Najave

Otvoren prvi moderni Dječji vrtić u Jarmini

 

JARMINA-Svečanim presijecanjem vrpce otvorena je lijepa novoizgrađena zgrada  Dječjeg vrtića Jarmina koju su zajednički presjekli ministar obrane dr.sc. Mario Banožić, ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković, te načelnik Općine Jarmina Andrija Draganić.

Svečanosti su nazočili i župan Božo Galić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, voditelj Uprave šuma Podružnica Vinkovci Damir Dekanić, ravnateljica vrtića Vera Petrovečki, i ostali uzvanici.

Za realizaciju ovog projekta Općini Jarmina su dodijeljena sredstva u iznosu od 7.409.904,00 kuna. Nakon provedenih postupaka javne nabave konačni iznos projekta iznosi 6.997.000,01 kuna, od čega je 85 % sredstava povučeno iz Europske unije, a preostalih 15 % iz državnog proračuna. Bruto površina zgrade vrtića iznosi 584,86 m2, a opremljena je najsuvremenijim sustavima grijanja, ventilacije i hlađenja te namještajem prilagođenima za mališane.

Prilikom otvaranja vrtića načelnik Draganić je rekao: -„Projekt izgradnje dječjeg vrtića je najvažniji i najvrjedniji projekt kojeg je Općina Jarmina realizirala. Posebno veseli činjenica što se radi o objektu koji će imati velikog utjecaja na demografski razvoj općine koji će koristiti naši najmlađi stanovnici. Do danas su djeca pohađala vrtiće uglavnom u Vinkovcima ili su ih čuvale bake i djedovi. Ovo je prvi dječji vrtić u našoj općini, a pohađati će ga 75 djece i biti će zaposleno pet odgajateljica. Veliku ulogu u realizaciji ima i Vukovarsko-srijemska županija, na čelu sa županom Božom Galićem te njegovim suradnicima, jer njihova stručnost i brzina bile su odlučujući faktor u pripremi i završetku ovog objekta. Posebno se zahvaljujem predsjedniku Vlade RH mr.sc. Andreju Plenkoviću i ministrici Vučković što su ukazali povjerenje i dali potporu u realizaciji ovog velikog projekta.“

Kako su do sada djeca iz Jarmine polazila vrtiće u Vinkovcima, prigodnim govorom obratio se i gradonačelnik Vinkovaca Bosančić, te je pohvalio sve koji su radili na projektu i poručio kako su ovakvi projekti putokaz za bolji i kvalitetniji život.

Župan Galić je u govoru istaknuo: -„ Ovdje je bila linija obrane u Domovinskom ratu. Jarminčani su rekli: „Nebu ste prešli ovu liniju“ i nisu je prešli. Mnogi su ovdje dali svoje živote. Zahvaljujem im na tome. Zajedno smo gradili i obnavljali ovaj kraj. Danas sam posebno sretan jer je otvoren ovaj objekt za naše najmlađe, one koji su naša budućnost. Čestitke Općini Jarmina na realizaciji ovog projekta, a velika zahvala našoj Vladi i Ministarstvu poljoprivrede na podršci u realizaciji istog.“

-„Ovo je 12. vrtić u Vukovarsko-srijemskoj županiji izgrađen sredstvima iz Programa ruralnog razvoja, za što je osigurano 56 milijuna kuna, a ukupno je u Hrvatskoj otvoreno ili će se otvoriti 200 vrtića s potporom iz tog programa od preko milijarde kuna“, rekla je ministrica Vučković te je istaknula i kako je riječ o izuzetno značajnoj mjeri za ruralna područja koja se itekako može povezati sa ciljevima Ministarstva poljoprivrede, jer je riječ o važnom uvjetu za ostanak mladih obitelji u ruralnim područjima. “ – rekla je ministrica Vučković.

Ministar Banožić zahvalio je svima koji su pridonijeli realizaciji ovog projekta te je izjavio: -„Pripala mi je čast da zajedno s kolegicom ministricom  Vučković službeno otvorim novi dječji vrtić u Jarmini. Uvijek sam sretan kada mogu prisustvovati ovakvim događajima, koji obogaćuju i pridonose boljoj kvaliteti života ljudi na području Vukovarsko-srijemske županije. Današnjim otvorenjem dječjeg vrtića osiguravamo lakši i ugodniji život mladim roditeljima i njihovoj djeci.“

Nakon otvorenja vrtića, ugovore iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti 8,5 milijuna kuna, ministrica Vučković uručila je korisnicima mjera Ministarstva. Riječ je o tri ugovora koja se odnose na  projekt obnovljivih izvora energije, izgradnju i uređenje šumskih vidikovaca i pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu.

-"Veseli me pročitati statističke podatke za Vukovarsko-srijemsku županiju. Svakako, mnogo je izazova pred nama, ali ako gledamo kako je Hrvatski prosjek poljoprivrednika do 41 godine starosti 12,9% u Vukovarsko-srijemskoj županiji je iznad 20% i povećavao se posljednjih godina. Možemo reći kako se ovdje hrvatska poljoprivreda u demografskom smislu obnavlja čak i bržim tempom.

Trenutno smo u ovoj županiji izgradili 12 dječjih vrtića u naseljima do 5.000 stanovnika, 4 sustava vodoopskrbe i odvodnje, desetak nerazvrstanih cesta i dr.

Ulažemo u: obnovljive izvore energije, razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, te razvoj velikih investicijskih projekata za velike poljoprivredne proizvođače. Samo u ovom programskom razdoblju takvih projekata smo podržali 215, a to su: nove farme, nove trajne nasade, te nova skladišta i danas ćemo uručiti nekoliko takvih ugovora.

Zahvaljujem kolegi Banožiću i županu Galiću s kojim radimo velike strateške projekte poput Agrotehnološkog centra i Drvnotehnološkog centra, kao i tri velika sustava navodnjavanja koji će podići prinose u ovoj županiji. Zahvaljujem vam što me iznova motivirate za rad svojom ljubavlju , privrženošću i inicijativama za projekte koji se odnose na stanovnike ove županije. Ministarstvo i Vlada RH nastaviti će vas podupirati u tome." - naglasila je ministrica Vučković.

Potom su ministar obrane dr.sc. Mario Banožić i ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković, u pratnji župana Galića i načelnika Općine Draganića, obišli  plantažu "Borinci" i tvornicu "Vinka".

Share