Najave

Raspored događanja za mjesec ožujak ...
Raspored događanja za mjesec ožujak ...

                            ...

Vijesti

Župan Božo Galić darivao prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana najpotrebitije

VUKOVAR-Pred nama je najljepši kršćanski blagdan, blagdan koji nas potiče na solidarnost prema bližnjima, na davanje kao put kojim se obogaćujemo, blagdan koji zrači vjerom i optimizmom.

Božić je blagdan ljudskog zajedništva, simbol ljubavi, nade i mira, simbol obitelji i novoga rođenja.

U tom ozračju vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i ove godine je odlučio darivati one kojima je pomoć najpotrebitija na području naše županije, kako bi im bar malo uljepšao Božićne blagdane. 

Župan Galić odazvao se zamolbi Caritasa Vinkovačkog i Vukovarskog dekanata te Socijalnim samoposlugama u Vinkovcima i Vukovaru, i pomogao u kupnji najnužnijih potrepština za socijalno ugrožene građane, zatim Udruzi hrvatskih brojnih obitelji 8+ u Vinkovcima te Udruzi udomitelja „Zagrljaj“ u Vukovaru, kao i Milosrdnim sestrama svetog Križa iz Vinkovaca koje prikupljaju hranu za sve one koje im se obrate za pomoć. 

Isto tako, prigodnim poklon paketićima darovao je i korisnike Centra za rehabilitaciju „Mala Terezija“ Vinkovci, štićenike Dječjeg doma Sv. Ana u Vinkovcima, te učenike Osnovne škole Josipa Matoša u Vukovaru kao i članove Društva za pomoć osobama s invaliditetom „Golubovi“ iz Županje i Udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ u Vukovaru,  koji su uručeni na njihovim blagdanskim priredbama.

„Nadam se kako će ova pomoć donekle olakšati život onima koji su u teškoj situaciji te im uljepšati nadolazeće blagdanske dane. Želio sam da na ovaj način osjete ljubav i toplinu i da nisu zaboravljeni. Ovom prilikom svima želim puno zdravlja, mira, ljubavi i sreće u blagdane Božića kao i tijekom cijele iduće godine.“ – istaknuo je župan Galić 

 

 

Zlatne kune za najuspješnije tvrtke dobili su Dilj Vinkovci, Grad Export i Kod savjetovanje

VUKOVAR-Hrvatska gospodarska komora (HGK) – Županijska komora Vukovar je u ponedjeljak, 18. prosinca 2017. godine na 13. svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća dodijelila plakete Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama s područja Vukovarsko-srijemske županije za ostvarene poslovne rezultate u 2016. godini u želji da ih nagradi, ali i potakne na održavanje kontinuiteta uspješnosti.

Plaketom Zlatna kuna u kategoriji velikih trgovačkih društava nagrađena je tvrtka Dilj d.o.o., koja je u 2016. imala 272 zaposlenih i ostvarila je ukupan prihod od 145 milijuna kuna te dobit od 22 milijuna kuna. Tvrtka je osnovana 1922. godine u Vinkovcima i bavi se proizvodnjom opeke, crijepa i proizvoda od pečene gline za građevinarstvo.

U kategoriji srednjih trgovačkih društava plaketom Zlatna kuna nagrađena je tvrtka Grad Export d.o.o. iz Vinkovaca. Tvrtka Grad Export d.o.o. osnovana je 1992. godine i bavi se proizvodnjom proizvoda od plastike za građevinarstvo. U 2016. godini tvrtka je imala oko 131 djelatnika, ostvarila je ukupan prihod od 67 milijuna kuna i dobit od 7,2 milijuna kuna.

U kategoriji malih trgovačkih društava Zlatnom kunom nagrađena je tvrtka Kod savjetovanje d.o.o. iz Vukovara. Tvrtka je osnovana 2012. godine i bavi se savjetovanjem vezanim za IT sustave, te razvojem programskih rješenja na mobilnim, web i desktop platformama. U 2016. godini tvrtka je ostvarila prihod od 10 milijuna kuna i dobit od 2,5 milijuna kuna.

Gospodarsko vijeće ŽK Vukovar je dobitnike priznanja izabralo kao najuspješnije među tvrtkama nominiranim na temelju kriterija za dodjelu Zlatne kune.

