Najave

Crna Kronika

Bugarski državljanin pokušao prenijeti preko granice 41 kg marihuane

ILOK-Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjim i 23-godišnjim bugarskim državljanima zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Naime, 40- i 23-godišnjak su 2. studenog u 6,30 sati pristupili ulaznoj graničnoj kontroli na graničnom prijelazu Ilok kao putnici u osobnom automobilu bugarskih registracijskih oznaka. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, policijski službenici su, temeljem naloga Županijskog suda u Vukovaru, obavili pretrage navedenih osoba i osobnog automobila te u prerađenom podvozju vozila pronašli i oduzeli 52 paketa marihuane ukupne težine 41 kg i 338 g.

Osumnjičeni su 3. studenog predani pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave te je protiv njih podnijeta kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Osijeku.

Foto: PU vukovarsko-srijemska

 

 

Pucnjava u Starčevićevoj ulici u Vinkovcima

VINKOVCI-Oko 1 sat 28. srpnja u Ulici Ante Starčevića u Vinkovcima prilikom sprječavanja i hvatanja počinitelja zatečenog u provali u trgovinu mješovite robe, počinitelj je napao policijsku službenicu. 

Kako bi od sebe otklonila napad, policijska službenica je u nužnoj obrani uporabila sredstva prisile vatreno oružje pri čemu je napadač zadobio prostrijelnu ranu. Dodatno angažirani policijski službenici na mjestu događaja odmah su pozvali hitnu medicinsku pomoć kojom je provalnik prevezen u OŽB Vinkovci gdje je hospitaliziran.Utvrđeno je da je provalnik 30-godišnjak iz Vinkovaca.

Na mjestu događaja očevid je provela zamjenica Županijskog državnog odvjetništva Vukovar, a s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja poduzimaju se daljnji izvidi.

Teška prometna nesreća u Ostrovu na pružnom prijelazu

OSTROVO-Jučer, 23. svibnja oko 13,55 sati u Ostrovu, u Kolodvorskoj ulici, na prijelazu ceste preko željezničke pruge dogodila se teška prometna nesreća.

 Osobnim automobilom Hyundai vinkovačkih registarskih oznaka upravljao je 25. godišnjak iz Vinkovaca te se bez zaustavljanja i provjere o mogućem nailasku vlaka nastavio kretati automobilom preko pružnog prijelaza, uslijed čega je zbog stižućeg teretnog vlaka, u vlasništvu tvrtke sa sjedištem u Zagrebu, došlo do udara automobila u prednji dio vlaka. Od siline udara automobil je odbačen na ne prometnu zelenu površinu.

 Na mjestu prometne nesreće prijelaz ceste preko željezničke pruge je označen prometnim znakom obveznog zaustavljanja (stop) i prometnim znakom za označavanje prijelaza ceste preko željezničke pruge (andrijinim križem).

 Suputnik o osobnom automobilu kojim je upravljao 25. godišnjak je bio 55. godišnjak iz Vinkovaca. Oba putnika su iz vozila iznijeli djelatnici JVP Vinkovci te su odmah odvezeni u OŽB Vinkovci radi ukazivanja liječničke pomoći.

 Vozač, 25. godišnjak je zadobio teške tjelesne ozljede te je zadržan na liječenju u bolnici, a 55. godišnjak je od zadobivenih ozljeda preminuo u 15,47 sati, što je potvrđeno u OŽB Vinkovci.

 

Na mjestu događaja policija je provela očevid.

 

Protiv vozača osobnog automobila, 25. godišnjaka iz Vinkovaca, zbog izazivanja prometne nesreće će biti podnijeta kaznena prijava.

 

Apel vozačima motocikala i mopeda, ceste nisu piste !

VINKOVCI-Unatoč trenutnoj situaciji u svezi epidemije virusom „COVID-19“ na prometnicama je uočen pojačani promet motocikala i mopeda. 

Popis savjeta i preporuka za vozače mopeda i motocikala:

- prije vožnje očistiti vizir, staviti zaštitnu kacigu i pravilno je zategnuti,

- uz zaštitnu kacigu, koristiti i drugu zaštitnu opremu  (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice),

- zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, odjenite svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima,

- provjeriti tlak u gumama,

- upaliti dnevno ili kratko svjetlo,

- ne upravljajati pod utjecajem alkohola ili droga,

- poštivati dopuštena ograničenja brzine,

- prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste)

- prilikom vožnje u skupini, voziti u slijedu jedan iza drugoga,

- izbjegavati vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima,

- prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknuti se od središnje crte (jer se vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera),

- ne voziti slalom između vozila,

- kontrolirati svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispitivati i ne dokazivati mogućnosti svog mopeda ili motocikla, a posebice ne organizirati utrke na prometnicama,

- predviđati poteze vozača (drugih) automobila,

- voziti se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe,

- voziti sredinom prometnog traka (iznimka je situacija kada se kreće kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika),

- poduzeti i sve drugo što je u njihovoj moći da budu sigurni u prometu

 

Napadnuti policijski službenici na Sopotu

VINKOVCI-Policija je 11. travnja oko 17,30 sati zaprimila dojavu da se u Vinkovcima, ulica J. Kozarca prema dijelu grada "Sopot", protivno Odluci o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, nalazi više okupljenih osoba te da roštiljaju uz obalu rijeke Bosut.

