Najave

Crna Kronika

Pronađeno 230 kilograma sitno rezanog duhana u osobnom automobilu

VUKOVAR-Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad  24. i 39 godišnjim hrvatskim državljanima, zbog utvrđene sumnje da su počinili kazneno djelo nedozvoljene trgovine.

Točnije, 15. veljače, oko  21 sati u Vukovaru, ulica Vinkovačka cesta, policijski službenici su zaustavili osobni automobil našičkih registarskih oznaka te su u njemu pronašli veću količinu duhana.

S obzirom na utvrđene okolnosti, uz nalog Županijskog suda u Vukovaru, izvršena je pretraga zaustavljenog automobila gdje su u tovarnom prostoru i drugim dijelovima automobila pronađene 23 crne plastične vreće čiji je sadržaj sitno rezani duhan ukupne težine od 230 kilograma.

Kriminalističkim istraživanjem smo utvrdili da je sadržaj pronađenog duhana bez potrebitih nadzornih markica, a obojica su, prema našim sumnjama, počinili kazneno djelo nedozvoljene trgovine.

Sinoć 16. veljače u 23 sata su uz kaznenu prijavu policijski službenici PU vukovarsko-srijemske predali osumnjičenike pritvorskom nadzorniku.

 

Otuđen novac i nakit iz obiteljske kuće u Vinkovcima

VINKOVCI-Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 31-godišnjak iz Vinkovaca u vremenu od 16,30 do 18,45 sati 5. veljače provalio u obiteljsku kuću 38-godišnjaka u ulici Anđela Rafaela u Vinkovcima i otuđio nakit i novac, čime je vlasniku počinio materijalnu štetu u iznosu od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Temeljem sudskog naloga, tijekom jučerašnjeg dana, 9. veljače, provedene su pretrage tri doma i drugih prostorija te osobnog automobila koje koristi 31-godišnjak, no otuđeni predmeti nisu pronađeni.

Osumnjičeni je danas, 10. veljače predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Nadležnom državnom odvjetništvu policija će protiv njega podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Teška krađa.

53-godišnjakinja ostala bez više od 220 tisuća kuna

OSIJEK-Tijekom mjeseca rujna 2020. godine, 53-godišnja hrvatska državljanka s područja Osječko-baranjske županije  je putem društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja se predstavila kao američki vojnik koji se nalazi u Afganistanu.

Nepoznati počinitelje je u komunikacije s 53-godišnjakinjom napisao da je poslao poštanski paket u kojem se nalazi novčani iznos od 600 tisuća dolara, a koji je zadržan u Londonu od strane tvrtke za dostavu paketa te da je potrebno platiti otkupninu.

Oštećena 53-godišnjakinja je nakon dogovora s nepoznatim počiniteljem, od 14. rujna do 13. studenog 2020. godine, za otkupninu paketa obavila šest odvojenih uplata na različite bankovne računa nepoznatih vlasnika u ukupnom iznosu većem od 220 tisuća kuna, ali paket nije nikada primila.

Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće.

Izvor: PU Osječko-baranjska županija

 

Spriječeno krijumčarenje 238.000 kutija cigareta vrijednosti preko 5 milijuna kuna

TOVARNIK-Danas u 14 sati na graničnom prijelazu Tovarnik Policijska uprava vukovarsko-srijemska je u suradnji s Carinskom upravom Osijek održala konferenciju za medije povodom spriječenog krijumčarenja znatne količine cigareta namijenjene nezakonitoj prodaji u zapadnoj Europi.

Naime, u ranim jutarnjim satima 1. veljače na graničnom prijelazu Tovarnik policijski službenici i djelatnici carine su pregledom teretnog vozila vinkovačkih registracijskih oznaka, kojim je ulaznoj graničnoj kontroli pristupio 34-godišnjak iz Karlovačke županije, u tovarnom prostoru pronašli 238.000 kutija cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, skrivenih u kartonskim kutijama koje su bile djelomično ispunjene prijavljenom robom u deklaraciji – staklenim čašama.

Pročelnik Carinske uprave Osijek istaknuo je kako je procijenjena trošarinska vrijednost zaplijenjenih cigareta preko 5 000 000 kuna.

Teretno vozilo i cigarete oduzeli su djelatnici carine, a 34-godišnjak je uhićen te je nakon provedene kriminalističke obrade današnjeg dana, 2. veljače, uz kaznenu prijavu za kazneno djelo Izbjegavanje carinskog nadzora, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske, konstatirao je voditelj Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Foto: PU vukovarsko-srijemska

 

Fizički napadnuti djelatnici zaštitarske službe u Vukovaru

VUKOVAR-Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27- i 24-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Tjelesna ozljeda i Prijetnja.

