Najave

Crna Kronika

Veliki broj krađa na vinkovačkom području

VINKOVCI-U razdoblju od 20. prosinca do 30. siječnja provaljeno je u obiteljsku kuću 54-godišnjaka u ulici Marka Marulića u Nuštru iz koje nije ništa otuđeno. Ništa nije otuđeno ni u provalama koje su se dogodile u vremenu od 24. do 28. siječnja u dvije obiteljske kuće u Vinkovcima, u ulici Alojzija Stepinca, vlasništvo 69-godišnjaka te u ulici Ćirila i Metoda, vlasništvo 51-godišnjaka.

Tijekom dana 28. siječnja provaljeno je i u obiteljsku kuću u ulici Josipa Lovretića u Vinkovcima iz koje je otuđen nakit, čime je 51-godišnjoj vlasnici, prema njenoj procjeni, počinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Policija traga za počiniteljima provala protiv kojih će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo „Teška krađa“.

 

Prometna nesreća s poginulom osobom iz Županje

Na županijskoj cesti Ž4218 između Županje i Štitara, 13. siječnja, oko 00,25 sati dogodila se prometne nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala.

22-godišnjak iz Štitara, upravljao je osobnim automobilom „audi A4“ županjskih registracijskih oznaka, krećući se kolnikom županijske ceste iz smjera Štitara u smjeru Županje. 

Uslijed neprilagođene brzine kretanja stanju kolnika i vremenskim uvjetima, nije pravovremeno uspio zaustaviti vozilo te je prednjim dijelom vozila udario u osobni automobil „opel astra“, također županjskih registracijskih oznaka, koji se nalazio zaustavljan uz desni rub kolnika, a u kojem je za upravljačem sjedila 55-godišnjakinja iz Županje.

Pri sudaru vozila, došlo je to odbacivanja „opel astre“ na betonski most i rotacije vozila koje se zaustavilo na zelenoj površini, dok se „audi“ prevrnuo na krov, zaustavivši se u odvodnom kanalu.

U prometnoj nesreći smrtno je stradala 55-godišnjakinja;  22- godišnjak je lakše ozlijeđen; putnik u vozilu 22-godišnjaka nije ozlijeđen.

Očevidom kojim je rukovodila zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru utvrđeno je kako je 22-godišnjak upravljao vozilom uz prisutnost alkohola u organizmu od 1,16 g/kg.

 

Spriječeno krijumčarenje 305.110 kutija cigareta na graničnom prijelazu Tovarnik

TOVARNK-U nedjelju, 5. prosinca, oko 23 sata, ulaznoj graničnoj kontroli na graničnom prijelazu Tovarnik, pristupio je 49-godišnji državljanin Grčke kao vozač teretnog i priključnog vozila bugarskih registracijskih oznaka.

Zbog sumnje u krijumčarenje obavljena je detaljna kontrola skupa vozila od strane službenika granične policije i PU vukovarsko-srijemske. Pregledom robe u priključnom vozilu, utvrđeno je da se, uz manju količinu deklarirane robe, u sanducima nalazilo ukupno 305.110 kutija više vrsta cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Vozač kamiona je uhićen i, nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske uz kaznenu prijavu podnijetu nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Izbjegavanje carinskog nadzora“.

Djelatnici carine oduzeli su cigarete i skup vozila u svrhu osiguranja naplate trošarinskog duga u iznosu od 5.762.455 kuna.

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Osumnjičeni za napad u Starim Jankovcima privedeni

STARI JANKOVCI-Temeljem prikupljenih saznanja o fizičkom napadu više osoba na dvojicu muškaraca, koji se zbio 21. studenog oko 2 sata u prostorijama lovačkog društva u Starim Jankovcima, policijski službenici PU vukovarsko-srijemske su proveli kriminalističko istraživanje nad 21, 37 i 46-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv života i tijela.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su tijekom navedenog fizičkog napada osumnjičena trojica, svi iz Srijemskih Laza, tjelesnom snagom nanijeli ozljede dvojici 28-godišnjaka.

Napad su zaustavili prisutni građani, a obojica ozlijeđenih su odmah prevezeni u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima, gdje su 28-godišnjaku iz Antina utvrđene lakše tjelesne ozljede, dok je 28-godišnjak iz Vinkovaca zbog težine ozljeda prevezen u KBC Osijek, gdje mu je nakon liječničke obrade konstatirana teška tjelesna ozljeda.

 

Protiv trojice osumnjičenika policija je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Ubojstva u pokušaju (članak 110. u svezi primjene članka 34. Kaznenog zakona Republike Hrvatske) na štetu 28-godišnjaka iz Vinkovaca i kaznenog djela Teške tjelesne ozljede u pokušaju (članak 118. stavak 1. u svezi sa člankom 34. Kaznenoga zakona) na štetu 28-godišnjaka iz Antina.

Zbog automatskog pištolja CZ M84A s pripadajućim prigušivačem, tri spremnika i 32 komada streljiva, pronađenih pretragom u domu 21-godišnjaka, protiv njega je podnesena i kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari (članak 331. Kaznenog zakona Republike Hrvatske).

Osumnjičeni su danas, 30. studenog predani pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske.

