Najave

Raspored događanja za mjesec siječanj ...
Raspored događanja za mjesec siječanj ...

                            ...

Vijesti

Stjepan Jurij iz Gradišta 125 puta, Ana Sabo iz Bošnjaka 55 puta dragovoljno darivali krv

VUKOVAR-U povodu Dana dragovoljnih darovatelja krvi, koji se u spomen na prvu akciju darivanja krvi organiziranu u sisačkoj Željezari 25. listopada 1953. obilježava svake godine na taj datum, Hrvatski Crveni križ dodjeljuje priznanja višestrukim darivateljima krvi. 

Zahvalnicu i znak priznanja HCK za 50 darivanja primili su: Stjepan Gulka (Ilok), Alen-Tomislav Jemrić  (Ilok), Janko Kordić (Ilok), Zdjenko Salai (Ilok), Dinko Bosančić (Vinkovci), Ilija Božić ( Vinkovci), Krešimir Buzov (Vinkovci), Ivan Grdenić (Vođinci), Branislav Karatović (Stari Jankovci), Vinko Kovačević (Vinkovci), Karlo Leko (Nuštar), Drago Matijević (Ivankovo), Zvonko Minga (Privlaka), Davor Selan (Vinkovci), Dario Stubičan (Ivankovo), Nebojša Stanivuković (Vukovar), Slavko Gorupić (Županja), Damir Vinković (Bošnjaci), Antun Jelić (Bošnjaci), Ivan Čolakovac (Gradište), Marko Iljazović  (Babina Greda), Antun Kljajić (Županja), Stanislav Mijić (Bošnjaci).

Zahvalnicu i znak priznanja HCK za 55 darivanja krvi primila je Ana Sabo iz Bošnjaka, dok su zahvalnicu i znak priznanja HCK za 75 darivanja krvi primili su: Zlatko Abramović (Vinkovci), Pero Lončar (Stari Mikanovci), Josip Sudar (Ivankovo), Zvonimir Šafarik (Vukovar) i Antun Pandža (Županja).

Za izvanredan uspjeh u darivanju krvi 125 puta , zahvalnicu i znak priznanja  Hrvatskog Crvenog križa dobio je Stjepan Jurij iz Gradišta

 

 

Ultrazvučni pregledi koji mogu spasiti život mogu se obaviti u Vinkovcima

VINKOVCI-Od početka listopada Opća županijska bolnica Vinkovci jedina je županijska bolnica u Hrvatskoj  u kojoj se obavljaju citološke punkcije doštitnih žlijezda, štitnjače, kao i tumora glave i vrata. 

Otvaranjem ambulante pacijenti iz Vukovarsko -srijemske županije na takve preglede više ne moraju odlaziti u KBC Osijek ili u Zagreb. Naime, liječničkom  timu Odjela za patologiju i citologiju pridružila se dr. Ljubica Fuštar Preradović koja je na doštitnim žlijezdama, koje su inače veličine zrna prosa, punkcijom otkrila šest od ukupno 300 otkrivenih cisti na svijetu. 

Osim citološke punkcije doštitnih žlijezda u OŽB Vinkovci sada se mogu obaviti i punkcije tumora štitnjače, limfnih čvorova, ali i karcinoma dojki, jetre i pluća. Punkcije se za sada obavljaju ponedjeljkom i srijedom, a pacijenti se na pregled mogu naručiti putem Centralnog bolničkog naručivanja. 

 

Svečano otvorena izložba Ljubice Nađ iz Vinkovaca

VINKOVCI-U Galeriji ''Slavko Kopač'' u Vinkovcima, a u okviru 13.Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji svečano je otvorena  izložba Ljubice Nađ iz Vinkovaca.

Izložba Ljubice Nađ ujedno je i izložba Likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, a autorica izložbe ovom prigodom je rekla:

-Na ovoj izložbi prikazana je retrospektiva 50 godina mog umjetničkog rada, a ja ih zovem mojih prvih pedeset godina.Kako su sada moderni stogodišnjaci, imam ispred sebe sljedećih pedeset godina pred sobom.Na slikama se može vidjeti veliki opsu moga djelovanja, neki umjetnici rade samo jednu tematiku, međutim kod mene to nije tako, što se može vidjeti na izložbi.Ako prošetate kroz izložbu možete vidjeti slike grada, pejsaža, portreta, te još puno motiva.Nikada ne radim slike s mišlju da je to nekom dobro ili nije, nego da je meni dobro.U svom radu koristila sam tehnike ulja na platnu, voštani pastel, te kombinirane mješane tehnike, rekla je Nađ.

