Najave

Raspored događanja za siječanj 2019. u ...
Raspored događanja za siječanj 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA   ...

Vijesti

Uspješno održane 6.Antičke filmske večeri

VINKOVCI-Na prostoru Lapidarija Gradskog muzeja Vinkovci uspješno su održane šeste zaredom Antičke filmske večeri u organizaciji Udruge ljubitelja filma "Rare" i Gradskog muzeja Vinkovci, a Antičkim filmskim večerima namjera je bila upozoriti na bogatu povijest života na tlu Vinkovaca u antičko vrijeme.

U trodnevnom programu mnogi su posjetitelji mogli pogledati tri odlična filma, tako smo prvog dana gledali film Tarika Hodžića (Bosna i Hercegovina) naslovljen ‘‘Scream for me Sarajevo‘‘, koji je govorio o kultnom koncertu Bruce Dickinsona u opkoljenom Sarajevu 1994. godine, drugog dana prikazana je film Brianov život, film komičarske grupe Monty Python iz 1979. godine; režirao ga je Terry Jones, a glavnu ulogu igra Graham Chapman, a trećeg smo dana šestih Antičkih filmskih večeri gledali fiilm ‘‘Živjet VK‘‘ redatelja Vedrana Šuvaka.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić nije propustio priliku doći pogledati film o koncertu u Sarajevu te je ovom prigdom istaknuo kako će Vinkovci uvijek stajati uz ovakve manifestacije koje obogaćuju kulturni život u Vinkovcima.

-Ovo je nešto što čini grad gradom kulture i kada vidimo da tijekom cijele godine, od karnevala do Adventa, uvijek su neka događanja. Moramo istaknuti da svi ti događaji pronalaze svoje skupine ljudi, takve su i Antičke filmske večeri. Uvijek je lijepo vidjeti puno ljudi u našem Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, koji se odlično uklopio u same Antičke filmske večeri. Kad ovdje možete pogledati odlične filmove, te kako sam rekao u odličnom ambijentu, onda je to svakako doživljaj svakome. Grad Vinkovci će uvijek podržati ovakve manifestacije i unaprijeđivati iz godine u godinu - rekao je Bosančić.

Šeste Antičke filmske večeri održane su u suradnji Udruge ljubitelja filma "Rare" i Gradskog muzeja Vinkovci, a to je već uhodana suradnja gdje smo imali projekciju filmova te edukativni dio. Kustos Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić održao je zanimljivo predavanje o pronalsku srebra u Vinkovcima te smo i ove godine imali fimsku radionicu naslovljenu ‘‘Osnove filma‘‘ koja je obuhvatila učenike i učenice OŠ ‘‘Josipa Kozarca‘‘ u Vinkovcima.

U sklopu šestih Antičkih filmskih večeri održan je i filmski kviz koji je obuhavatio pitanja iz područja filmske kulture, a privukao je veliki broj znatiželjnika koji su došli vidjeti koliko poznaju filmsku kulturu te dva odlična DJ-a, prvu večer DJ Siky i posljednju večer DJ Zolja.

Ovaj projekt iznad svega poštuje, potiče i revalorizira iznimno bogatu arheološku povijest Vinkovaca i namjera je prema riječima Tonija Šarića, predsjednika Udruge ljubitelja flima ‘‘Rare‘‘ i dalje djelovati u tom smjeru. U antičko doba na području Vinkovaca nalazio rimski grad Colonia Aurelia Cibalae, koji je bio treći najveći grad u provinciji Panoniji Sekundi, koja se protezala na današnjem području Slavonije, Srijema i Baranje.

 

Dođite na 53.Vinkovačke jeseni i budite dio najljepše priče u gradu na Bosutu

VINKOVCI-Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović od 7.-16.rujna održat će se  najpoznatija slavonska smotra koja preko pola stoljeća njeguje izvorni narodni izričaj i stvaralaštvo,  53.Vinkovačke jeseni.

