Najave

Raspored događanja za mjesec siječanj ...
Raspored događanja za mjesec siječanj ...

                            ...

Vijesti

Vukovarski festival komorne glazbe kao melem za dušu

VUKOVAR-U gradu na Dunavu od 6. do 8. listopada održan je  19. po redu  nadaleko poznati Vukovarski festival komorne glazbe. 

Podizanjem festivalske zastave u perivoju Eltzova dvorca u povijesnoj jezgri Vukovara te koncertom klavirskog duo Sabine Zelić i Rusterna Kudoyarova u mramornoj dvorani dvorca Eltz započeo je 19. Vukovarski festivala komorne glazbe, nastavio se u dvorani Hrvatskog doma gdje je nastupila Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Krešimira Batinića i uz nastup sopranistice Ive Krušić, a na kraju posljednjeg dana u crkvi sv. Filipa i Jakova na orguljama su nastupili mladi umjetnici Josipa Bilić i Krešimir Klarić. 

Festival je utemeljen 1999. s ciljem obogaćivanja glazbenog života grada Vukovara u vrijeme kada je Vukovar još bio ruševina i tek se polako dizao iz pepela.

-Mi smo s festivalom bili u prilici rasti zajedno s gradom,  prvi festival održan je u razrušenom prostoru dvorca Eltz, a sljedeće 2000. godine festival smo održali u  crkvi sv.Filipa i Jakova. Festival se danas održava  obnovljenom zdanju dvorca Eltz, Hrvatskog doma kao i crkve sv.Filipa i Jakova. Nama je itekako značajno da smo tijekom razvoja festivala uključivali mlade iz Glazbene škole Vukovar, gdje su neki već postali renomirani glazbenici i pjevači, rekla Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar  i Vukovarskog festivala komorne glazbe.

I ove je godine umjetnička ravnateljica Vlasta Gyura, dobitnica Vukovarskog svjetla slobode za poseban doprinos u kulturi grada Vukovara.

– Ove godine smo imali tri večeri kao što je nekada bilo uz savršen omjer između komornog i filharmonije koja je bila u sredini zbivanja. Pijanist Rustern Kudoyarov iz Rusije specijalno je došao u Vukovar samo zbog Festivala, što samo govori o velikom značaju samog Festivala. Kod odabira izvođača za Vukovarski festival komorne glazbe uvijek se povodim za tim da li je netko postigao uspjeh, kakav uspjeh i sve se to u konačnici mora uklopiti u jednu programsku koncepciju. Trudim se da publika koja ima tri večeri priliku slušati, da ne sluša uvijek isto, da bude različitosti, rekla je Vlasta Gyura, umjetnička ravnateljica.

Prema riječima  Vlaste Gyure, zainteresiranost izvođača za dolazak u Vukovar je ogroman, uvijek se u principu četiri mjeseca ranije raspituju izvođači kad će biti i tko može sudjelovati.

Grad Vukovar uvijek je stajao uz Vukovarski festival komorne glazbe, a pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vukovara Marina Sekulić, ovom prigodom je rekla:

-Ovo je jedna tradicionalna manifestacija koja je došla do svog 19. izdanja, a Gradski muzej Vukovar zajedno s Hrvatskim domom organiziraju ovaj Festival visoke kulturne vrijednosti. Možemo biti ponosni da iz godine u godinu možemo ugostiti velike glazbenike komorne glazbe, komorne ansamble, a prije svega Zagrebačke filharmonije, rekla je Sekulić.

Na kraju recimo da su utemeljitelji festivala 1999. godine bili Gradski muzej Vukovar, Grad Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatska paneuropska unija, te Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika. Pokrovitelj festivala je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, umjetnička ravnateljica-izbornica festivala je Vlasta Gyura, ravnateljica Festivala je Ružica Marić, a producentica festivala Ivanka Miličić, dok su organizatori Gradski muzej Vukovar i Hrvatski dom.

