Najave

Raspored događanja za siječanj 2019. u ...
Raspored događanja za siječanj 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA   ...

Vijesti

Lovaščani obilježili 27. godišnjicu privremene okupacije mjesta Lovas

LOVAS- Lovaščani su obilježili tužnu, 27. godišnjicu privremene okupacije mjesta Lovas, dan je to kada je 1991. godine velikosprski agresor, praćen jugovojskom, ušao u selo i kada je ubijeno 22 mještanina. Ujedno je to i dan kada su počeli zvjerski zločini i mučenja, ubijanja, torture, prisilni rad i sve ono čemu je neprijatelj izložio lokalno, hrvatsko stanovništvo. 

Ukupno je 89 ubijenih i poginulih mještana općine Lovas te jedna nestala osoba. U spomen na nedužne žrtve i branitelje koji su svoje ime uklesali u temelje slobodne Hrvatske, na spomen-obilježju masovne grobnice položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

 

 

Svečano obilježena 26. obljetnica osnivanja 5. gardijske brigade ''Slavonski sokolovi''

VINKOVCI-U vinkovačkoj vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ u nazočnosti brojnih uzvanika među kojima su bili potpredsjednik Vlade RH i ministar Obrane RH Damir Krstičević i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved održana je središnja svečanost obilježavanja 26. obljetnice osnivanja slavne brigade po kojoj vojarna nosi ime. 

Također je obilježen i Dan kapelanije Sv. Krunice i Sv. Ivana Kapistrana. Nakon što je položen vijenac kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade služena je sveta misa predvodio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj. 

Ministar Krstičević pripadnicima 5. gardijske brigade i svima onima koji ovu brigadu nose u srcu čestitao je njihov dan te se zahvalio pripadnicima brigade na onom što su učinili u obrani i oslobađanju Slavonije i cijele Hrvatske istaknuvši kako su najveća zahvalnost poginuli, nestali i umrli branitelji. 

“Hrvatska vojska danas je prožeta simbolima Domovinskog rata, a jedan od simbola upravo je i 5. gardijska brigada. Oni su bili ponos, udarna gardijska brigada i drago mi je da hrvatska vojska i danas ima bojnu Sokolova koja je nastavila tradiciju pobjedničke hrvatske vojske. Oni su jamac mira i sigurnosti na prostoru cijele Hrvatske i drago mi je da hrvatska vojska osnažuje odnos prema Domovinskom ratu.”, rekao je ministar Krstičević. 

I ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved svim pripadnicima 5. gardijske brigade čestitao je njihov dan, a posebnu zahvalu uputio je članovima obitelji 83 pripadnika gardijske brigade koji su život položili u obrani i oslobađanju domovine Hrvatske. 

“Dobro nam je poznata uloga 5. gardijske brigade i vrijeme obrane tijekom 1991. godine, kao i razdoblje preustroja i preuzimanja uloge tijekom cijelog Domovinskog rata. Neizmjerna zahvala i čestitke svima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, preživjelim pripadnicima brigade, kao i pripadnicima brigade koji su danas u sustavu hrvatske vojske gdje Ministarstvo hrvatskih branitelja zajedno sa Ministarstvom obrane čuva pozitivne vrijednosti ponesene i donesene iz Domovinskog rata u cilju stvaranja novih sposobnosti.” rekao je ministar Medved. 

 

Svečano otvorena izložba slika nastalih na likovnoj koloniji

VINKOVCI-U galeriji Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci svečano je otvorena izložba slika nastalih na likovnoj koloniji održanoj prošle godine u prigodi jubilarne 25. obljetnice osnutka 5. gardijske brigade “Sokolovi”. 