Priznanja su dobile i tvrtke koje slave značajnije obljetnice (25 i više godina). Za 95 godina kontinuiranog rada: Dilj d.o.o. Vinkovci, za 70 godina: Vupik d.d. Vukovar, za 25 godina: AKSION d.o.o.Vinkovci, AMARILIS d.o.o. Vinkovci, CABRIO COMMERCE d.o.o. Vinkovci, ČVOR d.o.o. Vinkovci, DJELATNIK d.o.o. Vinkovci, GRAD-EXPORT d.o.o. Vinkovci, HOTEL ADMIRAL d.o.o. Vinkovci, IR-LUKS d.o.o. Vukovar, KIŠ INŽINJERING d.o.o. Vukovar, KOLAŽ d.o.o. Vinkovci, LUCIANO d.o.o. Vinkovci, OKVIR d.o.o. Cerna, SLAK COMMERCE d.o.o. Vinkovci, SLAVONSKI TELEKOM d.o.o. Vinkovci, SUVARA d.o.o. Vinkovci, ŠIŠKA d.o.o. Štitar, ŠUMAJA COMMERCE d.o.o. Nuštar, VIKSI d.o.o. Mirkovci, XEDRA d.o.o. Vinkovci, ZEMLJOMJER d.o.o. Vinkovci, ZRINJEVACŠPED d.o.o. Vinkovci, ZUKI d.o.o. Vinkovci

Pored tvrtki koje su primile priznanja HGK će ih dodijeliti i tvrtkama s 10, 15 i 20 godina kontinuiranog poslovanja, a priznanje će biti dostavljeno osobno.

 

Uručene novčane naknade za novorođenu djecu u Vinkovcima

VINKOVCI-U Velikoj vijećnici Grada Vinkovaca gradonačelnik Ivan Bosančić održao je prijem za obitelji koje su nakon rođenja svoga djeteta podnijeli zahtjev za isplatu novčane naknade sukladno Socijalnom programu Grada Vinkovaca, te im osobno uručio novčane naknade od 1000 kuna za svako novorođeno dijete.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić je nakon uručivanja novčanih naknada između ostalog rekao:

-Osjeća se da ljudi odlaze, upravo zbog toga smo radili sve ove programe kako bi naše građane pratili od rođenja do umirovljeničkih dana. U ovom trenutku kroz naše programe pratimo dijete kad se rodi, kada krene u prvi razred, kroz školske knjige u osnovnoj školi, studentima smo dali stipendije koji su imali potrebne uvjete, te u konačnici umirovljenicima Božićnice. Želimo pratiti naše građane kroz sve faze života, kako bi im ublažili njihove želje za odlaskom.Kroz naš proračun godišnje izdvajamo oko 350.000 kuna za Socijalni program, ali mi za programe koji su za djecu, godišnje izdvajamo 13 milijuna kuna, što je značajna brojka, rekao je Bosančić.

Na prijemu koji održan došlo je 59 roditelja koji su podnijeli zahtjev za dobivanje jednokratne novčane naknade.

 

Društvo "Hrvatska žena" Vinkovci uspješno organiziralo Dan otvorenih vrata

VINKOVCI-Društvo "Hrvatska žena" Vinkovci svake godine u Adventu organizira razne humanitarne akcije i posjete domovima za stare i nemoćne. 

Četvrtu godinu za redom u Adventu organizirali su Dan otvorenih vrata, kako bi svojim sugrađanima i posjetiteljima približili i predstavili svoj rad , te uratke i kako bi se prikupilo određena novčana sredstava za režije stana u Zagrebu.

Prema riječima Milke Vide, dopredsjednica Društva,  više su nego zadovoljne bile odazivom građana, a svi zainteresirani mogli su kupiti rukotvorine, kolače, domaću tjesteninu, tiskovine koje je izdalo Društvo, čestitke, razne ukrase, oslikane boce i druge proizvode.

-Društvo ''Hrvatska žena'' Vinkovci utemeljeno je 1994.godine kao humanitarna organizacija, a na Danu otvorenih vrata imali smo široku ponudu. Kako je vrijeme darivanja, bili su izloženi razni ukrasni predmeti koji su se mogli kupiti po povoljnim cijenama i darivati, a sredstva su išla za režije stana u Zagrebu. Organizirana je bila i tombola, a sredstva su također išla u isti fond, rekla je Vida.

Kad govorimo o samom Društvu ''Hrvatska žena'' Vinkovci oni i dalje vode brigu o stanu za malignu oboljelu djecu i njihove roditelje u Zagrebu.

 

Edukacija učenika u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci

VINKOVCI-Učenici Srednje strukovne škole Vinkovci, smjera konobar, dobili su mogućnost upoznati se s Domagojem Perićem iz tvrtke „Franck“ koji im je omogućio edukaciju o kavama. 

