Najave

Raspored događanja za mjesec ožujak ...
Raspored događanja za mjesec ožujak ...

                            ...

Vijesti

Ilija Cota izabran za predsjednika radne skupine za EU fondove i međunarodnu suradnju pri Hrvatskoj zajednici županija

VINKOVCI- U prostorijama Hrvatske zajednice županija održan je sastanak radne skupine za EU fondove i međunarodnu suradnju Hrvatske zajednice županija gdje je direktor Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Hrast g. Ilija Cota jednoglasno na prijedlog Hrvatske zajednice županija izabran za predsjednika radne skupine za EU fondove i međunarodnu suradnju pri Hrvatskoj zajednici županija.

 Kao krovna nacionalna udruga regija, Hrvatska zajednica županija danas ima posebno važnu ulogu budući da je Republika Hrvatska punopravna članica Europske unije. Pravo na lokalnu samoupravu određeno je Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, a zadaća tih jedinica je odgovorno upravljanje dijelom javnih poslova na dobrobit svih građana. Hrvatska zajednica županija tako uspješno surađuje s nacionalnim udrugama lokalne samouprave, članica je Vijeća europskih općina i regija (CEMR) te Odbora regija Europske unije, a ostvarila je bilateralnu suradnju s Francuskom udrugom vijeća europskih općina i regija te sa Savezom vojvodstava Republike Poljske. 

Svoje potencijale koristi i na području europskih fondova. U partnerstvu s 26 zemalja uključena je u provedbu projekta LADDER – Lokalne vlasti kao pokretači razvoja, edukacije i podizanja svijesti.

 

 

Uspješno završena izrada projekta ''Brendiranje Vinkovaca kao turistički poželjne destinacije“

VINKOVCI- Po čemu se Vinkovci razlikuju od drugih gradova u okruženju? Odgovora na ovo pitanje ima više, ali svakako u turističkom svjetlu želimo se istaknuti kao poželjna turistička destinacija. 

Upravo s ciljem predstavljanja svoga konkurentskog identiteta kroz definiranje marketinških ali i menadžment aktivnosti, Turistička zajednica grada Vinkovaca angažirala je Institut za turizam da izradi projekt brendiranja Vinkovaca. 

Pojam „brendiranje“ danas se olako koristi te se često iz vida gubi njegovo pravo značenje. Naime, nije riječ isključivo o logotipu odnosno vizualnom identitetu kojega nerijetko prati slogan, nego o procesu koji predstavlja analizu trenutnoga stanja, tržišnih segmenata, prepoznavanje vlastitih prednosti kao i poznavanje konkurencije, definiranje koncepta brenda, kreiranje promocijskih konstanti te kroz razvoj turističke ponude i komunikacije njegovo pretvaranje u stvarnost koja je posjetiteljima i obećana. 

-''Kako bismo svome gradu osigurali najbolje, pratimo strateške dokumente na svim razinama, ali naravno, fokusirani smo na one koji nam lokalno najviše pomažu, a to je prvenstveno Master plan razvoja turizma Grada Vinkovaca kojega je izradio Institut za turizam 2014. godine. Naglašavamo da je u ovom dokumentu dana vizija razvoja turizma grada Vinkovaca koja glasi: „Destinacija Vinkovci međunarodno je prepoznatljiva destinacija po povijesti koja nudi jedinstvene edukativne, inovativne i zabavne turističke proizvode prvenstveno namijenjene izletničkoj, ali i drugim oblicima potražnje. Kvalitetna ponuda ali i njena integriranost s okruženjem rezultat je otvorenih i poduzetnih ljudi te sustavnog upravljanja i menadžmenta.“ Cilj je stvoriti „doživljaj povijesti kroz životnu priču jednoga grada“, rekla je Martina Matković, direktorica Turističke zajednice Grada Vinkovaca

Da bismo došli do toga željenog cilja, potrebno je realizirati 26 programa odnosno projekata u periodu 2015. – 2020./2025. Riječ je mahom o projektima koji su vezani za infra i suprastrukturu, no uključeni su tu i projekti koji se odnose na upravljanje razvojem destinacije kao i na promociju i prodaju. Svaki od njih različite je razine prioriteta i međusobno se isprepliću i nadopunjuju. Projektima kojima je nositelj TZ grada Vinkovaca pristupamo odgovorno i uvrštavamo ih u svoj program rada kojega donosi Turističko vijeće odnosno Skupština Turističke zajednice krajem svake godine za narednu godinu, a u skladu sa svojim financijskim mogućnostima. Brendiranje Vinkovaca kao jedan od programa uvršten je u Master plan i odgovorna institucija za njegovu provedbu upravo je Turistička zajednica. No, bez pomoći Hrvatske turističke zajednice i Grada Vinkovaca, realizacija ovoga projekta ne bi bila moguća. 

