uprave Spačve također je izrazio zadovoljstvo ovakvim dogovorom, napomenuvši da otpad koji građani odluče dovesti u Spačvu mora biti isključivo zeleni, odnosno drvni. “Ova inicijativa krenula je od Grada, a s obzirom da smo mi opremljeni za prikupljanje neopasnog drvnoga otpada, dogovor je da se takav otpad dovozi kod nas. Otpad se u našem postrojenju mehanički obrađuje, usitnjava, a potom i koristi u našim kotlovnicama. Posebno bih zamolio građane da prilikom dovoza zelenog otpada s istim ne dovoze i ostali otpad, kao što su recimo komadi betona, zemlje, kamenja ili raznih metala, jer bi nam to onemogućilo usitnjavanje, a kasnije i paljenje materijala u pećima”, objašnjava Perković. 

Iz Spačve napominju da građani otpad mogu dovoziti svakim radnim danom od 7 do 15 sati, na glavni ulaz u tvornicu.

 

Gradonačelnik Ivan Bosančić primio učenike vinkovačke Gimnazije državne prvake u robotici

VINKOVCI-U maloj vijećnici Grada Vinkovaca, gradonačelnik Ivan Bosančić državne prvake u robotici Vittoria Vičevića, Frana Marića i Ninu Matozana, učenike vinkovačke gimnazije Matije Antuna Reljkovića. 

Gradonačelnik im je čestitao na ovom velikom uspjehu i poželio sreću na nadolazećem svjetskom natjecanju u Shanghaiu.

“Ovi mladi ljudi napravili su ogroman uspjeh za svoju školu i za Vinkovce, bit prvak države nije mala stvar, a ako znamo da će predstavljati Hrvatsku i na svjetskoj završnici u Shanghaiu, onda je jasno koliki je to uspjeh. Grad podržava znanje, rad na znanju i trudimo se znanje i nagraditi. Iskoristio bih stoga ovu prigodu da najavim i jedan naš projekt, koji provodimo upravo s gimnazijom Matije Antuna Reljkovića. Radi se o projektu Centra izvrsnosti, koji bi trebao zaživjeti do kraja godine, a preko kojega ćemo pružiti priliku i svim ostalim mladim ljudima da pokažu svoje znanje i dokažu da se znanjem može puno toga ostvariti”, rekao je gradonačelnik Bosančić. 

Ovom prilikom mladim robotičarima podijelio je i nagrade, odnosno po 1.500 kuna svakom od njih. World Education Robotic, centralno svjetsko natjecanje biti će održano u prosincu ove godine u Šangaju i učenicima će ovaj džeparac dobro doći. Ovaj sjajan rezultat vinkovački su gimnazijalci postigli uz mentorstvo profesora Daniela Rakijašića.

 

Gradonačelnik Ivan Bosančić obišao radove na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića ''Stribor''

VINKOVCI-Gradonačelnik Ivan Bosančić u pratnji svojih suradnika obišao je  radove na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića Stribor koji je jedan od tri objekta Dječjeg vrtića Vinkovci na kojem trenutačno traju radovi energetske obnove, vrijedni ukupno pet milijuna kuna, a koji se gotovo u cijelosti financiraju iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

“Ovakav se projekt dugo nije vidio u Vinkovcima. Obnavljamo tri vrtića odjednom pomoću investicije vrijedne gotovo pet milijuna kuna, a u planu nam je da eneregetskom obnovom obuhvatimo i preostale objekte Dječjeg vrtića Vinkovci. Cilja nam je smanjenje godišnje emisije CO2 i potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini oko 60% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje prije provedbe navedenih mjera i korištenja obnovljivih izvora energije”, rekao je Bosančić.

Prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Vinkovci Suzane Zidar, tu predškolsku ustanovu u čijem se sastavu nalazi ukupno sedam vrtićkih objekata pohađa 427 djece što je najveći broj djece od Domovinskog rata.

