Najave

Sport

Marin Svilar isplivao dvije bronce, Nikola Ćaleta jednu na velikom međunarodnom plivačkom mitingu u Zagrebu

VINKOVCI-U vremenima u kakvima živimo, plivačka su natjecanja prava rijetkost, a kada se radi o jednom od značajnijih natjecanja koje okuplja sve hrvatske reprezentativce i vrhunske plivače te plivačice i plivače, reprezentativce iz Italije, Slovačke, Slovenije, Srbije i BIH, a ono se održi, značaj je još i veći.  Riječ je o 48. međunarodnom plivačkom mitingu Mladost 2020. koje se proteklog vikenda 7. i 8. studenoga 2020. održao u Zagrebu te okupio preko 400 natjecatelja iz 45 klubova. Održano je na visokoj razini uz pridržavanje svih mjera sigurnosti i zaštite. 

Na njemu je nastupio i vinkovački klub PK Orion sa svojih 13 natjecatelja. Na svom prvom natjecanju ove sezone, i to ovako eminentnom i kvalitetnom, PK Orion osvojio je 3 medalje! Marin Svilar bio je 3. na 400m mješovito i na 50 m prsno, dok je Nikola Ćaleta bio 3. na 100 m leptir. Nastupili su Lorena Mustafić, Martina Rajković, Adela Matošević, Iva Čorak, Laura Matić, Lana Jurić, Tonka Kovačević, Dorijan Vugrek, Matej Pfaf, Marin Svilar, Matej Svilar, Nikola Ćaleta i Alojzije Ćaleta.

Za njih je ovo bila za sada jedina prilika za isplivavanje traženih normi HPS-a za predstojeće Prvenstvo Hrvatske za dobne skupine u malim bazenima. Spomenuto dosezanje normi uspjelo je velikom broju njih na što su trenerica Maša Pešec, Uprava kluba te roditelji iznimno ponosni. Junior Nikola Ćaleta osigurao si je nastup na 50m slobodno, na 100m slobodno, na 50m leptir, na 100m leptir, junior Marin Svilar na 50m prsno, na 100m prsno i na 200m prsno, Dorijan Vugrek na 100m leđno, na 50m leđno, na 200m leđno,  na 50m slobodno, Matej Pfaf na 50m leđno, Adela Matošević na 50m slobodno, na 50 m leđno,  na 100m leđno, na 50m leptir te Iva Čorak na 50m slobodno, na 50m leđno, na 100m leđno, na 50m leptir.  

Miting Mladosti pliva se kao i ostala velika natjecanja tako da su u prijepodnevnim utrkama oni najbrži po kategorijama osiguravaju nastup u poslijepodnevnim A, B i C finalima. A finala prenosio je HRT 2, a u njima je nastupio Nikola Ćaleta, prvoga dana na 50m leptir, a drugoga na 100m leptir. U prvoj utrci zauzeo je 4. mjesto dok je u drugoj utrci bio 3. junior te osvojio brončanu medalju. U B finalima plivali su prvoga dana Nikola Ćaleta na 100m slobodno (9. mjesto), Marin Svilar na 50m prsno (3. mjesto i brončana medalja) i 200m prsno (4. mjesto), Dorijan Vugrek na 100m leđno (12. mjesto) te u C finalu Martina Rajković na 50m leđno (10. mjesto). Drugoga dana u B finalima plivao je Marin Svilar na 100m prsno (4. mjesto), Dorijan Vugrek (6. mjesto) i Matej Pfaf (8. mjesto) na 50m leđno, Nikola Ćaleta na 50m slobodno (5. mjesto) i u C finalu Martina Rajković na 100m mješovito (12. mjesto). 

Bilo je ovo posebno i izvrsno natjecanje, većina natjecatelja PK Orion popravila je osobne rezultate i pokazala dobru spremu u ovim otežanim sportskim uvjetima i vremenima. Šestero ih je osiguralo nastup na PH u prosincu s preko 20 normi, plivanja su brojna A, B i C finala te su osvojene tri brončane medalje (Marin Svilar osvajač je dviju, a Nikola Ćaleta jedne). 

