Najave

Raspored događanja za srpanj 2019. u ...
Raspored događanja za srpanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Vijesti

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić potpisao ugovore o sufinanciranju 33 udruge

OTOK- Grad Otok je poznat po brojnim udrugama, klubovima, društvima i zajednicama. Možemo reći da je vrlo živahan društveni, kulturni i športski život na području grada, odnosno Otoka i Komletinaca. 

Sukladno usvojenom Proračunu za 2019. godinu raspisan je bio natječaj, koji je trajao od 2. siječnja do 2. veljače, za sufinanciranje javnih potreba u kulturi, športu, socijalnoj i zdravstvenoj skrbi u u sveukupnoj vrijednosti 1.065.000 kuna. 

Na natječaj su svoje programe i projekte dostavile 33 udruge, od kojih je 6 udruga iz kulture kojima će biti dodijeljeno 105 tisuća kuna, 17 sportskih udruga će dobiti 800 tisuća kuna, a 10 udruga iz socijalne skrbi i zdravstvene zaštite će dobiti 160 tisuća kuna.

Otočki gradonačelnik Josip Šarić, potpisao je ugovore o sufinanciranju s predstavnicima udruga.

 

 

 

Predstavljene mjere i Zakon o vinu proizvođačima vina i grožđa u Iloku

ILOK- Ministarstvo poljoprivrede u okviru Povjerenstava za izradu Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019.-2023. godine, raspravilo je i utvrdilo programe s predstavnicima proizvođača i struke, a iste su i prihvaćene od strane Vlade Republike Hrvatske.

Nacionalni program pomoći sektoru vina (2019.-2023.) sadrži četiri mjere, a to su: informiranje u državama članicama Europske unije , promidžba na tržištima trećih zemalja, restrukturiranje i konverzija vinograda, te ulaganja u vinarije.

Kako bi s poboljšalo iskorištenje sredstava iz Nacionalnog programa u odnosu na proteklo razdoblje izvršene su određene promjene, tako je u mjeri informiranje u državama članicama koja je uvedena pred kraj prošlog programskog razdoblja povećan intenzitet potpore sa 50 na 80 posto od razine maksimalno prihvatljivih troškova,te je povećan iznos potpore u mjeri informiranje sa dosadašnjih 90.000 eura na 260.000 eura.

Kad govorimo o mjeri restrukturiranje i konverzija vinograda povćan je intenzitet potpore, te je tako sa dosadašnjih 50 posto povećano na 75 posto od razine maksimalno prihvatljivih trškova, osim toga uvedena je nadoknada gubitka dohotka za iskrčene vinograde u razdoblju od tri godine u slučaju kada se projekt restruktuiranja  i konverzije provodi na lokaciji gdje je i iskrčen vinograd, te je uvedena mogućnost pokrića troškova doprinosa u naravi.

Kako bi se sve to predstavilo proizvođačima, održan je skup proizvođača vina i grožđa Vukovarsko-srijemske županije u Iloku, gdje su bili i predstavnici ministarstva poljoprivrede.

-Predstavili smo novi Zakon o vinu koji će krajem ovog mjeseca biti na sjednici Vlade, a nacrt prijedloga je usvojen u rujnu 2018, koji donosi uspostavljanje novog sustava organizacije, odnosno četiri marketinške regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska.Temeljem ovog Zakona predvidjeli smo osnivanje regionalnih organizacija proizvođača, koji će imati ulogu marketinške promocije vina.Mi smo kroz ovaj Zakon preuzeli sve troškove koje su prozvođači do sada imali, a vezano je za stavljanje vina u promet, to je negdje oko 10 milijuna kuna godišnje.Isto tako ukinuli smo evidencijsku markicu, tu smo za još dodatnih 2 milijuna kuna oslobodili naše proizvođače troškova.Kad govorimo iskoristivosti naših mjera, možemo reći da smo za prošli petogodišnjih program imali iskoristivost oko 52 posto, što nismo zadovoljni, te smo napravili niz izmjena, rekao je Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra Uprava poljoprivrede i prehrambene industrije.

Prema riječima Sandre Banožić iz odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije ima 510 registriranih poljoprivrednih gospodarstva koji se bave proizvodnjom grožđa i vina i na ukupno 1600 hektara površina.

