Najave

Raspored događanja za siječanj 2019. u ...
Raspored događanja za siječanj 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA   ...

Politika

Dražen Milinković novi predsjednik HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije

VINKOVCI-Kako je bilo najavljeno u petak su održani izbori za predsjednika HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, a novi predsjednik u četverogodišnjem mandatu je Dražen Milinković, koji na mjestu predsjednika zamijenio dosadašnjeg Božu Galića, župana vukovarsko-srijemskog.

Izaslanici njih 332 birali su između tri kandidata i to: Dražena Milinkovića (Vinkovci), Josipa Šarića (Otok) i Marinka Belje (Tovarnik). Ako se dotaknemo samih kandidata Dražen Milinković poznat je kao direktor vinkovačkog Vodovoda, Josip Šarić kao dugogodišnji  gradonačelnik Otoka, a Marinko Beljo prvo kao načelnik Općine Tovarnik, a onda i niz godina kao predstojnik Ureda župana. 

 

Nakon prebrojavanja glasova Dražen Milinković je dobio 171 glas, Josip Šarić 88 glasova, dok je Marinko Beljo dobio 66 glasova

-Kako nisam tipična linija politike, nego dolazim iz gospodarstva, naglasak će biti na gospodarstvo, na mladim ljudima, te na jačanju Županijskog odbora HDZ-a.Mogu reći da je bila dosta fer i korektna igra i sve je prošlo na visokom nivou, istaknuo je Milinković.

 

Na početku izbora u HDZ-u na nivou Vukovarsko-srijemske županije, sve nazočne uvodno su pozdravili dosadašnji predsjednik Božo Galić, te Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a.

 

 

Marinko Lukenda iz Vinkovaca izabran za potpredsjednika HSU-a

VINKOVCI-Na 12. izbornoj Skupštini HSU-a održanoj u iZagrebu zabrano je novo rukovodstvo stranke među kojima je i Marinko Lukenda iz Vinkovaca izabran nadpolovičnom većinom za potpredsjednika HSU-a

Moramo naglasiti da je Marinko Lukenda do sada najmlađi potpredsjednik HSU-a od osnutka stranke te ujedno do sada najviše rangirani član HSU-a iz Vukovarsko-srijemske županije.

-''Ovo mi je samo poticaj i obaveza za još veću borbu za prava umirovljenika i drugih građana,kako mirovinskih,socijalnih, tako i u drugim segmentima života  u našoj Slavoniji i Republici Hrvatskoj. Na održanoj Skupštini u Nadzorni odbor HSU-a izabrano je 5 članova, među kojima je i  Katica Šipić iz Starih Mikanovaca što je dodatna pohvala našoj Županijskoj organizaciji na dosadašnjem radu, izjavio je Marinko Lukenda nakon 12. izborne Skupštine HSU-a.

 

Prvosvibanjski grah HNS-a i HSU-a na vinkovačkom izletištu Sopot

VINKOVCI-Druženje s građanima na vinkovačkom izletištu Sopot uz prvosvibanjski grah organizirale su već tradicionalno dvije partnerske gradske podružnice HNS i HSU. Dobro ozračje potjeralo je kišne oblake, a podijeljeno je oko 200 porcija graha.

-„Posebno nam je drago što nas je, usprkos nesklonoj vremenskoj prognozi, vrijeme odlično poslužilo pa smo u dobrom raspoloženju s našim kolegama iz HSU-a uspjeli realizirati tradicionalno prvosvibanjsko druženje s našim članovima, simpatizerima i ostalim građanima koji su ovu nedjelju odabrali provesti na popularnom vinkovačkom izletištu. Iako su neslavna vremena za radnike u Hrvatskoj, od čega ih je veliki broj, nažalost, potražilo egzistenciju u drugim zemljama, ova međunarodna tradicija obilježavanja 1. svibnja treba biti putokaz svima nama da ustrajemo u borbi za prava čovjeka i radnika s optimizmom i vjerom kako ipak dolaze bolja vremena“, naglasila je ovom prilikom predsjednica HNS-a Vinkovci Mirna Krajina-Andričević.

