Pause
  • 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

  • 6

  • 7

VINKOVCI-Projekt ukupne vrijednosti 6.701.725,88 kn financira se u 100 % iznosu sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali”. Projekt je započeo sa provedbom 01. prosinca 2017. godine, Odlukom o financiranju Upravljačkog tijela - Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Grad Vinkovci je nositelj projekta koji će trajati 30 mjeseci, od prosinca 2017. do svibnja 2020. godine, a provodi se u suradnji sa partnerima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područni ured Vinkovci i Centrom za socijalnu skrb Vinkovci. 

Projekt kao i cjelokupni program Zaželi u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Također podupire provedbu smjernica politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva pogotovo uzevši u obzir da su sudionice projekta žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Cilj projekta je zapošljavanje 50 dugotrajno nezaposlenih žena s područja Vinkovaca koje su prijavljene na evidenciji nezaposlenih HZZ-a. Projektom će se kroz programe osposobljavanja i obrazovanja osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, a zapošljavanjem će se ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva, te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika, primatelja pomoći i njega u kući.

-Ovo je jedan projekt koji se lijepo razvijao i sada dolazimo do kulminacije kada zapošljavamo žene koje se teško zapošljavaju i drago mi je da ćemo kroz projekt pružiti priliku da se ljudi obrazuju, ali u konačnici da pomognu našim sugrađanima kroz svoj rad. Projekt ''Zaželi'' je izuzetno bitan jer mi nikada našim sredstvima u toj mjeri nebi mogli doprinijeti pomoći našim sugrađanima, rekao Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

U okviru projekta već je proveden natječaj za zapošljavanje žena, te je Grad Vinkovci donio Odluku o  zapošljavanju 50 žena na razdoblje od 2 godine. Ciljna skupina žena su nezaposlene žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih HZZ-a s naglaskom na posebno ranjive skupine: žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi (domova za djecu) i udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i sl. liječene ovisnice, povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine, beskućnice.

Prije početka rada koje je planirano za svibanj 2018. godine korisnicama projekta, nezaposlenim ženama omogućeno je dodatno obrazovanje odnosno osposobljavanje za njegovateljicu starijih i nemoćnih osoba i geronto domaćicu. Također, svakoj novozaposlenoj ženi osigurati će se osnovna radna odjeća, oprema i bicikl u svrhu bržeg i lakšeg izvršavanja obaveza prema korisnicima.

Pružajući pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima, održavanju stambenog prostora, brigu o higijeni, socijalnoj integraciji i slično 50 novozaposlenih žena će svojim radom i aktivnostima poboljšati vlastite prilike, ali i kvalitetu života 250 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju koji će koristiti nove usluge njege i pomoći u kući.

Projekt je pripremila Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. te  također pruža tehničku pomoć u provedbi ovog vrijednog projekta.

 

 

NUŠTAR- U sklopu poziva „Unaprjeđenje pismenosti - temelj cjeloživotnog učenja", usmjerenoga na unaprjeđenje različitih vrsta pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola, Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar odobren je projekt „SLIKA – Sva lica knjiga“.

Projekt se financira kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali" 2014. - 2020. Europskog socijalnog fonda.

Partneri u projektu su Gimnazija Matije Antuna Reljkovića Vinkovci i Dječji vrtić Vrtuljak Nuštar te Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. čiji su djelatnici odradili svu pripremu projektne dokumentacije.

Ukupna vrijednost poziva bila je 26 milijuna i 775 tisuća kuna. Na natječaj se prijavilo više od 200 škola, a odabrano je samo 10 % najboljih.

Vrijednost ovoga projekta je 1.466.095,56 kuna što će se utrošiti na opremanje ustanova i edukaciju djelatnika kako bi ostvarili unaprijed zadane ciljeve - unaprijediti različite vrste pismenosti kao temelj stjecanja ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje te povećati kapacitete odgojno-obrazovnih ustanova za provedbu aktivnosti u okviru školskog kurikuluma usmjerenih na razvoj jedne ili više vrsta pismenosti.

Projekt je započeo svečanim potpisivanjem ugovora u Ministarstvu znanosti i obrazovanja 30. studenoga 2017. i trajat će 2 godine. Bit će obuhvaćeno najmanje 120 učenika i 41 djelatnik.

Dvije su faze projekta: Novim znanjima u budućnost i Povratak u budućnost.

