Najave

Vijesti

Predstava ''Dvoje'' u produkciji Teatra Exit iz Zagreba, najbolja predstava 25.Festivala glumca

ILOK-Predstava "Dvoje" u produkciji Teatra Exit iz Zagreba, u izvedbi Bojane Gregorić Vejzović i Dražena Čučeka te režiji Matka Raguža dobila je Nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini na 25. Festivalu glumca koji je u nedjelju navečer završen svečanom dodjelom nagrada i priznanja.

Odlukom ocjenjivačkoga suda, kojim je predsjedao Vinko Kraljević, uz članice Hanu Hegedušić i Tatjanu Bertok-Zupković, Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi  "Dvoje", a četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja umjetnička ostvarenja za dvije glumice i dva glumca dodijeljene su Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi "Ustav Republike Hrvatske" u produkciji Satiričkoga kazališta Kerempuh iz Zagreba, Goranu Košiju za ulogu Vanjeka u predstavi "Audijencija" u produkciji Kazališta Virovitica, Antoniji Stanišić Šperanda za ulogu Einsteina u predstavi "Tesla Anonimus" u produkciji Gradskoga dramskoga kazališta Gavella iz Zagreba te Petri Kovačić Pavlina za uloge u predstavi "Ol' smo za jedan" dan u produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu.  

Nagrada Nevenka Filipović za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu ili mlade dodijeljena je Ediju Ćeliću za ulogu Francoisea u predstavi "Zašuti" u produkciji Dječjega kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. 

Nagrada za najbolju glumicu do 28 godina pripala je Tesi Litvan za ulogu Jele u predstavi "Povratak" u produkciji Umjetničke organizacije Eurokaz, Hrvatske kuće i Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, a Nagrada Ivo Fici za najboljeg glumca do 28 godina Robertu Španiću za ulogu Ive također u predstavi "Povratak".

Posebno priznanje za izniman doprinos hrvatskom glumištu, kazališnoj umjetnosti i Festivalu glumca, Festivalski odbor, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika te Kazališna družina "Asser Savus" iz Vinkovaca, koji su producenti Festivala glumca, dodijelili su županu Boži Galiću i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

25. festival glumca održao se u gradovima Vukovarsko-srijemske županije od 11. do 20. svibnja, a tijekom devet festivalskih dana odigrano je 107 izvedbi 20 predstava koje je za ovogodišnji festival odabrala izbornica Nada Abrus.

 

 

Dva dana glazbe, plesa i retro sadržaja – drugi Hang Loose rockabilly festival u Vinkovcima

VINKOVCI-U prostoru Rockabilly bara Hang Loose u Vinkovcima danas je održana konferencija za medije vezana uz nadolazeći Hang Loose Rockabilly Festival.

 Događaju su nazočili organizatori Ana Vukoja, Ivan Stažić i Matija Vukoja, te predstavnici medija. Ana Vukoja, voditelj projekta, započela je konferenciju najvažnijim činjenicama vezanim uz drugi festival: "Ohrabreni uspjehom i pozitivnim reakcijama na prvi Hang Loose Rockabilly Festival, ove godine idemo korak dalje, kako smo i najavili – drugi festival trajati će dva dana i bit će sadržajno bogatiji. Organizacijski tim je isti, sastoji se od članova Udruge mladih XO-VK i Rockabilly bara Hang Loose. 

Festival će se održati na istoj lokaciji, u dvorištu vinkovačke Gimnazije, 10. i 11. kolovoza.

 Predviđene su svirke 5 bendova – nastupiti će zagrebački bend B and The Bops, slovenski Joe and The Rhythm Boys, mađarski bendovi Naked Truckers i Dynamite Dudes, a za peti sastav organizatori još pregovaraju.

 "Uvaženi gosti i ove će godine biti vozači kustom i američkih automobila, sve do početka 1970-ih godina. Njima je osiguran parking prostor u dvorištu festivala. Za sada imamo potvrđenih desetak auta, a sigurno će se naći mjesta za još nekolicinu, tko god s takvim vozilom bude zainteresiran.", rekao je Matija Vukoja. 

Pozitivnim dojmovima o prošlogodišnjem festivalu pridonijeli su i plesači zagrebačke skupine Back To Swing i domaće plesne skupine festivala. Zagrepčani će nas oduševljavati i ove godine, a domaći plesači se aktivno pripremaju za festival već nekoliko mjeseci. 

