Najave

Raspored događanja za mjesec ožujak ...
Raspored događanja za mjesec ožujak ...

                            ...

Vijesti

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježen i u Vinkovcima

VINKOVCI- Dom zdravlja u Vinkovcima obilježio je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježen i u Vinkovcima i to na dvije lokacije, u robnoj kući VSC i centralnoj ljekarni u pješačkoj zoni mjerenjem šećera u krvi.

Dan dijabetesa obilježava se 14. studenog, a svjetski simbol svjesnosti o dijabetesu je plavi krug IDF-a kojim se želi obratiti posebna pozornost na važnost ranog otkrivanja dijabetesa i sprečavanja komplikacija koje su vrlo ozbiljne, ugrožavaju život i umanjuju njegovu kvalitetu.

Dijabetes poprima razmjere epidemije u svijetu pa i kod nas, u Hrvatskoj ima registrirano 260 000 osoba sa postavljenom dijagnozom,  ali broj se povećava svakodnevno,  te se procjenjuje da je broj oboljelih preko 400 000, odnosno svaka deseta osoba.

Uzroci nastanka dijabetesa su ubrzani tempo života sa stresom, malo fizičke aktivnosti, nedovoljno sna, infekcije, genetska sklonost, nepravilna prehrana – brza hrana, obilje slatkiša, malo voća, povrća, ribe.

Hrvatska je usvojila Nacionalni program zdravstvene zaštite oboljelih od dijabetesa,  a ciljevi programa su rano otkrivanje, sprečavanje komplikacija i nadzor nad dijabetesom.

Postoje 3 osnovne vrste dijabetesa

-Tip 1 -  autoimuna bolest kada gušterača ne luči dovoljno inzulina, najčešće se javlja u dječjoj i adolescentskoj dobi

-Tip 2 je povezan sa inzulinskom rezistencijom, zahvaća odrasle osobe i to je najčešći oblik dijabetesa

-Gestacijski dijabetes javlja se u trudnoći izazvan hormonalnim promjenama u porastu je i rizičan je za majku i dijete

Simptomi su kod većina osoba prikriveni (glad, učestalo mokrenje, žeđ, zamućenje vida, znojenje, umor, infekcije, promjene u tjelesnoj težini) i zbog toga se oboljeli u većini slučajeva javljaju liječniku kada je bolest već uznapredovala. Bolest prolazi neprimjetno,  ali s vremenom trajno oštećuje  krvne žile i živce te dolazi do povećanih vrijednosti krvnog tlaka, srčanog infarkta, moždanog udara, sljepoće, gangrenoznih rana i venskih ulkusa, teških oštećenja bubrega i velikoj sklonosti infekcijama.

Liječenje je trajno inzulinom ili antidijabeticima uz dijabetičku prehranu, dobru hidrataciju organizma, regulaciju tlaka i tjelesne težine, uklanjanje stresa fizičkom aktivnošću, edukacija o samokontroli i liječničke kontrole u cilju sprečavanja nastanka komplikacija.

Dijabetes je bolest koja se prikrada neprimjetno, mnogi ni ne znaju da boluju od je, podmukla je, ne boli,  pa često zaboravimo da može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako zanemarimo rano otkrivanje i liječenje bolesti,  

 

 

Promovirana knjiga ''O ljubavi, spletkama i svemu pomalo'' u Vinkovcima

VINKOVCI- U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci predstavljena je knjiga ''O ljubavi, spletkama i svemu pomalo'', autorice Vlaste Golub, a sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

-Za svoj rukopis ''O ljubavima, spletkama i svemu pomalo'' dobila sam na natječaju ''Zvonko'' Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, nagradu za najbolji rukopis. Moja knjiga je namijenjena mladima i tematizira vršnjačko nasilje psihološkog tipa, bavi se problemima odrastanja, svakodnevnim problemima s kojim se mladi danas susreću. Nekakva poruka moje knjige je da se svaki problem može riješiti kroz komunikaciju, a osim toga ovo je knjiga o prijateljstvu i koliko je važno imati  dobre prijatelje, knjiga o samopouzdanju i na kraju knjiga koja govori o ljubavi. Ono što je opći dojam knjige, kad je netko pročita, stječe se dojam da je knjiga vrlo životna,  na realističan način opisuje život i jedne obitelji u malom gradu, a isto tako i život glavne junakinje koja ima 13 godina i ide u sedmi razred osnovne škole, istaknula je Vlasta Golub.

