Najave

Vijesti

Gradski odbor HDZ Vinkovci odao počast mučki ubijenim hrvatskim redarstvenicima u Borovom Selu

VINKOVCI-Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Vinkovci povodom obilježavanja pogibije 12 hrvatskih redarstvenika u Borovom Selu položio je vijenac i zapalio svijeće na spomen obilježju kod murala prema Vukovaru.

-Nikada nesmijemo  zaboraviti sve one koji su utkali živote u temelje naše Domovine, ali isto tako nesmijemo zaboraviti na svu žrtvu koju su Vinkovci dali u Domovinskom ratu. Osjeća se ponos, ali jedna tuga koja će uvijek biti u svim našim srcima jer ovi mladi životi mogli su danas izgrađivati Hrvatsku. Uvijek postoji nada da će netko odgovarati za sve zločine u Domovinskom ratu, istaknuo Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik

Memorijalna slika na betonskom zidu, (mural) dužine je 50 metara, a izrađena je na sivoj pozadini, na kojoj je u središnjem dijelu naslikan hrvatski grb. S desne strane grba (prema Nuštru ) naslikane su tri slike koje po izjavi autora, prikazuju prizor križnog puta hrvatskog naroda, stvarni prizor iz Domovinskog rata i prizor Vukovara u miru. S lijeve strane grba RH, nalazi se 12 slika, gotovo u prirodnoj veličini, hrvatskih policajaca, koji su mučki ubijeni iz zasjede u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine. 

Iznad slika ispisani su stihovi ''… dajem ti srce, zemljo moja, i bit ću s tobom u dobru i u zlu i nema sile da mi te uzme, ja bit ću s tobom, ostat ću tu … dajem ti život, zemljo moja i bit ću s tobom u dobru i u zlu, podijelit s tobom sreću i tugu…''. 

 

 

Bruno Očevčić, maturant Tehničke škole Ruđera Boškovića, veleposlanik na jedan dan za ravnopravnost spolova

VINKOVCI-Maturant vinkovačke srednje Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci, Bruno Očevčić kao jedini učenik iz Slavonije, imao je čast sudjelovati u projektu ''Ambassador for a day for gender equality'' (veleposlanik na jedan dan za ravnopravnost spolova) u Zagrebu. 

-“U utorak, 24. travnja, u 8 ujutro vozač ambasadora Francuske Philippe Meuniera došao je po mene pred hotel koji mi je bio plaćen i odvezao me na doručak s ambasadorima Francuske. Oni su muž i žena te stoga dijele položaj ambasadora i izmjenjuju se svakih šest mjeseci. Tijekom doručka razgovarali smo o razlozima moje prijave na projekt „Ambassador for a day“, o mome gradu Vinkovcima, te o školi koju pohađam. Nakon toga išli smo u obilazak francuskog veleposlanstva, gdje su predstavili sve dužnosti koje obavljaju. Nakon obilaska uputili smo se u ured predsjednice Republike Hrvatske gdje je nas četvero od ukupno 11 sudionika predstavilo svoj video s kojim smo se prijavili. Predsjednica je komentirala naše video uratke te odgovarala na naša pitanja na temu rodne ravnopravnosti. Nakon sastanka s predsjednicom vratili smo se u centar grada, te smo u knjižnici Bogdan Ogrizović sudjelovali na panel raspravi o jednakosti žena u društvu. Na panel raspravi dobio sam šansu upoznati i porazgovarati s veleposlanicima Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva te Irske. Sve u svemu, bilo je izuzetno zanimljivo iskustvo koje bih rado ponovio kada bi se ukazala nova prilika., ispričao je Bruno Očevčić, svoj veleposlanički dan.

Projekt su organizirali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Veleposlanstvo Velike Britanije. Na projekt učenici su se prijavili kratkim jednominutnim videom gdje su na engleskom jeziku objasnili zašto oni zaslužuju postati veleposlanici na jedan dan.

 

Moto karavana ''27 krunica za 27 godina'' odala počast braniteljima u Vinkovcima

VINKOVCI-Na spomen obilježju  hrvatskim braniteljima  u Domovinskom  ratu, na vinkovačkom Gradskom groblju, položena je krunica i svijeće u sklopu manifestacije ''27 krunica za 27 godina“ kojom Moto-klub 4. gardijske brigade iz Splita obilježava 27. obljetnicu osnutka.

-Peta godina kako dolazimo u Vinkovce i palo nam je na pamet iz razloga kako smo krenuli s krunicom oko vrata, da obilježimo polaganjem krunice. Odlučili smo da koliko godina brigade, toliko ćemo  krunica i spomenika obići .Krunica nam je puno pomogla u Domovinskom, a gdje dođemo svake godine nas je sve više, rekao je Zlatko Borojević, predsjednik Moto-kluba 4. gardijske brigade iz Splita 

U sklopu obilježavanja, branitelji i bajkeri obilaze mjesta diljem Hrvatske i postavljaju krunice na spomen obilježja iz Domovinskog rata te tako odaju počast poginulim braniteljima. 

