Najave

Raspored događanja za mjesec siječanj ...
Raspored događanja za mjesec siječanj ...

                            ...

Vijesti

Ivankovčani Stjepan Puškarić, Stjepan i Šimun Džalto ostvarili veliki uspjeh na državnom natjecanju u kompjutorskoj daktilografiji

ZAGREB-U sklopu jubilarnog 40. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber, u Zagrebu održana tradicionalna manifestacija, 39. Dan tipkovnice - Državno prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji, u organizaciji Hrvatskog stenografskog društva i u njegovu informatičkom kabinetu. 

 Prijavilo se ukupno 35 natjecatelja, od kojih devetero u skupini vrhunskih profesionalnih daktilografa iz Zagreba, Čakovca, Ivankova i Donje Lomnice, 26 srednjoškolaca, podijeljenih u dvije dobne skupine (do 16 g. i 17-20 g.) iz Upravne škole Zagreb, Gospodarske škole Varaždin, Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik, Srednje škole Koprivnica, Ekonomske škole Požega, Ekonomske škole Pula, Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci, Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača i Srednje škole Vela Luka, te mladi predstavnici Hrvatskog stenografskog društva, kao i osmero natjecatelja u disciplini pisanja po diktatu (Audio Transcription).

U skupini od 17 do 20 godina, u disciplini 10-minutnog online prijepisa, prvo mjesto osvojio je predstavnik Hrvatskog stenografskog društva Stjepan Puškarić iz Ivankova, s rezultatom od 467,3 neto znaka u minuti, drugo mjesto zauzeo je Šimun Džalto, učenik Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci (452,0), a treće Erika Jurković, učenica Upravne škole Zagreb (326,8).

 U skupini natjecatelja do 16 godina, također u disciplini 10-minutnog online prijepisa teksta, prvo mjesto zauzeo je Patrik Pavelić, učenik Ekonomske škole Požega (377,0), drugo Dorian Lazarus, učenik Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača (320,2), a treće Robert Hranilović, učenik Upravne škole Zagreb (294,3).

 U disciplini pisanja po diktatu (Audio Transcription) nastupilo je šestero natjecatelja koji su u svom prethodnom natjecanju u prijepisu ostvarili minimalan uvjet od 300 neto znakova u minuti. Prvo mjesto osvojila je Andrea Wawrzynek s rezultatom od 454,4 neto znaka u minuti, drugo Stjepan Džalto iz Ivankova (415,0), a treće Šimun Džalto iz Ivankova (372,0).

 

Foto: Hrvatsko stenografsko društvo

 

 

 

U Glazbenoj radionici Osminka Vinkovci naučite svirati synthesizer i akustičnu gitaru ili plesati kroz tečaj suvremenog plesa

VINKOVCI-Glazbena radionica Osminka je neprofitna udruga koja glazbenim programima razvija kreativnost i osobnost, pruža osnovna glazbena znanja, te stvara temelje za samostalno sviranje instrumenta i daljnje bavljenje glazbom.

U Glazbenoj radionici Osminka možete naučiti svirati synthesizer i akustičnu gitaru. Uz domaću i stranu pop i rock glazbu učenici upoznaju i klasičnu glazbu, a posebno se prati i daje važnost kreativnosti i afinitetima polaznika.

Tečajevi su prilagođeni polaznicima svih dobnih skupina, a nastava se održava u grupama ili individualno, ovisno o želji polaznika. Svi učitelji imaju dugogodišnje iskustvo u nastavi i prate suvremene trendove u podučavanju glazbe što omogućuje svakom polazniku da nauči svirati odabrani instrument u okviru svojih sposobnosti.

Novost u ponudi tečajeva je tečaj suvremenog plesa za starije od 18 godina. Suvremeni ples tretira ljudsko tijelo kao instrument izražavanja. Ono po čemu se suvremeni ples razlikuje od ostalih vrsta plesa je to što jednako razvija tijelo (plesnu tehniku), ali jednako tako razvija čovjekov duh i intelekt. Potiče na kreativno i kritičko promišljanje, a plesna tehnika se zasniva na organskom pokretu koji je prirođen svakom čovjeku.

Upisi traju kroz cijelu godinu, neovisno o školskoj godini. Individualni satovi su za svaki uzrast i svaki stupanj predznanja.

Kontaktirajte Glazbenu radionicu Osminka na adresi: Stjepana Radića 20, 32100 Vinkovci, mobitel 097 720 6635 ili putem službene Facebook stranice @glazbena.radionica.Osminka

 

Zimska služba spremna za najteže uvjete na prometnicama

VINKOVCI - Hrvatske ceste d.o.o Poslovna jedinica Osijek, Uprava za ceste Vukovarsko-srijemske županije i Cesting d.o.o. Osijek, organizirali su u Vinkovcima radni sastanak u vezi s održavanjem  javnih cesta u zimskom razdoblju na području Vukovarsko-srijemske županije, u skladu sa zakonskim obvezama i odredbama Pravilnika o održavanju cesta.

