Najave

Raspored događanja za mjesec ožujak ...
Raspored događanja za mjesec ožujak ...

                            ...

Vijesti

Učilište ''Modus'' predstavilo projekt "Nova znanja i vještine – multiplikator uspjeha" za obrazovanje dugotrajno nezaposlenih osoba

VINKOVCI- U hotelu ''Admiral'' u Vinkovcima održana je uvodna konferencija projekta "Nova znanja i vještine – multiplikator uspjeha" kojeg provodi Učilište Modus – ustanova za obrazovanje odraslih u partnerstvu sa Centrom za posao d.o.o.

Glavni cilj projekta je razvoj novih znanja, vještina i kompetencija nezaposlenih odraslih osoba te povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada kroz uključenje u obrazovanje za zapošljavanje - tržišno tražen program za Njegovatelje starijih/nemoćnih osoba.

Projekt se provodi na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, odnosno direktni korisnici projekta su žitelji navedenih županije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.468.718,23, te se u potpunosti financira iz sredstava Europske unije (intenzitet potpore: 100%).

Ciljna skupina je 80 odraslih nezaposlenih osoba sa završenom minimalno osnovnom školom sa područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, a prednost imaju dugotrajno nezaposlene osobe starije od 34 godine.

Projekt doprinosi borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti te pogoduje smanjenju nezaposlenosti pružanjem konkretnog i tržišno traženog obrazovanja

 

 

Kroz projekt ''Zaželi'' u Općini Lovas zaposlit će se 25 dugotrajno nezaposlenih žena

LOVAS-U Lovasu je održana javna tribina u cilju predstavljanja ciljeva i aktivnosti projekta „ZAŽELI“, koji se provodi u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“, financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. 

Voditelj projekta Zoran Palijan predstavio je nazočnim korisnicima i djelatnicima projekta njegove detaljne aktivnosti, s naglaskom na usluge koje se pružaju s ciljem poboljšanja kvalitete života starijim, nemoćnim i drugim osobama u potrebi. U ime projektnih partnera – Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nazočne je pozdravila pročelnica područnog ureda Vukovar Jasna Kolar, dok se u ime Centra za socijalnu skrb Vukovar obratio ravnatelj Zvonimir Rogulja. Poželjevši svima puno uspjeha u provedbi projekta, skupu je pozdravila i općinska načelnica Tanja Cirba. 

Projekt ZAŽELI na javni natječaj uspješno je prijavio Ured za međunarodnu suradnju TINTL, a vrijedan je ukupno 3.819.450,00 kn. O 150 Lovaščana i Opatovčana u potrebi skrbit će svakodnevno 25 uposlenica projekta u razdoblju od 24 mjeseca.

 

Gradonačelnik Ivan Bosančić uručio novčane naknade za novorođenu djecu u Vinkovcima

VINKOVCI-U Velikoj vijećnici Grada Vinkovaca gradonačelnik Ivan Bosančić održao je prijem za obitelji koje su nakon rođenja svoga djeteta podnijeli zahtjev za isplatu novčane naknade sukladno Socijalnom programu Grada Vinkovaca, te im osobno uručio novčane naknade od 1000 kuna za svako novorođeno dijete.

Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik  nakon uručivanja novčanih naknada između ostalog je rekao:

-Mi smo na neki način željeli vidjeti roditelje, pozdraviti ih i čestitati što su se odlučili na rođenje djece jer nam je cilj da u Vinkovcima ima što više djece, rekao je Bosančić.

Na prijemu koji održan došla je 51 obitelj koji su podnijeli zahtjev za dobivanje jednokratne novčane naknade. Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić uz novčanu naknadu uručio je ružu, te knjigu.

 

 

Dječji dom ''Sv.Ana'' prigodnim programom proslavio 73.rođendan ustanove

VINKOVCI-U Dječjem domu Sveta Ana u Vinkovcima bilo je iznimno veselo, a povod je bio Dan ustanove i Dan otvorenih vrata uz prigodni program, a u nazočnosti vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, te mnogih uzvanika.

U bogatom programu  su sudjelovala djeca iz Dječjeg doma Sveta Ana , te gosti, a ovaj put su to bila djeca iz osnovne škole Antun Gustav Matoš Vinkovci bilo. Ono što je posebnost svakako ove ustanove to je domski list ''Leptir'' koji kroz svoj sadržaj ima niz aktivnosti koje prate rad ove ustanove, a uređuje ga Gordana Anđelić.