 

Eva Blažević prva, Marin Županović drugi, Ivana Purkić treća na kraju atletske lige za osobe s invaliditetom

VINKOVCI-Atletski klub osoba s invaliditetom postiže zapažene rezultate na državnoj i međunarodnoj sceni. Ove godine članovi kluba osvojili su 5 medalja na državnim prvenstvima uz postavljena dva državna rekorda.

Zbog epidemiološke situacije, specifičnosti cijele godine i manjka natjecanja klub je pokrenuo atletsku ligu za osobe s invaliditetom. Liga se sastojala od tri kola na kojem su se svi članovi natjecali u disciplinama bacanja koplja i kugle. Rezultati su se bodovali prema RAZA tablicama (međunarodnim svjetskim tablicama) te nakon tri kola dobili smo i prve pobjednike lige. Prvo kolo lige održano je 05.09., drugo kolo 18.09. dok je završno treće kolo lige održano 31.10.

-Sva tri kola održala su se na atletskom borilištu u Vinkovcima. Usprkos cjelokupnoj epidemiološkoj situaciji uz poštivanje svih mjera, uspjeli smo u našem naumu da članovi kluba zadrže kontinuitet treniranja i natjecateljskih rezultata. Iako liga nije službeno natjecanje iz kalendara nacionalnog saveza, naši sportaši pokazali su veliku zainteresiranost te ova liga svakako ima potencijal za nastavak u idućoj godini - izjavio je predsjednik kluba Dalibor Pavić

Nakon održana tri kola, poredak je bio slijedeći:

1. Eva Blažević

2. Marin Županović

3. Ivana Purkić

4. Tomislav Šarac

5. Marin Lozić

6. Toma Žoldin

7. Martina Đukić

8. Domagoj Barinić

9. Ivan Perša

10. Danijel Varvodić

Patrik Kordić i Pavao Očevčić bez treninga u dvorani do zlata u Osijeku

VINKOVCI-U Osijeku  je u subotu, 24.10. 2020. održano 2. kolo 58. Kupa Slavonije i Baranje, regija Istok u ženskoj i muškoj sportskoj gimnastici – C program. GK "Hrvatski sokol" Vinkovci održavao je treninge u dvorani samo od siječnja do polovine ožujka, te u lipnju, a od kolovoza do ovog natjecanja, djevojke su trenirale na dječjem igralištu, te odradile 5 gostujućih treninga u dvorani GK Vukovar. Dečki su trenirali u vlastitom dvorištu i jedan trening odradili u Valpovu. U ovakvoj situaciji nismo niti mogli očekivati sjajne rezultate. 

U muškoj konkurenciji nastupio je ukupno 21 gimnastičar iz 4 kluba (Inova Gim Osijek, Valpovo, Slavonski Brod i Vinkovci) u univerzalnom, C i B programu. Vinkovčani zaista imaju razloga biti ponosni. U univerzalnoj kategoriji mlađih kadeta Patrik Kordić osvojio je 1. mjesto i zlatnu medalju. U kategoriji kadeta naš najbolji gimnastičar Pavao Očevčić bio je također zlatni u konkurenciji 7 kadeta.

Uz dečke je na natjecanju bio trener Tomislav Gudek, a sudili su i naši suci Marko Simon i Željko Iveljić.

U ženskoj konkurenciji nastupile su ukupno 104 gimnastičarke iz 6 klubova - iz Osijeka - GK Inova Gim, Valpova, Belog Manastira, Požege,Vukovara i Vinkovaca, u kategorijama mlađih kadetkinja, kadetkinja, mlađih juniorki, juniorki i seniorki. 