S obzirom da Srednja strukovna škola Vinkovci surađuje s tvrtkom „Franck“ dobili su caffe aparat na kojem se učenici uče praviti tople napitke od kave, a edukacijom učenici su se upoznali sa detaljnim i pravilnim načinom pripreme toplog napitka esspreso, izradom pjene za macchiato te čišćenjem i održavanjem caffe aparata. 

Kava je najtraženija roba koju gosti traže u ugostiteljskim objektima i cilj nam je educirati učenike o kavi te ih motivirati da pravilno pripremaju napitak, tako da izlaskom iz škole imaju dostatno znanje o pripremanju napitaka od kave. 

 

Osnovna škola Ivana Mažuranića Vinkovci u Europskom projektu "Migrations"

VINKOVCI-Osnovna škola Ivana Mažuranića Vinkovci jedna je od osam partnerskih škola u Europskom projektu "Migrations", pored koje sudjeluju još iz Buzaua (Rumunjska), Volsa (Austrija), Hilpoltsteina (Njemačka), Stockholma (Švedska), Palerma (Italija), Igualade (Španjolska) i Canakkalea (Turska). 

Projekt se bavi problematikom migracija nekad i sad, njihovim uzrocima i posljedicama. Kroz niz aktivnosti učenici će bolje upoznati zemljopisne, povijesne i kulturne prilike u zemljama iz kojih dolaze suvremeni migranti. Osim toga bolje će razumjeti europske kulturne vrijednosti, razvijati kulturu prihvaćanja i uvažavanja različitosti, razvijati vještine komuniciranja hrvatskim i engleskim jezikom, razvijat će i vještine korištenja računalom proizvodeći pri tom različite vrste sadržaja.

U školi je upriličeno predstavljanje ovoga projekta, u čemu su nastavnicima pomogli predstavnici udruga s područja grada Vinkovaca, a čije je članstvo sastavljeno uglavnom od predstavnika nacionalnih manjina.

"Ovo događanje također je jedna od mobilnosti u sklopu ovoga projekta, a na ovaj način željeli smo ukazati na to da su migracije i kod nas u Slavoniji stalno prisutne. Dosta se ovdje dolazilo, ali i odlazilo, većina nas korijene vuče iz nekog drugog kraja Hrvatske ili čak i iz drugih zemalja, a upravo to želimo pokazati i djeci. Važno je da nauče da smo svi različiti da prihvate druge i drugačije i da budu tolerantni prema svima", rekla je Mirela Klarić, prof. voditeljica projekta 

 

Ovom prilikom školu su posjetili predstavnici mađarske, rusinske, slovačke, njemačke, makedonske i ostalih nacionalnih manjina s područja grada Vinkovaca, koji su se predstavili prehrambenim delicijama svojih zemalja, te vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji rekao da su Vinkovci kroz svoju povijest uvijek bili grad koji je prihvaćao sve one koji su se ovdje željeli nastaniti.

Projekt traje dvije godine, od rujna 2016. – kolovoza 2018. godine i tijekom tog razdoblja učenici mogu sudjelovati u različitim vrstama projektnih aktivnosti, od raznih kvizova, likovnih natječaja,  izrade brošura, pripreme hrane, pisanja, snimanja video uradaka, osmišljavanja digitalnih obrazovnih sadržaja, osmišljavanje slogana, gledanja filmova, čitanja knjiga, sudjelovanja na okruglim stolovima, debatama i slično.

 

Osnovna škola Nikole Tesle u Mirkovcima obilježila Teslin dan

MIRKOVCI-U Osnovnoj školi Nikole Tesle u Mirkovcima održao se osmi po redu ''Teslin dan'', a radi se o projektu čiji je voditelj nastavnik fizike i tehničke kulture Ivan Žunac, prof., a koji je počeo 2010. godine i održava se svaki put u prosincu. 

U projektu sudjeluju učenici osmih razreda osnovnih škola Vukovarsko-srijemske županije pod vodstvom svojih učitelja fizike, tehničke kulture i likovne kulture. 

U sklopu projekta održalo  se natjecanje učenika u nekoliko kategorija: u izradi PowerPoint prezentacija o životu i radu Nikole Tesle te likovnih radova na istu temu. Osim toga učenici su pokazali svoje znanje o Teslinom životu i radu odgovarajući na pitanja u kvizu. 

Svim sudionicima projekta dodijeljene su zahvalnice za sudjelovanje, a pobjednicima natjecanja priznanja i vrijedne nagrade. I ove godine posjetio ih je  doc. dr. sc. Darko Huljenić iz kompanije Ericsson Nikola Tesla iz Zagreba koji je za okupljene održao zanimljivo predavanje.