-“Kroz sve smo ovo vrijeme izuzetno puno radili na Vinkovačkim jesenima i po prvi puta doista krenuli odmah drugi dan po završetku onih prethodnih. To je jednostavno posao koji zahtjeva godinu dana intenzivnog rada jer skupiti sve glazbenike i kulturno umjetnička društva te obuhvatiti program na dva tjedna je stvarno veliki posao. Zahvaljujem svim suradnicima ispred tvrtke Novosti i ZAKUD-a koji je nositelj tradicijskog dijela i kroz sve ove godine organizira Vinkovačke jeseni na ponos svih Vinkovčana. Ove godine imamo veliki broj koncerata u uvodnom dijelu, tu su i Folklorne večeri, ali i onaj zadnji vikend obilježen manifestacijama na koje smo naviknuli – od otvorenja Šokačkih divana do Mimoda koji je centralni dio Vinkovačkih jeseni. Vjerujem da će Vinkovčani biti zadovoljni ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima, ali i svi oni gosti i turisti koji u tom vremenu prođu kroz naš grad”, izjavio je gradonačelnik Grada Vinkovaca, Ivan Bosančić.

“Pregršt istine” tema je 53. Vinkovačkih jeseni, a na otvorenju posjetitelji će posvjedočiti sedam istina koje tematiziraju probleme i životne situacije Šokaca i Šokica s kraja 19. stoljeća. Nadahnuto djelima Mare Šverl Gamiršek, ova glazbeno-scenska priredba za koju scenarij potpisuje Ana Cvenić, predstavit će široku lepezu tema – od narodnih vjerovanja, odnosa u obitelji i prema strancima. Svečano otvorenje predviđeno je za petak 14. rujna, a manifestacija se nastavlja Državnom smotrom hrvatskoga izvornog folklora, 15. i 16. rujna te zatvara Svečanim mimohodom i najvećim šokačkim kolom u nedjelju 16. rujna. Zaljubljenici u slavonsku tradicijsku kulturu i folklor, bio on izvoran ili koreografiran, mogu u njemu uživati od 7. do 12. rujna tijekom Županijske smotre folklora, a za najmlađe se, 8. i 9. rujna, održavaju Dječje Vinkovačke jeseni.

“Pripremili smo program kao i svake godine. Na Folklornim večerima nastupit će 51 društvo, najspremnijih iz cijele županije. Još uvijek držimo razinu kvalitete koja je vrijednost Vinkovačkih jeseni. KUD-ovi će se predstaviti sa svojim programima, a odabrat će se jedan koji će cijele godine predstavljati županiju, grad i Vinkovačke jeseni. Vinkovačke jeseni oduvijek su bile reprezent hrvatskoga izvornog folklore. Imamo i Dječje Vinkovačke jeseni s oko 60 dječjih skupina, preko 30 naših i 25 gostujućih. Ovim opetovano dokazujemo da Vinkovačke jeseni imaju budućnost i da mi kao organizatori vodimo računa o njihovom razvoju”, izjavio je tajnik ZAKUD-a, Stjepan Đurković.

Vinkovačke jeseni donose bogat glazbeni i zabavni program. Manifestaciju ove godine otvara koncert Guiliana, a među ostalim zvučnim imenima, pojavljuju se TBF, Klapa Cambi s Ivanom Šebaljom & The Bechars, Zlatko Pejaković, Jole, Ivan Zak, Zvonko Bogdan, Slavonske lole, Pravila Igre, Marija Pavković Snaša te Tamburaši za dušu koji će i zatvoriti 53. Vinkovačke jeseni. Uz to, organizatori najavljuju svakodnevne nastupe tamburaških sastava na Slavonskom sokaku. Među ostalim događanjima na trgu Vinkovačkih jeseni, potrebno je istaknuti 10. Međunarodni hip hop festival pod nazivom “Hip-Hop na Orionu”, 8. rujna i tradicionalnu modnu reviju koju za građane 10. rujna priprema Udruženje manekena Loreena. Zbog velikog interesa, ove će godine dio ponude biti izložen u kućicama na prostoru Pješačke zone, a drugu godinu za redom, u Vinkovcima će svoja vrata gostima otvoriti i Vinski grad, od 12. do 16. rujna.

