Najave

Raspored događanja za svibanj  2018. u ...
Raspored događanja za svibanj 2018. u ...

KALENDAR DOGAĐANJA         ...

Vijesti

Slavonka Magdalena Brkić osvojila visoko 6.mjesto, promotivni video 3.mjesto na svjetskom izboru Miss turizma u Maleziji

VINKOVCI-U dalekoj Maleziji održan je svjetski izbor Miss turizma na kojem je odličan rezultat postigla Magdalena Brkić Miss turizma Hrvatske , rodom iz Nuštra, a sada živi u Vinkovcima, članica Udruženja manekena ''Loreena'' Vinkovci, gdje je osvojila visoko 6.mjesto.

Pobjedu je odnijela Andrea Katherine Gutierrez iz Kolumbije, prva pratilja je Jancik Maceta Del Castillo iz Perua, druga pratilja je Sara Miletić iz Srbije, dok su se još u Top5 plasirale missice Malezije i Mongolije. Između pedeset i jedne natjecateljice iz cijelog svijeta Magdalenino šesto mjesto uistinu je sjajan rezultat.

Magdalena Brkić promovirala je ljepote Vinkovaca i Hrvatske, a video razglednica osvojila je također odličan uspjeh, visoko treće mjesto. Promotivni video prikazuje ljepote naše zemlje kroz spot violončelistice Ane Rucner. Magdalena je otputovala prije dvadesetak dana sa vlasnikom licence za Hrvatsku Borisom Kosmačem koji je ujedno i član organizacijskog odbora ovog svjetskog izbora i jedini Hrvat koji već godinama radi organizaciju jednog svjetskog natjecanja ljepote. Uspjeh Hrvatice na izboru svakako je izvrsna turistička promocija za našu turističku zemlju.

Posljednje dane u Maleziji Magdalena je provela uvježbavajući koreografiju te se pripremajući za veliko finale u čemu su joj oko šminkanja pomogli savjeti stilista Avona, čije je zaštitno lice te ideje Top stila kako napraviti frizure za različite odjevne kombinacije. 

Ivana Bilić za Royal Bride izradila je elegantnu večernju haljinu boje crvenog vina ,a nacionalni kostim za Valens Andrijana Subotić Pjajčik. Koktel haljina dizajnerice Grete Gudelj bila je zapažena i na gala modnoj reviji uoči izbora. Sve natjecateljice imale su i predstavljanje u kupaćim kostimima za koje je Magdalena odabrala bijeli Pletix bikini.

 

 

Noć muzeja u Vinkovcima pobudila veliki interes javnosti

VINKOVCI-Gradski muzej u Vinkovcima, desetu godinu za redom uključio se u Noć muzeja, koja je i ove godine okupila veliki broj posjetitelja, među kojima su bili i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić sa suradnicima.

U Galeriji likovnih umjetnosti  ''Slavko Kopač'' u Vinkovcima, a kako je sve bilo u znaku sporta, otvorena je  izložba NK Spačve ''Nekad bilo sad se spominjalo'',  kao i powerpoint prezentacija građe o povijesti sporta u Vinkovcima. U završnom dijelu programa u Galeriji  ''Slavko Kopač'' otvorena je  doktorska izložba autora Josipa Mijića ''Genes-Uloga tmatskog i materijalnog u vizualizaciji transcendentnog u sakralnom slikarstvu.

U Gradskom muzeju bila je upriličena izložba 45 godina zaštićene arheološke zone u Vinkovcima, 75 godina života Ivane Iskre-Janošić, te Likovna izložba učenika Tehničke škole Ruđera Boškovića ''Muzeju na dar''. U potkrovlju Gradskog muzeja, odnosno u  Stalnom etnološkom postavu prigodni program izvele učenice i učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci. Osim toga održana je  projekcija popularno-znanstvenog dokumentarnog filma ''Zapisano u kostima'', kao i prezentacija rekonstrukcije drvene vjedrice s avarodobnog groblja u Nuštru. U sve navedene izložbe u Stalnom etnološkom postavu Gradskog muzeja Vinkovci upriličeno je bilo otvaranje izložbe u suradnji s Hrvatskim filatelističkim društvom Vinkovci pod nazivom ''Sport u filateliji'', a za kraj Noći muzeja održan je nastup  KUD-a ''Slavko Janković'' iz Šiškovaca. 