Podršku akciji dalo je županijsko predsjedništvo HNS-a na čelu s Nenadom Bučkom.

„Čestitka u povodu današnjeg dana prigoda je i za objavu rezultata peticije protiv povećanja dopunskog zdravstvenog osiguranja koja je okončana  jučerašnjim danom. Samo u gradu Vinkovcima ovu je inicijativu svojim potpisom podržalo preko 2 000 građana, te se ovim putem zahvaljujemo i vinkovačkom HNS-u koji nam je, kao i svaki put, svojim sudjelovanjem dao potporu, a čime nastavljamo našu dobru suradnju u gradu Vinkovcima. I to je jedan od načina kako zajedničkom inicijativom možemo ustrajati u borbi za prava naših građana koji, iz dana u dan, bivaju opterećeni novim nametima“, rekao je prigodno županijski čelnik HSU-a Marinko Lukenda.

Druženje na Sopotu okončano je u poslijepodnevnim satima, uz zajedničku čestitku građanima u povodu Međunarodnog praznika rada. 

 

Peticije protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja u Vinkovcima

VINKOVCI-Nakon najave poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja  Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) je inicirala prikupljanje potpisa peticije protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja na nivou cijele Hrvatske, pa tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

''Našoj inicijativi u Vinkovcima su se pridružile i ostale političke stranke kao SDP,HNS, HDSSB i ostali koji smatraju da ta mjera nije reforma nego udar na najsiromašniji dio građana.Odaziv građana je ogroman, kako u Vinkovcima tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji.Tako je u Vinkovcima organizirano prikupljanje potpisa srijedom i subotom na glavnom ulazu u tržnicu iz ulice Kralja Zvonimira te u gradskom parku na Trgu bana Josipa Šokčevića.Nakon devet dana trajanja akcije, očekivano veliki broj prikupljenih potpisa samo je potvrda našeg mišljenja o neopravdanosti poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja i naše odluke da krenemo u ovu akciju te poticaj da nastavimo i dalje, istaknuo je Marinko Lukenda, predsjednik Županijske organizacije HSU-a Vukovarsko-srijemske županije.

Kako je najavljeno prikupljanje potpisa se nastavlja do 30.travnja.

 

Mladen Karlić izabran za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci

VINKOVCI-U dvorani ''Barun Trenk'' u Vinkovcima održana je Izborna skupština Gradskog odbora  HDZ-a Vinkovci. 

Za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci izabran je Mladen Karlić. Za članove Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci izabrani su: Ivan Bosančić, Vedran Čuljak, Kata Krešić, Dražen Milinković, Gabrijel Šokičić, Ivica Čutura, Miroslav Meštrović, Luka Kraljević, Ivan Barbarić, Dalibor Šandrk, Elvis Kovačević, Marko DujmiĆ, Vladimir Čavlović, Željko Raguž, Mario Dražić, Mijat Kurtušić, Stijepo Jurišić, Igor Čordašić, Krunoslav Josip Čačić i Tomislav Borković. 

Osim toga, na skupštini su se birali članovi Nadzornog odbora, izaslanici za Županijsku skupštinu i izaslanik za 17. Opći sabor HDZ-a.

 

Ištvančić, Ćorić i Ivanković pokreću snimanje dokumentarnog filma ''Okupirana Šarengradska Ada''

ŠARENGRAD-Šarengradska Ada je umjetno stvoren riječni otok površine 999 hektara. Stvoren je 1892.godine prokopom novog Dunava radi stvaranja preduvjeta za nesmetan riječni promet. Samim tim evidentno je nedjeljivi dio hrvatskog teritorija. 

Nakon Kopačkog rita to je najveći ornitološki rezervat u ovom dijelu Europe, najveće prirodno mrjestilište divljeg šarana na Dunavu, stanište velikog broja divljih životinja, bogato lovište, dom rijetkih gnijezda gotovo izumrlih orlova ribara te stanište kvalitetnog i rijetkog drveća i bilja. Prije Domovinskog rata na njoj su stanovnici Šarengrada na prirodan način uzgajali tisuće svinja i krava te stotine konja. Više desetaka riječnih ribara Alasa bilo je registrirano te na taj način prehranjivalo svoje obitelji. Danas, nažalost imamo registriranog samo jednog ribara Alasa.