U prvoj fazi planirane su 23 različite edukacije ukupnog trajanja oko 300 sati dok su u drugoj fazi projekta planirane radionice s učenicima s ciljem unaprjeđenja čitalačke, digitalne, informacijske, medijske, multikulturalne i drugih vrsta pismenosti, studijske posjete drugim institucijama i terenske nastave.

Rezultat projekta bit će 5 izrađenih različitih nastavnih planova i programa izvannastavnih aktivnosti i 2 digitalna repozitorija.

 

VUKOVAR-Republika Hrvatska 15. siječnja ove godine obilježava 26. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, budući je 15. siječnja 1992. godine Republika Hrvatska postala međunarodno priznata zemlja, kao neovisna i samostalna država.

Toga datuma obilježava se i 20. obljetnica uspješno obavljene mirne reintegracije i završetka mandata UNTAES-a, kada je 15.siječnja 1998.godine završen proces okupiranih područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Veliku zaslugu u tim procesima, što nikada nećemo zaboraviti, imali su naši hrabri hrvatski branitelji koji su spremno stali u obranu Domovine.

Kao i svake godine, obilježeni su ovi značajni događaji u povijesti stvaranja Republike Hrvatske te je odana zahvala svima onima koji su svoje živote položili u temelje Lijepe naše, polaganjem zajedničkog vijenca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, predvođeno županom Božom Galićem, položilo je zajednički vijenac sa saborskim zastupnicima, gradonačelnicima i načelnicima, pročelnicima Upravnih odjela, vijećnicima Županijske skupštine, potom predstavnicima Policijske uprave Vukovarsko-srijemske županije koje je predvodio načelnik PP Vukovar Miro Bradić, Glavnog stožera oružanih snaga RH – sa zapovjednikom Zapovjedništva gardijske oklopno mehanizirane brigade HV, brigadnim generalom Denisom Tretinjakom te predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara. 

Molitvu je predvodio dekan Vukovarskog dekanata, župnik Župe sv. Filipa i Jakova i gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Ivica Jagodić.

 

VINKOVCI-U sklopu provedbe pilot projekta ''e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola'' danas je u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima održan treći regionalni webinar na temu “Primjena IKT-a u nastavi računalstva i matematike”.

Webinar, kojem je uživo prisustvovalo 26 sudionika, a još ga je 220 sudionika pratilo online, održale su Darija Dasović Rakijašić i Tomislava Čuljak profesorice iz spomenute vinkovačke srednje škole. 

Darija Dasović Rakijašić radi kao prof. mentor računalstva, te je voditeljica Županijskog stručnog vijeća nastavnika informatike/računalstva srednjih škola Vukovarsko-srijemske županije. U svom je izlaganju naglasak stavila na sigurno i odgovorno korištenje online aplikacija uz pomoć AAI@Edu.hr sustava te je sudionicima pokazala kako nastavu računalstva izvoditi uz podršku Loomen kolegija i Office365 alata (Outlook, OneNote, Forms, Sway). 

Tomislava Čuljak je profesorica matematike, administrator e-Dnevnika i voditeljica školskog projektnog tima u projektu e-Škole u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci. Tijekom svog dijela predavanja pokazala je sudionicima kako koristiti informacijsko-komunikacijske tehnologije dobivene u sklopu projekta u radu s učenicima 3. i 4. razreda. Kao pozitivne primjere Čuljak je istaknula Geogebru, primjenom koje učenici brže i lakše uče te uočavaju, kao i kviz Kahoot koji je odličan za ponavljanje teorijskog znanja na zabavan način.

 

SPAČVA-Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao je Smještajno-obučni centar pri PU vukovarsko-srijemskoj koji se nalazi u bivšem hotelu Spačva na autocesti Županja-Lipovac, nedaleko graničnog prijelaza Bajakovo, 

 "Policijski službenici iz susjednih županija svaki dan su putovali na ispomoć na granicu sa Srbijom, što je stvaralo i dodatne troškove i efikasnost je bila na nižoj razini, s obzirom da im se u smjenu uračunavalo i vrijeme putovanja. S druge strane, u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj su za tih nekoliko sati, koje su se gubili svaki dan, morali angažirati dodatne snage, opet na prekovremene sate. nalazi na idealnom lokaciji, u blizini autoceste i državne granice, sigurnost koje će se otvaranjem ovog centra pojačati jer 120 policajaca, koliko ih je sada smješteno u Spačvi, mogu vrlo brzo reagirati na svaku iznenadnu situaciju, rekao je Božinović.