U prostoru Arhivskog sabirnog centra u Vinkovci otvorena je bila  izložba ''Građevni red 1873.-1945.'', te su posjetitelji uz izložbu mogli razgledati novouređeni Arhivski sabirni centar u Vinkovcima.

 

Filatelistička izložba na temu biciklizam u vinkovačkoj Pošti

VINKOVCI-U šalterskoj sali vinkovačke Pošte u Reljkovićevoj, a u stalnom izložbenom prostoru namijenjenom promidžbi filatelije i rada Hrvatskog filatelističkog društva Vinkovci, postavljena je nova izložba. 

Ovoga puta tema je bicikl i biciklizam. Od uvodnog dijela i prvih poznatih modela bicikala s početka 19. stoljeća,  pa sve do današnjih modernih varijanti ovog prometala, izložak na 36 listova prati razvoj bicikla, njegov izgled, dodatnu opremu i namjenu. Poseban dio posvećen je sportskim biciklima i biciklizmu kao sportu. Biciklizam je kao disciplina zastupljen i na olimpijskim igrama, a najpoznatija natjecanja u cestovnom biciklizmu su Tour de France i Giro d'Italia. Naravno, tu su se našli i najpoznatiji biciklisti svih vremena: Amerikanac Lance Armstrong, Nijemac Jan Ullrich, Španjolac Miguel Indurain i mnogi drugi. 

Autorica izloška ''Na dva kotača'' je Srebrenka Takšić, članica HFD Vinkovci.

 

Župan Božo Galić traži od medija ispravak netočnih informacija i ispriku zbog povrede prava osobnosti

VUKOVAR-Sud u Županji donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj je država Hrvatska dužna isplatiti 155 tisuća kuna Petru Sirotkoviću sinu 86-godišnje Ruže Sirotković koja je smrtno stradala u poplavi u županjskoj Posavini, a prema toj presudi župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić smatra se krivim jer nije na vrijeme donio odluku o evakuaciji ugroženoga stanovništva.

-Nisam bio stranka u postupku niti sam vidio nepravomoćnu presudu te nisam bio u mogućnosti izložiti svoje stavove, dokaze i mišljenja. Odluku o proglašenju katastrofe nisam mogao donijeti ja, kao župan, jer Odluku donosi Vlada RH, sukladno tadašnjem Zakonu o zaštiti i spašavanju, čl.4. stavak 1. Odluku je Vlada RH donijela tek 20.svibnja 2014. Odluka o pripremi za eventualno zbrinjavanje i sklanjanje ugroženog stanovništva donio sam 17.05.2014. u 12,28 sati, a ona je donesena prije puknuća nasipa koji se dogodio u 14,47 sati u Račinovcima te u 15,10 sati u Rajevom Selu. Na lokacije predviđene Planovima zaštite i spašavanja i Planovima civilne zaštite općina koje je trebalo evakuirati, bio je osiguran dovoljan broj autobusa  u 14,10 sati. Stanovništvo je odbijalo evakuaciju što mogu posvjedočiti načelnici Općina. Budući mi je objavom netočnih navoda od strane medija, povrijeđeno pravo osobnosti  te ću od medija zatražiti ispravak netočnih informacija i ispriku, te iskoristiti sva daljnja zakonska prava koja su mi na raspolaganju“, stoji u izjavi  Bože Galića.

 

Ilija Cota izabran za predsjednika radne skupine za EU fondove i međunarodnu suradnju pri Hrvatskoj zajednici županija

VINKOVCI- U prostorijama Hrvatske zajednice županija održan je sastanak radne skupine za EU fondove i međunarodnu suradnju Hrvatske zajednice županija gdje je direktor Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Hrast g. Ilija Cota jednoglasno na prijedlog Hrvatske zajednice županija izabran za predsjednika radne skupine za EU fondove i međunarodnu suradnju pri Hrvatskoj zajednici županija.

