Najave

Medved: ''Križ prosut kroz polje simbolizira žrtvu koja je u Lovasu podnesena''

 

LOVAS –Povodom 32. obljetnice stradanja Lovasa u Domovinskom ratu u tom srijemskom mjestu otvoreno Spomen-područje Minsko polje u nazočnosti potpredsjednika vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Na svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Šarić, izaslanik predsjednika RH brigadir Dražen Batrnek, izaslanik ministra obrane, umirovljeni general-bojnik Željko Živanović, zastupnici u Hrvatskom saboru, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, načelnica Općine Lovas Tanja Cirba, nadbiskup osječko-baranjski mons. Đuro Hranić, autori spomen-područja i brojni okupljeni u čast žrtvi mještana Općine Lovas.

Načelnica Lovasa Tanja Cirba podsjetila je da je u Domovinskom ratu ubijeno 89 mještana Lovasa i susjednog Opatovca, a na popisu zatočenih i nestalih je još jedna osoba s tog područja.

"Posebice tragičan događaj zbio se nekoliko dana nakon što su u Lovas ušli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi koji su na današnji dan 1991. izdvojili skupinu od 51 mještana i natjerali ih u prethodno postavljeno minsko polje na ulazu u Lovas, pri čemu je poginula 21 osoba, a 14 ih je ranjeno", kazala je Cirba.

 

 

„Teško je i prisjetiti se svega što se tamo događalo tih jauka, krvi, mrtvih tijela okolo… Bio je to najgori dan iako su nas nastavili maltretirati i kasnije. Međutim, danas među ljudima postoji veliki jal pa nas se  gleda poprijeko, pitaju zašto smo ostali, kolike su nam mirovine i slično. Nemaju nam radi čega zavidjeti“, rekao je jedan od preživjelih iz Lovasa Petar Vuleta.

 

Ministar Tomo Medved poručio je da je zločin koji je počinjen u Lovasu strašan.

"Večeras ćemo otkriti ovaj križ koji se svom dužinom pruža kroz nekadašnje minsko polje i koji simbolizira upravo tu žrtvu ljudi koji su prošli taj pakao", kazao je Medved, rekavši da je to i dokaz jasne posvećenosti vlade da se obilježe sva stratišta na kojima je bilo stradanja u velikosrpskoj agresiji. Križ prosut kroz polje simbolizira žrtvu koja je u Lovasu podnesena. "Ovo je veliki dan za Lovas jer ovo dostojanstveno spomen-područje ostaje vječno za sjećanje na stradanje i simbolizira žrtvu koja je na ovom mjestu podnijeta za našu današnju slobodu“, poručio je

 

Spomen-područje su otvorili otkrivanjem spomen-ploče Jelena Baketa, majka poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Predraga i Gorana, Pero Sabljak, sin Marka i nećak Ivana, hrvatskih branitelja stradalih na minskom polju, Josip Balić, sin Katarine i Marina Balića, oboje krvnički ubijeni i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

 

Nazočnima su se na svečanom otvorenju obratili načelnica Općine Lovas Tanja Cirba, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Josip Šarić i izaslanik predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

 

 

Spomen područje „Minsko polje“ u Lovasu blagoslovio je mons. Đuro Hranić, nadbiskup osječko-baranjske nadbiskupije, nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

 

Share