Najave

Politika

Tomislav Miličević jednoglasno izabran za predsjednika Podružnice HSP AS Vinkovci

VINKOVCI-Nakon izbora novog stranačkog vodstva na nacionalnoj razini u listopadu ove godine, HSP AS nastavio je s konsolidacijom stranačkih redova na razini županijskih vijeća te gradskih i općinskih podružnica kako bi stranka spremno dočekala opće lokalne izbore koji će se održati u proljeće 2017. godine.

Na tom tragu, u nazočnosti najviših stranačkih dužnosnika, stranački delegati s područja Grada Vinkovaca dana 13.12.2016. jednoglasno su izabrali novo vodstvo Podružnice HSP AS Vinkovci na čelu s dosadašnjim predsjednikom Tomislavom Miličevićem, dok su za dopredsjednike Podružnice izabrani Ivica Tekić i Ivan Čavka. Tajnik Podružnice je Miroslav Marić, rizničarka je Marica Mandić, a za članove Izvršnog odbora izabrani su Tomislav Orečić, Željko Bažančik, Robert Kovačević, Damir Đantar, Matija Majstorović i Antun Brkić. Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Tvrtko Dujić dok su članovi Željko Brkić i Davor Sabadoš.

Obraćajući se stranačkim suradnicima i prisutnim medijima, predsjednik Podružnice Vinkovci Tomislav Miličević naglasio je kako je stranka uspješno prošla kroz turbulentna vremena prijevremenih parlamentarnih izbora, a o čemu najbolje svjedoči rast članstva na dnevnoj razini. „Imamo dovoljno jaku stranačku infrastrukturu na području Vinkovaca te u kombinaciji s rješenjima za postojeće probleme na koje nailaze naši sugrađani vjerujem kako možemo ostvariti naše programske ciljeve!“, naglasio je predsjednik Podružnice Vinkovci Tomislav Miličević.

Izborni zbor vodio je predsjednik Nadzornog odbora HSP AS na razini RH i predsjednik Županijskog vijeća HSP AS Vukovarsko-srijemske županije Antun-Toni Žagar, dok je završno obraćanje stranačkim dužnosnicima i delegatima imao predsjednik HSP AS Hrvoje Niče. „Pravaši u Vinkovcima sudjeluju kao dio vlasti već punih 15 godina no, na našu i na žalost građana, bez ostvarene upečatljivosti po kojoj bi naš rad u gradskim tijelima bio vidljiv na korist šire zajednice. To je dio koji moramo promijeniti u nadolazećim vremenima, a uvjeren sam kako su novoizabrani dužnosnici sposobni takvu viziju provesti u djelo. HSP AS nominalno je na vlasti na razini Grada Vinkovaca i svakako ćemo sjesti s našim dosadašnjim partnerima kako bi analizirali učinjeno u proteklom razdoblju te ćemo na osnovu toga donijeli konačnu odluku o načinu izlaska na izbore. Ne smije nam se nikada više dogoditi da nespremni dočekamo mogućnost samostalnog izlaska na izbore na bilo kojoj razini u bilo kojem trenutku te vodeći se time na taj način moramo i djelovati!“, zaključio je predsjednik HSP AS Hrvoje Niče. 

Neposredno prije početka Izbornog zbora otvorene su nove stranačke prostorije HSP AS Podružnice Vinkovci i Županijskog vijeća HSP ASV VSŽ na adresi Jurja Dalmatinca 5/A, a iste je blagoslovio župnik Župe sv. Vinka Pallottija pater Ilija Sudar.

 

HNS Vinkovci podijelio 300 paketića božićne pšenice u Vinkovcima

VINKOVCI-U povodu blagdana Svete Lucije, članovi HNS-a Vinkovci i ovog su vikenda proveli svoju tradicionalnu adventsku akciju.

„Kako Sveta Lucija ove godine pada na utorak odlučili smo iskoristiti sunčano nedjeljno prijepodne i između dvije mise u središnjem vinkovačkom parku građane darivati božićnom pšenicom. Na ovaj način poštujemo i njegujemo naše hrvatske, predblagdanske običaje, a istovremeno provodimo ugodne trenutke u razgovoru s građanima što nas sve uveseljava, posebice u ovo vrijeme uoči najradosnijeg krščanskog blagdana Božića“, rekla je u povodu ovogodišnje podjele božićne pšenice predsjednica HNS-a Vinkovci Mirna Krajina-Andričević ujedno čestitajući sugrađanima nadolazeće blagdane. 

Sveta Lucija obilježava se 13. prosinca, a u kršćanskom svijetu na taj se dan sije pšenica kao simbol novog života. Izgled pšenice, prema pučkom vjerovanju, naznaka je hoće li nadolazeća godina  biti plodna ili ne.

Pripremu, pakiranje i podijelu božićne pšenice provodi Ženska inicijativa HNS-a Vinkovci, uz potporu ostalih članova i suradnju s članovima HNS-a Općine Andrijaševci koji su i ove godine osigurali veće količine. 

Vinkovčani itekako drže do adventskih i božićnih običaja pa ova akcija HNS-a uvijek naiđe na dobar odziv građana. Podijeljeno je 300 paketića. 