-''U vrtiću Stribor je smješteno oko 137 djece i djeca se prema dnevnoj potrebi premještaju iz prostorije u prostoriju, a odgojiteljice provode različite aktivnosti na otvorenom poput eko programa”, kazala je ravnateljica Zidar.

 

Potpisan sporazum kojim se omogućuje moderniziran željezničko-cestovni prijelaz u Vinkovcima

ZAGREB-U središnjici HŽ Infrastrukture potpisan je Sporazum o zajedničkoj suradnji HŽ Infrastrukture d.o.o., tvrtke Končar - Inženjering za energetiku i transport d.d. (KONČAR-KET) i Grada Vinkovaca na ugradnji uređaja za osiguranje željezničkog – cestovnog prijelaza u Vinkovcima. 

Novi uređaj s polubranicima i svjetlosno - zvučnom signalizacijom, koji će se ugraditi u Vinkovcima na željezničko - cestovnom prijelazu u Dugoj ulici, donirat će tvrtka KONČAR-KET, za ugradnju uređaja zadužena je HŽ Infrastruktura, dok će Grad Vinkovci rješavati moguće imovinsko - pravne odnose i ishođenje uporabne dozvole. 

Ugradnja novog uređaja na prijelazu u Dugoj ulici dio je većeg projekta „Izgradnja nadvožnjaka (Duga ulica - Borinačka ulica) i prilazne prometnice u Gradu Vinkovcima“ kojeg provodi Grad Vinkovci. Budući da će se izgradnjom nadvožnjaka bitno povećati promet preko navedenog prijelaza, Grad Vinkovci su zamolili, a KONČAR-KET pristao donirati uređaj za osiguranje prijelaza dok će HŽ Infrastruktura donirani uređaj ugraditi.

Ugradnja uređaja planirana je u 2019. godini, te će nakon što budu dobivene sve potrebne dozvole, uređaj biti pušten u rad. 

Sporazum je u ime HŽ Infrastrukture d.o.o. potpisao predsjednik Uprave Ivan Kršić koji je pritom poručio:

Ulaganje u podizanje sigurnosti na našoj željezničkoj mreži jedan je od prioriteta HŽ Infrastrukture stoga je i ovaj Sporazum još jedan korak ka sigurnijem odvijanju prometa u ovom dijelu Vinkovaca. Također, treba istaknuti kako je ovo odličan primjer suradnje više dionika, donatora u ovom slučaju KONČAR-KET-a, HŽ Infrastrukture kao izvođača radova, te lokalne samouprave, odnosno Grada Vinkovaca. Inače, HŽ Infrastruktura ove je godine na širem vinkovačkom području u promet pustila u rad  četiri nova uređaja s polubranicima i svjetlosno – zvučnom signalizacijom na željezničko –cestovnim prijelazima. Dva u svibnju u Andrijaševcima, te po jedan u kolovozu u Privlaci i Otoku. 

Ipak najznačajnija ulaganja u modernizaciju željezničke infrastrukture na ovom području tek predstoje. Naime ove godine pokrenut je postupak javne nabave za radove na projektu nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci – Vukovar koji se sufinancira europskim sredstvima, a vrijedan je gotovo 680 milijuna kuna. Sve će to naravno pridonijeti dodatnom podizanju sigurnosti, boljoj željezničkoj povezanosti Vinkovaca i Vukovara i u konačnici gospodarskom razvoju ovoga kraja.   

U ime tvrtke KONČAR – Inženjering za energetiku i transport d.d., Sporazum je potpisao predsjednik Uprave  Goran Leci te pritom istaknuo:

KONČAR-KET kao društveno odgovorna tvrtka svjesna je opasnosti koje proizlaze zbog neosiguranih i nedovoljno osiguranih željezničko-cestovnih prijelaza te svakodnevno radi na pružanju bolje i učinkovitije zaštite željezničko-cestovnih prijelaza, promovirajući pouzdana rješenja zaštite elektroničkim uređajima koji udovoljavaju zahtjevima visoke razine sigurnosti SIL4 (Safety integrity level 4).

