Najave

Raspored događanja za srpanj 2019. u ...
Raspored događanja za srpanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Vijesti

BRAVO ZA VINKOVAČKE MATURANTE ! Proslavili završetak škole uz Šokačko kolo

VINKOVCI-Srijeda, 22.svibnja kao i prošle godine bila je u znaku maturanata, kako u cijeloj Hrvatskoj tako i u Vinkovcima. Dan nije obećavao, jer je bilo tmurnih oblaka i svi su strahovali što će biti.

U poslijepodnevnim satima na vinkovački Trg pristizali su maturanti iz svih smjerova i sve je bilo puno šarenih majica s popularnim natpisima i svi čekali početak Norijade. Kad je otkucalo 18.00 sati počeli su prvi taktovi uz Željka Vrtarića. Kako je bilo najavljeno u 18.30 krenulo je Šokačko kolo, no krenuo je i ono najgore jaka kiša.Maturanti su još jednom pokazali da su jači od kiše i da im neće smetati. 

Odlična generacija vinkovačkih maturanata još jednom je pokazala koliko mogu napraviti s jednim zajedništvom i da im kiša ne može napraviti probleme, te su gotovo pola sata plesali Šokačko kolo.

Oni su svoju zrelost također proslavili na ulicama svoga grada, ali uz Šokačko kolo čime su pokazali da na svoju tradiciju ne zaboravljaju. Mladi su Vinkovčani oduševili svoje sugrađane, pa se video i fotografije njihovog veselja šire nevjerojatnom brzinom.

 

 

 

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci predstavila se u Norveškoj

VINKOVCI-U Bergenu, u Norveškoj je održan studijski posjet i stručno usavršavanje „Public libraries and their rolesand work in inclusion and learning“. Studijski posjet je okupio 25 predstavnika iz 18 zemalja Europske unije. Predstavnik je iz Hrvatske bio zaposlenik Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Tihomir Marojević. 

Predstavnici nekoliko norveških knjižnica predstavili  program učenja norveškog jezika „Language café”. Radi se projektu koji se provodi na nacionalnoj razini. Ciljana skupina su imigranti i izbjeglice, odnosno doseljenici koji u opuštenoj i neformalnoj atmosferi, najčešće ugostiteljskog objekta koji je pristuan u većini narodnih knjižnica u Norveškoj, uči norveški. Ovo predstavlja prvi korak u integraciji doseljenika.

Prvi dan studijskog posjeta organizirana je posjeta  knjižnici u Bergenu, a drugi dan su sudionici posjetili knjižnicu u Vossu.

 Ovom prilikom predstavljen je niz aktivnosti koji se provode u knjižnicama u Norveškoj.  Na ovaj se način može usporediti rad jedne narodne knjižnice u Norveškoj s radom narodne knjižnice u Hrvatskoj. 

Najveća razlika hrvatskog i norveškog knjižničarskog sustava je u članarinama. U Norveškoj je članstvo u knjižnicama besplatno te članska iskaznica vrijedi u svim narodnim knjižnicama pa se građa može posuditi i vratiti u bilo kojoj narodnoj knjižnici, primjerice knjiga se može posuditi u Oslu, a vratiti u Tromsu koji je udaljen 1150 km od Osla.

Organizirane su četiri tematske rasprave na teme: učenje jezika u knjižnici, korištenje digitalnih tehnologija u edukaciji, knjižnice kao mjesto debata te inovativni način učenja. Svaki je sudionik mogao sudjelovati na dvije rasprave. Tihomir Marojević je sudjelovao na raspravama o učenju jezika gdje je predstavio model učenja njemačkog kroz igru te tečaj hrvatskog znakovnog jezika koji se održavao u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. 

Druga rasprava na kojoj je sudjelovao Tihomir Marojević je bila o korištenju digitalnih tehnologija u edukaciji gdje je predstavio modele informatičkih tečajeve, programiranja uz pomoć microbitova, modeliranja i 3D printanja te korištenje VR tehnologije u edukaciji.

Kroz tri je prezentacije DIKU agencija prenijela osnovne smjernice za prijavu Erasmus  + programa. Nastojala je potaknuti sudionike posjete na prve razgovore o mogući partnerstvima u budućnost. Predavači su istaknuli kako su norveške knjižnice dosta pasivne prema Erasmus + programu te je jedan od razloga organiziranja ovoga studijskog putovanja poticanje knjižnica kako norveških tako i europskih na korištenje Erasmus + programa.

