Najave

Politika

Prvosvibanjski grah HNS-a i HSU-a na vinkovačkom izletištu Sopot

VINKOVCI-Druženje s građanima na vinkovačkom izletištu Sopot uz prvosvibanjski grah organizirale su već tradicionalno dvije partnerske gradske podružnice HNS i HSU. Dobro ozračje potjeralo je kišne oblake, a podijeljeno je oko 200 porcija graha.

-„Posebno nam je drago što nas je, usprkos nesklonoj vremenskoj prognozi, vrijeme odlično poslužilo pa smo u dobrom raspoloženju s našim kolegama iz HSU-a uspjeli realizirati tradicionalno prvosvibanjsko druženje s našim članovima, simpatizerima i ostalim građanima koji su ovu nedjelju odabrali provesti na popularnom vinkovačkom izletištu. Iako su neslavna vremena za radnike u Hrvatskoj, od čega ih je veliki broj, nažalost, potražilo egzistenciju u drugim zemljama, ova međunarodna tradicija obilježavanja 1. svibnja treba biti putokaz svima nama da ustrajemo u borbi za prava čovjeka i radnika s optimizmom i vjerom kako ipak dolaze bolja vremena“, naglasila je ovom prilikom predsjednica HNS-a Vinkovci Mirna Krajina-Andričević.

Podršku akciji dalo je županijsko predsjedništvo HNS-a na čelu s Nenadom Bučkom.

„Čestitka u povodu današnjeg dana prigoda je i za objavu rezultata peticije protiv povećanja dopunskog zdravstvenog osiguranja koja je okončana  jučerašnjim danom. Samo u gradu Vinkovcima ovu je inicijativu svojim potpisom podržalo preko 2 000 građana, te se ovim putem zahvaljujemo i vinkovačkom HNS-u koji nam je, kao i svaki put, svojim sudjelovanjem dao potporu, a čime nastavljamo našu dobru suradnju u gradu Vinkovcima. I to je jedan od načina kako zajedničkom inicijativom možemo ustrajati u borbi za prava naših građana koji, iz dana u dan, bivaju opterećeni novim nametima“, rekao je prigodno županijski čelnik HSU-a Marinko Lukenda.

Druženje na Sopotu okončano je u poslijepodnevnim satima, uz zajedničku čestitku građanima u povodu Međunarodnog praznika rada. 

 

 

Peticije protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja u Vinkovcima

VINKOVCI-Nakon najave poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja  Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) je inicirala prikupljanje potpisa peticije protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja na nivou cijele Hrvatske, pa tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

''Našoj inicijativi u Vinkovcima su se pridružile i ostale političke stranke kao SDP,HNS, HDSSB i ostali koji smatraju da ta mjera nije reforma nego udar na najsiromašniji dio građana.Odaziv građana je ogroman, kako u Vinkovcima tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji.Tako je u Vinkovcima organizirano prikupljanje potpisa srijedom i subotom na glavnom ulazu u tržnicu iz ulice Kralja Zvonimira te u gradskom parku na Trgu bana Josipa Šokčevića.Nakon devet dana trajanja akcije, očekivano veliki broj prikupljenih potpisa samo je potvrda našeg mišljenja o neopravdanosti poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja i naše odluke da krenemo u ovu akciju te poticaj da nastavimo i dalje, istaknuo je Marinko Lukenda, predsjednik Županijske organizacije HSU-a Vukovarsko-srijemske županije.

Kako je najavljeno prikupljanje potpisa se nastavlja do 30.travnja.

 

Mladen Karlić izabran za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci

VINKOVCI-U dvorani ''Barun Trenk'' u Vinkovcima održana je Izborna skupština Gradskog odbora  HDZ-a Vinkovci. 

Za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci izabran je Mladen Karlić. Za članove Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci izabrani su: Ivan Bosančić, Vedran Čuljak, Kata Krešić, Dražen Milinković, Gabrijel Šokičić, Ivica Čutura, Miroslav Meštrović, Luka Kraljević, Ivan Barbarić, Dalibor Šandrk, Elvis Kovačević, Marko DujmiĆ, Vladimir Čavlović, Željko Raguž, Mario Dražić, Mijat Kurtušić, Stijepo Jurišić, Igor Čordašić, Krunoslav Josip Čačić i Tomislav Borković. 

Osim toga, na skupštini su se birali članovi Nadzornog odbora, izaslanici za Županijsku skupštinu i izaslanik za 17. Opći sabor HDZ-a.

 

Ištvančić, Ćorić i Ivanković pokreću snimanje dokumentarnog filma ''Okupirana Šarengradska Ada''

ŠARENGRAD-Šarengradska Ada je umjetno stvoren riječni otok površine 999 hektara. Stvoren je 1892.godine prokopom novog Dunava radi stvaranja preduvjeta za nesmetan riječni promet. Samim tim evidentno je nedjeljivi dio hrvatskog teritorija. 