U kategoriji kadetkinja imali smo jednu predstavnicu, Anu Božić, koja je osvojila 11. mjesto u konkurenciji  23 gimnastičarke. 

U kategoriji mlađih juniorki nastupile su 32 gimnastičarke. Vinkovčanke Ana Škripač, Luna Aničić, Helena Puce i Iva Rupčić ekipno su zauzele 5. mjesto. U pojedinačnoj konkurenciji Helena Puce zauzela je 21. mjesto.

U kategoriji juniorki nastupila je Ana Hemetek. Ana je bila odlična na 7. mjestu u konkurenciji 24 gimnastičarke. 

Naša najdugovječnija gimnastičarka, koja se sa svojih 26 godina još uvijek natječe kao seniorka, a trenutno je i u fazi školovanja za učiteljicu sportske gimnastike, osvojila je odlično 5. mjesto u konkurenciji 14 (puno mlađih) seniorki.

Uz gimnastičarke su na natjecanju bile trenerice Vukosava Lozanović i Dunja Perica.

Do daljnjega ostaje neizvjesno kada će klub ponovno trenirati u dvorani OŠ I. G. Kovačića i J. Kozarca. O počecima treninga za sve skupine izvijestit ćemo naše stare i nove članove putem medija na vrijeme.

 

VPK sa svojih 20 mladih natjecatelja, osvojio 25 medalja u Vukovaru

VUKOVAR-U subotu 24.10.2020. u Vukovaru je održan Dunav kup 2020. Nastupilo je 6 klubova s 96 plivača i plivačica. Kategorije su bile 2008-2011. godište i mlađi. Medalje su se dodjeljivale u 4 kategorije A,B,C i D. VPK sa svojih 20 mladih natjecatelja je osvojio 25 medalja te srebro i broncu u štafetama početnika i mlađih kadeta. Pojedinačni rezultati su:

ZLATO:

Tomo Petrinić 200 slobodno, 50 leptir, 50 leđno, 50 prsno, 50 slobodno, 200 mješovito,

Nika Cajner 50 prsno.

 SREBRO: 

Gabriel Petričević 200 slobodno, 50 slobodno,

Gabrijel Rohalj 200 slobodno, 50 leptir, 50 leđno, 50 slobodno, 

Nika Cajner 50 leptir, 50 slobodno, 

Jakov Svetić 50 leptir, 50 leđno, 

Toni Schweizer 50 slobodno. 

 BRONCA:

Gabriel Petričević 50 leptir, 50 leđno, 50 prsno, 

Toni Schweizer 50 leptir,

Benjamin Gopić 50 leđno, 

Jakov Svetić 100 mješovito,

Kristijan Rohalj 200 mješovito.

 2. mjesto štafeta mlađih kadeta 4x50 slobodno u sastavu:

Gabrijel Petričević, Nika Cajner, Lara Barić, Tomo Petrinić.

 3.mjesto štafeta početnika 4x50 slobodno u sastavu:

Jakov Svetić, Toni Schweizer, Mia Žalac, Hana Mikić.

 

Izdvajamo sjajnog Tomu Petrinića, najboljeg plivača ovog susreta sa 6 zlatnih medalja u individualnim nastupima te srebrnog u štafeti. Tomo je osim medalja zlatnog sjaja, zlatan i po ponašanju i redovnom dolasku na trening te mu je ovo zasigurno rezultat navedenog.

 

PK Orion pokazao da ima blistavu budućnost, 18 medalja mladih snaga u Vukovaru

VUKOVAR-U subotu 24. listopada 2020. na vukovarskom bazenu u prijepodnevnom terminu održan je Dunav kup za plivače i plivačice rođene 2008. godine i mlađe. Plivalo se pod posebnim uvjetima, bez gledatelja i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. 