Doček u Vinkovcima pripremili su članovi Moto kluba Vinkovci, ove godine se okupilo 30-tak motorista.

 

Gabrijel Musa, Nikola Matak, Klara Damjanović i Martina Šarić izborili plasman na državno natjecanje u ''Sigurno u prometu''

VINKOVCI-U organizaciji Autokluba Vinkovci i vinkovačke OŠ I. G. Kovačića, održano je Županijsko natjecanje Sigurno u prometu.

 Riječ je o prometno-edukativnoj akciji za učenike osnovnih škola koju 25. put organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom obrazovanja te Agencijom za odgoj i obrazovanje. 

Cilj je da učenici dobiju temeljna znanja o prometnim propisima te da što bolje svladaju vještinu vožnje biciklom. Natjecanje se sastoji teorijskog dijela, koji obuhvaća on line provjeru znanja o prometnim i sigurnosnim pravilima, te praktičnog, tj. upravljanja biciklom na vježbalištu sa zadanim elementima, a natječu se učenici u dobi od 10 do 12 godina. 

Županijsko natjecanje okupilo je 12 škola, a prva dva dječaka, odnosno dvije djevojčice, čine ekipu Vukovarsko-srijemske županije na državnom natjecanju koje se ove godine održava u Rovinju.

Prvo mjesto pojedinačno kod dječaka osvojio je Gabrijel Musa (OŠ M.A.Reljković  Cerna), drugi je bio Nikola Matak (OŠ Ivan Goran Kovačić, Vinkovci), dok je treći bio Ivan Ognjanović (OŠ Ivana Kozarca, Županja).

U ukupnom poretku 12 škola prvo mjesto osvojila je OŠ Ivana Gorana Kovačića Vinkovci, druga je bila OŠ Ivana Kozarca Županja, dok je treća bila OŠ Matije Antuna Reljkovića iz Cerne.

U kategoriji djevojčica prvo mjesto osvojila je Klara Damjanović (OŠ Ivana Gorana Kovačića Vinkovci), drugo mjesto osvojila je Martina Šarić (OŠ Stjepana Antolovića Privlaka), dok je treća bila Maja Vig (OŠ Julije Benešića Ilok).

Ekipu  za državno natjecanje ispred Vukovarsko-srijemske županije čine: Gabrijel Musa (OŠ M.A.Reljković  Cerna),  Nikola Matak (OŠ Ivan Goran Kovačić, Vinkovci), Klara Damjanović (OŠ Ivana Gorana Kovačića Vinkovci) i Martina Šarić (OŠ Stjepana Antolovića Privlaka),

 

Adam Hasilo učenik Srednje strukovne škole Vinkovci brončani na državnom u zanimanju soboslikar-ličilac u Varaždinu

VINKOVCI-Na netom održanom 23. Državnom natjecanju učenika graditeljskih i geodetskih škola Republike Hrvatske u znanjima i vještinama u Varaždinu, zanimanje soboslikar-ličilac, Srednju strukovnu školu iz Vinkovaca predstavljao je Adam Hasilo koji je na kraju osvojio treće mjesto i brončanu medalju.

Na državnom natjecanju učenika, u zanimanju ličilac-soboslikar sudjelovalo je 11 škola, a zadatak se sastojao od dvije faze rada koje su se zasebno ocjenjivale: konstrukcija crteža prema predlošku u dimenzijama 100 × 100 cm i izmiješati boje prema zadanim ton kartama u dvije boje i njima obojiti crtež

-''Adam se brižno i marljivo pripremao za ovo natjecanje. Često je izbivao s nastave za što je imao dozvolu predmetnih nastavnika i u prosjeku je vježbao šest sati dnevno. Njegov rad i trud su ''urodili'' plodom . Adam je zauzeo treće mjesto i vratio se kući s medaljom oko vrata. Osim medalje dobio je niz poklona od sponzora državnog natjecanja a očekuje ga i novčana nagrada Vukovarsko-srijemske županije. Imao je veliku podršku njegovih prijatelji iz razreda, nastavnika, ravnatelja, pedagoške službe, kao i djelatnika soboslikarsko-ličilačkog obrta gdje Adam odrađuje stručnu praksu. Obilazili su ga tijekom priprema, bodrili ga i podržavali. Ovim putem im se u Adamovo i svoje ime zahvaljujem i vjerujem da su oni kao i ja ponosni na Adama, rekla je Melita Matijević mentorica

Natjecatelji su u radu bili dužni koristiti osobna zaštitna sredstva. Svaki učenik je sam morao osigurati osobni pribor i alat i osobna sredstva zaštite. Škola organizator je osigurala radno mjesto ( pripremljenu mineralnu podlogu ). Po završetku rada svaki natjecatelj je bio dužan očistiti svoje radno mjesto, alat i pribor i složiti ga na određeno mjesto. Vrijeme završetka rada prijavljivali su povjerenstvu.

