Najave

Crna Kronika

Nema zataškavanja i stanje sigurnosti na našem području nije upitno

VINKOVCI-Policijska uprava vukovarsko-srijemska od početka 2020. godine ne bilježi trend porasta imovinskih kaznenih djela, a naročito ne bilježi porast broja prijavljenih provala u objekte, uz koje bi kao potencijalne počinitelje povezivala strane državljane koji su nezakonito ušli na područje PU vukovarsko-srijemske, te su se oglasili priopćenjem za javnost:

 -''Policijska uprava vukovarsko-srijemska teritorijalno i operativno je nadležna za dio istočne granice Republike Hrvatske i redovito izvješćuje javnost o sigurnosno-interesantnim događajima koje evidentira. Nikakvo prikrivanje podataka o događajima i stanju sigurnosti, ne dolazi u obzir niti je stanje sigurnosti narušeno.Dapače, policijska uprava je na svojoj službenoj web stranici u interesu izvješćivanja naših građana, od početka godine objavila 24 priopćenja u kojima je sadržaj vezan uz evidentirane provale i krađe, a dovršenim kriminalističkim istraživanjima nad počiniteljima provala i krađa u navedenom razdoblju nije utvrđena sumnja da su počinitelji strani državljani.Nadalje, podsjećamo kako je krajem 2019. godine evidentirano nekoliko provalnih krađa i neovlaštenih uporaba tuđeg vozila na postajnom području Postaje granične policije Ilok, a što je izazvalo uznemirenost dijela naših sugrađana. Potaknut tom činjenicom, načelnik policijske uprave Fabijan Kapular promptno je organizirao sastanak s gradonačelnicom Grada Iloka i oštećenim građanima te su tom prilikom analizirani navedeni događaji.Rezultat te suradnje su poduzete mjere dodatnog policijskog angažmana kao i savjetovanje građana o samozaštitnim mjerama, a sa zadovoljstvom možemo konstatirati da brojčani pokazatelji potvrđuju da sigurnosno stanje na tom području nije narušeno.Građani svih gradova našeg područja s punim se povjerenjem mogu obratiti policijskim službenicima te ćemo zajedničkim naporima i nadalje raditi na povoljnom stanju sigurnosti'', stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske.

 

 

Pronađeno mrtvo tijelo starije ženske osobe u Bosutu

VINKOVCI - U rijeci Bosut u Vinkovcima u četvrtak je pronađeno tijelo nepoznate starije ženske osobe, potvrdila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska. "U prijepodnevnim satima u četvrtak u Kozarčevoj ulici u rijeci Bosut tri metra od obale policija je, zajedno s djelatnicima Hrvatske gorske službe spašavanja stanica Vinkovci, pri zajedničkoj pretrazi terena pronašla žensko mrtvo tijelo, zasad nepoznatog identiteta. Na mjesto događaja izašla je zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru i, u suradnji sa inspektorima Policijske uprave vukovarsko-srijemske, provela očevid. Tijelo mrtve osobe nakon izvlačenja iz Bosuta prevezeno je na Odjel patologije Opće županijske bolnice u Vukovaru, gdje će se obaviti obdukcija kako bi se nedvojbeno utvrdio identitet i okolnosti vezane uz pronalazak mrtvog tijela", stoji u policijskom priopćenju

Tijelo 46-godišnjakinje pronađeno u septičkoj jami obiteljske kuće u Petrovcima

PETROVCI- Nestala 46-godišnjakinja  A.B. iz Petrovaca, za kojom PU vukovarsko-srijemska intenzivno traga od srpnja ove godine, pronađena je mrtva. Naime, saznanja iz kriminalističkog istraživanja nad 50-godišnjakom iz Petrovaca upućuju na sumnju kako je krajem lipnja 2019. godine usmrtio 46-godišnjakinju te tijelo bacio u jamu za sakupljanje otpadnih voda.

Policiji je nestanak osobe prijavljen koncem srpnja. Uslijedila je opsežna potraga. Informacije kojima je policija raspolagala (obavljeni razgovori sa članovima obitelji, rodbinom, prijateljima) nisu bile svrhovite i nisu rezultirale pronalaskom osobe. Naknadnom analizom svih dobivenih informacija uočene su određene kontradiktornosti, a potom prikupljenim operativnim saznanjima utvrđena je sumnja da se 50-godišnjak iz Petrovaca može dovesti u vezu s nestankom osobe.