"Aktivno radimo na plesnom dijelu festivala putem plesnih radionica, plešemo rockabilly jive i stroll. U to je za sada uključeno tridesetak osoba, a nadamo se da će se pridružiti i drugi.", rekla je Ana Vukoja, a o turističkom aspektu festivala je dodala: "Koliko čujemo, ljudi se vesele festivalu, jer je svima prošle godine bilo zabavno. Očekujemo i nešto gostiju iz inozemstva, prije svega jer na festivalu nastupa nekoliko stranih bendova. U tu smo svrhu napravili i web-stranicu na hrvatskom i engleskom jeziku, s potrebnim informacijama o festivalu i smještajnim kapacitetima u gradu i bližoj okolici." 

Posjetitelji će moći razgledati sajam retro odjevnih i drugih predmeta i raznih craft rukotvorina. Potvrđeni izlagači su vinkovačke Kerefeke, Kich Sapunich, vintage ponuda Optike Marko, Elastic Heart i još neki. Glavna nagrada festivalske tombole opet će biti unikatni bicikl Sentimental Bikes. Za frizure će se pobrinuti frizerski saloni Dlaka22 i Barbershop Španić, a raščupavati će nas craft pivovara Valens, te Dizdar-Birc sa svojim vinima. Priliku za tetoviranje posjetitelji će imati u radnji Slavena Kusture, Hell Boy Tattoo. 

Predsjednik udruge XO-VK, Ivan Stažić izložio je svoja razmišljanja o ovogodišnjem HLRF: "Ove smo godine definitivno veći, prvenstveno zbog tranjanja od dva dana, sadržajno bogatiji, a nismo se odrekli tople, obiteljske atmosfere kojom je sve odisalo prošle godine. Imat ćemo program za sve – od onih najmlađih do najstarijih. Očekujemo puno više gostiju, domaćih i stranih. Prvi festival je jako dobro prihvaćen, ne sumnjamo da će tako biti i ove godine." Dvodnevni događaj zahtijeva i povećana financijska sredstva. O još otvorenoj financijskoj konstrukciji festivala, voditeljica projekta je izjavila: "Svaka nam je kuna dobrodošla. Zahvaljujemo svima koji financijski potpomažu ovaj događaj, prije svega tu su Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Turistička zajednica Vinkovaca. Od vinkovačkih gospodarstvenika, tu je za sada Elemont Neon, a svoju podršku najavile su i tvrtke Promesa, Grad-Export i Leaderplakat." 

Više informacija: www.hl-rockabillyfestival.com

Filip Marunček pokazao zavidno znanje i osvojio odlično peto mjesto na međunarodnom Hippo natjecanju u Italiji

VINKOVCI - Učenik 7.a razreda Osnovne škole Vladimira Nazora u Vinkovcima, Filip Marunček, na finalnom  međunarodnom natjecanju Hippo  održanom u Italiji koje organizira Global Hippo Association, neprofitna organizacija s ciljem promoviranja engleskog jezika te međukulturalne suradnje diljem svijeta osvojio je odlično peto mjesto.

Natjecanje Hippo podijeljeno je u pet kategorija, ovisno o uzrastu djeteta te stupnju poznavanja jezika. Glavni pokrovitelj natjecanja je Global Hippo Input, tvrtka smještena u Rimu. OŠ Vladimira Nazora na inicijativu nastavnica engleskog jezika Gabrijele Romić i Lidije Škrlec prvi se put prošle školske godine uključila u ovo međunarodno natjecanje.

Filipova mentorica Gabrijela Romić prati Filipa na njegovu Hippo putu i pod puno emocija je rekla da su presretni jer je ovo velikii uspjeh za Filipa Marunčeka, uložili su puno rada i odricanja, što se na kraju vratilo kroz ovaj veliki uspjeh.

Važno je naglasiti da je ove godine na Hippo natjecanju sudjelovalo 22.155 učenika iz dvadesetak zemalja u pet kategorija, a time je najbolje rečeno koliko je Filipov uspjeh doista velik. Na finalnoj razini Filip Marunček je imao  testiranja svih četiriju jezičnih vještina čitanja, pisanja, slušanja i govora.