-''Tako smo se prijavili za potporu na Javni poziv za turističke zajednice na turistički nerazvijenim područjima 2017. godine i HTZ nam je osigurao 80% potrebnih sredstava, a 20% osigurao je Grad Vinkovci. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 97.500,00 kn. Institut za turizam je, kao znanstvena institucija, na stručan i znanstven način pristupio izradi ovoga zahtjevnoga dokumenta. Obzirom na to da su sudjelovali na izradi više različitih dokumenata za Grad Vinkovce i Vukovarsko - srijemsku županiju kroz protekle godine, ovo im je dobro poznata destinacija. Ipak, kako nalaže izrada znanstvenoga djela, potrebno je napraviti analizu stanja kao i radionice s dionicima u destinaciji. Prvo istraživanje je vezano uz stavove i mišljenja potencijalnih gostiju – ispitanika s područja Zagreba budući da je Zagreb najveće potencijalno domaće tržište za kontinentalne destinacije. Istraživanje je provedeno u listopadu 2017. na on-line panelu. Rezultati su sljedeći: Prve asocijacije/misao na spomen Vinkovaca su: Vinkovačke jeseni, Slavonija, Slavonci, istok i pjesma „Dođi u Vinkovce”, Shorty, rekla je Matković.

 Prve tri asocijacije (među ponuđenima) su: Vinkovačke jeseni, Slavonija i NK Cibalia. Tvrdnje s kojima se najviše slažu su: Vinkovci su grad tradicije i običaja; Vinkovci su doživljaj Slavonije i Vinkovci su grad bogatog kulturnog i povijesnog nasljeđa. 

Motivi privlačnosti za posjet su im: gastronomski doživljaj slavonske kuhinje, Vinkovci u turi obilaska Slavonije te kulturne i zabavne manifestacije. Boje koje vežu uz Vinkovce su: zlatna, zelena i žuta. Drugim istraživanjem analizirane su aktivnosti i pojavljivanje Vinkovaca na internet stranicama i društvenim mrežama koji danas predstavljaju glavni alat u stvaranju prepoznatljivog imidža destinacije. Rezultati on-line vidljivosti su sljedeći: preko 80% objava je na hrvatskom jeziku, slijedi engleski s 13% objava, 70% objava je ostvareno na Internet stranicama, a ostalo na društvenim mrežama. 

Komunikacijske aktivnosti vezane su uz Vinkovačke jeseni i bilježe se mjesec dana prije početka manifestacije. Uz niz ostalih analiza (koje ćete pronaći u dokumentu na našoj web stranici), dolazimo do ključnoga, a to je brend strategija. 

Sve analize kao i radionice dovele su do zaključka da brend koncept predstavlja: kontinuitet života od preko 8 000 godina te kulturu života i rada. Na nama je da taj brend implementiramo, odnosno da gost tijekom cijeloga ciklusa putovanja ima jasnu i cjelovitu sliku Vinkovaca koji u svim segmentima ispunjava njegova očekivanja. To znači da se zaista u svakom objektu, ali i u otvorenom prostoru grada, treba vidjeti taj kontinuitet života. Svaki pojedinac, svaka tvrtka, pa tako i sam grad, može i treba, na sebi svojstven i poslovno prihvatljiv način, odrediti kako će tu „priču ispričati“ odnosno kako će u njegovom prostoru taj brend biti implementiran. Kada imamo više takvih sadržaja, turističkih priča odnosno konkretnih proizvoda koje će turističke agencije nuditi na tržištu, onda možemo smislenije i sigurnije raditi na promociji. 

-''Turistička zajednica ima zadatak promovirati destinaciju za koju je osnovana i u skladu s dosada razvijenim pričama i ponudom, radimo na što kvalitetnijoj prezentaciji grada. Često nas pitaju: „Što se u Vinkovcima može vidjeti?“. Možemo na različitim portalima pročitati, nekada i posprdne, komentare da smo grad koje je najstariji te da se to i vidi. Zar nije upravo to autodestruktivno razmišljanje? Kako ćemo brendirati grad kao poseban, vrijedan ljubavi i ulaganja ako to pojedinci ne vide? Kako ćemo razvijati svoje Vinkovce ako konstantno izvlačimo negativnosti koje se vežu uz naš grad? Kako ćemo nekome reći „Dođi u Vinkovce i uživaj u ljepoti ovoga grada!“, ako sami sebi ne dozvoljavamo da ju vidimo? U svakom mjestu, gradu, državi ima problema i poteškoća, no na nama je da svojim pozitivnim stavom i pogledom s vjerom u budućnost, pričamo o gradu koji ima mnogo toga dobroga i lijepoga za ponuditi! Iskreno se nadamo da će to, uz sve odgovorne institucije Vinkovaca, prepoznati i pojedinci, poduzetnici te da će graditi lijepe turističke priče kojih je neizmjerno mnogo, a koje nam ova brend strategija pruža. Kako bismo sve zainteresirane uključili u implementaciju brenda i olakšali im taj proces, u ovoj godini održat ćemo edukaciju na temu marketinških aktivnosti temeljenih na ovom projektu. Zahvaljujemo svima koji su do sada sudjelovali u ovom procesu te ih pozivamo, kao i ostale sugrađane, da nam se pridruže na edukaciji ali i u izgradnji Vinkovaca kao turistički poželjne destinacije, rekla je Matković

