Najave

Raspored događanja za ožujak  2019. u ...
Raspored događanja za ožujak 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA     ...

Vijesti

Filip Marković najuspješniji na ''Jutru poezije''

VINKOVCI-Jutrom poezije tradicionalno su završeni ''Dani Josipa i Ivana Kozarca'', koji su se ove godine održali 24. put, u organizaciji  Slavonske naklade “Privlačica” Vinkovci, koja je utemeljitelj manifestacije s DHK Zagreb, Vukovarsko-srijemskom županijom, Gradom Vinkovcima i Hrvatskim šumama – Upravom šuma Vinkovci.

Ove je godine ''Jutro poezije'' bilo uz 160. obljetnicu rođenja Josipa Kozarca i uz spomen na nedavno preminulog Milana Maćešića.  Prof. Nikolina Maletić pozdravila je prisutne u prepunoj Gradskoj kavani Aurelia, a onda riječ prepustila učenicima voditeljima. 

Na ovogodišnjoj manifestaciji ''Jutro poezije'' nastupili su iz Gimnazije M.A. Reljkovića  Vinkovci pod vodstvom mentorice Nikoline Maletić prof. : Tara Balen, Filip Marković , Katarina Mirković,  Katarina Stantić, Dora Martinović,  Nina Grgetić, Tihana Ćekić,  Nikolina Puškarić. Srednju strukovnu školu Vinkovci pod vodstvom mentorice Ivane Petričević, prof. predstavljali su: Maja Mitić , Ema Knežević,  Iva Turkalj, dok je Ekonomsku i trgovačku školu ''Ivan Domac '' Vinkovci predstavljala Gabriela Jurković uz mentorstvo Vlaste Markasović, prof.

Pod vodstvom mentorice Tatjane Dujić prof., Tehničku gimnaziju predstavljali su: Mihaela Hršak, Gabrijel Uremović, Matej Bešenić , a pod vodstvom mentorice Mateje Maričić, prof: 

Petar Petrovečki,  Sara Stojanović,  Luka Madžarac, Kristina Karačić,  Duje Rončević, Helena Abramović. Tehnička škola Ruđera Boškovića imala je dvoje učenika Šimun Kovačević (mentorica Mia Bilić, prof.) i Katarina Papeša (Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, mentorica Marija Pavić, dok su iz Zdravstvene i veterinarske  škola dr.Andrija Štampar Vinkovci pod vodstvom mentorice Vlaste Galić, prof. bile učenice Nika Kovač i Lorena Holik 

 

Kako je ''Jutro poezije '' tradicionalno natjecateljskog karaktera, na kraju su proglašene tri najuspjelije pjesme. 

 

Član prosudbenog povjerenstva  Franjo Nagulov,književnik proglasio je najbolje , tako je  prvo mjesto osvojio Filip Marković (Gimnazija M.A.Reljković, Vinkovci), drugo mjesto osvojila je Gabriela Jurković (Ekonomska i trgovačka škola ''Ivan Domac '' Vinkovci, mentorica Vlasta Markasović, prof.), dok je treće mjesto osvojila Iva Turkalj (Srednja strukovna škola Vinkovci, mentorica Ivana Petričević, prof.)

 

Okupljenima se na kraju riječima zahvale obratio i domaćin, organizator Dana Josipa i Ivana Kozarca, Martin Grgurovac, i poželio još puno kvalitetnog rada, tekstova i prilika za čitanje i slušanje poezije.

 

 

 

 

 

 

Svečano otkrivena Spomen-ploča Miroslavu Slavku Mađeru

VINKOVCI, U sklopu književne manifestacije Dani Josipa i Ivana Kozarca u petak je na zgradi Općinskog suda u Vinkovcima otkrivena spomen-ploča pjesniku Miroslavu Slavku Mađeru.

Nakon uvodnih riječi o Miroslavu Slavku Mađeru predsjednika Društva hrvatskih književnika Đure Vidmarovića spomen ploču otkrili su Martin Grgurovac iz Slavonske naklade “Privlačica” kojna je organizator Dana Josipa i Ivana Kozarca i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro.

Miroslav Slavko Mađer rodio se 1. srpnja 1929. u Hrtkovcima, u Srijemu, osnovnu i srednju školu završio je u Vinkovcima, a 1955. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao profesor i ravnatelj Gradskog kazališta u Vinkovcima, a od 1965. na RTV-u Zagreb kao radijski urednik-dramaturg, te je prilagođavao književna djela za radio, televiziju i kazališta.

