Najave

Vijesti

Ministrica Tramišak uručila sedam ugovora za VSŽ i Vinkovce

VINKOVCI-Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u Vinkovcima, koji su u znaku 56. Vinkovačkih jeseni, uručila je zamjeniku gradonačelnika Josipu Romiću, županu vukovarsko-srijemskom Damiru Dekaniću i ravnatelju Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Iliji Coti ugovore o sufinanciranju šest EU projekata ukupne vrijednosti sedam milijuna kuna. 

''Uručili smo sedam ugovora vrijednih 7,2 milijuna kuna za Vukovarsko-srijemsku županiju i Grad Vinkovce i za njihove razvojne agencije kako bi olakšali provedbu EU projekata,” rekla je Tramišak.

Županija je dobila ugovor za energetsku obnovu zgrade u Vinkovcima gdje su smještene županijske službe vrijedan 400 tisuća kuna, energetsku obnovu zgrade OŠ Trpinja vrijedan 531 tisuća kuna i sportske dvorane u Lenijama vrijedan gotovo dva milijuna kuna.

Razvojna agencija VSŽ-a dobila je ugovor za projekt "ESI fondovima do održivog razvoja VSŽ II" vrijedan nešto manje od dva milijuna kuna, a Grad Vinkovci za projekt "Pannonia Gourmet" vrijedan 667 tisuća kuna te za energetsku obnovu Doma zdravlja Vinkovci vrijednu 1,6 milijuna kuna.

-U svom dijelu osposobili smo Šokački stan koji ćemo prenamijeniti u gastro centar i gastro akademiju. Tako ćemo pridonijeti razvoju gastro turizma u županiji. Opremljen je modernom opremom, obnovljen je izvana i dolazi završna faza. Cilj je tu akademiju brendirati u svjetski poznatu. Mi imamo jasnu viziju u kojem smjeru ići, a to je gospodarski razvoj. Kroz EU sufinanciranje Ministarstvo nam olakšava provedbu svih započetih projekata ”, rekao je Romić.

foto: Tihana Papac/novosti.hr

 

Preventivne akcije policije za siguran početak škole

VINKOVCI-Na Trgu Vinkovačkih jeseni u Vinkovcima provedena je preventivno-edukativna akcija u cilju zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika koji dovode do neželjenih ponašanja s višestruko štetnim posljedicama. Radi se o aktivnostima, koje PU vukovarsko-srijemska, u suradnji s partnerima Gradskim društvom Crvenog križa Vinkovci, Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga i drugih ovisnosti VSŽ te Zavodom za javno zdravstvo VSŽ, inicira i organizira tijekom mjeseca rujna, u sklopu početka školske godine.

Uz dva postavljena info pulta predstavnici uključenih institucija zainteresirane građane informirali su o štetnim kaznenim, zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti. Građani su imali priliku doznati osnovne informacije o najčešće korištenim sredstvima ovisnosti, njihovim pojavnim oblicima i rasprostranjenosti, preventivnim aktivnostima koje se provode u području prevencije ovisnosti.

Potporu preventivnoj aktivnosti dali su svojim neposrednim sudjelovanjem i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije, ujedno i predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga i drugih ovisnosti VSŽ, g. Franjo Orešković te predstavnici lokalnih medija.

Na info pultovima, osim savjetovanja, zainteresiranim građanima dijeljene su i različite brošure, letci i drugi prigodni promotivni materijali.

Nova rasvjeta na šetnici uz Banju

 

Sve popularnije i sve češće korišteno mjesto za šetanje, trčanje i vožnju bicikla brojnih Vinkovčana, šetnica uz Banju, od ovoga tjedna građane će privlačiti i u večernjim satima. 

Naime, u Gradu Vinkovcima odlučili su postaviti nove rasvjetne stupove duž šetnice, ukupno deset komada. Rasvjeta uz šetnicu, objašnjava v.d. pročelnika Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Marko Dujmić, novi je detalj koji će upotpuniti sliku ovog vinkovačkog kupališta kao omiljene ljetne destinacije građana.

„U suradnji i dogovoru s Udrugom Jezera Banja nastojimo iz godine u godinu ovaj prostor učiniti što sigurnijim i privlačnijim mjestom, kako za same kupače tako i za sportaše rekreativce i ribolovce odnosno sve one koji dolaze na Banju. Od uređenja obale i sportskih igrališta, do sadnje stabala i osiguranja sve potrebne infrastrukture, cilj nam je da na Banji svatko može pronaći nešto za sebe i da se svi posjetitelji osjećaju što ugodnije“, ističe Dujmić. 