U vremenima kada je natjecanja malo ovo je bila izvrsna prilika za pokazati spremnost i napredak plivača prvim (pravim) natjecanjem u sezoni. Na natjecanje je trenerica Maša Pešec išla sa sedam mladih snaga PK Orion: tri plivačice i četiri plivača, a svatko od njih popeo se na postolje te u većini disciplina popravio svoje rezultate! Osvojena su dva zlata, pet srebra i jedanaest bronci, a za neke od njih ovo su prva natjecanja i prve medalje od dolaska u Klub!  

Zlato je osvojila Marija Ćaleta (2009.) na 50m leđno, a uz njega osvojila je i srebro na 50m leptir te dvije bronce na 50m slobodno i 200m mješovito, za svaku otplivanu disciplinu po medalju. Drugu zlatnu medalju zaslužio je Jona Renić Oršolić (2011.) na 50m prsno. I Una Videković (2011.) osvojila je po medalju za svaku svoju utrku: dvije srebrne na 50m leptir i 50m prsno te tri bronce na 50m leđno, 50m slobodno i 100m mješovito. Dvama srebrima okitio se i Filip Majko (2010.) na 50 m slobodno i 100m mješovito. Osvojio je i broncu na 50 m leđno. Nensi Vidinović (2011.) doplivala je do dvije bronce, na 50 m leptir i na 50m prsno. Dvije bronce osvojio je i Ante Kasić (2009.) na 200m slobodno i 50m prsno. Još jedna bronca pripada Luki Vugreku (2011.), a zaslužio ju je u utrci na 100m mješovito. 

I u ostalim utrkama ostvarili su zapažena mjesta pa je tako Nensi Vidinović bila 4. na 100m mješovito te 5. na 50m leđno i 50m slobodno. Jona Renić Oršolić bio je 4. na 50m slobodno te 5. na 50m leptir i 100m mješovito, Filip Majko 4. na 50m leptir i 6. na 50m prsno. Luka Vugrek bio je 4. na 50m leptir, 6. na 50m leđno i 7. na 50m slobodno. Ante Kasić bio je 5. na 200m mješovito i 7. na 50m leđno. 

 

Nika Brkić, Nada Mrkonja, Matej Tisucki, Filip Žgela i Luka Požega brončani na državnom

IVANKOVO-U Rijeci se održalo Prvenstvo Hrvatske u karateu - borbe mlađi uzrasti na kojem je nastupilo oko 500 natjecatelja. Na natjecanju je nastupilo 11 članova Karate kluba "Max" Ivankovo koji su osvojili 5 bronci:

1.Filip Žgela – 2011. god. -26 kg

2.Luka Požega – 2008. god. -47 kg

3.Nada Mrkonja – 2007 god. -49 kg

4.Matej Tisucki – 2006 god. +63 kg

5.Nika Brkić – 2006. god. +54 kg

 

Peto mjesto osvojili su:

1.Eva Požega – 2010. god. -37 kg

2.Lara Žgela – 2010. god. +40 kg

3.Leon Vukoja – 2008. god. +52kg

Na natjecanju su još nastupili:

1.Petra Dogan – 2009. god. -36 kg

2.Luka Žgela – 2008. god. +52 kg

3.Iva Livaja – 2006. god. -54 kg

Djecu na natjecanju vodio je učitelj karatea David Žgela, a u sudačkoj postavi bio je i naš trener Zdravko Perlić.

Čestitke svim natjecateljima i učitelju karatea n

Vinkovački NK ''Dilj'' obilježio 70 godina uspješnog rada

VINKOVCI-Davne 1950. godine u okrilju tvrtke ''Dilj'' Vinkovci, skupina sportskih entuzijasta, zanesenjaka i nogometnih zaljubljenika: Josip Globočnik, Josip Macko, Antun Grgić i Franjo Božić, osnovala je Nogometni klub Dilj Vinkovci. 

Od tada do danas, klub djeluje pod istim imenom u prepoznatljivoj crvenoj boji i nosi nadimak ''Crijepari''. U 70 godina postojanja NK Dilj ostvario je velike uspjehe i brojne zapažene rezultate, a danas se uspješno natječe u Međužupanijskoj nogometnoj ligi Osijek-Vinkovci.