 

 

Svečano obilježena 25. obljetnica osnutka 5. gardijske brigade ''Sokolovi''

VINKOVCI-Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović  u Gradskom kazalištu ''Joza Ivakić'' Vinkovci prigodnim programom  ''Sokol živi vječno'' obilježena je 25. obljetnica osnutka 5. gardijske ''Sokolovi'' .

Legendarna 5.gardijska brigada "Sokolovi" osnovana je 5.listopada 1992. godine u Vinkovcima, prema zapovjedi tadašnjeg ministra obrane Republike Hrvatske Gojka Šuška. U borbama je 83 poginulo, preko 300 ranjenih, a prema novim podacima nema više nestalih pripadnika ove brigade.

-Kroz našu brigadu prošlo je po našim procjenama od 8.000-10.000 vojnika i  na ratnom putu prošli smo mnoga bojišta od Slavonije sve do Južnog bojišta te sudjelovali u velikim akcijama Bljesak i Oluja. Nesmijemo zaboraviti Domovinski rat i sve ljude koji su dali svoj život za obranu Hrvatske,  poručio je Zoran Marunček, predsjednik Udruge veterana 5.gardijske brigade ''Sokolovi''.

Velika obljetnica 25 godina, predsjednica Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i ove godine je pokrovitelj, a izaslanik Ante Deur, ovom prigodom je rekao:

-Dvadesetpet godina 5.gardijske brigade, ali sigurno i ovog prostora koji je u Domovinskom ratu dao jedan od najvećih obola u stvaranju hrvatske države. Predsjednica  Republike Kolinda Grabar Kitarović sigurno daje jednu snagu, istinski pokazatelj, koliko je bit svega Domovinski rat i ljudi, ne samo branitelji, istinski dali puno za  stvaranje hrvatske države .Danas 26 godina od Domovinskog rata i 25 godina od osnutka 5.gardijske brigade imamo jedan poseban osjećaj i emocije, rekao je Deur.

Prema riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, 5.gardijska brigada je bila vrlo značajna za obranu Hrvatske i kako je rekao, vojnici s ovog prostora kad su zaustavili agresora na ovom području išli su po cijeloj Hrvatskoj braneći ostala područja.

Proslava 25. obljetnice osnutka “Sokolova” od 4.-6.listopada, započela je 3. sportskim susretima Udruge veterana 5.gardijske brigade “Sokolovi, nastavila se likovnom kolonijom, sajmom braniteljskih zadruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Danom otvorenih vrata vinkovačke, te na sam Dan osnutka brigade, Svetom misom u crkvi sv.Euzebija i Poliona, svečanom akademijom u Gradskom kazalištu ''Joza Ivakić'' Vinkovci, te na kraju odavanjem počasti za sve poginule branitelje u vinkovačkoj vojarni '' 5.gardjiske brigade Slavonski sokolovi''.

 

Gradonačelnik Ivan Bosančić uručio novčanu naknadu za svako novorođeno dijete

VINKOVCI-Na svečanom prijemu za obitelji novorođene djece, koji je održan u velikoj vijećnici Grada Vinkovaca, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić uručio je novčanu naknadu od 1000 kuna za svako novorođeno dijete, sukladno Socijalnom programu Grada Vinkovaca.

Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik nakon uručivanja novčanih naknada između ostalog je rekao:

-Mi smo na neki način željeli vidjeti roditelje, pozdraviti ih i čestitati što su se odlučili na rođenje djece jer nam je cilj da u Vinkovcima ima što više djece. Posebno raduje spoznaja da je veći broj novorođene djece u odnosu na umrle i to govori o jednoj svjetlijoj budućnosti Vinkovaca, rekao je Bosančić.

Na prijemu u Vinkovcima bilo je 58 obitelji koje su uz novčanu naknadu dobili i ružu .

 

Otkriveno spomen-obilježje mjesta masovne grobnice žrtvama iz Domovinskoga rata u Novim Jankovcima

NOVI JANKOVCI-Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Franjo Lučić, praunuk ubijenog Franje Lučića otkrili su spomen-obilježje mjesta masovne grobnice žrtvama iz Domovinskoga rata u Novim Jankovcima.

