Najave

Grad Otok dobar pokazatelj kako se ispravno povlače sredstva europskih fondova

OTOK-Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Domu kulture obilježen je Dan grada Otoka, a koji se slavi na datum kada je prije 17 godina - 13. srpnja 2006. - odlukom Hrvatskog sabora Otok dobio status grada.

 Gradonačelnik Otoka Josip Šarić kazao je kako je ponosan na sve ono što je grad ostvario u proteklom razdoblju te kako je riječ o maloj sredini s respektabilnim rezultatima iza kojeg stoji puno volje, rada i truda.

-Osim Bioekološkog-edukacijskog centra, Poduzetničkog inkubatora i novog dječjeg vrtića, u planu su novi projekti. Tako će se izgraditi Dom kulture u Komletincima vrijednosti 12 milijuna kuna, a podići će se i novi sportsko-rekreacijski centar Ciglana, za koji će se utrošiti 6,5 milijuna eura. Ponosan sam na  tvrtku Bjelin, koja će kroz koju godinu u Otoku zaposliti 150 ljudi. S obzirom da u gradu trenutno posao traži sto  osoba, Otok će biti mjesto u kojem nema nezaposlenih, istaknuo je Josip Šarić, gradonačelnik

 

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar obrane Mario Banožić prisustvovao je u četvrtak 13. srpnja 2023. godine svečanoj sjednici u sklopu svečanog obilježavanja Dana grada Otoka.

 

U toj prigodi, ministar Banožić je u ime predsjednika Vlade čestitao Dan grada Otoka te istaknuo kako je Otok primjer grada koji pokazuje kako je pomno planiran strateški razvojni program grada, garancija njegovog budućeg razvoja.

 

Ministar Banožić je u ime Vlade istaknuo važnost projekta Slavonija, Baranja i Srijem koji je pohvalila Europska komisija kao projekt ravnomjernog razvoja:  „Do sada je provedeno preko 34 tisuće projekata, a na temelju Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema, na indikativnoj listi nalazi se 67 razvojnih projekata vrijednih 1,5 milijardu eura. Uspješna priča grada Otoka, ali i ostalih slavonskih gradova dodatno je pojačana kontinuiranim aktivnostima Vlade Republike Hrvatske u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“.

 

Također, ministar je kazao kako je Vukovarsko-srijemska županija samo iz fondova Europske unije osigurala 553,32 milijuna eura, dok je iz različitih nacionalnih fondova osigurano 25,11 milijuna eura. Uz to, postoji još niz programa i financijskih mehanizama kroz koje je Vukovarsko-srijemska županija osigurala ili će osigurati realizaciju značajnih projekata, a sveukupna vrijednost dobivenih sredstava iznosi 590,89 milijuna eura.

 

„Podupiranje rasta i razvoja Slavonije i Baranje kontinuirano je u fokusu brige Vlade Republike Hrvatske i nastavit ćemo i dalje činiti sve da u potpunosti revitaliziramo našu Vukovarsko-srijemsku županiju“, poručio je Banožić.

 

Također, u ovoj prigodi ministar je zahvalio hrvatskim braniteljima na doprinosu u stvaranju hrvatske države i pritom naglasio: “Kao ministar obrane moram istaknuti naše hrvatske branitelje koji su razvili Hrvatsku vojsku i razvijali su je u onim najtežim uvjetima i čestitam vam što danas uživamo u slobodi. Danas je Hrvatska članica NATO-a i Europske unije i imamo mogućnost povlačenja sredstava koji nam omogućuju daljnji razvoj".

 

Zaključno, ministar Banožić poručio je kako će Vlada nastaviti biti podrška i gradu Otoku i cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U svečanom dijelu: priznanje su tako dobili Ana Martinović, Darija Gongeta, Ivan Kovač, Ivan Popić, Ante Goreta, Mile Matanović i Zvonko Markić.

 

 Josipu Radoševiću i Branku Jozinoviću uručene su medalje, dok su plaketu dobili NK Otok i Sportsko ribolovno društvo Brežnica Komletinci, kao i Mato Belegić te Josip Zvirotić.

 

Share