Prema riječima Vlaste Golub, knjiga je objavljena krajem prošle godine i prije tri tjedna Ministarstvo kulture je knjigu svrstalo među trideset najboljih ostvarenja u prošloj godini, knjiga je dobro primljena kod čitatelja i kako je rekla, knjiga se dosta čita.

Na promociji knjige tražila se stolica više, a okupila je učenice i učenike  gotovo svih osnovnih škola  iz Vinkovaca.

 

Učenice i učenici Glazbene škole Josipa Runjanina osvojili prve nagrade na regionalnom natjecanju u Bjelovaru

VINKOVCI-Na 55. hrvatskom regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe-Komorni sastavi, koji je održan u Bjelovaru u organizaciji HDGPP-a, 9. studenog, sudjelovali su učenici Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca. 

Učenice violine Petra Jozinović i Matea Gradečak osvojile su u disciplini Duo u II. kategoriji 1. nagradu sa 92,67 bodova- mentorica nastavnica Ivana Huk. 

Na natjecanju su također sudjelovale učenice pjevačkog odjela Marija Jurić, Sara Rimac i Lorena Herman koje su osvojile 1. nagradu u disciplini Trio u II. kategoriji s 90,67 bodova-mentorica nastavnica Sanja Čurko. 

Učenici nastavnice Petre Marković, Petra Karaban-flauta i Zdravko Petričušić-gitara, osvojili su 1. nagradu s 93,33 boda u disciplini Duo u II. kategoriji, a učenice klavira Iva Šustić i Petra Kramarić u I. kategoriji, disciplini Klavirska dua osvojile su 1. nagradu s 91,33 boda pod mentorstvom nastavnica Jelene Ajduković i Mirte Katušić. 

Čestitamo svim sudionicima i njihovim mentorima na izvrsnim rezultatima koji su osigurali sudjelovanje na državnom natjecanju.

 

Predstavljen program privikavanja na vodi ''Sigurnost na vodi''

VINKOVCI- Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci osiguralo je na natječaju Hrvatskog Crvenog križa sredstva za sufinanciranje već sedme etape programa privikavanja na vodu ''Sigurnost na vodi''.

Projekt ''Sigurnost na vodi'' predstavljen je na medijskoj konferenciji na kojoj su bili vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i predstavnici provedbenih partnera: Suzana Zidar, ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci, Andrijana Rapić, ravnateljica Katoličkih dječjih vrtića „Eden“, Tomislav Šarić, predsjednik Vinkovačkog plivačkog kluba, Željko Ilić, direktor „Periske“ d.o.o., i Branko Tomić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci.

Provedbeni partneri su Dječji vrtić Vinkovci, Katolički dječji vrtići ''Eden“, Vinkovački plivački klub i poduzeće ''Periska“ d.o.o. koje upravlja Dvoranskim plivalištem „Lenije“. 

Ciljna skupina ovog programa su polaznici završne skupine vrtića - djeca u dobi od 5 do 7 godina, a sami cilj je upoznati djecu s vodom kao medijem, osloboditi ih straha od vode, naučiti ih osnovama tehnika plivanja i ronjenja i naučiti ih tehnikama disanja kod plivanja.

Program će u bazenima Dvoranskog plivališta „Lenije“ provoditi iskusni treneri, članovi Vinkovačkog plivačkog kluba, koji su osmislili djeci prilagođen i zanimljiv desetsatni program. 

U programu će sudjelovati ukupno 200 djece iz Dječjeg vrtića Vinkovci: „Pčelica“, „Budućnost“, „Vladimir Nazor“, „Stribor“, „Naša radost“ i „Lenije“, i Katoličkih dječjih vrtića „Eden“ i „Srce Marijino“. 

Siguran prijevoz djece od vrtića do bazena i nazad bit će izvršen autobusima vinkovačkog „Poleta“, a uz svaku grupu djece bit će i njihove tete - odgajateljice iz pojedinog vrtića.  

