Najave

Raspored događanja za mjesec siječanj ...
Raspored događanja za mjesec siječanj ...

                            ...

Vijesti

Edukacijom do nove životne prilike ! Zdravstveni sektor kao najpopularniji sektor za zaposlenje u Hrvatskoj i EU !

VINKOVCI-Učilište Studium i ove je godine pravi odabir za sve one koji su se odlučili na promjenu u svom životu! 

U ponudi imamo preko 100 programa prekvalifikacije i osposobljavanja iz 12 različitih sektora, a najpopularniji među njima svakako je zdravstveni sektor.

Zašto zdravstveni sektor?

Zdravstveni sektor je već dugi niz godina jedan od popularnijih sektora za zaposlenje kako u Hrvatskoj tako i u Europskoj uniji. Nudi vam širok spektar opcija za zaposlenje i priliku za promjenu životne putanje. Dugogodišnje iskustvo u obrazovanju odraslih i stručni kadar jamstvo su kvalitete obrazovanja koju vam nudimo.

Programi prekvalifikacije u sektora ZDRAVSTVO I SOCIJALNA SKRB:

•Farmaceutski/a tehničar/ka

•Fizioterapeutski/a tehničar/ka

•Zdravstveno laboratorijski/a tehničar/ka

•Dentalni/a asistent/ica

•Tehničar/ka za očnu optiku

•Bolničar/ka

Program osposobljavanja u sektoru ZDRAVSTVO I SOCIJALNA SKRB:

•Njegovatelj/ica 

Svi programi verificirani su od strane Ministarstva znanosti  i obrazovanja (upisuju se u e-radnu knjižicu). Prijave u tijeku, a broj mjesta je ograničen. 

Odvažite se i usmjerite karijeru u pravome smjeru!

Prijavite se na vrijeme!

Ukoliko ste zainteresirani za polazak jednog od smjerova prekvalifikacije ili osposobljavanja koje vam nudimo, možete nam se obratiti putem maila This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  ili na jedan od niže navedenih kontakata ili posjetiti web stranicu Učilišta Studium:

Vinkovci, Lj. Gaja 18, tel: 032/617-100 ili 091 376 1661 

 

 

Grad Vukovar uveo sustav javnih bicikala

VUKOVAR-Vukovar je danas postao petnaesti i ujedno najistočniji grad u Hrvatskoj koji je uveo Nextbike sustav javnih bicikala. 

Ovaj najzeleniji, najzdraviji i cjenovno najpovoljniji oblik javnog gradskog prijevoza u potpunosti je u skladu s direktivama Europske unije te vizijom i planovima Grada Vukovara vezanim uz održivi razvoj. Predivnom Vukovaru, kao civilizacijskom ishodištu Europe u kojemu se kultura razvijala pet tisuća godina i gradu koji je pretrpio najveća ratna razaranja, potrebni su projekti okrenuti budućnosti. Razvoj je pitanje pijeteta, ali i  činjenice da Vukovarci kao i svi građani ove zemlje žele konačno stati uz bok europskim susjedima, a to je moguće samo uz kontinuirano ulaganje u održivu gradnju, sustav obrazovanja, zapošljavanja i održivu mobilnost koji spajaju sve segmente društva. 

Što je nextbike?

Nextbike građanima, studentima i turistima omogućava najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz. Korisnik koji se jednom registrira na www.nextbike.hr, za samo 79 kuna godišnje članarine nextbike bicikle može koristiti u više od 140 gradova u svijetu! Nextbike spremno čeka nove gradove i tvrtke koji ulažu u održivu mobilnost i kontinuirano ulaže u nove tehnologije i unapređenje korisničkog isukstva. Kako bi se osjećali sigurnije u prometu, Nextbike u suradnji s partnerima svake godine organizira nekoliko škola bicikliranja te potiče gradove na unapređenje biciklističke infrastrukture.

 

Podrška projektu

Zbog važnosti za lokalnu zajednicu, projekt je podržala INA d.d. kao generalni pokrovitelj održavanja sustava, a zbog doprinosa razvoju turističke ponude, projekt je sufinancirala i Hrvatska turistička zajednica. Projekt su toplo pozdravili i zaposlenici Borovo d.d. kojima će to biti odlična nadopuna postojećim autobusnim linijama, a svečano otvorenje svojim je prisustvom uljepšala Ivana Grgurević, aktualna Miss Vukovarsko-srijemske županije. Savez društvo naša djeca pozdravio je projekt u ime svih gradova prijatelja djece koji potiču sigurnije i čišće ulice za bezbrižnu dječju igru. 