 Kao krovna nacionalna udruga regija, Hrvatska zajednica županija danas ima posebno važnu ulogu budući da je Republika Hrvatska punopravna članica Europske unije. Pravo na lokalnu samoupravu određeno je Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, a zadaća tih jedinica je odgovorno upravljanje dijelom javnih poslova na dobrobit svih građana. Hrvatska zajednica županija tako uspješno surađuje s nacionalnim udrugama lokalne samouprave, članica je Vijeća europskih općina i regija (CEMR) te Odbora regija Europske unije, a ostvarila je bilateralnu suradnju s Francuskom udrugom vijeća europskih općina i regija te sa Savezom vojvodstava Republike Poljske. 

Svoje potencijale koristi i na području europskih fondova. U partnerstvu s 26 zemalja uključena je u provedbu projekta LADDER – Lokalne vlasti kao pokretači razvoja, edukacije i podizanja svijesti.

 

Uspješno završena izrada projekta ''Brendiranje Vinkovaca kao turistički poželjne destinacije“

VINKOVCI- Po čemu se Vinkovci razlikuju od drugih gradova u okruženju? Odgovora na ovo pitanje ima više, ali svakako u turističkom svjetlu želimo se istaknuti kao poželjna turistička destinacija. 

Upravo s ciljem predstavljanja svoga konkurentskog identiteta kroz definiranje marketinških ali i menadžment aktivnosti, Turistička zajednica grada Vinkovaca angažirala je Institut za turizam da izradi projekt brendiranja Vinkovaca. 

Pojam „brendiranje“ danas se olako koristi te se često iz vida gubi njegovo pravo značenje. Naime, nije riječ isključivo o logotipu odnosno vizualnom identitetu kojega nerijetko prati slogan, nego o procesu koji predstavlja analizu trenutnoga stanja, tržišnih segmenata, prepoznavanje vlastitih prednosti kao i poznavanje konkurencije, definiranje koncepta brenda, kreiranje promocijskih konstanti te kroz razvoj turističke ponude i komunikacije njegovo pretvaranje u stvarnost koja je posjetiteljima i obećana. 

-''Kako bismo svome gradu osigurali najbolje, pratimo strateške dokumente na svim razinama, ali naravno, fokusirani smo na one koji nam lokalno najviše pomažu, a to je prvenstveno Master plan razvoja turizma Grada Vinkovaca kojega je izradio Institut za turizam 2014. godine. Naglašavamo da je u ovom dokumentu dana vizija razvoja turizma grada Vinkovaca koja glasi: „Destinacija Vinkovci međunarodno je prepoznatljiva destinacija po povijesti koja nudi jedinstvene edukativne, inovativne i zabavne turističke proizvode prvenstveno namijenjene izletničkoj, ali i drugim oblicima potražnje. Kvalitetna ponuda ali i njena integriranost s okruženjem rezultat je otvorenih i poduzetnih ljudi te sustavnog upravljanja i menadžmenta.“ Cilj je stvoriti „doživljaj povijesti kroz životnu priču jednoga grada“, rekla je Martina Matković, direktorica Turističke zajednice Grada Vinkovaca

Da bismo došli do toga željenog cilja, potrebno je realizirati 26 programa odnosno projekata u periodu 2015. – 2020./2025. Riječ je mahom o projektima koji su vezani za infra i suprastrukturu, no uključeni su tu i projekti koji se odnose na upravljanje razvojem destinacije kao i na promociju i prodaju. Svaki od njih različite je razine prioriteta i međusobno se isprepliću i nadopunjuju. Projektima kojima je nositelj TZ grada Vinkovaca pristupamo odgovorno i uvrštavamo ih u svoj program rada kojega donosi Turističko vijeće odnosno Skupština Turističke zajednice krajem svake godine za narednu godinu, a u skladu sa svojim financijskim mogućnostima. Brendiranje Vinkovaca kao jedan od programa uvršten je u Master plan i odgovorna institucija za njegovu provedbu upravo je Turistička zajednica. No, bez pomoći Hrvatske turističke zajednice i Grada Vinkovaca, realizacija ovoga projekta ne bi bila moguća. 