Ukё Jahaj i Marija Pranjić ostvarili plasman na državno u Sisak

VINKOVCI - U sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici i čitonici održano je 6. Nacionalno natjecanje u čitanju naglas Vukovarsko-srijemske županije. 

Cilj je akcije poticanje čitanja i čitanja naglas, razvoj čitateljskih navika, popularizacija knjige te poticanje natjecateljskog duha. 

U mlađoj kategoriji prvo mjesto osvojio je Ukё Jahaj, 3. razred, OŠ I. G. Kovačića Vinkovci, drugo mjesto osvojila je Paola Tomašević, 5. razred, OŠ ‘‘Mitnica‘‘ Vukovar, a treće mjesto osvojio je Luka Palijan, 3. razred, OŠ ‘‘A. G. Matoš‘‘ Tovarnik.

U kategoriji starijih, prvo mjesto osvojila je Marija Pranjić, 8. razred, OŠ ‘‘I. G. Kovačić‘‘ Štitar, drugo mjesto osvojila je Marta Šarić, 8. razred, OŠ Vladimira Nazora Vinkovci, a treća mjesta podijelili su Petra Šibalić, 7. razred, OŠ ‘‘Ivan Kozarac‘‘ Nijemci i Tena Faletar, 7. razred, OŠ ‘‘Vođinci‘‘.Prosudbeno povjerenstvo ove su godine činili Višnja Sorčik, profesorica, Martinka Sučić, dipl. knjižničarka, te Jakov Zucić, učenik srednje škole.

Pobjednici po kategorijama su Ukё Jahaj i Marija Pranjić, ostvarili su plasman na državno natjecanje u čitanju naglas, koje će se održati u Sisku.

Transcom i Tele2 zaposlili 30 mladih u Vinkovcima

VINKOVCI-Tvrtka Transcom Worldwide d.o.o. otvorila je poslovnicu u Vinkovcima i zaposlila 30 osoba, a do kraja godine planira zaposliti još njih 20. Transcom je kontaktni centar koji posluje u Hrvatskoj od 2005. godine, u Osijeku ima više od 500, a u Puli više od 400 djelatnika. Zbog povećanog opsega posla, sa svojim partnerom Tele2 Hrvatska otvorili su poslovnicu i u Vinkovcima. Transcom Hrvatska pruža usluge korisnicima na hrvatskom, njemačkom, talijanskom i engleskom jeziku.

- Širimo se, raste naš partner Transcom pa smo odlučili otvoriti poslovnicu i u Vinkovcima. Nama su se Vinkovci pokazali kao logičan izbor jer smo se uvjerili da ovdje ima mnogo dobrog kadra i svakom je radno mjesto potrebno - rekao je Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave Tele2.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić izrazio je zadovoljstvo što u ovom trenutku već ima 30 novih radnih mjesta.

- Ubrzo će broj radnih mjesta povećati na 50, a kako smo čuli, i na više. Budući da pružaju usluge i stranim i domaćim korisnicima, to je jedan oblik izvoza. Drago mi je da ima naših sugrađana koji su obrazovani u tom smjeru jer ovdje su potrebni i strani jezici. Ovo je zasigurno dobra priča koja će, vjerujem, jako dugo trajati. Koristim priliku da zahvalim Transcomu i Tele2 koji su prepoznali Vinkovce kao mjesto gdje se isplati ulagati, gdje se iplati zapošljavati i tako pridonositi lokalnoj zajednici i samim tvrtkama - rekao je gradonačelnik Bosančić

Zeleni otpad građani Vinkovaca mogu odnijeti u Spačvu

VINKOVCI- Građani Vinkovaca imaju opciju odvoza i odlaganja zelenog otpada, odnosno drvne mase u prostore Drvne industrije Spačva, gdje će istu usitniti i iskoristiti za potrebe rada pogona. Potvrdili su to na medijskoj konferenciji gradonačelnik Ivan Bosančić i predstavnik Spačve Ivan Perković. 

“S obzirom da nam se zeleni otpad u zadnje vrijeme pokazao kao problem, kako onaj s javnih površina, tako i onaj iz dvorišta građana, odlučili smo pokrenuti ovu suradnju sa Spačvom na obostranu korist. Na ovaj način takav otpad biti će iskorišten za potrebe tvornice, a ne samo zapaljen ili negdje deponiran. Nadam se da će građani prepoznati dobrobiti ovog projekta i sav onaj drvni otpad, koji sami ne mogu iskoristiti, odvoziti u Spačvu”, istaknuo je gradonačelnik. 