-U prethodnom razdoblju prošlo je 25 projekata, ukupno 10 korisnika, i povućeno je ukupno 23 milijuna i 300 tisuća kuna potpora preko Vinske omotnice, rekla je Sandra Banožić, viši stručni suradnik u odjelu za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije.

Među proizvođačima vina i grožđa bio je Zlatko Zajac iz Iloka koji je rekao kako ima 16.5 hektara vinograda, a proizvodnja je oko 30.000 litara.

-Zadovoljan sam dosadašnjim mjerama, vjerujem i puno korisnika koji su aplicirali, mogućnosti su velike samo se treba potaknuti, odnosno pravovremeno se informirati i možete doći do sredstava.Vjerujem da je isplativo, Ilok je plodno tlo, mi bi se trebali bazirati na to, te pozivam sve da sudjeluju u natječajima. Upravo sam prošao na natječaju za bačve, a visina potpore je 100.000 kuna.Svoja vina plasiram večinom u krugu 150-200 kilometara, a imamo dosta sorti, rekao je Zajac.

 

Kroz program ''Vinkovci za plivanje'' prošlo 394-ero djece

VINKOVCI- Projekt „Vinkovci za plivanje“ šk. god. 2018./19. bio je namijenjen učenicima 3. razreda osnovnih škola s područja grada Vinkovaca. U njemu je sudjelovalo 394 polaznika iz 7 osnovnih škola - OŠ Antun Gustav Matoš, OŠ Bartol Kašić, OŠ Josip Kozarac, OŠ Ivan Goran Kovačić, OŠ Vladimir Nazor, OŠ Ivan Mažuranić i OŠ Nikola Tesla.

Projekt je započeo 24. rujna 2018. godine, a završio je 31. siječnja 2019. godine. Cilj projekta je bilo povećanje sigurnosti polaznika u vodi i podizanje razine kvalitete života. Polaznici su putovali na bazene 8 puta, a svaki dolazak, obuka je trajala 90 minuta (2 školska sata). Posljednji sat obuke je bio predviđen za testiranje usvojenog znanja i svečanu dodjelu diploma na koju su bili pozvani i roditelji. 

Glavni pokrovitelj projekta, Grad Vinkovci, je svim polaznicima projekta omogućio sudjelovanje bez naknade.

Za potrebe projekta izvršeno je 64 prijevozne ture autobusima kapaciteta od 50 i 70 sjedala. Prijevoz je obavljalo poduzeće Polet d.o.o.

Treneri, njih 6 odradili su ukupno 526 školskih sati obuke. Po dosad obrađenim podacima, provedene ankete, zadovoljstvo naših polaznika je na visokoj razini i na pitanje koliko su zadovoljni našim projektom (od 1 do 5) prosječna ocjena iznosi 4.80 dok je velika većina polaznika izrazila želju da nastave dolaziti na Bazene Lenije iako su naučili plivati.

Nositelj projekta je Periska d.o.o., dok je provoditelj programa obuke neplivača Vinkovački plivački klub. Glavni pokrovitelj projekta je Grad Vinkovci

Škola plivanja provodi se prema plivačkom programu „Plan i obuka neplivača za učenike od 6 do 14 godina“ koji je verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), tj. zadovoljava sve pedagoške i metodičke kriterije. Program sadrži i plivačke igre u vodi uz koje će djeca učiti na zabavan i kreativan način. Osnovni ciljevi projekta su savladavanje i unaprjeđenje plivačkih vještina uz visoku razinu zadovoljstva i sigurnost djece u vodi. 

U projektu „Vinkovci za plivanje“ obuhvaćeno je 3 programa obuke plivanja: obuka neplivača za učenike neplivače – učenje kraul tehnike plivanja za sve polaznike s ocjenom početnog testiranja I (neplivač), korektivno plivanje – napredno kraul plivanje za sve polaznike u napredovanju sa završnom ocjenom II (poluplivač) ili III (plivač predpočetnik), usavršavanje leđne tehnike plivanja – za sve polaznike sa završnom ocjenom IV (plivač početnik) i V (plivač)

 

 

Tužna 21.obljetnica pokapanja 48 mještana Tovarnika ekshumiranih iz masovne grobnice

TOVARNIK-U četvrtak,  31. siječnja 2019. godine u Tovarniku uz nazočnost velikog broja mještana i uzvanika, obilježena je 21. godišnjica pokapanja 48 mještana Tovarnika ekshumiranih iz masovne grobnice. 