Ovom izložbom započeo  je program obilježavanja 26. obljetnice osnutka ove legendarne brigade u organizaciji Udruge veterana 5. gbr “Sokolovi”.Prošlogodišnju likovnu koloniju organizirali su UV 5. gbr “Sokolovi”, Gradski muzej Vinkovci i Gradsko kazalište “Joza Ivakić”. Odazvalo se preko 30 autora iz Vukovarsko-srijemske županije i drugih dijelova Hrvatske, a dio nastalih djela ostao je u vlasništvu UV 5. gbr “Sokolovi”. 

Slike su namijenjene prodaji u humanitarne svrhe, a prihod od slika prodanih na ovoj izložbi namijenjen je Društvu “Hrvatska žena” Vinkovci kao pomoć u održavanju stana u Zagrebu, koji služi za potrebe maligno oboljele djece s područja Vukovarsko-srijemske županije.

“Ovim svojim djelovanjem veterani 5. gbr pokazuju svoju humanost i pokazuju kako i danas imaju ono veliko srce koje su imali onda kada su stali u obranu domovine, ali isto tako želimo vrlo jasno istaknuti taj odnos veterana 5. gbr prema kulturi i njihovu želju da i dalje sudjeluju u kulturnim projektima pa će i ova suradnja s Muzejom i Kazalištem biti nastavljena i dalje”, istaknuo je Krešo Marić iz Gradskog muzeja Vinkovci u ime Organizacijskog odbora likovne kolonije i večerašnje izložbe.

U programu otvorenja izložbe sudjelovao je ŽVS “Lira” Vinkovci.

 

Kapular: ''Intenzivno radimo na stanju sigurnosti na području PU vukovarsko-srijemske''

VINKOVCI-Gradonačelnik Ivan Bosančić zajedno sa svojim suradnicima posjetio je Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku kako bi ima zahvalio na cijelogodišnjem radu i uputio čestitku povodom njihovog dana .

-”Živimo u sigurnom gradu i u sigurnoj županiji. Sigurnost nema cijenu i to trebamo zahvaliti našim policajcima i ovakvim posjetima im zahvaliti i pribilježiti za iduću godinu. Unazad nekoliko mjeseci smo u intenzivnim razgovorima s policijom, zajednički ćemo raditi i projekt obnove PP Vinkovci i mislim da je to dobar put gdje jedinica lokalne samouprave, zajedno s Policijskim upravama sa svoga područja, rade zajedničke projekte na dobrobit djelatnika i građana”, rekao je Ivan Bosančić.

Načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular pohvalio je dosadašnji rad policije i napomenuo kako se u zadnjih godinu dana intenzivno radi na stanju sigurnosti na području naše Policijske uprave.

 ”Najveći i najvažniji posao je osiguranje i zaštita državnih granica i to nam nosi 70% posla. Radimo na sigurnosti svih građana, ali ne na uštrb represije, nego je to prije svega prevencija, suradnja i razgovor s građanima. Želim reći kako je naša Policijska uprava treća po broju policijskih službenika: ”90% smo popunjeni i sasvim solidno raspolažemo s resursima, tehnikom i ljudskim potencijalima. 

 

Đurđica Kovačević i Silva Filipović pobjednice petog Domskog sijela

VINKOVCI- U Domu za starije i nemoćne u Vinkovcima bilo je iznimno veselo, a razlog tomu peto je Domsko sijelo koje je okupilo natjecatelje iz domova Slavonije i Baranje.

- Peto Domsko sijelo, susret domova Slavonije i Baranje, prilika je da korisnici naših ustanova u druženju obnove prijateljstva i ugodno provedu dan. U sklopu Sijela imali smo natjecanje u izricanju naše poezije i proze - istaknula je Gordana Trifunović, ravnateljica Doma za starije i nemoćne.

Prosudbeno povjerenstvo koje su činile Helena Kuharić, Udruga ‘‘Hrvatska žena‘‘ Vinkovci te Željka Djeke i Vedrana Lugić iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, imale su težak zadatak odabrati najbolje.