 

Kroz projekt ''Vinkovci za plivanje'' proći će 360 djece osnovnih škola s područja grada Vinkovaca

VINKOVCI-Na vinkovačkom Dvoranskom plivalištu ''Lenije'' predstavljen je projekt ''Vinkovci za plivanje'' 2018. godine koji je namijenjen učenicima 3.razreda (360) svih osnovnih škola s područja grada Vinkovaca.

Osnovni ciljevi projekta su savladavanje i unaprjeđenje plivačkih vještina uz visoku razinu zadovoljstva i sigurnosti na vodi.

Grad Vinkovci kao pokrovitelj projekta osigurao je sredstva za provedbu projekta, tako da je svim polaznicima omogućeno sudjelovanje bez naknade.

-Mi smo kao Grad iz proračuna za ovaj projekt izdvojili 180.000 kuna kolika je i sama vrijednost projekta. Ovo je već peti put kako se provodi ovaj projekt koji će trajati dva mjeseca. Djeca će autobusima dolaziti iz svojih škola, a projekt će provesti treneri Vinkovačkog plivačkog kluba. Nama je cilj da svi naši mali sugrađani nauče plivati i da kasnije dolaze na naše bazene, rekao je Gabrijel Šokičić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika.

Prema riječima Željka Ilića, direktora tvrtke Periska d.o.o. koja upravlja vinkovačkim Dvoranskim plivalištem ''Lenije'' projekt obuhvaća tri plivačka programa i to : obuka neplivača, korektivno plivanje i poduka leđne tehnike plivanja.

-Kad govorimo o proteklom ciklusu, gdje smo proveli jedno istraživanje, na pitanje korisnika koliko su oni zadovoljni, ocjena je bila 4,92, što je jedna visoka ocjena. Ovom prilikom zahvaljujem se Gradu , trenerima, učiteljima, ravnateljima škola, kao i koordinatorima, te svima koji su uključeni u ovaj projekt, rekao je Željko Ilić.

Tomislav Šarić, predsjednik Vinkovačkog plivačkog kluba zahvalio se na ukazanom povjerenju, kako tvrtki Periska, tako i Gradu Vinkovcima, što su oni odabrani za provedbu ovog projekta.

Plivački program sadrži 16 i 20 školskih sati obuke,  a provest će se kroz osam do deset dolazaka uz trenere Vinkovačkog plivačkog kluba.

 

Svečano promovirana knjiga ''Križ u polju'' autorice Vere Erl u Vinkovcima

VINKOVCI-U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci gotovo se tražila stolica više, a povod je bilo predstavljanje knjige “Križ u polju”, koju je napisala magistra znanosti Vera Erl, rođena u Drenovcima, a više od 40 godina djelovala je u Osijeku. 

Predstavljanju su nazočili i, Goran Pavlović, urednik knjige, Jakša Šestić, načelnik Općine Drenovci, Andrija Matić, predstavnik VSŽ-a i predsjednik Duhovnog hrašća, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i Zvonimir Liščić, predsjednik Udruge Vinkovački šokački rodovi, koja je ujedno i organizirala promociju knjige.

Urednik knjige Goran Pavlović, ravnatelj drenovačke knjižnice, istaknuo je kako je ovo prva knjiga koja je izašla u Biblioteci “Povjesnice”, a nakladnik je Općinska narodna knjižnica Drenovci.

