Najave

Raspored događanja za srpanj  2018. u ...
Raspored događanja za srpanj 2018. u ...

KALENDAR DOGAĐANJA         ...

Vijesti

Udrugama u području kulture i tehničke kulture 699.000 kuna za njihove programe

VINKOVCI-U velikoj vijećnici Grada Vinkovaca održan je prijem  za članove Udruga s područja Grada Vinkovaca kojima su raspodijeljena financijska sredstva temeljem Javnog natječaja Grada Vinkovaca za dodjelu financijskih potpora za sufinanciranje programa i projekata u području kulture i tehničke kulture.

-Kroz program podijelili smo udrugama 699.000 kuna za njihove programe koju su oni prijavili. Moramo istaknuti da smo imali izuzetno dobre i kvalitetne programe, ono što moram posebno naglasiti svakako je rad svih naših udruga koji je na zavidnom nivou. Možda nije iznos veliki, ali će zasigurno pomoći njihov rad kroz programe koji prijavili. Ove godine smo imali 162  programa, a zahtjev je podnijelo 67 udruga. Nadamo se da ćemo u budućnosti moći više doprinijeti, pogotovo u onim granama gdje vidimo da postoji veliki potencijal za rast, istaknuo Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

Slaven Nuhanović ispred Kazališne družine Asser Savus je istaknuo kako će im ova novčana sredstva dobro doći jer oni pokrivaju tri manifestacije Lutkarsko proljeće, Festival glumca i Filmski festival glumca.

 

 

Učenice Srednje strukovne škole Vinkovci Matea Klarić i Sara Puškarić zlatne na državnom Gastro 2018.

VINKOVCI-Na Malom Lošinju je održano državno natjecanje u obrazovnom sektoru turizam i ugostiteljstvo – World Skills Croatia Gastro 2018. Gastro natjecanje je najstarije natjecanje strukovnih škola u Republici Hrvatskoj, a organizator mu je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u suradnji sa Zajednicom ugostiteljsko-turističkih škola. 

Na regionalnim natjecanjima koja su se ove godine organizirala za regiju Središnja Hrvatska u Prelogu, Istočna Hrvatska u Osijeku, Sjeverno hrvatsko primorje u Puli i Južna Hrvatska u Zadru, sudjelovalo je 300-tinjak učenika. Svako je državno natjecanje smotra najboljih, a ove godine su sudjelovale 36 škole.

Gastro se sastoji od pet gastronomskih disciplina i tri hotelijersko-turističke discpline. U jakoj konkurenciji, učenica Matea Klarić, mentorica Mirjana Jakšić, je u disciplini Poslovanje recepcije hotela, osvojila prvo mjesto. Također, učenica Sara Puškarić, mentorica Maja Vidić, je u disciplini Predstavljanje turističkog odredišta – destinacije, osvojila prvo mjesto. U disciplini Poslovanje recepcije hotela, primjer je bio luksuzni hotel Belleveu 5* na Malom Lošinju, a u disciplini Predstavljanje turističkog odredišta – destinacije, predstavljena je destinacija domaćin – Mali Lošinj. Obje učenice, osim na hrvatskom jeziku, određene module pojedinih disciplina moraju predstaviti i na stranom jeziku.

Recepcija je mjesto prvog susreta gosta s hotelom (a često i sa samom destinacijom), informativni centar tijekom boravka gosta i mjesto zadnjeg kontakta prije odlaska. Današnji gosti su obrazovani, informirani i zahtjevni i od recepcionara se ne očekuje samo nuđenje i  prodavanje hotelskih usluga. Današnji recepcijski djelatnici moraju odlično poznavati destinaciju u kojoj se hotel nalazi, kulturno-povijesne znamenitosti svoga kraja, povijesne ličnosti, manifestacije te biti svakog trenutka pomoć gostu, pružajući mu različite informacije. Uspjeh neke destinacije se ne mjeri samo popunjenim kapacitetima, nego recepcionar mora stvoriti kod gosta onaj neopisivi osjećaj oduševljena odmorom kako bi gost poželio i iduće godine vratiti se. Učenica Matea Klarić se uspješno snašla u svim postavljenim situacijama, spremno odgovarala na pitanja gosta i brzo rješavala prigovore, nudeći gostima optimalna rješenja.