-''Tako smo se prijavili za potporu na Javni poziv za turističke zajednice na turistički nerazvijenim područjima 2017. godine i HTZ nam je osigurao 80% potrebnih sredstava, a 20% osigurao je Grad Vinkovci. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 97.500,00 kn. Institut za turizam je, kao znanstvena institucija, na stručan i znanstven način pristupio izradi ovoga zahtjevnoga dokumenta. Obzirom na to da su sudjelovali na izradi više različitih dokumenata za Grad Vinkovce i Vukovarsko - srijemsku županiju kroz protekle godine, ovo im je dobro poznata destinacija. Ipak, kako nalaže izrada znanstvenoga djela, potrebno je napraviti analizu stanja kao i radionice s dionicima u destinaciji. Prvo istraživanje je vezano uz stavove i mišljenja potencijalnih gostiju – ispitanika s područja Zagreba budući da je Zagreb najveće potencijalno domaće tržište za kontinentalne destinacije. Istraživanje je provedeno u listopadu 2017. na on-line panelu. Rezultati su sljedeći: Prve asocijacije/misao na spomen Vinkovaca su: Vinkovačke jeseni, Slavonija, Slavonci, istok i pjesma „Dođi u Vinkovce”, Shorty, rekla je Matković.

 Prve tri asocijacije (među ponuđenima) su: Vinkovačke jeseni, Slavonija i NK Cibalia. Tvrdnje s kojima se najviše slažu su: Vinkovci su grad tradicije i običaja; Vinkovci su doživljaj Slavonije i Vinkovci su grad bogatog kulturnog i povijesnog nasljeđa. 

Motivi privlačnosti za posjet su im: gastronomski doživljaj slavonske kuhinje, Vinkovci u turi obilaska Slavonije te kulturne i zabavne manifestacije. Boje koje vežu uz Vinkovce su: zlatna, zelena i žuta. Drugim istraživanjem analizirane su aktivnosti i pojavljivanje Vinkovaca na internet stranicama i društvenim mrežama koji danas predstavljaju glavni alat u stvaranju prepoznatljivog imidža destinacije. Rezultati on-line vidljivosti su sljedeći: preko 80% objava je na hrvatskom jeziku, slijedi engleski s 13% objava, 70% objava je ostvareno na Internet stranicama, a ostalo na društvenim mrežama. 

Komunikacijske aktivnosti vezane su uz Vinkovačke jeseni i bilježe se mjesec dana prije početka manifestacije. Uz niz ostalih analiza (koje ćete pronaći u dokumentu na našoj web stranici), dolazimo do ključnoga, a to je brend strategija. 

Sve analize kao i radionice dovele su do zaključka da brend koncept predstavlja: kontinuitet života od preko 8 000 godina te kulturu života i rada. Na nama je da taj brend implementiramo, odnosno da gost tijekom cijeloga ciklusa putovanja ima jasnu i cjelovitu sliku Vinkovaca koji u svim segmentima ispunjava njegova očekivanja. To znači da se zaista u svakom objektu, ali i u otvorenom prostoru grada, treba vidjeti taj kontinuitet života. Svaki pojedinac, svaka tvrtka, pa tako i sam grad, može i treba, na sebi svojstven i poslovno prihvatljiv način, odrediti kako će tu „priču ispričati“ odnosno kako će u njegovom prostoru taj brend biti implementiran. Kada imamo više takvih sadržaja, turističkih priča odnosno konkretnih proizvoda koje će turističke agencije nuditi na tržištu, onda možemo smislenije i sigurnije raditi na promociji. 