-Pedestšesta je ovo masovna grobnica na području Vukovarsko-srijemske županije, odajemo počast za sedmero civila, tri hrvatska branitelja i jednu neidentificiranu osobu s područja Jankovaca. Ovo je još jedan pokazatelj zločina koji je učinjen na nad ovim narodom koji je ostao živjeti na ovom području. Na ovaj način trajno svjedočimo o žrtvi podnešenoj u Domovinskom ratu od velikosrpske agresije. Stalno inzistiramo na procesuiranju počinitelja ovih teških kaznenih djela ratnog zločina. Ovi zločini, ubojstva civilnog stanovništva koji je ostao živjeti nakon prestanka vojnih djelovanja, spadaju u red najtežih ratnih zločina i svakodnevno u suradnji s pravosudnim tijelima inzistiramo na procesuiranju počinitelja, rekao je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade

Pogubljeni su, a da zla nikom nisu učinili, 11 mještana Novih Jankovaca u periodu od 1991. godine do 1993. godine u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Ekshumirani iz masovne grobnice i pojedinačnih grobova žive i živjet će preko svoje smrti sve dok bude živjela slobodna Hrvatske: Kata Dikonić, Franjo Lučić, Ana Lučić, Marko Božić, Slavko Josipović, Luka Graovac, Stana Dikonić, Ferid Galijašević, Niko Jelkić i Ivka Tanjga i još jedna neidentificirana osoba.Oni su svoju ljubav poklonili zemlji.

Emotivni govor održao je načelnik Općine Stari Jankovci Dragan Sudarević, koji je ovom  prigodom rekao:

-Ovo je drugi spomenik u Općini Stari Jankovci koja ima pet naselja i uskoro ćemo imati na trećem mjestu u Slakovcima ovakvo spomen obilježje. Ne samo u našoj općini nego sva ova mjesta istoka Hrvatske su obilježena sa spomen obilježjima masovnih grobnica. Preveliki doprinos i žrtvu smo dali u Domovinskom ratu., 23 iz Novih Jankovaca, 76 mještana Općine Stari Jankovci su dali svoje živote za samostalnost Hrvatske. Izborili smo se za samostalnu državu u ratu, ali sa ovog mjesta uime djece, unučadi i onih generacija koje dolaze za našim pokojnima, apeliram i molim nemojmo gubiti u miru. Svakodnevno nam odlaze mladi, a s današnjim danom nas je duplo manje nego 1991. i pitam se što bi se dogodilo da je sad 1991., kako bi se izborili za Hrvatsku. U nedjelju naš prijatelj odlazi u Austriju, naš prijatelj kao i ovi branitelji dao je sebe od sebe trenirajući našu djecu i unučad poginulih, skupio je 54 djece od prvog do četvrtog razreda. Odlazi za egzistencijom u Austriju, a naš je prijatelj dijete dragovoljca Domovinskog rata, stoga čujte naš apel i zaustavimo odlazak ljudi, rekao je Sudarević.

Na otkrivanju spomenika govorio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, te brigadir Drago Horvat, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Nakon otkrivanja spomenika izaslanstva su položila vijence i zapalili svijeće za sve poginule.

 

MKUD Vinkovci na dvodnevnom izletu na Balatonu i Budimpešti

VINKOVCI-Mađarsko kulturno umjetničko društvo Vinkovci bilo je na dvodnevnom izletu na Balatonu u Balatonlleliju i Budimpešti. 

Uz pomoć 10. okruga Budimpešte,  Kobanye, Vijeća mađarske nacionalne manjine Vukovarsko srijemske županije, Savjeta za nacionalne manjine RH i Bethlen Gabora Budimpešta, vinkovački Mađari uputili su se na nezaboravan izlet kroz Mađarsku, domovinu svojih predaka rekao nam je predsjednik MKUD-a Vinkovci, Rudolf Ač.

Posebno im se dopala vožnja brodom po Balatonu, posjeta Tihanyu, šetnje uz obale Balatona, a u Budimpešti, Trg heroja, Sinagoga, obilazak Parlamenta, šetnje uz obale Dunava sa pogledom na Budim, Citadelu, Lančani most  i mnoge druge znamenitosti ovog predivnog grada.

