Najave

Politika

HDSSB Vukovar oštro osudio oštećivanje biste Jeana Michela Nicoliera u Vukovaru

VUKOVAR-HDSSB Vukovar oglasilo se priopćenjem u svezi oštećivanje biste hrvatskog dragovoljca iz Francuske Jeana Michela Nicoliera u Vukovaru. 

-''Po tko zna koji put u Vukovaru se događaju neprimjerene provokacije od nepoznatih (vjerojatno nekima poznatih) počinitelja po pitanju oštećivanja raznih obilježja koja nas podsjećaju na Domovinski rat i hrvatske branitelje koji su izgubili život braneći Vukovar. Želimo reći da to nije samo puko oštećivanje spomen obilježja već i jasna poruka neprihvaćanja istine o Domovinskom ratu, a ujedno i ponovno uznemiravanje građana grada Vukovara, hrvatskih branitelja, civila i obitelji svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Pozivamo sve nadležne institucije da u najkraćem mogućem roku pronađu počinitelje ovog nedjela i iste procesuiraju. Bitno da su institucije bile jako brze i ažurne po pitanju nezakonitog postavljanja ćiriličnih natpisnih ploča, tj njihovog uklanjanje te procesuiranju hrvatskih branitelja, stoji u priopćenju kojeg potpisuje mr.sc.Slavica Jelinić predsjednica HDSSB-a ogranak Vukovar i gradska vijećnica.

 

 

Inicijativa GO HSS-a Vinkovci za izgradnju parkirališnih mjesta u MO ''Lapovci''

VINKOVCI-Na području Mjesnog odbora ''Lapovci'' održana je konferencija GO HSS Vinkovci na temu izgradnje parkirališnih mjesta u navedenom mjesnom odboru. 

-''U najstarijem dijelu Lapovaca (Ulica Slavka Jankovića), problem parkirališnih mjesta godinama je prisutan. Problem parkiranja je osobito izražen u popodnevnim i noćnim satima zbog nedostatka parkirališnih mjesta, prilikom kojeg stanari dolaze u neugodne situacije zbog blizine garaža i sl. Zbog navedenih razloga, građani su prisiljeni parkirati svoje automobile i na travnatu površinu (neposredno u blizini tvrtke Dalekovod d.d. i prema diskontu „Boso“ ), gdje imaju dodatne probleme uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta.Zaključak GO HSS-a Vinkovci prilikom koje je skupljen 241 potpis je da će gradske vlasti i gradonačelnik grada Vinkovaca, dr. Mladen Karlić, naći rješenje i olakšati građanima problem parkiranja automobila ispred svojih domova, istaknuo je Goran Čordašić, predsjednik GO HSS Vinkovci.

Cilj ove zajedničke inicijative GO HSS-a Vinkovci i stanara „Lapovaca“ bio je ukazati na nedostatak novih parkirališnih mjesta, te potaknuti gradske vlasti na izgradnju novih.

 

HSP AS potvrdio spremnost samostalnog izlaska na izbore

ILOK- U Iloku je održana zajednička sjednica proširenog Predsjedništva stranke HSP dr.Ante Stračević, svih stranačkih Odbora te Glavnog stana stranke kao najvišeg stranačkog tijela. 

Višednevne stranačke aktivnosti po Odborima iznjedrile su „Deklaraciju o političkom djelovanju HSP AS s ciljem očuvanja nacionalnog jedinstva“. Navedena Deklaracija i sve druge odluke donesene su jednoglasno nakon izrade svih segmenata stranačkog programa po Odborima te provedene rasprave na Glavnom stanu stranke. Sjednicom su predsjedali predsjednik stranke Ivan Tepeš prof. i predsjednik Glavnog stana Tomislav Vlajnić dr. med. 