“Vinkovačke jeseni – 10 dana, 24 sata zabave, 20 koncerata i gotovo 7.5 tisuća sudionika. Očekujemo 120.000 posjetitelja što zapravo najviše govori o našoj manifestaciji. Nadam se da će svatko na manifestaciji pronaći nešto za sebe u sadržajima koje smo pripremili. Bogat je i OFF program na kojem proteklih godina nešto više radimo. Ove ćemo godine dodatne napore uložiti u uređenje gradskog parka. Vinski grad je zbog berbe za razliku od prošle godine ograničen na 5 dana, ali vjerujem da će svi uživati u programu koji se odvija na tri različite lokacije. Razmišljamo i o drukčijem uređenju Slavonskog sokaka tako da vjerujem da će posjetitelji pronaći nove sadržaje jer se svake godine trudimo unijeti nešto novo”, izjavila je direktorica medijske kuće Novosti, Mirjam Jukić.

Na medijskoj konferenciji premijerno je prikazan i novi promotivni video spot Vinkovačkih jeseni.

 

Izaslanstvo Općine Lovas kod kardinala Vinka Puljića

LOVAS-Četveročlano izaslanstvo Općine Lovas, predvođeno općinskom  načelnicom Tanjom Cirba i predsjednikom Općinskog vijeća Stjepanom Milasom,  posjetilo je jučer Sarajevo, kako bi se susreli s vrhbosanskim nadbiskupom i metropolitom,  kardinalom Vinkom Puljićem. 

Suradnja i neraskidive veze Hrvata iz Republike Hrvatske  i Bosne i Hercegovine bila je jedna od tema sastanka koji je uslijedio nakon sv. Mise, služene u kapelici nadbiskupskih dvora. Lovaščani su potom predložili uzoritom kardinalu održavanje donatorske večere u Lovasu, organizirane za pomoć Vrhbosanskoj nadbiskupiji. 

Posjet kardinala Puljića Lovasu tijekom obilježavanja dvadesete obljetnice pokopa žrtava masovne grobnice u ožujku ove godine, ostavio je dubok trag na mještane Općine Lovas pa se uzvratnom dobrotvornom akcijom namjerava izraziti zahvalnost, ali i produbiti uspostavljeni kontakti i prijateljstvo.

Donatorska večer biti će, uz suglasnost kardinala Puljića, organizirana tijekom obilježavanja Miholjskih dana i Dana Općine Lovas, 27. rujna ove godine. Na veliku radost Lovaščana, svečanu sjednicu Općinskog vijeća i donatorsku večeru uveličat će svojim dolaskom i sam kardinal Vinko Puljić. 

 

Airsoft udruga Krpelji Vinkovci uspješno organizirala Cibalia Airsoft Expo

VINKOVCI-U gradu na Bosutu održan je Cibalia Airsoft Expo – najveći airsoft događaj u Vukovarsko-srijemskoj županiji, prvi ovakav sajam na našim prostorima. 

Airsoft udruga Krpelji Vinkovci osnovana je dana 22.5.2017. godine u Vinkovcima udruživanjem nekolicine istinskih i dugogodišnjih zaljubljenika u ovaj hobi a broji 24 redovna člana različitih profila osoba, od studenata, vrhunskih sportaša koji se bave i drugim sportovima, bivših i sadašnjih djelatnika OSRH i MUP-a, ratnih vojnih veterana, prosvjetnih djelatnika, djelatnika zdravstva, zaštitara i drugih. U želji da podignu airsoft na jednu višu razinu i upoznaju javnost sa svojim radom, obratili su se Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je kao pokrovitelj pomogla u organizaciji prvog sajma takve vrste u Vinkovcima,  te zamjeniku župana Josipu Dabri koji je podržao udrugu i svečano otvorio prvi Cibalia Airsoft Expo. 

 

Poslije je obišao štandove sa izloženom opremom i upoznao se sa gostima. Cibalia Airsoft Expo 2018. odvijao se u Vinkovcima i na nekoliko lokacija oko Vinkovaca. Događaj se sastojao od airsoft sajma koji se održao na prostoru pješačke zone u Vinkovcima, airsoft tribine u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, airsoft taktičkog streljaštva i jednodnevnog MILSIM (millitary simulation – vojna simulacija) susreta koji su se održali na prostoru Pikovog Stana i šume Sopot nedaleko od Vinkovaca.