Grad je nedavno na ovom prostoru osigurao i kanalizacijski priključak što je još jedan važan korak ka konačnom uređenju ovog kupališta. Rezultati dugogodišnjeg ulaganja u Banju itekako su vidljivi, nekada šikarom obrasla jezera danas imaju jednu od najljepših plaža u Slavoniji i Baranji, uz igrališta za odbojku na pijesku, basket i vaterpolo te dječje igralište.

Odlazak mons.Tadije Pranjića u mirovinu

VINKOVCI-Nakon 48 godina svećeničke i 38 godina obnašanja službe župnika župe Sv. Euzebija i Poliona, od kojih je 26 godina bio dekan Vinkovačkog dekanata, u mirovinu odlazi čovjek koji je svoj život posvetio Vinkovcima i čije će ime ostati trajno upisano u dugoj i bogatoj povijesti najstarijeg grada u Europi. Monsinjor Tadija Pranjić svojim župljanima i svim Vinkovčanima predstavljao je ne samo nekoga tko prenosi riječ Božju nego i istinski oslonac u teškim vremenima. Posebno se to odnosi na ratni period kada su Vinkovci i Hrvatska proživljavali najteže trenutke u svojoj novijoj povijesti. Neprestano na raspolaganju građanima i vojnicima, ranjenicima, mons. Pranjić ostavio je dubok trag u sjećanju svojih sugrađana, ali i vjernika diljem Hrvatske. 

Vinkovčani će uvijek pamtiti kada je 1991. godine, unatoč stalnom granatiranju, u podrumu Vinkovačke bolnice, udaljene samo nekoliko stotina metara od prve crte obrane, slavio misu polnoćku tijekom koje je naglašavao da zlo nema posljednju riječ i da dobro mora pobijediti. Pamte se i prvi dani svibnja te godine kada su u Borovu Selu mučki ubijena dvanaestorica hrvatskih redarstvenika. To podmuklo ubojstvo duboko je potreslo hrvatsku javnost, Slavoniju i Vinkovce, a mons. Pranjić i u tim je trenutcima bio uz svoj narod služeći misu zadušnicu u „Velikoj crkvi“, na kojoj se okupilo 15 tisuća ljudi. Doživio je i ono što je malo koji župnik za svoga vijeka prošao kada je u večernjim satima 20. studenoga 1991. godine tenkovima i haubicama iz Mirkovaca i Jankovačke Dubrave zapaljena župna crkva sv. Euzebija i Poliona, srušen toranj i uništena zvona. I tada, promatrajući svoju crkvu u plamenu, čvrsto je vjerovao kako će svjetlo pobijediti tamu. 

Pred sam odlazak u mirovinu dočekao je i konačni završetak duge poslijeratne obnove središnje vinkovačke crkve. Završetak te obnove označila je obnova središnjeg oltara čime je ujedno završena i jedina cjelovita restauracija u povijesti ove vinkovačke crkve, a koju je dala izgraditi austrijska carica Marija Terezija. Današnja sveta misa u crkvi sv. Euzebija i Poliona bila je oproštajno misno slavlje Tadije Pranjića od kojeg su se oprostili brojni Vinkovčani i Vinkovčanke, među kojima i gradski vijećnici i pročelnici, predvođeni gradonačelnikom Ivanom Bosančićem. 

„Monsinjor Tadija Pranjić svojom je ljubavlju i hrabrošću, i u najtežim trenutcima, ostavio neizbrisiv trag u našim srcima. Njegovo uvjerenje kako dobro uvijek mora nadjačati zlo treba nam svima biti putokaz, a njegova ljubav prema Slavoniji i hrvatskom narodu obveza da čuvamo naše Vinkovce i svakim danom dajemo sve od sebe za bolju budućnost ovog ponosnog grada“, poručio je gradonačelnik.