 

Ivan Boras koordinator HSP AS za Stare Mikanovce

STARI MIKANOVCI-Slijedom priprema za predstojeće opće lokalne izbore, a temeljem završnice provođenja unutar stranačkih izbora HSP AS ustrojava sve svoje stranačke organizacija od Iloka do Mljeta. 

U Starim Mikanovcima ustrojena je stranačka organizacija HSP AS za Općinu Stari Mikanovci, a za koordinatora imenovan je Ivan Boras privatni poduzetnik, dugogodišnji sportski direktor NK „Šokadija“, hrvatski branitelj i dragovoljac Domovinskog rata te vlasnik ergele konja lipicanaca.

Imenovanje mu je svečano uručio predsjednik HSP AS Hrvoje Niče u nazočnosti glavnog tajnika Pere Ćorića te drugih suradnika. Statutarni preduvijeti za ustroj Podružnice već postoje te će ista biti ustrojena na način da će biti izabrana sva statutom predviđena tijela do kraja godine.

 

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježeno 17 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

VINKOVCI-Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja dr. Franje Tuđmana u Vinkovcima obilježena je 17 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika i prvog predsjednika HDZ-a.

Prisjetili su se i odali mu poštovanje članovi Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci i Županijskog odbora HDZ-a, te članovi Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Vukovarsko-srijemske županije.

Potpredsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci Ivan Bosančić istaknuo je da je  dr. Franjo Tuđman bio najveći hrvatski sin, čovjek koji nas je poveo u stvaranje slobodne Hrvatske. 

-"Zajedno s našim braniteljima je ostvario ono čemu smo  svi težili.Ovaj dan moramo obilježavati i pamtiti za sva vremena jer to su temelji iz kojih je naša Domovina ostvarena", rekao je Bosančić. 

 

Podsjetio je da je dr. Tuđman volio Vinkovce i da je rado u njih dolazio, te da je jedan od njegovih posljednjih posjeta bio upravo Vinkovcima kojima je pomagao kad god je i kako god je mogao. 

 

HSP AS i Pero Ćorić nakladnici besplatnog katoličkog kalendara ''Šarengrad 2017.''

ŠARENGRAD-Kao i svake godine, tradicionalno uz nadolazeće Božićne blagdane HSP AS i njihov glavni tajnik Pero Ćorić izdaju prigodni katolički kalendar sa motivima Šarengrada. 

Ovogodišnje izdanje tiska se u 5.000 primjeraka i bit će podijeljeno svima onima kojima je Šarengrad prirastao srcu. Ovo tradicionalno izdanje potaknuto je kao i prijašnjih godina  sa ciljem da se podsjeti na prirodne ljepote istočne Hrvatske, Hrvatskog Srijema i Fruške gore ali i sa ciljem da podsjeti kako je Šarengrad mjesto koje živi između dva grada koji doslovno umiru pred očima hrvatske javnosti, između Iloka i Vukovara.

Katolički kalendar „Šarengrad 2017.“ šalje se kao i svi slični promotivni i pisani materijali do sada na preko 150 adresa diljem RH i svijeta koje se bave zaštitom kulturne baštine. Autor svih fotografija je kao i prijašnjih godina Igor Jurgec, fotoamater iz Šarengrada.

 

Podružnica HSP AS Ilok odlučila samostalno izaći na lokalne izbore

ILOK-Održana je sjednica Izvršnog odbora Podružnice HSP AS Ilok u stranačkim prostorijama u Iloku na Trgu Nikole Iločkog 

Donesena je jednoglasna odluka da će HSP AS Podružnice Ilok na slijedeće opće lokalne izbore na razini grada Iloka izaći samostalno. Poštivat će se odluka Predsjedništva stranke da postizborno nema razgovora i suradnje sa SDP-om i SDSS-om, a sa svim drugim strankama kojima je Iloka na srcu HSP AS je spreman razgovarati o dobrobiti ovog najistočnijeg grada. Slijedom unutarstranačkih izbora potvrđeni su dosada ustrojeni ogranci, a na razini Ogranka HSP AS Ilok ići će se u preustroj te je zasada jedini kandidat za tu dužnost Željka Toth iz Iloka.

Podneseno je izvješće o tijeku humanitarne akcije „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ koja je upravo potekla inicijativom HSP AS Ilok i Željke Toth.

 

Županijska organizacija SDP-a Vukovarsko-srijemske županije obilježila Dan neovisnosti

VINKOVCI-Županijska organizacija SDP-a Vukovarsko-srijemske županije obilježila je Dan neovisnosti 8. listopada 2016. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Vinkovcima. 

Dana 8. listopada 1991. godine Sabor Republike Hrvatske je jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Tada je utvrđeno da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji. Ta je značajna odluka Sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine.

Od tada Republika Hrvatska je postala i punopravnom članicom Europske unije, dosegla visoke demokratske standarde, ali u daljnjem razvoju demokracije i zaštiti vladavine prava nikada ne smijemo posustati u ime borbe za neovisnost