Dječji dom Sveta Ana proslavio je svoj 73. rođendan, a kroz ovu ustanovu  prošle su mnoga djeca. Trenutno je u Dječjem domu sv.Ana  ima 42 djece, od čega je u  privremenom smještaju, njih 28, dok je 14  na poludnevnom boravku, a ravnateljica doma je Zrinka Mikić. Djeca su aktivna na mnogim manifestacijama, a posebno se to ističe kroz njihovu Likovnu koloniju.

 

Svjetski dan turističkih vodiča obilježen kroz jednu zanimljivu šetnju i u Vinkovcima

VINKOVCI-Svjetski dan turističkih vodiča i ove godine obilježila je Turistička zajednica Grada Vinkovaca jednom zanimljivom šetnjom kroz povijesne priče o Židovima u Vinkovcima.

Na ovoj šetnji ulicama  Vinkovaca okupilo se oko 15-tak građana Vinkovaca koji su unatoč hladnom vremenu obišli sva povijesna mjesta koja krije grad Vinkovci uz pratnju licenciranog turističkog vodiča Zlatka Celika.

Šetnja je započela ispred Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Vinkovaca, pa kroz pješačku zonu i ulicu Jurja Dalmatinca –  ulicu vila koje su zanimljive zbog svog stila, od secesije do rane moderne, a u kojima su živjele židovske obitelji. Svi sudionici bili su složni u jednom da bi trebali imati puno više ovakvih šetnji najstarijim gradom u Europi.

 

Predstava ''Đe ti je pita'' najbolja po ocjeni publike, ''Maturanti'' po ocjeni žirija, a Ivan Frančić najbolja muška uloga na Smotri u Retkovcima

RETKOVCI-U Hrvatskom domu kulture u Retkovcima, spušten je zastor na ovogodišnju 30.jubilarnu Smotru kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te Vukovarsko-srijemske županije i Općine Ivankovo, a u odličnoj organizaciji Kazališta ''Mika Živković'' iz Retkovaca.

Prosudbeno povjerenstvo 30.Smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj kojeg čine: Areta Ćurković,  glumica u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku, dr.sc. Alen Biskupović, teatrolog, kazališni kritičar i docent na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i doc.art. Jasmin Novljaković, redatelj i glumac, docent na Odsjeku glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku proglasili su najuspješnije.

Prema ocjeni prosudbenog povjerenstva najuspješnija je predstava  ''Maturanti'', režija Silvio Stilinović, Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda, a prema o ocjeni publike najuspješnija predstava je ''Đe ti je pita '', Kazališta ''Nova Scena'' iz Vinkovaca u režiji Andrijane Raguž s ocjenom 4, 87.

Najuspješnija glumica je Irena Matković za ulogu babe Anđe u predstavi ''Šokačka safunica 6', Šokačke glumačke družine ''Martini kripoštoli''  iz Donje Bebrine. Najuspješniji glumac je Ivan Frančić za ulogu Ćazima u predstavi ''Đe ti je pita '' Kazališta ''Nova Scena'' iz Vinkovaca.

Nagradu za najuspješniji novi dramski tekst ili prilagodbu teksta odnijela je Ana Dragozet za tekst ''Lude sedamdesete'', Gradskog kazališta mladih iz Viteza, nagradu za najuspješniji vizualni identitet predstave ponio je Teatar ''Fedra'' iz Bugojna, za najuspješniju vokalnu izvedbu nagrađen je Ansambl HKUD-a ''Didak'' iz Župe Gradnići, te za režiju Silvio Stilinović za predstavu ''Maturanti'', Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda.

Nagrade za najuspješnije glumačko ostvarenje dobili su: Moreno Mijatović za ulogu predstavi ''Maturanti'' Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod, Ana Katulić za ulogu u predstavi ''Svoga tela gospodar'' , Pučkog kazališta Ogranka Seljačke sloge Buševec, Suad Velagić i Jasmina Mlaćo Durek za ulogu u predstavi ''Posljednja porodica'' Teatar ''Fedra'' Bugojno'', Irena Matković i Željko Blažević predstavi ''Šokačka safunica 6''', Šokačke glumačke družine ''Martini kripoštoli''  iz Donje Bebrine, Antonela Lukić za ulogu u predstavi ''Lude sedamdesete'', Gradskog kazališta mladih iz Viteza, Ivan Frančić za ulogu u predstavi ''Đe ti je pita '', Kazališta ''Nova Scena'' Vinkovci, te Jure Zubac za ulogu u predstavi ''Smak svita'' Ansambla HKUD-a ''Didak“ Župe Gradnići. Statue za najuspješnije izradio je akademski kipar Dejan Duraković iz Vinkovaca.