 

Svečano otvoren 25.Festival glumca- festival posvećen glumcu i njegovom umjetničkom stvaralaštvu

ILOK-Pred prepunom dvoranom Slovačkoga doma u Iloku župan Vukovarsko-srijemski, Božo Galić, svečano je otvorio 25. festival glumca. Nakon svečanoga otvorenja je izvedena predstava „Ćiro“, Udruge za promicanje kulture NALA iz Zagreba, Antonia Gabelića i Tarika Filipovića, a u režiji i izvedbi Tarika Filipovića. Publika je izvedbu nagradila aplauzom dugim deset minuta, a predstava je dobila čak 17 aplauza na otvorenoj sceni. Tarik Filipović svojim je „Ćirom“ oduševio publiku Vukovarsko-srijemske županije.

U narednih devet dana pozornice u Iloku, Otoku, Vinkovcima, Vukovaru i Županji postaju centrom hrvatskoga glumišta, a Grad Ilok do nedjelje postaje centar svih kazališnih zbivanja Vukovarsko-srijemske županije te je ovo ujedno i peti put da je Ilok grad-domaćin Festivala glumca.  Okupljene glumce i publiku na otvaranju je prvo pozdravila izbornica Nada Abrus te obrazložila svoj odabir predstava, a potom je sve glumce i publiku srdačno je pozdravila gradonačelnica Iloka, doktorica Marina Budimir. U svom govoru najavila je kako se nada „da ćemo ovakve i slične predstave u narednim godinama moći gledati i većoj i boljoj dvorani“. Branka Cvitković, ovogodišnja domaćica festivala istaknula je u svom govoru kako su glumac i glas jedno te kako je „glas glumčev pečat“, a „glumci su čuvari pečata“. Zaključila je kako je glas najmarkantnije glumačko sredstvo i da se zato važno baviti glasom i čuvati ga. U ime Ministarstva kulture otvorenju je nazočila dr.sc. Iva Hraste-Sočo, koja aktivno sudjeluje u radu Festivalu glumca. Zaželjela je svim glumcima puno kazališnih nadahnuća i predstavljanja svojih umjetničkih djela koji će pripomoći stvaranju nove publike. U ime Festivalskog odmora, Joško Ševo zaželio je svim izvođačima da „Leti ko lišće što vir ga vije, za let si, dušo stvorena.“.  Perica Martinović, predsjednica Hrvatskoga društva dramskih umjetnika obratila je motivirajućim govorom u kojem je istaknula da je kazalište prostor slobode duha, kojeg Vukovarsko-srijemska županija prepoznaje. 

Na Festivalu će u natjecateljskom program biti izvedeno dvadeset predstava iz Dubrovnika, Karlovca, Koprivnice, Osijeka, Splita, Šibenika, Velike Gorice, Virovitice, Zadra i Zagreba, a završava dodjelom nagrada i priznanja u nedjelju, 20. svibnja s početkom u 19 sati. 

Festival posvećen glumcu i njegovom umjetničkom stvaralaštvu

Festivalom glumca upravlja Festivalski odbor, u sastavu: Joško Ševo (predsjednik), Ruža Marić (dopredsjednica), Grgo Krajina (dopredsjednik), Marija Filipović (izvršna producentica), Slaven Nuhanović (izvršni producent), Perica Martinović, Jasminka Mesarić, Himzo Nuhanović, dr. sc. Iva Hraste Sočo, mr. sc. Ivica Lovrić, Marija Budimir, Marina Sekulić, Zdenko Rečić, Jurica Buljan, Maja Barić Novaković,  Marijana Barnjak Jelić,  Ivanka Miličić i Dražen Bota.

Grad domaćin 25. festivala glumca je Grad Ilok, a domaćica festivala nacionalna prvakinja Branka Cvitković. Izbornica je Nade Abrus, a sve izvedbe pratit će ocjenjivački stručni sud kojeg čine profesorica Tatjana Bertok-Zupković s Umjetničke akademije u Osijeku, glumica Hana Hegedušić iz Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu te prošlogodišnji dobitnik Nagrade Fabijan Šovagović Vinko Kraljević, umirovljeni član ansambla Zagrebačkoga gradskoga kazališta Komedija. Oni će dodijeliti osam nagrada svojim kolegama za najbolja umjetnička dostignuća. Četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja umjetnička ostvarenja dvije glumice i dva glumca, Nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade i Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini, dodjeljuju se kao i proteklih godina. Novost jubilarnog Festivala glumca je posvećivanje posebne pažnje mladim glumicama i glumcima. Stoga postojeća Nagrada Ivo Fici, koja se dodjeljivala za najboljeg mladoga glumca ili mladu glumicu, postaje nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje mladoga glumca do 28 godina te se uz nju uvodi nova nagrada. To je Nagrada Zvonimir Torjanac za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina. 