Kako privući potencijalne turiste u destinaciju koja uspješno razvija turizam već 130 godina i u kojoj je standard usluga podignut na razinu 4 i 5*? Rješenje je u kreiranju novog turističkog proizvoda, a kako ga napraviti i ponuditi, zna učenica Sara Puškarić. Na tržištu kao što je turističko, koje se brzo širi i još brže mijenja, treba prepoznati ciljanu skupinu, prilagoditi im novi proizvod te poduzimati marketinške aktivnosti prema toj skupini.

Osim Mateje Klarić i Sare Puškarić, na državnom natjecanju su sudjelovali i učenici Ivan Divković u disciplini Pripremanje menija, Marko Jelušić u disciplini Pripremanje hladnog predjela na tanjuru, Josip Pejanovič u disciplini Barsko poslovanje i Sara Sudar u disciplini Poslovanje putničke agencije. 

Možemo uistinu reći kako je čovjek ključ uspjeha u turizmu, a jedan mali ključ vrijedno čuva Srednja strukovna škola Vinkovci koja obrazuje učenike za ugostiteljsko-turistička zanimanja.

 

Grad Vinkovci sedmu godinu za redom u akciji ''Sat za planet Zemlju''

VINKOVCI-Grad  Vinkovci se po sedmi pridružio akciji WWF-a Svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode ''Sat za planet Zemlju''.

Uključujući se u ovu planetarnu akciju, u Vinkovcima je  na sat vremena bila isključena javna rasvjeta u pješačkoj zoni.

Akcija je pokrenuta u Australiji 2007. kada je više od dva milijuna kućanstava sudjelovalo u „Satu za planet Zemlju“, da bi se idućih godina pridružili i brojni gradovi u svijetu. 

Kako sve ne bi ostalo na samo jednom satu, poruka je začetnika ove akcije da se klimatskih promjena i čovjekova utjecaja na zemlju ne sjetimo samo jednoga dana u godini, već tijekom cijele godine.

Inicijativa podrazumijeva da kućanstva i tvrtke, svi građani svijeta, taj dan u navedeno vrijeme isključe svijetla na jedan sat s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i ekološkim problemima općenito.

 

Vukovarsko-srijemska županija dobila priznanje za ''Najbolji projekt sigurnosti lokalne zajednice u 2018. ''

SPLIT-Na desetoj Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti gradova održanoj danas u Splitu, Vukovarsko-srijemska županija dobila je priznanje za "Najbolji projekt sigurnosti lokalne zajednice u 2018.godini" - za projekt DR. SHARE.

 Sudjelovalo je 90 sudionika, a izabrani smo za nagradu u konkurenciji pet županija i deset gradova, osvojivši najveći broj glasova na natječaju, a koju je dodjeljuje Hrvatski institut za urbanu sigurnost i časopis ''Zaštita''.

 Priznanje je uručio ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr.sc. Dragan Lozančić, a u ime Vukovarsko-srijemske županije priznanje je primio stručni suradnik za poslove civilne zaštite i tajnik Stožera CZ VSŽ Ivan Kubiček.

 Za uspješnu provedbu projekta zaslužni su župan Božo Galić, koji je prepoznao važnost ovoga projekta, Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije, Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje Vukovar, tvrtka Infosistem, predstavnik Zadruge „Aktivan život“ Pavo Medved, kao i svi članovi projektnog tima bez čijeg angažmana sigurno ne bismo dobili ovako vrijedno priznanje!

 

Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci petu godinu obilježila Svjetski dan voda

VINKOVCI-Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci petu godinu obilježila je Svjetski dan voda prigodnom prezentacijom učeničkih radova, plakatima, te kulturno-umjetničkim programom.

U holu škole postavljena je bila velika izložba učeničkih radova, gdje smo zamijetili i jednu poruku: '' Voda je povijesno nasljeđe, naše bogatstvo, ali i odgovornost''. Bilo je tu recitala na temu značenja vode. Učenici su puno toga naučili o značenju vode, a na samom ulazu u školu učenice su dijelile papirnate kapljice vode.

-Puno toga smo učili o važnosti voda kroz razne sadržaje, a u svrhu toga napravili smo papirnate kapljice vode koje smo kao badge dijelili učenicima. Mi petu godinu u školi na ovakav način obilježavamo Svjetski dan voda i puno se učenika odazove na samom programu obilježavanja, što je smatram jako dobro, jer se puno toga može naučiti, rekla je Ana Mandić, učenica 2g razreda.