Grad Vinkovci više puta iskazao je zahvalnost mons. Pranjiću na svemu što je učinio kao svećenik i kao župnik. Upravo on bio je među prvim dobitnicima Zlatne plakete “Grb Grada Vinkovaca” 2000. godine kada je ovo priznanje ustanovljeno. Dobitnik je i mnogih drugih vrijednih priznanja, a kao kruna svega 2020. godine odlikovan je visokim državnim priznanjem, Redom kneza Domagoja s ogrlicom za iskazanu i osvjedočenu hrabrost i junaštvo u izravnoj ratnoj opasnosti, pružanju pastoralne i humanitarne pomoći hrvatskim braniteljima, prognanicima i obiteljima poginulih, zatočenih i nestalih tijekom i nakon Domovinskog rata.

 

Sustav javnih biciklova uskoro u Vinkovcima

VINKOVCI-Grad će kroz naredna dva mjeseca dobiti sustav javnih bicikala koji će se sastojati od 3 stanice s 12 klasičnih i 6 električnih bicikala. Naime, s ciljem popularizacije sustava javnog prijevoza i smanjenja upotrebe osobnih automobila odnosno smanjenja negativnog utjecaja na okoliš, u Gradu Vinkovcima u veljači su s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisali Ugovor o sufinanciranju projekta „Uvođenje sustava javnih bicikala u Grad Vinkovce“.

Od ukupno 565.000 kuna, kolika je vrijednost projekta, 40% ili 226.000 kuna sredstva su FZOEU-a. Postupkom javne nabave izabrana je tvrtka Sustav javnih bicikala d.o.o. iz Zagreba, koja je dala najbolju ponudu u iznosu od 459.200 bez PDV-a ili 574.000 kuna s PDV-om i s kojom je potpisan ugovor. Potpisom ugovora, ova tvrtka obvezuje se izvršiti uslugu u roku od 60 dana. „Uvođenjem ovog sustava ispunili smo neke od ciljeva u vidu razvoja biciklističkog prometa i integracije s javnim prijevozom te ostvarili napredak u našim nastojanjima da Vinkovci postanu zeleni i zdravi grad. Značajan korak u tom smjeru je i izgradnja biciklističkih staza u gradu, za koju već imamo spremnu cjelokupnu dokumentaciju za izgradnju prve faze”, ističe gradonačelnik Ivan Bosančić.

Napominje i kako je ovaj projekt vrlo značajan jer svima su dobro poznate brojne prednosti kada je vožnja bicikla u pitanju, ali i preporuke zdravstvenih stručnjaka koji često naglašavaju zašto baš bicikl kao prijevozno sredstvo treba koristiti što više. Prometnim Masterplanom grada Vinkovaca predviđeno je postavljanje stanica na tri lokacije, kod Željezničkog kolodvora, u centru grada u blizini zgrade Hrvatske pošte, te u parku Lenije u blizini srednjih škola i bazena. Na svakoj stanici bit će postavljeni stalci za 4 klasična bicikla i punjači za 2 električna, a građani i posjetitelji bicikle će koristiti prijavom u sustav i plaćanjem korištenja po satu.

Trajno i kvalitetno rješavanje pitanja vodoopskrbe u općini Nuštar

NUŠTAR-Nekoliko projekata koji su realizirani, trenutno se realiziraju ili su u planu imaju isti cilj, rješavanje pitanja vodoopskrbe na području općine Nuštar.

Ovog proljeća, nakon izgradnje spojnog cjevovoda Nuštar-Marinci, Marinci su, kao posljednje naselje u općini Nuštar, spojeni na regionalni vodovod te se i mještani tog naselja opskrbljuju kvalitetnom, pitkom i zdravstveno ispravnom vodom iz regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima. Izgradnjom tog cjevovoda s radom je prestao zdenac u Marincima i trajno je riješeno pitanje vodoopskrbe u Marincima kvalitetnom vodom uz povoljan režim tlakova u svim uvjetima potrošnje. Radove na izgradnji tog cjevovoda izveo je Sokol d.o.o. Vinkovci, a ukupna vrijednost radova bila je 4,1 milijun kuna.