 

Gradonačelnik o projektu

“Poslijednjih godina Vukovaru je, na oduševljenje građana, dobio nekoliko biciklističkih staza od kojih je zasigurno najvažnija ova koja je još uvijek u izgradnji, odnosno biciklistička staza uz državnu cestu D2 na dijelu ulica Kudeljarska i Priljevo. Upravo je to ruta kojom smo provezli nove javne bicikle i koja je zasigurno najvažnija ruta jer povezuje centar Vukovara i Borovo Naselje. Naši građani imaju kulturu prometovanja biciklom tako da sam uvjeren kako će i ova inicijativa biti vrlo dobro prihvaćena. Uz novu biciklističku stazu i biciklove u službi javnoga prijevoza poboljšat ćemo povezanost svih dijelova Vukovara te ujedno smanjiti prometne gužve .  Ovaj je projekt samo jedan u nizu koraka koje činimo prema podizanju kvalitete života naših sugrađana, ali i predstavljanja našega grada u novom europskom duhu koji će zasigurno naići na odobravanje kako građana tako i turista koji u Vukovaru vide središnju destinaciju hrvatskog Podunavlja,” izjavio je vukovarski gradonačelnik, prof. Ivan Penava.

 

INA d.d. generalni pokrovitelj projekta

“INA sustavno posvećuje pažnju kako bi dugoročno održivo i društveno odgovorno poslovanje postalo uobičajeno ponašanje ne samo u našoj kompaniji nego i naših partnera. Stoga se uvijek rado odazivamo i podržavamo sve one projekte koji doprinose kvaliteti života lokalnih zajednica i njenih stanovnika. Sretni smo što će građani Vukovara dobiti mogućnost koristiti povoljan, ekološki i ekonomski održiv način javnog prijevoza. Ovakav način prijevoza znatno pomaže smanjenju prometnih gužvi, povećava sigurnost u prometu, utječe na smanjenje emisija CO2 i štetnih ispušnih plinova u prometu te, što je najvažnije, doprinosi zaštiti okoliša i utječe na poboljšanje kvalitete života u gradu” izjavila je Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša Ine.

 

Integrirani javni prijevoz

„Pokretanje sustava javnih bicikala u Vukovaru bila je naša velika želja još prije nekoliko godina kad smo razmišljali na koji način spojiti krajnji istok Hrvatske sa svim drugim većim županijskim središtima. Kombiniranjem različitih oblika javnog prijevoza svatko od nas može brzo, jednostavno i povoljno stići od točke A do točke B bez posjedovanja automobila. Zahvaljujemo Gradu Vukovaru i Ini kao generalnom pokrovitelju održavanja sustava što su prepoznali važnost projekta za lokalnu zajednicu. Zahvaljujući njima, od danas Vukovarci mogu uživati u svim pogodnostima koje im donosi sustav javnih bicikala“, izjavio je Krešimir Dvorski, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala kojoj je povjereno upravljanje sustavom.

 

Sustav javnih bicikala d.o.o.

Ova mikro startup tvrtka niže priznanja za svoj rad. Studenti četiri godine zaredom Sustav javnih bicikala smatraju najboljom malom tvrtkom po društveno odgovornom ponašanju i ekologiji. Sustav javnih bicikala proglašen je i najboljim startupom zelenog gospodarstva 2014. godine i nositelj je prestižnog Green Mark certifikata za izvrsnost. Dvostruki su dobitnici DM Green City nagrade za poseban doprinos zaštiti okoliša. Ministarstvo poduzetništva nagradilo ih je bespovratnom potporom za proširenje mreže stanica s javnim biciklima i česti su gosti poslovnih skupova fokusiranih na društveno odgovorno poduzetništvo, zelene tehnologije i zaštitu okoliša. Pisma podrške tvrtki Sustav javnih bicikala upućena su iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Savjeta za zelenu gradnju, Turističke zajednice Grada Zagreba, Hrvatske turističke zajednice, biciklističkih udruga te drugih uglednih institucija, udruga i tvrtki. Za 2014. i 2016. godinu osvojili su i nagradu Hrvatske udruge poslodavaca za brigu o okolišu. U 2015. godini dobili su priznanje za najbolju marketinšku kampanju hrvatskog zelenog gospodarstva

 

Projekt ''Etno frizure svijeta'' u sklopu 52.Vinkovačkih jeseni

VINKOVCI-Kulturni centar ''Gatalinka'' Vinkovci i uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske u povodu 52. Vinkovačkih jeseni u pješačkoj zoni grada Vinkovaca organizirao je manifestaciju  ''Etno frizure svijeta 2017.''

