Najave

Raspored događanja za mjesec ožujak ...
Raspored događanja za mjesec ožujak ...

                            ...

Vijesti

Obveza jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave puno ozbiljnije i odgovornije skrbiti nad sudbinom domaćih životinja

SVINJAREVCI-Župan Božo Galić sazvao je 2. Koordinaciju župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije u Svinjarevcima s temom ''Obveze jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave po novom Zakonu o zaštiti životinja''.

-Zakon koji do sada nismo imali, a radi se o tome da je sada  obveza jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave puno ozbiljnije i odgovornije skrbiti nad sudbinom domaćih životinja.Moramo osnovati koordinaciju na nivou županije, skloništa za životinje, uvesti službu redara koja će nadirati probleme nečipiranih pasa koji su bez nadzora, tako da je to sada opsežan proces, rekao Andrija Matić, pročelnik UO za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije.

Prema riječima Andrije Matića obveze općina i gradova su da jedinice lokalne samouprave moraju do 30.lipnja 2018.godine osigurati nadzor provedbe obveznog mikročipiranja pasa određenog propisom o veterinarstvu, kod posjednika pasa čiji psi nisu upisani u Upisnik kućnih ljubimaca.Osim toga jedinice lokalne samouprave koje do dana stupnja na snagu ovoga Zakona nisu osnovale sklonište najkasnije do 31.prosinca 2018. godine obvezne su osnovati i sufinancirati ga ili s osnovnim skloništem ugovoriti poslove sakupljanja napuštenih ili izgubljenih životinja.

Što se tiče županija, Andrija Matić je rekao ako nitko ne osnuje sklonište na području županije, isto osniva županija, a troškove osnivanja snose sve jedinice lokalne samouprave  i županija, te županija mora organizirati koordinacijske radne skupine.

Pod točkom razno Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan govorio o zaključcima treće sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanoj u Slavonskom Brodu.

 

 

Vinkovački festival ''Večer hrvatske glazbe'' uspješno održan u Glazbenoj školi Josipa Runjanina

VINKOVCI-U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima održan je Vinkovački festival ''Večeri hrvatske glazbe'' koji je započeo koncertom profesora Glazbene škole Josipa Runjanina. 

Svečanim zvucima klavira, violine, flaute, klarineta i pjevanja, izvedene su skladbe cijenjenih hrvatskih skladatelja (Bruno Vlahek, Dora Pejačević, Nello Milotti, Davod Bobić, Josip Štolcer Slavenski, Alfi Kabiljo). Program su virtuozno izveli profesori Maja Đaković, Jelena Ajduković, Slavica Serenčeš, Adam Koruga, Kristina Senčić, Petra Marković, Ivana Huk, Tamara Krajnović i Tamara Šarlija uz potporu Zbora učenika SGŠ Josipa Runjanina, pod ravnanjem profesorice Zrinke Šimunović, a voditeljica programa je bila Dinka Peti.

Organiziranjem koncertnih večeri, tematskih predavanja, radionica skladanja, seminara i drugih aktivnosti, učenici i profesori Glazbene škole Josipa Runjanina od 2016.godine aktivno rade na promociji i istraživanju bogate hrvatske glazbene baštine svih povijesnih epoha.

"Festival je još mlad, ovo je druga godina kako organiziramo aktivnosti vezane uz promociju i popularizaciju djela hrvatskih skladatelja klasičnog glazbenog usmjerenja, a reakcije su pozitivne, vinkovačka publika je prepoznala važnost i potrebu održavanja ovakve manifestacije što se najviše vidi u velikom odazivu na koncertima i predavanjima. Želja nam je opravdati to povjerenje i kvalitetnim programima pretvoriti Večeri hrvatske glazbe u tradiciju", kaže voditeljica festivala Jelena Ajduković.

Kako je ovo dvodnevna manifestacija, drugog dana održano je  predavanje o klasičnoj glazbi na hrvatskim prostorima kroz povijest, održali su učenici Srednje glazbene škole, pod mentorstvom profesorice Zrinke Ivanković. Suradnja s varaždinskim skladateljem Davorom Bobićem i njegova radionica skladanja potaknula je nastanak čitave generacije malih skladatelja- učenika glazbene škole koji će svoj prvi samostalni autorski koncert održati u nadolazećem zimskom periodu. To će biti treći događaj unutar ovogodišnjih Večeri hrvatske glazbe.