 

Predavanje na temu prevencije ovisnosti o drogama održano u vinkovačkoj knjižnici

VINKOVCI-Na poziv Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, policijski službenik Odjela kriminaliteta droga i policijske službenice za prevenciju PU vukovarsko-srijemske, održali su u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice  predavanje na temu prevencije ovisnosti o drogama. 

Radi se o predavanju koje policijski službenici  provode u sklopu nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5“. Projekt, čiji su nositelji Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, usmjerenog primarno prema djeci osnovnoškolskog  i srednjoškolskog uzrasta, a cilj mu je prevencija ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, podizanje razine javnozdravstvene svijesti te očuvanje i zaštita okoliša i prirode.

Glavne aktivnosti  projekta, edukativna predavanja s učenicima 8. razreda na temu prevencije ovisnosti o alkoholu i predavanja za učenike I. razreda srednjih škola na temu prevencije ovisnosti o drogama, policijske službenice za prevenciju provodit će u odgojno-obrazovnim ustanovama najintenzivnije tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti ali i kontinuirano do kraja školske godine 2017./2018. diljem županije Vukovarsko-srijemske.

Sam projekt „Zdrav za 5“ krenuo je s provedbom tijekom školske godine 2012./2013., u školskoj godini 2013./2014. ugrađen je u Nastavni plan i program zdravstvenog odgoja (modul Prevencija ovisnosti) koji se provodi u školama diljem Republike Hrvatske, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, odnosno Agencija za odgoj i obrazovanje, postali su partneri u provedbi projekta.

Predavanje, održano u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci za mlade srednjoškolce s područja grada Vinkovaca ali i za sve zainteresirane građane, ima za cilj informirati mlade o kazneno pravnim posljedicama konzumacije sredstava ovisnosti, postizanje više razine znanja i svijesti o štetnosti konzumiranja sredstava ovisnosti, važnost usvajanja zdravih stilova života, podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja te promicanje usvajanja zdravih životnih navika.

 Što je s mladima u Hrvatskoj?

Diljem Europe od 1995. godine, svake četiri godine, provodi se Europsko istraživanje u školama o pušenju, pijenju i uzimanju droga – ESPAD (European School Survey Project an Alcohol and other Drugs), među 15-16 godišnjacima u zemljama Europe, uključujući Hrvatsku. Izvještaj donosi rezultate o iskustvima eksperimentiranja, uporabi i percepciji mladih, povezanih s raznim sredstvima kao što su duhan, alkohol, psihoaktivne droge, inhalanti, lijekovi i nove psihoaktivne droge. Poseban naglasak u izvještaju stavljen je na nove psihoaktivne droge, neumjerenu uporabu interneta te internetsko igranje igrica i klađenje – područja koja su po prvi puta istraživana u ovom ciklusu istraživanja.

Istraživanje ESPAD provedeno 2015. godine šesti je val istraživanja te je ujedno predstavljalo i 20-godišnjicu njegovog provođenja. Rezultati istraživanja ESPAD 2015 pokazuju naznake pada prevalencije pušenja i pijenja alkoholnih pića kod učenika, ali ukazuju također i na zabrinutost i izazove koji se postavljaju pred nas vezano uz uporabu novih psihoaktivnih droga i ponašanja mladih povezanih s tzv. novim ovisnostima.

Najnoviji rezultati govore da učenici manje piju i puše, ali su podaci o pijenju 5 i više pića u jednoj prigodi i dalje zabrinjavajući.

PUŠENJE

Prema najnovijim rezultatima u Hrvatskoj 38% učenika nikad u životu nije pušilo cigarete, dok je 62% njih imalo to iskustvo. Prema rezultatima  2015. godine, 33% učenika u dobi 15-16 godina u Hrvatskoj su trenutni pušači. Usprkos vrlo strogim zakonima vezanim uz prodaju duhanskih proizvoda maloljetnicima, u većini zemalja učenici navode da lako mogu nabaviti iste (preko 60%). U Hrvatskoj 72% učenika izjavljuje da lako ili vrlo lako može nabaviti cigarete.

 ALKOHOL

Adolescenti u Europi i nadalje piju mnogo, ali trend od 1995. godine pokazuje pozitivne promjene. U razdoblju od 1995. do 2015. god. uporaba alkohola u životu se među učenicima smanjila s 89% na 81%, kao i ona u posljednjih 30 dana s 56% na 47%. Prema podacima ESPAD 2015. u Hrvatskoj je 92% učenika u životu pilo alkohol, 55% u posljednjih 30 dana, a 16% je iskusilo pijanstvo u posljednjih 30 dana.

Prevalencija pijenja 5 ili više pića u jednoj prigodi (tzv. heavy episodic drinking) nije se promijenila više od 20 godina, s rezultatima iz 2015. godine podjednakim onima iz 1995. godine. Prema istraživanju ESPAD 2015, Hrvatska se nalazi na 5. mjestu (47%) u prevalenciji pijenja 5 i više pića u jednoj prigodi u posljednjih 30 dana. Mladići to čine češće u odnosu na djevojke (51% mladići, 42% djevojke). Također, više od tri četvrtine ispitanika (78%) navodi da im je alkohol lako ili vrlo lako dostupan. U Hrvatskoj 87% učenika navodi da je alkohol lako ili vrlo lako dostupan.

DROGE

Uporaba psihoaktivnih droga je stabilna, ali i nadalje s visokim udjelom. Razlikuje se od zemlje do zemlje sudionice istraživanja (raspon: 6%-37%).

U prosjeku je 18% učenika izjavilo da je uzelo drogu barem jednom u životu. Nakon zabilježenog uzlaznog trenda u prevalenciji uporabe ilegalnih droga u razdoblju od 1995. do 2003. godine, ona je od 2003. godine stabilna. Ipak, prevalencija uporabe ilegalnih droga i dalje ostaje visoka; u 10 zemalja sudionica ona iznosi preko 25%.

Hrvatska se prema konzumaciji ilegalnih droga u životu nalazi iznad europskog prosjeka pa tako 22% učenika navodi da je barem jednom u životu probalo drogu. Prema izjavama učenika, najučestalija droga koju konzumiraju je kanabis; tako 16% europskih učenika navodi da su uzimali kanabis barem jednom u životu (raspon: 4%-37%) dok je njih 7% izjavilo da su uzimali kanabis i u posljednjih 30 dana (raspon: 1%-17%). Prema ESPAD 2015., u Hrvatskoj je 21% učenika uzelo kanabis barem jednom u životu, njih 8% je uzelo kanabis u posljednjih 30 dana. Percepcija dostupnosti kanabisa u odnosu na druge droge je visoka. Tri od deset učenika (30%) smatra da lako mogu nabaviti kanabis, dok je percepcija dostupnosti ostalih sredstava ovisnosti niža: ecstasy (12%), kokain (11%), amfetamini (9%), metamfetamini (7%) i crack (8%). U Hrvatskoj 42% učenika smatra da lako ili vrlo lako mogu nabaviti kanabis, a procjena dostupnosti drugih droga je: ecstasy (17%), kokain (14%), amfetamini (16%), metamfetamini (11%) i crack (12%).

Uporaba novih psihoaktivnih droga postavlja novi izazov pred sve uključene u prevenciju ovisnosti kod mladih. U ovom su valu istraživanja po prvi put bila postavljena pitanja o prevalenciji istih. Tako 4% učenika u ESPAD zemljama navodi da je barem jednom u životu (raspon: 1%-10%) probalo novu psihoaktivnu dogu, dok je 3% učenika izjavilo da je koristilo nove droge u posljednjih 12 mjeseci (raspon: 1%-8%). Prema dobivenim rezultatima, učenici prosječno češće koriste nove psihoaktivne droge u odnosu na amfetamine, ecstasy, kokain ili LSD. Prema podacima o uzimanju novih psihoaktivnih droga, učenici u Hrvatskoj su iznad europskog prosjeka te njih 7% navodi da je u životu probalo nove psihoaktivne droge. U posljednjih 12 mjeseci je nove psihoaktivne droge uzelo 6% učenika (6% mladića i 5% djevojaka).

UPORABA INTERNETA, IGRANJE IGRICA I KOCKANJE – NEOPHODAN JE PAŽLJIV NADZOR

Ovogodišnji izvještaj navodi da je potrebno vrlo pažljivo proučiti i istražiti razvoj ovisnosti o internetu među mladima s obzirom na to da je u današnje vrijeme internet sastavni dio svakodnevnice. U provedenom istraživanju istraživala se svrha i količina korištenja interneta među mladima, s naglaskom na šest aktivnosti: društvene mreže, traženje informacija, ‘preuzimanje sadržaja’, internetsko igranje igrica i kockanje te kupovina i prodaja putem interneta. Podaci o uporabi interneta (4 i više dana u tjednu) u Republici Hrvatskoj prate rezultate na europskoj razini. Djevojke su koristile društvene mreže više od mladića (89% u odnosu na 77%) – udio iznad europskog prosjeka, dok su mladići više igrali internetske igrice (39% u odnosu na 6%). Mladići su također više kockali za novac u posljednjih 12 mjeseci (33% u odnosu na 4%) – udio za mladiće iznad europskog prosjeka. Grupa ESPAD naglašava zabrinutost zbog sve veće popularnosti internetskog igranja igara i kockanja među mladima.

 

Kroz projekt ''Vodeni vrtić 1'' prošlo više od 150 polaznika dječjih vrtića i igraonica

VINKOVCI-Na vinkovačkim bazenima ''Lenije'' održana je jedan od završnica projekta ''Vodeni vrtić 1“ 2017. Projekt je namijenjen djeci vrtićkog i predškolskog uzrasta od 4 do 7 godina s područja Vukovarsko – srijemske županije, a planirana provedba je do 07. studenog 2017.. 

Nositelj projekta je Periska d.o.o. za športsko-rekreacijske aktivnosti, dok je provoditelj obuke Vinkovački plivački klub. Partneri su jedinice lokalne samouprave koje su pomogle u realizaciji projekta sufinancirajući dio ulaznica za polaznike – Općine Andrijaševci, Cerna i Stari Jankovci te Grad Ilok i Otok.

Projekt ''Vodeni vrtić 1'' je započeo s provedbom 16. listopada, a u njemu je sudjelovalo osam dječjih vrtića i igraonica s područja Vukovarsko-srijemske županije. Više od 150 polaznika je dolazilo iz Andrijaševaca, Cerne, Iloka, Otoka, Starih Jankovaca i Vinkovaca. 

Polaznici su u pratnji odgajateljica iz vrtića putovali na bazene pet puta, a svaki dolazak obuka je trajala po dva školska sata. Cilj je bio polaznike upoznati i osloboditi straha od vode te ih pripremiti za obuku neplivača. Program je sadržavao i plivačke igre u vodi uz koje su polaznici učili na zabavan i kreativan način. Posljednji sat obuke je bio predviđen za testiranje usvojenog znanja i svečanu dodjelu diploma na koju su bili pozvani i roditelji.  

Na proljeće se planira nastaviti s obukom plivanja i to kroz projekt „Vodeni vrtić 2'' koji predstavlja korak dalje prema savladavanju osnovnih elemenata obuke plivanja.

 

 

Potpisani ugovori o sufinanciranju projekata dogradnje i obnove škola u Mirkovcima i Tordincima

ZAGREB-U prostorijama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Zagrebu, danas su potpisani ugovori o sufinanciranju projekata prema Programu podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama, kojima je dodijeljeno ukupno 42 milijuna kuna za poboljšanje materijalnih uvjeta u 47 objekata osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske.

 Za škole u Vukovarsko-srijemskoj županiji potpisani su Ugovori o sufinanciranju projekta za dogradnju Osnovne škole Tordinci u Tordincima, u vrijednosti od 4,3 milijuna kuna, a potpisao je zamjenik župana Josip Dabro, te Ugovori o sufinanciranju projekta za rekonstrukcija i dogradnja škole i izgradnju školske dvorane Osnovne škole Nikola Tesla u Mirkovcima, u vrijednosti od 1.3 milijuna kuna, a koji je potpisao gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Program podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja kroz potporu projektima koji se odnose na ulaganje u izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje školskih objekata, a koji se u ovom programskom razdoblju ne mogu financirati iz Europskih fondova.