Na airsoft sajmu sudjelovali su mnogi izlagači airsoft opreme, odnosno od proizvođača tvrtka Galko i Spar-Tac i prodavača GearUp shop i Viper Tactical shop - Slovenia, ekipa iz SGS Trusted Gear Testers, airsoft udruge WW2 airsoft grupa Front, S.A.T Voćin, Airsoft Udruga Podravina, AU Koprivnica, ASU BOPE Osijek - Zadar i kao gosti djelatnici PU Vukovarsko-srijemske, Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci, Hrvatske gorske službe spašavanja i Ronilački klub Vukovar. 

-''Mladi ljudi ovakvim događajima stvaraju tradiciju. Potpuno ih podržavam i pozivam sve mlade da se aktivno uključe u život u našoj županiji. Čestitam Krpeljima na organizaciji i svim gostima na dolasku, sa željom da se vidimo nagodinu na 2. Cibalia Airsoft Expo u najstarijem gradu u Europi, našim Vinkovcima!, rekao je Josip Dabro, zamjenik župana

Udruga Krpelji Vinkovci posebno se zahvaljuje Vukovarsko-srijemskoj županiji, zamjeniku župana Josipu Dabri i ostalim pokroviteljima -   Grad Vinkovci, Turistička zajednica grada Vinkovaca, Gradski muzej Vinkovci, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje i Hrvatski airsoft savez / Croatian airsoft federation na potpori u organizaciji, potom  sponzorima Elemont Neon, Manufaktura bar, Caffe bar "Dubljani", Zrakoplovnom klubu Vrabac, Duplo d.o.o., Istraživač Benz d.o.o., Hobi Centar Vinkovci, Sokol d.o.o. i Naš dom d.o.o. Bez svih njih ovo sve ne bi bilo moguće ostvariti.

 

Potpisani ugovori vrijedni 1,3 milijarde kuna

VINKOVCI, Slavonske županije zaslužuju ispruženu ruku potpore, podrške, suradnje, investiranja kako bi Slavonija bila jedan od generatora razvoja zemlje, da naši mladi ljudi ostaju ovdje, u svojoj zemlji i svom domu, zasnivaju obitelji, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u petak u Vinkovcima u povodu Dana Grada i blagdana zaštitinika sv. Ilije. 

Čestitajući Vinkovčanima Dan Grada, Plenković se zauzeo za jačanje zajedništva i suradnje na svim razinama poručivši kako je svjestan da se u Slavoniji živi loše, ali i kako Vlada čini sve ne bi li se takvo stanje promjenilo.

Po riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, Vinkovci imaju ugovorene projekte ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna, a kao najveće postignuće naveo je činjenicu kako je u gradske škole ove godine upisan razred više nego prošle godine rekavši kako je projekt “vinkovačke obitelji” njegov najvažniji projekt.

Govorila je i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac rekavši kako je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ključan za razvoj Slavonije. Nakon sjednice Vijeća na kojoj su zaslužnim građanima uručena priznanja, u hotelu Slavonija održana je 5. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u nazočnosti premijera Plenkovića i velikog broja ministrica i ministara.

Tom su prilikom predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva poljoprivrede i župani pet slavonskih županija potpisali Razvojni sporazum kojim se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata u Slavoniji ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za njihovu pripremu. Ministrica Žalac istaknula je kako minimalno 50 posto projekata mora biti usmjereno na akivnosti s izravnim učinkom na gospodarstvo u jedinicama lokalne samouprave.

Potpisani su i ugovori za 130 projekata na području pet slavonskih županija ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna. Riječ je o ugovorima za za projekte energetske obnove, komunalnu infrastrukturu, kulturnu i prirodnu baštinu, zaštitu okoliša, jačanje ruralnog poduzetništva i zapošljavanja te novih ulaganja u dječje vrtiće.

Kada je riječ o vinkovačkim projektima, potpisan je ugovor za projekt nadvožnjaka na Borincima, vrijedan 80 milijuna kuna kao i za projekt unaprjeđenja proizvodnje Drvne industrije Spačva, vrijedan 20 milijuna kuna. Na sjednici održanoj u četvrtak, Vlada je donijela odluku da bivša Mađarska škola prelazi u vlasništvo grada Vinkovaca.