-''Turistička zajednica ima zadatak promovirati destinaciju za koju je osnovana i u skladu s dosada razvijenim pričama i ponudom, radimo na što kvalitetnijoj prezentaciji grada. Često nas pitaju: „Što se u Vinkovcima može vidjeti?“. Možemo na različitim portalima pročitati, nekada i posprdne, komentare da smo grad koje je najstariji te da se to i vidi. Zar nije upravo to autodestruktivno razmišljanje? Kako ćemo brendirati grad kao poseban, vrijedan ljubavi i ulaganja ako to pojedinci ne vide? Kako ćemo razvijati svoje Vinkovce ako konstantno izvlačimo negativnosti koje se vežu uz naš grad? Kako ćemo nekome reći „Dođi u Vinkovce i uživaj u ljepoti ovoga grada!“, ako sami sebi ne dozvoljavamo da ju vidimo? U svakom mjestu, gradu, državi ima problema i poteškoća, no na nama je da svojim pozitivnim stavom i pogledom s vjerom u budućnost, pričamo o gradu koji ima mnogo toga dobroga i lijepoga za ponuditi! Iskreno se nadamo da će to, uz sve odgovorne institucije Vinkovaca, prepoznati i pojedinci, poduzetnici te da će graditi lijepe turističke priče kojih je neizmjerno mnogo, a koje nam ova brend strategija pruža. Kako bismo sve zainteresirane uključili u implementaciju brenda i olakšali im taj proces, u ovoj godini održat ćemo edukaciju na temu marketinških aktivnosti temeljenih na ovom projektu. Zahvaljujemo svima koji su do sada sudjelovali u ovom procesu te ih pozivamo, kao i ostale sugrađane, da nam se pridruže na edukaciji ali i u izgradnji Vinkovaca kao turistički poželjne destinacije, rekla je Matković

 

Kroz projekt ''Vinkovci za plivanje'' proći će 360 djece osnovnih škola s područja grada Vinkovaca

VINKOVCI-Na vinkovačkom Dvoranskom plivalištu ''Lenije'' predstavljen je projekt ''Vinkovci za plivanje'' 2018. godine koji je namijenjen učenicima 3.razreda (360) svih osnovnih škola s područja grada Vinkovaca.

Osnovni ciljevi projekta su savladavanje i unaprjeđenje plivačkih vještina uz visoku razinu zadovoljstva i sigurnosti na vodi.

Grad Vinkovci kao pokrovitelj projekta osigurao je sredstva za provedbu projekta, tako da je svim polaznicima omogućeno sudjelovanje bez naknade.

-Mi smo kao Grad iz proračuna za ovaj projekt izdvojili 180.000 kuna kolika je i sama vrijednost projekta. Ovo je već peti put kako se provodi ovaj projekt koji će trajati dva mjeseca. Djeca će autobusima dolaziti iz svojih škola, a projekt će provesti treneri Vinkovačkog plivačkog kluba. Nama je cilj da svi naši mali sugrađani nauče plivati i da kasnije dolaze na naše bazene, rekao je Gabrijel Šokičić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika.

Prema riječima Željka Ilića, direktora tvrtke Periska d.o.o. koja upravlja vinkovačkim Dvoranskim plivalištem ''Lenije'' projekt obuhvaća tri plivačka programa i to : obuka neplivača, korektivno plivanje i poduka leđne tehnike plivanja.

-Kad govorimo o proteklom ciklusu, gdje smo proveli jedno istraživanje, na pitanje korisnika koliko su oni zadovoljni, ocjena je bila 4,92, što je jedna visoka ocjena. Ovom prilikom zahvaljujem se Gradu , trenerima, učiteljima, ravnateljima škola, kao i koordinatorima, te svima koji su uključeni u ovaj projekt, rekao je Željko Ilić.

Tomislav Šarić, predsjednik Vinkovačkog plivačkog kluba zahvalio se na ukazanom povjerenju, kako tvrtki Periska, tako i Gradu Vinkovcima, što su oni odabrani za provedbu ovog projekta.

Plivački program sadrži 16 i 20 školskih sati obuke,  a provest će se kroz osam do deset dolazaka uz trenere Vinkovačkog plivačkog kluba.