- "Granični policajci koji rade jedan vrlo zahtjevan posao sada imaju uvjete koje želim da ima svaki hrvatski policajac kada mu se daju dodatne zadaće", rekao je Božinović i dodao kako će se pored pružanja smještaja, u centru provoditi i druge aktivnosti, poput obuke i specijalističkih tečajeva, koji će se u suradnji s Frontexom provoditi i s graničnim policijama članica EU.

 

NIJEMCI-U uredu Općinskog načelnika Općine Nijemci Vjekoslava Belajevića, upriličeno je potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija za akademsku godinu 2017./2018.

Tom prigodom, Općinski načelnik Općine Nijemci, Vjekoslav Belajević potpisao je 12 ugovora o dodjeli stipendija.

Uvažavajući osnovne kriterije za dodjelu stipendija studentima - nadarenost, prosjek ocjena, socijalni status, a od ove godine posebno su bodovani studenti koji se obrazuju na studijima navedenim u preporuci za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za godinu raspisanog natječaja, Općina Nijemci je u Proračunu za 2018. godinu osigurala sredstva za stipendije, potpore i potpore učenicima srednjih škola, koji stanuju u đačkim domovima.

Tako je, osim 12 stipendija Općina Nijemci za akademsku godinu 2017./2018. dodijelila i osam  potpora studentima, te pet potpora srednjoškolcima  s prebivalištem u Općini Nijemci koji su smješteni u đačkim domovima, a koji su slabijeg imovinskog stanja.

 

VUKOVAR-Započeo je novi projekt  Ekonomske škole Vukovar, a riječ je o projektu koji se provodi na području Vukovarsko-srijemske županije. Partneri na projektu su Učilište Studium – ustanova za obrazovanje odraslih iz Vukovara, Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca iz Vinkovca i OŠ Nikole Tesle iz Mirkovaca.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i odobren je za financiranje u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava Poziva UP.03.2.2.03. “Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja”. 

-Opći cilj ovog projekta je povećanje kapaciteta odgojno obrazovnih ustanova u VSŽ za razvoj interkulturalne i digitalne pismenosti kroz izradu i provedbu novih izvannastavnih aktivnosti. Projektom će se unaprijediti znanja i vještine odgojno obrazovnih radnika u interkulturalnoj i digitalnoj pismenosti. Razviti će se dvije izvannastavne aktivnosti za srednje škole i četiri izvannastavne aktivnosti za osnovne škole. Kao temelj unaprjeđenja pismenosti ovog projekta razviti će Portal Škole jednakih različitosti koji će biti rezultat svih izvannastavnih aktivnosti. Kroz povećanje kapaciteta odgojno obrazovnih radnika za interkulturalnu i digitalnu pismenost i nabavu potrebne opreme stvoriti će se preduvjeti za uspješnu provedbu razvijenih izvannastavnih aktivnosti te će na taj način učenici spomenutih ustanova dobiti priliku za boljim i zajedničkim životom u zajednici, Razvoj Portala Škole jednakih različitosti temelj je razvoja svijesti o potrebama interkulturalne  i digitalne pismenosti na ovom području, istaknula je Vedrana Žilić koordinatorica projekta

Trajanje projekta je 24 mjeseca ,a ukupna vrijednost je 1.199.006,88 kn od čega financiranje Europske unije iznosi sto posto.

 