Potpisana su i tri značajna ugovora za Vukovar. Riječ je o potpori projektu „Arheološki park Vučedol” (99 milijuna kuna), potpisan je i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova pod nazivom „Priprema dokumentacije za rekonstrukciju zgrade „Radnički dom“ u Borovo naselju i prenamjenu u prostor Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru (2,2 milijuna kuna) te Ugovor o sufinanciranju radova i usluga za „Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića” – Potprojekt Dječji vrtić Leptirić (747.000 kuna).

 

Zamjenik župana Josip Dabro: ''Mladi ljudi znaju, mogu i hoće ! ''

VINKOVCI-Sa zanimljivim osvrtom na godinu koju je proveo na novom radnom mjestu zamjenika župana a u susret kraju mandata predsjednika Mladeži HDZ-a VSŽ, te skorim izborima u istoj, razgovarao sam sa zamjenikom župana Vukovarsko-srijemske županije Josipom Dabrom, jednim od najmlađih zamjenika župana u Republici Hrvatskoj. Proizašao iz naroda i mladih ljudi  koji su mu dali  podršku, te u njemu prepoznali jednog od sebe a relativno nepoznat u politici, naš zamjenik župana ima zanimljiv životni put koji ga je iz sportskog ringa doveo u politički. 

1.Na svojoj Fb stranici u  osvrtu na godinu koja je prošla istaknuli ste na prvom mjestu čovjeka, potom rad i ustrajnost? Koliki Vam je izazov predstavljala protekla godina? 

Kako sam napisao tako sam se i osvjedočio. Tajna svakog uspjeha je upornost i kvaliteta, kako u radu, tako i u odnosima s ljudima, jer oni su najvažnija karika svakog uspjeha. Istina je da sam ovu godinu proveo s ljudima i među ljudima. Kad god sam bio u mogućnosti odazvati se na njihove pozive, odlazio sam na sastanke, manifestacije, skupštine, vježbe i što sve ne. Raduje me što sam bio u prilici upoznati  vrijedne ljude naše županije, aktivne u lovačkim, DVD, folklornim, sportskim, filmskim, likovnim, književnim i ostalim društvima i  udrugama. Iz njihovih savjeta i pohvala crpio sam svoju snagu. Radio sam uporno, bio ustrajan i posvećivao sebe poslu. Težio najboljem, ponekad po sto puta polazio od početka. Mogao bih u nedogled  nabrajati izgovore zašto nešto nisam uradio ali to nije moj princip rada. Radio sam i griješio sam. Vjerovao da činim najbolje. Učio se u hodu. Ponekad sam imao osjećaj da idem jedan korak naprijed a dva natrag. Svega je bilo, ali nisam odustajao. Protekla godina bila je za mene veliki izazov koji mi je donio puno posla.

2.Iz sporta u kojem ste ostvarili zavidne rezultate ušli ste u politiku i spojili dvije „nespojive“ stvari? Čini mi se da to dobro radite. 

Ljubav prema kickboxingu počinje još u mojim mladenačkim danima. Kickboxing je uzbudljiv i dinamičan sport kojim sam stekao  vrhunsku  kondiciju, naučio se odricanju, odgojio sebe kao upornog i ustrajnog čovjeka. U njemu sam ostvario zavidne rezultate i mogu slobodno reći, obišao dobar dio svijeta te stekao mnoga poznanstva. Ljubav prema sportu pokušavam prenijeti na mlade generacije pa sam već godinama trener  juniora i seniora u kickboxing klubu u Otoku. Rad sa djecom me raduje i ispunjava. Rekao bih kako je sportska dvorana mjesto na kojem „punim baterije“. Inače, nema neke velike razlike u sportskoj i političkoj karijeri – obje su borba na dva kolosijeka. Sport  mi je nekada bio izazov, danas je to politika. Ona je nekako ušla u moj život preko mladih, druženja s mladima i mladenačke želje da uradim nešto za sve nas zajedno. Želja mi se u najvećoj mjeri i ispunila jer sada imam i više nego dovoljno posla i obveza. Na mjestu zamjenika župana mogu se kvalitetnije posvetiti ljudima naše Vukovarsko-srijemske županije, pa sa sportskih rezultata polako osvajati političke. 