Ivan Perković, član uprave Spačve također je izrazio zadovoljstvo ovakvim dogovorom, napomenuvši da otpad koji građani odluče dovesti u Spačvu mora biti isključivo zeleni, odnosno drvni. “Ova inicijativa krenula je od Grada, a s obzirom da smo mi opremljeni za prikupljanje neopasnog drvnoga otpada, dogovor je da se takav otpad dovozi kod nas. Otpad se u našem postrojenju mehanički obrađuje, usitnjava, a potom i koristi u našim kotlovnicama. Posebno bih zamolio građane da prilikom dovoza zelenog otpada s istim ne dovoze i ostali otpad, kao što su recimo komadi betona, zemlje, kamenja ili raznih metala, jer bi nam to onemogućilo usitnjavanje, a kasnije i paljenje materijala u pećima”, objašnjava Perković. 

Iz Spačve napominju da građani otpad mogu dovoziti svakim radnim danom od 7 do 15 sati, na glavni ulaz u tvornicu.

 

Gradonačelnik Ivan Bosančić primio učenike vinkovačke Gimnazije državne prvake u robotici

VINKOVCI-U maloj vijećnici Grada Vinkovaca, gradonačelnik Ivan Bosančić državne prvake u robotici Vittoria Vičevića, Frana Marića i Ninu Matozana, učenike vinkovačke gimnazije Matije Antuna Reljkovića. 

Gradonačelnik im je čestitao na ovom velikom uspjehu i poželio sreću na nadolazećem svjetskom natjecanju u Shanghaiu.

“Ovi mladi ljudi napravili su ogroman uspjeh za svoju školu i za Vinkovce, bit prvak države nije mala stvar, a ako znamo da će predstavljati Hrvatsku i na svjetskoj završnici u Shanghaiu, onda je jasno koliki je to uspjeh. Grad podržava znanje, rad na znanju i trudimo se znanje i nagraditi. Iskoristio bih stoga ovu prigodu da najavim i jedan naš projekt, koji provodimo upravo s gimnazijom Matije Antuna Reljkovića. Radi se o projektu Centra izvrsnosti, koji bi trebao zaživjeti do kraja godine, a preko kojega ćemo pružiti priliku i svim ostalim mladim ljudima da pokažu svoje znanje i dokažu da se znanjem može puno toga ostvariti”, rekao je gradonačelnik Bosančić. 

Ovom prilikom mladim robotičarima podijelio je i nagrade, odnosno po 1.500 kuna svakom od njih. World Education Robotic, centralno svjetsko natjecanje biti će održano u prosincu ove godine u Šangaju i učenicima će ovaj džeparac dobro doći. Ovaj sjajan rezultat vinkovački su gimnazijalci postigli uz mentorstvo profesora Daniela Rakijašića.

 

Gradonačelnik Ivan Bosančić obišao radove na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića ''Stribor''

VINKOVCI-Gradonačelnik Ivan Bosančić u pratnji svojih suradnika obišao je  radove na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića Stribor koji je jedan od tri objekta Dječjeg vrtića Vinkovci na kojem trenutačno traju radovi energetske obnove, vrijedni ukupno pet milijuna kuna, a koji se gotovo u cijelosti financiraju iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

“Ovakav se projekt dugo nije vidio u Vinkovcima. Obnavljamo tri vrtića odjednom pomoću investicije vrijedne gotovo pet milijuna kuna, a u planu nam je da eneregetskom obnovom obuhvatimo i preostale objekte Dječjeg vrtića Vinkovci. Cilja nam je smanjenje godišnje emisije CO2 i potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini oko 60% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje prije provedbe navedenih mjera i korištenja obnovljivih izvora energije”, rekao je Bosančić.

Prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Vinkovci Suzane Zidar, tu predškolsku ustanovu u čijem se sastavu nalazi ukupno sedam vrtićkih objekata pohađa 427 djece što je najveći broj djece od Domovinskog rata.

-''U vrtiću Stribor je smješteno oko 137 djece i djeca se prema dnevnoj potrebi premještaju iz prostorije u prostoriju, a odgojiteljice provode različite aktivnosti na otvorenom poput eko programa”, kazala je ravnateljica Zidar.