Bergen je sa 260.200 stanovnika (2010.) te 384.100 stanovnika šireg gradskog područja (Veliki Bergen), drugi po veličini grad u Norveškoj. Smješten je na jugozapadnoj obali Norveške u administrativnoj regiji Hordaland, čije je upravno središte.  Bergen je osnovao Olaf III. Norveški 1070. godine kao prijestolnicu Norveške, što je Bergen i bio do 1299. godine. Dana je Bergen najpoznatiji po Bryggenu, odnosnu nizu hanzeatskih trgovačkih zgrada na istočnoj strani fjorda na ulazu u grad koje datiraju u 14. stoljeće. i pod zaštitom su UNESCO-a.  Bergen je poznat I po obilnim i dugotrajnim kišama. Godišnja količina padalina je oko 2.250 mm/m², a najdulje zabilježeno neprekidno kišno vrijeme bilo je od 3. siječnja do 26. ožujka 1990. godine.

Studijski posjet je organizirala agencija Diku - Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning iz Bergena. Boravak u Bergenu je financirala Europska unija kroz program Erasmus +, a put u Bergen je za hrvatskog sudionika financirala Agencija za mobilnost i programe EU.

 

Manifestacija ''Regionalni dani EU fondova'' uspješno održana u Vukovaru

VUKOVAR-Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova, kao nositelj politike ravnomjernog regionalnoga razvoja u Republici Hrvatskoj i ove godine organizira informativno-edukativna događanja pod nazivom „Regionalni dani EU fondova“. Putem brojnih događaja, koji će biti organizirani u 30 gradova diljem Hrvatske, šira javnost i svi zainteresirani pojedinci, na razumljiv i pristupačan način, moći će dobiti informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije. 

Nakon uspješno odrađenih događaja u Bakru, Belom Manastiru, Biogradu na Moru, Bjelovaru, Gospiću, Ivancu, Karlovcu, Krapini, Križevcima, Novoj Gradiški, Opuzenu, Petrinji, Požegi, Solinu, Umagu, Vinkovcima, Virovitici, Zadru i Zaprešiću koji su privukli brojne zainteresirane građane, „Regionalni dani EU fondova“ održao se ovog puta u Vukovaru, u subotu 4. svibnja na Trgu Republike Hrvatske – Festivalskom trgu, od 10 do 14 sati, u sklopu drugog Međunarodnog festivala nematerijalne baštine, turističkih manifestacija, destinacija i atrakcija „Svi zaJedno Hrvatsko Naj - Vukovar 2019", a službeno ga je otvorila Ivana Mujkić, zamjenica gradonačelnika te Kristina Bilić, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije. 

Na Sajmu su se svi izlagači imali prilike predstaviti sa svojim uspješnim poduzetničkim pričama, a zainteresirani posjetitelji su upoznali poduzetnike koji su ostvarili svoje poslovne ideje i unaprijedili poslovanje uz pomoć sredstava iz EU fondova te saznali više o uspješno provedenim projektima na području Vukovarsko-srijemske županije. U sklopu izložbenog prostora, posjetitelji su također imati priliku degustirati i kupiti izložene proizvode, dobiti informacije o tome kako se upustiti u uspješnu poduzetničku priču uz pomoć sredstava iz EU fondova, razmijeniti kontakte te sudjelovati u EU pitalici i osvojiti razne nagrade.

 

Događanje „Regionalni dani EU fondova” namijenjeno je svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja fondova Europske unije. Putem interaktivnih radionica, panel diskusija i edukativnih sadržaja, polaznici uz korisne savjete ujedno imaju priliku razmijeniti iskustva i povezati se s predavačima i drugim sudionicima, sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama i realizacije što većeg broja projekata.

 

Gradski i Županijski odbor HDZ-a odao počast 12-orici hrvatskih redarstvenika ubijenih u Borovu Selu

VINKOVCI-Gradski i Županijski odbor HDZ svake se godine prisjeća žrtve 12 hrvatskih redarstvenika koji su mučki ubijeni u Borovu Selu. 

Tako je bilo i u četvrtak, 2.svibnja, kada su članovi Gradskog  i Županijskog odbora HDZ-a  predvođeni članom predsjedništva GO HDZ-a i gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem, predsjednikom GO HDZ Vinkovci Mladenom Karlićem, te Draženom Milinkovićem, predsjednikom Županijskog odbora  položili vijenac i upalili svijeće kod murala koji je posvećen 12-orici hrabrih hrvatskih redarstvenika, a nalazi se na podvožnjaku u Ulici kralja Zvonimira.