Tvrtka Cesting d.o.o Osijek održala je smotru svojih strojeva koji će raditi na poslovima održavanja cesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- U Vinkovcima smo imali smotru zimske službe, tj operativni sastanak na koji smo zajedno sa našim investitorima Hrvatskim cestama i Upravom za ceste Vukovarsko-srijemske županije pozvali i predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva prometa, veza i infrastrukture, tj.inspektore za cestovni promet kako bi pokazali da smo na vrijeme završili pripremne radnje pred nadolazeće zimske uvijete na cestama Vukovarsko-srijemske županije. Na području Vukovarsko-srijemske županije mi ukupno održavamo u zimskom periodu  693 kilometra cesta, za tu kilometražu predviđeno je ukupno 22 kamiona, te četiri utovarna stroja. Na našim skladištima imamo ukupno  1614 tona soli, a recimo prošlu Zimsku službu smo potrošili 1883 tona, tako da gotovo imamo dovoljno soli, već u ovom trenutku. Osim ovih  strojeva imamo i dvije snježne freze koje nam pomažu kad budu velike količine snijega na prometnicima. Sva vozila su tehnički ispravna, svi posipači su baždareni, osoblje obučeno za rad, tako da spremno dočekujemo zimske uvjete, istaknuo je Marko Bagarić, direktor Cestinga d.o.o. Osijek.

Prema riječima Marka Bagarića, ima puno razlika u godinama, gdje se zna dogoditi da tijekom zimskog razdoblja imaju malo efektivnih sati, odnosno bude jako malo padalina.

-Imamo godina gdje je nam se zna dogoditi da u kratkom vremenskom razdoblju nam padne na velikom području ledena kiša, to je onda najveći problem. Mi smo tada u pripravnosti i čim padne prva kapljica ledene kiše, vozila izlaze na ceste. Ovim putem molimo sve sudionike u prometu, da svoja vozila pripreme za  zimu, odnosno da stave zimsku opremu, a mi ćemo što se tiče našeg posla, nastojati to odraditi u što kraćem roku i da svi sretno stignu na svoje odredište,  poručio je Bagarić.

 

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježen i u Vinkovcima

VINKOVCI- Dom zdravlja u Vinkovcima obilježio je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježen i u Vinkovcima i to na dvije lokacije, u robnoj kući VSC i centralnoj ljekarni u pješačkoj zoni mjerenjem šećera u krvi.

Dan dijabetesa obilježava se 14. studenog, a svjetski simbol svjesnosti o dijabetesu je plavi krug IDF-a kojim se želi obratiti posebna pozornost na važnost ranog otkrivanja dijabetesa i sprečavanja komplikacija koje su vrlo ozbiljne, ugrožavaju život i umanjuju njegovu kvalitetu.

Dijabetes poprima razmjere epidemije u svijetu pa i kod nas, u Hrvatskoj ima registrirano 260 000 osoba sa postavljenom dijagnozom,  ali broj se povećava svakodnevno,  te se procjenjuje da je broj oboljelih preko 400 000, odnosno svaka deseta osoba.

Uzroci nastanka dijabetesa su ubrzani tempo života sa stresom, malo fizičke aktivnosti, nedovoljno sna, infekcije, genetska sklonost, nepravilna prehrana – brza hrana, obilje slatkiša, malo voća, povrća, ribe.

Hrvatska je usvojila Nacionalni program zdravstvene zaštite oboljelih od dijabetesa,  a ciljevi programa su rano otkrivanje, sprečavanje komplikacija i nadzor nad dijabetesom.

Postoje 3 osnovne vrste dijabetesa

-Tip 1 -  autoimuna bolest kada gušterača ne luči dovoljno inzulina, najčešće se javlja u dječjoj i adolescentskoj dobi

-Tip 2 je povezan sa inzulinskom rezistencijom, zahvaća odrasle osobe i to je najčešći oblik dijabetesa

-Gestacijski dijabetes javlja se u trudnoći izazvan hormonalnim promjenama u porastu je i rizičan je za majku i dijete

Simptomi su kod većina osoba prikriveni (glad, učestalo mokrenje, žeđ, zamućenje vida, znojenje, umor, infekcije, promjene u tjelesnoj težini) i zbog toga se oboljeli u većini slučajeva javljaju liječniku kada je bolest već uznapredovala. Bolest prolazi neprimjetno,  ali s vremenom trajno oštećuje  krvne žile i živce te dolazi do povećanih vrijednosti krvnog tlaka, srčanog infarkta, moždanog udara, sljepoće, gangrenoznih rana i venskih ulkusa, teških oštećenja bubrega i velikoj sklonosti infekcijama.

Liječenje je trajno inzulinom ili antidijabeticima uz dijabetičku prehranu, dobru hidrataciju organizma, regulaciju tlaka i tjelesne težine, uklanjanje stresa fizičkom aktivnošću, edukacija o samokontroli i liječničke kontrole u cilju sprečavanja nastanka komplikacija.