Nakon Kopačkog rita to je najveći ornitološki rezervat u ovom dijelu Europe, najveće prirodno mrjestilište divljeg šarana na Dunavu, stanište velikog broja divljih životinja, bogato lovište, dom rijetkih gnijezda gotovo izumrlih orlova ribara te stanište kvalitetnog i rijetkog drveća i bilja. Prije Domovinskog rata na njoj su stanovnici Šarengrada na prirodan način uzgajali tisuće svinja i krava te stotine konja. Više desetaka riječnih ribara Alasa bilo je registrirano te na taj način prehranjivalo svoje obitelji. Danas, nažalost imamo registriranog samo jednog ribara Alasa.

Tijekom Domovinskog rata ista je zajedno sa velikim dijelovima istočne Hrvatske okupirana te nažalost ni dvadeset godina nakon mirne reintegracije nije vraćena u potpuni suverenitet RH. Nekadašnji predsjednik VMO Šarengrad, a danas vijećnik VMO Šarengrad i saborski zastupnik Pero Ćorić je često progovarao o važnosti Šarengradske Ade te o posljedicama bezočne pljačke i devastacije tijekom njene okupacije od strane srpskih agresora. Opisivao je današnje stanje govoreći da Adi danas ne treba gospodar nego sluga koji će upravo na takav način gospodariti i vratiti je u prvobitno stanje. Upravo iz navedenih razloga pokrenuta je inicijativa snimanja dokumentarnog filma „ Okupirana Šarengradska Ada“. Pero Ćorić se pojavljuje u pripremama za prvu klapu ovog dokumentarca kao stručni suradnik, Antun Ivanković kao producent u ime nositelja projekta Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, a hrvatski filmski redatelj Branko Ištvančić kao redatelj ovog dokumentarca. Na tu temu održan je radni sastanak u kabinetu Kluba zastupnika HSP AS u Hrvatskom saboru dana 13.04.2016. u 12,00 h. Na radnom sastanku sudjelovali su Pero Ćorić, Branko Ištvančić, Antun Ivanković te zastupnik HSP AS u Hrvatskom saboru prim.dr. Ivan Kirin.

 Dokumentarni film, kao autorsko djelo Branka Ištvančića, počet će se snimati tijekom ljeta ove godine na autentičnim lokacijama tijekom svih godišnjih doba, a očekuje se njegov završetak u ljeto 2017.godine. Cilj snimanja ovog filma jeste podsjetiti na nekadašnja vremena, sačuvati istinu iz vremena okupacije te ubrzati procese revitalizacije i oživljavanja Šarengradske Ade te svakako njen povratak u okrilje Hrvatske.

 

Provedeni unutarstranački izbori u Temeljnim ograncima HDZ Vinkovci

VINKOVCI-Gradski odbor HDZ-a Vinkovci u razdoblju od 29. ožujka 2016. do 11. travnja 2016. proveo je unutarstranačke izbore u Temeljnim ograncima HDZ Vinkovci. 

Na svakoj Izbornoj skupštini birao se predsjednik/predsjednica Temeljnog ogranka, članovi Izvršnog odbora i izaslanici na gradsku izbornu skupštinu.

Prema postignutim rezultatima, za predsjednike su izabrani: 

U Temeljnom ogranku  HDZ „Lenije“ Dalibor Šandrk

U Temeljnom ogranku HDZ „Centar“ Luka Kraljević

U Temeljnom ogranku HDZ „Stjepan Radić“ Zlatko Knežević

U Temeljnom ogranku HDZ „12 redarstvenika“ Grozdana Mauer

U Temeljnom ogranku HDZ „Zagrebački blok“ Marko Dujmić

U Temeljnom ogranku HDZ „Slavija“ Mario Dražić

U Temeljnom ogranku HDZ „Lapovci“ Nikola Jurković

U Temeljnom ogranku HDZ „Mirkovci“ Igor Čordašić

U Temeljnom ogranku HDZ „Vinkovačko Novo selo“ Tomislav Filipović

U Temeljnom ogranku HDZ „Ban Jelačić“ Stijepo Jurišić

U Temeljnom ogranku HDZ „Kolodvor“ Krunoslav Josip Čačić

U Temeljnom ogranku HDZ „Mala Bosna“ Željko Raguž

Nakon izbora u temeljnim ograncima slijedi gradska izborna skupština.Osim toga, 17. travnja 2016. godine provest će se izbori za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Svi članovi vinkovačkog HDZ-a toga dana glasovanje mogu izvršiti u uredu HDZ, Duga ulica 23, u vremenu od 8:00 do 19:00 sati. 