 

70-godišnjak u obiteljskoj kući skrivao arsenal oružja

BRŠADIN-Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske su pretragom, obavljenom 8. listopada temeljem sudskog naloga, u obiteljskoj kući 70-godišnjaka u Bršadinu, pronašli i oduzeli tri automatske puške, 15 pripadajućih spremnika, 13 ručnih bombi, jednu tromblonsku minu, 211 komada raznovrsnog streljiva te oko 2,5 kilograma rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, nad 70-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje te je, uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske.

U pogledu posjedovanja nedozvoljenog duhana, policija je protiv osumnjičenog podnijela obavijest o počinjenom prekršaju iz Zakona o trošarinama Carinskoj upravi u Osijeku.

 foto: PU vukovarsko-srijemska

Vinkovčanin osumnjičen za provale i otuđenje raznih predmeta u četiri objekta

VINKOVCI-Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske su proveli kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjim Vinkovčanin jer su utvrdili sumnju da je u proteklih nekoliko dana u Vinkovcima provalio u četiri objekta pri čemu je nezakonitim ulaskom te otuđenjem predmetima načinio materijalnu štetu.

Naime, još 17. kolovoza u ulici Hrvatskih Kraljeva 31-godišnjak je provalio u prostorije ustanove ljekarničke djelatnosti odakle je otuđio lijekove, naočale, medicinsko pomagalo i novac te je uz otuđene predmete pričinio i materijalnu štetu pri nasilnom ulasku, a odgovorni te ustanove su dostavili odštetni zahtjev jer je osumnjičenik pričinio materijalnu štetu u iznosu od više tisuća kuna.

Nadalje, u periodu od petka na subotu, 20./21. kolovoza 2021.godine, isti osumnjičenik je u ulici Kralja Zvonimira nasilno ušao u prostorije vinkovačkog doma zdravlja te iz prostorija otuđio dva mobitela, a u dvorišnom dijelu tog objekta i usisivač te druge predmete za čišćenje, zbog čega je prema prijavi, pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća kuna.

Istu noć je u ulici Ante Starčevića nasilno razbio staklo na trgovini odakle nije ništa otuđio, ali je razbijanjem stakla pričinjena materijalna šteta.

Naposljetku, te noći 20./21. kolovoza u ulici Kralja Zvonimira provalio je i u skladište koje koriste djelatnici ove vinkovačke trgovine mješovitom robom, odakle je otuđio predmete i sredstva za čišćenje.

Policija je očevidom na svim mjestima utvrdila činjenice te je stoga 31-godišnjak kazneno prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje da je počinio, prema opisu svih događaja, kaznena djela Teške krađe.

U prije opisanom rezimeu utvrđenog nedozvoljenog ponašanja 31-godišnjaku je utvrđena i osnovana sumnja da je u nedjelju 22. kolovoza u Vinkovcima, Trg bana Josipa Šokčevića otuđio i nekoliko tisuća kuna vrijedan bicikl, a prema prijavi oštećenog 26-godišnjeg Vinkovčanina.

Osumnjičeniku je ukupnoj kaznenoj prijavi dodana činjenica i osnove sumnje da je počinio kazneno djelo Krađa.

 

Sinoć, 23. kolovoza, osumnjičenik je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske.

 

Zaražen COVID-19 više puta napustio mjesto određene samoizolacije

VINKOVCI-Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom iz Vinkovaca zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Širenje i prenošenje zarazne bolesti.

Naime, 25. veljače prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, 47-godišnjaku je na graničnom prijelazu Tovarnik određena mjera samoizolacije na adresi prebivališta u Vinkovcima u trajanju od 25. veljače do 7. ožujka.

Prilikom postupanja po dojavi o nasilju u obitelji u obiteljskoj kući 47-godišnjaka 28. veljače, brzim antigenskim testom u OŽB Vinkovci utvrđeno je kako je 47-godišnjak pozitivan na COVID-19.

Potom je 1. ožujka, zbog dolaska 47-godišnjaka na terasu ugostiteljskog objekta u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima, intervenciju policije zatražila vlasnica ugostiteljskog objekta, znajući da je pozitivan na COVID-19. Do dolaska policije, 47-godišnjak se vratio na adresu prebivališta.

Provodeći nadzor poštivanja određene mjere samoizolacije, policijski službenici nisu zatekli 47-godišnjaka na adresi određene samoizolacije ni 2. ožujka, nego su ga naknadno pronašli ispred terase ugostiteljskog objekta u ulici Ante Starčevića u Vinkovcima u visokom stupnju alkoholiziranosti. Policijski službenici su ga, uz korištenje odgovarajuće zaštitne opreme, prevezli u OŽB Vinkovci radi pružanja liječničke pomoći.

S obzirom da je postojala bojazan kako će 47-godišnjak nastaviti s kršenjem izrečene mjere samoizolacije, na prijedlog policije, Državni inspektorat je rješenjem 47-godišnjaku odredio posebnu mjeru – smještanje u karantenu u vremenu od 3. do 10. ožujka.

Po proteku karantene, policija je 11. ožujka nad 47-godišnjakom provela kriminalističko istraživanje. Zbog dovođenja u opasnost od širenja zarazne bolesti među ljudima, protiv 47-godišnjaka je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava za kazneno djelo Širenje i prenošenje zarazne bolesti. Protiv njega je podnijeta i kaznena prijava za kazneno djelo Tjelesna ozljeda počinjeno 28. veljače na štetu 48-godišnjakinje, koja je tom prilikom lakše ozlijeđena.