Tijekom Domovinskog rata ista je zajedno sa velikim dijelovima istočne Hrvatske okupirana te nažalost ni dvadeset godina nakon mirne reintegracije nije vraćena u potpuni suverenitet RH. Nekadašnji predsjednik VMO Šarengrad, a danas vijećnik VMO Šarengrad i saborski zastupnik Pero Ćorić je često progovarao o važnosti Šarengradske Ade te o posljedicama bezočne pljačke i devastacije tijekom njene okupacije od strane srpskih agresora. Opisivao je današnje stanje govoreći da Adi danas ne treba gospodar nego sluga koji će upravo na takav način gospodariti i vratiti je u prvobitno stanje. Upravo iz navedenih razloga pokrenuta je inicijativa snimanja dokumentarnog filma „ Okupirana Šarengradska Ada“. Pero Ćorić se pojavljuje u pripremama za prvu klapu ovog dokumentarca kao stručni suradnik, Antun Ivanković kao producent u ime nositelja projekta Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, a hrvatski filmski redatelj Branko Ištvančić kao redatelj ovog dokumentarca. Na tu temu održan je radni sastanak u kabinetu Kluba zastupnika HSP AS u Hrvatskom saboru dana 13.04.2016. u 12,00 h. Na radnom sastanku sudjelovali su Pero Ćorić, Branko Ištvančić, Antun Ivanković te zastupnik HSP AS u Hrvatskom saboru prim.dr. Ivan Kirin.

 Dokumentarni film, kao autorsko djelo Branka Ištvančića, počet će se snimati tijekom ljeta ove godine na autentičnim lokacijama tijekom svih godišnjih doba, a očekuje se njegov završetak u ljeto 2017.godine. Cilj snimanja ovog filma jeste podsjetiti na nekadašnja vremena, sačuvati istinu iz vremena okupacije te ubrzati procese revitalizacije i oživljavanja Šarengradske Ade te svakako njen povratak u okrilje Hrvatske.

 

Provedeni unutarstranački izbori u Temeljnim ograncima HDZ Vinkovci

VINKOVCI-Gradski odbor HDZ-a Vinkovci u razdoblju od 29. ožujka 2016. do 11. travnja 2016. proveo je unutarstranačke izbore u Temeljnim ograncima HDZ Vinkovci. 

Na svakoj Izbornoj skupštini birao se predsjednik/predsjednica Temeljnog ogranka, članovi Izvršnog odbora i izaslanici na gradsku izbornu skupštinu.

Prema postignutim rezultatima, za predsjednike su izabrani: 

U Temeljnom ogranku  HDZ „Lenije“ Dalibor Šandrk

U Temeljnom ogranku HDZ „Centar“ Luka Kraljević

U Temeljnom ogranku HDZ „Stjepan Radić“ Zlatko Knežević

U Temeljnom ogranku HDZ „12 redarstvenika“ Grozdana Mauer

U Temeljnom ogranku HDZ „Zagrebački blok“ Marko Dujmić

U Temeljnom ogranku HDZ „Slavija“ Mario Dražić

U Temeljnom ogranku HDZ „Lapovci“ Nikola Jurković

U Temeljnom ogranku HDZ „Mirkovci“ Igor Čordašić

U Temeljnom ogranku HDZ „Vinkovačko Novo selo“ Tomislav Filipović

U Temeljnom ogranku HDZ „Ban Jelačić“ Stijepo Jurišić

U Temeljnom ogranku HDZ „Kolodvor“ Krunoslav Josip Čačić

U Temeljnom ogranku HDZ „Mala Bosna“ Željko Raguž

Nakon izbora u temeljnim ograncima slijedi gradska izborna skupština.Osim toga, 17. travnja 2016. godine provest će se izbori za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Svi članovi vinkovačkog HDZ-a toga dana glasovanje mogu izvršiti u uredu HDZ, Duga ulica 23, u vremenu od 8:00 do 19:00 sati.