Policijski službenici su odmah izašli na prijavljeno mjesto kada su zatekli 6 osoba kako uz obalu Bosuta konzumiraju alkohol i pripremaju hranu na prenosivom roštilju. 

Postupajući po odredbama Odluke Stožera civilne zaštite policijski službenici su provjerili identitet zatečenih osoba u slijedećoj namjeri da ih udalje s tog mjesta i pozovu na samozaštitno ponašanje, pri čemu jedna osoba nije dala svoju osobnu iskaznicu niti je htjela navesti svoje podatke o identitetu te je navodila policijskim službenicima da je zaražena virusom Covid-19. U daljnjem tijeku postupanja policijskih službenika 53. godišnjak iz Vinkovaca, kojemu je identitet već provjeren, je ozbiljno prijetio policijskim službenicima te ih odgurivanjem spriječavao u postupanju prema drugoj, u pogledu provjere identieta nesuradnoj osobi, no isti je ubrzo zaustavljen u svom nezakonitom činu, a muškarac koji je izbjegavao podvrgnuti se provjeri je tjelesno nasrnuo na policijskog službenika i potom pobjegao. 

Odbjegli napadač na policijskog službenika se ubrzo vratio na mjesto događaja sa svojom osobnom iskaznicom koju je odmah predočio na uvid, kada je provjerom utvrđeno da je on 53. godišnjak iz Vinkovaca.

Policijski službenici su uhitili i priveli u policijsku postaju oba 53. godišnjaka iz Vinkovaca.

Kriminalističko istraživanje je potvrdilo da su se oba 53. godišnjaka iz Vinkovaca potpuno neopravdano opirala policijskom postupanju, imajući pritom i alkohola u organizmu, iz čega su proizašle prijetnje i prisila prema policijskim službenicima u smislu spriječavanja službene osobe od strane jednog, te napad na policijskog službenika od stane drugog 53. godišnjaka. U incidentu nitko nije zadobio vidljive ozljede.

 

Protiv oba muškarca su podnijete kaznene prijave te će biti predani policijskom pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske.

 

Marinčani zloupotrijebili propusnicu za napuštanje prebivališta

VUKOVAR- U Vukovaru  na policijskom kontrolnom punktu uspostavljenom prvenstveno radi nadzora kretanja osoba u skladu sa odredbama Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i mjesta boravišta, u namjeri prikrivanja identiteta i zlouporabe propusnice za napuštanje prebivališta, zatečeni su 23. godišnjak i 25. godišnjak, mještani Marinaca. 

Kriminalističko istraživanje je razotkrilo da je osobnim automobilom  i prije stjecanja prava (bez položenog vozačkog ispita) upravljao 23. godišnjak, dok je suvozač bio 25. godišnjak, a obojica su se lažno predstavljali uredujućim policijskim službenicima. Suvozač, 25. godišnjak je kao svoju ispravu, na prijevaran način, dao policijskim službenicima propusnicu koja je izdana na ime vozača, 23. godišnjaka, koju je ovaj prethodno propisno ishodovao od nadležnog Stožera.

    Protiv oba mještana Marinaca je podnijeta kaznena prijava zbog sumnje u zlouporabu osobne isprave, a u postupak će biti proslijeđene i odgovarajuće prijave zbog utvrđenih prekršaja.

 

 

Uz pomoć nepoznate letjelice prevozili duhan iznad Gradišta

GRADIŠTE-Policijska ophodnja je, 28. ožujka oko 17,30 sati, prilikom nadzora provođenja mjera zabrane napuštanja prebivališta, uočila i pratila kruženje nepoznate letjelice u zraku nad Gradištem. Istodobno su vješto uočili i osobni automobil marke „Mercedes“ vinkovačkih registracijskih oznaka koji je očito izbjegavao njihovu kontrolu. 

Tragajući za sumnjivim vozačem „Mercedesa“, policijski službenici su zaustavili automobil i vozača, 45-godišnjaka iz Vođinaca, u Ulici Matije Gupca u Gradištu. Prilikom pregleda automobila, policijski službenici su pronašli osam PVC vreća duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, ukupne težine 79,25 kg. 45-godišnjak je odmah uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje, vodeći računa o primjeni mjera zaštite od prijenosa virusa COVID-19.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđena je sumnja kako se 45-godišnjak 28. ožujka oko 18 sati dovezao osobnim automobilom marke „Mercedes“ u industrijsku zonu u Gradištu, te u prtljažnik automobila smjestio spomenutih osam vreća duhana, koje su, po prethodnom dogovoru, na označeno mjesto izbačene iz nepoznate letjelice. Potom se 45-godišnjak automobilom udaljio iz industrijske zone u smjeru Gradišta gdje ga zaustavljaju policijski službenici.

Jedinica za upravljanje zračnim prostorom Republike Hrvatske evidentirala je 28. ožujka u 17,25 sati neovlašten ulazak nepoznate letjelice u zračni prostor Republike Hrvatske iz smjera Bosne i Hercegovine, gdje je letjelica i izašla u 18,05 sati.

Jučer, 29. ožujka u 15 sati, osumnjičeni je, uz kaznenu prijavu za počinjeno kazneno djelo Nedozvoljena trgovina, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.