Na ovogodišnjoj, 30. Smotri kazališnog stvaralaštva  u Vukovarsko-srijemskoj županiji obilježena je i 20. obljetnica smrti Mike Živkovića čije ime nosi kazalište u Retkovcima, a tom je „učitelju, redatelju i glumcu, čovjeku koji oživiše kazališni duh Retkovaca“ Organizacijski odbor manifestacije odlučio posmrtno dodijeliti posebno priznanje za izniman doprinos i pomoć u razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma Vukovarsko-srijemske županije, a priznanje je primila Nevenka Živković, supruga Mike Živkovića.

Ansamblu HKUD-a ''Didak“ Župe Gradnići posebno priznanje dodijelio je Organizacijski odbor za njegovanje tradicijske kulturne baštine i izniman doprinos očuvanja uspomene na snažno zajedništvo Hercegovine i Slavonije kroz lik i djelo fra Didaka Buntića.

Završnu večer Smotre upotpunio je Ljubomir Kerekeš monodramom - komedijom ''Dimnjačar'' autora Mirka Keleka u režiji i adaptaciji Ljubomira Kerekeša. Ta je predstava praizvedena još 1992. godine i do sada je odigrana preko 1256 puta

Organizacijski odbor nagradio je i najvjernije gledatelje, a nagrade su dobile Jelena Mrvičin i Andrijana Sabo uz obrazloženje da te dvije gledateljice ni ranijih godina nisu propustile redovito posjećivati retkovačku kazališnu Smotru.

 

Gradu Vinkovcima odobren projekt besplatne prehrane za sedam škola iz Vinkovaca, te tri škole s područja Vukovarsko-srijemske županije

VINKOVCI-Grad Vinkovci primio je Odluku o financiranju projekta ''Vrijeme užine II.“ koju je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Posredničko tijelo u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2017. – 2018.)“ financiranog iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Djelatnici Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. sudjelovali su u pripremi i prijavi projektnog prijedloga ''Vrijeme užine II.''

Gradu Vinkovcima kao Nositelju projekta odobreno je financiranje projektnih aktivnosti usmjerenih na ublažavanje materijalne deprivacije tipa 1 – nedostatak hrane u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 425.771,40 kn, te 4.257,11 kn za provedbu aktivnosti tehničke pomoći.

Projekt ''Vrijeme užine II.'' obuhvaća aktivnosti kojima se osigurava dodjela školskog obroka djeci iz socijalno ugroženih obitelji tijekom boravka u osnovnoj školi, a u svrhu suzbijanja siromaštva i socijalne isključenosti.

Projektom će se osigurati 74.131 obrok u školskoj godini 2017./2018. za 479 korisnika projekta u riziku od siromaštva, a koji su polaznici obveznog osnovnoškolskog programa u sedam osnovnih školama s područja grada Vinkovaca, te tri škole s područja Vukovarsko-srijemske županije: O.Š. ''Antun Gustav Matoš'', Vinkovci, O.Š. ''Bartola Kašića'', Vinkovci, O.Š. ''Josipa Kozarca'', Vinkovci, O.Š. ''Ivana Gorana Kovačića'', Vinkovci, O.Š. ''Vladimira Nazora'', Vinkovci, O.Š. ''Ivana Mažuranića'', Vinkovci, O.Š. ''Nikole Tesle'', Mirkovci, O.Š. ''Josipa Lovretića'', Otok, O.Š. ''Ivan Kozarac'' , Nijemci i O.Š. ''Stjepana Antolovića'', Privlaka.

 Projekt je sufinanciran 100% bespovratnim sredstvima i to 85% iz Fonda europska pomoći za najpotrebitije, te 15% iz državnog proračuna Republike Hrvatske. 

Grad Vinkovci je još jednom pokazao svoju socijalnu osjetljivost te se priključio promicanju suzbijanja siromaštva i socijalne isključenosti uz poštivanje načela dostojanstvenog postupanja, antidiskriminacije, jednakosti spolova i jednakih mogućnosti građana Vinkovaca i okolnih mjesta čije su osnovne škole partneri u ovom projektu.