Najave

Centri kompetencija potpora malim i srednjim poduzetnicima

LOVAS-Uspješno je završen projekt  prekogranične suradnje FED CCNET, čiji je nositelj bio Općina Lovas, a partneri Opština Bač i Grad Ilok.Prioritet programa je bio povećanje konkurentnosti i razvoj poslovnih okruženja u programskom području. Projekt je započeo sa implementacijom 15.srpnja 2019. godine, a kroz 24 mjeseca proveden je niz projektnih aktivnosti.

-Ovo je europski projekt koji zadire u područje gospodarstva, te poljoprivrede i turizma kao dva važna čimbenika, odnosno sektora za stanovništvo Općine Lovas, Grada Iloka, kao i područje cijele županije.Projekt nam je vrlo značajan, a putem njega otvoreni su Centri kompetencija u Lovasu, Iloku i Baču koji su potpora malim i srednjim poduzetnicima. Posebno se to odnosi na segment istraživanja i  razvoja u svrhu inovacija.Kroz ovaj projekt naši mladi poduzetnici prošli su razne obuke, kako bi bili konkrentni na tržištu, rekla je Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas.

Prema riječima Tajane Brajković, voditeljice projekta FED CCNET najviše se dobilo rekonstrukcijom stare zgrade koja je sada prenamijenjena u Centar kompetencija.

-U tom Centru su se održavale edukacije, mentorski programi, po završetku programa  u njima će gospodarstvenici imati svoje edukacije za buduće poduzetnike, rekla je Tajana Brajković.

 

Tanja Mitić koordinatorica projekta FED CCNET za Opštinu Bač istaknula je važnost projekta, te su po prvi puta nakon 60 godina renovirali zgradu koju oni zovu ''herkules'' i koja je sad namijenjena u Centar kompetencija.

-Kad govorimo o radionicama u sklopu projekta mogu reći da smo imali veliku zainteresiranost mladih ljudi, rekla je Mitić.

Grad Ilok jedan je od partnera u projekta, a nedavno je otvoren Centar kompetencija i u Iloku.Nešto više o značaju projekta za Grad Ilok, između ostaloga, rekla je Marija Dobošević, voditeljica prekograničnog projekta FED CCNET za grad Ilok.

-U sklopu ovoga projekta provele su se edukacija za naše male i srednje poduzetnike, upravljanje izvozom i specijaliziranim sofwerima.Naš kraj je poznat po poljoprivrednim proizvodima, prvenstveno po vinima, pa su tako naši poduzetnici naučili kako izvoziti  i ponuditi svoja vina na svjetskom tržištu.Kad govorimo o specijaliziranim softwerima, ovdje su poduzetnici učili o designu suvenira, rekla je Dobošević.

Upravljačko tijelo projekta  bilo je Ministarstvo reginalnog razvoja  i fondova Europske unije, a ukupna vrijednost projekta je721.658, 41 euro.Projekt je financiran  iz sredstava Europske unije 85 % iz programa prekogranične suradnje  Intereg-IPA CBC Croatia-Serbia 2014.-2020.

 

 

Share