Najave

Car Valentinijan velikom gozbom proslavio 1700.rođendan

VINKOVCI-Pod ovogodišnjim geslom "Sretan rođendan Valentinijane, care naš!" na 9. Rimskim danima oživljen je rimski način života i uz mnogo toga posjetiteljima je prikazano kako su rimski carevi slavili rođendane koji su, kako kaže ravnatelj Gradskog muzeja Hrvoje Vulić, bili posebni, ekstravagantni i raskošni. Proslava Valentinijanova rođendana bio je središnji događaj drugog dana Rimskih dana.

Valentinijanov život bio je iznimno zanimljiv. Prema današnjim standardima gotovo holivudski, s druge strane, to se i očekivalo od jednog cara. Ovo je bio samo mali djelić njegove cjeloživotne drame, ali nadam se i sasvim dovoljan da pokaže koliko je naša arheološko-povijesna baština neizbrisiva na europskoj, odnosno svjetskoj razini - kaže Hrvoje Vulić.

Uz rimske gastronomske bakanalije, scenom živopisnog antičkog kampa u Lenijama prodefilirali su, caru u čast, pripadnici Legije - rimske vojske, atraktivne dvorske plesačice, žongleri vatrom, gladijatori koje su sigurne smrti pučani spasili uzdignutim palcem.

 Lijepo postavljen kamp, dobra energija, glazba, ljudi, svi su angažirani na ovom sjajnom eventu, a mi smo jako lijepo prihvaćeni. Prikazali smo naše borbe u mjeri ugodnoj publici. Imamo podlogu u borilačkim vještinama, pa nam nisu strani ni padovi ni udarci. Ljubav se spojila s poviješću. Vježbamo cijele godine, a svatko od nas ima svoju ulogu. Ja sam Trex, agilniji gladijator koji se bori protiv Murnila, malo većeg dečka. Opasno je, no mi se pazimo, imamo tehniku i možemo improvizirati tako da za sada nije bilo velikih ozljeda, a trofeji uvijek dobro dođu - kaže Ami Zukanović, jedan od pulskih gladijatora, dodajući kako već 4. sezonu sudjeluje u turističkom prikazu igara.

Možda i najzanimljiviju ulogu u životu odigrao je vinkovački glumac Vladimir Andrić koji je utjelovio cara Valentinijana i uglavnom je jeo ležećki, u društvu svojih ljubavnica, kako bi se hrana, vjerovali su rimljani, bolje varila.

Share