Festival glumca i njegova nastojanja najbolje ocrtava tekst kojeg je Zvonimir Torjanac napisao u uvodnoj knjižici trećeg Festivala glumca, a on glasi:  „Ovo je jedini festival u Hrvatskoj na kojem je u središtu glumac, jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događanja. Glumac je početak i zametak kazališnog čina, tijelo i duša piščeva djela. Glumac, i sâm, kao i mnoštvo, može punim glasom reći: „kazalište, to sam ja“. Iz skromnosti i ljubaznosti prema teatru on to nikad ne izgovara. Kako bismo potakli, afirmirali i popularizirali glumačko stvaralaštvo posvećujemo mu ovaj festival. Festival je festival (dobre) glume, glumačkog umijeća, glumačke osobnosti, dara, specifičnosti i nikada ugaslog svjetla.“ 

 

Raspored 25. festivala glumca

 

13. SVIBNJA 2018. (nedjelja)

 

18:30 sati u Hrvatskom domu u Vukovaru

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija: REVIZOR

 

22:00 sata na Meraji u Vinkovcima

Teatar Exit: DVOJE

 

 

14. SVIBNJA 2018. (ponedjeljak)

 

10:00 sati u Slovačkom domu u Iloku i u 18:00 sati u Domu kulture u Otoku

Kazalište Tvornica Lutaka: KIKI-JEV CIRKUS U ŽIVOTINJSKOM CARSTVU, dob: 4+

 

19:00 sati u Dvorani Mladost u Županji

Scena „Gorica“ i  Kazalište „Moruzgva“: OtpisaNE

 

21:00 sat u Gradskom kazalištu Joza Ivakić Vinkovci

Hrvatsko narodno kazalište Split: OLʹ SMO ZA JEDAN DAN

 

 

15. SVIBNJA 2018. (utorak)

 

19:00 sati u Slovačkom domu u Iloku 

Kazalište Smješko: KAKVA MAJKA, TAKVA KĆI O životu Marije Jurić Zagorke

 

19:00 sati u Dvorani Mladost u Županji

Kerekeš Teatar: DIMNJAČAR 

 

21:15 sati u Domu kulture u Otoku

Teatar Gavran: ZABORAVI HOLLYWOOD

 

20:00 sati u caffe baru Excellent u Vinkovcima 

Poetsko-glazbena večer Glumci pjesnici

 

 

16. SVIBNJA 2018. (srijeda)

 

11:00 sati u prostorijama Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru 

Prijem kod župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića

 

12:00 sati u Lovačkom domu u Andrijaševcima

Dan domaćice

 

20:00 sati u Hrvatskom domu u Vukovaru

Kazalište Smješko: KAKVA MAJKA, TAKVA KĆI O životu Marije Jurić Zagorke

 

19:00 sati u Dvorani Mladost u Županji

Eurokaz,  Hrvatska kuća i  Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu: POVRATAK

 

19:00 sati u Domu kulture u Otoku

Kerekeš Teatar: DIMNJAČAR 

 

21:00 sati u  Caffe Park u Županji 

Poetsko-glazbena večer Glumci pjesnici

 

21:00 sat u Gradskom kazalištu Joza Ivakić Vinkovci

Kazalište Marina Držića: SKUP

 

21:00 sat u Slovačkom domu u Iloku 

Kerekeš Teatar: DIMNJAČAR 

 

 

17. SVIBNJA 2018. (četvrtak)

 

10:00 sati u Dvorani Mladost u Županji

Kazalište Tvornica Lutaka: KIKI-JEV CIRKUS U ŽIVOTINJSKOM CARSTVU, dob: 4+

 

11:00 sati u Gradskom kazalištu Joza Ivakić Vinkovci

Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar: KAŠTANKA, dob: 11+

 