 

Paljenje lampiona kod murala u Vinkovcima

VINKOVCI-Nekoliko koliko stotina Vinkovčana, kao i svake godine do sada, večer uoči obilježavanja godišnjice pada Vukovara, zapalilo je lampione ispred murala pod nadvožnjakom u Zvonimirovoj ulici u spomen na 12 ubijenih hrvatskih policajaca u Borovu Selu 2. svibnja 1991. 

Svake godine na tom mjestu branitelji i njihovi prijatelji polažu lampione jer su Vinkovčani upravo tim podvožnjakom i ulicom odlazili u pomoć vukovarskim braniteljima dok god se moglo ući u Vukovar.

Ove godine kao prošle formirana je kolona sjećanja od vinkovačke crkve sv.Euzebija i Poliona do nadvožnjaka u Zvonimirovoj ulici predvođena vinkovačkim gradonačelnikom Ivanom Bosančićem, zamjenikom Gabrijelom Šokičićem, predsjednikom Gradskog vijeća Grada Vinkovaca Mladenom Karlićem i župnikom mons.Tadijom Pranjićem koji je predvodio molitvu kod murala, te služio svetu misu uoči paljenja lampiona ispred murala.

 

Sudionici prvog "Marša mira–Srebrenica-Odžak-Vukovar'' odali počast braniteljima u Vinkovcima

VINKOVCI- Prvi "Marš mira–Srebrenica-Odžak-Vukovar'' koji je krenuo od Srebrenice prema  Vukovara u organizaciji demobiliziranih boraca Srebrenice, preživjelih učesnika ''Marša smrti'' iz srpnja 1995. godine iz Srebrenice, te Udruge ''Koraci mira'' iz Odžaka zaustavio se u Vinkovcima gdje ih je dočekao vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Predsjednik Odbora ''Marš mira–Srebrenica-Odžak-Vukovar'' Zulfo Salihović rekao je da će učesnici prepješačiti oko 340 kilometara za dvanaest dana i da će tokom trajanja pohoda biti priključivanja ostalih učesnika u pojedinim općinama i gradovima.

U središnjem parku u Vinkovcima kod spomenika ''Hrvatska ruža''  koji je posvećen poginulima  u Domovinskom ratu  sudionici ''Marša mira'' zapalili su svijeće odali počast svim braniteljima

 

Ivankovčani Stjepan Puškarić, Stjepan i Šimun Džalto ostvarili veliki uspjeh na državnom natjecanju u kompjutorskoj daktilografiji

ZAGREB-U sklopu jubilarnog 40. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber, u Zagrebu održana tradicionalna manifestacija, 39. Dan tipkovnice - Državno prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji, u organizaciji Hrvatskog stenografskog društva i u njegovu informatičkom kabinetu. 

 Prijavilo se ukupno 35 natjecatelja, od kojih devetero u skupini vrhunskih profesionalnih daktilografa iz Zagreba, Čakovca, Ivankova i Donje Lomnice, 26 srednjoškolaca, podijeljenih u dvije dobne skupine (do 16 g. i 17-20 g.) iz Upravne škole Zagreb, Gospodarske škole Varaždin, Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik, Srednje škole Koprivnica, Ekonomske škole Požega, Ekonomske škole Pula, Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci, Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača i Srednje škole Vela Luka, te mladi predstavnici Hrvatskog stenografskog društva, kao i osmero natjecatelja u disciplini pisanja po diktatu (Audio Transcription).

U skupini od 17 do 20 godina, u disciplini 10-minutnog online prijepisa, prvo mjesto osvojio je predstavnik Hrvatskog stenografskog društva Stjepan Puškarić iz Ivankova, s rezultatom od 467,3 neto znaka u minuti, drugo mjesto zauzeo je Šimun Džalto, učenik Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci (452,0), a treće Erika Jurković, učenica Upravne škole Zagreb (326,8).

 U skupini natjecatelja do 16 godina, također u disciplini 10-minutnog online prijepisa teksta, prvo mjesto zauzeo je Patrik Pavelić, učenik Ekonomske škole Požega (377,0), drugo Dorian Lazarus, učenik Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača (320,2), a treće Robert Hranilović, učenik Upravne škole Zagreb (294,3).

 U disciplini pisanja po diktatu (Audio Transcription) nastupilo je šestero natjecatelja koji su u svom prethodnom natjecanju u prijepisu ostvarili minimalan uvjet od 300 neto znakova u minuti. Prvo mjesto osvojila je Andrea Wawrzynek s rezultatom od 454,4 neto znaka u minuti, drugo Stjepan Džalto iz Ivankova (415,0), a treće Šimun Džalto iz Ivankova (372,0).

