Najave

Završena je energetska obnova zgrade Hrvatski sokol

VINKOVCI-Derutno izdanje i neuvjetni prostor nekadašnje ljepotice u središtu Vinkovaca postali su prošlost. Zgrada Hrvatskog sokola u punom sjaju spremno dočekuje svoje stanare, a energetski obnovljena postala je objekt u potpunosti primjeren potrebama naših sugrađana. 20 mjeseci radova polučili su nevjerojatne rezultate koji su danas predstavljeni na završnoj konferenciji projekta.

Davne 1927. godine u središtu Vinkovaca, tik poslije “starog” mosta, izgrađena je prava arhitektonska ljepotica, djelo poznatog vinkovačkog arhitekta Dragutina Baslera. Danas najpoznatija kao zgrada Hrvatskog sokola, prema svojim prvim stanarima, od svoga nastajanja nije bila kompletno obnovljena, no, zahvaljujući projektu punog naziva “Energetska obnova zgrade javne namjene “Hrvatski sokol” na adresi H.D.Genschera 1, Vinkovci” više ju nećemo gledati derutnu i zapuštenu. Projektom je napravljena cjelovita unutarnja i vanjska obnova, a rezultirat će smanjenjem potrošnje toplinske energije za 73 posto te smanjenjem emisije CO2 za 73 posto. Provedbom energetskog certificiranja zgrada se sada nalazi u A+ energetskom razredu.

“Postigli smo puno. Proveli smo nekoliko mjera energetske učinkovitosti, a to je kompletna zamjena krovišta, toplinska izolacija krovišta, toplinska izolacija vanjskih zidova, fasade, toplinska izolacija poda, ugrađen je kompletno novi sustav grijanja, kompletno je zamijenjena vanjska stolarija te je ugrađen još jedan sustav solarnog dodatnog dogrijavanja vode”, pojasnio je danas voditelj projekta Josip Barišić.

Ukupna vrijednost projekta je 2.718.159,74 kuna i sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Uz Grad Vinkovce, projekt je još sufinanciran i od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Zbog starosti zgrade projekt je bio izuzetno zahtjevan, no nakon 20 mjeseci radova na obnovi zgrade, nitko od današnjih gostiju nije krio oduševljenje, osobito gradonačelnik Ivan Bosančić koji je rekao da gotovo da i nema kutka zgrade koji nije dotaknut.

“Nije tu toliko važna energetska obnova koliko je važno što ova zgrada ima svoju dušu, puno Vinkovčana je prošlo kroz nju vježbanjem i treniranjem. Mislim da je sada mnogi ne mogu ni prepoznati. Važno je da ovdje bude što više djece, da se druže i bave sportom, a sama zgrada bit će ukras gradu kako je uvijek i bila. Hvala svima koji su se potrudili da ovo izgleda ovako prekrasno”, kazao je Bosančić.

Trenutni stanari zgrade su Judo klub Vinkovci i Taekwondo klub Vinkovci. Iako je zgrada spremna za korištenje, zbog epidemioloških prilika još ne smiju koristiti dvoranu, no članovi oba kluba iskoristili su novi prostor i na kratko demonstrirali vježbe zahvaljujući kojima ostvaruju iznimne rezultate, kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini. Uspjesi će s novim prostorom, nadaju se, biti još veći i slađi.

-''Gledajući ovu zgradu moramo se složiti s onim poznatim sloganom kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku. To je uistinu tako, mijenjaju Hrvatsku, mijenjaju gradove, pa tako i grad Vinkovce. Riječ je o klubovima koji su ranije trenirali u ovim prostorima, ali u ne baš idealnim uvjetima. No, unatoč tome ostvarivali su iznimne rezultate. Oni će s tim rezultatima u novim prostorima sigurno nastaviti, a sada će vjerojatno s većim veseljem i radošću dolaziti na treninge”, istaknula je ovom prilikom pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković.

 

Share