19:00 sati u Hrvatskom domu u Vukovaru

Gradsko dramsko kazalište Gavella: TESLA ANONIMUS

 

21:00 sat u Gradskom kazalištu Joza Ivakić Vinkovci

Kazalište Virovitica: AUDIJENCIJA

 

 

18. SVIBNJA 2018. (petak)

 

11:00 sati u Dvorani Mladost u Županji

Gradsko kazalište Žar ptica: PLAVA BOJA SNIJEGA, dob: 7+

 

18:30 sati u Slovačkom domu u Iloku

Umjetnička organizacija Teatroman i  Satiričko kazalište Kerempuh: MUŠKARCI.HR

 

20:00 sati u Dvorani Mladost u Županji

Akademija dramske umjetnosti: KONJ ILI PAUK HVATA ŽABU

 

20:00 sati u Domu kulture u Otoku

Umjetnička akademija u Osijeku: NAŠ RAZRED

 

20:00 sati u Hrvatskom domu u Vukovaru 

Umjetnička akademija u Splitu: ANTIGONA

 

21:30 sati u Gradskom kazalištu Joza Ivakić Vinkovci

Ludens teatar: SJEĆANJE VODE

 

 

19. SVIBNJA 2018. (subota)

 

19:00 sati u Domu kulture u Otoku

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku: LJEPOTICA IZ LEENANEA

 

20:00 sati u Slovačkom domu u Iloku

Umjetnička akademija u Osijeku: NAŠ RAZRED

 

20:00 sati u Gradskom kazalištu Joza Ivakić Vinkovci 

Umjetnička akademija u Splitu: ANTIGONA

 

20:00 sati u Kavani Navis u Vukovaru

Kerekeš Teatar: DIMNJAČAR 

 

21:15 sati u Dvorani Mladost u Županji

Satiričko kazalište Kerempuh: USTAV REPUBLIKE HRVATSKE

 

 

20. SVIBNJA 2018. (nedjelja)

 

10:00 sati u Župnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda

Sveta misa i blagoslov glumaca 

uz izravan prijenos na 1. programu HRT-a

 

15:00 sati u Hotelu Dunav u Iloku

Glumačko sijelo

 

19:00 sati u Hotelu Dunav u Iloku

Dodjela priznanja i nagrada 25. festivala glumca 

 

 

 

 

Uspješno održan prvi ''Sajam EU projekata na Orionu''

VINKOVCI-U sklopu Europskog tjedna i uz podršku Europske komisije, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije organizira Dane otvorenih vrata EU projekata. 

Cilj ove manifestacije, koja traje od 6. do 13. svibnja, je predstaviti projekte je predstaviti projekte koji su svojom uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj kulture, obrazovanja i drugo. Tako je u pješačkoj zoni u Vinkovcima, a u organizaciji Agencije za razvoj i investicije grada VIA Vinkovci održan prvi ''Sajam EU projekata na Orionu'' kojeg je prigodnim riječima otvorio vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

-Ovo je ono što želimo u budućnosti. Naš proračun raste zahvaljujući dobrim projektima i angažmanu djelatnika Gradske uprave, djelatnika Agencije za razvoj i investicije grada VIA Vinkovci i djelatnika udruga i civilnog društva. Neka sajam bude poticaj svima onima koji razmišljaju da uđu u određene projekte i na taj način pridonose razvoju grada, istaknuo je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik koji je obišao sve izlagače.

Dobrodošlicu svim izlagačima i posjetiteljima poželjela je i Mirta Štrk, direktorica Agencije za razvoj i investicije grada VIA Vinkovci

- Cilj ove manifestacije je povećanje vidljivosti EU projekata, ali isto tako i poticaj svima da se informiraju o načinima kako se uključiti u projekte koji se trenutno provode, o mogućnostima koje se mogu iskoristiti u okviru raspoloživih EU sredstava, a možda i da se odluče promijeniti zanimanje u voditelja projekta ili stručnog suradnika na projektu jer i te prilike financiramo kroz neke od projekata, rekla je Štrk.

Na sajmu su predstavljeni lokalni projekti financirani iz europskih fondova koji  služe kao primjer dobre prakse i motivacija za intenzivnije korištenje EU fondova.