U vrijeme visokih temperatura i velikih vrućina koje vladaju ovog ljeta primjetni su problemi s tlakom u naseljima ove općine budući da trenutno  Nuštar, Cerić i Marinci vodu dobivaju iz vodoopskrbnog cjevovoda Vinkovci-Nuštar koji svojim karakteristikama i kapacitetom ne zadovoljava svakodnevne potrebe mještana ova tri naselja. Problem se trenutno rješava izgradnjom vodospreme Nuštar čije se puštanje u probni rad očekuje do kraja ove godine. Da se užurbano i ozbiljno radi kako bi se radovi što prije priveli kraju, govori i podatak da su osigurana gotovo sva sredstva preostala do kraja radova koje s 80 posto financiraju Hrvatske vode, a sa po 10 posto Vukovarsko-srijemska županija i Općina Nuštar. Realizirano je oko 66 posto radova koje izvodi Izgradnja-VVK d.o.o. Vinkovci, a sama vodosprema ima kapacitet 350 m³ odnosno dvije vodne komore po 175 m³. Ukupna vrijednost radova je 7,8 milijuna kuna. Izgradnjom vodospreme korisnici u općini Nuštar, osim što će imati kvalitetnu i pitku vodu, dobit će i sigurnost u isporuci vode odnosno putem vodospreme bit će im osigurane dovoljne količine vode u svim uvjetima.

Cjelokupne aktivnosti u vodoopskrbi na tom području završit će realizacijom projekta Aglomeracija „Vinkovci-sjever“ koja za općinu Nuštar, osim radova na sustavu odvodnje otpadnih voda, predviđa i rekonstrukciju postojećeg vodoopskrbnog sustava odnosno rekonstrukciju 10 km vodoopskrbnih cjevovoda. Trenutno je u fazi izrada projektne dokumentacije odnosno proces dobivanja potrebnih suglasnosti od javnopravnih tijela. Prvenstveno, čeka se izdavanje Elaborata zaštite okoliša od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koja je temelj na osnovu kojeg se izdaju sljedeće potrebne suglasnosti. Rok za izradu projektne dokumentacije je lipanj 2022. godine. „Iako još uvijek provodimo projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“, razmišljamo i o budućnosti te smo zato i krenuli s projektiranjem ove aglomeracije. Osim izgradnje mreže odvodnje i pripreme za kućne priključke, planirano je da će ova aglomeracija obuhvatiti i rekonstrukciju vodovodne mreže u onim naseljima gdje je to nužno i gdje imamo najveće probleme zbog dotrajalosti mreže, velikih gubitaka i novih uvjeta dobave vode budući da su sva naselja obuhvaćena ovom aglomeracijom spojena na regionalni vodovod“, kaže direktor VVK Ivan Rimac. Aglomeracija „Vinkovci-sjever“ predviđa radove na području općina Nuštar, Jarmina, Markušica i Tordinci, a po završetku izrade projektne dokumentacije krenut će osiguravanje sredstava, provedba javne nabave i odabir izvođača radova. 

 

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić uručio vaučere osnovnoškolcima

VINKOVCI - Treću godinu zaredom vinkovački su osnovnoškolci od 2. do 8. razreda uz svjedodžbe dobili i vaučere jer Grad Vinkovci i ove godine sufinancira troškove kupnje radnih bilježnica i ostalog radnog materijala učenicima osnovnih škola s područja Grada. 

Podjeli novčanih bonova, odnosno vaučera, u iznosu od 500 kuna, učenicima Osnovne škole Josipa Kozarca Vinkovci nazočili su vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Andrea Vinković.

“Uz udžbenike, koji su osigurani kroz državni proračun, mi smo i ove godine pripremili vaučere za radne bilježnice i ostali potrebni školski materijal. Ove godine imamo 2437 vaučera, za koje je osigurano nešto više od 1,2 milijuna kuna. To je nešto više nego prošle godine i drago nam je da ima više učenika. Naravno, nastavljamo s tim programom i prema svima mogućnostima koje bude dopuštao proračun mi ćemo pomagati naše učenike. Smatramo to najboljim ulaganjem za budućnost”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić. Vaučeri od 500 kuna za radne bilježnice i ostali školski materijal samo su jedna mjera direktne pomoći roditeljima od Grada. “Mi želimo do kraja ovoga mandata imati jednosmjenski rad u svim školama, želimo da u svakoj školi postoji kuhinja, ali i da svi naši vrtići budu obnovljeni. Taj smjer pokazali smo već u proteklim godinama, kada smo počeli obnavljati škole i vrtiće, a sada je na nama da idemo dalje i da svima u gradu stvorimo jednake uvjete kako bi svako dijete imalo jednake uvjete za razvoj”, kaže Bosančić