U katalogu izložbe Dejan Duraković, akademski kipar i voditelj Likovnog odjela ukratko je rekao kako je stvaralaštvo Ljubice Nađ prepuno likovnih oscilacija koje je u samim začetcima klasični realizam,  a njena retrospektiva likovnih djela odraz su impresija iz njenog života te kroz ovu izložbu autorica prikazuje svoj cjeloživotni opus.

Ljubica Nađ rođena 1944.godine u Vinkovcima i nakon što je diplomirala Višu pedagošku školu u Novom Sadu zaposlila se kao likovni pedagog.Likovnim stvaralaštvom bavi se dugi niz godina, te je 1966. Godine ostvarila četiri samostalne izložbe  i sudjelovala mnogim skupnim izložbama.

 

 

Bosančić: ''Izgradnja istočne obilaznice odvija se odličnom dinamikom''

VINKOVCI- Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić obišao je istočnu trasu buduće vinkovačke obilaznice. 

Projekt izgradnje obilaznice, koja je dužine sedam kilometara, vrijedan je 120 milijuna kuna. Izgradnja istočne obilaznice, o kojoj se govori godinama, omogućit će izmještanje teretnog prometa iz središta grada. 

-Drago mi je da već iz zraka možemo vidjeti kompletnu trasu, da se intenzivno radi, sve ide jednom odličnom dinamikom. Došli smo obići radove i mogu reći da smo jako zadovoljni viđenim. Vjerujemo da ćemo uskoro moći prometovati ovom trasom, koja će puno olakšati promet u Vinkovcima, te ćemo na ovaj način izmjestiti kamione iz grada, rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik

Radovi su započeli u svibnju ove godine, do sada je napravljena jedna četvrtina posla, a predviđeni rok završetka je 2019. godina.

 

Svečano obilježen Dan Mjesnog odbora ban Jelačić u Vinkovcima

VINKOVCI-Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća kod spomenika poginulih hrvatskim branitelja te svečanom sjednicom obilježen je Dan Mjesnog odbora ban Jelačić u Vinkovcima.

Predsjednik mjesnog odbora Stijepo Jurišić i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuli su  dobru suradnju Vijeća ovog mjesnog odbora sa Gradom. Spomenuti su projekti koji je trenutno u realizaciji i koji su realizirani u 2017.godini, kao što je preuređenje bivšeg odlagališta otpada Papuk u šetnicu sa dodatnim sadržajima, uređenje ceste Petra Zrinskog i drugi projekti. 

Na svečanoj sjednici predsjednik mjesnog odbora Stijepo Jurišić spomenuo je događaj koji je obilježio 2017.godinu, naime na inicijativu predsjednika mjesnog odbora Stijepe Jurišića u suradnji sa braniteljima koji žive na području Mjesnog odbora ban Jelačić napisana je knjiga o ratnim zbivanjima na području ovoga mjesnog odbora, te se tom prigodom zahvalio svima koji su radili na ovoj knjizi a posebno se zahvalio Katarini Saračević, koja živi u Mjesnom odboru ban Jelačić a koja je ujedno i autorica spomenute knjige

 

Edukativni program o prevenciji huliganizma ''Prevencija huliganizma i govora mržnje'' održan u Vukovaru

VUKOVAR-Policijska uprava vukovarsko-srijemska uz podršku Ravnateljstva policije i partnera policije njemačke pokrajine Baden-Wurttenberg i Grada Vukovara, u kinu „CineStar“ u Vukovaru, danas, 12. listopada, upriličila je edukativni program  "Prevencija huliganizma i govora mržnje".