Tema Svjetskog dana voda 2018.godine je ''Priroda za vodu'', a proučava prirodna rješenja  za izazove s kojima se suočavamo u 21.stoljeću.Ovogodišnja tema istražuje kako možemo koristiti prirodu za poboljšanje kvalitete vode. 

-Dan vode svake godine obilježavamo sa novim sloganom te je ovogodišnji slogan ''Odgovor se nalazi u prirodi”. Postavljajući pitanja kao što su kako spriječiti onečišćenje voda, kako spriječiti poplave ili suše s kojima se i mi ovdje u Hrvatskoj sve češće susrećemo moramo osvijestiti učenike kako su velikim djelom odgovori u prirodi, u nama. Odgovornost nas ljudi je ključna u sprečavanju onečišćenja i zaštiti prirodnog okruženja.”, rekla je ovom prigodom prof. Tatjana Dujić.

U prosincu 2016. godine, Opća skupština Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojila rezoluciju ''Međunarodno desetljeće (2018.-2028.) za akciju –Voda za održivi razvoj'', kako bi se stavio veći fokus na vode tijekom deset godina.

 

Članice Društva ''Hrvatska žena'' Vinkovci organizirale besplatno šišanje i feniranje korisnica Doma za stare i nemoćne osobe u Vinkovcima

VINKOVCI-S obzirom na to da se bliži najveći kršćanski blagdan-Uskrs, članice Društva „Hrvatska žena“, na inicijativu Branke Fegeli, provela je još jednu aktivnost u svom bogatom godišnjem programu rada. 

U ponedjeljak, 19.ožujka, organizirale su posjet frizera Domu za stare i nemoćne osobe Vinkovci , te su korisnicama Doma besplatno pružile uslugu šišanja i feniranja. Zajednički je to poklon starijoj populaciji, ženama koje uskrsne blagdane žele dočekati sređeno i koje ovu akciju s nestrpljenjem očekuju. 

Pozivu za ovu akciju odazvale su se frizerke-maturantice Industrijsko-obrtničke škole Silvija Strahimira Kranjčevića i dvije vinkovačke frizerke s dugogodišnjim iskustvom u ovoj uslužnoj djelatnosti.    

 

Tehničko učilište Vinkovci provodi projekt ''Obrazovanje je prioritet'' za obrazovanje odraslih osoba

VINKOVCI-U okviru projekta ''Obrazovanje je prioritet – Uključivanje odraslih polaznika u prioritetne programe obrazovanja'' održana je uvodna  konferencija u svrhu predstavljanja projektnih aktivnosti i ciljeva široj javnosti. Riječ je o projektu koji se provodi na području Vukovarsko-srijemske županije. Nositelj projekta je Tehničko učilište Vinkovci, a partner VIA d.o.o.

Opći cilj projekta je povećati uključenost odraslih osoba u cjeloživotno učenje i doprinijeti konkurentnosti na tržištu rada kroz provedbu programa osposobljavanja u prioritetna zanimanja na području Vukovarsko-srijemske županije

Ciljne skupine kojima će se ovaj projekt baviti su: odrasle osobe u dobi između 15-34 godine bez kvalifikacije, odrasle osobe s nižim razinama kvalifikacija, dugotrajno nezaposlene osobe starije od 34 godine. Kroz projekt će se provesti tri programa obrazovanja i ukupno će se obrazovati 90 osoba:  osposobljavanja za poslove njegovatelja/ice starijih i nemoćnih, osposobljavanja za poslove barmena/icu-koktel majstora/ice, osposobljavanja za pčelara/icu

Ovaj projekt će dovesti do poboljšane integracije  nezaposlenih osoba u društveni život zajednice kroz stjecanje novih vještina, poboljšanje znanja i poticanje aktivnog uključivanja na tržište rada. 

Projekt sufinancira Europska unija  iz Europskog socijalnog fonda i odobren je za financiranje u   sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava “Podrška obrazovanju odraslih polaznika uključivanjem u prioritetne programe obrazovanja, usmjerene unapređenju vještina i kompetencija polaznika u svrhu povećanja zapošljivosti” 

Trajanje projekta je 30 mjeseci, odnosno od 25. studenog 2017. godine do 25. srpnja  2019. godine.   Ukupna vrijednost je 937.328,09  kn od čega financiranje Europske unije iznosi 100 %.