Usvojena Deklaracija prihvaćena je kao politička platforma HSP AS za završetak razgovora s HDZ-om i drugim strankama sličnog političkog svjetonazora oko modela za izlazak na prijevremene za 9. saziv Hrvatskog sabora. Kao šef stranačkog Pregovaračkog tima potvrđen je glavni tajnik Pero Ćorić te je isti izabran za predsjednika Izbornog stožera HSP AS na razini RH. Jednoglasno je potvrđen cijeli izborni stožer kao i koordinatori po svim izbornim jedinicama. Potvrđen je stav stranke da je cilj izlaska na ove izbore pobjeda i zaustavljanje povratka na vlast neokomunista na čelu sa Zoranom Milanovićem. Ovakav cilj iznjedrio je potrebu za razgovorima o nastavku političke suradnje s partnerima unutar Domoljubne koalicije, ali je HSP AS potvrdio spremnost samostalnog izlaska na izbore ako drugim partnerima primarni cilj bude njihova unutarstranačka problematika, a ne nacionalni interesi. 

Osnovni preduvjet za postizanje dogovora o zajedničkom izlasku jeste kompatibilnost s osnovnim smjernicama Deklaracije HSP AS te zaštita nacionalnih interesa. Naglasak je na gospodarskom oporavku, demografskoj obnovi, očuvanju vrijednosti proisteklih iz pravednog i obrambenog Domovinskog rata, zaštiti prava svih ugroženih skupina stanovništva te na socijalnom nauku katoličke Crkve. 

Nakon višednevnog radnog dijela te održane zajedničke sjednice svih stranačkih tijela vodstvo HSP AS održalo je konferenciju za novinare. Na njoj su o navedenim temama te na upite progovarali i odgovarali Hrvoje Niče mag. oec. politički tajnik stranke, general u miru Zvonko Peternel član Predsjedništva stranke, domaćin dopredsjednik stranke i predsjednik Skupštine VSŽ Antun-Toni Žagar ing. graf., član Pregovaračkog tima kao osoba zadužena za provođenje gospodarskog programa dopredsjednik stranke Dario Marenić, Tomislav Vlajnić dr. med. predsjednik Glavnog stana, prim. dr. Ivan Kirin saborski zastupnik i dopredsjednik stranke, Pero Ćorić saborski zastupnik i glavni tajnik te Ivan Tepeš prof. potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik HSP AS.

Tomislav Vlajnić dr. med. govorio je o Odlukama Glavnog stana, Ivan Tepeš prof. o smjernicama kratkoročnih i dugoročnih stranačkih aktivnosti, a glavni tajnik Pero Ćorić naveo je kako će temeljem političkog zaokreta novog predsjednika HSS-a Krešimira Beljka kojim je on našu dosadašnju partnersku stranku odveo u zagrljaj neokomunista Zorana Milanovića u Hrvatskoj postajati nova politička sintagma „politička prostitucija“. Upravo na taj način je Krešimir Beljak odveo, zaveo i prodao svoje članstvo, a mi pozivamo prave članove HSS-a koji slijede nauk braće Radić da se pridruže našim redovima kako bi nastavili započeti politički posao, poručio je na kraju Pero Ćorić.

 

HSS se zalaže za javne biciklove u Vinkovcima

VINKOVCI-Hrvatska seljačka stranka Vukovarsko-srijemske županije održala je medijsku konferenciju na temu ''Nextbike sustav javnih bicikala u Vinkovcima''.

-O problemu biciklista u gradu Vinkovcima se govori oko 20-tak godina i svake godine slušamo iste priče, ali se do sada nije ništa promijenilo.Mnogo je razloga zašto je potrebno izgraditi biciklističke staze, prvenstveno zbog ekoloških , ali i ekonomskih, socioloških, te drugih razloga.Predlažemo da gradska uprava jedan dan u godini odredi kao dan bez korištenja motornih vozila kroz centar grada.Postavljamo pitanje gradskoj upravi koliko je zadnjih godina utrošeno sredstava namijenjenih za promet u biciklističku infrastrukturu u gradu Vinkovcima, osim toga postavljamo pitanje gradskim vlastima koliko u postotku izdvaja grad Vinkovci za izgradnju biciklističke infrastrukture.Grad Vinkovci bi po uzoru na neke druge gradove u Hrvatskoj mogao uvesti sustav javnih bicikala, odnosno ''Nextbike sustav javnih bicikala'', istaknuo  je Damir Grizelj, ispred HSS-a 

Nextbike sustav javnih bicikala, predstavlja dopunu gradskom prijevozu istaknuli su članovi HSS-a, te znatno pomaže smanjenju prometne gužve, kao i rješavanje problema oko parkiranja u užem centru grada.Vinkovci imaju samo jedan semafor u gradu koji je za bicikliste naveli su HSS-ovi vijećnici, te su naveli primjer Grada Zadra  koji je izdvojio 86.937,50 kuna za četiri lokacijske stanice.