Tijekom Domovinskog rata ukupno je stradalo 75 mještana. Svih njih sjetili su se mještani Tovarnika u tužnoj koloni sjećanja koja je nakon kratkog programa i čitanja imena poginulih, krenula ulicama Tovarnika prema mjesnom groblju. 

Komemoracijskim skupom ispred zgrade općine na kojem su pročitana imena svih žrtava Tovarničani su se prisjetili 1998. godine, kada su pokopani posmrtni ostatci 48 njihovih sumještana ekshumiranih iz masovne grobnice u blizini mjesnoga groblja.

"Ne možemo ih i ne smijemo nikada zaboraviti. Njihova žrtva ugrađena je u temelje stvaranja hrvatske države i njoj dugujemo današnju slobodu koju imamo i da slobodni možemo graditi napredak", poručila je načelnica općine Tovarnika Ruža Veselčić Šijaković.

Predsjednik tovarničke Udruge "Dr. Ante Starčević" Antun Ivanković podsjetio je da je u Tovarniku 1991. godine ubijeno 68 mještana i sedam osoba koje su tu dovedene.

"Vodio se sudski postupak za zločine počinjene u Tovarniku od 2010. do 2012. godine i osuđeno je osam osoba nepravomoćno na ukupno 42 godine zatvora, s tim da se nikome od njih na teret nije stavilo ni jedno ubojstvo", rekao je Ivanković, ocjenjujući da je "katastrofa" što hrvatske institucije dosad nisu bile kadar procesuirati ratne zločine počinjene u Tovarniku.

Nakon prigodnog skupa ispred općinske zgrade sudionici su se u koloni uputili prema mjesnom groblju, gdje su, uz molitvu, podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice položili cvijeće i zapalili svijeće. 

Uz članove obitelji, rodbinu i prijatelje, predstavnike Općine Tovarnika i Vukovarsko-srijemske županije, vijenac je položilo i svijeće zapalilo i zajedničko državno izaslanstvo u kojem su bili izaslanik predsjednice Republike Ante Deur, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, saborska zastupnica Marijana Balić te izaslanik predsjednika Vlade Krunoslav Šeremet. 

Među žrtvama ekshumiranima iz masovne grobnice bio je i tovarnički župnik vlč.Ivan Burik, jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu.Sve ekshumirane žrtve zajednički su ispraćene na posljednje počivalište na groblju u Tovarniku 31. siječnja 1998. godine. U spomen na taj tužni događaj, 31. siječnja u Tovarniku se obilježava kao "Dan kada je Tovarnik plakao". 

 

 

 

 

 

Sve u vezi trudnoće, poroda i majčinstva možete doznati u vinkovačkoj udruzi ''Agape''

VINKOVCI-U prostorijama Šarenog boravka  smjestila se osnovana Udruga za informiranje i podršku budućim majkama ''Agape“.  Osim za vinkovačke trudnice dobro došle su i one iz cijele županije, a treba naglasiti kako je udruga Agape prva ovakvog tipa u Slavoniji.

Ujedno je ovo prva udruga koja će svoj rad posvetiti pripremi budućih majki na trudnoću, porod, a u konačnici i na majčinstvo. Udruga će svoj program temeljiti na zanimljivim stručno osmišljenim radionicama kroz čiji će tijek žene i buduće majke imati priliku dobiti odgovore na sva pitanja o trudnoći, porodu, dojenju kao i samom majčinstvu. Cilj ove udruge i programa je vraćanje ženama povjerenje u vlastito tijelo i njegove sposobnosti.

-Ova udruga osim što će raditi samo sa trudnicama i rodiljama, ona će biti tu i za majke koje se pripremaju za trudnoću.Ono što mi ne budemo mogli odraditi pozvat ćemo liječnike, psihologe, da bude korisno.Uskoro krećemo s radionicama koje će se vjerojatno održavati petkom.Poruka svim ženama je da dođu da vide, da se upoznaju s nama i da sve svoje probleme možemo zajednički riješiti, rekla Gordana Kucljak, izvršna predsjednica Udruge i primalja u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci.