 

Predstavljen vizualni izgled Vukovarskog vodotornja

VUKOVAR-Na prezentaciji koja je održana u Vukovaru , prikazan je konačni vizualni identitet Vukovarskog vodotornja koji će nositi naziv ''Vukovarski vodotoranj-simbol hrvatskog zajedništva'', a to je rezultat natječaja na koji je pristiglo 32 radova.

Cilj je bio kroz projekt Vodotornja poslati jednu pozitivnu misao Grada Vukovara i svih ljudi u Vukovaru.

Prosudbeno povjerenstvo za ocjenu najboljeg rada odabralo je rad autorskog tima Karlo Kazinoti & Mišo Komenda iz Splita.

- U pristupu rješenju imali smo na umu kompleksnost i sveobuhvatnost simbolike koju vukovarski Vodotoranj ima za Hrvatsku. Cilj je bio doći do vizualno snažnog, monumentalnog rješenja koje ima pomak od doslovnosti oblika vodotornja, a istovremeno prenosi poruku koju ovaj simbol daje. Toranj je direktno pogođen 640 puta, unatoč tome za cijelo vrijeme borbe za grad ostao je čitav i na istom mjestu. Elementi pokušaja njegove dekonstrukcije postali su dio njegove cjelovitosti. Taj put je slijedio i arhitektonski projektni tim u svom rješenju. Osnovna ideja ovog rješenja je prikazati da je upravo pokušaj destrukcije i ranjavanje grada i njegovog simbola ono što je narod snažnije povezalo i dodatno ojačalo. Oduzimanjem elementa, krugova koji simboliziraju projektile iz jednog kvadrata te njihovim premještanjem u okvir novog, prikazujemo upravo tu ideju, stoji u objašnjenu tima Kazinoti & Komenda iz Splita.

Prema riječima Karla Kazinotia njihovo idejno rješenje se odmaklo od samog banalnog prikazivanja Vodotornja

-Odlučili smo iskoristiti jedan podatak koji je bio unutar projektnog zadatka, a radilo se o 640 pogodaka, odnosno 640 rana,  te smo ga ubacili unutar samog  kvadrata i time stvorili jedan raster. Razdvajanjem pogodaka iz tog rastera, dobili smo dva  kvadrata koji simboliziraju Hrvatsku, a ujedno oni na neki način stvaraju jedno zajedništvo, spajanjem  njih u jednu cjelinu dobivamo puni kvadrat, rekao je Karlo Kazinoti.

Ivan Dorogi, predsjednik Prosudbenog povjerenstva za ocjenu najboljeg rada istaknuo je kako su dobili gotovo 90 posto radova koji su pokušavali tehnikom ilustracije ili crteža interpretirati sam Vodotoranj, što nije bio slučaj kod autorskog tima Karlo Kazinoti & Mišo Komenda iz Splita.

-Očekivali smo znak koji će u simboličkom značenju prezentirati vukovarski Vodotoranj kao simbol jednog zajedništva. Autorski tim Kazinoti & Komenda se sjetio da prebroji koliko je pogodaka Vodotoranj preživio i onda su to stavili kvadrat, što je bilo najbolje rješenje. Ono što je bilo zanimljivo je da su arhitekti koji su radili projekte odmah prepoznali ovo kao idejno rješenje, a prosudbeno povjerenstvo je jednoglasno odlučili da je to najbolje rješenje vizualnog identiteta Vodotornja, rekao je Dorogi.

Marina Sekulić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vukovara istaknula je kako je Grad Vukovar iznimno zadovoljan s vizualnim identitetom  i kako je istaknula Grad Vukovar kao vlasnik Vodotornja pokrenuo je neke korake da se zaštiti znak Vodotornja, fizički oblik kao i samo ime Vodotoranj.

 

 

Svečano obilježena 26.obljetnica ustroja 204.Vukovarske brigade

VUKOVAR-Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, Svetom misom u crkvi Sv.Filipa i Jakova za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u obrani Vukovara, te Svečanom akademijom u Hrvatskom domu Vukovar obilježena je 26. obljetnica osnutka 204. Vukovarske brigade.