U sklopu programa uslijedila je projekcija filma „Heimspiel“ („Na domaćem terenu“), filma njemačke produkcije kojim se nastoji utjecati na nasilničko ponašanje mladih osoba, nastalog u programu prevencije kriminaliteta Policije Pokrajina i Saveza (ProP- Das Programm Polizeiliche Kriminalpravention der Lander und des Bundes).

Film govori o mladom nastavniku etike Andreassu Vossenu, koji živi dvostruki život uglednog nastavnika u gimnaziji i huligana-sudionika brutalnih fizičkih sukoba i ovisnika o adrenalinu. Dolaskom novog učenika u razred kojem Andreass predaje situacija se dodatno komplicira jer novi učenik Denny je, također, huligan…

Ovaj kratki, 22-minutni akcijski film, svojim sirovim, realističnim pristupom i scenama  inspiriranim svakodnevnim životnim situacijama, uspostavlja direktan kontakt sa ciljanom publikom koju čine osobe od 14 do 25 godina starosti, no, moguće ga je koristiti i kao materijal za edukaciju mladih osoba koje nisu imale nasilničko ponašanje ali koje su primjerice zbog loše obiteljske situacije ili, pak, socijalno lošijeg statusa, izložene velikom riziku da iskuse nasilje.

Film je svojevrstan edukativan medijski paket, namijenjen preventivnom djelovanju u borbi protiv svih oblika nasilja. Namjera je da gledanjem filma, gledatelj proširi svoje dotadašnje poimanje pojma nasilja i osoba koje bi se mogle okarakterizirati kao nasilne. Svaka scena filma nabijena je adrenalinskim scenama, prožeta skrivenim porukama kojima se stvara snažan emocionalni učinak kod gledatelja. Pojednostavljeno rečeno, tjera gledatelja da preispituje vlastite stavove o nasilju, o neprihvatljivom ponašanju mladeži, što rezultira potrebom gledatelja da aktivno, u svojoj zajednici polemizira o temi nasilja…

U gledalištu su se nalazili srednjoškolci iz Vukovara i Vinkovaca, a preventivnom programu također su prisustvovali i zamjenik župana Josip Dabro, zamjenik načelnika PU vukovarsko-srijemske Goran Lovrić, načelnik PP Vukovar Miro Bradić, predstavnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije Kruno Šarić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara Ana Živanović, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca Andrea Vinković, kao i brojni predstavnici sportskih udruga i organizacija civilnog društva s vukovarskog područja. S posebnom pažnjom cjelokupan program pratili su i gosti, predstavnici policije iz njemačke Savezne pokrajine Baden-Wurttemberg.

 Nakon projekcije filma uslijedio je nastup rock skupine „Opća opasnost".

 

Domagoj Prtorić osvojio titulu šampiona za Paški sir

VINKOVCI- U hotelu ''Slavonija'' u Vinkovcima održano je 19.Savjetovanje uzgajivača koza i ovaca , a cilj savjetovanja je bio putem predavanja i razgovora s vodećim stručnjacima ponuditi uzgajivačima mogućnost za stjecanjem novih saznanja iz područja provedbe uzgojno selekcijskih programa, preventive i zdravstvene zaštite ovaca i koza, tehnologije proizvodnje i prerade ovčjeg i kozjeg mlijeka, hranidbe, držanja i njege ovaca i koza, itd. 

-Stanje na tržištu je dobro, potražnja je jako dobra i hrvatski proizvođači su zadovoljni sa svojim proizvodima, kvalitetom. Ministarstvo poljoprivrede radi na tome naši kupci kupuju proizvode naših proizvođača. Kad govorimo o paškom siru, jer sam i sam proizvođač paškog sira, na otoku Pagu proizvedeno je oko 300 tona paškog sira i zalihe su pri kraju. Plasman za u Hrvatskoj je jako dobar, no pokušavamo izvoziti izvan Hrvatske. Na nama je da potičemo nove poljoprivrednike, mlade poljoprivrednike koji će se posvetiti ovčarstvu jer stanje u ovčarstvu je puno bolje nego u ostalim granama stočarstva. Kad govorimo o kvaliteti sira, ovdje mogu reći da je vrhunska kvaliteta, što se vidi po nagradama koje osvajaju naši proizvođači sireva, rekao je Tomislav  Vidas, predsjednik Hrvatskog saveza uzgajivača  koza i ovaca.