 

SDFŽ GO Vinkovci uspješno organizirao akciju prodaje tulipana, omiljenog cvijeta Ane Rukavine

VINKOVCI-U središnjem gradskom parku, drugu godinu zaredom uspješno je organizirana od strane  Socijaldemokratskog foruma žena Gradske organizacije SDP-a Vinkovci i odaziv građana je bio dobar.

Prema riječima Nataše Čopčić, predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena Gradske organizacije SDP-a Vinkovci akcijom se želi  pridonijeti uspjehu rada Zaklade "Ana Rukavina" i ostvarenju njenih ciljeva te formiranju i prikupljanju uzoraka za Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. 

Zaklada Ana Rukavina osnovana je početkom 2007. godine s misijom sustavnog rada na proširenju Registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži i osnivanja javne Banke krvi iz pupkovine. U ovom trenutku prema podacima Zaklade registrirano je 50.988 potencijalnih darivatelja, dok je broj tipiziranih darivatelja 47.424. Daljnjem razvoju Registra pridonijet će i akcija Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a pod nazivom “Omiljeni cvijet Ane Rukavine”.

 

HSP AS : ''Sud pravde u Haagu je potvrdio kako je ustvari politički sud''

ZAGREB-HSP AS najoštrije osuđuje skandaloznu oslobađajuću presudu Haškog suda koji je dana 31.03.2016. oslobodio Vojislava Šešelja bilo kakve odgovornosti za ratne zločine na području Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Oslobađanjem po svim točkama optužnice, Haški sud je tako dao legitimitet krvničkom djelovanju Vojislava Šešelja i njegovih dragovoljaca koji su 8 godina činili zvjerske zločine, silovali, ubijali i protjerivali Hrvate i ostalo nesrpsko stanovništvo s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Vojvodine. 

Nakon ovakve presude teško je se oteti dojmu kako se Haški sud zapravo povodio kriterijem „osudimo Radovana Karadžića, oslobodimo Šešelja“. Činjenica je kako je, uz Slobodana Miloševića, Vojislav Šešelj bio i ostao politički krvnik koji je odgovoran za ratove i žrtve u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini. On je svojim političkim istupima i aktivnim organiziranjem dobrovoljaca odgovoran za sijanje smrti po Hrvatskoj. 

Vojislav Šešelj je svojim političkim istupima kako u Srbiji tako i na okupiranim dijelovima Hrvatske, o kojima postoje video zapisi, izricao mržnju prema Hrvatima i ostalom nesrpskom stanovništvu te je takvim istupima izravno utjecao na terorističke akcije pobunjenih Srba na okupiranom dijelu Hrvatske i zločine od Vukovara, Škabrnje, Voćina, Đeletovaca, Lovasa pa sve do Dubrovnika. Uz nemjerljive ljudske i materijalne gubitke u Hrvatskoj i BiH, posebno boli žrtva vojvođanskih Hrvata koji su protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta, a za što je izravno odgovoran Vojislav Šešelj i tadašnji članovi Srpske radikalne stranke,  sada najviši dužnosnici Srbije. 

Nakon ovakve presude Haškog suda, HSP AS očekuje od vlasti Srbije da postupi odgovorni i poduzme mjere protiv Vojislava Šešelja, jer upravo je aktualna vlast te države najupućenija u stvarnu zločinačku ulogu Šešelja u Domovinskom i ostalim ratovima na području tkz. Jugoslavije. Posebno je zabrinjavajuća izjava nakon presude Vojislava Šešelja kako je ideja velike Srbije besmrtna što je izravna prijetnja novom ratnom osvajanja hrvatskog teritorija. S obzirom kako su današnji premijer Aleksandar Vučić i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bili prvi suradnici Šešelja i jasno i glasno su zagovarali ideju Velike Srbije, od istih očekujemo da se od takve izjave javno ograde, a u protivnom ćemo ustrajati u hrvatskoj blokadi toj i takvoj Srbiji za ulazak u EU. 

Kako je ipak riječ o nepravomoćnoj presudi, HSP AS očekuje dodatni napor tužiteljstva kako bi pravomoćnom presudom Vojislav Šešelj u konačnici ipak bio osuđen kao ratni zločinac. Po pitanju političkog djelovanja u Hrvatskoj, HSP AS će raditi na jedinstvu svih hrvatskih stranaka u osudi ovakve sramotne presude Haškog suda te zajedništvo u nastupu i stavu oko pitanja ulaska Srbije u EU. Dok ta zemlja ne raščisti sa svojom agresorsko-zločinačkom ratnom prošlošću, svi zajedno moramo ustrajati, bez obzira na eventualne pritiske izvana, u jasnoj osudi te i takve Srbije, kao i njenog ulaska u civilizirane EU integracije.