Dijabetes je bolest koja se prikrada neprimjetno, mnogi ni ne znaju da boluju od je, podmukla je, ne boli,  pa često zaboravimo da može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako zanemarimo rano otkrivanje i liječenje bolesti,  

 

Promovirana knjiga ''O ljubavi, spletkama i svemu pomalo'' u Vinkovcima

VINKOVCI- U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci predstavljena je knjiga ''O ljubavi, spletkama i svemu pomalo'', autorice Vlaste Golub, a sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

-Za svoj rukopis ''O ljubavima, spletkama i svemu pomalo'' dobila sam na natječaju ''Zvonko'' Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, nagradu za najbolji rukopis. Moja knjiga je namijenjena mladima i tematizira vršnjačko nasilje psihološkog tipa, bavi se problemima odrastanja, svakodnevnim problemima s kojim se mladi danas susreću. Nekakva poruka moje knjige je da se svaki problem može riješiti kroz komunikaciju, a osim toga ovo je knjiga o prijateljstvu i koliko je važno imati  dobre prijatelje, knjiga o samopouzdanju i na kraju knjiga koja govori o ljubavi. Ono što je opći dojam knjige, kad je netko pročita, stječe se dojam da je knjiga vrlo životna,  na realističan način opisuje život i jedne obitelji u malom gradu, a isto tako i život glavne junakinje koja ima 13 godina i ide u sedmi razred osnovne škole, istaknula je Vlasta Golub.

Prema riječima Vlaste Golub, knjiga je objavljena krajem prošle godine i prije tri tjedna Ministarstvo kulture je knjigu svrstalo među trideset najboljih ostvarenja u prošloj godini, knjiga je dobro primljena kod čitatelja i kako je rekla, knjiga se dosta čita.

Na promociji knjige tražila se stolica više, a okupila je učenice i učenike  gotovo svih osnovnih škola  iz Vinkovaca.

 

Učenice i učenici Glazbene škole Josipa Runjanina osvojili prve nagrade na regionalnom natjecanju u Bjelovaru

VINKOVCI-Na 55. hrvatskom regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe-Komorni sastavi, koji je održan u Bjelovaru u organizaciji HDGPP-a, 9. studenog, sudjelovali su učenici Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca. 

Učenice violine Petra Jozinović i Matea Gradečak osvojile su u disciplini Duo u II. kategoriji 1. nagradu sa 92,67 bodova- mentorica nastavnica Ivana Huk. 

Na natjecanju su također sudjelovale učenice pjevačkog odjela Marija Jurić, Sara Rimac i Lorena Herman koje su osvojile 1. nagradu u disciplini Trio u II. kategoriji s 90,67 bodova-mentorica nastavnica Sanja Čurko. 

Učenici nastavnice Petre Marković, Petra Karaban-flauta i Zdravko Petričušić-gitara, osvojili su 1. nagradu s 93,33 boda u disciplini Duo u II. kategoriji, a učenice klavira Iva Šustić i Petra Kramarić u I. kategoriji, disciplini Klavirska dua osvojile su 1. nagradu s 91,33 boda pod mentorstvom nastavnica Jelene Ajduković i Mirte Katušić. 

Čestitamo svim sudionicima i njihovim mentorima na izvrsnim rezultatima koji su osigurali sudjelovanje na državnom natjecanju.

 

Predstavljen program privikavanja na vodi ''Sigurnost na vodi''

VINKOVCI- Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci osiguralo je na natječaju Hrvatskog Crvenog križa sredstva za sufinanciranje već sedme etape programa privikavanja na vodu ''Sigurnost na vodi''.

Projekt ''Sigurnost na vodi'' predstavljen je na medijskoj konferenciji na kojoj su bili vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i predstavnici provedbenih partnera: Suzana Zidar, ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci, Andrijana Rapić, ravnateljica Katoličkih dječjih vrtića „Eden“, Tomislav Šarić, predsjednik Vinkovačkog plivačkog kluba, Željko Ilić, direktor „Periske“ d.o.o., i Branko Tomić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci.

Provedbeni partneri su Dječji vrtić Vinkovci, Katolički dječji vrtići ''Eden“, Vinkovački plivački klub i poduzeće ''Periska“ d.o.o. koje upravlja Dvoranskim plivalištem „Lenije“. 

Ciljna skupina ovog programa su polaznici završne skupine vrtića - djeca u dobi od 5 do 7 godina, a sami cilj je upoznati djecu s vodom kao medijem, osloboditi ih straha od vode, naučiti ih osnovama tehnika plivanja i ronjenja i naučiti ih tehnikama disanja kod plivanja.

Program će u bazenima Dvoranskog plivališta „Lenije“ provoditi iskusni treneri, članovi Vinkovačkog plivačkog kluba, koji su osmislili djeci prilagođen i zanimljiv desetsatni program. 

U programu će sudjelovati ukupno 200 djece iz Dječjeg vrtića Vinkovci: „Pčelica“, „Budućnost“, „Vladimir Nazor“, „Stribor“, „Naša radost“ i „Lenije“, i Katoličkih dječjih vrtića „Eden“ i „Srce Marijino“. 

Siguran prijevoz djece od vrtića do bazena i nazad bit će izvršen autobusima vinkovačkog „Poleta“, a uz svaku grupu djece bit će i njihove tete - odgajateljice iz pojedinog vrtića.