Projekt ''Etno frizure svijeta'' nastavak je rada na projektu ''Etno frizure Hrvatske'' koji Kulturni centar ''Gatalinka'' organizira od 1995. godine. Od tada je  napravljeno slijedeće: istraživanje tradicijskih frizura na prostoru cijele Hrvatske, rekonstrukciju starih frizura, edukaciju za frizere i frizere učenike, te državno natjecanje u izradi frizura. Projekt „Etno frizure svijeta“ treba pomoći u upoznavanju novih tehnika i oblika tradicijskih frizura izvan Hrvatske.

Na ovogodišnjoj manifestaciji ''Etno frizure svijeta 2017.'', frizure su se izrađivane iz više država, te je tako: Galina Petranović radila frizuru iz Rusije, Cilka Radakov iz Subotice, također je radila frizuru iz Srbije, Mara Bojić iz Kraljeve Sutjeske je radila frizuru iz Bosne i Hercegovine, povjesničarka Alla Strineka je radila frizuru iz Rusije, Talijanska manjina u Hrvatskoj, frizuru je radila Sanela Moscarda, frizuru Albanije radila je Dijana Ujkić, frizuru iz Baškorstana i Tatarstana radila je Alija Bišćan, frizura iz Posočja (Slovenija) radila je Brina Smovnik, frizuru iz Azerbajdžana radila je Elena Blažić. 

Kad je riječ o Hrvatskoj, frizuru Gorjana radile su  Lucija Kočiš i Kata Šarčević, frizuru iz Brodskog Varoša radila je Manda Pavelić, a frizuru iz Županje Tomislav Keljar.

Frizure nam pomažu da uočimo kretanja i utjecaje pojedinih naroda i njihovih kultura na lokalitete u koje su doselili ili s kojih su odselili. Češljanje i udešavanje kose, izvedba frizure i oprema glave čine bitni sastavni dio svake narodne nošnje, posebno ženske. Oprema glave pokazuje društveni status osobe u okviru zajednice.

Ovom prigodom treba istaknuti još kako je Kulturni centar "Gatalinka" Vinkovci bio sudionik svečanog mimohoda sudionika 52. Vinkovačkih jeseni u kojem su bili frizeri i frizeri učenici, te pobjednici s natjecanja “Etno frizure Hrvatske 2017." s tradicijskim frizurama.

 

Svečano otvorene 52. Vinkovačke jeseni

VINKOVCI-Uz pjesmu i veselje u gradu na Bosutu, svečano su otvorene 52. Vinkovačke jeseni , manifestacija koja već više od pola stoljeća čuva tradicijsko blago, slavonsko i hrvatsko, a pod pokroviteljstvom predsjednice predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

–E e ej, škripi đeram. Na bunaru, na bunaru. Zlato materino, zlato materino, na bunaru. E e ej, na bunaru. Vodu grabi, vodu grabi. Bilo lice 'ladi, bilo lice 'ladi, riječi su pjesme kojom je otpočelo slavljenje tradicije. 

Brojne goste, među kojima su bili i visoki uzvanici, pozdravio je domaćin, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji ovom prigodom rekao:

- Slavonija je svijetu pružila sjajnu plejadu ljudi koji su svojom riječju i vizijom oplemenili svoj zavičaj, potaknule njegove misli i zatitrali njegovim osjećajima. Uvjeren sam da su Vinkovačke jeseni kroz svojih pola stoljeća uspjele dočarati prošlost u njenim izvornim oblicima, uspješno pokazati sadašnjost, a istodobno usmjeriti u budućnost mnoge mlade naraštaje koji će njegovati običaje svojih predaka i ljubav prema hrvatskoj zemlji, rekao je Bosančić.