Bila je ovo još jedna prilika za susret preživjelih branitelja ali i da polaganjem vijenaca odaju počast onima koji su poginuli tijekom obrane, vode se i danas kao nestali ili su pak u međuvremenu preminuli. 

Ivo Kovačić, koji je tijekom agresije na Vukovar bio zapovjednik 3. bojne 204. Vukovarske brigade, rekao je kako se na popisu brigade nalazi 5.493 branitelja od kojih se njih 923 vode kao poginuli ili nestali. 

-Ona se vremena ne mogu zaboraviti, Vukovar je bio u okruženju 87 dana, branio se nadljudskim naporima, a može se otvoreno reći da je u Vukovaru slomljena kičma jugovojsci i četnicim.Vukovarski branitelji uglavnom su ostvarili sva svoja prava, a prije jedanaest godina konačno je riješen i status 204. brigade jer je kroz 15 ranijih godina ''neki od birokrata u ladici držao zapovijed generala Gorinšeka'', rekao je Kovačić.

U prigodi obilježavanja 26. obljetnice osnutka 204. Vukovarske brigade, Branko Borković-Mladi Jastreb, zapovjednik obrane Vukovara između ostalog je rekao:

-Samo ime 204. Vukovarske brigade je drugačije od drugih imena brigade jer je brigada nastala i stvorena prije nego što je hrvatska vojska formirana u jednom procesu prelaska ZNG-a pod ingerenciju Ministarstva obrane i preustroja cijele države na novi obrambeni sustav u okviru Domovinskog rata. Ovo su dani spomena kada smo u borbama radili ustroj po privremenoj zapovjedi jer drugačijih nismo imali, a vremena nismo imali čekati, rekao je Borković.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček je istaknuo kako je ova brigada zlatnim slovima upisana u hrvatskoj povijesti.

-U Domovinskom ratu i u novijoj hrvatskoj povijesti, 204. Vukovarska brigada ima posebno mjesto i obljetnica njezinog ustroja vrlo je dobar povod za sjećanje ne samo pojedinaca nego i hrvatskog naroda u cijelosti, kao i hrvatske države. Ta sjećanja su važna kako bi se izbjegle ratne strahote u budućnosti, ali važna su i zbog toga što nikada ne smijemo zaboraviti te ljude koji su braneći svoje domove slomili kralježnicu srbo-četničkom agresoru i JNA te utemeljili Republiku Hrvatsku  Na nama je da stvorimo preduvjete da mladi ostanu u Hrvatskoj, zbog koje ste vi prije 26 godina prolijevali krv. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti iako i danas postoje pojedinci koji žele promijeniti povijest, izjednačiti žrtvu i agresora, upravo ste vi jamstvo da se to nikada neće dogoditi, poručio je Pavliček.

 

Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara podsjetio je kako je važnost osnivanja 204. vukovarske brigade i u tome jer se njezinim osnivanjem lakše mogla koordinirati obrana Vukovara 1991. godine.

- Gradske četvrti nisu se više branile neovisno jedna o drugoj, već su sve ušle pod okrilje ove brigade, naravno, to je zadalo višestruke probleme agresoru, a ostatku Hrvatske je osigurano dodatno vrijeme za naoružavanjem - rekao je Šoljić.

Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora podsjetio je kako je 204. vukovarska brigada dala nemjerljiv doprinos u obrani Vukovara, no istaknuo je i brojku od oko 2.500 hrvatskih branitelja koji su završili u srpskim koncentracijskim logorima.

Pozdravne govore na Svečanoj akademiji uputili su Branko Borković, zapovjednik obrane Vukovara, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček, izaslanik potpredsjednika Vlade, ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, brigadni general Željko Živanović, izaslanik predsjednika Vlade, Tomislav Ivić, te izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, brigadni general Denis Tretinjak.

U programu su sudjelovali Vukovarski golubići, a tijekom Svečane akademije okupljeni su pogledali dokumentarni film o ratu u Vukovaru 1991. godine.