Najave

Raspored događanja za srpanj 2019. u ...
Raspored događanja za srpanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Vijesti

Etno udruga ''Vrijedne ruke '' obilježila osam godina uspješnog rada

VINKOVCI-Etno udruga ''Vrijedne ruke'' osnovana je 2011. godine u Vinkovcima s ciljem istraživanja i očuvanja starih tehnika ručnog rada koje se na području Slavonije i Srijema izrazito broje i raznolike.

U osam godina uspješnog rada koje su obilježile svečanom Skupštinom u svojim prostorijama Mjesni odbor ''Ban Jelačić'' održali su preko osamdesetak modnih revija te sudjelovale na raznim manifestacijama.

-Etno udruga ''Vrijedne ruke'' u 2018.godini imala je puno događanja, a posebno se mogu pohvaliti međunarodnom suradnjom gdje su predstavile Zlatovez u Travniku.Kao poveznica i oni su koristili Zlatovez kao vez bogatih obitelji koji se spremaju u miraz.Za ovu godinu pripremamo vunu, kao temu za  isto odredište u Travniku.Osim toga u prošloj godini održali smo puno revija  kako u Vinkovcima, tako i u Zagrebu. Želja nam je da tradicionalne tehnike prezentiramo kroz nove odjevne predmete.Etno udruga ''Vrijedne ruke'' danas broji oko 30 članova, no taj broj varira, jer se uvijek neke nove žene priključuju.Kad govorimo o planovima za ovu godinu, planiramo odlazak u Travnik, Zagreb gdje ćemo prezentirati svoje radove, rekla je Željka Renič, predsjednica Etno udruge ''Vrijedne ruke'' Vinkovci.

Osim etno-revija održavaju radionice u suradnji s Posudionicom narodnih nošnji iz Zagreba, kulturno-umjetničkim društvima, muzejima, domovima umirovljenika i čitaonicama.

 

 

Dom kulture u novom ruhu u Vinkovačkom Novom Selu

VINKOVCI-U Novom Selu radi se aktivno na poboljšanju i kvaliteti života, a dokaz tome je kako su, osim nove ambulante, građani ovog mjesnog odbora dobili i potpuno obnovljen Dom kulture te novo dječje igralište. 

Prostor Mjesnog odbora, odnosno Dom kulture će biti na korist svim mještanima, a na novom igralištu moći će se i najmlađi zajedno sa svojim roditeljima zabaviti i družiti.

“Danas smo u posjetu Novom Selu gdje smo obnovili prostor Mjesnog odbora, odnosno Dom kulture koji će biti na korist svim mještanima, a na novom igralištu moći će se i najmlađi zajedno sa svojim roditeljima zabaviti i družiti.”, rekao je gradonačelnik Bosančić, dodavši kako grad puno ulaže u djecu i mlade, jer djeca su budućnost. 

“Kroz svaki gradski proračun pokušavamo što više sredstava uložiti u djecu i mlade, jer to je i jedino sigurno ulaganje u budućnost, ulaganje koje će se sigurno vratiti Gradu Vinkovcima. Želja nam je pokrili sve dobne skupine, a pogotovo najmlađu djecu, djecu osnovne i srednje škole i da im pružimo djetinjstvo kakvo zaslužuju.”, zaključio je Bosančić.

 

Vukovarsko-srijemski umirovljenici ove godine u Bizovac u čak pet autobusa

VINKOVCI-U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci danas je održana 26. sjednica Odbora za skrb o osobama treće životne dobi Vukovarsko-srijemske županije pod predsjedanjem Mihajla Tomaškovića. Sjednici su uz članove Odbora bili nazočni dožupan vukovarsko-srijemski Josip Dabro, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije dr.sc. Darko Dimić i pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija Vukovarsko-srijemske županije mr.sc. Sandra Adžaga.

“Svjesni smo odlaska stanovnika s naših područja, pogotovo mladih stanovnika, a samim time raste i udio staračke populacije, odnosno osoba treće životne dobi. Trudimo se s jedinicama lokalne samouprave i institucijama socijalne skrbi napraviti što je više moguće kako bi osobe treće životne dobi provele što ugodniju starost”, rekao je Branko Tomić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci .

O realizaciji projekta odlaska umirovljenika u toplice članove odbora izvjestio je predsjednik Odbora Mihajlo Tomašković, a o stanju u domovima za starije i nemoćne osobe na području županije Gordana Trifunović, Željka Rajković i Darija Nikolić, ravnateljice domova za starije i nemoćne osobe Vinkovci, Vukovar i Ilok.