KONČAR-KET je još 1998. razvio i instalirao prvu generaciju uređaja osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza te je do sada instalirao i pustio u rad  više od 100 uređaja. Kontinuiranim usavršavanjem uređaja kroz godine, primjenjujući najnovije tehnologije, Končarevi stručnjaci proizveli su treću generaciju uređaja osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza tip KLC3 koji je sukladan CENELEC normama najvišeg stupnja sigurnosti SIL4.

Končarev je prioritet briga o sigurnosti ljudi i podizanje svijesti o opasnostima koje postoje kod neosiguranih željezničko-cestovnih prijelaza. Zbog toga smo se kao tvrtka s domaćom proizvodnjom, na molbu Grada Vinkovaca odazvali s velikim zadovoljstvom.  

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je u ime grada Vinkovaca potpisao sporazum je poručio:

-Zahvaljujem KONČAR-KET-u i HŽ infrastrukturi na suradnji i ovoj donaciji Gradu Vinkovcima čime će se osigurati sigurnost željezničkog cestovnog prijelaza na pruzi Vinkovci-Županja. Prijelaz u Dugoj ulici je  dio obuhvata izgradnje nadvožnjaka i pristupnih cesta preko željezničke pruge Zagreb-Tovarnik i iznimno mi je drago da će se na tom frekventnom prijelazu postaviti novi uređaj s polubranicima i svjetlosno – zvučnom signalizacijom.

Nadvožnjak i prilazne prometnice od iznimne su važnosti za grad Vinkovce. Izgradnjom nadvožnjaka pridonijeti  će se poboljšanju prometne sigurnosti u gradu Vinkovcima uklanjanjem uskih prometnih grla.  Ne samo da će rasteretiti postojeće prometnice, nego će i povezati Borince s centrom grada. 

 

 

Stručni skup učitelja i pedagoga na temu "Škola za život" održan u Vinkovcima

VINKOVCI- U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, a u organizaciji Hrvatsko pedagoško- književnog zbora Ogranka Vukovarsko – srijemske županije održan je Stručni skup učitelja i pedagoga na temu "Škola za život", u svrhu stručnog usavršavanja i unapređivanja odgoja i obrazovanja.

-Ova školska godina posebno je važna za sve sudionike odgojno-obrazovnog procesa jer krenulo se s provedbom eksperimentalnog programa ''Škola za život''. Cilj ovog program je učenicima osigurati korisnije i smislenije obrazovanje u skladu s njihovom razvojnom dobi i interesima, rekla je Kata Piršljin, dipl. pedagoginja i predsjednica Hrvatskog pedagoško- književnog zbora Ogranka Vukovarsko – srijemske županije.

O novostima i aktualnostima iz cjelovite kurikularne reforme, kao i dojmove iz eksperimentalnog programa "Škola za život" koji je započeo prije mjesec dana, govorila je Lidija Kralj, prof., pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja.

-U našim eksperimentalnim školama reforma je počela početkom rujna,ima puno novina od eksperimentalnih nastavnih materijala, mobilnih uređaja, odnosno tableta, ali i ono što je najbitnije drugačijih metoda učenja, metoda vrednovanja. Sljedeći mjesec počinjemo s pripremama za frontalnu implementaciju i za godinu dana ćemo biti u svim našim osnovnim i srednjim školama. Škole koje su krenule po novom eksperimentalnom programu su zadovoljne, ima puno novih stvari. Mislim da su i roditelji, učitelji i učenici osjetili što se to mijenja u novom sustavu, rekla je Lidija Kralj.

U radu skupa sudjelovale su Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja i Katica Konstantinović, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Nikole Tesle Mirkovci. 

Nazočne na skupu pozdravili su gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i zamjenik vukovarsko – srijemskog župana Josip Dabro te Ivana Biljan u ime osječke podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje.