Najave

Raspored događanja za srpanj 2019. u ...
Raspored događanja za srpanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Vijesti

Potpisani ugovori za stipendije

VINKOVCI-Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić  potpisao je sa studentima Ugovor o dodjeli stipendije za akademsku godinu 2018./2019.

Stipendija će se isplaćivati u deset jednakih mjesečnih obroka u iznosu od 700 kuna, počevši od siječnja 2019. godine. To znači kako je za 230 studenata s područja grada Vinkovaca osigurano ukupno 1.610.000,00 kuna.

-To je jedno ulaganje Grada Vinkovaca u svoje mlade ljude koji će se jednoga dana vratiti u grad i nadamo se dizati ovaj grad i gospodarski i društveno na sve moguće načine. Mislim da je to jedini put – ulaganje u djecu i mlade ljude koji su dobili priliku studirati i kroz svoju struku pronositi Vinkovce. Mislim da se time malo koji grad može pohvaliti, a ja sam izrazito ponosan da smo to uspjeli napraviti. Pokušat ćemo održavati taj trend i nagraditi sve studente koji imaju prosjek 3.5 ili više jer je to izvanredan uspjeh”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Natječaj je objavljen 12. listopada, a ove godine uvjete je ispunilo nešto više studenata nego prije. Naime, na natječaj se javilo 135 novih stipendista, a uvjete je ispunjavalo njih 115 i svima je dodijeljena stipendija. Kada tome dodamo još 115 starih studenata, dolazimo do ukupnog broja od 230 stipendija dodijeljenih u ovoj godini, što je za 56 stipendija više nego protekle godine kada je bilo dodijeljeno 174 stipendije

 

Vukovarsko-srijemska županija darivala najpotrebitije za Božić

VUKOVAR- U povodu blagdana Božića vukovarsko-srijemski župan Božo Galić darivao je ustanove i udruge koje skrbe o socijalno ugroženim građanima na području Vukovarsko-srijemske županije.

„U susret predstojećim blagdanima želio sam da na ovaj način pomoći onima koji su u teškoj situaciji te im uljepšati blagdanske dane a posebno djeci u udomiteljskim obiteljima. Time prenosimo i jednu poruku koja je jako važna a to je da osjete ljubav i toplinu ljudskog srca i u ovim danima im posvećujemo posebnu pozornost. Ovom prilikom svima želim sretne božićne i novogodišnje blagdane te puno zdravlja, mira i ljubavi“, poručio je tim povodom župan Galić.

Župan se odazvao zamolbi Caritasa Vinkovačkog i Vukovarskog dekanata te Đakovačko-osječke nadbiskupije u okviru humanitarne akcije „Veliko srce za male ljude“. Odobrio je sukladno zamolbama i Socijalnim samoposlugama u Vinkovcima i Vukovaru kupnju najnužnijih potrepština za socijalno ugrožene građane, zatim Udruzi hrvatskih brojnih obitelji 8+ u Vinkovcima „Put mira“ u Vinkovcima, kao i Milosrdnim sestrama svetog Križa iz Vinkovaca koje prikupljaju hranu za sve one koje im se obrate za pomoć.

 

Isto tako, prigodnim poklon paketićima darovao je i korisnike Centra za rehabilitaciju „Mala Terezija“ Vinkovci, štićenike Dječjeg doma Sv. Ana u Vinkovcima, te učenike Osnovne škole Josipa Matoša u Vukovaru kao i članove Društva za pomoć osobama s invaliditetom „Golubovi“ iz Županje i Udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ u Vukovaru, koji su uručeni na njihovim blagdanskim priredbama, izvijestili su iz županijske uprave.

 

Povodom predstojećih božićnih blagdana, župan Galić je za djecu, smještenoj u udomiteljskim obiteljima na području Vukovarsko-srijemske županije, pomogao kroz Udrugu udomitelja „Zagrljaj“ u Vukovaru.

 

Naknadom za razvoj, financirati će se gradnja vodnih komunalnih građevina

VINKOVCI-Vezano uz reakcije na donošenje Odluke o naknadi za razvoj na vodoopskrbnom području Grada Vinkovaca na 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Vinkovaca održanoj 18. prosinca 2018. godine, Vinkovački vodovod oglasio se priopćenjem za javnost, kojeg donosimo u cijelosti.

"Gradsko vijeće Grada Vinkovaca na svojoj 11. sjednici održanoj 18. prosinca 2018. godine donijelo je Odluku o naknadi za razvoj na vodoopskrbnom području Grada Vinkovaca kojom se utvrđuje obveza plaćanja ove naknade za korisnike na vodoopskrbnom području grada Vinkovaca. Odlukom je utvrđeno da je osnovica za plaćanje metar kubni isporučene vode, a naknada će iznosit 2 kn/m³ isporučene vode. 

Na računu za vodnu uslugu korisnici će ovu naknadu vidjeti kao zasebnu stavku kao što su u strukturi cijene vodnih usluga već iskazane i druge naknade. Iz strukture cijene vodnih usluga vidljivo je da je osnovna cijena vode (koja se za Vinkovce nije mijenjala od 1. siječnja 2011.) 4,22 kn/m³ i ona je prihod Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o. dok su naknada za korištenje voda i naknada za zaštitu voda prihod Hrvatskih voda. Sredstva prikupljena od naknade za razvoj koristit će se namjenski i to za financiranje gradnje komunalnih vodnih građevina sukladno Planu gradnje komunalnih vodnih građevina na području grada Vinkovaca (Vinkovci, Mirkovci, Vinkovačko Novo Selo). 

Financiranje gradnje komunalnih vodnih građevina podrazumijeva plaćanje troškova izgradnje komunalnih vodnih građevina, plaćanje udjela u sufinanciranju projekata izgradnje komunalnih vodnih građevina sufinanciranih iz strukturnih fondova te ostalih instrumenata pomoći Europske unije, Hrvatskih voda i drugih vanjskih izvora sufinanciranja te plaćanje obveza iz ugovora o kreditima za financiranje gradnje komunalnih vodnih građevina. Naknada za razvoj koristit će se na način da osigura ravnomjeran razvoj sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje na vodoopskrbnom području grada Vinkovaca. Odluka stupa na snagu 1. siječnja 2019. godine.

Uz ostalo, iz ove naknade Grad Vinkovci sufinancirat će dugoočekivani projekt Aglomeracije Vinkovci, Ivankovo, Otok, Cerna koji predviđa 8000 besplatnih priključaka na mrežu odvodnje, 162,5 km mreže odvodnje s izgradnjom 8.269 (82.690 metara) priključnih okana i 40 crpnih stanica, rekonstrukcijom 22 crpne stanice i izgradnjom 7 kišnih preljeva i spremnika. Projekt uključuje i nadogradnju UPOV-a Jošine na III. stupanj pročišćavanja, te puštanje u puni pogon ostalih UPOV-a na projektnom području. Izgradit će se i 52 kilometra novih cesta. Svi gradovi i općine uključeni u ovaj projekt uveli su naknadu za razvoj, među njima i Grad Vinkovci, kako bi ispoštivali svoju obvezu sufinanciranja ovog iznimno vrijednog projekta. Ugovor s izvođačima radova je potpisan, rok za izvođenje radova je 32 mjeseca, a radovi će početi čim to dopuste vremenski uvjeti".

 

Svečano promovirana nova knjiga Branka Radmana ''Provokator pod navodnicima''

VINKOVCI-U organizaciji udruge Vinkovački šokački rodovi predstavljena je knjige satiričnih stihova autora Branka Radmana ''Provokator pod navodnicima''.

 Kako sam autor kaže, relativno preopširan rukopis njegove devete  knjige u stihovima nastavlja se na prethodne izdane knjige .

Oštri jezik i još oštrije pero satiričara Branka Radmana, Satira s Prkosa, ovaj put obrušili su se  na mlade demokrate, hrvatsku naivnost, kvazipolitičare, kvazipisce i režimske poslušnike. Posebno mjesto u Josinom topu imaju piskarala, novinarska i književna, koja o Domovinskom ratu pišu sa sigurne distance, pod nečijom suknjom, sigurni i siti.Čitajući, nikako ne treba smetnuti s uma Josino nastavljanje njegovanja šokačkog govora sa sočnom dadinom ikavicom, stoji između ostalog u pogovoru kojeg je napisala Maja Bukna, prof.

 

Branko Radman istaknuo je kako su sve njegove knjige istog žanra, humor i satira, a ova knjiga progovara o tematici Domovinskog rata.

-Ova knjiga pisana je kao radio drama u radnoj verziji, a međuvremenu je poprimila oblik drame u dva čina za daske koje život znače. Osnovni motiv i ideja je bila tih ratnih godina, kad je netko smislio ideju da se hrvatska himna izvodi prije nastave. Krenulo je s tom idejom, kako je završilo, morate pročitati knjigu, rekao je Radman.

Na predstavljanju knjige, uz autora govorili su još prof. Himzo Nuhanović i doc. art. Dubravko Mataković. Nastupio je i Tamburaški sastav KUD-a Šumari Vinkovci, a moderatorica je bila Milka Vida.

 

Bosančić: ''Dječji osmijeh nema cijenu''

VINKOVCI- Gradonačelnik Vinkovaca, Ivan Bosančić posjetio je Posebni odjel osnovne škole Antun Gustav Matoš Vinkovci, gdje su ga učenice i učenici dočekali s pjesmom i poklonima

 Pjesma “Božić dolazi” orila se školom, a gradonačelnik nije krio oduševljenje prigodnim dočekom.