 

Foto: Hrvatsko stenografsko društvo

 

 

U Glazbenoj radionici Osminka Vinkovci naučite svirati synthesizer i akustičnu gitaru ili plesati kroz tečaj suvremenog plesa

VINKOVCI-Glazbena radionica Osminka je neprofitna udruga koja glazbenim programima razvija kreativnost i osobnost, pruža osnovna glazbena znanja, te stvara temelje za samostalno sviranje instrumenta i daljnje bavljenje glazbom.

U Glazbenoj radionici Osminka možete naučiti svirati synthesizer i akustičnu gitaru. Uz domaću i stranu pop i rock glazbu učenici upoznaju i klasičnu glazbu, a posebno se prati i daje važnost kreativnosti i afinitetima polaznika.

Tečajevi su prilagođeni polaznicima svih dobnih skupina, a nastava se održava u grupama ili individualno, ovisno o želji polaznika. Svi učitelji imaju dugogodišnje iskustvo u nastavi i prate suvremene trendove u podučavanju glazbe što omogućuje svakom polazniku da nauči svirati odabrani instrument u okviru svojih sposobnosti.

Novost u ponudi tečajeva je tečaj suvremenog plesa za starije od 18 godina. Suvremeni ples tretira ljudsko tijelo kao instrument izražavanja. Ono po čemu se suvremeni ples razlikuje od ostalih vrsta plesa je to što jednako razvija tijelo (plesnu tehniku), ali jednako tako razvija čovjekov duh i intelekt. Potiče na kreativno i kritičko promišljanje, a plesna tehnika se zasniva na organskom pokretu koji je prirođen svakom čovjeku.

Upisi traju kroz cijelu godinu, neovisno o školskoj godini. Individualni satovi su za svaki uzrast i svaki stupanj predznanja.

Kontaktirajte Glazbenu radionicu Osminka na adresi: Stjepana Radića 20, 32100 Vinkovci, mobitel 097 720 6635 ili putem službene Facebook stranice @glazbena.radionica.Osminka

 

Zimska služba spremna za najteže uvjete na prometnicama

VINKOVCI - Hrvatske ceste d.o.o Poslovna jedinica Osijek, Uprava za ceste Vukovarsko-srijemske županije i Cesting d.o.o. Osijek, organizirali su u Vinkovcima radni sastanak u vezi s održavanjem  javnih cesta u zimskom razdoblju na području Vukovarsko-srijemske županije, u skladu sa zakonskim obvezama i odredbama Pravilnika o održavanju cesta.

Tvrtka Cesting d.o.o Osijek održala je smotru svojih strojeva koji će raditi na poslovima održavanja cesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- U Vinkovcima smo imali smotru zimske službe, tj operativni sastanak na koji smo zajedno sa našim investitorima Hrvatskim cestama i Upravom za ceste Vukovarsko-srijemske županije pozvali i predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva prometa, veza i infrastrukture, tj.inspektore za cestovni promet kako bi pokazali da smo na vrijeme završili pripremne radnje pred nadolazeće zimske uvijete na cestama Vukovarsko-srijemske županije. Na području Vukovarsko-srijemske županije mi ukupno održavamo u zimskom periodu  693 kilometra cesta, za tu kilometražu predviđeno je ukupno 22 kamiona, te četiri utovarna stroja. Na našim skladištima imamo ukupno  1614 tona soli, a recimo prošlu Zimsku službu smo potrošili 1883 tona, tako da gotovo imamo dovoljno soli, već u ovom trenutku. Osim ovih  strojeva imamo i dvije snježne freze koje nam pomažu kad budu velike količine snijega na prometnicima. Sva vozila su tehnički ispravna, svi posipači su baždareni, osoblje obučeno za rad, tako da spremno dočekujemo zimske uvjete, istaknuo je Marko Bagarić, direktor Cestinga d.o.o. Osijek.

Prema riječima Marka Bagarića, ima puno razlika u godinama, gdje se zna dogoditi da tijekom zimskog razdoblja imaju malo efektivnih sati, odnosno bude jako malo padalina.

-Imamo godina gdje je nam se zna dogoditi da u kratkom vremenskom razdoblju nam padne na velikom području ledena kiša, to je onda najveći problem. Mi smo tada u pripravnosti i čim padne prva kapljica ledene kiše, vozila izlaze na ceste. Ovim putem molimo sve sudionike u prometu, da svoja vozila pripreme za  zimu, odnosno da stave zimsku opremu, a mi ćemo što se tiče našeg posla, nastojati to odraditi u što kraćem roku i da svi sretno stignu na svoje odredište,  poručio je Bagarić.