Prema riječima Zdravka Barača, ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije u Vukovarsko-srijemskoj županiji razina sveukupne populacije je negdje oko 3 posto od sveukupnog broja 750.000 ovaca i koza  u Hrvatskoj i mišljenja su da postoje značajni resursi za povećanja segmenta stočarske proizvodnje Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Kad je pak riječ o broju poljoprivrednika koji se uključuju u ovčarstvo i kozarstvo, gdje se možda vidi problem poticanja, Barač je pojasnio:

-Ne bi rekao da se premalo potiče, postoje različiti oblici poticanja ovčarske i kozarske proizvodnje i onaj suport koji daju stručne institucije iz Ministarstva poljoprivrede  u ovom segmentu jako značajan. Sam pokazatelj da ovo savjetovanje godinama organiziramo s Hrvatskim savezom uzgajivača je pokazatelj dobre suradnje, ona se ogleda kroz cijelu godinu, gdje imamo različite poslove. Temeljna baza HPA administrira broj koza i ovaca u Hrvatskoj. Kroz ovaka savjetovanja promoviramo kozarstvo i ovčarstvo i rekao bih da je ovo jedna od najžilavijih grana stočarske proizvodnje, tu nema negativnih trendova kad se pogleda unazad deset godina, rekao je Barač.

Stjepan Živković, predsjednik Udruge uzgajivača koza i ovaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji je istaknuo kako je sve to još na samom početku što se tiče sireva, no najviše, kako kaže, se proizvodi meso u ovčarstvu.

-Proizvodnja ovčjeg mlijeka je manjak na europskom tržištu i kad usporedimo kravlje i ovčje mlijeko, kod ovčjeg mlijeka se cijena kreće oko 10 kuna, što je neusporedivo. Sama cijena i potražnja mlijeka potiče novu proizvodnju mliječnog ovčarstva. U današnjem vrijeme kako sve više potrošnja raste, tako imamo sireva s različitim dodacima, rekao je Živković.

Među proizvođačima sira bio je OPG Đurković iz mjesta Marjančaci (Osječko-baranjska županija) koji se na 18.Izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva predstavio sa tvrdim kozjim sirom, polutvrdim kozjim sirom s aronijom, te polutvrdim kozjim sirom s čokoladom i lješnjakom.

-Imamo čistu Alpinu, matično stado i proizvodnjom se bavimo oko 25 godina, a prije deset godina smo registrirali siranu. Možemo reći da imamo dosta problema, a najveći problem je nedostatak zemljišta, a zemlje u Slavoniji ima jako puno. Prije par godina imali smo oko 80 muznih koza, a sad smo pali na 42, to samo govori kakva je situacija. Prodajemo mlijeko i više vrsta sireva za hotelsku kuću na srednjem jadranu za njegovih pet hotela, no količine su nedostatne da podmirimo tržište. Tako da je problem zemljište, kao i radna snaga, jer nas troje radi na OPG-u.Ove godine smo imali sušu, tako da smo imali prepolovljeni urod žitarica i tako da smo prisiljeni kupovati hranu, onda se pitamo gdje smo mi u toj priči. U Slavoniji i Baranji ima svega tri sirane sa kozjim sirom, to je samo dokaz koliko napredujemo, rekao je Josip Đurković, vlasnik OPG Đurković.

Stručno povjerenstvo ocjenjivanja ovčjih i kozjih sireva , ocijenilo je najbolje, a titulu šampiona ponio je Paški sir proizvođača Domagoja Prtorića iz mjesta Kolan na otoku Pagu,  a ovom prigodom je rekao:

-Dolazim iz Kolana, a to je kolijevka Paškog sira i imam 290 ovaca, od čega je 230 muznih i bavim se proizvodnjom Paškog sira već gotovo 25 godina. Svako priznanje čovjeku puno znači, a to je obveza da se držimo te kvalitete. Ovo mi je prvo priznanje na nivou države, ali sam već dobivao priznanja na malih natjecanje. Proizvedem godišnje oko 3 tone Paškog sira i plasman ide jako dobro od restorana do kućnog praga, rekao je Prtorić.