Na konferenciji za medije održanoj danas, 8. studenog u PU vukovarsko-srijemskoj o okolnostima pronalaska tijela 46-godišnjakinje govorili su zamjenik načelnika PU vukovarsko-srijemske Goran Lovrić , voditelj Službe kriminalističke policije Krešimir Hunjet i načelnik PP Vukovar Vlado Božić.

Temeljem stečenih spoznaja, istaknuo je Krešimir Hunjet, voditelj Službe kriminalističke policije PU vukovarsko-srijemske, kriminalističko istraživanje došlo je do druge etape, poligrafskog ispitivanja, a potom i do one završne, pretrage obiteljske kuće i dvorišta, tijekom koje je i pronađeno tijelo nestale. Tijelo umotano u prekrivače pronađeno je u septičkoj jami, koja je bila osigurana kako bi se pronalazak spriječio.

“Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je u mjesecu srpnju, neutvrđenog dana, u jutarnjim satima, nakon verbalnog, a zatim i fizičkog sukoba između oštećene Anice i osumnjičene osobe, počinitelj zadao više uboda oštrećenoj od kojih je ona na mjestu događaja i preminula. Nakon toga počinitelj je mrtvo tijelo umotao u prekrivače i odnio do septičke jame, koju je potom osigurao kako se tijelo ne bi pronašlo tijekom potrage. Nad osumnjičenim 50-godišnjakom provedeno je kriminalističko istraživanje te je uhićen zbog kaznenog djela Teško ubojstvo i uz kaznenu prijavu predan je pritvorskom nadzorniku, a ispitivanje se nastavlja u Državnom odvjetništvu i pred sucem istrage”, istaknuo je Krešimir Hunjet.

Uz kaznenu prijavu za Teško ubojstvo, 50-godišnjak je predan u pritvorsku jedinicu policije.

''Faraon" razbio lanac dilera heroina i kokaina

VINKOVCI-Kriminalističkim istraživanjem "Faraon" razbijen je lanac dilera kokaina i heroina za područje Vinkovaca, Vukovara, Osijeka i Đakova, na čijem čelu je bio 58-godišnjak iz Vinkovaca.

Od ožujka do sredine kolovoza 2019. godine kriminalistička policija PU vukovarsko-srijemske u suradnju s Općinskim državnim odvjetništvom u Vinkovcima provodila je kriminalističko istraživanje „Faraon” kako bi suzbila preprodaju droge heroin i kokain na području grada Vinkovaca, Vukovara, Osijeka i Đakova.

Saznanja iz kriminalističkog istraživanja ukazivala su kako na području Vukovarsko-srijemske županije postoji organizirana kriminalna skupina na čijem je čelu 58-godišnjak iz Vinkovaca.

Utvrđeno je kako je 58-godišnjak drogu kupovao od 57-godišnjaka i 65-godišnjaka iz Splita te ju dalje preprodavao.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je deset osoba, a obavljenim pretragama domova i drugih objekata na više lokacija kao i vozila pronađeno je i oduzeto:

-  504 grama kokaina      

-  35 grama heroina    

-  8 komada sjemenki biljke „Cannabis sativa“

-  novčani iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna u raznim apoenima i valutama

-  10 mobilnih uređaja sa više SIM kartica

- 100 komada tableta „Heptanon“

-  pištolj s pripadajućim spremnikom i nekoliko komada streljiva

- precizna digitalna vaga

- punilo za miješanje s drogom „Laktoza“

Protiv osam osoba podnesena je kaznena prijava za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te su tijekom jučerašnjeg dana predane u pritvorsku jedinicu policije.

 

foto: PU vukovarsko-srijemska

U grobu pronađena velika količina oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih tvari

BOROVO-Na mjesnom groblju u Borovu prilikom otvaranja grobnice osobe koja je preminula 1945. godine, na dubini od 20-75 cm, pronađena je veća količina oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih naprava.