“Županija svake godine kroz niz projekata odvaja oko 300 tisuća kuna za potrebe umirovljenika, pa je samo kroz ovaj odbor izdvojeno oko 190 tisuća kuna za njihov odlazak u toplice. I kroz niz drugih odjela koji rade s umirovljenicima financiramo puno drugih stvari, ne samo iz sredstava županije nego i kroz druge izvore, tako da te brojke dosežu i pola milijuna kuna na godišnjoj razini. Što se tiče domova za starije, istina je da postoje duže liste čekanja, no planiramo proširiti već postojeće objekte i na taj način osigurati dovoljan broj smještajnih kapaciteta. Ove godine idemo i s planom i izradom programa za osobe treće životne dobi, ali prije svega moramo sve dobro razraditi, jer na prostoru naše županije postoji dosta privatnih domova. U koordinaciji s privatnim domovima i onim županijskim izraditi ćemo plan, nakon čega ćemo imati i točan uvid u potrebe i kapacitete”, rekao je zamjenik župana Josip Dabro, 

Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb naše županije Darko Dimić naglasio je da Županija s gotovo 9 milijuna kuna financira rashode u domovima za starije i nemoćne osobe, kao i da redovno prate EU projekte preko kojih će, nadaju se, poboljšati stanje u sva tri županijska doma.

“Umirovljenici se upisuju tri do pet puta godišnje, a ove godine u toplice idu pet puta. Odlazak u toplice organiziramo preko Matice udruga umirovljenika naše županije, koja okuplja 30 udruga i 29 podružnica, odnosno preko 7500 članova. Tamo gdje ima više od dvije udruge Odbor za raspodjelu određuje udrugu koja je nositelj projekta, te se svaki umirovljenik, bez obzira kojoj udruzi pripada, može javiti u tu udrugu i bit će obuhvaćen ukoliko bude prostora”, objašnjava Mihajlo Tomašković.

Posebno je, također, naglasio da se na ovaj način umirovljenicima financira odlazak u toplice na području Hrvatske, te da prema tome ovaj projekt ima i gospodarsku notu. Zanimljivo je da će vukovarsko-srijemski umirovljenici ove godine u Bizovac putovati u velikom broju, napuniti će čak pet autobusa.

Policajci uručili pohvalnicu Nikoli Nikšiću hrabrom malom Vukovarcu

VUKOVAR-Pravo iznenađenje jednom posebnom dječaku prošlog su petka, pripremili policijski službenici Policijske postaje Vukovar. Nikola Nikšić, hrabri mali Vukovarac, učenik petog razreda Osnovne škole Blage Zadre u Vukovaru, već se nekoliko godina bori sa zloćudnom bolešću, no, unatoč oscilacijama u zdravstvenom stanju, vedar duh i dobro raspoloženje nikada ga nisu napuštali.

Policijski službenici su Nikolino iznenađenje dugo pripremali; kontaktirali su njegovu bivšu i sadašnju učiteljicu odnosno razrednicu, njegovu obitelj, najbliže obiteljske prijatelje, nastavničko vijeće…I svi su strogo čuvali tajnu da se sprema iznenađenje za Nikolu, i to u školi.

U petak su tako policijski službenici, u pratnji prijatelja Nikoline obitelji, prekinuli nastavu i pozvali Nikolu, s isprikom da trebaju nešto razgovarati s njim. Nikola  je zbunjeno izašao iz klupe, no, kada je ugledao nasmiješene policajce, ruku punih darova, i začuo glasan pljesak svih okupljenih, znao je kako ga očekuje nešto lijepo. I zaista su lijep dar Nikoli uručili policajci- posebnu pohvalnicu, svojevrsno priznanje za snagu i hrabrost u dugogodišnjoj borbi za ozdravljenje. No, pohvalnice za potporu ovom posebnom dječaku uručili su i Nikolinoj bivšoj učiteljici i sadašnjoj razrednici. Učenicima 5. b razreda policajci su podijelili preventivne letke, primjerene njihovoj dobi, a dobru atmosferu „začinili“ su i slasticama, koje su zajedno pojeli.

Nikola se od srca zahvalio policajcima i svima koji su učinili da taj dan zaista bude poseban. Policajci su, pak, Nikoli poželjeli još snage u medicinskim terapijama koje ga očekuju

Odlična predstava ''Mladi pod svjetlima reflektora društva'' oduševila posjetitelje vinkovačkog kazališta

VINKOVCI-U vinkovačkom Gradskom kazalištu ''Joza Ivakić'' odigrana je predstava pod nazivom “Mladi pod svjetlima reflektora društva”, u sklopu istoimenog projekta, koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Na projektu je sudjelovalo 110 mladih osoba u preko više od 100 radionica a rad mladih na radionicama pratili su mentori koji su bili zaduženi za vođenje pojedine radionice. Projekt traje 15 mjeseci, a njegova provedba započela je 08. veljače 2018. Nositelj projekta je Grad Vinkovci dok je partner na projektu udruga Mladi protiv gladi. Vrijednost projekta je 282.162,30 kn.