Osumnjičeni su jučer, 31. siječnja oko 10,30 sati unutar i ispred trgovačkog centra u Ulici J.J. Strossmayera u Vukovaru verbalno i tjelesno napali dvojicu djelatnika zaštitarske službe koji su pokušali uspostaviti narušeni red i mir te im uputili ozbiljne prijetnje. Tom prilikom 24-godišnjak je sajlom za zaključavanje bicikla udario jednog djelatnika zaštitarske službe u predjelu ruke i nogom u predjelu noge. U NMB Vukovar utvrđeno je kako je djelatnik zaštitarske službe lakše ozlijeđen.

Prilikom postupanja policijskih službenika, osumnjičeni su se oglušili na upozorenja i naredbe dane radi uspostave narušenog javnog reda i mira te vrijeđali policijske službenike. Tijekom privođenja u službene prostorije policije, 24-godišnjak je uputio ozbiljne prijetnje i policijskom službeniku.

Oba osumnjičena će tijekom današnjeg dana, 1. veljače, biti predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske uz kaznene prijave. Također, izdani su im prekršajni nalozi zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o osobnoj iskaznici.

Fizički napadnuti policijski službenici

VUKOVAR-Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 27- i 21-godišnjakom koji su 18. siječnja u službenim prostorijama policije, tijekom prekršajne obrade zbog narušavanja javnog reda i mira, tjelesno napali policijskog službenika.

Naime, 18. siječnja oko 15,30 sati u Ulici dr. Ante Starčevića u Vukovaru policijski službenici spriječili su narušavanje javnog reda i mira u kojem je sudjelovalo više osoba, pripadnika suprotstavljenih navijačkih skupina, među kojima i osumnjičeni 27- i 21-godišnjak.

Policijski službenici su potom priveli šest osoba u službene prostorije policije radi prekršajne obrade zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o suzbijanju diskriminacije. 

Tijekom prekršajne obrade 27- i 21-godišnjak su tjelesno napali policijskog službenika, uslijed čega mu je 21-godišnjak rukom zadao udarac u predjelu glave.  Radi odbijanja napada na sebe, policijski službenik je nad 21-godišnjakom uporabio sredstva prisile tjelesnu snagu. U NMB Vukovar utvrđeno je kako su policijski službenik te 27- i 21-godišnjak lakše ozlijeđeni. Načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske ocijenio je uporabu sredstava prisile opravdanom i zakonitom.

Obojica osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Protiv 21-godišnjaka podnijeta je kaznena prijava za kazneno djelo Napad na službenu osobu, dok je protiv 27-godišnjaka podnijeta kaznena prijava za kazneno djelo Prisila prema službenoj osobi. Obojici su uručeni i prekršajni nalozi zbog vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika te obavezni prekršajni nalozi zbog neimanja osobne iskaznice.

Nadalje, tijekom prekršajne obrade utvrđeno je kako je privedeni 29-godišnjak prekršio određenu mjeru samoizolacije te mu je zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti uručen prekršajni nalog, dok je 28-godišnjaku koji je posjedovao raspršivač neškodljivih tvari uručen prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja.

Sudac istrage rješenjem je odredio istražni zatvor 21- i 27-godišnjaku u trajanju od mjesec dana te su predani u Zatvor u Osijeku.

 

Oštetili državni proračun za gotovo 17 milijuna kuna

VINKOVCI-Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakom i 48-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta kojima su stekli nepripradnu imovinsku korist na štetu državnog proračuna u iznosu od gotovo 17 milijuna kuna.

Naime, u razdoblju od svibnja 2016. do svibnja 2019. godine osumnjičeni su, kao odgovorne osobe zadruge i više trgovačkih društava sa sjedištima u Vinkovcima, koristeći zakonsku mogućnost da zadruga ostvaruje pravo na pretporez odmah po zaprimanju računa neovisno o plaćanju usluga, međusobno ispostavljali lažne račune koje nisu plaćali, a koje su prikazivali u poslovnim knjigama, te neosnovanim iskazivanjem pretporeza po lažnim računima umanjili porezne obveze koje su bili dužni plaćati, čime su oštetili državni proračun za više od 16.946.000 kuna.

Također, utvrđeno je kako su osumnjičeni u tom razdoblju, suprotno zakonskim propisima, poslovne knjige vodili na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava i na taj način onemogućili preglednost poslovnih događaja.