Najave

Raspored događanja za mjesec ožujak ...
Raspored događanja za mjesec ožujak ...

                            ...

Vijesti

Grad Vinkovci i osam općina potpisali Sporazum za širokopojasni pristup internetu

VINKOVCI-Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i načelnici općina Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Stari Mikanovci, Vođinci, Privlaka, Stari Jankovci i Tordinci, potpisali su Sporazum o suradnji na projektu izgradnje infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu. 

Svijest o važnosti brzine interneta u današnjem vremenu povezala je potpisnike u zajednički projekt, a cilj je realizirati ga sredstvima EU fondova. 

-Sporazum doprinosi razvoju interneta u našem gradu, kao jednog danas komunalnog standarda u Europi, ako želimo razvoj gospodarstva i kvalitetniji život, onda je to svakako preduvjet. Drago mi je da smo kroz Sporazum ostvarili suradnju s našim općinama koje su oko grada i nastojat ćemo u daljnjim projektima da se okupimo oko grada, na korist svih. To su zasebne općine, no samo zajednički možemo puno, pogotovo u smislu povlačenja sredstava iz EU, istaknuo je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

Ivan Rimac, pročelnik Ureda gradonačelnika, istaknuo je kako  u središtu Vinkovaca već postoji infrastruktura širokopojasnog pristupa internetu, ali u rubnim dijelovima grada ne, jer ne postoji komercijalni interes za njezinu izgradnju.

Prema riječima Maria Milinkovića, načelnika Općine Stari Mikanovci ovaj projekt puno znači za Općinu, no kako je istaknuo, treba više biti ovakvih projekta gdje će Grad Vinkovci biti nositelji, a mi iz općina u tom projektu.

-Kad idemo svatko sam za sebe onda je to puno teže izgurati projekte, nego ovako kad idemo zajednički, sigurno je punu lakše i učinkovitije, rekao je Milinković.

Projektom za koji je potpisan sporazum obuhvaćeno je 20 tisuća kućanstava na području grada Vinkovaca i općina Andrijaševci, Ivankovo, Stari Mikanovci, Vođinci, Privlaka, Jarmina, Stari Jankovci i Tordinci. Točna vrijednost projekta znat će se po završetku tehničke dokumentacije, a procjena je kako je riječ o investiciji vrijednoj oko 20 milijuna eura.  

 

 

Svečano otvorena izložba slika Šefika Kapetanovića u vinkovačkom kazalištu ''Joza Ivakić''

VINKOVCI- U kazališnoj Galeriji dugo se ne pamti toliki interes građana Vinkovaca kao za izložbu slika Šefika Kapetanovića-Fike pod nazivom ''Mojih prvih 35 godina''.

-Ovoliki broj posjetitelja na otvorenju izložbe, samo govori u prilog tome koliki trag je ostavio Šefik Kapetanović u svojem  životu na sve nas. Moramo biti zahvalni na 20 izložbi koje je do sada imao, no vjerujem da će ih biti i više. Sjećam se kad je crtao s olovkom, pa prešao na pastele i na kraju sad ulje na platnu, vidi se toliko topline, ljepote naše Slavonije, rekao je Mladen Karlić, otvarajući izložbu.

Autor izložbe Šefik Kapetanović istaknuo je kako je u životu imao dvije ljubavi, novinarstvo i slikarstvo, te je ovom prigodom rekao:

-Dobio sam nagradu za životno djelo Hrvatskog novinarskog društva, što mi puno znači jer je to nagrada od mojih kolega. Posebno sam sretan što se konačno pojavio gen na koga ću to moći prenijeti, moju unuku Ivu koja je pokazala veliki talent u slikarstvu. Kad znate da vas netko naslijedi, onda znate da će vaše ime i rad ostati u naslijeđe, što mi puno znači. Ovim putem se zahvaljujem svima koji su došli i vjerujem da ću opet nešto izbaciti novo i sve vas ponovo okupiti, rekao je Šefik Kapetanović.

Na izložbi se predstavila Iva Rimac, unuka Šefika Kapetanovića sa svoja dva rada koji su plijenili pažnju okupljenih na izložbi.