 

Otvarajući 52. Vinkovačke jeseni, predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković između ostalog je rekao:

-Drago mi je da je ovaj tradicionalni hrvatski folklorni festival prepoznat, te postao jedan najvažnijih manifestacija ove vrste u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe. Zahvaljujući ovoj manifestaciji bogato, šokačko, narodno stvaralaštvo koje kroz povijest čuvalo slavonski identitet otrgnulo je zaboravu i afirmiralo kao dio bogate kulturne baštine ne samo ovog kraja već i cijele Hrvatske. Ova veličanstvena manifestacija ne promiče samo autohtonu Slavoniju, već i njezinu bogatu prošlost, tradiciju, vrijednosti i identitet. Tu bogatu prošlost žitelji ovoga kraja, ali i mi svi zajedno možemo i moramo biti ponosni i teškim danima Domovinskog rata koji je upravo u Slavoniji ostavio duboke tragove .Kroz Vinkovačke jeseni iskazivala se sloboda nacionalnih osjećaja, slavila vlastita kulturna tradicija, te izražavala zahvalnost onima koji su branili Domovinu. Vinkovački kraj i cijela Slavonija nadaleko su poznati po svojoj otvorenosti, gostoljubivosti, plemenitosti i vedrini i upravo Vinkovačke jeseni koje obilježavaju godišnje doba koje slavonce najviše nagradi za njegov mukotrpan rad na zemlji, slave slavonski duh i zajedništvo, ali slave i ljepotu slavonske ranice. Uživajmo i doživimo u Vinkovcima svi zajedno povijest, tradiciju, običaje i emocije Slavonije, ali i osjetimo zajedništvo i bogatstvo narodnog stvaralaštva i umjetnosti iz svih krajeva Hrvatske, rekao je Jandroković.

 

Inače, ''Ex Slavonia'' bio je slogan ovogodišnje svečanosti otvaranja, a autorica scenarija te izrazito atraktivne scensko-glazbene priredbe i ovaj je put, kao niz prijašnjih godina, prof. Ana Cvenić  koja je kroz djela vinkovačkog književnika Ivana Kozarca i pjesnika iz Bošnjaka nedaleko Županje Antuna Lešića - Tunje pokušala prikazati život Slavonaca i sve ono što oni cijene i vole. 

Među brojnim uzvanicima nalazio se i vukovarsko-srijemski  župan Božo Galić, đakovački i osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, počasni građanin Vinkovaca Vladimir Šeks, brojni saborski zastupnici, čelnici političkih stranaka, gradonačelnici okolnih i prijateljskih gradova.

 

Božićnice za umirovljenike, tisuću kuna pri upisu djeteta u prvi razred osnovne ili srednje škole

VINKOVCI-Gradsko vijeće Grada Vinkovaca pod predsjedanjem predsjednika dr.Mladena Karlića održalo je svoju treću sjednicu.

Na sjednici su se mogle čuti dobre vijesti, tako će umirovljenike obradovati vijest da je osiguran novac za božićnice, a roditelje realizacija najavljivanog i vijest da sada, uz pomoć za prinove u vinkovačkim obiteljima od  tisuću kuna, stiže i pomoć od tisuću kuna pri upisu djeteta u prvi razred osnovne ili srednje škole. 

Za školsku godinu 2017./2018. novac za ovu svrhu osiguran je kroz prihvaćeni drugi rebalans proračuna za 2017. godinu, a kojim je, na prijedlog gradonačelnika Ivana Bosančića, proračun grada Vinkovaca uvećan za 27,7 milijuna kuna te sada iznosi 170 milijuna kuna. Rebalans proračuna, među ostalim, donosi dobru vijest za buduće poduzetnike budući da se najveći dio povećanja odnosi na bespovratna sredstva iz EU fondova namijenjena za izgradnju Poduzetničkog inkubatora, a riječ je o 21 milijun kuna. 

Za gospodarstvenike još jedna dobra vijest. Usvojene su, naime, izmjene i dopune Odluke o komunalnom doprinosu, kojima se uvode olakšice za plaćanje komunalnog doprinosa investitorima koji grade građevine gospodarsko-poslovne ili poljoprivredne namjene, a koji će od sada za gradnju takvih građevina plaćati komunalni doprinos u iznosu od 1 kn po m3 bez obzira na zonu u kojoj grade, a što je do sada vrijedilo samo za Poduzetničku zonu "Jošine". 

Između ostaloga, Gradsko vijeće usvojilo je i jedan važan dokument za budući razvoj grada, a riječ je o Master planu grada Vinkovaca za promet, koji je prezentirala Mirta Štrk, direktorica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca. Master plan za promet također je izrađen bespovratnim europskim sredstvima u iznosu od 500 tisuća kuna.

 

Maraton lađa osoba s invaliditetom održan prvi put u Vinkovcima

VINKOVCI-Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a u organizaciji Udruge Vinkovački lađara, Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Udruge osoba s invaliditetom ''Bubamara'' Vinkovci na rijeci Bosut u sklopu 52.Vinkovačkih jeseni održan je Maraton lađa osoba s invaliditetom.