U  vinkovačkom kazalištu održana je svečana akademija na kojoj je predstavljena monografija ''Sedamdeset  godina NK Dilja iz Vinkovaca'' autora, mr.sc.Vladimira Ćirića. 

-Počeo sam  s istraživanjem građe za ovu knjigu  još 2014. godine.Kako sam radio meni omiljenu priču o Novom Selu, jer sam ja Novoselac, u sve se to odlično uklopio Dilj. U vrijeme lockdowna imao sam malo više vremena i bavio sam se Diljem te napravio jedan kronološki pregled, jednu priču o jednom klubu o kojem se jako malo zna i koji je dosad bio zapostavljen, rekao je Ćirić.

Knjiga sadrži devet poglavlja u kojima je na temelju dokumentacije pisane građe , fotografija, novinskih članaka  i sjećanja nakadašnjih sportaša i članova njihovih obitelji obrađena  prošlost ovoga naizgled malog amaterskog, radničkog kluba.Na preko tristotine stranica uz tekstuani opis kako bi se što potpunije ilustirao povijesni razvitak,  nalazi s oko 160 fotografija  i oko 600 grafičkih priloga, novinskih isječaka i tablica.

-Ova sportska priča u sinergiji s tvrtkom Dilj, našim Mjesnim odborom Novo Selo, koje u pravilu najviše gravitira u sportu prema Dilju, rezultirala je uspjehom tijekom 70-godišnje povijesti. Ono što je najvažnije u cijeloj toj priči je da i danas imamo tu sinergiju s tvrtkom što je danas jako teško ostvariti. Mi kao grad uvijek ćemo to podupirati, ali nam je drago da tvrtka i danas ima interesa biti uz Dilj i nadam se da će se tako nastaviti još barem 70 godina. Kada vidite djecu tamo, dječake, ali i djevojčice koje se bave nogometom onda vidite da je to najveća vrijednost i pokazatelj da Dilj ima budućnost i upravo sve to je mjesto okupljanja, druženja i razgovora, a to je najvažnije u cijeloj ovoj priči'', istaknuo je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

 

Predsjednik NK Dilja, Željko Šušak, rekao je kako mu je danas srce ogromno te kako je sretan i ponosan što je baš on u ovakvom trenutku na čelu voljenog kluba.

-Dilj je danas dobro organiziran klub koji s relativno malo finacijskih sredstava uspješno natječe s klubovima  s daleko boljom logistikom.Klub ima svoju nogometnu školu i u natjecanjima sudjeluje s nekoliko uzrasnih skupina.U seniorskoj momčadi nastupaju uglavnom mladi igrači iz Vinkovaca.U klubu postoji i ženska nogometna sekcija.Diljeve pionirke, kadetkinje i seniorke uspješno se natječju u ženskim nogometnim ligama, rekao Šušak.

Izvršni odbor kluba na svojoj sjednici donio je Odluku o dodjeli posebnog priznanja ''Zahvalnica NK Dilj za dosadašnji angažman koji je uvelike pripomogao opstojnosti kluba'', a posebno priznanje dobili su: Jovo Kunac ( nastariji član kluba), Ivo Tomašević,  Franjo Grizelj, Željko Bartulović, Josip Lukić, Danimir Petrović i posthumno Zvonko Jerkić. Priznanja su uručili predsjednik Uprave NEXE grupe Ivan Ergović, direktor tvrtke Dilj i član Uprave NEXE grupe Dražen Ivezić, te predsjednik NK Dilj, Željko Šušak,

 

Na kraju proslave 70 godina Nogometnog kluba Dilj, kao malo iznenađenje za sve nazočne, sve mlađe selekcije otpjevale su himnu Nogometnog kluba ''Dilj'',  a predvorju kazališta postavljena je izložba, povijest Dilja.