 

Predstavljen nacrt plana Razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa interneta za Vinkovce i devet općina

VINKOVCI-U veliikoj Vijećnici Grada Vinkovaca održan je radni sastanak na kojem je predstavljen nacrt plana Razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu za područje Grada Vinkovaca i Općina Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Markušica, Stari Mikanovci, Vođinci, Privlaka , Stari Jankovci i Tordinci.

-Cilj projekta je da u svako domaćinstvo, objekt, tvrtku dovedemo brzi internet, da svi imaju jednake uvjete razvoja. Uvjereni smo da kada svi budemo imali brzi pristup internetu, to će donijeti i novom samozapošljavanju. Naš primarni cilj je da do 2020.godine, minimalna brzina u svakom objektu bude veća ili jednaka 30 Mbit/s što se tiče tvrtki, a što se tiče građana 50 Mbit/s. Kroz ovaj projekt obuhvaćeno je novih 13.500 priključaka. Na ovom sastanku u Vinkovcima su došli konsultanti iz Slovenije, tvrtka koja je izradila nacrt plana širokopojasnog interneta, istaknuo je Krunoslav Josip Čačić, v.d. pročelnik za gradsku imovinu i mjesnu samoupravu.

Prema riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, prva dobra stvar ovog projekta je da svi zajedno s općinama sudjeluju u projektu.

-Projekt je ovo koji će doprinijeti gospodarskom razvoju, kvaliteti života ali je u konačnici budućnost, jer je brzi internet jednostavno neophodan u današnjem radu. Svi građani će imati koristi od ovog, a posebice tvrtke koje imaju za potrebu brzi internet. Mi danas imamo ljude koji projektiraju za autoindustriju gdje se veliki broj podataka šalje i oni moraju imati brzi internet. Vrijednost ovog europskog projekta je oko 150 milijuna kuna, rekao je Ivan Bosančić.

 

Sve je spremno za šeste Rimske dane u Vinkovcima

VINKOVCI-Pod geslom "Barbares, iter ?!" (Barbari opet ?!) održati će se od 26. svibnja do 2. lipnja, 6. po redu Rimski dani pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, najavljeno je na konferenciji za medije.

" Rimski dani održavaju se šesti puta i trajat će osam dana, a sadržajno će biti najbogatiji i uvjeren sam da će ponuditi za svakoga po nešto", rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik  posebno istaknuvši koncerte Hladnog piva (1.lipnja) i Belfast fooda (2. lipnja) koji će privući mlađe, ali i nešto starije Vinkovčane kao i goste koji će tih dana posjetiti grad.

Prema riječima Hrvoja Vulića, kustosa Gradskog muzeja Vinkovci, geslo ''Barbari opet ?!'' je prisjećanje na bitku iz 378. godine kod Hadrianopolisa gdje se Barbarima (Huni, Germani) suprotstavio rimski car Valens, rođen u Cibalama (današnji Vinkovci), a koji je bitku izgubio i na bojištu poginuo. 

''Od tada Rim praktično gubi kontrolu na cijelom Panonijom", rekao je Vulić te dodao da će se u sklopu Rimskih dana bitka i uprizoriti.

Organizatori najavljuju održavanje niza radionica (cirkuske, keramičarske, izrada rimskih sandala…), u središnjem gradskom parku bit će podignut tabor s cjelodnevnim uprizorenjem svakodnevnog života Barbara i Rimljana, tradicionalni Rimski sajam s izlagačima čiji su proizvodi vezani uz rimsku povijest, gladijatorske borbe, predavanja na temu Rimskoga carstva, ondašnje hrane i pića, male škole latinskog jezika i drugo. Uz ovo dio programa posvećen je vinima (Rimska noć vina) ali i pivu uz gostovanje desetak craft pivovara.

U realizaciji projekta pomoći će i gosti iz Austrije i Mađarske (gladijatori, Rimljani i Barbari) kao i Dioklecijanova legija iz Splita ali i Gradsko kazalište "Joza Ivakić" iz Vinkovaca te Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka.

Organizatori 6. Rimskih dana su grad Vinkovci, Turistička zajednica Vinkovaca, Gradski muzej Vinkovci i lokalna novinska kuća Novosti, dok su medijski pokrovitelji Vinkovački list i Glas Slavonije.