Šefik Kapetanović  rođen je 1954. godine u Vinkovcima, član HDLU Vladimir Becić Vinkovci. Živi i radi u Vinkovcima.  Do sada je imao 19 samostalnih i više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudionik je brojnih likovnih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu i donator u humanitarnim akcijama.Trenutno obnaša dužnost direktora Novosti d.o.o. Vinkovci.

 

Završena sedma etapa programa ''Sigurnost na vodi''

VINKOVCI-Podjelom priznanja za sudjelovanje i majica  Hrvatskog Crvenog križa djeci završnih skupina vrtića „Naša radost“ i „Vladimir Nazor, te iz vrtića „Pčelica“ i „Budućnost“, koji su prvi započeli s desetsatnim programom završena je sedma etapa programa ''Sigurnost na vodi 2017.''

Podjela priznanja i majica Hrvatskog Crvenog križa djeci iz vrtića „Stribor“ i „Lenije“,  te djeci iz Katoličkih dječjih vrtića „Eden“ i „Srca Marijinog“ bit će za dva tjedna, po okončanju desetsatnog programa.

Nositelj programa privikavanja na vodu ''Sigurnost na vodi“ je Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci, koje je na natječaju Hrvatskog Crvenog križa osiguralo sredstva za sufinanciranje programa, a provedbeni partneri su Dječji vrtići Vinkovci, Katolički dječji vrtići „Eden“ Vinkovci, Vinkovački plivački klub i poduzeće „Periska“ d.o.o. koje upravlja Dvoranskim plivalištem „Lenije“. 

Ciljna skupina ovog programa su polaznici završne skupine vrtića - djeca u dobi od 5 do 7 godina. Ciljevi programa su upoznati djecu s vodom kao medijem, osloboditi ih straha od vode, naučiti ih osnovama tehnika plivanja i ronjenja i naučiti ih tehnikama disanja kod plivanja.

Program u bazenima Dvoranskog plivališta „Lenije“ provode iskusni treneri, članovi Vinkovačkog plivačkog kluba, koji su osmislili djeci prilagođen i zanimljiv desetsatni program. U programu sudjeluje ukupno 200 djece iz vrtića Centra za predškolski odgoj Vinkovci: „Pčelica“, „Budućnost“, „Vladimir Nazor“, „Stribor“, „Naša radost“ i „Lenije“, i Katoličkih dječjih vrtića „Eden“ i „Srce Marijino“.

 Siguran prijevoz djece od vrtića do bazena i nazad vrši se autobusima vinkovačkog „Poleta“, a uz svaku grupu djece su i njihove tete - odgajateljice iz pojedinog vrtića.  

 

Predstavljen projekt ''ProŠIRI VIdike'' Konjičkog kluba ''Eohippus'' Vinkovci

VINKOVCI- U prostorijama vinkovačke Gimnazije predstavljen je projekt ''ProŠIRI VIdike'' koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge u iznosu od 1.166.155, 96 kuna, nositelj projekta je  Udruga ''Pegaz'' Rijeka.

-U razdoblju od dvije godine projekt će uključiti 50 volontera sa 1800 volonterskih sati-učenika srednjih škola iz tri županije (od čega je deset volontera/ učenika sa invaliditetom) u različite aktivnosti edukativno-zabavnog karaktera s ciljem poticanja razvoja volonterstva u Hrvatskoj. Gimnazija  ''M.A.Reljković'' i Konjički klub ''Eohippus'' tijekom dvije godine moraju uključiti 10-15 volontera koji će volontirati sveukupno 500 sati, a do sada je uključeno deset volonterki koje su u periodu od 15.lipnja do 29.studenog volontirale 364 sata.U srpnju i kolovozu volonterke smo vodili na kamp u Rijeku. U idućoj godini volonteri će izrađivati informativne ploče sa različitim porukama koje oni sami osmisle, a ploče će biti postavljene u Konjičkom klubu ''Eohippus'', te se planira otići na još četiri kampa i to dva u Šibenik i dva u Rijeci, istaknula je Marijana Ač Rapčan iz Konjičkog kluba ''Eohippus''.