Zadnje Vijesti:
(17/01) Visoke pobjede momčadi CD design i Lokomotive na početku nove amaterske stolnoteniske sezone - ' VINKOVCI-U prostorijama Fitness centra Zara, započela je nova sezona vinkovačke lige amatera stolnog tenisa, popularni VLAST.  Liga stolnoteniskih amatera u ovoj sezoni zima/proljeće 2018, okupila je  tridesetak zaljubljenika u celuloidnu lopticu, bez obzira na godine i dob. Rezultati prvog ...
(17/01) Uhićeno pet osoba zbog zlouporabe opojnih droga - ' VINKOVCI-Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave vukovarsko-srijemske proveli su kriminalistička istraživanja nad 38-godišnjakom iz Osijeka, 42-godišnjakom iz Vinkovaca, 44-godišnjakom iz Vinkovaca, 57-godišnjakom iz Vinkovaca te 57-godišnjakom iz Vukovara zbog  sumnje ...
(17/01) Tužna deseta obljetnica smrti akademskog slikara i scenografa Joze Matakovića - ' VINKOVCI- Na današnji dan prije točno deset godina preminuo je akademski slikar i scenograf, Joza Mataković (15.04.1922.-17.01.2008.) autor grba vinkovačkih jeseni, kao i jedan od osnivača Vinkovačkih jeseni,čovjek iznimne životne energije, umjetnik čiji će osebujni umjetnički rad zasigurno ...
(15/01) Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala podršku poticanju domaće proizvodnje i otvaranja novih ... - ' BOROVO-Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila je tvornicu "Borovo", gdje je u pratnji predsjednice uprave Gordane Odor obišla pogone, posebice razgledavši borovske čizme "žute zenge", koje je nosila i u prošlogodišnjoj vukovarskoj koloni sjećanja 18. studenoga, a koje su nosili ...
(15/01) Adela Matošević i Iva Čorak odličnim utrkama isplivale A norme za državno kadetsko prvenstvo - ' VINKOVCI-Prvo je natjecanje u novoj 2018. godini u PK Orionu donijelo izvrsne rezultate! Za njih su zaslužne kadetkinje Adela Matošević i Iva Čorak koje su isplivale A norme HPS-a, obje u disciplini 100 m leđno.  U pratnji i uz podršku trenerice Maše Pešec izvrsno su otvorile novu sezonu.  ...
(14/01) MNK Lapovci CB Mancy odličnom igrom do pobjednika malonogometnog turnira na Lapovcima - ' VINKOVCI-U sportskoj dvorani osnovne škole Antun Gustav Matoš u Vinkovcima spušten je zastor na Zimski malonogometni turnir Lapovci 2018., a u finalnom danu vidjeli smo odličan mali nogomet. Seniorski pobjednik turnira je ekipa MNK Lapovci CB Mancy koja je sa 4:2 nadigrala ekipu Lapovačkih ...
(10/01) Željko Županić odličnom igrom do prvog mjesta u Starom Petrovom Selu - ' VINKOVCI-U nedjelju 07.01.2018. u Starom Petrovom Selu, održan je seniorski međunarodni stolnoteniski turnir na komu je nastupilo 60-ak igrača iz Hrvatske,Slovenije i Bosne i Hercegovine. Natjecatelji su se natjecali u 4 kategorije, Seniori (18-40 godina), Mlađi veterani(40-55 ...
(09/01) 29-godišnji vozač iz Bobote zatečen u prometu s 1, 9 promila alkohola u krvi - ' VINKOVCI-Tijekom vikenda, prometna policija  je kontrolirala 617 vozila i vozača. Primijenjene su 203 represivne mjere, 10 prema vozačima s prisutnošću alkohola u organizmu i 153 prema vozačima koji su se kretali nedopuštenom brzinom. S najvećom izmjerenom koncentracijom alkohola u organizmu ( ...
(09/01) Veliki interes osnovnoškolaca za informatičku radionicu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci - ' VINKOVCI-U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci u uspješno je održana druga od planirane četiri informatičke radionice za djecu osnovnih škola. -Kako se sve više informatika koristi u osnovnim školama, željeli smo u okviru našeg zimskog programa, još jednom proširiti naše djelatnosti, da nije ...
(08/01) Daria Jakobovac i Matko Čolaković pojedinačno zlatni, SD ''Vinkovci '' ekipno prvi u Belom Manastiru ... - ' VINKOVCI- U  Belom Manastiru održano je natjecanje u gađanju serijskom zračnom puškom za kadete i kadetkinje, 4.MEMORIJAL  IVAN KRUŠELJ.   Na natjecanju su nastupili strijelci iz šest streljačkih udruga: SU „MARS“ B. Manastir, SK „GRIČ-7“ Vukovar, SK „KOŠKA“, SK „NAŠICE“, SK „NOSTERIA“  i SD ...
Hide Main content block

Vijesti

Tužna deseta obljetnica smrti akademskog slikara ...
VINKOVCI- Na današnji dan prije točno deset godina preminuo je akademski slikar i scenograf, Joza Mataković ... više....

Sport

Visoke pobjede momčadi CD design i Lokomotive na ...
VINKOVCI-U prostorijama Fitness centra Zara, započela je nova sezona vinkovačke lige amatera stolnog tenisa, popularni VLAST.  Liga ... više...

Crna Kronika

Uhićeno pet osoba zbog zlouporabe opojnih droga
VINKOVCI-Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave vukovarsko-srijemske proveli su kriminalistička ... više...

Politika

Marinku Lukendi novi mandat predsjednika Hrvatske ...
VINKOVCI-Na redovnoj izbornoj skupštini Županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vukovarsko-srijemske županije ... više...