„Ovim projektom dobili smo jednu lijepu priču gdje su mladi imali priliku pokazati svoju kreativnost. Ovdje moram istaknuti, kada sam potpisivao ovaj projekt, kada su ga djelatnici našeg odjela kandidirali i u konačnici dobili, da je to bio projekt koji je dobio najveći broj glasova tada na natječaju. Ovu priliku ću iskoristiti da pohvalim sve u odjelu koji su radili na tome, a isto tako i udrugu Mladi protiv gladi, koji su se i na ovom polju pisanja projekata iskazali, a ne samo na onome humanitarnom, i to je nešto što čini tu udrugu stvarno velikom. Jer su na svim poljima pokazali svoju izvanrednost, i pokazali da su udruga s kojom se grad Vinkovci može pohvaliti“, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Ivan Bosančić.

Cilj projekta je kroz izradu i provedbu Programa participativnih radionica te pripremu predstave i dokumentarnog filma kroz koji će mladi prikazati svijet iz svoje perspektive (spisateljska radionica i radionica izrade scenarija, glazbena, glumačka, redateljska, kostimografska, scenografska radionica te radionica izrade dokumentarnog filma) razviti kod mladih u nepovoljnijem položaju socijalne vještine, radne navike, osvijestiti mlade o vrijednosti vlastitog identiteta, podići im samopoštovanje te razviti ostale vještine koje će povećati socijalno uključivanje mladih u nepovoljnijem položaju te doprinijeti većoj mogućnosti njihovog zapošljavanja. 

Svrha projekta je borba protiv siromaštva, socijalne isključenosti i svih oblika diskriminacije razvojem mehanizama za socijalnu i kulturnu integraciju mladih od 15-25 godina i mladih od 15-25 godina koji su u nepovoljnijem položaju (socijalno ugroženi, nezaposleni, dugotrajno nezaposleni i pripadnici nacionalnih manjina) kroz izradu i provedbu Programa participativnih radionica koje će im omogućiti sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim sadržajima koji im nisu inače dostupni, a koji se smatraju uobičajenima u društvu.

 

Ivan Rimac novi direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije

VINKOVCI- U ponedjeljak, 4. ožujka, održana je sjednica Skupštine Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK) d.o.o. Vinkovci na kojoj je dužnosti razriješen dugogodišnji direktor Dražen Milinković, dipl.ing.stroj. Dužnost direktora obnašao je od 2004. godine, a sada je otišao na dužnost saborskog zastupnika na koju je izabran na parlamentarnim izborima 2016. godine.

Za novog direktora izabran je Ivan Rimac, univ.spec.oec., koji na mjesto direktora VVK dolazi s mjesta pročelnika Upravnog odjela za poslove gradonačelnika. Prije toga radio je na poslovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bio je direktor Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije, a radio je i u privatnom sektoru kao konzultant za EU fondove.

 

Dan civilne zaštite obilježen edukativnom akcijom za najmlađe u Vukovaru

VUKOVAR-Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske u Vukovaru zajedničkom organizacijom grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije  postavljen taktičko-tehnički zbor operativnih snaga sustava civilne zaštite. 

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava domovinskog rata za sve poginule pripadnike civilne zaštite u Domovinskom ratu. Vijence je položilo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno načelnikom stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Zdravkom Kelićem  i tajnikom stožera Ivanom Kubičekom. Ovim povodom u pješačkoj zoni grada Vukovara okupili su se predstavnici vatrogasaca, policije, HGSS-a, Područnog ureda za civilnu zaštitu Vukovar, Crvenog križa, Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar i stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije. Okupljenim građanima predstavljena je vrijedna specijalistička oprema operativnih snaga sustava civilne zaštite koji čine najveći sustav spašavanja ljudi i imovine u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Obraćajući se okupljenim medijima i građanima načelnik stožera civilne zaštite Zdrako Kelić istaknuo je važnost civilne zaštite koja podrazumijeva prevenciju, zaštitu i spašavanje stanovništva, zdravlja, životinja,okoliša, dobara i imovine. Vukovarsko-srijemska županija i svih 5 gradova u županiji putem Sporazuma o opremanju i osposobljavanju operativnih snaga civilne zaštite ulažu znatna sredstva u prevenciju, osposobljavanje i nabavu kvalitetne opreme za sve operativne snage. Možemo reći da su naše snage civilne zaštite vrlo dobro osposobljene, opremljene i visoko motivirane kako bi uspješno odgovorile svim zadaćama, zaključio je Kelić pri tome čestitavši Međunarodni dan i dan civilne zaštite pripadnicima svih operativnih snaga sustava civilne zaštite,