Kristina Vlahović iz vinkovačke Gimnazije i koordinatorica volontera iz Konjičkog kluba ''Eohippus'' Vinkovci, završila je edukaciju za Koordinatora volontera u Rijeci, te tako vinkovačka Gimnazija ima osposobljenu osobu za rad s volonterima.

-Naše učenice volontiraju u Konjičkom klub ''Eohippus'' i svojim radom doprinose djeci s posebnim potrebama. Mi smo sada u nekim dogovorima da bi unutar škole osnovali svoj volonterski klub, gdje bi se naši učenici i učenice uključivale u razne dobrotvorne akcije, rekla je Kristina Vlahović.

Ravnatelj vinkovačke Gimnazije Stipe Tomić istaknuo je kako se Gimnazija ''M.A.Reljković'' Vinkovci već više puta uključila u razne projekte, a ono što se mora posebno istaknuti da se u ovaj projekt uključilo pet naših učenica volonterki. 

Partneri na projektu ''ProŠIRI VIdike'' su : Konjički klub ''Kolan'' Šibenik, Prva sušačka hrvatska gimnazija Rijeka, Ekonomska škola ''Mijo Marović'' Rijeka, Centar za odgoj i obrazovanje ''Šubićevac'' Šibenik, Gimnazija ''Matija Antun Reljković'' Vinkovci i Konjički klub ''Eohippus'' Vinkovci.

 

Dilj d.o.o. Vinkovci jedna od uspješnijih tvrtki u Vinkovcima

VINKOVCI-Vinkovačku tvrtku Dilj d.o.o.  posjetili su župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić sa suradnicima, kako bi se upoznali sa stanjem i planovima tvrtke te razgovarali o potpori koju pri tome mogu dati Grad i Vukovarsko-srijemska županija.

-Dilj posluje jako dobro. Radi se punim kapacitetom, proda sve što se proizvede i naplati sve što se proda. Tako da mogu reći kako je ova 2017. godina čak i bolja od prošle, u kojoj smo nagrađeni Zlatnom kunom od Hrvatske gospodarske komore Uz tradicionalno tržište, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, rastemo na ostalim tržištima. U Sloveniji danas držimo 10 posto tržišta ukupno, značajno prodajemo u Rumunjskoj i Bugarskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, a u Albaniji, gdje smo krenuli prije godinu dana, već držimo 3 posto tržišta ukupno. Dilj danas zapošljava 300 ljudi, od kojih je njih 100 zaposleno u zadnjih 14 mjeseci, a proizvodi se 27 milijuna komada crijepa. Trenutačno ulazimo u novi investicijski ciklus i u tijeku je otvaranje novog gliništa, projekt vrijedan milijun kuna, dok će u 2018. godini na Pogonu 1 u Ciglarskoj ulici u Vinkovcima biti uloženo 20 milijuna kuna, a cijela investicija trebala bi biti pokrivena sredstvima iz EU fondova. Isto tako, što je najvažnije, mi cijelo vrijeme ulažemo u znanje. I prošli investicijski ciklus, kada smo uložili preko 50 milijuna eura, mi smo znatan dio sredstava uložili u znanje jer znanje je nešto što je pokretač svega. Možete imati resurse, možete kupiti tehnologiju, ali dodanu vrijednost isključivo daje znanje", istaknuo je Dražen Ivezić, direktor Dilj-a

 

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i župan Božo Galić izrazili su zadovoljstvo dobrim poslovanjem Dilja i istaknuli kako su spremni dati svaku potporu u okviru mogućnosti Grada i Županije, da Dilj, nakon što je prebrodio krizu, ostane stabilna tvrtka sa što više radnih mjesta. 

"Lijepo je doći u Dilj danas kada je sve u redu, kada se razgovara o novim investicijama, o modernizaciji, o novim tržištima koja se trebaju otvoriti za Dilj. To je ono što nas raduje i daje nam priliku da kroz ovakve tvrtke povlačimo i EU sredstva i predstavljamo Vinkovce na tom gospodarskom planu jer industrija i samo gospodarstvo najbolji je ambasador grada, a kroz plaće i prinos kvaliteti života i samom razvoju grada", istaknuo je Ivan  Bosančić, vinkovački 

 

Filip Fišić nastupio na državnom natjecanju u čitanju naglas u Sisku

VINKOVCI-U Sisku je održano 5. nacionalno ''Natjecanje u čitanju naglas'' za učenike od 3. do 8. razreda. Kao pobjednik školske, gradske i županijske razine u mlađoj kategoriji od 3. do 5. razreda Filip Fišić iz 3. a razreda OŠ Vladimira Nazora iz Vinkovaca predstavljao je svoju školu i Vukovarsko-srijemsku županiju na spomenutom natjecanju.