Brojni stanovnici Drenovaca, a da nisu pripadali niti jednoj vojsci, okončali su svoj život nakon završetka rata u Drenovačko-soljanskoj jami. Vera Erl, autorica ove knjige, vjerno je i strpljivo već dugi niz godina prikupljala svu građu koja je bila potrebna za objavljivanje ove knjige koja je u svom sadržaju praćena brojnim dokumentima i iskazima te na taj način predstavlja vjerodostojan dokument prošlih vremena. Iako su ta vremena daleko iza nas, onima koji su zahvaćeni strahotama tog doba tek istina koja je napisana i javno objavljenja donekle može pružiti satisfakciju. I sama je autorica, Vera Erl, napisala u svom proslovu: “Samo oprost i 'oslobađanje povijesti' iz zatomljenih sjećanja stradalnika i 'skrivenih grobova' te oprost svih nas, može donijeti 'istinsko oslobađanje budućnosti' našim pokoljenima.

Na početku promocije čuli smo Tamburaški sastav ''Đeram'' koji je sa tri skladbe uveo mnoge posjetitelju u promociju knjige 

 

Tužna deseta obljetnica smrti akademskog slikara i scenografa Joze Matakovića

VINKOVCI- Na današnji dan prije točno deset godina preminuo je akademski slikar i scenograf, Joza Mataković (15.04.1922.-17.01.2008.) autor grba vinkovačkih jeseni, kao i jedan od osnivača Vinkovačkih jeseni,čovjek iznimne životne energije, umjetnik čiji će osebujni umjetnički rad zasigurno zlatnim slovima ostati upisan u likovnoj i stvaralačkoj povijesti ovoga grada, Slavonije i Hrvatske

Dobitnik nagrade Grada Vinkovaca, 2002. godine-Zlatne plakete "Grb Grada Vinkovaca" i brojnih drugih priznanja. Rođen je u Ivankovu 15. travnja 1922. Poslije Škole primijenjenih umjetnosti, u kojoj je maturirao 1945., diplomirao je scenografiju na Akademiji za kazališnu umjetnost u klasi profesora Kamila Tompe. 

Učio je slikarstvo kod hrvatskih velikana Ernesta Tomaševića, Ede Kovačevića, Vanje Radauša i Antuna Motike, a scensku umjetnost kod Ranka Marinkovića, Branka Gavelle i Drage Ivaniševića. Izlagao je u zemlji i inozemstvu na samostalnim i skupnim izložbama. 

Autor je znaka i grba najznačajnije manifestacije tradicijske kulture i baštine - Vinkovačkih jeseni. Za svoj rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima.

Autorski rad,grb Vinkovačkih jeseni,ostavio je svom voljenom gradu Vinkovcima, na zamolbu gradonačelnika Mladena Karlića , kao poklon. Joza Mataković otac je priznatog majstora stripa Dubravka Matakovića.

 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala podršku poticanju domaće proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta

BOROVO-Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila je tvornicu "Borovo", gdje je u pratnji predsjednice uprave Gordane Odor obišla pogone, posebice razgledavši borovske čizme "žute zenge", koje je nosila i u prošlogodišnjoj vukovarskoj koloni sjećanja 18. studenoga, a koje su nosili branitelji Vukovara u obrani toga grada 1991. godine.

"Drago mi je da je nakon kolone sjećanja jako puno ljudi u zemlji i inozemstvu prepoznalo vrijednost i kvalitetu proizvodnje 'Borova'", kazala je Kolinda Grabar Kitarović nakon kratkog sastanka s predsjednicom Uprave Borova Gordanom Odor.

Svojim posjetom "Borovu" željela je dati podršku poticanju domaće proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta u Borovu, Vukovaru i cijeloj Slavoniji, Baranji i Srijemu.

 

Veliki interes osnovnoškolaca za informatičku radionicu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci

VINKOVCI-U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci u uspješno je održana druga od planirane četiri informatičke radionice za djecu osnovnih škola.

-Kako se sve više informatika koristi u osnovnim školama, željeli smo u okviru našeg zimskog programa, još jednom proširiti naše djelatnosti, da nije samo posuđivanje knjiga, nego da imamo i druge mogućnosti, organizirati jednu zimsku radionicu informatike za djecu. Mogu reći da je odaziv sve veći i djeca vole doći i bude im jako zanimljivo. Kroz naše radionice djeca uče osnove programiranja, kako raditi neke programe, imaju puno pitanja i to je ono što je biti same radionice da kroz razgovor puno toga nauče o informatici. Ovo radionica bila je zamišljena za djecu od 5.-8. razreda i pokazala je veliku zainteresiranost, rekao je Vladimir Vranješević, voditelj radionice iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

Polaznici informatičke radionice na kraju četvrtog sata dobit će diplome kao znak da su uspješno prošla informatičku radionicu koja je inače za sve polaznike bila besplatna, a okupila je kroz dvije održane radionice preko 30 djece osnovnih škola.

Kako su nam mnoga djeca rekla, zanimljivo im je na radionicama, puno toga nauče, te su sklopili nova prijateljstva.