Srednja strukovna škola Vinkovci ovim uspjehom Adama Hasila pokazala je da su gotovo uspješni u svim smjerovima, na koja god natjecanja su išli, jer su se uvijek vraćali sa medaljama i postizali odlične rezultate.

 

Osječanki Emici Elveđi prva nagrada Salona fotografije Vinkovci 2018.

VINKOVCI-U organizaciji Fotokluba Vinkovci u Galeriji fotografije Meraja postaljena je izložba te uručene nagrade najboljima na Salonu fotografije Vinkovci 2018. 

Selektor Salona, diplomirani filmski snimatelj Stanko Herceg za izložbu je, od prijavljenih 106 autora, odabrao fotografije od 15 autora. Od izabranih fotografija za izložbu, ravnopravno su pohvaljene fotografije: Snježane Bratanović, Ivana Došena, Nede Rački i Davorke Trbojević. 

Ostali autori uvrštenih fotografija su: Suzana Bota, Jurica Galić, Diana Junaković, Lidija Kuhar, Ankica Molnar Ursić, Mirjana Porupski, Damir Rajle i Krunoslav Večenaj. 

Nagrade ovogodišnjeg Salona fotografije : Mirko Menalo (treća nagrada) za fotografije “Labirint”, Branko Galičić (druga nagrada) za fotografije “Imperfect moments” i Emica Elveđi (prva nagrada) za fotografije “Iz ratne tame u svjetlo budućnosti”. 

Salon fotografije je natječajna nacionalna izložba, pod pokroviteljstvom Hrvatskog fotosaveza. Ovogodišnji Salon devetnaesta je uzastopna izložba u organizaciji Fotokluba Vinkovci, uz potporu Ministarstva kulture RH, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca. 

Pravo sudjelovanja na Salonu imaju svi autori fotografi, amateri i profesionalci, pojedinci ili članovi udruga iz Republike Hrvatske sa najmanje četiri, a najviše šest fotografija koje čine autorsku cjelinu. Izložba je otvorena do 5. lipnja.

 

OŠ ''Stjepana Antolovića'' Privlaka i Gimnazija Županja odlaze na državno natjecanje Mladih Crvenog križa Hrvatske

ILOK-Međužupanijsko natjecanje Mladih Hrvatskog Crvenog križa Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije iz osnovnih i srednjih škola iz znanja i vještina iz zdravstvenih djelatnosti, pružanja prve pomoći, povijesti i djelatnosti Međunarodnog pokreta Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, Konvencije UN o pravima djeteta i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima održano je 14.  travnja  2018. u Srednjoj školi Ilok. 

Svečanost otvaranja natjecanja, uz prigodni program koji su izveli učenici Srednje škole Ilok,  uveličali su i sudionicima se obratili gradonačelnica Iloka dr. Marina Budimir, ravnatelj Srednje škole Ilok Željko Prskalo, predsjednik Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije dr. Mato Karalić i dožupan vukovarsko-srijemski Josip Dabro koji je i otvorio natjecanje.

Na natjecanju su sudjelovale pobjedničke ekipe u kategorijama osnovnih i srednjih škola s prethodno održanih izlučnih gradskih i općinskih (školskih) natjecanja Mladih Hrvatskog Crvenog križa Slavonski Brod, Nova Gradiška, Požega, Pakrac, Ilok, Vinkovci, Vukovar i Županja. 

Nakon rješavanja i ocjenjivanja četiri testa i dva praktična radilišta iz prve pomoći s više ozlijeđenih osoba, rezultate su proglasili i osvajačima prva tri mjesta pehare uručili ravnatelj Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije Ivica Prskalo i predsjednik DCK VSŽ dr. Mato Karalić.

U kategoriji osnovnih škola pobijedila je ekipa OŠ Stjepana Antolovića Privlaka pod vodstvom mentora Ivana Saračevića, druga je bila ekipa OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška pod vodstvom mentorice Nevenke Bijelić, a treće mjesto ekipa OŠ Julija Benešića Ilok pod vodstvom mentorice Svjetlane Šokić.

 

U kategoriji srednjih škola pobijedila je ekipa Gimnazije Županja pod vodstvom mentorice Nade Androić, druga je bila ekipa Gimnazije Nova Gradiška pod vodstvom mentorice Zrinke Ivanišević, a treća ekipa Gimnazije Matije Mesića Slavonski Brod pod vodstvom mentorice Mirjane Stanić.

Pobjedničke ekipe s 10 međužupanijskih natjecanja koja su istovremeno održana diljem Republike Hrvatske stekle su pravo nastupa na Državnom natjecanju Mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će, kao jedna od središnjih točaka obilježavanja 140. obljetnice djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Hrvatske, biti održano u Vinkovcima od 10. do 13. svibnja 2018.