Radionice će voditi prvostupnica primaljstva Marijana Mate Ello, primalja Gordana Kucljak, te prvostupnica sestrinstva Marina Mađaroš koje iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo rada u struci, a edukacije su prošle na brojnim simpozijima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Privremeno, dok se ne nađe stalan prostor radionice će biti održane u prostoru Šarenog boravka u Gundulićevoj ulici broj 22 u Vinkovcima.  Ukoliko imate pitanja ili se želite priključiti i uključiti u radionice možete se javiti preko Facebook stranice ili na broj mobitela 098/16 55 103. Osim trudnica i njihovih partnera, dobro došle su i sve žene koje planiraju trudnoću, kao i žene koje su se suočile s teškoćama pri začeću ili nažalost nisu iznijele trudnoću do kraja. Ono što je bitno naglasiti je kako će udruga pružiti mogućnost individualnog pristupa svakoj osobi.

 

Lovoovlaštenici s područja Vukovarsko-srijemske županije upoznati s Afričkom svinjskom kugom

VINKOVCI- U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, a u organizaciji Ministarstva poljoprivrede održano je predavanje lovoovlaštenicima s područja Vukovarsko-srijemske županije s ciljem njihovog upoznavanja oko provođenja Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske i Naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, čiji su provoditelji upravo lovoovlaštenici.

Ministarstvo poljoprivrede je odlučilo da sa ovim naredbama upozna sve lovoovlaštenike na području Hrvatske, a za prvo predavanje je izabrana Vukovarsko-srijemska županija zbog aktivnosti koje županija kao davatelj prava lova aktivno provodi i u kojoj postoji duga tradicija lova i lovačke etike.

Afrička svinjska kuga (ASK) je kontagiozna virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, koja zbog visokog morbiditeta i mortaliteta (čak i do 100%) predstavlja jednu od najznačajnijih bolesti svinja, vrlo je zarazna bolest za koju nema lijeka,Republika Hrvatska iako trenutno nije pogođena ovom bolesti se nalazi u rizičnoj skupini s obzirom na pojavu bolesti u susjednim zemljama. Upravo iz tih razloga su i donesene naredbe kako bi se na vrijeme pripremio cijeli sustav za reagiranje, a u isto vrijeme provodeći naredbe i poprilično utjecalo na sprječavanje pojave i širenje bolesti. 

 

Predavanje su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede predvođeni Državnim tajnikom dr.sc. Željkom Kraljičkom i pomoćnikom ministra dr.vet.med. Damirom Tuđanom,  s izvrsnim odazivom lovoovlaštenika koji razumiju ozbiljnost situacije. Na sve upite lovoovlaštenika svi predstavnici Ministarstva poljoprivrede su se aktivno uključili i dali tražene odgovore.

 

Razumijući važnost provođenja ovih naredbi aktivno se uključio i župan Božo Galić i Vukovarsko-srijemska županija te je odlučeno da će se sufinancirati troškovi biosigurnosih mjera području Vukovarsko-srijemske županije.

 

Lovačke udruge su pozdravile ovakvu inicijativu i pohvalili župana i Vukovarsko-srijemsku županiju što prepoznaju ozbiljnost ove situacije, kao i činjenicu da je provedba tih mjera još jedan nemali trošak za udruge. Isto tako pohvaljena je i aktivnost Ministarstva poljoprivrede čiji su predstavnici došli na teren kako bi im dali dodatna znanja i pojašnjenja.

 

Novčane naknade za 68 novorođenih beba u Vinkovcima

VINKOVCI-U velikoj vijećnici Grada Vinkovaca roditeljima 68 novorođenih beba u Vinkovcima koji su nakon rođenja djeteta podnijeli zahtjev za isplatu novčane naknade sukladno Socijalnom programu Grada Vinkovaca danas je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Gabrijel Šokičić uručio po 2.000 kuna naknade za novorođenčad.

“Što se tiče prošle godine imali smo četiri podjele novčanih naknada, za nešto malo manje od 300 beba i tu smo nekako zadnjih godina. ove godine u proračunu Grada Vinkovaca za naknade za novorođenu djecu osigurano 700.000 kuna i to za otprilike 350 beba.Ako bude više, a nadamo se da hoće, mi ćemo to kroz rebalans proračuna povećati'', rekao je Gabrijel Šokičić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika