Najave

Raspored događanja za ožujak  2019. u ...
Raspored događanja za ožujak 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA     ...

Vijesti

Potpisan sporazum kojim se omogućuje moderniziran željezničko-cestovni prijelaz u Vinkovcima

ZAGREB-U središnjici HŽ Infrastrukture potpisan je Sporazum o zajedničkoj suradnji HŽ Infrastrukture d.o.o., tvrtke Končar - Inženjering za energetiku i transport d.d. (KONČAR-KET) i Grada Vinkovaca na ugradnji uređaja za osiguranje željezničkog – cestovnog prijelaza u Vinkovcima. 

Novi uređaj s polubranicima i svjetlosno - zvučnom signalizacijom, koji će se ugraditi u Vinkovcima na željezničko - cestovnom prijelazu u Dugoj ulici, donirat će tvrtka KONČAR-KET, za ugradnju uređaja zadužena je HŽ Infrastruktura, dok će Grad Vinkovci rješavati moguće imovinsko - pravne odnose i ishođenje uporabne dozvole. 

Ugradnja novog uređaja na prijelazu u Dugoj ulici dio je većeg projekta „Izgradnja nadvožnjaka (Duga ulica - Borinačka ulica) i prilazne prometnice u Gradu Vinkovcima“ kojeg provodi Grad Vinkovci. Budući da će se izgradnjom nadvožnjaka bitno povećati promet preko navedenog prijelaza, Grad Vinkovci su zamolili, a KONČAR-KET pristao donirati uređaj za osiguranje prijelaza dok će HŽ Infrastruktura donirani uređaj ugraditi.

Ugradnja uređaja planirana je u 2019. godini, te će nakon što budu dobivene sve potrebne dozvole, uređaj biti pušten u rad. 

Sporazum je u ime HŽ Infrastrukture d.o.o. potpisao predsjednik Uprave Ivan Kršić koji je pritom poručio:

Ulaganje u podizanje sigurnosti na našoj željezničkoj mreži jedan je od prioriteta HŽ Infrastrukture stoga je i ovaj Sporazum još jedan korak ka sigurnijem odvijanju prometa u ovom dijelu Vinkovaca. Također, treba istaknuti kako je ovo odličan primjer suradnje više dionika, donatora u ovom slučaju KONČAR-KET-a, HŽ Infrastrukture kao izvođača radova, te lokalne samouprave, odnosno Grada Vinkovaca. Inače, HŽ Infrastruktura ove je godine na širem vinkovačkom području u promet pustila u rad  četiri nova uređaja s polubranicima i svjetlosno – zvučnom signalizacijom na željezničko –cestovnim prijelazima. Dva u svibnju u Andrijaševcima, te po jedan u kolovozu u Privlaci i Otoku. 

Ipak najznačajnija ulaganja u modernizaciju željezničke infrastrukture na ovom području tek predstoje. Naime ove godine pokrenut je postupak javne nabave za radove na projektu nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci – Vukovar koji se sufinancira europskim sredstvima, a vrijedan je gotovo 680 milijuna kuna. Sve će to naravno pridonijeti dodatnom podizanju sigurnosti, boljoj željezničkoj povezanosti Vinkovaca i Vukovara i u konačnici gospodarskom razvoju ovoga kraja.   

U ime tvrtke KONČAR – Inženjering za energetiku i transport d.d., Sporazum je potpisao predsjednik Uprave  Goran Leci te pritom istaknuo:

KONČAR-KET kao društveno odgovorna tvrtka svjesna je opasnosti koje proizlaze zbog neosiguranih i nedovoljno osiguranih željezničko-cestovnih prijelaza te svakodnevno radi na pružanju bolje i učinkovitije zaštite željezničko-cestovnih prijelaza, promovirajući pouzdana rješenja zaštite elektroničkim uređajima koji udovoljavaju zahtjevima visoke razine sigurnosti SIL4 (Safety integrity level 4).

KONČAR-KET je još 1998. razvio i instalirao prvu generaciju uređaja osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza te je do sada instalirao i pustio u rad  više od 100 uređaja. Kontinuiranim usavršavanjem uređaja kroz godine, primjenjujući najnovije tehnologije, Končarevi stručnjaci proizveli su treću generaciju uređaja osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza tip KLC3 koji je sukladan CENELEC normama najvišeg stupnja sigurnosti SIL4.

Končarev je prioritet briga o sigurnosti ljudi i podizanje svijesti o opasnostima koje postoje kod neosiguranih željezničko-cestovnih prijelaza. Zbog toga smo se kao tvrtka s domaćom proizvodnjom, na molbu Grada Vinkovaca odazvali s velikim zadovoljstvom.  

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je u ime grada Vinkovaca potpisao sporazum je poručio:

-Zahvaljujem KONČAR-KET-u i HŽ infrastrukturi na suradnji i ovoj donaciji Gradu Vinkovcima čime će se osigurati sigurnost željezničkog cestovnog prijelaza na pruzi Vinkovci-Županja. Prijelaz u Dugoj ulici je  dio obuhvata izgradnje nadvožnjaka i pristupnih cesta preko željezničke pruge Zagreb-Tovarnik i iznimno mi je drago da će se na tom frekventnom prijelazu postaviti novi uređaj s polubranicima i svjetlosno – zvučnom signalizacijom.

Nadvožnjak i prilazne prometnice od iznimne su važnosti za grad Vinkovce. Izgradnjom nadvožnjaka pridonijeti  će se poboljšanju prometne sigurnosti u gradu Vinkovcima uklanjanjem uskih prometnih grla.  Ne samo da će rasteretiti postojeće prometnice, nego će i povezati Borince s centrom grada. 

 

 

 

Stručni skup učitelja i pedagoga na temu "Škola za život" održan u Vinkovcima

VINKOVCI- U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, a u organizaciji Hrvatsko pedagoško- književnog zbora Ogranka Vukovarsko – srijemske županije održan je Stručni skup učitelja i pedagoga na temu "Škola za život", u svrhu stručnog usavršavanja i unapređivanja odgoja i obrazovanja.

-Ova školska godina posebno je važna za sve sudionike odgojno-obrazovnog procesa jer krenulo se s provedbom eksperimentalnog programa ''Škola za život''. Cilj ovog program je učenicima osigurati korisnije i smislenije obrazovanje u skladu s njihovom razvojnom dobi i interesima, rekla je Kata Piršljin, dipl. pedagoginja i predsjednica Hrvatskog pedagoško- književnog zbora Ogranka Vukovarsko – srijemske županije.

O novostima i aktualnostima iz cjelovite kurikularne reforme, kao i dojmove iz eksperimentalnog programa "Škola za život" koji je započeo prije mjesec dana, govorila je Lidija Kralj, prof., pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja.

-U našim eksperimentalnim školama reforma je počela početkom rujna,ima puno novina od eksperimentalnih nastavnih materijala, mobilnih uređaja, odnosno tableta, ali i ono što je najbitnije drugačijih metoda učenja, metoda vrednovanja. Sljedeći mjesec počinjemo s pripremama za frontalnu implementaciju i za godinu dana ćemo biti u svim našim osnovnim i srednjim školama. Škole koje su krenule po novom eksperimentalnom programu su zadovoljne, ima puno novih stvari. Mislim da su i roditelji, učitelji i učenici osjetili što se to mijenja u novom sustavu, rekla je Lidija Kralj.

U radu skupa sudjelovale su Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja i Katica Konstantinović, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Nikole Tesle Mirkovci. 

Nazočne na skupu pozdravili su gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i zamjenik vukovarsko – srijemskog župana Josip Dabro te Ivana Biljan u ime osječke podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje. 

 

Lovaščani obilježili 27. godišnjicu privremene okupacije mjesta Lovas

LOVAS- Lovaščani su obilježili tužnu, 27. godišnjicu privremene okupacije mjesta Lovas, dan je to kada je 1991. godine velikosprski agresor, praćen jugovojskom, ušao u selo i kada je ubijeno 22 mještanina. Ujedno je to i dan kada su počeli zvjerski zločini i mučenja, ubijanja, torture, prisilni rad i sve ono čemu je neprijatelj izložio lokalno, hrvatsko stanovništvo. 

Ukupno je 89 ubijenih i poginulih mještana općine Lovas te jedna nestala osoba. U spomen na nedužne žrtve i branitelje koji su svoje ime uklesali u temelje slobodne Hrvatske, na spomen-obilježju masovne grobnice položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

 

Svečano obilježena 26. obljetnica osnivanja 5. gardijske brigade ''Slavonski sokolovi''

VINKOVCI-U vinkovačkoj vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ u nazočnosti brojnih uzvanika među kojima su bili potpredsjednik Vlade RH i ministar Obrane RH Damir Krstičević i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved održana je središnja svečanost obilježavanja 26. obljetnice osnivanja slavne brigade po kojoj vojarna nosi ime. 

Također je obilježen i Dan kapelanije Sv. Krunice i Sv. Ivana Kapistrana. Nakon što je položen vijenac kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade služena je sveta misa predvodio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj. 

Ministar Krstičević pripadnicima 5. gardijske brigade i svima onima koji ovu brigadu nose u srcu čestitao je njihov dan te se zahvalio pripadnicima brigade na onom što su učinili u obrani i oslobađanju Slavonije i cijele Hrvatske istaknuvši kako su najveća zahvalnost poginuli, nestali i umrli branitelji. 

“Hrvatska vojska danas je prožeta simbolima Domovinskog rata, a jedan od simbola upravo je i 5. gardijska brigada. Oni su bili ponos, udarna gardijska brigada i drago mi je da hrvatska vojska i danas ima bojnu Sokolova koja je nastavila tradiciju pobjedničke hrvatske vojske. Oni su jamac mira i sigurnosti na prostoru cijele Hrvatske i drago mi je da hrvatska vojska osnažuje odnos prema Domovinskom ratu.”, rekao je ministar Krstičević. 

I ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved svim pripadnicima 5. gardijske brigade čestitao je njihov dan, a posebnu zahvalu uputio je članovima obitelji 83 pripadnika gardijske brigade koji su život položili u obrani i oslobađanju domovine Hrvatske. 

“Dobro nam je poznata uloga 5. gardijske brigade i vrijeme obrane tijekom 1991. godine, kao i razdoblje preustroja i preuzimanja uloge tijekom cijelog Domovinskog rata. Neizmjerna zahvala i čestitke svima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, preživjelim pripadnicima brigade, kao i pripadnicima brigade koji su danas u sustavu hrvatske vojske gdje Ministarstvo hrvatskih branitelja zajedno sa Ministarstvom obrane čuva pozitivne vrijednosti ponesene i donesene iz Domovinskog rata u cilju stvaranja novih sposobnosti.” rekao je ministar Medved. 

 

Svečano otvorena izložba slika nastalih na likovnoj koloniji

VINKOVCI-U galeriji Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci svečano je otvorena izložba slika nastalih na likovnoj koloniji održanoj prošle godine u prigodi jubilarne 25. obljetnice osnutka 5. gardijske brigade “Sokolovi”. 

Ovom izložbom započeo  je program obilježavanja 26. obljetnice osnutka ove legendarne brigade u organizaciji Udruge veterana 5. gbr “Sokolovi”.Prošlogodišnju likovnu koloniju organizirali su UV 5. gbr “Sokolovi”, Gradski muzej Vinkovci i Gradsko kazalište “Joza Ivakić”. Odazvalo se preko 30 autora iz Vukovarsko-srijemske županije i drugih dijelova Hrvatske, a dio nastalih djela ostao je u vlasništvu UV 5. gbr “Sokolovi”. 

Slike su namijenjene prodaji u humanitarne svrhe, a prihod od slika prodanih na ovoj izložbi namijenjen je Društvu “Hrvatska žena” Vinkovci kao pomoć u održavanju stana u Zagrebu, koji služi za potrebe maligno oboljele djece s područja Vukovarsko-srijemske županije.

“Ovim svojim djelovanjem veterani 5. gbr pokazuju svoju humanost i pokazuju kako i danas imaju ono veliko srce koje su imali onda kada su stali u obranu domovine, ali isto tako želimo vrlo jasno istaknuti taj odnos veterana 5. gbr prema kulturi i njihovu želju da i dalje sudjeluju u kulturnim projektima pa će i ova suradnja s Muzejom i Kazalištem biti nastavljena i dalje”, istaknuo je Krešo Marić iz Gradskog muzeja Vinkovci u ime Organizacijskog odbora likovne kolonije i večerašnje izložbe.

U programu otvorenja izložbe sudjelovao je ŽVS “Lira” Vinkovci.

 

Kapular: ''Intenzivno radimo na stanju sigurnosti na području PU vukovarsko-srijemske''

VINKOVCI-Gradonačelnik Ivan Bosančić zajedno sa svojim suradnicima posjetio je Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku kako bi ima zahvalio na cijelogodišnjem radu i uputio čestitku povodom njihovog dana .

-”Živimo u sigurnom gradu i u sigurnoj županiji. Sigurnost nema cijenu i to trebamo zahvaliti našim policajcima i ovakvim posjetima im zahvaliti i pribilježiti za iduću godinu. Unazad nekoliko mjeseci smo u intenzivnim razgovorima s policijom, zajednički ćemo raditi i projekt obnove PP Vinkovci i mislim da je to dobar put gdje jedinica lokalne samouprave, zajedno s Policijskim upravama sa svoga područja, rade zajedničke projekte na dobrobit djelatnika i građana”, rekao je Ivan Bosančić.

Načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular pohvalio je dosadašnji rad policije i napomenuo kako se u zadnjih godinu dana intenzivno radi na stanju sigurnosti na području naše Policijske uprave.

 ”Najveći i najvažniji posao je osiguranje i zaštita državnih granica i to nam nosi 70% posla. Radimo na sigurnosti svih građana, ali ne na uštrb represije, nego je to prije svega prevencija, suradnja i razgovor s građanima. Želim reći kako je naša Policijska uprava treća po broju policijskih službenika: ”90% smo popunjeni i sasvim solidno raspolažemo s resursima, tehnikom i ljudskim potencijalima. 

 

Đurđica Kovačević i Silva Filipović pobjednice petog Domskog sijela

VINKOVCI- U Domu za starije i nemoćne u Vinkovcima bilo je iznimno veselo, a razlog tomu peto je Domsko sijelo koje je okupilo natjecatelje iz domova Slavonije i Baranje.

- Peto Domsko sijelo, susret domova Slavonije i Baranje, prilika je da korisnici naših ustanova u druženju obnove prijateljstva i ugodno provedu dan. U sklopu Sijela imali smo natjecanje u izricanju naše poezije i proze - istaknula je Gordana Trifunović, ravnateljica Doma za starije i nemoćne.

Prosudbeno povjerenstvo koje su činile Helena Kuharić, Udruga ‘‘Hrvatska žena‘‘ Vinkovci te Željka Djeke i Vedrana Lugić iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, imale su težak zadatak odabrati najbolje.

Prvo mjesto u kategoriji proze osvojila je Đurđica Kovačević (Dom Velika), drugo mjesto osvojila je Ružica Čeruvija (Dom Vukovar), dok je treće mjesto osvojila Pavica Špoljarić (Dom Ilok). U kategoriji poezije prvo mjesto osvojila je Silva Filipović (Dom Osijek), drugi je bio Spasoje Blagojević (Dom Vinkovci), dok je treće mjesto osvojila Đurđica Kovačević (Dom Velika).