Na kraju je istaknuo kako će se ovaj prijedlog naći na sljedećem Gradskom vijeću Grada Vinkovaca.

 

TO HDZ Zagrebački blok radnom akcijom uredio boćalište

VINKOVCI-Temeljni ogranak HDZ-a Zagrebački blok u suradnji s Gradskim odborom mladeži HDZ-a, organizirao je radnu akciju uređenja boćališta i okoliša oko boćališta u Ulici Fra. Didaka Buntića. 

Sam teren očišćen je od korova koji se skupljao te je postavljen gotekstil (da bi se spriječilo ponovno prodiranje korova) i kamen tucanik kao prvi sloj podloge. Nakon valjanja i zbijanja tucanika izraditi će se završni sloj koji se sastoji od sitne granulacije kamena i pijeska.

Cilj ovakve akcije bio je okupiti članove i poboljšati kvalitetu društvenog života na prostoru TO Zagrebački blok. Želja im je da tzv. Poljana postane centralno okupljalište svih stanovnika Zagrebačkog bloka i nadamo se da ćemo u tome i uspjeti. 

Uskoro će pristupiti i uređenju dječjeg igrališta koje se nalazi u samom centru bloka te ovom prilikom molimo sve zainteresirane da im se pridruže u radu.

 

Dražen Milinković novi predsjednik HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije

VINKOVCI-Kako je bilo najavljeno u petak su održani izbori za predsjednika HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, a novi predsjednik u četverogodišnjem mandatu je Dražen Milinković, koji na mjestu predsjednika zamijenio dosadašnjeg Božu Galića, župana vukovarsko-srijemskog.

Izaslanici njih 332 birali su između tri kandidata i to: Dražena Milinkovića (Vinkovci), Josipa Šarića (Otok) i Marinka Belje (Tovarnik). Ako se dotaknemo samih kandidata Dražen Milinković poznat je kao direktor vinkovačkog Vodovoda, Josip Šarić kao dugogodišnji  gradonačelnik Otoka, a Marinko Beljo prvo kao načelnik Općine Tovarnik, a onda i niz godina kao predstojnik Ureda župana. 

 

Nakon prebrojavanja glasova Dražen Milinković je dobio 171 glas, Josip Šarić 88 glasova, dok je Marinko Beljo dobio 66 glasova

-Kako nisam tipična linija politike, nego dolazim iz gospodarstva, naglasak će biti na gospodarstvo, na mladim ljudima, te na jačanju Županijskog odbora HDZ-a.Mogu reći da je bila dosta fer i korektna igra i sve je prošlo na visokom nivou, istaknuo je Milinković.

 

Na početku izbora u HDZ-u na nivou Vukovarsko-srijemske županije, sve nazočne uvodno su pozdravili dosadašnji predsjednik Božo Galić, te Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a.

 

Marinko Lukenda iz Vinkovaca izabran za potpredsjednika HSU-a

VINKOVCI-Na 12. izbornoj Skupštini HSU-a održanoj u iZagrebu zabrano je novo rukovodstvo stranke među kojima je i Marinko Lukenda iz Vinkovaca izabran nadpolovičnom većinom za potpredsjednika HSU-a

Moramo naglasiti da je Marinko Lukenda do sada najmlađi potpredsjednik HSU-a od osnutka stranke te ujedno do sada najviše rangirani član HSU-a iz Vukovarsko-srijemske županije.

-''Ovo mi je samo poticaj i obaveza za još veću borbu za prava umirovljenika i drugih građana,kako mirovinskih,socijalnih, tako i u drugim segmentima života  u našoj Slavoniji i Republici Hrvatskoj. Na održanoj Skupštini u Nadzorni odbor HSU-a izabrano je 5 članova, među kojima je i  Katica Šipić iz Starih Mikanovaca što je dodatna pohvala našoj Županijskoj organizaciji na dosadašnjem radu, izjavio je Marinko Lukenda nakon 12. izborne Skupštine HSU-a.