Prvoga dana natjecali su se učenici mlađe Filipove kategorije - njih 15. Filip je nakon kraćeg predstavljanja čitao ulomak ''Na putu do škole'' iz zbirke priča ''Sijač sreće'' Božidara Prosenjaka i izazvao osmjehe i pozitivne reakcije publike. Sam je izabrao tekst jer mu se svidio, a podsjetio ga je na sličnu situaciju koju je i on imao s njegovim najboljim prijateljem. Inače, Filip rado čita kraće priče, a omiljeni su mu stripovi i enciklopedije.

Prema odluci četveročlanog prosudbenog povjerenstva Filip nije bio među troje prvoplasiranih, ali se s natjecanja vratio s nekoliko novih knjiga koje će upotpuniti njegovu kućnu knjižnicu, zbornikom natjecatelja i mentora, novim prijateljstvima i lijepim iskustvom s jednog tako velikog natjecanja. Uz sve navedeno Filip je u Vinkovce ponio i utješnu nagradu - figuru sove Hedvige iz serijala o Harry Potteru.

 

Street workout park otvoren u Nuštru

NUŠTAR-Sportaši i rekreativci dobili su na raspolaganje još jedan novi sadržaj u Nuštru, a radi se o street workout  parku i to na prostoru osnovne škole ''Zrinskih'' Nuštar.

Street workout park namijenjen je svim osobama koje se žele baviti sportom i rekreacijom u prirodi, odnosno koje žele trenirati na otvorenom. 

-Prije sedam godina sam pokrenuo svoj projekt razvoja funkcionalnog kružnog treninga za kojeg sam smatrao da u Vinkovcima nema kao ponuđenog sadržaja u teretanama. Ekipa koja se sada sudjelovala u izgradnji ovog street workout  parka došla je na treninge na poligon u fitness centar ''Apello'' gdje se razvila ideja kako bi se osmislio  projekt koji bi se mogao ponuditi općinama, odnosno mještanima koji nisu u mogućnosti doći u Vinkovce i vježbati u fitness centar, nego smo nastojali donijeti u njihovo mjesto, da im bude pristupačno. Glavna ideja voditelja je bila napraviti poligon na kojem se može napraviti kružni trening kojeg čovjek može koristiti u svako doba dana. Osim toga zamišljeno je bilo da sportski klubovi koji gravitiraju na području gdje je street workout  park, mogu raditi neke bazične pripreme koju u sebi sadrže funkcionalni trening. Razlog zbog kojeg sam je osobno počeo baviti s tim je da pokušaš za sebe i svoje tijelo učiniti nešto što do sada nisi uspio, istaknuo je Hrvoje Klarić, predsjednik sportske udruge građana ''Funkcionalni kružni trening'' (FCT)

Načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac istaknuo je kako je ovo još jedan novi sadržaj za mlade u Nuštru, no ovo nije jedino, uskoro se očekuju još dva vježbališta na otvorenom.

-Imamo jako puno sportskih udruga i vjerujem da će i oni moći svoje treninge odrađivati na ovakvom jednom poligonu.Bilo je par opcija gdje postaviti ovaj street workout  park, no odlučili smo se za osnovnu školu jer već imamo tu niz sportskih sadržaja, rekao je Drinovac.

Prema riječima Ivana Ereša, vlasnika tvrtke Saorsa studio  d.o.o. iz Vinkovaca oni su osmislili i proizveli poligon koji je postavljen u Nuštru.

-Imali smo 3D nacrt kojeg je nacrtao Hrvoje Klarić, osmislili  smo i proizveli sami cijeli poligon, a poligon je vinkovački brend i zove se ''In_Spector'' i to planiramo u budućnosti razvijati kroz neke dodatke, rekao je Ereš.