-To je jedan od najtragičnijih događaja u našoj novijoj povijesti, događaj koji je ujedinio hrvatski narod, ali i pokazao da će borba za samostalnu hrvatsku državu posebno ovdje na istoku Hrvatske, biti teška, što se i pokazalo.Nažalost naših 12 hrvatskih redarstvenika koji su prvi krenuli u tu borbu za hrvatsku slobodu,  izgubili su živote. Naša obveza je da ih ne zaboravimo i da pokažemo koliko nam je važno stvaranje hrvatske države, koliko  je to veliki događaj bio za Vinkovce, posebno, naravno i za sve građane Hrvatske, rekao je Mladen Karlić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci

Potpisani ugovori s udrugama područja socijale, zdravstva, humanitarnoga djelovanja proisteklih iz Domovinskoga rata

VINKOVCI- Gradonačelnik Ivan Bosančić potpisao ugovore s predstavnicima udruga iz područja socijale, zdravstva i humanitarnoga djelovanja te udruga proisteklih iz Domovinskoga rata. Na 40 udruga raspodijeljeno je 420 tisuća kuna temeljem javnog natječaja za programe i projekte ovih udruga za 2019. godinu.

“Nadam se kako će ova sredstva koja idu iz proračuna prema udrugama koliko toliko pomoći u vašem radu. Naravno, tu smo uvijek i kroz godinu i u različitim situacijama uvijek pomažemo koliko možemo. Žao mi je što proračun nije puno veći da možemo puno više pomoći, ali, evo, ono s čim raspolažemo moramo nekako raspodijeliti na vaše programe i projekte kako bi vaš rad bio što kvalitetniji. Hvala još jednom svima vama koji radite kroz udruge jer znam da je rad kroz udruge velika žrtva i intenzivan rad koji je doprinos društvu. To je i nešto što sve vas čini boljim i većim ljudima jer svaki volonterski rad oplemenjuje čovjeka pa tako i ovaj koji vi radite kroz vaše udruge”, rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik

Dana hitne službe obilježen u Vinkovcima

VINKOVCI-Hrvatska udruga djelatnika hitne medicinske pomoći u hotelu u Vinkovcima održala je središnje obilježavanje Dana hitne službe.

- Dan hitne službe obilježavamo od 2001. godine kada smo alarmirali javnost da nam pomogne u reorganizaciji hitne službe. Željeli smo upozoriti na nepravilnosti koje se još uvijek događaju u organizaciji hitne službe i ono što nam još uvijek stoji kao jedna velika inicijativa da moramo biti i brži i bolji - istaknuo je Danijel Šota, predsjednik Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći.

Zamjenik župana Josip Dabro pokrenuo je inicijativu kako bi se u što kraćem roku riješili problemi djelatnika te predložio razmjenu telefonskih brojeva između predstavnika hitne pomoći pet slavonskih županija, radni sastanak između ljudi iznutra, koji znaju što se događa, da se upozori na goruće probleme vezane za organizaciju i strukturu posla.

- Županija kao osnivač zdravstvenih ustanova u okviru nadležnosti propisanih zakonom svakodnevno komunicira s ustanovama i svakodnevno čini ono što je u našim mogućnostima. Većina problema u sustavu koji su istaknuti su na razini države, te se od strane ministarstva vidi određen interes gotovo mjesečnim sastancima što s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, što u Ministarstvu zdravstva. Egzodus liječnika nije mala stvar i nadamo se da će se implementacijom novog zakona o zdravstvenoj zaštiti nešto promijeniti - rekao je David Vlajčić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo.

Uspješno održana 15.Šokačka zabava

VINKOVCI - Udruga Vinkovački šokački rodovi 15. godinu zaredom organizirala je Šokačku zabavu. Udruga je osnovana prije 16 godina radi očuvanja tradicijske kulture i istinskih šokačkih običaja, njeguju šokačke običaje i okupljaju vinkovačke Šokce. Osim toga, ta udruga daje velik doprinos očuvanju tradicije i baštine na prostoru Vinkovaca, ali i cijele Vukovarsko-srijemske županije.

Na Šokačkoj zabavi mnogi posjetitelji mogli su razgledati slike raznih umjetnika, a prihod od kupljenih slika išao je u korist Udruge Hrvatska žena, odnosno za stan u Zagrebu (režije), koji je u vlasništvu Udruge Hrvatska žena Vinkovci za potrebe maligno oboljele djece. Prema riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, Udruga Vinkovački šokački rodovi primjer je mnogim udrugama koje postoje na području Vukovarsko-srijemske županije.

-Vinkovački šokački rodovi jedna su od udruga koja nosi tradicijsku kulturu grada Vinkovaca. Možemo reći da su više nego aktivni i oni su jedna konstanta svih tih društvenih događanja u Vinkovcima - istaknuo je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

Za dobru zabavu do jutarnjih sati pobrinuli su se Tamburaški sastav "Salaš", Stjepan Jeršek Štef, te Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo ‘‘Vladimir Nazor‘‘ Sombor čiji su članovi otplesali splet plesova svoga kraja. Na Šokačkoj zabavi bila je tombola na kojoj je prva nagrada bila - vreća kukuruza.