Na svečanosti otvorenja sve su nazočne prigodnim riječima uvodno pozdravili i zaželjeli dobrodošlicu u Vinkovce, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, predsjednik Udruge Vinkovački lađari Stjepan Sertić, te Drago Kraljević ispred Županijske zajednice tehničke kulture.

-Nema samo Metković svoj Maraton lađa, sada imamo i  mi u svojim Vinkovcima na rijeci Bosut. U našem gradu u odnosu na Metković održan je Maraton lađa osoba s invaliditetom, gdje koristim priliku da pohvalim još jednom rad Udruge osoba s invaliditetom ''Bubamara'' Vinkovci i Grad će uvijek biti uz ovakve manifestacije, rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

U samom uvodu u natjecanje vidjeli smo demonstraciju novih plovila glisera HGSS Stanice Vinkovci koji su sada u vlasništvu Udruge osoba s invaliditetom ''Bubamara ''Vinkovci, a na demonstraciji u plovilima su se provozali štićenici Osnovne škole ''Josipa Matoša'' Vukovar, Osnovne škole ''Antun Gustav Matoš'' Vinkovci, Udruge osoba s invaliditetom ''Bubamara'' Vinkovci, Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem ''Golubica'' Vukovar, Dječjeg doma ''Sv.Ana'' Vinkovci, te Centra za rehabilitaciju ''Mala Terezija'' Vinkovci.

Maraton lađa osoba s invaliditetom je bio neizvjestan do samog kraja, a Osnovna škola ''Antun Gustav Matoš'' Vinkovci u samom finišu je odnijela pobjedu ispred Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem ''Golubica'' Vukovar, te Osnovne škole ''Josipa Matoša'' Vukovar na trećem mjestu.

Na samom cilju upalile su se bengalke, što je još dodatno podiglo adrenalin svih sudionika, a u pobjedničkoj lađi Martin Dermišek iz Osnovne škole ''Antun Gustav Matoš'' Vinkovci pod puno emocija je rekao da je bilo super na natjecanju, no kako kaže nikad se ne bi želio baviti tim sportom jer se nakon svega bude mokar.

Stjepan Sertić, predsjednik Udruge Vinkovačkih lađara istaknuo je kako se sljedeće subote 16.rujna na Bosutu održava po prvi puta povijesna utrka Maraton lađa na kojoj se očekuje oko 300 lađara iz 14 lađarskih udruga, a dolaze i Metkovčani, kao i natjecatelji iz cijele Hrvatske 

Na kraju recimo da je Kajak kanu klub Vinkovci u suradnji s Udrugom Vinkovačkih lađara,   Gradom Vinkovcima, Vukovarsko-srijemskom županijom i  Županijskom zajednicom tehničke kulture, te uz sponzorstvo Tehničkog Učilišta Vinkovci, nakon Maratona lađa organizirao Kajakašku regatu za mlađe uzraste, a sudjelovali su Kajak kanu klub ''550'' Žepče, Kajak kanu klub Aljmaš, Kajak kanu klub ''Olimpik '' Slavonski Brod i Kajak kanu klub Vinkovci.

 

Najveća izložba u centru Grada Vinkovaca

VINKOVCI-U sklopu 52.Vinkovačkih jeseni u pješačkoj zoni grada Vinkovaca upriličena je bila po prvi puta velika izložba na otvorenom, a ovdje se radilo izložbi pod nazivom '' Ljepota žene'' likovnih radova na temu žene i njene ljepote što su je petorica članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci ovom prigodom izložila u centru Vinkovaca.

Josip Božičević je izložio vitraje, Antun Ferbežar-Tonča reljefe u drvu, Zlatko Kokanović ulja na staklu, Ivan Lončar-Žan kombiniranu tehniku i Zvonimir Perak akvarel. 

U popratnom programu održana je modna revija ''Udruge Vrijedne ruke'', te je nastupila Ženska pjevačka skupina ''Lira'' Vinkovci.Veliki broj građana Vinkovaca došao je na ovu nesvakidašnju izložbu, među kojima je bila i dogradonačelnica Grada Vinkovaca dr.Kata Krešić, te pročelnik za kulturu i turizam Vukovarsko-srijemske županije Viktor Lukačević.

Izloženo je bilo 60 radova, a dio, od svakog po tri rada, zainteresirani će već od nedjelje 10.rujna  razgledati u holu hotela Slavonija. Umjetnici su najavili da će izložba 2018. godine posjetiti sva mjesta odakle su članovi udruženja, a to su Vukovar, Otok, Županja, Ivankovo.