Prvo mjesto u kategoriji proze osvojila je Đurđica Kovačević (Dom Velika), drugo mjesto osvojila je Ružica Čeruvija (Dom Vukovar), dok je treće mjesto osvojila Pavica Špoljarić (Dom Ilok). U kategoriji poezije prvo mjesto osvojila je Silva Filipović (Dom Osijek), drugi je bio Spasoje Blagojević (Dom Vinkovci), dok je treće mjesto osvojila Đurđica Kovačević (Dom Velika).

 

Gradonačelnik Ivan Bosančić obišao novu LED rasvjetu u ulici Hrvatskih kraljeva

VINKOVCI-Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić u pratnji svojih suradnika obišao je ulicu Hrvatskih kraljeva u Vinkovcima gdje je u rad puštena nova LED rasvjeta,  a radi se o ulici koja u dužini od 1.500 metara povezuje Zagrebački blok i okolna gradska naselja s središtem grada.

-Zadovoljni smo obavljenim radovima, a građani ovoga dijela Vinkovaca dobili su modernu i funkcionalnu rasvjetu od koje će velike koristi imati i vozači. U konačnici, postavljanjem rasvjete u ovoj ulici podignuli smo razinu sigurnosti i udobnosti života u njoj”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je prošetao dijelom Ulice hrvatskih kraljeva te se nakratko zadržao u razgovoru s građanima koji žive u toj ulici.

Prema njegovim riječima, riječ je o LED rasvjeti koja je jača od klasične, ali i dvostruko jeftinija te je ušteda znatna dok se istodobno podiže razina vidljivosti noću.

 

“U planu nam je u potpunosti promIjeniti u gradu klasičnu rasvjetu i postaviti LED rasvjetu, tamo gdje još nismo, ali kako je to poprilično skup posao radit ćemo to etapno”, kazao je Bosančić.

 

Učenici iz njemačkog grada Kenzingena nose puno lijepih uspomena sa održanih 53.Vinkovačkih jeseni

VINKOVCI-U velikoj vijećnici Grada Vinkovaca, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić  održao je prijem izaslanstva njemačkog partnerskog grada Kenzingena na čelu s gradonačelnikom Matthiasom Guderjanom, na kojem su bili i učenici Gymnasium Kenzingen koji su na uzvratnoj razmjeni kod svojih vršnjaka iz Gimnazije Matije Antuna Reljkovića Vinkovci.

Predstavnici Kenzingena došli su u Vinkovce i prisustovali 53. Vinkovačkim jesenima, a  u Velikoj gradskoj vijećnici gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić  održao je prijem za dugogodišnje goste i prijatelje zahvalivši im na još jednom dolasku na “Vinkovačke jeseni”. 

“Najveće bogatstvo u ovom našem prijateljstvu što se kroz godine veliki broj generacija sprijateljio u posjetama škola, gdje smo dobili nova prijateljstva koja će u budućnosti održavati ovu vezu između naših gradova. To je naravno velika zasluga i vaših profesora i ravnatelja škole. Suradnja s Kenzingenom je na tako visokoj razini da vjerujem da u našim gradovima nema građanina koji ne zna za to prijateljstvo. Nadam se što skorijem ponovnom susretu. '', istaknuo je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

Gradonačelnik Kenzingena Matthias Guderjan sa suradnicima istaknuo je da su ovo bile jedne od ljepših i boljih Vinkovačkih jeseni i što se tiče ponude i gostiju sigurno najbogatije, te da su naši učenici uživali i shvatili koliko je bilo važnih osoba na Vinkovačkim jesenima, dakako i susret s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

-''Prenosim čestitke gradu koji je u posljednje dvije godine puno toga napravio što govori da čelnici rade u dobrom smjeru, a čak su neke stvari bolje nego kod nas. Zahvaljujem Vam na pozivu i drago mi je što smo ovdje u Vinkovcima u ovo vrijeme velike manifestacije Vinkovačkih jeseni.'', rekao je Matthias Guderjan.