Najave

Predstavljen projekt ''Za obitelj u plusu''

VUKOVAR-Župan Božo Galić primio je predstavnike Udruge Hrvatskih brojnih obitelji 8+ koji su predstavili projekt „Za obitelj u plusu“, financiran sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) iz Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020.Projekt su predstavili predsjednik Udruge Antun Trbuk te voditeljica projekta „Za obitelj u plusu“ Ivana Dasović.  

Projekt je uspješno prijavljen u okviru natječaja „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III“ te se iz navedenog fonda financira u cijelosti, u ukupnom iznosu od 3.893.952,00 kn.

Projekt je započeo 11. studenog 2020. godine u ukupnom trajanju od 12 mjeseci. Ukupno je obuhvaćeno 476 potrebitih obitelji te 3.223  osobe. Svaka osoba prima paket hrane tržišne vrijednosti 140 kuna, svaki mjesec kroz 10 mjeseci koliko traju podjele, te prima vrijednost od 1.400 kn po osobi ili prosječno 934 kn mjesečno po obitelji.

Riječ je obiteljima sa četvero i više djece u šest županija – Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Sisačko-moslavačkoj. S područja Vukovarsko-srijemske županije uključena je 261 obitelj ili 1.743 osobe. Kroz obitelji s područja Vukovarsko-srijemske županije uključeno je 869 djece mlađe od 15 godina.

 Uz podjelu paketa hrane te jednokratnu podjelu školskog pribora, predviđena je i organizacija pomoći pri učenju, organizacija instrukcija za polaganje državne mature, izrada edukativnih brošura te organizacija 6 edukativnih tribina o ekološkoj poljoprivredi, načinima održivog uzgoja voća, povrća, domaćih životinja uz brojne praktične savjete i primjere.

Tijekom prijema župan Galić je istaknuo „Čestitam Udruzi hrvatskih brojnih obitelji 8+ iz Vinkovaca na hvalevrijednom i iznimno vrijednom projektu, kako za našu tako i za ostale slavonske županije koji je pokrenula. Time je osigurala osnovne životne namirnice, školski pribor ali i edukaciju za velik broj obitelji sa četvero i više djece. Želja nam je da Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatska budu bogate djecom, da spriječimo odlazak mladih te osiguramo njihov ostanak i zapošljavanje. Provedba projekta velik je doprinos ostvarivanju tog cilja.“

Obiteljima sa četvero i više djece s područja Vukovarsko-srijemske županije kroz projekt će biti podijeljena hrana vrijedna preko 2,4 milijuna kuna. 

Predsjednik Udruge Antun Trbuk tom je prigodom istaknuo: „Sretni smo što se možemo pohvaliti projektom "Za obitelj u plusu", kroz koji će samo za obitelji s područja naše županije biti osigurana hrana u obrocima vrijedna preko 2,4 milijuna kuna. Na taj način pomažemo obiteljima ne samo iz naše županije već obiteljima iz svih slavonskih županija, sa četvero i više djece koji žive u teškim uvjetima. Riječ je o velikom doprinosu i pomoći obiteljima u cilju ostanka djece na našem području. Uz podjelu hrane kroz projekt ćemo osigurati i edukaciju potrebnu za uključivanje obitelji i njihovih članova u ekološku proizvodnju hrane.  Naši članovi dolaze iz svih dijelova Slavonije, većinom su to socijalno ugrožene obitelji koje ne mogu podmiriti sve potrebe za svoju obitelj i zbog toga im je potrebna pomoć. Najpotrebnija nam je hrana. U tome nam često pomaže Vukovarsko-srijemska županija predvođena županom Galićem, na čemu izražavamo iskrenu zahvalnost.“

Udruga Hrvatskih brojnih obitelji 8+ osnovana je 1999. godine. Od svog osnutka u fokusu rada i aktivnosti ima povezivanje i osnaživanje obitelji s osam i više djece te osvještavanje javnosti o njihovim potrebama i problemima s kojima se svakodnevno suočavaju. Udruga okuplja 164 obitelji sa osam ili više djece i to uglavnom iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije.

Share