  3.Očekuju Vas i izbori u  Mladeži HDZ-a  na kojoj ste na mjestu predsjednika od 2013 g. Imate li mlade ljude koji će politiku dovesti   mladima, a mlade uvesti u politiku, sad kada ih sve više odlazi u potrazi za boljim životom?

 Mogu reći da mirna srca odlazim jer sam odradio, po mom mišljenju, dobar posao. Poglavito u ovim, rekao bih, teškim vremenima za sve. Moj odlazak ne znači da nisam tu za njih. Uvijek mi se mogu obratiti i doći kod mene. Kako sam naglasio u izbornoj noći; „Pozivam sve mlade ljude neovisno kojih zanimanja i stranačkih opredjeljenja neka mi se obrate. Moja su im vrata uvijek otvorena.“ Kod tih riječi ostajem i danas. Samo svi zajedno možemo postići dogovore i kompromise te stvoriti bolje sutra. Predugo smo upravo mi mladi bili zatočenici nekih istih ljudi i struktura. Vrijeme je da se odmaknemo od prošlosti i okrenemo se budućnosti. Iz osobnog iskustva znam da ništa ne cijeniš više nego ono što si stekao radom svojih ruku. Trebamo se boriti protiv nasljednih zasluga, naslijeđenih položaja, strepnje pred velikim imenima. Osobno mi se te podjele nikada nisu sviđale. Pred nama je vrijeme koje će pokazati imamo li snage u pojedincima prepoznati ljude koji će“ uzeti iz naroda raditi za narod“. 

 

4.U svim svojim izjavama stavljate naglasak na mlade. Imaju li mladi ljudi dovoljno prilika i prostora za djelovanje u politici?

Mladi ljudi nisu bili dovoljno zastupljeni u politici. Izgubljena je jedna generacija koja nije imala priliku da se dokaže. Trebamo priznati da neke stvari učinjene u prošlosti nisu bile dobre. Mladi ljudi su predugo čekali na marginama da netko prepozna njihovu vrijednost i da im priliku za osobnu afirmaciju. Uvjeren sam da oni mogu puno agilnije i kvalitetnije ubrzati neke stvari i donijeti promjene. Na žalost, mnogi su odustali zbog ne pružanja mogućnosti da djeluju. Vidljive su promjene, sada moramo i možemo više i bolje. Stoga ovim putem želim pozvati sve mlade ljude da nam se pridruže jer vjerujem da mladi ljudi mogu, znaju i hoće, samo im trebamo dati priliku.

5.Vjerujete li u pozitivne promjene na političkoj i društvenoj sceni? 

 Vjerujem kako je pred Hrvatskom vrijeme oporavka od podjela i sukoba. Odgovorni smo ljudima koji su nas izabrali jer su birali bolje sutra za sebe, a mi smo im to i obećali. Politička neodgovornost pogubna je za politički stav, ona destabilizira cijeli politički i društveni sustav. U klimi suradnje, empatije i kompromisa na koncu, gradi se temelj dobrog upravljanja. Kada ste u mogućnosti kreirati javnu politiku uzevši u obzir sve interesne skupine postižete maksimalnu dobit. To je moj osobni stav od početka. Sami ste nemoćni. Samo zajedništvom možemo na ovim našim prostorima stvoriti bolju i zdraviju klimu za život. Upravo to zajedništvo pokazalo se kao ključno i u pobjedi naših nogometnih reprezentativaca koji su ujedinili Hrvatsku. Svaka društvena i politička struktura treba težiti tome.  Trebamo biti pragmatični i racionalni „s obje noge na zemlji“. Istina je da se ništa neće riješiti preko noći, kao što je istina da se ništa neće riješiti ni ako ne počnemo rješavati probleme. Na žalost, nema instant rješenja.

6.Borimo se sa istim problemima u svim županijama. Na koji način ih rješavati?

Radimo na različitim projektima koje u najvećoj mjeri pokušavamo realizirati i financirati uz pomoć bespovratnih sredstva iz EU fondova i županije. Vukovarsko-srijemska županija sa svojim resursima može  biti predvodnica gospodarskog, poljoprivrednog, turističkog i ruralnog razvoja Istočne Slavonije. Na žalost, ona to nije a problema ima mnogo. Da krenemo od onih gorućih. Demografski problem je trajno prisutan problem. On traje već godinama i koliko god se trudili stvarati pozitivne pomake trebat će vremena da se pokrene. Tu je i problem iseljavanja koji je dao jednu sasvim pogrešnu poruku kroz priče onih koji nezadovoljni odlaze iz Hrvatske. Ondje su više plaće, ali i veći troškovi. Granice su se otvorile i mnogi su ih prešli u potrazi za boljim životom. U jednu ruku, zaista vjerujem kako će se mnogi vratiti. Na nama ostaje da ljudima, posebice mladima, damo jasnu sliku pozitivnih promjena u kojoj  će za pet do deset godina ovdje vidjeti razlog za povratak i ostanak. No treba prepoznati potencijale i imati viziju. Veliki je posao pred nama, trebamo stvoriti pozitivnu klimu koja je preduvjet svega.  

7.Lijepo je vidjeti optimizam kojim zračite. Što vas u svemu ovome najviše  raduje? 

Optimizam  crpim iz svakodnevnih susreta sa ljudima. U ljudima oko sebe  imao sam i imam podršku, a pred sobom još uvijek vidim veliku zadaću. Želim ispuniti bar dio izbornih obećanja i preuzeti odgovornost  pred ljudima koji su nas birali, pa krenuti u pozitivnom smjeru. Želim zajedno sa županom Božom Galićem stvarati dobre rezultate, te bolji život za sve nas tako da iza nas nešto ostane. Ne želim da se za četiri godine pravdamo onima koji su vjerovali u nas a mi ih razočarali. Povjerenje koje smo dobili nas obvezuje. Još jednom se vraćam onome što  sam rekao na početku: „samo zajedničkim radom našu Vukovarsko-srijemsku županiju činimo  boljim i kvalitetnijim   mjestom za život“.           

                                                                                                                                                                                             Zbog toga optimistično ulazim i u drugu godinu svoga mandata.

 

 

Novi asfalt u Karlovačkoj i Petrinjskoj ulici u MO ''Mala Bosna''

VINKOVCI-Gradonačelnik grada Vinkovca Ivan Bosančić sa suradnicima obišao je radove na završetku asfaltiranja Petrinjske i Karlovačke ulice u Mjesnom odboru ''Mala Bosna'' u Vinkovcima.

-Kao što radimo u središtu grada tako nam je želja uređivati i rubne dijelove grada. Želja nam je da svi građani dobiju barem podjednaku kvalitetu infrastrukture u svakom dijelu grada. Na tome ćemo raditi i ubuduće, a važno je i to što radimo kontinuirano i što je više moguće istodobno, odnosno ne radimo samo u jednom dijelu grada, a da drugi čekaju, nego nastojimo u isto vrijeme raditi na čitavom prostoru i iskoristiti svu operativu koju je moguće iskoristiti u ovom trenutku na ispunjavanju komunalnog programa koji smo isplanirali. To je najbolji način da pokažemo tu brigu koju stalno ističemo za građane grada Vinkovaca”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Uz radove na uređenju cesta, nogostupa i staza, između ostaloga, u skoro vrijeme mogu se očekivati i radovi na izgradnji javne rasvjete u Ulici hrvatskih kraljeva te radovi na zamjeni postojećih rasvjetnih tijela LED rasvjetom u 135 gradskih ulica. 

Gradonačelnik Bosančić ovu je priliku iskoristio i za najavu početka realizacije nekih većih projekata.

- Imamo puno toga što se u ovom trenutku događa, a uz sve to još će krenuti i izgradnja nekoliko kapitalnih objekata kao što je Poduzetnički inkubator koji kreće sljedeći tjedan, a vrlo brzo ići će i Knjižnica. Puno toga smo planirali i za sljedeću godinu jer jednostavno nije moguće doći do tolike građevinske operative, to je ono što nam u ovom trenutku najviše nedostaje. Nadam se kako građani za sve to imaju razumijevanja, i kada nekada radimo malo duže, kada im možda malo stvaramo komplikaciju, ali za naš grad, za naš ljepši grad, moramo imati svi razumijevanja, istaknuo je Bosančić.