”U ovoj godini dosta smo razgovarali s nastavnim osobljem, ali i s ljudima koja pomažu djeci u potrebi. Radili smo i mnoge projekte, kroz dječji vrtić i asistente, do plivanja, dječjeg igrališta, pa i samog dolaska i brige. Vjerujem kako je ovo kruna da za Božić dođemo i malo se podružimo s djecom, podijelimo im simbolične paketiće i zaokružimo godinu. Mislim da bi svi mi, koji u ovom trenutku ne doživljavamo tu potrebu društva da pomognemo djeci i svima koji imaju potrebu, barem u ovom božićnom vremenu trebali o tome razmisliti. Apeliram na naše sugrađane da daju svoj obol tome jer lijepo je izmamiti osmijeh svakog djeteta i zato ćemo ovo češće raditi kroz godinu jer dječji osmijeh nema cijenu”, istaknuo je Bosančić.

 

Osmogodišnja Ana Mitrović iz Župe bl. Alojzija Stepinca iz Mirkovaca upalila treću adventsku svijeću u Vinkovcima

VINKOVCI - Kako dani u tjednu idu, tako se u vrijeme došašća s nestrpljenjem očekuje subota, kad se u Vinkovcima pali adventska svijeća.Ove godine imamo dobro posložen ''Advent u Vinkovcima'' i možemo reći da ga krasi bogat program uz nezaobilazno paljenje adventske svijeće.

Čast da upali treću adventsku svijeću pripala je vjernicima  Župa bl. Alojzija Stepinca Mirkovci  i svetih Ćirila i Metoda, a upalila je osmogodišnja Ana Mitrović iz Župe bl. Alojzija Stepinca Mirkovci.

-Ovo je radostan trenutak, kada smo svi zajedno okupljeni oko treće adventske svijeće, koja već polako i najavljuje dolazak Isusa Krista. Božja riječ nas po današnjem čitanju vodi upravo k radosti, radostan je ovakav susret ljudi koji se zbližavaju u ovo vrijeme Božića. To i je poruka adventa, koji nije samo ono vanjsko slavlje, vanjski ukrasi, nego koji je naša unutarnja ljepota, ljepota našeg srca i naše duše. Ova treća nedjelja, osim što je nedjelja radosti, ona je i nedjelja Caritasa, što znači da one kojima je naša pomoć potrebna nećemo pratiti samo našim molitvama, nego i našim darovima milosrđa i ljubavi. Stoga i ovom prilikom pozivam naše drage vjernike i sve ostale građane Vinkovaca da sutra i svoju molitvu, ali i svoj dar i prilog usmjere za one najpotrebitije među nama”, rekao je Anđelko Cindori, vlč. Župe sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima i upravitelj Župe bl. Alojzija Stepinca iz Mirkovaca.

Advent mora biti vrijeme iščekivanja i priprave, te u tom radosnom ozračju susretnemo Isusa u ljudima koji su oko nas, u našoj obitelji, rodbini i prijateljima. 

Paljenju treće adventske svijeće nazočio je i gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je naglasio da je to svakako znak da se sve brže približavamo Božiću i da ovo preostalo vrijeme moramo iskoristiti da se još više povežemo s ljudima oko sebe, svojim bližnjima, svojom obitelji, kako bi Božić dočekali radosni i otvorena srca.

 

Nataša Mandić iz Župe Presvetog Srca Isusova upalila drugu adventsku svijeću u Vinkovcima

VINKOVCI-Procesijom župljana koji su pjevali božićne pjesme od svoje Župe Presvetog Srca Isusova do adventskog vijenca u središnjem parku započelo je paljenje druge adventske svijeće u sklopu ''Adventa u Vinkovcima''.

Druge adventska svijeća je svijeća mira, s porukom pomirenja sa svima, kako bi Gospodinu pripravili put do svoga srca.  

“Već dugi niz godina naša Župa sudjeluje na paljenju druge adventske svijeće.Izuzetna nam je radost i čast što možemo sudjelovati na ovom događaju u našem gradskom parku, a lijepa je ovo prilika da se ljudi druže i međusobno zbliže te pokažu radost koje Došašće sa sobom nosi. Nije Advent samo idila ovih lijepih lampica, nego i glas Ivana Krstitelja koji nas upozorava da moramo pripraviti Gospodinu. Nije Advent samo sjećanje na Isusov rođendan, nego nas poziva da pripravimo srce kako bi se Isus i danas rodio u našim srcima“, istaknuo je Ladislav Dort, župnik Župe Presvetog Srca Isusova.

Drugu adventsku svijeću upalila je četverogodišnja Nataša Mandić  iz Župe Presvetog Srca Isusova.