Djelatnik komunalne tvrtke dojavio je policiji, a policijski službenik za protuekspolzijsku zaštitu na mjestu pronalaska iskopao je sljedeće:

4 automatske puške(„kalašnjikov“)

3 poluautomatske puške

2 puške M-48

ručni raketni bacač

17 ručnih bombi

36 komada vojnog eksploziva TNT od 200 g

500 g plastičnog eksploziva

3 protuoklopne mine

9 upaljača za protuoklopne mine

20 m sporogorećeg štapina

nekoliko tisuća komada različitog streljiva

uređaj za detekciju radioaktivnosti

više komada nabojnika za automatske i poluautomatske puške 

 

Oružje, streljivo i minsko-eksplozivne naprave izuzeli su djelatnici protueksplozijske zaštite te će naknadno biti uništeni.

O događaju je izvješćeno Državno odvjetništvo u Vukovaru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pas As pronašao zakopanu bačvu s drogom

VUKOVAR-Policijski službenici provodili su višemjesečno kriminalističko istraživanje pod nazivom „Lonac“ nad  četiri osobe te su razbili lanac preprodavača droge na širem vukovarskom, vinkovačkom i osječkom području.

Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga provode pojačane aktivnosti na području Vukovarsko-srijemske županije s ciljem suzbijanja konzumiranja droge na javnim mjestima kao i sprečavanja njene daljnje distribucije i preprodaje, o čemu je više bilo govora na konferenciji za medije, održanoj danas u PU vukovarsko-srijemskoj.

Rezultate višemjesečnog usmjerenog kriminalističkog istraživanja, čija je završna realizacija bila tijekom proteklog vikenda, predstavili su zamjenik načelnika PU vukovarsko-srijemske Goran Lovrić i voditelj Službe kriminalističke policije PU vukovarsko-srijemske Krešimir Hunjet.

Analizom rizika i drugim provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je kako se na području Vukovara i Vinkovaca nalazi organizirana kriminalna skupina preprodavača droge marihuane, amfetamina speeda, ecstazya i MDMA.

Temeljem takovih saznanja policijski službenici provodili su višemjesečno kriminalističko istraživanje pod nazivom „Lonac“ nad  četiri osobe kojim je utvrđena sumnja kako je 29-godišnjak iz Vukovara stvorio mrežu preprodavača i posrednika u prodaji droge i to s 51-godišnjakom iz Vinkovaca, 29-godišnjakom i 30-godišnjakom iz Vukovara, koji su drogu dalje preprodavali na širem vukovarskom, vinkovačkom i osječkom području.

Temeljem Naloga Županijskog suda u Vukovaru obavljene su četiri pretrage domova, a pronađeno je:

Marihuana- oko 1 kg 446 g,

Amfetamin – „Speed“ oko 3 kg 706 g,

MDMA kristal- oko 643 g,

Ecstazy -1437 komada,

Gljiva "Psilocibin" –oko 13,6 g

10 komada sjemenki „Cannabis Indica“

sitno rezani duhan- oko 2 kg i 160 g

2600 kuna, 500 eura, digitalna vaga

Također, postoji sumnja da su i dva osobna automobila kupljena od novca stečenog od preprodaje droge.

Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama dvojica 29-godišnjaka, 30-godišnjak i 51-godišnjak predani su pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske.  

Na konferenciji za medije predstavljen je i službeni pas As, koji je sudjelovao u obavljenim pretragama, a upravo je As zaslužan za pronalazak najvećeg dijela zaplijenjene droge koja je bila zakopana u dvorištu iza obiteljske kuće. Droga je bila uskladištena u posebnu bačvu, koja je potom bila položena u iskopanu rupu u zemlji i prekrivena debelim slojem zemlje.

 

Poginuo 60-godišnjak iz Vinkovaca u prometnoj nesreći u Ceriću

                             

CERIĆ- U četvrtak, 18 travnja dogodila se teška prometna nesreća u Ceriću s preminulom osobom. Naime, 60-godišnjak iz Vinkovaca sletio je u kanal zbog neprilagođene brzine, te uslijed zadobivenih ozljeda preminuo.

Vozač je bio sam u automobilu i nije bio vezan,  stoga policija još jednom apelira na sve vozače da koriste sigurnosni pojas u vožnji.